Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૭૯. નેરુજાતકં (૬-૧-૪)

    379. Nerujātakaṃ (6-1-4)

    ૨૦.

    20.

    કાકોલા કાકસઙ્ઘા ચ, મયઞ્ચ પતતં વરા 1;

    Kākolā kākasaṅghā ca, mayañca patataṃ varā 2;

    સબ્બેવ સદિસા હોમ, ઇમં આગમ્મ પબ્બતં.

    Sabbeva sadisā homa, imaṃ āgamma pabbataṃ.

    ૨૧.

    21.

    ઇધ સીહા ચ બ્યગ્ઘા ચ, સિઙ્ગાલા ચ મિગાધમા;

    Idha sīhā ca byagghā ca, siṅgālā ca migādhamā;

    સબ્બેવ સદિસા હોન્તિ, અયં કો નામ પબ્બતો.

    Sabbeva sadisā honti, ayaṃ ko nāma pabbato.

    ૨૨.

    22.

    ઇમં નેરૂતિ 3 જાનન્તિ, મનુસ્સા પબ્બતુત્તમં;

    Imaṃ nerūti 4 jānanti, manussā pabbatuttamaṃ;

    ઇધ વણ્ણેન સમ્પન્ના, વસન્તિ સબ્બપાણિનો.

    Idha vaṇṇena sampannā, vasanti sabbapāṇino.

    ૨૩.

    23.

    અમાનના યત્થ સિયા, સન્તાનં વા વિમાનના;

    Amānanā yattha siyā, santānaṃ vā vimānanā;

    હીનસમ્માનના વાપિ, ન તત્થ વસતિં વસે 5.

    Hīnasammānanā vāpi, na tattha vasatiṃ vase 6.

    ૨૪.

    24.

    યત્થાલસો ચ દક્ખો ચ, સૂરો ભીરુ ચ પૂજિયા;

    Yatthālaso ca dakkho ca, sūro bhīru ca pūjiyā;

    ન તત્થ સન્તો વસન્તિ, અવિસેસકરે નરે 7.

    Na tattha santo vasanti, avisesakare nare 8.

    ૨૫.

    25.

    નાયં નેરુ વિભજતિ, હીનઉક્કટ્ઠમજ્ઝિમે;

    Nāyaṃ neru vibhajati, hīnaukkaṭṭhamajjhime;

    અવિસેસકરો નેરુ, હન્દ નેરું જહામસેતિ.

    Avisesakaro neru, handa neruṃ jahāmaseti.

    નેરુજાતકં ચતુત્થં.

    Nerujātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. વર (ક॰) મયન્તિપદસ્સ હિ વિસેસનં
    2. vara (ka.) mayantipadassa hi visesanaṃ
    3. નેરુન્તિ (સી॰ સ્યા॰)
    4. nerunti (sī. syā.)
    5. વસતી વસે (સ્યા॰), વસ દિવસે (પી॰)
    6. vasatī vase (syā.), vasa divase (pī.)
    7. નગે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. nage (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૭૯] ૪. નેરુજાતકવણ્ણના • [379] 4. Nerujātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact