Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā

    நயஸமுட்டா²னவாரவண்ணனா

    Nayasamuṭṭhānavāravaṇṇanā

    79. ஏவங் நானாஸுத்தவஸேன ஏகஸுத்தவஸேன ச ஹாரவிசாரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி நயவிசாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். கஸ்மா பனெத்த² யதா² ‘‘தத்த² கதமோ தே³ஸனாஹாரோ, அஸ்ஸாதா³தீ³னவதாதி கா³தா². அயங் தே³ஸனாஹாரோ கிங் தே³ஸயதீ’’திஆதி³னா ஹாரனித்³தே³ஸோ ஆரத்³தோ⁴, ஏவங் ‘‘தத்த² கதமோ நந்தி³யாவட்டோ, தண்ஹஞ்ச அவிஜ்ஜம்பி சாதி கா³தா², அயங் நந்தி³யாவட்டோ கிங் நயதீ’’திஆதி³னா அனாரபி⁴த்வா ஸமுட்டா²னமுகே²ன ஆரத்³த⁴ந்தி? வுச்சதே – ஹாரனயானங் விஸயபே⁴த³தோ. யதா² ஹி ஹாரா ப்³யஞ்ஜனமுகே²ன ஸுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸங்வண்ணனா, ந ஏவங் நயா. நயா பன நானாஸுத்ததோ நித்³தா⁴ரிதேஹி தண்ஹாவிஜ்ஜாதீ³ஹி மூலபதே³ஹி சதுஸச்சயோஜனாய நயதோ அனுபு³ஜ்ஜி²யமானோ து³க்கா²தி³அத்தோ². ஸோ ஹி மக்³க³ஞாணங் நயதி ஸம்பாபேதீதி நயோ. படிவிஜ்ஜ²ந்தானங் பன உக்³க⁴டிதஞ்ஞுஆதீ³னங் திண்ணங் வேனெய்யானங் வஸேன மூலபத³விபா⁴க³தோ திதா⁴ விப⁴த்தா. ஏகமேகோ செத்த² யதோ நேதி, யஞ்ச நேதி, தேஸங் ஸங்கிலேஸவோதா³னானங் விபா⁴க³தோ த்³விஸங்க³ஹோ சதுச²அட்ட²தி³ஸோ சாதி பி⁴ன்னோ ஹாரனயானங் விஸயோ. ததா² ஹி வுத்தங் – ‘‘ஹாரா ப்³யஞ்ஜனவிசயோ, ஸுத்தஸ்ஸ நயா தயோ ச ஸுத்தத்தோ²’’தி (நெத்தி॰ ஸங்க³ஹவார). ஏவங் விஸிட்ட²விஸயத்தா ஹாரனயானங் ஹாரேஹி அஞ்ஞதா² நயே நித்³தி³ஸந்தோ ‘‘தத்த² கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்திஆதி³மாஹ.

    79. Evaṃ nānāsuttavasena ekasuttavasena ca hāravicāraṃ dassetvā idāni nayavicāraṃ dassetuṃ ‘‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’ntiādi āraddhaṃ. Kasmā panettha yathā ‘‘tattha katamo desanāhāro, assādādīnavatāti gāthā. Ayaṃ desanāhāro kiṃ desayatī’’tiādinā hāraniddeso āraddho, evaṃ ‘‘tattha katamo nandiyāvaṭṭo, taṇhañca avijjampi cāti gāthā, ayaṃ nandiyāvaṭṭo kiṃ nayatī’’tiādinā anārabhitvā samuṭṭhānamukhena āraddhanti? Vuccate – hāranayānaṃ visayabhedato. Yathā hi hārā byañjanamukhena suttassa atthasaṃvaṇṇanā, na evaṃ nayā. Nayā pana nānāsuttato niddhāritehi taṇhāvijjādīhi mūlapadehi catusaccayojanāya nayato anubujjhiyamāno dukkhādiattho. So hi maggañāṇaṃ nayati sampāpetīti nayo. Paṭivijjhantānaṃ pana ugghaṭitaññuādīnaṃ tiṇṇaṃ veneyyānaṃ vasena mūlapadavibhāgato tidhā vibhattā. Ekameko cettha yato neti, yañca neti, tesaṃ saṃkilesavodānānaṃ vibhāgato dvisaṅgaho catuchaaṭṭhadiso cāti bhinno hāranayānaṃ visayo. Tathā hi vuttaṃ – ‘‘hārā byañjanavicayo, suttassa nayā tayo ca suttattho’’ti (netti. saṅgahavāra). Evaṃ visiṭṭhavisayattā hāranayānaṃ hārehi aññathā naye niddisanto ‘‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’ntiādimāha.

    தத்தா²யங் வசனத்தோ² – ஸமுட்ட²ஹந்தி ஏதேனாதி ஸமுட்டா²னங். கே ஸமுட்ட²ஹந்தி? நயா. நயானங் ஸமுட்டா²னங் நயஸமுட்டா²னங். கிங் பன தங்? தங்தங்மூலபதே³ஹி சதுஸச்சயோஜனா. ஸா ஹி நந்தி³யாவட்டாதீ³னங் நயானங் உப்பத்திட்டா²னதாய ஸமுட்டா²னங் பூ⁴மீதி ச வுச்சதி. ததா² ச வக்க²தி – ‘‘அயங் வுச்சதி நந்தி³யாவட்டஸ்ஸ நயஸ்ஸ பூ⁴மீ’’தி (நெத்தி॰ 81). புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜாய ச ப⁴வதண்ஹாய சாதிஆதி³ நந்தி³யாவட்டஸ்ஸ நயஸ்ஸ பூ⁴மித³ஸ்ஸனங். தத்த² புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதீதி அஸுகஸ்ஸ நாம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸுகஸ்ஸ வா சக்கவத்தினோ காலே அவிஜ்ஜா ப⁴வதண்ஹா ச உப்பன்னா. ததோ புப்³பே³ நாஹோஸீதி ஏவங் அவிஜ்ஜாப⁴வதண்ஹானங் ந காசி புரிமா மரியாதா³ உபலப்³ப⁴தி. கஸ்மா? அனமதக்³க³த்தா ஸங்ஸாரஸ்ஸ. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘அனமதக்³கோ³யங், பி⁴க்க²வே, ஸங்ஸாரோ, புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.124; கதா²॰ 75) வித்தா²ரோ. தத்தா²தி அவிஜ்ஜாப⁴வதண்ஹாஸு. யதி³பி அவிஜ்ஜாய ஸங்யோஜனபா⁴வோ, தண்ஹாய ச நீவரணபா⁴வோ பாளியங் வுத்தோ, ததா²பி அவிஜ்ஜாய படிச்சா²தி³தாதீ³னவேஹி ப⁴வேஹி தண்ஹா ஸங்யோஜேதீதி இமஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணங் தண்ஹாஸங்யோஜன’’ந்தி வுத்தங்.

    Tatthāyaṃ vacanattho – samuṭṭhahanti etenāti samuṭṭhānaṃ. Ke samuṭṭhahanti? Nayā. Nayānaṃ samuṭṭhānaṃ nayasamuṭṭhānaṃ. Kiṃ pana taṃ? Taṃtaṃmūlapadehi catusaccayojanā. Sā hi nandiyāvaṭṭādīnaṃ nayānaṃ uppattiṭṭhānatāya samuṭṭhānaṃ bhūmīti ca vuccati. Tathā ca vakkhati – ‘‘ayaṃ vuccati nandiyāvaṭṭassa nayassa bhūmī’’ti (netti. 81). Pubbā koṭi na paññāyati avijjāya ca bhavataṇhāya cātiādi nandiyāvaṭṭassa nayassa bhūmidassanaṃ. Tattha pubbā koṭi na paññāyatīti asukassa nāma buddhassa bhagavato, asukassa vā cakkavattino kāle avijjā bhavataṇhā ca uppannā. Tato pubbe nāhosīti evaṃ avijjābhavataṇhānaṃ na kāci purimā mariyādā upalabbhati. Kasmā? Anamataggattā saṃsārassa. Vuttañhetaṃ – ‘‘anamataggoyaṃ, bhikkhave, saṃsāro, pubbā koṭi na paññāyatī’’ti (saṃ. ni. 2.124; kathā. 75) vitthāro. Tatthāti avijjābhavataṇhāsu. Yadipi avijjāya saṃyojanabhāvo, taṇhāya ca nīvaraṇabhāvo pāḷiyaṃ vutto, tathāpi avijjāya paṭicchāditādīnavehi bhavehi taṇhā saṃyojetīti imassa atthassa dassanatthaṃ ‘‘avijjānīvaraṇaṃ taṇhāsaṃyojana’’nti vuttaṃ.

    அவிஜ்ஜாஸங்யுத்தாதி அவிஜ்ஜாய மிஸ்ஸிதா, அவிஜ்ஜாய வா அபி⁴னிவேஸவத்தூ²ஸு ப³த்³தா⁴. அவிஜ்ஜாபக்கே²ன விசரந்தீதி அவிஜ்ஜாபக்கே²ன அவிஜ்ஜாஸஹாயேன த்³வாத³ஸவிதே⁴ன விபல்லாஸேன அபி⁴னிவேஸவத்து²பூ⁴தே ஆரம்மணே பவத்தந்தி. தே வுச்சந்தி தி³ட்டி²சரிதாதி தே அவிஜ்ஜாபி⁴பூ⁴தா ரூபாதீ³னி நிச்சாதி³தோ அபி⁴னிவிஸந்தா தி³ட்டி²சரிதாதி வுச்சந்தி, தி³ட்டி²சரிதா நாமாதி அத்தோ². தண்ஹாபக்கே²னாதி அட்ட²ஸததண்ஹாவிசரிதேன. தி³ட்டி²விசரிதே தண்ஹாவிசரிதே ச படிபத்தியா விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தி³ட்டி²சரிதா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அத்தகிலமதா²னுயோக³ந்தி அத்தனோ காயஸ்ஸ கிலிஸ்ஸனபயோக³ங் அத்தபரிதாபனபடிபத்திங். காமஸுக²ல்லிகானுயோக³ந்தி காமஸுக²ஸ்ஸ அல்லீயனபயோக³ங் காமேஸு பாதப்³யதங்.

    Avijjāsaṃyuttāti avijjāya missitā, avijjāya vā abhinivesavatthūsu baddhā. Avijjāpakkhena vicarantīti avijjāpakkhena avijjāsahāyena dvādasavidhena vipallāsena abhinivesavatthubhūte ārammaṇe pavattanti. Te vuccanti diṭṭhicaritāti te avijjābhibhūtā rūpādīni niccādito abhinivisantā diṭṭhicaritāti vuccanti, diṭṭhicaritā nāmāti attho. Taṇhāpakkhenāti aṭṭhasatataṇhāvicaritena. Diṭṭhivicarite taṇhāvicarite ca paṭipattiyā vibhajitvā dassetuṃ ‘‘diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Tattha attakilamathānuyoganti attano kāyassa kilissanapayogaṃ attaparitāpanapaṭipattiṃ. Kāmasukhallikānuyoganti kāmasukhassa allīyanapayogaṃ kāmesu pātabyataṃ.

    யதி³பி பா³ஹிரகா ‘‘து³க்க²ங் தண்ஹா’’தி ச ஜானந்தி ‘‘இத³ங் து³க்க²ங், எத்தகங் து³க்க²’’ந்தி, ‘‘அயங் தண்ஹா, அயங் தஸ்ஸா விராகோ³’’தி பரிஞ்ஞெய்யபஹாதப்³ப³பா⁴வேன பன ந ஜானந்தி, இதி பவத்திபவத்திஹேதுமத்தம்பி ந ஜானந்தி. கா பன கதா² நிவத்தினிவத்திஹேதூஸூதி ஆஹ – ‘‘இதோ ப³ஹித்³தா⁴ நத்தி² ஸச்சவவத்தா²ன’’ந்திஆதி³. தத்த² ஸச்சப்பகாஸனாதி ஸச்சதே³ஸனா. ஸமத²விபஸ்ஸனாகோஸல்லந்தி ஸமத²விபஸ்ஸனாஸு பா⁴வனாகோஸல்லங், தாஸு உக்³க³ஹபரிபுச்சா²ஸவனமனஸிகாரகோஸல்லங் வா. விபஸ்ஸனாதி⁴ட்டா²னஞ்செத்த² ஸமத²ங் அதி⁴ப்பேதங். உபஸமஸுக²ப்பத்தீதி கிலேஸானங் வூபஸமஸுகா²தி⁴க³மோ. விபரீதசேதாதி மிச்சா²பி⁴னிவிட்ட²சேதா. நத்தி² ஸுகே²ன ஸுக²ந்தி யங் அனவஜ்ஜபச்சயபரிபோ⁴க³ஸுகே²ன காயங் சித்தஞ்ச படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த³ரத²ங் கத்வா அரியேஹி பத்தப்³ப³ங் உபஸமஸுக²ங், தங் படிக்கி²பதி. து³க்கே²னாதி காயகே²த³னது³க்கே²ன.

    Yadipi bāhirakā ‘‘dukkhaṃ taṇhā’’ti ca jānanti ‘‘idaṃ dukkhaṃ, ettakaṃ dukkha’’nti, ‘‘ayaṃ taṇhā, ayaṃ tassā virāgo’’ti pariññeyyapahātabbabhāvena pana na jānanti, iti pavattipavattihetumattampi na jānanti. Kā pana kathā nivattinivattihetūsūti āha – ‘‘ito bahiddhā natthi saccavavatthāna’’ntiādi. Tattha saccappakāsanāti saccadesanā. Samathavipassanākosallanti samathavipassanāsu bhāvanākosallaṃ, tāsu uggahaparipucchāsavanamanasikārakosallaṃ vā. Vipassanādhiṭṭhānañcettha samathaṃ adhippetaṃ. Upasamasukhappattīti kilesānaṃ vūpasamasukhādhigamo. Viparītacetāti micchābhiniviṭṭhacetā. Natthi sukhena sukhanti yaṃ anavajjapaccayaparibhogasukhena kāyaṃ cittañca paṭippassaddhadarathaṃ katvā ariyehi pattabbaṃ upasamasukhaṃ, taṃ paṭikkhipati. Dukkhenāti kāyakhedanadukkhena.

    ஸோ லோகங் வட்³ட⁴யதீதி ஸோ காமே படிஸேவெந்தோ அத்தபா⁴வஸங்கா²தங் லோகங் வட்³டே⁴தி பீனேதி. புத்தனத்துபரம்பராய வா ஸங்ஸாரஸ்ஸ அனுபச்சே²த³னதோ ஸத்தலோகங் வட்³டே⁴தி. ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவதீதி அத்தனோ பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸந்தப்பனேன புத்தமுக²த³ஸ்ஸனேன ச ப³ஹுங் புஞ்ஞங் உப்பாதே³தி. அபி⁴னிவேஸஸ்ஸ நாதித³ள்ஹதாய ஏவங்ஸஞ்ஞீ. த³ள்ஹதாய ஏவங்தி³ட்டீ² து³க்கே²ன ஸுக²ங் பத்த²யமானா அத்தகிலமதா²னுயோக³மனுயுத்தா காமேஸு புஞ்ஞஸஞ்ஞீ காமஸுக²ல்லிகானுயோக³மனுயுத்தா ச விஹரந்தீதி யோஜேதப்³ப³ங்.

