Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi |
નયસમુટ્ઠાનં
Nayasamuṭṭhānaṃ
૭૯. તત્થ કતમં નયસમુટ્ઠાનં? પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતિ અવિજ્જાયચ ભવતણ્હાય ચ, તત્થ અવિજ્જાનીવરણં તણ્હાસંયોજનં. અવિજ્જાનીવરણા સત્તા અવિજ્જાસંયુત્તા 1 અવિજ્જાપક્ખેન વિચરન્તિ, તે વુચ્ચન્તિ દિટ્ઠિચરિતાતિ. તણ્હાસંયોજના સત્તા તણ્હાસંયુત્તા તણ્હાપક્ખેન વિચરન્તિ, તે વુચ્ચન્તિ તણ્હાચરિતાતિ. દિટ્ઠિચરિતા ઇતો બહિદ્ધા પબ્બજિતા અત્તકિલમથાનુયોગમનુયુત્તા વિહરન્તિ. તણ્હાચરિતા ઇતો બહિદ્ધા પબ્બજિતા કામેસુ કામસુખલ્લિકાનુયોગમનુયુત્તા વિહરન્તિ.
79. Tattha katamaṃ nayasamuṭṭhānaṃ? Pubbā koṭi na paññāyati avijjāyaca bhavataṇhāya ca, tattha avijjānīvaraṇaṃ taṇhāsaṃyojanaṃ. Avijjānīvaraṇā sattā avijjāsaṃyuttā 2 avijjāpakkhena vicaranti, te vuccanti diṭṭhicaritāti. Taṇhāsaṃyojanā sattā taṇhāsaṃyuttā taṇhāpakkhena vicaranti, te vuccanti taṇhācaritāti. Diṭṭhicaritā ito bahiddhā pabbajitā attakilamathānuyogamanuyuttā viharanti. Taṇhācaritā ito bahiddhā pabbajitā kāmesu kāmasukhallikānuyogamanuyuttā viharanti.
તત્થ કિંકારણં યં દિટ્ઠિચરિતા ઇતો બહિદ્ધા પબ્બજિતા અત્તકિલમથાનુયોગમનુયુત્તા વિહરન્તિ, તણ્હાચરિતા ઇતો બહિદ્ધા પબ્બજિતા કામેસુ કામસુખલ્લિકાનુયોગમનુયુત્તા વિહરન્તિ? ઇતો બહિદ્ધા નત્થિ સચ્ચવવત્થાનં, કુતો ચતુસચ્ચપ્પકાસના વા સમથવિપસ્સનાકોસલ્લં વા ઉપસમસુખપ્પત્તિ વા! તે ઉપસમસુખસ્સ અનભિઞ્ઞા વિપરીતચેતા એવમાહંસુ ‘‘નત્થિ સુખેન સુખં, દુક્ખેન નામ સુખં અધિગન્તબ્બ’’ન્તિ. યો કામે પટિસેવતિ, સો લોકં વડ્ઢયતિ, યો લોકં વડ્ઢયતિ, સો બહું પુઞ્ઞં પસવતીતિ તે એવંસઞ્ઞી એવંદિટ્ઠી દુક્ખેન સુખં પત્થયમાના કામેસુ પુઞ્ઞસઞ્ઞી અત્તકિલમથાનુયોગમનુયુત્તા ચ વિહરન્તિ કામસુખલ્લિકાનુયોગમનુયુત્તા ચ, તે તદભિઞ્ઞા સન્તા રોગમેવ વડ્ઢયન્તિ, ગણ્ડમેવ વડ્ઢયન્તિ, સલ્લમેવ વડ્ઢયન્તિ, તે રોગાભિતુન્ના ગણ્ડપટિપીળિતા સલ્લાનુવિદ્ધા નિરયતિરચ્છાનયોનિપેતાસુરેસુ ઉમ્મુજ્જનિમુજ્જાનિ કરોન્તા ઉગ્ઘાતનિગ્ઘાતં પચ્ચનુભોન્તા રોગગણ્ડસલ્લભેસજ્જં ન વિન્દન્તિ. તત્થ અત્તકિલમથાનુયોગો કામસુખલ્લિકાનુયોગો ચ સંકિલેસો, સમથવિપસ્સના વોદાનં. અત્તકિલમથાનુયોગો કામસુખલ્લિકાનુયોગો ચ રોગો, સમથવિપસ્સના રોગનિગ્ઘાતકભેસજ્જં. અત્તકિલમથાનુયોગો કામસુખલ્લિકાનુયોગો ચ ગણ્ડો, સમથવિપસ્સના ગણ્ડનિગ્ઘાતકભેસજ્જં . અત્તકિલમથાનુયોગો કામસુખલ્લિકાનુયોગો ચ સલ્લો, સમથવિપસ્સના સલ્લુદ્ધરણભેસજ્જં.
Tattha kiṃkāraṇaṃ yaṃ diṭṭhicaritā ito bahiddhā pabbajitā attakilamathānuyogamanuyuttā viharanti, taṇhācaritā ito bahiddhā pabbajitā kāmesu kāmasukhallikānuyogamanuyuttā viharanti? Ito bahiddhā natthi saccavavatthānaṃ, kuto catusaccappakāsanā vā samathavipassanākosallaṃ vā upasamasukhappatti vā! Te upasamasukhassa anabhiññā viparītacetā evamāhaṃsu ‘‘natthi sukhena sukhaṃ, dukkhena nāma sukhaṃ adhigantabba’’nti. Yo kāme paṭisevati, so lokaṃ vaḍḍhayati, yo lokaṃ vaḍḍhayati, so bahuṃ puññaṃ pasavatīti te evaṃsaññī evaṃdiṭṭhī dukkhena sukhaṃ patthayamānā kāmesu puññasaññī attakilamathānuyogamanuyuttā ca viharanti kāmasukhallikānuyogamanuyuttā ca, te tadabhiññā santā rogameva vaḍḍhayanti, gaṇḍameva vaḍḍhayanti, sallameva vaḍḍhayanti, te rogābhitunnā gaṇḍapaṭipīḷitā sallānuviddhā nirayatiracchānayonipetāsuresu ummujjanimujjāni karontā ugghātanigghātaṃ paccanubhontā rogagaṇḍasallabhesajjaṃ na vindanti. Tattha attakilamathānuyogo kāmasukhallikānuyogo ca saṃkileso, samathavipassanā vodānaṃ. Attakilamathānuyogo kāmasukhallikānuyogo ca rogo, samathavipassanā roganigghātakabhesajjaṃ. Attakilamathānuyogo kāmasukhallikānuyogo ca gaṇḍo, samathavipassanā gaṇḍanigghātakabhesajjaṃ . Attakilamathānuyogo kāmasukhallikānuyogo ca sallo, samathavipassanā salluddharaṇabhesajjaṃ.
