Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī |
નયસમુટ્ઠાનવિભાવના
Nayasamuṭṭhānavibhāvanā
૭૯. યેન યેન સંવણ્ણનાવિસેસભૂતેન દેસનાહારસમ્પાતાદિના હારસમ્પાતેન એકસુત્તપ્પદેસત્થા નિદ્ધારેત્વા વિભત્તા, સો સંવણ્ણનાવિસેસભૂતો દેસનાહારસમ્પાતાદિહારસમ્પાતો પરિપુણ્ણો, ‘‘કતમં નયસમુટ્ઠાન’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમં નયસમુટ્ઠાન’’ન્તિઆદિ આરદ્ધં. અટ્ઠકથાયં પન –‘‘એવં નાનાસુત્તવસેન, એકસુત્તવસેન ચ હારવિચારં દસ્સેત્વા ઇદાનિ નયવિચારં દસ્સેતું ‘તત્થ કતમં નયસમુટ્ઠાન’ન્તિઆદિ આરદ્ધ’’ન્તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯) વુત્તં. ‘‘તત્થ કતમો નન્દિયાવટ્ટનયો’’તિઆદિં અનારભિત્વા ‘‘તત્થ કતમં નયસમુટ્ઠાન’’ન્તિઆદિઆરમ્ભને કારણં અટ્ઠકથાયં વુત્તમેવ. તત્થ તત્થાતિ તેસુ હારાદીસુ યો અત્થનયો સંવણ્ણનાનયેન નિદ્દિટ્ઠો, તસ્સેવ અત્થનયસ્સ સમુટ્ઠાનં ભૂમિં પુચ્છતિ ‘‘કતમં નયસમુટ્ઠાન’’ન્તિ.
79. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena desanāhārasampātādinā hārasampātena ekasuttappadesatthā niddhāretvā vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto desanāhārasampātādihārasampāto paripuṇṇo, ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’ntiādi āraddhaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana –‘‘evaṃ nānāsuttavasena, ekasuttavasena ca hāravicāraṃ dassetvā idāni nayavicāraṃ dassetuṃ ‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’ntiādi āraddha’’nti (netti. aṭṭha. 79) vuttaṃ. ‘‘Tattha katamo nandiyāvaṭṭanayo’’tiādiṃ anārabhitvā ‘‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’ntiādiārambhane kāraṇaṃ aṭṭhakathāyaṃ vuttameva. Tattha tatthāti tesu hārādīsu yo atthanayo saṃvaṇṇanānayena niddiṭṭho, tasseva atthanayassa samuṭṭhānaṃ bhūmiṃ pucchati ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti.
કિઞ્ચાપિ સંવણ્ણનાનયા નિદ્દિટ્ઠા, તથાપિ અત્થનયસંવણ્ણનાનયાનં વિસેસસ્સ પાકટં કાતું પુન કથયિસ્સામ. તણ્હાઅવિજ્જાહિ સંકિલેસપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ચેવ સમથવિપસ્સનાહિ વોદાનપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ચ નન્દિયાવટ્ટો નયો નામ. તીહિ અકુસલમૂલેહિ લોભાદીહિ સંકિલેસપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ચેવ તીહિ કુસલમૂલેહિ અલોભાદીહિ વોદાનપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ચ તિપુક્ખલો નયો નામ. ચતૂહિ સુભસઞ્ઞાદીહિ વિપલ્લાસેહિ સકલસંકિલેસપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ચેવ ચતૂહિ અસુભસઞ્ઞાદીહિ અવિપલ્લાસેહિ સતિપટ્ઠાનેહિ, સદ્ધિન્દ્રિયેહિ વા વોદાનપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ચ સીહવિક્કીળિતો નયો નામાતિ વુત્તા નયા સંવણ્ણનાનયા નામ. તેસં સંવણ્ણનાનયાનં સમુટ્ઠાનં પુચ્છતિ ‘‘કતમં નયસમુટ્ઠાન’’ન્તિ.
Kiñcāpi saṃvaṇṇanānayā niddiṭṭhā, tathāpi atthanayasaṃvaṇṇanānayānaṃ visesassa pākaṭaṃ kātuṃ puna kathayissāma. Taṇhāavijjāhi saṃkilesapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ceva samathavipassanāhi vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ca nandiyāvaṭṭo nayo nāma. Tīhi akusalamūlehi lobhādīhi saṃkilesapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ceva tīhi kusalamūlehi alobhādīhi vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ca tipukkhalo nayo nāma. Catūhi subhasaññādīhi vipallāsehi sakalasaṃkilesapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ceva catūhi asubhasaññādīhi avipallāsehi satipaṭṭhānehi, saddhindriyehi vā vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ca sīhavikkīḷito nayo nāmāti vuttā nayā saṃvaṇṇanānayā nāma. Tesaṃ saṃvaṇṇanānayānaṃ samuṭṭhānaṃ pucchati ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti.
નયા પન નાનાસુત્તતો નિદ્ધારિતેહિ તણ્હાઅવિજ્જાદીહિ મૂલપદેહિ ચતુસચ્ચયોજનાય નયતો અનુબુજ્ઝિયમાનો દુક્ખાદિઅત્થો. સો હિ મગ્ગઞાણં નયતિ સમ્પાપેતીતિ ‘‘નયો’’તિ વુત્તો, સો અત્થનયો નામ. તસ્સેવ અત્થનયસ્સ સમુટ્ઠાનં પુચ્છતિ ‘‘કતમં નયસમુટ્ઠાન’’ન્તિ? તસ્મા ચતુસચ્ચયોજનાય નયગ્ગાહતો નીયતિ અનુપુચ્છીયતીતિ નયો, કો સો? સુત્તત્થભૂતો દુક્ખાદિકો અત્થો. નયતિ મગ્ગઞાણં પાપેતીતિ વા નયો, દુક્ખાદિકો અત્થોવ. તેનાહ – ‘‘અનુબુજ્ઝિયમાનો દુક્ખાદિઅત્થો. સો હિ મગ્ગઞાણં નયતિ સમ્પાપેતીતિ નયો’’તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯). સમુટ્ઠહન્તિ નયા એતેનાતિ સમુટ્ઠાનં, કિં તં? અવિજ્જાતણ્હાદિકારણં, તંદીપના સંવણ્ણના ચ. અવિજ્જાતણ્હાદિના હિ દુક્ખાદિઅત્થનયા સમ્ભવન્તિ. અથ વા અવિજ્જાતણ્હાદીહિ ચતુસચ્ચયોજના સમુટ્ઠાનં નામ. તેન વુત્તં – ‘‘કિં પન તં? તંતંમૂલપદેહિ ચતુસચ્ચયોજના’’તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯). એવં અત્થે ગય્હમાને સતિ સંવણ્ણનાનયાપિ ગહિતા હોન્તિ, નયાનં સમુટ્ઠાનં નયસમુટ્ઠાનં, તસ્મિં નયસમુટ્ઠાને.