    So lokaṃ vaḍḍhayatīti so kāme paṭisevento attabhāvasaṅkhātaṃ lokaṃ vaḍḍheti pīneti. Puttanattuparamparāya vā saṃsārassa anupacchedanato sattalokaṃ vaḍḍheti. Bahuṃ puññaṃ pasavatīti attano pañcahi kāmaguṇehi santappanena puttamukhadassanena ca bahuṃ puññaṃ uppādeti. Abhinivesassa nātidaḷhatāya evaṃsaññī. Daḷhatāya evaṃdiṭṭhī dukkhena sukhaṃ patthayamānā attakilamathānuyogamanuyuttā kāmesu puññasaññī kāmasukhallikānuyogamanuyuttā ca viharantīti yojetabbaṃ.

    தத³பி⁴ஞ்ஞா ஸந்தாதி ததா²ஸஞ்ஞினோ ஸமானா. ரோக³மேவ வட்³ட⁴யந்தீதி அத்தபா⁴வரோக³மேவ கிலேஸரோக³மேவ வா அபராபரங் வட்³டெ⁴ந்தி. க³ண்ட³ஸல்லேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ரோகா³பி⁴துன்னாதி யதா²வுத்தரோக³ப்³யாதி⁴தா. க³ண்ட³படிபீளிதாதி யதா²வுத்தக³ண்ட³பா³தி⁴தா. ஸல்லானுவித்³தா⁴தி யதா²வுத்தஸல்லேன அனுபவிட்டா². உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜானீதி உபபஜ்ஜனசவனானி. உக்³கா⁴தனிக்³கா⁴தந்தி உச்சாவசபா⁴வங். ரோக³க³ண்ட³ஸல்லபே⁴ஸஜ்ஜந்தி யதா²வுத்தரோகா³தி³திகிச்ச²னங், ஸமத²விபஸ்ஸனங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. தேனேவாஹ – ‘‘ஸமத²விபஸ்ஸனா ரோக³னிக்³கா⁴தகபே⁴ஸஜ்ஜ’’ந்தி. தத்த² ரோக³னிக்³கா⁴தகந்தி ரோக³வூபஸமனங். ‘‘ஸங்கிலேஸோ து³க்க²’’ந்திஆதி³னா ஸச்சானி தேஸங் பரிஞ்ஞெய்யாதி³பா⁴வேன கதே²தி.

    Tadabhiññā santāti tathāsaññino samānā. Rogameva vaḍḍhayantīti attabhāvarogameva kilesarogameva vā aparāparaṃ vaḍḍhenti. Gaṇḍasallesupi eseva nayo. Rogābhitunnāti yathāvuttarogabyādhitā. Gaṇḍapaṭipīḷitāti yathāvuttagaṇḍabādhitā. Sallānuviddhāti yathāvuttasallena anupaviṭṭhā. Ummujjanimujjānīti upapajjanacavanāni. Ugghātanigghātanti uccāvacabhāvaṃ. Rogagaṇḍasallabhesajjanti yathāvuttarogāditikicchanaṃ, samathavipassanaṃ sandhāya vadati. Tenevāha – ‘‘samathavipassanā roganigghātakabhesajja’’nti. Tattha roganigghātakanti rogavūpasamanaṃ. ‘‘Saṃkileso dukkha’’ntiādinā saccāni tesaṃ pariññeyyādibhāvena katheti.

    தத்த² ஸங்கிலேஸோ து³க்க²ந்தி அத்தகிலமதா²னுயோக³காமஸுக²ல்லிகானுயோக³ஸங்கிலேஸவந்தோ, தேஹி வா ஸங்கிலிஸ்ஸமானோ ரூபாரூபகாயோ து³க்க²ங் அரியஸச்சங். தத³பி⁴ஸங்கோ³ தண்ஹாதி தத்த² அபி⁴ஸங்கோ³ ஆஸங்கோ³தி லத்³த⁴னாமா தண்ஹா.

    Tattha saṃkileso dukkhanti attakilamathānuyogakāmasukhallikānuyogasaṃkilesavanto, tehi vā saṃkilissamāno rūpārūpakāyo dukkhaṃ ariyasaccaṃ. Tadabhisaṅgo taṇhāti tattha abhisaṅgo āsaṅgoti laddhanāmā taṇhā.

    80. இதா³னி தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் ஸக்காயதி³ட்டி²த³ஸ்ஸனே பவத்திபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தி³ட்டி²சரிதா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தி³ட்டி²சரிதா ரூபங் அத்ததோ உபக³ச்ச²ந்தீதி தி³ட்டி²சரிதா தி³ட்டா²பி⁴னிவேஸஸ்ஸ ப³லவபா⁴வதோ ரூபங் ‘‘அத்தா’’தி க³ண்ஹந்தி. தேஸஞ்ஹி அத்தாபி⁴னிவேஸோ ப³லவா, ந ததா² அத்தனியாபி⁴னிவேஸோ. ஏஸ நயோ வேத³னந்திஆதீ³ஸுபி. தண்ஹாசரிதா ரூபவந்தங் அத்தானந்தி தண்ஹாசரிதா தண்ஹாபி⁴னிவேஸஸ்ஸ ப³லவபா⁴வதோ ரூபங் அத்தனோ கிஞ்சனபலிபோ³த⁴பா⁴வே ட²பெத்வா அவஸேஸங் வேத³னாதி³ங் ‘‘அத்தா’’தி க³ண்ஹந்தி. அத்தனி வா ரூபந்தி அத்தாதா⁴ரங் வா ரூபங். ரூபஸ்மிங் வா அத்தானந்தி ரூபாதா⁴ரங் வா அத்தானங். வேத³னாவந்தந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஏதேஸஞ்ஹி அத்தனியாபி⁴னிவேஸோ ப³லவா, ந ததா² அத்தாபி⁴னிவேஸோ. தஸ்மா யதா²லத்³த⁴ங் அத்தனியந்தி கப்பெத்வா தத³ஞ்ஞங் ‘‘அத்தா’’தி க³ண்ஹந்தி. அயங் வுச்சதி வீஸதிவத்து²கா ஸக்காயதி³ட்டீ²தி அயங் பஞ்சஸு உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஸு ஏகேகஸ்மிங் சதுன்னங் சதுன்னங் கா³ஹானங் வஸேன வீஸதிவத்து²கா ஸதி விஜ்ஜமானே க²ந்த⁴பஞ்சகஸங்கா²தே காயே, ஸதீ வா விஜ்ஜமானா தத்த² தி³ட்டீ²தி ஸக்காயதி³ட்டி².

    80. Idāni diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadiṭṭhidassane pavattibhedaṃ dassetuṃ ‘‘diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Tattha diṭṭhicaritā rūpaṃ attato upagacchantīti diṭṭhicaritā diṭṭhābhinivesassa balavabhāvato rūpaṃ ‘‘attā’’ti gaṇhanti. Tesañhi attābhiniveso balavā, na tathā attaniyābhiniveso. Esa nayo vedanantiādīsupi. Taṇhācaritā rūpavantaṃ attānanti taṇhācaritā taṇhābhinivesassa balavabhāvato rūpaṃ attano kiñcanapalibodhabhāve ṭhapetvā avasesaṃ vedanādiṃ ‘‘attā’’ti gaṇhanti. Attani vā rūpanti attādhāraṃ vā rūpaṃ. Rūpasmiṃ vāattānanti rūpādhāraṃ vā attānaṃ. Vedanāvantantiādīsupi eseva nayo. Etesañhi attaniyābhiniveso balavā, na tathā attābhiniveso. Tasmā yathāladdhaṃ attaniyanti kappetvā tadaññaṃ ‘‘attā’’ti gaṇhanti. Ayaṃ vuccati vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhīti ayaṃ pañcasu upādānakkhandhesu ekekasmiṃ catunnaṃ catunnaṃ gāhānaṃ vasena vīsativatthukā sati vijjamāne khandhapañcakasaṅkhāte kāye, satī vā vijjamānā tattha diṭṭhīti sakkāyadiṭṭhi.