તત્થ સંકિલેસો દુક્ખં, તદભિસઙ્ગો તણ્હા સમુદયો, તણ્હાનિરોધો દુક્ખનિરોધો, સમથવિપસ્સના દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા, ઇમાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ. દુક્ખં પરિઞ્ઞેય્યં, સમુદયો પહાતબ્બો, મગ્ગો ભાવેતબ્બો, નિરોધો સચ્છિકાતબ્બો.
Tattha saṃkileso dukkhaṃ, tadabhisaṅgo taṇhā samudayo, taṇhānirodho dukkhanirodho, samathavipassanā dukkhanirodhagāminī paṭipadā, imāni cattāri saccāni. Dukkhaṃ pariññeyyaṃ, samudayo pahātabbo, maggo bhāvetabbo, nirodho sacchikātabbo.
૮૦. તત્થ દિટ્ઠિચરિતા રૂપં અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ. વેદનં…પે॰… સઞ્ઞં…પે॰… સઙ્ખારે…પે॰… વિઞ્ઞાણં અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ. તણ્હાચરિતા રૂપવન્તં અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ. અત્તનિ વા રૂપં, રૂપસ્મિં વા અત્તાનં, વેદનાવન્તં…પે॰… સઞ્ઞાવન્તં…પે॰… સઙ્ખારવન્તં…પે॰… વિઞ્ઞાણવન્તં અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ, અત્તનિ વા વિઞ્ઞાણં, વિઞ્ઞાણસ્મિં વા અત્તાનં, અયં વુચ્ચતિ વીસતિવત્થુકા સક્કાયદિટ્ઠિ.
80. Tattha diṭṭhicaritā rūpaṃ attato upagacchanti. Vedanaṃ…pe… saññaṃ…pe… saṅkhāre…pe… viññāṇaṃ attato upagacchanti. Taṇhācaritā rūpavantaṃ attānaṃ upagacchanti. Attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā attānaṃ, vedanāvantaṃ…pe… saññāvantaṃ…pe… saṅkhāravantaṃ…pe… viññāṇavantaṃ attānaṃ upagacchanti, attani vā viññāṇaṃ, viññāṇasmiṃ vā attānaṃ, ayaṃ vuccati vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhi.
તસ્સા પટિપક્ખો લોકુત્તરા સમ્માદિટ્ઠિ, અન્વાયિકા સમ્માસઙ્કપ્પો સમ્માવાચા સમ્માકમ્મન્તો સમ્માઆજીવો સમ્માવાયામો સમ્માસતિ સમ્માસમાધિ, અયં અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો. તે તયો ખન્ધા સીલક્ખન્ધો સમાધિક્ખન્ધો પઞ્ઞાક્ખન્ધો. સીલક્ખન્ધો સમાધિક્ખન્ધો ચ સમથો, પઞ્ઞાક્ખન્ધો વિપસ્સના. તત્થ સક્કાયો દુક્ખં, સક્કાયસમુદયો દુક્ખસમુદયો, સક્કાયનિરોધો દુક્ખનિરોધો, અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા, ઇમાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ. દુક્ખં પરિઞ્ઞેય્યં, સમુદયો પહાતબ્બો, મગ્ગો ભાવેતબ્બો, નિરોધો સચ્છિકાતબ્બો.
Tassā paṭipakkho lokuttarā sammādiṭṭhi, anvāyikā sammāsaṅkappo sammāvācā sammākammanto sammāājīvo sammāvāyāmo sammāsati sammāsamādhi, ayaṃ ariyo aṭṭhaṅgiko maggo. Te tayo khandhā sīlakkhandho samādhikkhandho paññākkhandho. Sīlakkhandho samādhikkhandho ca samatho, paññākkhandho vipassanā. Tattha sakkāyo dukkhaṃ, sakkāyasamudayo dukkhasamudayo, sakkāyanirodho dukkhanirodho, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo dukkhanirodhagāminī paṭipadā, imāni cattāri saccāni. Dukkhaṃ pariññeyyaṃ, samudayo pahātabbo, maggo bhāvetabbo, nirodho sacchikātabbo.
તત્થ યે રૂપં અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ. વેદનં…પે॰… સઞ્ઞં…પે॰… સઙ્ખારે…પે॰… વિઞ્ઞાણં અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ. ઇમે વુચ્ચન્તિ ‘‘ઉચ્છેદવાદિનો’’તિ. યે રૂપવન્તં અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ. અત્તનિ વા રૂપં, રૂપસ્મિં વા અત્તાનં. યે વેદનાવન્તં…પે॰… યે સઞ્ઞાવન્તં…પે॰… યે સઙ્ખારવન્તં…પે॰… યે વિઞ્ઞાણવન્તં અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ, અત્તનિ વા વિઞ્ઞાણં, વિઞ્ઞાણસ્મિં વા અત્તાનં. ઇમે વુચ્ચન્તિ ‘‘સસ્સતવાદિનો’’તિ, તત્થ ઉચ્છેદસસ્સતવાદા ઉભો અન્તા, અયં સંસારપવત્તિ. તસ્સ પટિપક્ખો મજ્ઝિમા પટિપદા અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો, અયં સંસારનિવત્તિ. તત્થ પવત્તિ દુક્ખં, તદભિસઙ્ગો તણ્હા સમુદયો, તણ્હાનિરોધો દુક્ખનિરોધો, અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા, ઇમાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ. દુક્ખં પરિઞ્ઞેય્યં, સમુદયો પહાતબ્બો, મગ્ગો ભાવેતબ્બો, નિરોધો સચ્છિકાતબ્બો.
Tattha ye rūpaṃ attato upagacchanti. Vedanaṃ…pe… saññaṃ…pe… saṅkhāre…pe… viññāṇaṃ attato upagacchanti. Ime vuccanti ‘‘ucchedavādino’’ti. Ye rūpavantaṃ attānaṃ upagacchanti. Attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā attānaṃ. Ye vedanāvantaṃ…pe… ye saññāvantaṃ…pe… ye saṅkhāravantaṃ…pe… ye viññāṇavantaṃ attānaṃ upagacchanti, attani vā viññāṇaṃ, viññāṇasmiṃ vā attānaṃ. Ime vuccanti ‘‘sassatavādino’’ti, tattha ucchedasassatavādā ubho antā, ayaṃ saṃsārapavatti. Tassa paṭipakkho majjhimā paṭipadā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, ayaṃ saṃsāranivatti. Tattha pavatti dukkhaṃ, tadabhisaṅgo taṇhā samudayo, taṇhānirodho dukkhanirodho, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo dukkhanirodhagāminī paṭipadā, imāni cattāri saccāni. Dukkhaṃ pariññeyyaṃ, samudayo pahātabbo, maggo bhāvetabbo, nirodho sacchikātabbo.
તત્થ ઉચ્છેદસસ્સતં સમાસતો વીસતિવત્થુકા સક્કાયદિટ્ઠિ, વિત્થારતો દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ, તેસં પટિપક્ખો તેચત્તાલીસં બોધિપક્ખિયા ધમ્મા અટ્ઠ વિમોક્ખા દસ કસિણાયતનાનિ. દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ મોહજાલં અનાદિઅનિધનપ્પવત્તં. તેચત્તાલીસં 3 બોધિપક્ખિયા ધમ્મા ઞાણવજિરં મોહજાલપ્પદાલનં. તત્થ મોહો અવિજ્જા, જાલં ભવતણ્હા, તેન વુચ્ચતિ ‘‘પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતિ અવિજ્જાય ચ ભવતણ્હાય ચા’’તિ.
Tattha ucchedasassataṃ samāsato vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhi, vitthārato dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni, tesaṃ paṭipakkho tecattālīsaṃ bodhipakkhiyā dhammā aṭṭha vimokkhā dasa kasiṇāyatanāni. Dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni mohajālaṃ anādianidhanappavattaṃ. Tecattālīsaṃ 4 bodhipakkhiyā dhammā ñāṇavajiraṃ mohajālappadālanaṃ. Tattha moho avijjā, jālaṃ bhavataṇhā, tena vuccati ‘‘pubbā koṭi na paññāyati avijjāya ca bhavataṇhāya cā’’ti.
૮૧. તત્થ દિટ્ઠિચરિતો અસ્મિં સાસને પબ્બજિતો સલ્લેખાનુસન્તતવુત્તિ ભવતિ સલ્લેખે તિબ્બગારવો. તણ્હાચરિતો અસ્મિં સાસને પબ્બજિતો સિક્ખાનુસન્તતવુત્તિ ભવતિ સિક્ખાય તિબ્બગારવો. દિટ્ઠિચરિતો સમ્મત્તનિયામં ઓક્કમન્તો ધમ્માનુસારી ભવતિ. તણ્હાચરિતો સમ્મત્તનિયામં ઓક્કમન્તો સદ્ધાનુસારી ભવતિ, દિટ્ઠિચરિતો સુખાય પટિપદાય દન્ધાભિઞ્ઞાય ખિપ્પાભિઞ્ઞાય ચ નિય્યાતિ. તણ્હાચરિતો દુક્ખાય પટિપદાય દન્ધાભિઞ્ઞાય ખિપ્પાભિઞ્ઞાય ચ નિય્યાતિ.
81. Tattha diṭṭhicarito asmiṃ sāsane pabbajito sallekhānusantatavutti bhavati sallekhe tibbagāravo. Taṇhācarito asmiṃ sāsane pabbajito sikkhānusantatavutti bhavati sikkhāya tibbagāravo. Diṭṭhicarito sammattaniyāmaṃ okkamanto dhammānusārī bhavati. Taṇhācarito sammattaniyāmaṃ okkamanto saddhānusārī bhavati, diṭṭhicarito sukhāya paṭipadāya dandhābhiññāya khippābhiññāya ca niyyāti. Taṇhācarito dukkhāya paṭipadāya dandhābhiññāya khippābhiññāya ca niyyāti.
તત્થ કિંકારણં, યં તણ્હાચરિતો દુક્ખાય પટિપદાય દન્ધાભિઞ્ઞાય ખિપ્પાભિઞ્ઞાય ચ નિય્યાતિ, તસ્સ હિ કામા અપરિચ્ચત્તા ભવન્તિ, સો કામેહિ વિવેચિયમાનો દુક્ખેન પટિનિસ્સરતિ દન્ધઞ્ચ ધમ્મં આજાનાતિ? યો પનાયં દિટ્ઠિચરિતો અયં આદિતોયેવ કામેહિ અનત્થિકો ભવતિ. સો તતો વિવેચિયમાનો ખિપ્પઞ્ચ પટિનિસ્સરતિ, ખિપ્પઞ્ચ ધમ્મં આજાનાતિ. દુક્ખાપિ પટિપદા દુવિધા દન્ધાભિઞ્ઞા ચ ખિપ્પાભિઞ્ઞા ચ. સુખાપિ પટિપદા દુવિધા દન્ધાભિઞ્ઞા ચ ખિપ્પાભિઞ્ઞા ચ. સત્તાપિ દુવિધા મુદિન્દ્રિયાપિ તિક્ખિન્દ્રિયાપિ. યે મુદિન્દ્રિયા, તે દન્ધઞ્ચ પટિનિસ્સરન્તિ દન્ધઞ્ચ ધમ્મં આજાનન્તિ. યે તિક્ખિન્દ્રિયા, તે ખિપ્પઞ્ચ પટિનિસ્સરન્તિ, ખિપ્પઞ્ચ ધમ્મં આજાનન્તિ, ઇમા ચતસ્સો પટિપદા. યે હિ કેચિ નિય્યિંસુ વા નિય્યન્તિ વા નિય્યિસ્સન્તિ વા, તે ઇમાહિ એવ ચતૂહિ પટિપદાહિ. એવં અરિયા ચતુક્કમગ્ગં પઞ્ઞાપેન્તિ અબુધજનસેવિતાય બાલકન્તાય રત્તવાસિનિયા નન્દિયા ભવતણ્હાય અવટ્ટનત્થં 5. અયં વુચ્ચતિ નન્દિયાવટ્ટસ્સ નયસ્સ ભૂમીતિ, તેનાહ ‘‘તણ્હઞ્ચ અવિજ્જમ્પિ ચ સમથેના’’તિ.
Tattha kiṃkāraṇaṃ, yaṃ taṇhācarito dukkhāya paṭipadāya dandhābhiññāya khippābhiññāya ca niyyāti, tassa hi kāmā apariccattā bhavanti, so kāmehi viveciyamāno dukkhena paṭinissarati dandhañca dhammaṃ ājānāti? Yo panāyaṃ diṭṭhicarito ayaṃ āditoyeva kāmehi anatthiko bhavati. So tato viveciyamāno khippañca paṭinissarati, khippañca dhammaṃ ājānāti. Dukkhāpi paṭipadā duvidhā dandhābhiññā ca khippābhiññā ca. Sukhāpi paṭipadā duvidhā dandhābhiññā ca khippābhiññā ca. Sattāpi duvidhā mudindriyāpi tikkhindriyāpi. Ye mudindriyā, te dandhañca paṭinissaranti dandhañca dhammaṃ ājānanti. Ye tikkhindriyā, te khippañca paṭinissaranti, khippañca dhammaṃ ājānanti, imā catasso paṭipadā. Ye hi keci niyyiṃsu vā niyyanti vā niyyissanti vā, te imāhi eva catūhi paṭipadāhi. Evaṃ ariyā catukkamaggaṃ paññāpenti abudhajanasevitāya bālakantāya rattavāsiniyā nandiyā bhavataṇhāya avaṭṭanatthaṃ 6. Ayaṃ vuccati nandiyāvaṭṭassa nayassa bhūmīti, tenāha ‘‘taṇhañca avijjampi ca samathenā’’ti.
૮૨. વેય્યાકરણેસુ હિ યે કુસલાકુસલાતિ તે દુવિધા ઉપપરિક્ખિતબ્બા – લોકવટ્ટાનુસારી ચ લોકવિવટ્ટાનુસારી ચ. વટ્ટં નામ સંસારો. વિવટ્ટં નિબ્બાનં. કમ્મકિલેસા હેતુ સંસારસ્સ. તત્થ કમ્મં ચેતના ચેતસિકઞ્ચ નિદ્દિસિતબ્બં. તં કથં દટ્ઠબ્બં? ઉપચયેન સબ્બેપિ કિલેસા ચતૂહિ વિપલ્લાસેહિ નિદ્દિસિતબ્બા. તે કત્થ દટ્ઠબ્બા? દસ વત્થુકે કિલેસપુઞ્જે. કતમાનિ દસ વત્થૂનિ? ચત્તારો આહારા, ચત્તારો વિપલ્લાસા, ચત્તારિ ઉપાદાનાનિ, ચત્તારો યોગા, ચત્તારો ગન્થા, ચત્તારો આસવા, ચત્તારો ઓઘા, ચત્તારો સલ્લા, ચતસ્સો વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયો ચત્તારિ અગતિગમનાનિ. પઠમે આહારે પઠમો વિપલ્લાસો, દુતિયે આહારે દુતિયો વિપલ્લાસો, તતિયે આહારે તતિયો વિપલ્લાસો, ચતુત્થે આહારે ચતુત્થો વિપલ્લાસો. પઠમે વિપલ્લાસે પઠમં ઉપાદાનં. દુતિયે વિપલ્લાસે દુતિયં ઉપાદાનં, તતિયે વિપલ્લાસે તતિયં ઉપાદાનં, ચતુત્થે વિપલ્લાસે ચતુત્થં ઉપાદાનં. પઠમે ઉપાદાને પઠમો યોગો, દુતિયે ઉપાદાને દુતિયો યોગો, તતિયે ઉપાદાને તતિયો યોગો, ચતુત્થે ઉપાદાને ચતુત્થો યોગો. પઠમે યોગે પઠમો ગન્થો, દુતિયે યોગે દુતિયો ગન્થો, તતિયે યોગે તતિયો ગન્થો, ચતુત્થે યોગે ચતુત્થો ગન્થો, પઠમે ગન્થે પઠમો આસવો, દુતિયે ગન્થે દુતિયો આસવો, તતિયે ગન્થે તતિયો આસવો, ચતુત્થે ગન્થે ચતુત્થો આસવો. પઠમે આસવે પઠમો ઓઘો, દુતિયે આસવે દુતિયો ઓઘો, તતિયે આસવે તતિયો ઓઘો, ચતુત્થે આસવે ચતુત્થો ઓઘો. પઠમે ઓઘે પઠમો સલ્લો, દુતિયે ઓઘે દુતિયો સલ્લો, તતિયે ઓઘે તતિયો સલ્લો, ચતુત્થે ઓઘે ચતુત્થો સલ્લો. પઠમે સલ્લે પઠમા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, દુતિયે સલ્લે દુતિયા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, તતિયે સલ્લે તતિયા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, ચતુત્થે સલ્લે ચતુત્થી 7 વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, પઠમાયં વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયં પઠમં અગતિગમનં. દુતિયાયં વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયં દુતિયં અગતિગમનં. તતિયાયં વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયં તતિયં અગતિગમનં, ચતુત્થિયં 8 વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયં ચતુત્થં અગતિગમનં.
82. Veyyākaraṇesu hi ye kusalākusalāti te duvidhā upaparikkhitabbā – lokavaṭṭānusārī ca lokavivaṭṭānusārī ca. Vaṭṭaṃ nāma saṃsāro. Vivaṭṭaṃ nibbānaṃ. Kammakilesā hetu saṃsārassa. Tattha kammaṃ cetanā cetasikañca niddisitabbaṃ. Taṃ kathaṃ daṭṭhabbaṃ? Upacayena sabbepi kilesā catūhi vipallāsehi niddisitabbā. Te kattha daṭṭhabbā? Dasa vatthuke kilesapuñje. Katamāni dasa vatthūni? Cattāro āhārā, cattāro vipallāsā, cattāri upādānāni, cattāro yogā, cattāro ganthā, cattāro āsavā, cattāro oghā, cattāro sallā, catasso viññāṇaṭṭhitiyo cattāri agatigamanāni. Paṭhame āhāre paṭhamo vipallāso, dutiye āhāre dutiyo vipallāso, tatiye āhāre tatiyo vipallāso, catutthe āhāre catuttho vipallāso. Paṭhame vipallāse paṭhamaṃ upādānaṃ. Dutiye vipallāse dutiyaṃ upādānaṃ, tatiye vipallāse tatiyaṃ upādānaṃ, catutthe vipallāse catutthaṃ upādānaṃ. Paṭhame upādāne paṭhamo yogo, dutiye upādāne dutiyo yogo, tatiye upādāne tatiyo yogo, catutthe upādāne catuttho yogo. Paṭhame yoge paṭhamo gantho, dutiye yoge dutiyo gantho, tatiye yoge tatiyo gantho, catutthe yoge catuttho gantho, paṭhame ganthe paṭhamo āsavo, dutiye ganthe dutiyo āsavo, tatiye ganthe tatiyo āsavo, catutthe ganthe catuttho āsavo. Paṭhame āsave paṭhamo ogho, dutiye āsave dutiyo ogho, tatiye āsave tatiyo ogho, catutthe āsave catuttho ogho. Paṭhame oghe paṭhamo sallo, dutiye oghe dutiyo sallo, tatiye oghe tatiyo sallo, catutthe oghe catuttho sallo. Paṭhame salle paṭhamā viññāṇaṭṭhiti, dutiye salle dutiyā viññāṇaṭṭhiti, tatiye salle tatiyā viññāṇaṭṭhiti, catutthe salle catutthī 9 viññāṇaṭṭhiti, paṭhamāyaṃ viññāṇaṭṭhitiyaṃ paṭhamaṃ agatigamanaṃ. Dutiyāyaṃ viññāṇaṭṭhitiyaṃ dutiyaṃ agatigamanaṃ. Tatiyāyaṃ viññāṇaṭṭhitiyaṃ tatiyaṃ agatigamanaṃ, catutthiyaṃ 10 viññāṇaṭṭhitiyaṃ catutthaṃ agatigamanaṃ.