Nayā pana nānāsuttato niddhāritehi taṇhāavijjādīhi mūlapadehi catusaccayojanāya nayato anubujjhiyamāno dukkhādiattho. So hi maggañāṇaṃ nayati sampāpetīti ‘‘nayo’’ti vutto, so atthanayo nāma. Tasseva atthanayassa samuṭṭhānaṃ pucchati ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti? Tasmā catusaccayojanāya nayaggāhato nīyati anupucchīyatīti nayo, ko so? Suttatthabhūto dukkhādiko attho. Nayati maggañāṇaṃ pāpetīti vā nayo, dukkhādiko atthova. Tenāha – ‘‘anubujjhiyamāno dukkhādiattho. So hi maggañāṇaṃ nayati sampāpetīti nayo’’ti (netti. aṭṭha. 79). Samuṭṭhahanti nayā etenāti samuṭṭhānaṃ, kiṃ taṃ? Avijjātaṇhādikāraṇaṃ, taṃdīpanā saṃvaṇṇanā ca. Avijjātaṇhādinā hi dukkhādiatthanayā sambhavanti. Atha vā avijjātaṇhādīhi catusaccayojanā samuṭṭhānaṃ nāma. Tena vuttaṃ – ‘‘kiṃ pana taṃ? Taṃtaṃmūlapadehi catusaccayojanā’’ti (netti. aṭṭha. 79). Evaṃ atthe gayhamāne sati saṃvaṇṇanānayāpi gahitā honti, nayānaṃ samuṭṭhānaṃ nayasamuṭṭhānaṃ, tasmiṃ nayasamuṭṭhāne.
‘‘કતમં નન્દિયાવટ્ટનયસમુટ્ઠાન’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા પઠમં નન્દિયાવટ્ટનયસમુટ્ઠાનં દસ્સેતું ‘‘પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતી’’તિઆદિ વુત્તં. નન્દિયાવટ્ટનયસમુટ્ઠાનભૂતાય અવિજ્જાય ચ તણ્હાય ચ પુબ્બા કોટિ ‘‘અસુકસ્સ બુદ્ધસ્સ ભગવતો ઉપ્પજ્જનકાલે ઉપ્પન્ના, અસુકસ્સ ચક્કવત્તિનો ઉપ્પજ્જનકાલે ઉપ્પન્ના’’તિ ન પઞ્ઞાયતિ કોટિયા અભાવતોતિ યોજના. ‘‘અવિજ્જાતણ્હાસુ કતમા નીવરણં, કતમા સંયોજન’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ અવિજ્જા નીવરણં તણ્હા સંયોજન’’ન્તિ વુત્તં. તત્થાતિ તાસુ અવિજ્જાતણ્હાસુ. આદીનવપટિચ્છાદિકત્તા અવિજ્જા નીવરણં. ભવેસુ સંયોજનતો તણ્હા સંયોજનં. ‘‘અવિજ્જાનીવરણા સત્તા કથં વિચરન્તિ, કથં વુચ્ચન્તિ, તણ્હાસંયોજના સત્તા કથં વિચરન્તિ કથં વુચ્ચન્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘અવિજ્જાનીવરણા સત્તા’’તિઆદિ વુત્તં. અવિજ્જાનીવરણમેતેસમત્થીતિ અવિજ્જાનીવરણા. અવિજ્જાય સંયુત્તા વિય પવત્તા અવિજ્જાય અભિનિવિસવત્થૂસુ સંયુત્તા વિય પવત્તા સત્તા અવિજ્જાપક્ખેન વિપલ્લાસેન નિચ્ચાદિઅભિનિવેસવત્થુભૂતે રૂપાદિઆરમ્મણે વિચરન્તિ વિવિધા ચરન્તિ પવત્તન્તિ, તે નિચ્ચાદિઅભિનિવિસન્તા વિચરન્તા સત્તા ‘‘દિટ્ઠિચરિતા’’તિ વુચ્ચન્તિ. તણ્હાસંયોજનમેતેસન્તિ તણ્હાસંયોજના. તણ્હાય સંયુત્તા વિય પવત્તા, તણ્હાય વા આરમ્મણભૂતે વત્થુકામે સંયુત્તા વિય પવત્તા સત્તા તણ્હાપક્ખેન અટ્ઠસતતણ્હાવિચરિતેન આરમ્મણભૂતે વત્થુસ્મિં વિચરન્તિ પવત્તન્તીતિ અત્થો.
‘‘Katamaṃ nandiyāvaṭṭanayasamuṭṭhāna’’nti pucchitabbattā paṭhamaṃ nandiyāvaṭṭanayasamuṭṭhānaṃ dassetuṃ ‘‘pubbā koṭi na paññāyatī’’tiādi vuttaṃ. Nandiyāvaṭṭanayasamuṭṭhānabhūtāya avijjāya ca taṇhāya ca pubbā koṭi ‘‘asukassa buddhassa bhagavato uppajjanakāle uppannā, asukassa cakkavattino uppajjanakāle uppannā’’ti na paññāyati koṭiyā abhāvatoti yojanā. ‘‘Avijjātaṇhāsu katamā nīvaraṇaṃ, katamā saṃyojana’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha avijjā nīvaraṇaṃ taṇhā saṃyojana’’nti vuttaṃ. Tatthāti tāsu avijjātaṇhāsu. Ādīnavapaṭicchādikattā avijjā nīvaraṇaṃ. Bhavesu saṃyojanato taṇhā saṃyojanaṃ. ‘‘Avijjānīvaraṇā sattā kathaṃ vicaranti, kathaṃ vuccanti, taṇhāsaṃyojanā sattā kathaṃ vicaranti kathaṃ vuccantī’’ti pucchitabbattā ‘‘avijjānīvaraṇā sattā’’tiādi vuttaṃ. Avijjānīvaraṇametesamatthīti avijjānīvaraṇā. Avijjāya saṃyuttā viya pavattā avijjāya abhinivisavatthūsu saṃyuttā viya pavattā sattā avijjāpakkhena vipallāsena niccādiabhinivesavatthubhūte rūpādiārammaṇe vicaranti vividhā caranti pavattanti, te niccādiabhinivisantā vicarantā sattā ‘‘diṭṭhicaritā’’ti vuccanti. Taṇhāsaṃyojanametesanti taṇhāsaṃyojanā. Taṇhāya saṃyuttā viya pavattā, taṇhāya vā ārammaṇabhūte vatthukāme saṃyuttā viya pavattā sattā taṇhāpakkhena aṭṭhasatataṇhāvicaritena ārammaṇabhūte vatthusmiṃ vicaranti pavattantīti attho.
‘‘દિટ્ઠિચરિતા સત્તા કં પટિપત્તિં અનુયુત્તા વિહરન્તિ, તણ્હાચરિતા સત્તા કં પટિપત્તિં અનુયુત્તા વિહરન્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘દિટ્ઠિચરિતા’’તિઆદિ વુત્તં. દિટ્ઠિચરિતા સત્તા ઇતો સાસનતો બહિદ્ધા પબ્બજિતા હોન્તાપિ ‘‘સુખેન અધિગન્તબ્બં સુખં નત્થિ, દુક્ખેન અધિગન્તબ્બં સુખં પન અત્થી’’તિ મનસિ કરોન્તા અત્તકિલમથાનુયોગં પઞ્ચાતપાદિપટિપત્તિં અનુયુત્તા વિહરન્તિ. તણ્હાચરિતા સત્તા ઇતો સાસનતો બહિદ્ધા પબ્બજિતા હોન્તાપિ ‘‘કામે પટિસેવન્તા લોકં વડ્ઢાપેન્તા બહું પુઞ્ઞં વડ્ઢાપેન્તી’’તિ મનસિ કરોન્તા કામેસુ કામસુખલ્લિકાનુયોગં પટિપત્તિં અનુયુત્તા વિહરન્તિ.
‘‘Diṭṭhicaritā sattā kaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharanti, taṇhācaritā sattā kaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharantī’’ti pucchitabbattā ‘‘diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Diṭṭhicaritā sattā ito sāsanato bahiddhā pabbajitā hontāpi ‘‘sukhena adhigantabbaṃ sukhaṃ natthi, dukkhena adhigantabbaṃ sukhaṃ pana atthī’’ti manasi karontā attakilamathānuyogaṃ pañcātapādipaṭipattiṃ anuyuttā viharanti. Taṇhācaritā sattā ito sāsanato bahiddhā pabbajitā hontāpi ‘‘kāme paṭisevantā lokaṃ vaḍḍhāpentā bahuṃ puññaṃ vaḍḍhāpentī’’ti manasi karontā kāmesu kāmasukhallikānuyogaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharanti.
‘‘કસ્મા દિટ્ઠિચરિતા તથાવિધં પટિપત્તિં અનુયુત્તા વિહરન્તિ, કસ્મા તણ્હાચરિતા તથાવિધં પટિપત્તિં અનુયુત્તા વિહરન્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કિં કારણ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ તત્થ તેસુ દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતેસુ. યં યસ્મા કારણા વિહરન્તિ, તં કારણં કિન્તિ પુચ્છતિ. ઇતો સાસનતો બહિદ્ધા યેસં પુગ્ગલાનં સચ્ચવવત્થાનં નત્થિ, ચતુસચ્ચપ્પકાસના કુતો ચ અત્થિ, સમથવિપસ્સનાકોસલ્લં વા ઉપસમસુખપ્પત્તિ વા કુતો અત્થિ, તે પુગ્ગલા ઉપસમસુખસ્સ અનભિઞ્ઞા વિપરીતચેતા હુત્વા એવં આહંસુ ‘‘સુખેન અધિગન્તબ્બં સુખં નત્થિ , દુક્ખેન અધિગન્તબ્બં સુખં નામ અત્થી’’તિ. તે એવંસઞ્ઞી એવંદિટ્ઠી દુક્ખેન સુખં પત્થયમાના હુત્વા અત્તકિલમથાનુયોગમનુયુત્તા વિહરન્તિ. ઇતો સાસનતો બહિદ્ધા યેસં પુગ્ગલાનં સચ્ચવવત્થાનં નત્થિ, ચતુસચ્ચપ્પકાસના કુતો ચ અત્થિ, સમથવિપસ્સનાકોસલ્લં વા ઉપસમસુખપ્પત્તિ વા કુતો અત્થિ, તે પુગ્ગલા ઉપસમસુખસ્સ અનભિઞ્ઞા વિપરીતચેતા હુત્વા એવમાહંસુ ‘‘યો કામે પટિસેવતિ, સો લોકં વડ્ઢયતિ, યો લોકં વડ્ઢયતિ, સો બહું પુઞ્ઞં પસવતી’’તિ. તે એવંસઞ્ઞી એવંદિટ્ઠી કામેસુ સુખસઞ્ઞી હુત્વા કામસુખલ્લિકાનુયોગં અનુયુત્તા ચ વિહરન્તીતિ યોજના કાતબ્બા.
‘‘Kasmā diṭṭhicaritā tathāvidhaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharanti, kasmā taṇhācaritā tathāvidhaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharantī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha kiṃ kāraṇa’’ntiādi vuttaṃ. Tatthāti tattha tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu. Yaṃ yasmā kāraṇā viharanti, taṃ kāraṇaṃ kinti pucchati. Ito sāsanato bahiddhā yesaṃ puggalānaṃ saccavavatthānaṃ natthi, catusaccappakāsanā kuto ca atthi, samathavipassanākosallaṃ vā upasamasukhappatti vā kuto atthi, te puggalā upasamasukhassa anabhiññā viparītacetā hutvā evaṃ āhaṃsu ‘‘sukhena adhigantabbaṃ sukhaṃ natthi , dukkhena adhigantabbaṃ sukhaṃ nāma atthī’’ti. Te evaṃsaññī evaṃdiṭṭhī dukkhena sukhaṃ patthayamānā hutvā attakilamathānuyogamanuyuttā viharanti. Ito sāsanato bahiddhā yesaṃ puggalānaṃ saccavavatthānaṃ natthi, catusaccappakāsanā kuto ca atthi, samathavipassanākosallaṃ vā upasamasukhappatti vā kuto atthi, te puggalā upasamasukhassa anabhiññā viparītacetā hutvā evamāhaṃsu ‘‘yo kāme paṭisevati, so lokaṃ vaḍḍhayati, yo lokaṃ vaḍḍhayati, so bahuṃ puññaṃ pasavatī’’ti. Te evaṃsaññī evaṃdiṭṭhī kāmesu sukhasaññī hutvā kāmasukhallikānuyogaṃ anuyuttā ca viharantīti yojanā kātabbā.
‘‘તથા વિહરન્તા કિં વડ્ઢયન્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તે તદભિઞ્ઞા સન્તા રોગમેવ વડ્ઢયન્તી’’તિ વુત્તં. ‘‘તથા વડ્ઢયન્તા રોગાદીનં ભેસજ્જં સમથવિપસ્સનં વડ્ઢયન્તિ કિ’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તે રોગાભિતુન્ના ગણ્ડપટિપીળિતા સલ્લાનુવિદ્ધા નિરયતિરચ્છાનયોનિપેતાસુરેસુ ઉમ્મુજ્જનિમુજ્જાનિ કરોન્તા ઉગ્ઘાતનિગ્ઘાતં પચ્ચનુભોન્તા રોગગણ્ડસલ્લભેસજ્જં ન વિન્દન્તી’’તિ વુત્તં. અત્થો પન અટ્ઠકથાયં (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯) વુત્તો. ‘‘કતમે સંકિલેસવોદાના, કતમે રોગાદયો, કતમં ભેસજ્જ’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ અત્તકિલમથાનુયોગો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ તેસુ સંકિલેસવોદાનરોગભેસજ્જાદીસુ. અત્તકિલમથાનુયોગો ચ કામસુખલ્લિકાનુયોગો ચ સંકિલેસો હોતિ, સમથવિપસ્સના વોદાનં હોતિ, અત્તકિલમથાનુયોગો ચ રોગો હોતિ, સમથવિપસ્સના રોગનિગ્ઘાતકભેસજ્જં…પે॰.. સમથવિપસ્સના સલ્લુદ્ધારણભેસજ્જં હોતિ.
‘‘Tathā viharantā kiṃ vaḍḍhayantī’’ti pucchitabbattā ‘‘te tadabhiññā santā rogameva vaḍḍhayantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Tathā vaḍḍhayantā rogādīnaṃ bhesajjaṃ samathavipassanaṃ vaḍḍhayanti ki’’nti pucchitabbattā ‘‘te rogābhitunnā gaṇḍapaṭipīḷitā sallānuviddhā nirayatiracchānayonipetāsuresu ummujjanimujjāni karontā ugghātanigghātaṃ paccanubhontā rogagaṇḍasallabhesajjaṃ navindantī’’ti vuttaṃ. Attho pana aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 79) vutto. ‘‘Katame saṃkilesavodānā, katame rogādayo, katamaṃ bhesajja’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha attakilamathānuyogo’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu saṃkilesavodānarogabhesajjādīsu. Attakilamathānuyogo ca kāmasukhallikānuyogo ca saṃkileso hoti, samathavipassanā vodānaṃ hoti, attakilamathānuyogo ca rogo hoti, samathavipassanā roganigghātakabhesajjaṃ…pe... samathavipassanā salluddhāraṇabhesajjaṃ hoti.
‘‘કતમો કતમં સચ્ચ’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ સંકિલેસો દુક્ખ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ તેસુ સંકિલેસાદીસુ સંકિલેસો એકદેસવસેન દુક્ખં દુક્ખસચ્ચં હોતિ. તદભિસઙ્ગોતિ તસ્મિં સંકિલેસે અભિસઙ્ગો વિય પવત્તો લોકિયધમ્મો નિરવસેસવસેન દુક્ખસચ્ચં હોતિ. અથ વા તસ્મિં દુક્ખે અભિસઙ્ગો વિય પવત્તા તણ્હા દુક્ખસમુદયો સમુદયસચ્ચં હોતિ. તણ્હાનિરોધો દુક્ખનિરોધો નિરોધસચ્ચં હોતિ. સમથવિપસ્સના દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા મગ્ગસચ્ચં હોતિ. ઇમાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ નિદ્ધારેત્વા યોજેતબ્બાનિ. ‘‘તેસુ ચતૂસુ સચ્ચેસુ કતમં પરિઞ્ઞેય્યં, કતમો પહાતબ્બો, કતમો ભાવેતબ્બો, કતમો સચ્છિકાતબ્બો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘દુક્ખં પરિઞ્ઞેય્ય’’ન્તિઆદિ વુત્તં.
‘‘Katamo katamaṃ sacca’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha saṃkileso dukkha’’ntiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu saṃkilesādīsu saṃkileso ekadesavasena dukkhaṃ dukkhasaccaṃ hoti. Tadabhisaṅgoti tasmiṃ saṃkilese abhisaṅgo viya pavatto lokiyadhammo niravasesavasena dukkhasaccaṃ hoti. Atha vā tasmiṃ dukkhe abhisaṅgo viya pavattā taṇhā dukkhasamudayo samudayasaccaṃ hoti. Taṇhānirodho dukkhanirodho nirodhasaccaṃ hoti. Samathavipassanā dukkhanirodhagāminī paṭipadā maggasaccaṃ hoti. Imāni cattāri saccāni niddhāretvā yojetabbāni. ‘‘Tesu catūsu saccesu katamaṃ pariññeyyaṃ, katamo pahātabbo, katamo bhāvetabbo, katamo sacchikātabbo’’ti pucchitabbattā ‘‘dukkhaṃ pariññeyya’’ntiādi vuttaṃ.
૮૦. દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં અત્તકિલમથાનુયોગાદિવસેન ચત્તારિ સચ્ચાનિ નિદ્ધારિતાનિ, ‘‘કથં દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં સક્કાયદસ્સને પવત્તિભેદવસેન ચત્તારિ સચ્ચાનિ નિદ્ધારિતાની’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ દિટ્ઠિચરિતા’’તિઆદિ વુત્તં. અથ વા ‘‘દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં સક્કાયદસ્સને કતમો પવત્તિભેદો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ઇમેસં સક્કાયદસ્સને અયં પવત્તિભેદોતિ વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘તત્થ દિટ્ઠિચરિતા’’તિઆદિ વુત્તં. તેન વુત્તં – ‘‘ઇદાનિ દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં સક્કાયદિટ્ઠિદસ્સને પવત્તિભેદં દસ્સેતું ‘દિટ્ઠિચરિતા’તિઆદિ વુત્ત’’ન્તિ. તત્થાતિ તેસુ દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતેસુ. દિટ્ઠિચરિતા પુગ્ગલા રૂપં ‘‘અત્તા’’તિ અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ…પે॰… વિઞ્ઞાણં ‘‘અત્તા’’તિ અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ દિટ્ઠિચરિતાનં અત્તાભિનિવેસસ્સ બલવભાવતો, તણ્હાચરિતા પન રૂપં વા ‘‘અત્તા’’તિ રૂપવન્તં અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ અત્તનિ વા રૂપં, રૂપસ્મિં વા ‘‘અત્તા’’તિ અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ…પે॰… વિઞ્ઞાણસ્મિં વા ‘‘અત્તા’’તિ અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ તણ્હાચરિતાનં અત્તનિયાભિનિવેસસ્સ બલવભાવતો. પઞ્ચસુ ઉપાદાનક્ખન્ધેસુ એકેકં નિસ્સાય ચતુબ્બિધત્તા વીસતિવત્થુકા અયં મિચ્છાદિટ્ઠિ ‘‘સક્કાયદિટ્ઠી’’તિ વુચ્ચતિ. એવં દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં સક્કાયદસ્સને પવત્તિભેદો વિઞ્ઞાતબ્બોતિ અત્થો.
80. Diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ attakilamathānuyogādivasena cattāri saccāni niddhāritāni, ‘‘kathaṃ diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadassane pavattibhedavasena cattāri saccāni niddhāritānī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Atha vā ‘‘diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadassane katamo pavattibhedo’’ti pucchitabbattā imesaṃ sakkāyadassane ayaṃ pavattibhedoti vibhajitvā dassetuṃ ‘‘tattha diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘idāni diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadiṭṭhidassane pavattibhedaṃ dassetuṃ ‘diṭṭhicaritā’tiādi vutta’’nti. Tatthāti tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu. Diṭṭhicaritā puggalā rūpaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti…pe… viññāṇaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti diṭṭhicaritānaṃ attābhinivesassa balavabhāvato, taṇhācaritā pana rūpaṃ vā ‘‘attā’’ti rūpavantaṃ attānaṃ upagacchanti attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā ‘‘attā’’ti attānaṃ upagacchanti…pe… viññāṇasmiṃ vā ‘‘attā’’ti attānaṃ upagacchanti taṇhācaritānaṃ attaniyābhinivesassa balavabhāvato. Pañcasu upādānakkhandhesu ekekaṃ nissāya catubbidhattā vīsativatthukā ayaṃ micchādiṭṭhi ‘‘sakkāyadiṭṭhī’’ti vuccati. Evaṃ diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadassane pavattibhedo viññātabboti attho.
‘‘સક્કાયદિટ્ઠિયા કતમો પટિપક્ખો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તસ્સા પટિપક્ખો’’તિઆદિ વુત્તં. તસ્સા સક્કાયદિટ્ઠિયા પજહનવસેન લોકુત્તરા સમ્માદિટ્ઠિ પટિપક્ખો, તસ્સા સમ્માદિટ્ઠિયા અન્વાયિકા અનુગુણભાવેન પવત્તનકા ધમ્મા ચ સક્કાયદિટ્ઠિયા પજહનવસેન પટિપક્ખા ભવન્તિ. ‘‘કતમે ધમ્મા અન્વાયિકા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘સમ્માસઙ્કપ્પો’’તિઆદિ વુત્તં. સમ્માસઙ્કપ્પો…પે॰… સમ્માસમાધિ ઇમે ધમ્મા અન્વાયિકા હોન્તિ. અયં સમ્માદિટ્ઠિઆદિકો અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો તસ્સા સક્કાયદિટ્ઠિયા પટિપક્ખો હોતિ પહાયકત્તા. ‘‘તે સમ્માદિટ્ઠિયાદયો ધમ્મા ખન્ધતો કિત્તકા હોન્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તે તયો ખન્ધા’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘કતમો ખન્ધો સમથો, કતમો ખન્ધો વિપસ્સના’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘સીલક્ખન્ધો સમાધિક્ખન્ધો ચ સમથો, પઞ્ઞાક્ખન્ધો વિપસ્સના’’તિ વુત્તં. ‘‘સક્કાયાદીસુ કતમો કતમં સચ્ચં, કતમો કતમં સચ્ચ’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ સક્કાયો’’તિઆદિ વુત્તં.
‘‘Sakkāyadiṭṭhiyā katamo paṭipakkho’’ti pucchitabbattā ‘‘tassā paṭipakkho’’tiādi vuttaṃ. Tassā sakkāyadiṭṭhiyā pajahanavasena lokuttarā sammādiṭṭhi paṭipakkho, tassā sammādiṭṭhiyā anvāyikā anuguṇabhāvena pavattanakā dhammā ca sakkāyadiṭṭhiyā pajahanavasena paṭipakkhā bhavanti. ‘‘Katame dhammā anvāyikā’’ti pucchitabbattā ‘‘sammāsaṅkappo’’tiādi vuttaṃ. Sammāsaṅkappo…pe… sammāsamādhi ime dhammā anvāyikā honti. Ayaṃ sammādiṭṭhiādiko ariyo aṭṭhaṅgiko maggo tassā sakkāyadiṭṭhiyā paṭipakkho hoti pahāyakattā. ‘‘Te sammādiṭṭhiyādayo dhammā khandhato kittakā hontī’’ti pucchitabbattā ‘‘te tayo khandhā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Katamo khandho samatho, katamo khandho vipassanā’’ti pucchitabbattā ‘‘sīlakkhandho samādhikkhandho ca samatho, paññākkhandho vipassanā’’ti vuttaṃ. ‘‘Sakkāyādīsu katamo katamaṃ saccaṃ, katamo katamaṃ sacca’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha sakkāyo’’tiādi vuttaṃ.
‘‘દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં સક્કાયદિટ્ઠિતપ્પટિપક્ખવસેન ચત્તારિ સચ્ચાનિ નિદ્ધારિતાનિ, કથં અન્તદ્વયમજ્ઝિમપટિપદા નિદ્ધારિતા’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘તત્થ યે રૂપં અત્તતો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ તેસુ દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતેસુ યે દિટ્ઠિચરિતા પુગ્ગલા રૂપં ‘‘અત્તા’’તિ અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ…પે॰… વિઞ્ઞાણં ‘‘અત્તા’’તિ અત્તતો ઉપગચ્છન્તિ. ઇમે દિટ્ઠિચરિતા પુગ્ગલા ‘‘રૂપાદયો ચ અત્તા, રૂપાદીનઞ્ચ અનિચ્ચત્તા, અત્તસ્સાપિ અનિચ્ચત્તા અત્તા ઉચ્છિજ્જતિ, અત્તા વિનસ્સતિ, અત્તા પરં મરણા ન હોતી’’તિ અભિનિવિસનતો ‘‘ઉચ્છેદવાદિનો’’તિ વુચ્ચન્તિ. યે તણ્હાચરિતા પુગ્ગલા રૂપં વા ‘‘અત્તા’’તિ રૂપવન્તં અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ…પે॰… વિઞ્ઞાણં વા ‘‘અત્તા’’તિ વિઞ્ઞાણવન્તં અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ. અત્તનિ વા વિઞ્ઞાણં, વિઞ્ઞાણસ્મિં વા અત્તાનં ઉપગચ્છન્તિ. ઇમે તણ્હાચરિતા પુગ્ગલા ‘‘રૂપાદીહિ અત્તા અઞ્ઞો અઞ્ઞત્તા અત્તા નિચ્ચો સસ્સતો’’તિ અભિનિવિસનતો ‘‘સસ્સતવાદિનો’’તિ વુચ્ચન્તિ.