    லோகுத்தரா ஸம்மாதி³ட்டீ²தி பட²மமக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி². அன்வாயிகாதி ஸம்மாதி³ட்டி²யா அனுகா³மினோ. யதா³ ஸம்மாதி³ட்டி² ஸக்காயதி³ட்டி²யா பஜஹனவஸேன பவத்தா, ததா³ தஸ்ஸா அனுகு³ணபா⁴வேன பவத்தமானகாதி அத்தோ². கே பன தேதி? ஆஹ ‘‘ஸம்மாஸங்கப்போ’’திஆதி³. ‘‘தே தயோ க²ந்தா⁴’’திஆதி³னா அரியமக்³க³தோ க²ந்த⁴முகே²ன ஸமத²விபஸ்ஸனா நித்³தா⁴ரேதி. ‘‘தத்த² ஸக்காயோ’’திஆதி³ சதுஸச்சனித்³தா⁴ரணங். தங் ஸப்³ப³ங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Lokuttarā sammādiṭṭhīti paṭhamamaggasammādiṭṭhi. Anvāyikāti sammādiṭṭhiyā anugāmino. Yadā sammādiṭṭhi sakkāyadiṭṭhiyā pajahanavasena pavattā, tadā tassā anuguṇabhāvena pavattamānakāti attho. Ke pana teti? Āha ‘‘sammāsaṅkappo’’tiādi. ‘‘Te tayo khandhā’’tiādinā ariyamaggato khandhamukhena samathavipassanā niddhāreti. ‘‘Tattha sakkāyo’’tiādi catusaccaniddhāraṇaṃ. Taṃ sabbaṃ suviññeyyameva.

    புன ‘‘தத்த² யே ரூபங் அத்ததோ உபக³ச்ச²ந்தீ’’திஆதி³னா ஸக்காயத³ஸ்ஸனமுகே²ன உச்சே²தா³தி³அந்தத்³வயங், மஜ்ஜி²மஞ்ச படிபத³ங் நித்³தா⁴ரேதி. தத்த² இமே வுச்சந்தி உச்சே²த³வாதி³னோதி இமே ரூபாதி³கே பஞ்சக்க²ந்தே⁴ அத்ததோ உபக³ச்ச²ந்தா ரூபாதீ³னங் அனிச்சபா⁴வதோ உச்சி²ஜ்ஜதி அத்தா வினஸ்ஸதி ந ஹோதி பரங் மரணாதி ஏவங் அபி⁴னிவிஸனதோ ‘‘உச்சே²த³வாதி³னோ’’தி வுச்சந்தி. இமே வுச்சந்தி ஸஸ்ஸதவாதி³னோதி இமே ‘‘ரூபவந்தங் வா அத்தான’’ந்திஆதி³னா ரூபாதி³வினிமுத்தோ அஞ்ஞோ கோசி அத்தாதி உபக³ச்ச²ந்தா ‘‘ஸோ நிச்சோ து⁴வோ ஸஸ்ஸதோ’’தி அபி⁴னிவிஸனதோ ‘‘ஸஸ்ஸதவாதி³னோ’’தி வுச்சந்தி. ‘‘உச்சே²த³ஸஸ்ஸதவாதா³ உபோ⁴ அந்தா, அயங் ஸங்ஸாரபவத்தீ’’திஆதி³ ஸச்சனித்³தா⁴ரணங், தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யங்.

    Puna ‘‘tattha ye rūpaṃ attato upagacchantī’’tiādinā sakkāyadassanamukhena ucchedādiantadvayaṃ, majjhimañca paṭipadaṃ niddhāreti. Tattha ime vuccanti ucchedavādinoti ime rūpādike pañcakkhandhe attato upagacchantā rūpādīnaṃ aniccabhāvato ucchijjati attā vinassati na hoti paraṃ maraṇāti evaṃ abhinivisanato ‘‘ucchedavādino’’ti vuccanti. Ime vuccanti sassatavādinoti ime ‘‘rūpavantaṃ vā attāna’’ntiādinā rūpādivinimutto añño koci attāti upagacchantā ‘‘so nicco dhuvo sassato’’ti abhinivisanato ‘‘sassatavādino’’ti vuccanti. ‘‘Ucchedasassatavādā ubho antā, ayaṃ saṃsārapavattī’’tiādi saccaniddhāraṇaṃ, taṃ suviññeyyaṃ.

    உச்சே²த³ஸஸ்ஸதங் ஸமாஸதோ வீஸதிவத்து²கா ஸக்காயதி³ட்டீ²தி அத்தா உச்சி²ஜ்ஜதி அத்தா நிச்சோதி ச ஆதி³ப்பவத்தனதோ உச்சே²த³ஸஸ்ஸதத³ஸ்ஸனங் ஸங்கே²பதோ வீஸதிவத்து²கா ஸக்காயதி³ட்டி² ஏவ ஹோதி. ஸப்³போ³பி ஹி அத்தவாதோ³ ஸக்காயதி³ட்டி²அந்தோக³தோ⁴ ஏவாதி. வித்தா²ரதோ த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானீதி உச்சே²த³ஸஸ்ஸதத³ஸ்ஸனங் வித்தா²ரேன ப்³ரஹ்மஜாலே (தீ³॰ நி॰ 1.28 ஆத³யோ) ஆக³தானி த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி. தேஸந்தி ஏவங் ஸங்கே²பவித்தா²ரவந்தானங் உச்சே²த³ஸஸ்ஸதத³ஸ்ஸனானங். படிபக்கோ²தி பஹாயகபடிபக்கோ². தேசத்தாலீஸங் போ³தி⁴பக்கி²யா த⁴ம்மாதி அனிச்சஸஞ்ஞா து³க்க²ஸஞ்ஞா அனத்தஸஞ்ஞா பஹானஸஞ்ஞா விராக³ஸஞ்ஞா நிரோத⁴ஸஞ்ஞா சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா…பே॰… அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³தி ஏதே தேசத்தாலீஸங் போ³தி⁴பக்கி²யா த⁴ம்மா.

    Ucchedasassataṃ samāsato vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhīti attā ucchijjati attā niccoti ca ādippavattanato ucchedasassatadassanaṃ saṅkhepato vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhi eva hoti. Sabbopi hi attavādo sakkāyadiṭṭhiantogadho evāti. Vitthārato dvāsaṭṭhi diṭṭhigatānīti ucchedasassatadassanaṃ vitthārena brahmajāle (dī. ni. 1.28 ādayo) āgatāni dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni. Tesanti evaṃ saṅkhepavitthāravantānaṃ ucchedasassatadassanānaṃ. Paṭipakkhoti pahāyakapaṭipakkho. Tecattālīsaṃ bodhipakkhiyā dhammāti aniccasaññā dukkhasaññā anattasaññā pahānasaññā virāgasaññā nirodhasaññā cattāro satipaṭṭhānā…pe… ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti ete tecattālīsaṃ bodhipakkhiyā dhammā.

    ஏவங் விபஸ்ஸனாவஸேன படிபக்க²ங் த³ஸ்ஸெத்வா புன ஸமத²வஸேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அட்ட² விமொக்கா² த³ஸ ச கஸிணாயதனானீ’’தி வுத்தங். த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி மோஹஜாலந்தி த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி மோஹஜாலஹேதுகத்தா மோஹஜாலஞ்ச. அனாதி³அனித⁴னப்பவத்தந்தி புரிமாய கோடியா அபா⁴வதோ அனாதி³. அஸதி படிபக்கா²தி⁴க³மே ஸந்தானவஸேன அனுபச்சே²தே³ன பவத்தனதோ அனித⁴னப்பவத்தங். யஸ்மா பன மோஹஜாலஹேதுகானி தி³ட்டி²க³தானி மோஹஜாலே பதா³லிதே பதா³லிதானி ஹொந்தி, தஸ்மா வுத்தங் – ‘‘தேசத்தாலீஸங் போ³தி⁴பக்கி²யா த⁴ம்மா ஞாணவஜிரங் மோஹஜாலப்பதா³லன’’ந்தி.

    Evaṃ vipassanāvasena paṭipakkhaṃ dassetvā puna samathavasena dassetuṃ ‘‘aṭṭha vimokkhā dasa ca kasiṇāyatanānī’’ti vuttaṃ. Dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni mohajālanti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni mohajālahetukattā mohajālañca. Anādianidhanappavattanti purimāya koṭiyā abhāvato anādi. Asati paṭipakkhādhigame santānavasena anupacchedena pavattanato anidhanappavattaṃ. Yasmā pana mohajālahetukāni diṭṭhigatāni mohajāle padālite padālitāni honti, tasmā vuttaṃ – ‘‘tecattālīsaṃ bodhipakkhiyā dhammā ñāṇavajiraṃ mohajālappadālana’’nti.

    தத்த² ஞாணவஜிரந்தி வஜிரூபமஞாணங். அட்ட² ஸமாபத்தியோ ஸமாபஜ்ஜித்வா தேஜெத்வா திக்க²ஸபா⁴வங் ஆபாதி³தங் விபஸ்ஸனாஞாணங் மக்³க³ஞாணஞ்ச ஞாணவஜிரங். இத³மேவ ஹி ஞாணங் ப⁴க³வதோ பவத்தங் ‘‘மஹாவஜிரஞாண’’ந்தி வுச்சதி. தங் பன ஸஸம்பா⁴ரங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தேசத்தாலீஸங் போ³தி⁴பக்கி²யா த⁴ம்மா’’தி ஆஹ. மோஹஜாலப்பதா³லனந்தி புப்³ப³பா⁴கே³ விக்க²ம்ப⁴னவஸேன மக்³க³க்க²ணே ஸமுச்சே²த³வஸேன அவிஜ்ஜாப⁴வதண்ஹானங் பதா³லனங். அதீதாதி³பே⁴த³பி⁴ன்னேஸு ரூபாதீ³ஸு ஸகஅத்தபா⁴வாதீ³ஸு ச ஸங்ஸிப்³ப³னவஸேன பவத்தனதோ ஜாலங் ப⁴வதண்ஹா. தஸ்ஸா ஹி தண்ஹா ஜாலினீ ஸிப்³பி³னீ ஜாலந்தி ச அதி⁴வசனந்தி. ஏவங் அத்தகிலமதா²னுயோக³காமஸுக²ல்லிகானுயோக³தி³ட்டி²தண்ஹாபி⁴னிவேஸஸஸ்ஸதுச்சே²தா³னங் நித்³தா⁴ரணவஸேன மோஹஜாலபரியாயவிஸேஸதோ அவிஜ்ஜாதண்ஹா விப⁴ஜித்வா யதா²னுஸந்தி⁴னா ஸங்கிலேஸபக்க²ங் நிக³மெந்தோ ‘‘தேன வுச்சதி புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜாய ச ப⁴வதண்ஹாய சா’’தி ஆஹ.

    Tattha ñāṇavajiranti vajirūpamañāṇaṃ. Aṭṭha samāpattiyo samāpajjitvā tejetvā tikkhasabhāvaṃ āpāditaṃ vipassanāñāṇaṃ maggañāṇañca ñāṇavajiraṃ. Idameva hi ñāṇaṃ bhagavato pavattaṃ ‘‘mahāvajirañāṇa’’nti vuccati. Taṃ pana sasambhāraṃ katvā dassento ‘‘tecattālīsaṃ bodhipakkhiyā dhammā’’ti āha. Mohajālappadālananti pubbabhāge vikkhambhanavasena maggakkhaṇe samucchedavasena avijjābhavataṇhānaṃ padālanaṃ. Atītādibhedabhinnesu rūpādīsu sakaattabhāvādīsu ca saṃsibbanavasena pavattanato jālaṃ bhavataṇhā. Tassā hi taṇhā jālinī sibbinī jālanti ca adhivacananti. Evaṃ attakilamathānuyogakāmasukhallikānuyogadiṭṭhitaṇhābhinivesasassatucchedānaṃ niddhāraṇavasena mohajālapariyāyavisesato avijjātaṇhā vibhajitvā yathānusandhinā saṃkilesapakkhaṃ nigamento ‘‘tena vuccati pubbā koṭi na paññāyati avijjāya ca bhavataṇhāya cā’’ti āha.

    81. ‘‘தத்த² தி³ட்டி²சரிதோ’’திஆதி³னா வோதா³னபக்க²ங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² ஸல்லேகா²னுஸந்ததவுத்தீதி அனுபத்³து³தஸல்லேக²வுத்தி. கஸ்மா? யஸ்மா ஸல்லேகே² திப்³ப³கா³ரவோ. தி³ட்டி²சரிதோ ஹி தபோஜிகு³ச்சா²தி³னா அனுபாயேனபி யேபு⁴ய்யேன கிலேஸானங் ஸல்லேக²னாதி⁴ப்பாயேன சரதி, தஸ்மா ஸோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோ து⁴தத⁴ம்மவஸேன ஸல்லேக²படிபத³ங் பூரேதி. ஸிக்கா²னுஸந்ததவுத்தீதி அச்சி²த்³த³சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலவுத்தி. தி³ட்டி²யா ஸவிஸயே பஞ்ஞாஸதி³ஸீ பவத்தீதி ஸோ விஸுஜ்ஜ²மானோ பஞ்ஞாதி⁴கோ ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘தி³ட்டி²சரிதோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமந்தோ த⁴ம்மானுஸாரீ ப⁴வதீ’’தி. தண்ஹாவஸேன மிச்சா²விமொக்கோ² ஹோதீதி தண்ஹாசரிதோ விஸுஜ்ஜ²மானோ ஸத்³தா⁴தி⁴கோவ ஹோதி, தஸ்மா வுத்தங் – ‘‘தண்ஹாசரிதோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமந்தோ ஸத்³தா⁴னுஸாரீ ப⁴வதீ’’தி. தி³ட்டி²சரிதோ ஸுகா²ய படிபதா³யாதிஆதி³ படிபதா³னித்³தே³ஸோ ஹெட்டா² தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்கே³ (நெத்தி॰ 5 ஆத³யோ) ஆக³தோ ஏவ, அத்தோ²பி தத்த² ஸப்³ப³ப்பகாரதோ வுத்தோ ஏவ.

    81.‘‘Tatthadiṭṭhicarito’’tiādinā vodānapakkhaṃ dasseti. Tattha sallekhānusantatavuttīti anupaddutasallekhavutti. Kasmā? Yasmā sallekhe tibbagāravo. Diṭṭhicarito hi tapojigucchādinā anupāyenapi yebhuyyena kilesānaṃ sallekhanādhippāyena carati, tasmā so sāsane pabbajito dhutadhammavasena sallekhapaṭipadaṃ pūreti. Sikkhānusantatavuttīti acchiddacatupārisuddhisīlavutti. Diṭṭhiyā savisaye paññāsadisī pavattīti so visujjhamāno paññādhiko hotīti āha – ‘‘diṭṭhicarito sammattaniyāmaṃ okkamanto dhammānusārī bhavatī’’ti. Taṇhāvasena micchāvimokkho hotīti taṇhācarito visujjhamāno saddhādhikova hoti, tasmā vuttaṃ – ‘‘taṇhācarito sammattaniyāmaṃ okkamanto saddhānusārī bhavatī’’ti. Diṭṭhicarito sukhāya paṭipadāyātiādi paṭipadāniddeso heṭṭhā desanāhāravibhaṅge (netti. 5 ādayo) āgato eva, atthopi tattha sabbappakārato vutto eva.

    அபுப்³ப³பதே³ஸு பன விவேசியமானோதி விமோசியமானோ. படினிஸ்ஸரதீதி நிய்யாதி விமுச்சதீதி அத்தோ². த³ந்த⁴ஞ்ச த⁴ம்மங் ஆஜானாதீதி தண்ஹாசரிதஸ்ஸ மந்த³பஞ்ஞஸ்ஸ வஸேன வுத்தங். திக்க²பஞ்ஞோ பன கி²ப்பங் த⁴ம்மங் ஆஜானாதீதி. ‘‘ஸத்தாபி து³விதா⁴’’திஆதி³னா இந்த்³ரியவிபா⁴கே³ன புன படிபதா³விபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதி, தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யங்.

    Apubbapadesu pana viveciyamānoti vimociyamāno. Paṭinissaratīti niyyāti vimuccatīti attho. Dandhañca dhammaṃ ājānātīti taṇhācaritassa mandapaññassa vasena vuttaṃ. Tikkhapañño pana khippaṃ dhammaṃ ājānātīti. ‘‘Sattāpi duvidhā’’tiādinā indriyavibhāgena puna paṭipadāvibhāgaṃ dasseti, taṃ suviññeyyaṃ.

    ‘‘யே ஹி கேசீ’’திஆதி³னா தாஸங் படிபதா³னங் நிய்யானே தீஸுபி காலேஸு ஏகந்திகபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² இமாஹி ஏவ சதூஹி படிபதா³ஹீதி இமாஹி ஏவ சதூஹி படிபதா³ஹி, தப்³பி³னிமுத்தாய அஞ்ஞாய படிபதா³ய அபா⁴வதோ. சதுக்கமக்³க³ந்தி படிபதா³சதுக்கங், படிபதா³ ஹி மக்³கோ³தி. அத² வா சதுக்கமக்³க³ந்தி நந்தி³யாவட்டஸ்ஸ சதுத்³தி³ஸாஸங்கா²தங் மக்³க³ங். தா பன சதஸ்ஸோ தி³ஸா தி³ஸாலோசனநயே ஆக³மிஸ்ஸந்தி. கிமத்த²ங் பன சதுக்கமக்³க³ங் பஞ்ஞபெந்தீதி ஆஹ ‘‘அபு³த⁴ஜனஸேவிதாயா’’திஆதி³. தத்த² அபு³த⁴ஜனஸேவிதாயாதி அபண்டி³தஜனஸேவிதாய. பா³லகந்தாயாதி பா³லஜனகாமிதாய. ரத்தவாஸினியாதி ரத்தேஸு ராகா³பி⁴பூ⁴தேஸு வஸதீதி ரத்தவாஸினீ, தஸ்ஸா. நந்தி³யாதி தத்ர தத்ராபி⁴னந்த³னட்டே²ன நந்தீ³ஸங்கா²தாய. அவட்டனத்த²ந்தி ஸமுச்சி²ந்த³னத்த²ங். அயங் வுச்சதி நந்தி³யாவட்டஸ்ஸ நயஸ்ஸ பூ⁴மீதி அயங் தண்ஹாவிஜ்ஜானங் வஸேன ஸங்கிலேஸபக்கே² த்³வே தி³ஸா ஸமத²விபஸ்ஸனானங் வஸேன வோதா³னபக்கே²பி த்³வே தி³ஸா சதுஸச்சயோஜனா நந்தி³யாவட்டஸ்ஸ நயஸ்ஸ ஸமுட்டா²னதாய பூ⁴மீதி.

    ‘‘Ye hi kecī’’tiādinā tāsaṃ paṭipadānaṃ niyyāne tīsupi kālesu ekantikabhāvaṃ dasseti. Tattha imāhi eva catūhi paṭipadāhīti imāhi eva catūhi paṭipadāhi, tabbinimuttāya aññāya paṭipadāya abhāvato. Catukkamagganti paṭipadācatukkaṃ, paṭipadā hi maggoti. Atha vā catukkamagganti nandiyāvaṭṭassa catuddisāsaṅkhātaṃ maggaṃ. Tā pana catasso disā disālocananaye āgamissanti. Kimatthaṃ pana catukkamaggaṃ paññapentīti āha ‘‘abudhajanasevitāyā’’tiādi. Tattha abudhajanasevitāyāti apaṇḍitajanasevitāya. Bālakantāyāti bālajanakāmitāya. Rattavāsiniyāti rattesu rāgābhibhūtesu vasatīti rattavāsinī, tassā. Nandiyāti tatra tatrābhinandanaṭṭhena nandīsaṅkhātāya. Avaṭṭanatthanti samucchindanatthaṃ. Ayaṃ vuccati nandiyāvaṭṭassa nayassa bhūmīti ayaṃ taṇhāvijjānaṃ vasena saṃkilesapakkhe dve disā samathavipassanānaṃ vasena vodānapakkhepi dve disā catusaccayojanā nandiyāvaṭṭassa nayassa samuṭṭhānatāya bhūmīti.

    82. ஏவங் நந்தி³யாவட்டஸ்ஸ நயஸ்ஸ பூ⁴மிங் நித்³தி³ஸித்வா இதா³னி தஸ்ஸ தி³ஸாபூ⁴தத⁴ம்மே நித்³தி³ஸந்தேன யஸ்மா சஸ்ஸ தி³ஸாபூ⁴தத⁴ம்மேஸு வுத்தேஸு தி³ஸாலோசனநயோ வுத்தோயேவ ஹோதி, தஸ்மா ‘‘வெய்யாகரணேஸு ஹி யே குஸலாகுஸலா’’தி தி³ஸாலோசனலக்க²ணங் ஏகதே³ஸேன பச்சாமஸித்வா ‘‘தே து³விதா⁴ உபபரிக்கி²தப்³பா³’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² தேதி தி³ஸாபூ⁴தத⁴ம்மா. து³விதா⁴தி ‘‘இமே ஸங்கிலேஸத⁴ம்மா, இமே வோதா³னத⁴ம்மா’’தி ஏவங் து³விதே⁴ன. உபபரிக்கி²தப்³பா³தி உபபத்திதோ பரிதோ இக்கி²தப்³பா³, த⁴ம்மயுத்திதோ தங்தங்தி³ஸாபா⁴வேன பெக்கி²தப்³பா³ ஆலோசிதப்³பா³தி அத்தோ².

    82. Evaṃ nandiyāvaṭṭassa nayassa bhūmiṃ niddisitvā idāni tassa disābhūtadhamme niddisantena yasmā cassa disābhūtadhammesu vuttesu disālocananayo vuttoyeva hoti, tasmā ‘‘veyyākaraṇesu hi ye kusalākusalā’’ti disālocanalakkhaṇaṃ ekadesena paccāmasitvā ‘‘te duvidhā upaparikkhitabbā’’tiādi āraddhaṃ. Tattha teti disābhūtadhammā. Duvidhāti ‘‘ime saṃkilesadhammā, ime vodānadhammā’’ti evaṃ duvidhena. Upaparikkhitabbāti upapattito parito ikkhitabbā, dhammayuttito taṃtaṃdisābhāvena pekkhitabbā ālocitabbāti attho.

    யங் பகாரங் ஸந்தா⁴ய ‘‘து³விதா⁴ உபபரிக்கி²தப்³பா³’’தி வுத்தங், தங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘லோகவட்டானுஸாரீ ச லோகவிவட்டானுஸாரீ சா’’தி. தஸ்ஸத்தோ² – லோகோ ஏவ வட்டங் லோகவட்டங். லோகவட்டபா⁴வேன அனுஸரதி பவத்ததீதி லோகவட்டானுஸாரீ, ஸங்கிலேஸத⁴ம்மோதி அத்தோ². லோகஸ்ஸ, லோகதோ வா விவட்டங் லோகவிவட்டங், நிப்³பா³னங். தங் அனுஸரதி அனுலோமனவஸேன க³ச்ச²தீதி லோகவிவட்டானுஸாரீ, வோதா³னத⁴ம்மோதி அத்தோ². தேனேவாஹ – ‘‘வட்டங் நாம ஸங்ஸாரோ, விவட்டங் நிப்³பா³ன’’ந்தி.

    Yaṃ pakāraṃ sandhāya ‘‘duvidhā upaparikkhitabbā’’ti vuttaṃ, taṃ dasseti ‘‘lokavaṭṭānusārī ca lokavivaṭṭānusārī cā’’ti. Tassattho – loko eva vaṭṭaṃ lokavaṭṭaṃ. Lokavaṭṭabhāvena anusarati pavattatīti lokavaṭṭānusārī, saṃkilesadhammoti attho. Lokassa, lokato vā vivaṭṭaṃ lokavivaṭṭaṃ, nibbānaṃ. Taṃ anusarati anulomanavasena gacchatīti lokavivaṭṭānusārī, vodānadhammoti attho. Tenevāha – ‘‘vaṭṭaṃ nāma saṃsāro, vivaṭṭaṃ nibbāna’’nti.

    தங் கத²ங் த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி தங் கத²ங் கேன பகாரேன த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி சே? உபசயேன. யதா² கதங் கம்மங் ப²லதா³னஸமத்த²ங் ஹோதி, ததா² கதங் உபசிதந்தி வுச்சதி. ஏவங் உபசிதபா⁴வே கம்மங் நாம ஹோதி, விபாகவட்டஸ்ஸ காரணங் ஹோதீதி அத்தோ². ஸப்³பே³பி கிலேஸா சதூஹி விபல்லாஸேஹி நித்³தி³ஸிதப்³பா³, த³ஸன்னம்பி கிலேஸானங் விபல்லாஸஹேதுபா⁴வதோ. தே கத்த² த³ட்ட²ப்³பா³தி தே பன விபல்லாஸா கத்த² பஸ்ஸிதப்³பா³தி ஆஹ – ‘‘த³ஸ வத்து²கே கிலேஸபுஞ்ஜே’’தி. த³ஸவித⁴காரணே கிலேஸஸமூஹேதி அத்தோ². தத்த² கிலேஸாபி கிலேஸவத்து², கிலேஸானங் பச்சயத⁴ம்மாபி கிலேஸவத்து². தேஸு காரணபா⁴வேன புரிமஸித்³தா⁴ கிலேஸா பரதோ பரேஸங் கிலேஸானங் பச்சயபா⁴வதோ கிலேஸாபி கிலேஸவத்து². அயோனிஸோமனஸிகாரோ, அயோனிஸோமனஸிகாரபரிக்க²தா ச த⁴ம்மா கிலேஸுப்பத்திஹேதுபா⁴வதோ கிலேஸப்பச்சயாபி கிலேஸவத்தூ²தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Taṃkathaṃ daṭṭhabbanti taṃ kathaṃ kena pakārena daṭṭhabbanti ce? Upacayena. Yathā kataṃ kammaṃ phaladānasamatthaṃ hoti, tathā kataṃ upacitanti vuccati. Evaṃ upacitabhāve kammaṃ nāma hoti, vipākavaṭṭassa kāraṇaṃ hotīti attho. Sabbepi kilesā catūhi vipallāsehi niddisitabbā, dasannampi kilesānaṃ vipallāsahetubhāvato. Te kattha daṭṭhabbāti te pana vipallāsā kattha passitabbāti āha – ‘‘dasa vatthuke kilesapuñje’’ti. Dasavidhakāraṇe kilesasamūheti attho. Tattha kilesāpi kilesavatthu, kilesānaṃ paccayadhammāpi kilesavatthu. Tesu kāraṇabhāvena purimasiddhā kilesā parato paresaṃ kilesānaṃ paccayabhāvato kilesāpi kilesavatthu. Ayonisomanasikāro, ayonisomanasikāraparikkhatā ca dhammā kilesuppattihetubhāvato kilesappaccayāpi kilesavatthūti daṭṭhabbaṃ.

    சத்தாரோ ஆஹாராதி எத்த² ஆஹாரஸீஸேன தப்³பி³ஸயா கிலேஸாபி அதி⁴ப்பேதா. சதஸ்ஸோ விஞ்ஞாணட்டி²தியோதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ‘‘பட²மே ஆஹாரே’’திஆதி³னா த³ஸவத்து²கே கிலேஸபுஞ்ஜே புரிமங் புரிமங் பச்சி²மஸ்ஸ பச்சி²மஸ்ஸ காரணந்தி த³ஸ்ஸேதி. தத்த² பட²மே ஆஹாரேதி விஸயபூ⁴தே பட²மே ஆஹாரே பட²மோ விபல்லாஸோ பவத்ததீதி அத்தோ². ஸேஸாஹாரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. பட²மே விபல்லாஸேதி பட²மே விபல்லாஸே அப்பஹீனே ஸதி பட²மங் உபாதா³னங் பவத்ததீதி அத்தோ². ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. யங் பனெத்த² வத்தப்³ப³ங், தங் நித்³தே³ஸேயேவ கத²யிஸ்ஸாம.

    Cattāroāhārāti ettha āhārasīsena tabbisayā kilesāpi adhippetā. Catasso viññāṇaṭṭhitiyoti etthāpi eseva nayo. ‘‘Paṭhame āhāre’’tiādinā dasavatthuke kilesapuñje purimaṃ purimaṃ pacchimassa pacchimassa kāraṇanti dasseti. Tattha paṭhame āhāreti visayabhūte paṭhame āhāre paṭhamo vipallāso pavattatīti attho. Sesāhāresupi eseva nayo. Paṭhame vipallāseti paṭhame vipallāse appahīne sati paṭhamaṃ upādānaṃ pavattatīti attho. Sesapadesupi eseva nayo. Yaṃ panettha vattabbaṃ, taṃ niddeseyeva kathayissāma.