૮૩. તત્થ યો ચ કબળીકારો આહારો ફસ્સો આહારો, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યો ચ મનોસઞ્ચેતનાહારો યો ચ વિઞ્ઞાણાહારો, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યો ચ ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, યો ચ ‘‘દુક્ખે સુખ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યો ચ ‘‘અનિચ્ચે નિચ્ચ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, યો ચ ‘‘અનત્તનિ અત્તા’’તિ વિપલ્લાસો, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યઞ્ચ કામુપાદાનં યઞ્ચ ભવુપાદાનં, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યઞ્ચ દિટ્ઠુપાદાનં યઞ્ચ અત્તવાદુપાદાનં, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યો ચ કામયોગો, યો ચ ભવયોગો, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યો ચ દિટ્ઠિયોગો, યો ચ અવિજ્જાયોગો, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યો ચ અભિજ્ઝાકાયગન્થો, યો ચ બ્યાપાદો કાયગન્થો, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યો ચ પરામાસકાયગન્થો, યો ચ ઇદંસચ્ચાભિનિવેસકાયગન્થો, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યો ચ કામાસવો, યો ચ ભવાસવો, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યો ચ દિટ્ઠાસવો, યો ચ અવિજ્જાસવો, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યો ચ કામોઘો, યો ચ ભવોઘો, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યો ચ દિટ્ઠોઘો, યો ચ અવિજ્જોઘો, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યો ચ રાગસલ્લો, યો ચ દોસસલ્લો, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યો ચ માનસલ્લો, યો ચ મોહસલ્લો, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યા ચ રૂપૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, યા ચ વેદનૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યા ચ સઞ્ઞૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, યા ચ સઙ્ખારૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. તત્થ યઞ્ચ છન્દા અગતિગમનં યઞ્ચ દોસા અગતિગમનં, ઇમે તણ્હાચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા. યઞ્ચ ભયા અગતિગમનં, યઞ્ચ મોહા અગતિગમનં, ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા.
83. Tattha yo ca kabaḷīkāro āhāro phasso āhāro, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yo ca manosañcetanāhāro yo ca viññāṇāhāro, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yo ca ‘‘asubhe subha’’nti vipallāso, yo ca ‘‘dukkhe sukha’’nti vipallāso, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yo ca ‘‘anicce nicca’’nti vipallāso, yo ca ‘‘anattani attā’’ti vipallāso, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yañca kāmupādānaṃ yañca bhavupādānaṃ, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yañca diṭṭhupādānaṃ yañca attavādupādānaṃ, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yo ca kāmayogo, yo ca bhavayogo, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yo ca diṭṭhiyogo, yo ca avijjāyogo, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yo ca abhijjhākāyagantho, yo ca byāpādo kāyagantho, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yo ca parāmāsakāyagantho, yo ca idaṃsaccābhinivesakāyagantho, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yo ca kāmāsavo, yo ca bhavāsavo, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yo ca diṭṭhāsavo, yo ca avijjāsavo, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yo ca kāmogho, yo ca bhavogho, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yo ca diṭṭhogho, yo ca avijjogho, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yo ca rāgasallo, yo ca dosasallo, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yo ca mānasallo, yo ca mohasallo, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yā ca rūpūpagā viññāṇaṭṭhiti, yā ca vedanūpagā viññāṇaṭṭhiti, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yā ca saññūpagā viññāṇaṭṭhiti, yā ca saṅkhārūpagā viññāṇaṭṭhiti, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā. Tattha yañca chandā agatigamanaṃ yañca dosā agatigamanaṃ, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesā. Yañca bhayā agatigamanaṃ, yañca mohā agatigamanaṃ, ime diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesā.
૮૪. તત્થ કબળીકારે આહારે ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, ફસ્સે આહારે ‘‘દુક્ખે સુખ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, વિઞ્ઞાણે આહારે ‘‘અનિચ્ચે નિચ્ચ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, મનોસઞ્ચેતનાય આહારે ‘‘અનત્તનિ અત્તા’’તિ વિપલ્લાસો. પઠમે વિપલ્લાસે ઠિતો કામે ઉપાદિયતિ , ઇદં વુચ્ચતિ કામુપાદાનં; દુતિયે વિપલ્લાસે ઠિતો અનાગતં ભવં ઉપાદિયતિ , ઇદં વુચ્ચતિ ભવુપાદાનં; તતિયે વિપલ્લાસે ઠિતો સંસારાભિનન્દિનિં દિટ્ઠિં ઉપાદિયતિ, ઇદં વુચ્ચતિ દિટ્ઠુપાદાનં; ચતુત્થે વિપલ્લાસે ઠિતો અત્તાનં કપ્પિયં ઉપાદિયતિ, ઇદં વુચ્ચતિ અત્તવાદુપાદાનં.
84. Tattha kabaḷīkāre āhāre ‘‘asubhe subha’’nti vipallāso, phasse āhāre ‘‘dukkhe sukha’’nti vipallāso, viññāṇe āhāre ‘‘anicce nicca’’nti vipallāso, manosañcetanāya āhāre ‘‘anattani attā’’ti vipallāso. Paṭhame vipallāse ṭhito kāme upādiyati , idaṃ vuccati kāmupādānaṃ; dutiye vipallāse ṭhito anāgataṃ bhavaṃ upādiyati , idaṃ vuccati bhavupādānaṃ; tatiye vipallāse ṭhito saṃsārābhinandiniṃ diṭṭhiṃ upādiyati, idaṃ vuccati diṭṭhupādānaṃ; catutthe vipallāse ṭhito attānaṃ kappiyaṃ upādiyati, idaṃ vuccati attavādupādānaṃ.
કામુપાદાનેન કામેહિ સંયુજ્જતિ, અયં વુચ્ચતિ કામયોગો; ભવુપાદાનેન ભવેહિ સંયુજ્જતિ, અયં વુચ્ચતિ ભવયોગો; દિટ્ઠુપાદાનેન પાપિકાય દિટ્ઠિયા સંયુજ્જતિ, અયં વુચ્ચતિ દિટ્ઠિયોગો; અત્તવાદુપાદાનેન અવિજ્જાય સંયુજ્જતિ, અયં વુચ્ચતિ અવિજ્જાયોગો.
Kāmupādānena kāmehi saṃyujjati, ayaṃ vuccati kāmayogo; bhavupādānena bhavehi saṃyujjati, ayaṃ vuccati bhavayogo; diṭṭhupādānena pāpikāya diṭṭhiyā saṃyujjati, ayaṃ vuccati diṭṭhiyogo; attavādupādānena avijjāya saṃyujjati, ayaṃ vuccati avijjāyogo.
પઠમે યોગે ઠિતો અભિજ્ઝાય કાયં ગન્થતિ, અયં વુચ્ચતિ અભિજ્ઝાકાયગન્થો; દુતિયે યોગે ઠિતો બ્યાપાદેન કાયં ગન્થતિ, અયં વુચ્ચતિ બ્યાપાદકાયગન્થો; તતિયે યોગે ઠિતો પરામાસેન કાયં ગન્થતિ, અયં વુચ્ચતિ પરામાસકાયગન્થો; ચતુત્થે યોગે ઠિતો ઇદંસચ્ચાભિનિવેસેન કાયં ગન્થતિ, અયં વુચ્ચતિ ઇદંસચ્ચાભિનિવેસકાયગન્થો.
Paṭhame yoge ṭhito abhijjhāya kāyaṃ ganthati, ayaṃ vuccati abhijjhākāyagantho; dutiye yoge ṭhito byāpādena kāyaṃ ganthati, ayaṃ vuccati byāpādakāyagantho; tatiye yoge ṭhito parāmāsena kāyaṃ ganthati, ayaṃ vuccati parāmāsakāyagantho; catutthe yoge ṭhito idaṃsaccābhinivesena kāyaṃ ganthati, ayaṃ vuccati idaṃsaccābhinivesakāyagantho.
તસ્સ એવંગન્થિતા કિલેસા આસવન્તિ. કુતો ચ વુચ્ચતિ આસવન્તીતિ? અનુસયતો વા પરિયુટ્ઠાનતો વા. તત્થ અભિજ્ઝાકાયગન્થેન કામાસવો, બ્યાપાદકાયગન્થેન ભવાસવો, પરામાસકાયગન્થેન દિટ્ઠાસવો, ઇદંસચ્ચાભિનિવેસકાયગન્થેન અવિજ્જાસવો.
Tassa evaṃganthitā kilesā āsavanti. Kuto ca vuccati āsavantīti? Anusayato vā pariyuṭṭhānato vā. Tattha abhijjhākāyaganthena kāmāsavo, byāpādakāyaganthena bhavāsavo, parāmāsakāyaganthena diṭṭhāsavo, idaṃsaccābhinivesakāyaganthena avijjāsavo.
તસ્સ ઇમે ચત્તારો આસવા વેપુલ્લં ગતા ઓઘા ભવન્તિ. ઇતિ આસવવેપુલ્લા ઓઘવેપુલ્લં. તત્થ કામાસવેન કામોઘો, ભવાસવેન ભવોઘો, દિટ્ઠાસવેન દિટ્ઠોઘો, અવિજ્જાસવેન અવિજ્જોઘો.
Tassa ime cattāro āsavā vepullaṃ gatā oghā bhavanti. Iti āsavavepullā oghavepullaṃ. Tattha kāmāsavena kāmogho, bhavāsavena bhavogho, diṭṭhāsavena diṭṭhogho, avijjāsavena avijjogho.
તસ્સ ઇમે ચત્તારો ઓઘા અનુસયસહગતા અજ્ઝાસયં અનુપવિટ્ઠા હદયં આહચ્ચ તિટ્ઠન્તિ, તેન વુચ્ચન્તિ સલ્લાઇતિ. તત્થ કામોઘેન રાગસલ્લો, ભવોઘેન દોસસલ્લો, દિટ્ઠોઘેન માનસલ્લો, અવિજ્જોઘેન મોહસલ્લો.
Tassa ime cattāro oghā anusayasahagatā ajjhāsayaṃ anupaviṭṭhā hadayaṃ āhacca tiṭṭhanti, tena vuccanti sallāiti. Tattha kāmoghena rāgasallo, bhavoghena dosasallo, diṭṭhoghena mānasallo, avijjoghena mohasallo.
તસ્સ ઇમેહિ ચતૂહિ સલ્લેહિ પરિયાદિન્નં 11 વિઞ્ઞાણં ચતૂસુ ધમ્મેસુ સણ્ઠહતિ રૂપે વેદનાય સઞ્ઞાય સઙ્ખારેસુ. તત્થ રાગસલ્લેન નન્દૂપસેચનેન વિઞ્ઞાણેન રૂપૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, દોસસલ્લેન નન્દૂપસેચનેન વિઞ્ઞાણેન વેદનૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, માનસલ્લેન નન્દૂપસેચનેન વિઞ્ઞાણેન સઞ્ઞૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, મોહસલ્લેન નન્દૂપસેચનેન વિઞ્ઞાણેન સઙ્ખારૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ.
Tassa imehi catūhi sallehi pariyādinnaṃ 12 viññāṇaṃ catūsu dhammesu saṇṭhahati rūpe vedanāya saññāya saṅkhāresu. Tattha rāgasallena nandūpasecanena viññāṇena rūpūpagā viññāṇaṭṭhiti, dosasallena nandūpasecanena viññāṇena vedanūpagā viññāṇaṭṭhiti, mānasallena nandūpasecanena viññāṇena saññūpagā viññāṇaṭṭhiti, mohasallena nandūpasecanena viññāṇena saṅkhārūpagā viññāṇaṭṭhiti.
તસ્સ ઇમાહિ ચતૂહિ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતીહિ ઉપત્થદ્ધં વિઞ્ઞાણં ચતૂહિ ધમ્મેહિ અગતિં ગચ્છતિ છન્દા દોસા ભયા મોહા. તત્થ રાગેન છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસેન દોસાગતિં ગચ્છતિ, ભયેન ભયાગતિં ગચ્છતિ, મોહેન મોહાગતિં ગચ્છતિ. ઇતિ ખો તઞ્ચ કમ્મં ઇમે ચ કિલેસા, એસ હેતુ સંસારસ્સ, એવં સબ્બે કિલેસા ચતૂહિ વિપલ્લાસેહિ નિદ્દિસિતબ્બા.
Tassa imāhi catūhi viññāṇaṭṭhitīhi upatthaddhaṃ viññāṇaṃ catūhi dhammehi agatiṃ gacchati chandā dosā bhayā mohā. Tattha rāgena chandāgatiṃ gacchati, dosena dosāgatiṃ gacchati, bhayena bhayāgatiṃ gacchati, mohena mohāgatiṃ gacchati. Iti kho tañca kammaṃ ime ca kilesā, esa hetu saṃsārassa, evaṃ sabbe kilesā catūhi vipallāsehi niddisitabbā.
૮૫. તત્થ ઇમા ચતસ્સો દિસા કબળીકારો આહારો ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, કામુપાદાનં, કામયોગો, અભિજ્ઝાકાયગન્થો, કામાસવો, કામોઘો, રાગસલ્લો, રૂપૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, છન્દા અગતિગમનન્તિ પઠમા દિસા.
85. Tattha imā catasso disā kabaḷīkāro āhāro ‘‘asubhe subha’’nti vipallāso, kāmupādānaṃ, kāmayogo, abhijjhākāyagantho, kāmāsavo, kāmogho, rāgasallo, rūpūpagā viññāṇaṭṭhiti, chandā agatigamananti paṭhamā disā.
ફસ્સો આહારો, ‘‘દુક્ખે સુખ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, ભવુપાદાનં, ભવયોગો, બ્યાપાદકાયગન્થો, ભવાસવો, ભવોઘો, દોસસલ્લો, વેદનૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, દોસા અગતિગમનન્તિ દુતિયા દિસા.
Phasso āhāro, ‘‘dukkhe sukha’’nti vipallāso, bhavupādānaṃ, bhavayogo, byāpādakāyagantho, bhavāsavo, bhavogho, dosasallo, vedanūpagā viññāṇaṭṭhiti, dosā agatigamananti dutiyā disā.
વિઞ્ઞાણાહારો ‘‘અનિચ્ચે નિચ્ચ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, દિટ્ઠુપાદાનં, દિટ્ઠિયોગો પરામાસકાયગન્થો, દિટ્ઠાસવો, દિટ્ઠોઘો, માનસલ્લો, સઞ્ઞૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, ભયા અગતિગમનન્તિ તતિયા દિસા.
Viññāṇāhāro ‘‘anicce nicca’’nti vipallāso, diṭṭhupādānaṃ, diṭṭhiyogo parāmāsakāyagantho, diṭṭhāsavo, diṭṭhogho, mānasallo, saññūpagā viññāṇaṭṭhiti, bhayā agatigamananti tatiyā disā.
મનોસઞ્ચેતનાહારો ‘‘અનત્તનિ અત્તા’’તિ વિપલ્લાસો, અત્તવાદુપાદાનં, અવિજ્જાયોગો, ઇદંસચ્ચાભિનિવેસકાયગન્થો, અવિજ્જાસવો, અવિજ્જોઘો, મોહસલ્લો, સઙ્ખારૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, મોહા અગતિગમનન્તિ ચતુત્થી દિસા.
Manosañcetanāhāro ‘‘anattani attā’’ti vipallāso, attavādupādānaṃ, avijjāyogo, idaṃsaccābhinivesakāyagantho, avijjāsavo, avijjogho, mohasallo, saṅkhārūpagā viññāṇaṭṭhiti, mohā agatigamananti catutthī disā.
તત્થ યો ચ કબળીકારો આહારો યો ચ ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, કામુપાદાનં, કામયોગો, અભિજ્ઝાકાયગન્થો, કામાસવો , કામોઘો, રાગસલ્લો, રૂપૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ છન્દા અગતિગમનન્તિ, ઇમેસં દસન્નં સુત્તાનં એકો અત્થો, બ્યઞ્જનમેવ નાનં. ઇમે રાગચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા.
Tattha yo ca kabaḷīkāro āhāro yo ca ‘‘asubhe subha’’nti vipallāso, kāmupādānaṃ, kāmayogo, abhijjhākāyagantho, kāmāsavo , kāmogho, rāgasallo, rūpūpagā viññāṇaṭṭhiti chandā agatigamananti, imesaṃ dasannaṃ suttānaṃ eko attho, byañjanameva nānaṃ. Ime rāgacaritassa puggalassa upakkilesā.
તત્થ યો ચ ફસ્સો આહારો યો ચ ‘‘દુક્ખે સુખ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, ભવુપાદાનં, ભવયોગો , બ્યાપાદકાયગન્થો, ભવાસવો, ભવોઘો, દોસસલ્લો, વેદનૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, દોસા અગતિગમનન્તિ ઇમેસં દસન્નં સુત્તાનં એકો અત્થો બ્યઞ્જનમેવ નાનં, ઇમે દોસચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉપક્કિલેસા.
Tattha yo ca phasso āhāro yo ca ‘‘dukkhe sukha’’nti vipallāso, bhavupādānaṃ, bhavayogo , byāpādakāyagantho, bhavāsavo, bhavogho, dosasallo, vedanūpagā viññāṇaṭṭhiti, dosā agatigamananti imesaṃ dasannaṃ suttānaṃ eko attho byañjanameva nānaṃ, ime dosacaritassa puggalassa upakkilesā.
તત્થ યો ચ વિઞ્ઞાણાહારો યો ચ ‘‘અનિચ્ચે નિચ્ચ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, દિટ્ઠુપાદાનં, દિટ્ઠિયોગો, પરામાસકાયગન્થો, દિટ્ઠાસવો, દિટ્ઠોઘો, માનસલ્લો, સઞ્ઞૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, ભયા અગતિગમનન્તિ ઇમેસં દસન્નં સુત્તાનં એકો અત્થો, બ્યઞ્જનમેવ નાનં. ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ મન્દસ્સ ઉપક્કિલેસા.
Tattha yo ca viññāṇāhāro yo ca ‘‘anicce nicca’’nti vipallāso, diṭṭhupādānaṃ, diṭṭhiyogo, parāmāsakāyagantho, diṭṭhāsavo, diṭṭhogho, mānasallo, saññūpagā viññāṇaṭṭhiti, bhayā agatigamananti imesaṃ dasannaṃ suttānaṃ eko attho, byañjanameva nānaṃ. Ime diṭṭhicaritassa mandassa upakkilesā.
તત્થ યો ચ મનોસઞ્ચેતનાહારો યો ચ ‘‘અનત્તનિ અત્તા’’તિ વિપલ્લાસો, અત્તવાદુપાદાનં, અવિજ્જાયોગો, ઇદંસચ્ચાભિનિવેસકાયગન્થો, અવિજ્જાસવો, અવિજ્જોઘો, મોહસલ્લો, સઙ્ખારૂપગા વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ, મોહા અગતિગમનન્તિ, ઇમેસં દસન્નં સુત્તાનં એકો અત્થો, બ્યઞ્જનમેવ નાનં. ઇમે દિટ્ઠિચરિતસ્સ ઉદત્તસ્સ 13 ઉપક્કિલેસા.
Tattha yo ca manosañcetanāhāro yo ca ‘‘anattani attā’’ti vipallāso, attavādupādānaṃ, avijjāyogo, idaṃsaccābhinivesakāyagantho, avijjāsavo, avijjogho, mohasallo, saṅkhārūpagā viññāṇaṭṭhiti, mohā agatigamananti, imesaṃ dasannaṃ suttānaṃ eko attho, byañjanameva nānaṃ. Ime diṭṭhicaritassa udattassa 14 upakkilesā.
તત્થ યો ચ કબળીકારો આહારો યો ચ ફસ્સો આહારો, ઇમે અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પરિઞ્ઞં ગચ્છન્તિ, વિઞ્ઞાણાહારો સુઞ્ઞતાય, મનોસઞ્ચેતનાહારો અનિમિત્તેન, તત્થ યો ચ ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, યો ચ ‘‘દુક્ખે સુખ’’ન્તિ વિપલ્લાસો, ઇમે અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં અબ્ભત્થં ગચ્છન્તિ. ‘‘અનિચ્ચે નિચ્ચ’’ન્તિ વિપલ્લાસો સુઞ્ઞતાય, ‘‘અનત્તનિ અત્તા’’તિ વિપલ્લાસો અનિમિત્તેન. તત્થ કામુપાદાનઞ્ચ ભવુપાદાનઞ્ચ અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ. દિટ્ઠુપાદાનં સુઞ્ઞતાય, અત્તવાદુપાદાનં અનિમિત્તેન. તત્થ કામયોગો ચ ભવયોગો ચ અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ, દિટ્ઠિયોગો સુઞ્ઞતાય, અવિજ્જાયોગો અનિમિત્તેન. તત્થ અભિજ્ઝાકાયગન્થો ચ બ્યાપાદકાયગન્થો ચ અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ, પરામાસકાયગન્થો સુઞ્ઞતાય, ઇદંસચ્ચાભિનિવેસકાયગન્થો અનિમિત્તેન.
Tattha yo ca kabaḷīkāro āhāro yo ca phasso āhāro, ime appaṇihitena vimokkhamukhena pariññaṃ gacchanti, viññāṇāhāro suññatāya, manosañcetanāhāro animittena, tattha yo ca ‘‘asubhe subha’’nti vipallāso, yo ca ‘‘dukkhe sukha’’nti vipallāso, ime appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ abbhatthaṃ gacchanti. ‘‘Anicce nicca’’nti vipallāso suññatāya, ‘‘anattani attā’’ti vipallāso animittena. Tattha kāmupādānañca bhavupādānañca appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti. Diṭṭhupādānaṃ suññatāya, attavādupādānaṃ animittena. Tattha kāmayogo ca bhavayogo ca appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti, diṭṭhiyogo suññatāya, avijjāyogo animittena. Tattha abhijjhākāyagantho ca byāpādakāyagantho ca appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti, parāmāsakāyagantho suññatāya, idaṃsaccābhinivesakāyagantho animittena.
તત્થ કામાસવો ચ ભવાસવો ચ અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ, દિટ્ઠાસવો સુઞ્ઞતાય, અવિજ્જાસવો અનિમિત્તેન. તત્થ કામોઘો ચ ભવોઘો ચ અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ, દિટ્ઠોઘો સુઞ્ઞતાય, અવિજ્જોઘો અનિમિત્તેન. તત્થ રાગસલ્લો ચ દોસસલ્લો ચ અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ, માનસલ્લો સુઞ્ઞતાય, મોહસલ્લો અનિમિત્તેન. તત્થ રૂપૂપગા ચ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ વેદનૂપગા ચ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પરિઞ્ઞં ગચ્છન્તિ, સઞ્ઞૂપગા સુઞ્ઞતાય, સઙ્ખારૂપગા અનિમિત્તેન.
Tattha kāmāsavo ca bhavāsavo ca appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti, diṭṭhāsavo suññatāya, avijjāsavo animittena. Tattha kāmogho ca bhavogho ca appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti, diṭṭhogho suññatāya, avijjogho animittena. Tattha rāgasallo ca dosasallo ca appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti, mānasallo suññatāya, mohasallo animittena. Tattha rūpūpagā ca viññāṇaṭṭhiti vedanūpagā ca viññāṇaṭṭhiti appaṇihitena vimokkhamukhena pariññaṃ gacchanti, saññūpagā suññatāya, saṅkhārūpagā animittena.
તત્થ છન્દા ચ અગતિગમનં દોસા ચ અગતિગમનં અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ, ભયા અગતિગમનં સુઞ્ઞતાય, મોહા અગતિગમનં અનિમિત્તેન વિમોક્ખમુખેન પહાનં ગચ્છન્તિ. ઇતિ સબ્બે લોકવટ્ટાનુસારિનો ધમ્મા નિય્યન્તિ. તે લોકા તીહિ વિમોક્ખમુખેહિ.
Tattha chandā ca agatigamanaṃ dosā ca agatigamanaṃ appaṇihitena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti, bhayā agatigamanaṃ suññatāya, mohā agatigamanaṃ animittena vimokkhamukhena pahānaṃ gacchanti. Iti sabbe lokavaṭṭānusārino dhammā niyyanti. Te lokā tīhi vimokkhamukhehi.
૮૬. તત્રિદં નિય્યાનં –
86. Tatridaṃ niyyānaṃ –
ચતસ્સો પટિપદા, ચત્તારો સતિપટ્ઠાના, ચત્તારિ ઝાનાનિ, ચત્તારો વિહારા, ચત્તારો સમ્મપ્પધાના, ચત્તારો અચ્છરિયા અબ્ભુતા ધમ્મા, ચત્તારિ અધિટ્ઠાનાનિ, ચતસ્સો સમાધિભાવના, ચત્તારો સુખભાગિયા ધમ્મા, ચતસ્સો અપ્પમાણા.
Catasso paṭipadā, cattāro satipaṭṭhānā, cattāri jhānāni, cattāro vihārā, cattāro sammappadhānā, cattāro acchariyā abbhutā dhammā, cattāri adhiṭṭhānāni, catasso samādhibhāvanā, cattāro sukhabhāgiyā dhammā, catasso appamāṇā.