‘‘Diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadiṭṭhitappaṭipakkhavasena cattāri saccāni niddhāritāni, kathaṃ antadvayamajjhimapaṭipadā niddhāritā’’ti vattabbattā ‘‘tattha ye rūpaṃ attato’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu ye diṭṭhicaritā puggalā rūpaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti…pe… viññāṇaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti. Ime diṭṭhicaritā puggalā ‘‘rūpādayo ca attā, rūpādīnañca aniccattā, attassāpi aniccattā attā ucchijjati, attā vinassati, attā paraṃ maraṇā na hotī’’ti abhinivisanato ‘‘ucchedavādino’’ti vuccanti. Ye taṇhācaritā puggalā rūpaṃ vā ‘‘attā’’ti rūpavantaṃ attānaṃ upagacchanti…pe… viññāṇaṃ vā ‘‘attā’’ti viññāṇavantaṃ attānaṃ upagacchanti. Attani vā viññāṇaṃ, viññāṇasmiṃ vā attānaṃ upagacchanti. Ime taṇhācaritā puggalā ‘‘rūpādīhi attā añño aññattā attā nicco sassato’’ti abhinivisanato ‘‘sassatavādino’’ti vuccanti.
તત્થ તેસુ ઉચ્છેદવાદીસસ્સતવાદીપુગ્ગલેસુ પવત્તા ઉચ્છેદવાદસસ્સતવાદા ઉભો અન્તા અન્તદ્વયપટિપદા હોન્તિ. અયં અન્તદ્વયપટિપદા સંસારપવત્તનસ્સ હેતુભાવતો સંસારપવત્તિ હોતિ, તસ્સ અન્તદ્વયસ્સ પટિપજ્જનસ્સ પજહનવસેન મજ્ઝિમપટિપદાસઙ્ખાતોવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો પટિપક્ખો હોતિ પહાયકત્તા. અયં મગ્ગો સંસારનિવત્તનસ્સ હેતુભાવતો સંસારનિવત્તિ હોતિ. તત્થ સંસારપવત્તિસંસારનિવત્તીસુ પવત્તિ સંસારપવત્તિ દુક્ખં દુક્ખસચ્ચં, તદભિસઙ્ગો તસ્મિં દુક્ખે અભિસઙ્ગો તણ્હા સમુદયો સમુદયસચ્ચં, તણ્હાનિરોધો દુક્ખનિરોધો નિરોધસચ્ચં, અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા મગ્ગસચ્ચં, ઇતિ ઇમાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ નિદ્ધારિતાનિ. ‘‘દુક્ખં પરિઞ્ઞેય્ય’’ન્તિઆદિમ્હિ વુત્તનયોવ અત્થો.
Tattha tesu ucchedavādīsassatavādīpuggalesu pavattā ucchedavādasassatavādā ubho antā antadvayapaṭipadā honti. Ayaṃ antadvayapaṭipadā saṃsārapavattanassa hetubhāvato saṃsārapavatti hoti, tassa antadvayassa paṭipajjanassa pajahanavasena majjhimapaṭipadāsaṅkhātova ariyo aṭṭhaṅgiko maggo paṭipakkho hoti pahāyakattā. Ayaṃ maggo saṃsāranivattanassa hetubhāvato saṃsāranivatti hoti. Tattha saṃsārapavattisaṃsāranivattīsu pavatti saṃsārapavatti dukkhaṃ dukkhasaccaṃ, tadabhisaṅgo tasmiṃ dukkhe abhisaṅgo taṇhā samudayo samudayasaccaṃ, taṇhānirodho dukkhanirodho nirodhasaccaṃ, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo dukkhanirodhagāminī paṭipadā maggasaccaṃ, iti imāni cattāri saccāni niddhāritāni. ‘‘Dukkhaṃ pariññeyya’’ntiādimhi vuttanayova attho.
‘‘ઉચ્છેદસસ્સતસ્સ કિત્તકો પભેદો, મગ્ગસ્સ કિત્તકો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ ઉચ્છેદસસ્સત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ઉચ્છેદસસ્સતઅરિયમગ્ગેસુ ઉચ્છેદસસ્સતદસ્સનં સમાસતો સઙ્ખેપતો વીસતિવત્થુકા સક્કાયદિટ્ઠિ. ઉચ્છેદો પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધે નિસ્સાય પવત્તત્તા પઞ્ચવિધો, સસ્સતદસ્સનં એકેકસ્મિં તિધા ઉપ્પજ્જનતો પન્નરસવિધન્તિ વીસતિવિધં હોતિ. વિત્થારતો દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ. કતમાનિ? ચત્તારો સસ્સતવાદા, ચત્તારો એકચ્ચસસ્સતવાદા, ચત્તારો અન્તાનન્તવાદા, ચત્તારો અમરાવિક્ખેપવાદા, દ્વે અધિચ્ચસમુપ્પન્નવાદા, સોળસ સઞ્ઞીવાદા, અટ્ઠ અસઞ્ઞીવાદા, અટ્ઠ નેવસઞ્ઞીનાસઞ્ઞીવાદા, સત્ત ઉચ્છેદવાદા, પઞ્ચ દિટ્ઠધમ્મનિબ્બાનવાદાતિ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ વેદિતબ્બાનિ. વિત્થારતો પન બ્રહ્મજાલસુત્તે (દી॰ નિ॰ ૧.૩૦ આદયો) આગતાનિ. તેસં ઉચ્છેદસસ્સતદસ્સનાનં તેચત્તાલીસં બોધિપક્ખિયધમ્મા પટિપક્ખો મગ્ગો. કતમે તેચત્તાલીસં? ‘‘અનિચ્ચસઞ્ઞા દુક્ખસઞ્ઞા અનત્તસઞ્ઞા’’તિ તિસ્સો સઞ્ઞા ચ ‘‘પહાનસઞ્ઞા વિરાગસઞ્ઞા નિરોધસઞ્ઞા’’તિ તિસ્સો સઞ્ઞા ચાતિ છ સઞ્ઞા ચ ‘‘ચત્તારો સતિપટ્ઠાના, ચત્તારો સમ્મપ્પધાના, ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા, પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ, પઞ્ચ બલાનિ, સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા, અટ્ઠ મગ્ગઙ્ગાની’’તિ તેચત્તાલીસં બોધિપક્ખિયધમ્મા વિપસ્સનાવસેન પટિપક્ખો મગ્ગો નામ.
‘‘Ucchedasassatassa kittako pabhedo, maggassa kittako’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha ucchedasassata’’ntiādi vuttaṃ. Tattha ucchedasassataariyamaggesu ucchedasassatadassanaṃ samāsato saṅkhepato vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhi. Ucchedo pañcupādānakkhandhe nissāya pavattattā pañcavidho, sassatadassanaṃ ekekasmiṃ tidhā uppajjanato pannarasavidhanti vīsatividhaṃ hoti. Vitthārato dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni. Katamāni? Cattāro sassatavādā, cattāro ekaccasassatavādā, cattāro antānantavādā, cattāro amarāvikkhepavādā, dve adhiccasamuppannavādā, soḷasa saññīvādā, aṭṭha asaññīvādā, aṭṭha nevasaññīnāsaññīvādā, satta ucchedavādā, pañca diṭṭhadhammanibbānavādāti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni veditabbāni. Vitthārato pana brahmajālasutte (dī. ni. 1.30 ādayo) āgatāni. Tesaṃ ucchedasassatadassanānaṃ tecattālīsaṃ bodhipakkhiyadhammā paṭipakkho maggo. Katame tecattālīsaṃ? ‘‘Aniccasaññā dukkhasaññā anattasaññā’’ti tisso saññā ca ‘‘pahānasaññā virāgasaññā nirodhasaññā’’ti tisso saññā cāti cha saññā ca ‘‘cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā, aṭṭha maggaṅgānī’’ti tecattālīsaṃ bodhipakkhiyadhammā vipassanāvasena paṭipakkho maggo nāma.
‘‘સમથવસેન કતમો પટિપક્ખો’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘અટ્ઠ વિમોક્ખા’’તિઆદિ વુત્તં. અટ્ઠ વિમોક્ખા પાકટા. દસ કસિણાયતનાનિ સમથવસેન પટિપક્ખો મગ્ગો નામ. ‘‘કતમં ઞાણં કતમસ્સ ધમ્મસ્સ પદાલન’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાની’’તિઆદિ વુત્તં. દિટ્ઠિચરિતે પવત્તાનિ દિટ્ઠિગતાનિ, મોહો. તણ્હાચરિતે પવત્તાનિ દિટ્ઠિગતાનિ, જાલં. અનાદિવસેન પવત્તો મોહો. અનિધનવસેન પવત્તં જાલં. અટ્ઠ સમાપત્તિયો સમાપજ્જિત્વા તેજેત્વા તિક્ખં વિપસ્સનાઞાણઞ્ચ અરિયમગ્ગઞાણઞ્ચઞાણવજિરં નામ બોધિપક્ખિયધમ્માનં ઞાણપદટ્ઠાનત્તા. મોહો ચ જાલઞ્ચ મોહજાલં. પદાલેતીતિ પદાલનં, કત્તરિ યુપચ્ચયો, મોહજાલસ્સ પદાલનન્તિ મોહજાલપદાલનં. પદાલનઞ્હિ દુવિધં વિક્ખમ્ભનપદાલનં સમુચ્છેદપદાલનન્તિ. પુબ્બભાગે સમથવિપસ્સનાવસેન વિક્ખમ્ભનપદાલનં, મગ્ગક્ખણે સમુચ્છેદપદાલનં એવ દટ્ઠબ્બં. તત્થાતિ તસ્મિં મોહજાલે અવિજ્જા મોહો, ભવતણ્હા જાલં. અત્તનો આધારં પુગ્ગલં દુક્ખાદીસુ અટ્ઠસુ ઠાનેસુ મોહેતીતિ મોહો. પઠમં જાલં જટં લાયિત્વા જટાવસેન લાતિ પવત્તતીતિ જાલં, અત્તનિ જાતં મચ્છસકુણાદિકં લાતિ ગણ્હાતિ, લાપેતિ ગણ્હાપેતીતિ વા જાલં, જાલં વિયાતિ જાલં. તેન વુત્તં – ‘‘અતીતાદિભેદભિન્નેસુ રૂપાદીસુ, સકઅત્તભાવાદીસુ ચ સંસિબ્બનવસેન પવત્તનતો જાલં ભવતણ્હા’’તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૦). ‘‘અવિજ્જાતણ્હાહિ અત્તકિલમથાનુયોગાદીનં કિલેસપક્ખાનં નિદ્ધારણં કતં કથં કેન સદ્દહિતબ્બ’’ન્તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘તેન વુચ્ચતિ ‘પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતિ અવિજ્જાય ચ ભવતણ્હાય ચા’તિ’’ વુત્તં.
‘‘Samathavasena katamo paṭipakkho’’ti vattabbattā ‘‘aṭṭha vimokkhā’’tiādi vuttaṃ. Aṭṭha vimokkhā pākaṭā. Dasa kasiṇāyatanāni samathavasena paṭipakkho maggo nāma. ‘‘Katamaṃ ñāṇaṃ katamassa dhammassa padālana’’nti pucchitabbattā ‘‘dvāsaṭṭhi diṭṭhigatānī’’tiādi vuttaṃ. Diṭṭhicarite pavattāni diṭṭhigatāni, moho. Taṇhācarite pavattāni diṭṭhigatāni, jālaṃ. Anādivasena pavatto moho. Anidhanavasena pavattaṃ jālaṃ. Aṭṭha samāpattiyo samāpajjitvā tejetvā tikkhaṃ vipassanāñāṇañca ariyamaggañāṇañcañāṇavajiraṃ nāma bodhipakkhiyadhammānaṃ ñāṇapadaṭṭhānattā. Moho ca jālañca mohajālaṃ. Padāletīti padālanaṃ, kattari yupaccayo, mohajālassa padālananti mohajālapadālanaṃ. Padālanañhi duvidhaṃ vikkhambhanapadālanaṃ samucchedapadālananti. Pubbabhāge samathavipassanāvasena vikkhambhanapadālanaṃ, maggakkhaṇe samucchedapadālanaṃ eva daṭṭhabbaṃ. Tatthāti tasmiṃ mohajāle avijjā moho, bhavataṇhā jālaṃ. Attano ādhāraṃ puggalaṃ dukkhādīsu aṭṭhasu ṭhānesu mohetīti moho. Paṭhamaṃ jālaṃ jaṭaṃ lāyitvā jaṭāvasena lāti pavattatīti jālaṃ, attani jātaṃ macchasakuṇādikaṃ lāti gaṇhāti, lāpeti gaṇhāpetīti vā jālaṃ, jālaṃ viyāti jālaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘atītādibhedabhinnesu rūpādīsu, sakaattabhāvādīsu ca saṃsibbanavasena pavattanato jālaṃ bhavataṇhā’’ti (netti. aṭṭha. 80). ‘‘Avijjātaṇhāhi attakilamathānuyogādīnaṃ kilesapakkhānaṃ niddhāraṇaṃ kataṃ kathaṃ kena saddahitabba’’nti vattabbattā ‘‘tena vuccati ‘pubbā koṭi na paññāyati avijjāya ca bhavataṇhāya cā’ti’’ vuttaṃ.