    83. இதா³னி த³ஸவத்து²கங் கிலேஸபுஞ்ஜங் தண்ஹாவிஜ்ஜாவஸேன த்³வே கொட்டா²ஸே கரொந்தோ ‘‘யோ ச கப³ளீகாரோ ஆஹாரோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கப³ளீகாராஹாரங் ப²ஸ்ஸாஹாரஞ்ச அபரிஜானந்தஸ்ஸ தண்ஹாசரிதஸ்ஸ யதா²க்கமங் காயவேத³னாஸு திப்³போ³ ச²ந்த³ராகோ³ ஹோதி, இதி உபக்கிலேஸஸ்ஸ ச²ந்த³ராக³ஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வதோ யோ ச கப³ளீகாரோ ஆஹாரோ, யோ ச ப²ஸ்ஸோ ஆஹாரோ, இமே தண்ஹாசரிதஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ உபக்கிலேஸாதி வுத்தா. ததா² மனோஸஞ்சேதனாஹாரங் விஞ்ஞாணாஹாரஞ்ச அபரிஜானந்தோ தி³ட்டி²சரிதோ தேஸு அத்தஸஞ்ஞீ நிச்சஸஞ்ஞீ ச ஹோதீதி வுத்தனயேனேவ தே தி³ட்டி²சரிதஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ உபக்கிலேஸாதி வுத்தா. ததா² புரிமகா த்³வே விபல்லாஸா புரிமகானி ஏவ ச த்³வே த்³வேஉபாதா³னயோக³க³ந்தா²ஸவஓக⁴ஸல்லவிஞ்ஞாணட்டி²திஅக³திக³மனானி தண்ஹாபதா⁴னத்தா தண்ஹாஸபா⁴வத்தா தண்ஹாவிஸயத்தா ச தண்ஹாசரிதஸ்ஸ உபக்கிலேஸாதி வுத்தா. பச்சி²மகானி பன தானி தி³ட்டி²பதா⁴னத்தா தி³ட்டி²ஸபா⁴வத்தா தி³ட்டி²விஸயத்தா ச தி³ட்டி²சரிதஸ்ஸ உபக்கிலேஸாதி வுத்தாதி த³ட்ட²ப்³பா³.

    83. Idāni dasavatthukaṃ kilesapuñjaṃ taṇhāvijjāvasena dve koṭṭhāse karonto ‘‘yo ca kabaḷīkāro āhāro’’tiādimāha. Tattha kabaḷīkārāhāraṃ phassāhārañca aparijānantassa taṇhācaritassa yathākkamaṃ kāyavedanāsu tibbo chandarāgo hoti, iti upakkilesassa chandarāgassa hetubhāvato yo ca kabaḷīkāro āhāro, yo ca phasso āhāro, ime taṇhācaritassa puggalassa upakkilesāti vuttā. Tathā manosañcetanāhāraṃ viññāṇāhārañca aparijānanto diṭṭhicarito tesu attasaññī niccasaññī ca hotīti vuttanayeneva te diṭṭhicaritassa puggalassa upakkilesāti vuttā. Tathā purimakā dve vipallāsā purimakāni eva ca dve dveupādānayogaganthāsavaoghasallaviññāṇaṭṭhitiagatigamanāni taṇhāpadhānattā taṇhāsabhāvattā taṇhāvisayattā ca taṇhācaritassa upakkilesāti vuttā. Pacchimakāni pana tāni diṭṭhipadhānattā diṭṭhisabhāvattā diṭṭhivisayattā ca diṭṭhicaritassa upakkilesāti vuttāti daṭṭhabbā.

    84. கப³ளீகாரே ஆஹாரே ‘‘அஸுபே⁴ ஸுப⁴’’ந்தி விபல்லாஸோதி சதூஸு ஆஹாரேஸு கப³ளீகாரே ஆஹாரே சதூஸு ச விபல்லாஸேஸு ‘‘அஸுபே⁴ ஸுப⁴’’ந்தி விபல்லாஸோ த³ட்ட²ப்³போ³ கப³ளீகாராஹாரஸ்ஸ அஸுப⁴ஸபா⁴வத்தா அஸுப⁴ஸமுட்டா²னத்தா ச. ததா² ப²ஸ்ஸாஹாரஸ்ஸ து³க்க²ஸபா⁴வத்தா து³க்க²பச்சயத்தா ச விஸேஸதோ தத்த² ‘‘து³க்கே² ஸுக²’’ந்தி விபல்லாஸோ. ததா² யேபு⁴ய்யேன ஸத்தா விஞ்ஞாணே நிச்சஸஞ்ஞினோ, ஸங்கா²ரேஸு ச அத்தஸஞ்ஞினோ, சேதனாபதா⁴னா ச ஸங்கா²ராதி வுத்தங் – ‘‘விஞ்ஞாணே ஆஹாரே…பே॰… அத்தாதி விபல்லாஸோ’’தி. பட²மே விபல்லாஸே டி²தோ காமே உபாதி³யதீதி ‘‘அஸுபே⁴ ஸுப⁴’’ந்தி விபரியேஸக்³கா³ஹீ கிலேஸகாமேன வத்து²காமே த³ள்ஹங் க³ண்ஹாதி . இத³ங் வுச்சதி காமுபாதா³னந்தி யங் ததா² காமானங் க³ஹணங், இத³ங் வுச்சதி காமுபாதா³னங். ‘‘து³க்கே² ஸுக²’’ந்தி விபரியேஸக்³கா³ஹீ ‘‘ஸீலப்³ப³தேஹி அனாக³தே ப⁴வவிஸுத்³தீ⁴தி தங் நிப்³பு³திஸுக²’’ந்தி த³ள்ஹங் க³ண்ஹாதி. ‘‘அனிச்சே நிச்ச’’ந்தி விபரியேஸக்³கா³ஹீ ‘‘ஸப்³பே³ ப⁴வா நிச்சா து⁴வா ஸஸ்ஸதா அவிபரிணாமத⁴ம்மா’’தி ஸங்ஸாராபி⁴னந்தி³னிங் ப⁴வதி³ட்டி²ங் த³ள்ஹங் க³ண்ஹாதி. ‘‘அனத்தனி அத்தா’’தி விபரியேஸக்³கா³ஹீ ‘‘அஸதி அத்தனி கஸ்ஸித³ங் கம்மப²லங், தஸ்மா ஸோ கரோதி, ஸோ படிஸங்வேதே³தீ’’தி அத்ததி³ட்டி²ங் த³ள்ஹங் க³ண்ஹாதீதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘து³தியே விபல்லாஸே டி²தோ’’திஆதி³னா.

    84.Kabaḷīkāre āhāre ‘‘asubhe subha’’nti vipallāsoti catūsu āhāresu kabaḷīkāre āhāre catūsu ca vipallāsesu ‘‘asubhe subha’’nti vipallāso daṭṭhabbo kabaḷīkārāhārassa asubhasabhāvattā asubhasamuṭṭhānattā ca. Tathā phassāhārassa dukkhasabhāvattā dukkhapaccayattā ca visesato tattha ‘‘dukkhe sukha’’nti vipallāso. Tathā yebhuyyena sattā viññāṇe niccasaññino, saṅkhāresu ca attasaññino, cetanāpadhānā ca saṅkhārāti vuttaṃ – ‘‘viññāṇe āhāre…pe… attāti vipallāso’’ti. Paṭhame vipallāse ṭhito kāme upādiyatīti ‘‘asubhe subha’’nti vipariyesaggāhī kilesakāmena vatthukāme daḷhaṃ gaṇhāti . Idaṃ vuccati kāmupādānanti yaṃ tathā kāmānaṃ gahaṇaṃ, idaṃ vuccati kāmupādānaṃ. ‘‘Dukkhe sukha’’nti vipariyesaggāhī ‘‘sīlabbatehi anāgate bhavavisuddhīti taṃ nibbutisukha’’nti daḷhaṃ gaṇhāti. ‘‘Anicce nicca’’nti vipariyesaggāhī ‘‘sabbe bhavā niccā dhuvā sassatā avipariṇāmadhammā’’ti saṃsārābhinandiniṃ bhavadiṭṭhiṃ daḷhaṃ gaṇhāti. ‘‘Anattani attā’’ti vipariyesaggāhī ‘‘asati attani kassidaṃ kammaphalaṃ, tasmā so karoti, so paṭisaṃvedetī’’ti attadiṭṭhiṃ daḷhaṃ gaṇhātīti imamatthaṃ dasseti ‘‘dutiye vipallāse ṭhito’’tiādinā.
