Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૧૯. ન્હાનકપ્પનિદ્દેસવણ્ણના
19. Nhānakappaniddesavaṇṇanā
૧૬૮. કપ્પનં કપ્પિયતા કપ્પો, ન્હાને કપ્પો ન્હાનકપ્પો. નવકો થેરાનં પુરતો ઉપરિ વા ન ચ ન્હાયેય્યાતિ સમ્બન્ધો. ન ચાતિ નયેવ. પુરતોતિ અભિમુખે. ઉપરીતિ નદિયા ઉપરિ.
168. Kappanaṃ kappiyatā kappo, nhāne kappo nhānakappo. Navako therānaṃ purato upari vā na ca nhāyeyyāti sambandho. Na cāti nayeva. Puratoti abhimukhe. Uparīti nadiyā upari.
૧૬૯-૧૭૧. કુટ્ટત્થમ્ભતરુટ્ટાને કાયં ન ઘંસયેતિ સમ્બન્ધો. તત્થ કુટ્ટં નામ ઇટ્ઠકદારુસિલાભિત્તિ. થમ્ભો નામ નહાનતિત્થે નિખનિત્વા ઠપિતો. તરૂતિ રુક્ખો. અટ્ટાનં નામ તચ્છેત્વા અટ્ઠપદાકારેન રાજિયો છિન્દિત્વા નહાનતિત્થે નિખાતફલકં. ગન્ધબ્બહત્થેન વા…પે॰… મલ્લકેન વા કાયં સરીરેન વા અઞ્ઞમઞ્ઞં ન ઘંસયેતિ સમ્બન્ધો. ગન્ધબ્બહત્થેનાતિ દારુમયહત્થેન. કુરુવિન્દકસુત્તિયાતિ કુરુવિન્દકપાસાણચુણ્ણાનિ લાખાય બન્ધિત્વા કતગુળિકાવલિયા સુત્તેન આવુણિતસુત્તિયા. મલ્લકેનાતિ મકરદન્તકે છિન્દિત્વા પદુમકણ્ણિકસણ્ઠાનેન કતમલ્લકેન. સરીરેનાતિ અત્તનો કાયેન. અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ અઞ્ઞમઞ્ઞં કિરિયાકરણસઙ્ખાતે કિરિયાબ્યભિહારે દ્વિત્તં. કપાલ…પે॰… પુથુપાણિ ચ સબ્બેસં વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. કપાલઞ્ચ ઇટ્ઠકા ચ, તાસં ખણ્ડાનિ. પુથુપાણીતિ પુથુ નાના પાણિ પુથુપાણિ, હત્થપરિકમ્મં રુળ્હીવસેન. સબ્બેસન્તિ ગિલાનાગિલાનાનં. ગિલાનસ્સ અકતમલ્લકં વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. અકતમલ્લકં નામ કતમલ્લકવિપરીતં. ફેણં નામ સમુદ્દફેણન્તિ.
169-171. Kuṭṭatthambhataruṭṭāne kāyaṃ na ghaṃsayeti sambandho. Tattha kuṭṭaṃ nāma iṭṭhakadārusilābhitti. Thambho nāma nahānatitthe nikhanitvā ṭhapito. Tarūti rukkho. Aṭṭānaṃ nāma tacchetvā aṭṭhapadākārena rājiyo chinditvā nahānatitthe nikhātaphalakaṃ. Gandhabbahatthena vā…pe… mallakena vā kāyaṃ sarīrena vā aññamaññaṃ na ghaṃsayeti sambandho. Gandhabbahatthenāti dārumayahatthena. Kuruvindakasuttiyāti kuruvindakapāsāṇacuṇṇāni lākhāya bandhitvā kataguḷikāvaliyā suttena āvuṇitasuttiyā. Mallakenāti makaradantake chinditvā padumakaṇṇikasaṇṭhānena katamallakena. Sarīrenāti attano kāyena. Aññamaññassa aññamaññaṃ kiriyākaraṇasaṅkhāte kiriyābyabhihāre dvittaṃ. Kapāla…pe… puthupāṇi ca sabbesaṃ vaṭṭatīti sambandho. Kapālañca iṭṭhakā ca, tāsaṃ khaṇḍāni. Puthupāṇīti puthu nānā pāṇi puthupāṇi, hatthaparikammaṃ ruḷhīvasena. Sabbesanti gilānāgilānānaṃ. Gilānassa akatamallakaṃ vaṭṭatīti sambandho. Akatamallakaṃ nāma katamallakaviparītaṃ. Pheṇaṃ nāma samuddapheṇanti.
ન્હાનકપ્પનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nhānakappaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.