૮૧. ‘‘ઇતો સાસનતો બહિદ્ધા દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં પટિપદાદયો નિદ્ધારિતા, સાસને દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતાનં પટિપદાદયો કથં નિદ્ધારિતબ્બા’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘સંકિલેસપક્ખા સુત્તત્થા આચરિયેન દસ્સિતા, વોદાનપક્ખસુત્તત્થા કથં દસ્સિતબ્બા’’તિ વત્તબ્બત્તા વા ‘‘તત્થ દિટ્ઠિચરિતો અસ્મિં સાસને’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ તેસુ દિટ્ઠિચરિતતણ્હાચરિતેસુ. દિટ્ઠિચરિતો પુગ્ગલો અસ્મિં સાસને પબ્બજિતો હુત્વા ચતૂસુ પચ્ચયેસુ સલ્લેખાનુસન્તતવુત્તિ ભવતિ. કસ્મા? યસ્મા સલ્લેખે તિબ્બગારવો, તસ્મા સલ્લેખે તિબ્બગારવત્તા. તણ્હાચરિતો પુગ્ગલો અસ્મિં સાસને પબ્બજિતો હુત્વા સિક્ખાનુસન્તતવુત્તિ ભવતિ . કસ્મા? યસ્મા સિક્ખાય તિબ્બગારવો, તસ્મા સિક્ખાય તિબ્બગારવત્તા. દિટ્ઠિચરિતો પુગ્ગલો સમ્મત્તનિયામં ઓક્કમન્તો હુત્વા ધમ્માનુસારી પુગ્ગલો ભવતિ. કસ્મા? દિટ્ઠિયા દિટ્ઠિવિસયે પઞ્ઞાસદિસપવત્તનતો. તણ્હાચરિતો પુગ્ગલો સમ્મત્તનિયામં ઓક્કમન્તો હુત્વા સદ્ધાનુસારી ભવતિ. કસ્મા? તણ્હાવસેન મિચ્છાધિમોક્ખત્તા. દિટ્ઠિચરિતો પુગ્ગલો સુખાય પટિપદાય, દન્ધાભિઞ્ઞાય ચ નિય્યાતિ, સુખાય પટિપદાય, ખિપ્પાભિઞ્ઞાય ચ નિય્યાતિ સુખેન કિલેસેહિ વિક્ખમ્ભિતું સમત્થત્તા. તણ્હાચરિતો પુગ્ગલો દુક્ખાય પટિપદાય, દન્ધાભિઞ્ઞાય ચ નિય્યાતિ, દુક્ખાય પટિપદાય, ખિપ્પાભિઞ્ઞાય ચ નિય્યાતિ દુક્ખેન કિલેસેહિ વિક્ખમ્ભિતું સમત્થત્તા.
81. ‘‘Ito sāsanato bahiddhā diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ paṭipadādayo niddhāritā, sāsane diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ paṭipadādayo kathaṃ niddhāritabbā’’ti vattabbattā ‘‘saṃkilesapakkhā suttatthā ācariyena dassitā, vodānapakkhasuttatthā kathaṃ dassitabbā’’ti vattabbattā vā ‘‘tattha diṭṭhicarito asmiṃ sāsane’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu. Diṭṭhicarito puggalo asmiṃ sāsane pabbajito hutvā catūsu paccayesu sallekhānusantatavutti bhavati. Kasmā? Yasmā sallekhe tibbagāravo, tasmā sallekhe tibbagāravattā. Taṇhācarito puggalo asmiṃ sāsane pabbajito hutvā sikkhānusantatavutti bhavati . Kasmā? Yasmā sikkhāya tibbagāravo, tasmā sikkhāya tibbagāravattā. Diṭṭhicarito puggalo sammattaniyāmaṃ okkamanto hutvā dhammānusārī puggalo bhavati. Kasmā? Diṭṭhiyā diṭṭhivisaye paññāsadisapavattanato. Taṇhācarito puggalo sammattaniyāmaṃ okkamanto hutvā saddhānusārī bhavati. Kasmā? Taṇhāvasena micchādhimokkhattā. Diṭṭhicarito puggalo sukhāya paṭipadāya, dandhābhiññāya ca niyyāti, sukhāya paṭipadāya, khippābhiññāya ca niyyāti sukhena kilesehi vikkhambhituṃ samatthattā. Taṇhācarito puggalo dukkhāya paṭipadāya, dandhābhiññāya ca niyyāti, dukkhāya paṭipadāya, khippābhiññāya ca niyyāti dukkhena kilesehi vikkhambhituṃ samatthattā.
‘‘તથા કસ્મા નિય્યાતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કિં કારણં ય’’ન્તિઆદિ વુત્તં. યં યેન કારણેન નિય્યાતિ, તં કારણં કિન્તિ પુચ્છતિ. તસ્સ તણ્હાચરિતસ્સ કામા સુખેન અપરિચ્ચત્તા હિ યસ્મા ભવન્તિ, તસ્મા કામાનં સુખેન અપરિચ્ચત્તત્તા તથા નિય્યાતિ. સો તણ્હાચરિતો કામેહિ વત્થુકામકિલેસકામેહિ વિવેચિયમાનો દુક્ખેન પટિનિસ્સરતિ, દન્ધઞ્ચ ધમ્મં ચતુસચ્ચધમ્મં આજાનાતિ. યો પન અયં પુગ્ગલો દિટ્ઠિચરિતો હોતિ, સો અયં દિટ્ઠિચરિતો પુગ્ગલો આદિતો આદિમ્હિયેવ કામેહિ કિલેસકામવત્થુકામેહિ અનત્થિકો ભવતિ. સો દિટ્ઠિચરિતો તતો તેહિ કામેહિ વિવેચિયમાનો ખિપ્પઞ્ચ સુખેન પટિનિસ્સરતિ, ખિપ્પઞ્ચ ધમ્મં આજાનાતિ.
‘‘Tathā kasmā niyyātī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha kiṃ kāraṇaṃ ya’’ntiādi vuttaṃ. Yaṃ yena kāraṇena niyyāti, taṃ kāraṇaṃ kinti pucchati. Tassa taṇhācaritassa kāmā sukhena apariccattā hi yasmā bhavanti, tasmā kāmānaṃ sukhena apariccattattā tathā niyyāti. So taṇhācarito kāmehi vatthukāmakilesakāmehi viveciyamāno dukkhena paṭinissarati, dandhañca dhammaṃ catusaccadhammaṃ ājānāti. Yo pana ayaṃ puggalo diṭṭhicarito hoti, so ayaṃ diṭṭhicarito puggalo ādito ādimhiyeva kāmehi kilesakāmavatthukāmehi anatthiko bhavati. So diṭṭhicarito tato tehi kāmehi viveciyamāno khippañca sukhena paṭinissarati, khippañca dhammaṃ ājānāti.