Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૯. નિબ્બેધિકસુત્તં

    9. Nibbedhikasuttaṃ

    ૬૩. ‘‘નિબ્બેધિકપરિયાયં વો, ભિક્ખવે, ધમ્મપરિયાયં દેસેસ્સામિ. તં સુણાથ, સાધુકં મનસિ કરોથ; ભાસિસ્સામી’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –

    63. ‘‘Nibbedhikapariyāyaṃ vo, bhikkhave, dhammapariyāyaṃ desessāmi. Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘કતમો ચ સો, ભિક્ખવે, નિબ્બેધિકપરિયાયો ધમ્મપરિયાયો? કામા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા, કામાનં નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, કામાનં વેમત્તતા વેદિતબ્બા, કામાનં વિપાકો વેદિતબ્બો, કામનિરોધો 1 વેદિતબ્બો, કામનિરોધગામિની 2 પટિપદા વેદિતબ્બા.

    ‘‘Katamo ca so, bhikkhave, nibbedhikapariyāyo dhammapariyāyo? Kāmā, bhikkhave, veditabbā, kāmānaṃ nidānasambhavo veditabbo, kāmānaṃ vemattatā veditabbā, kāmānaṃ vipāko veditabbo, kāmanirodho 3 veditabbo, kāmanirodhagāminī 4 paṭipadā veditabbā.

    ‘‘વેદના, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા, વેદનાનં નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, વેદનાનં વેમત્તતા વેદિતબ્બા, વેદનાનં વિપાકો વેદિતબ્બો, વેદનાનિરોધો વેદિતબ્બો, વેદનાનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બા.

    ‘‘Vedanā, bhikkhave, veditabbā, vedanānaṃ nidānasambhavo veditabbo, vedanānaṃ vemattatā veditabbā, vedanānaṃ vipāko veditabbo, vedanānirodho veditabbo, vedanānirodhagāminī paṭipadā veditabbā.

    ‘‘સઞ્ઞા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા, સઞ્ઞાનં નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, સઞ્ઞાનં વેમત્તતા વેદિતબ્બા , સઞ્ઞાનં વિપાકો વેદિતબ્બો, સઞ્ઞાનિરોધો વેદિતબ્બો, સઞ્ઞાનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બા.

    ‘‘Saññā, bhikkhave, veditabbā, saññānaṃ nidānasambhavo veditabbo, saññānaṃ vemattatā veditabbā , saññānaṃ vipāko veditabbo, saññānirodho veditabbo, saññānirodhagāminī paṭipadā veditabbā.

    ‘‘આસવા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા, આસવાનં નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, આસવાનં વેમત્તતા વેદિતબ્બા, આસવાનં વિપાકો વેદિતબ્બો, આસવનિરોધો વેદિતબ્બો, આસવનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બા.

    ‘‘Āsavā, bhikkhave, veditabbā, āsavānaṃ nidānasambhavo veditabbo, āsavānaṃ vemattatā veditabbā, āsavānaṃ vipāko veditabbo, āsavanirodho veditabbo, āsavanirodhagāminī paṭipadā veditabbā.

    ‘‘કમ્મં , ભિક્ખવે, વેદિતબ્બં, કમ્માનં નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, કમ્માનં વેમત્તતા વેદિતબ્બા, કમ્માનં વિપાકો વેદિતબ્બો, કમ્મનિરોધો વેદિતબ્બો, કમ્મનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બા.

    ‘‘Kammaṃ , bhikkhave, veditabbaṃ, kammānaṃ nidānasambhavo veditabbo, kammānaṃ vemattatā veditabbā, kammānaṃ vipāko veditabbo, kammanirodho veditabbo, kammanirodhagāminī paṭipadā veditabbā.

    ‘‘દુક્ખં, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બં, દુક્ખસ્સ નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, દુક્ખસ્સ વેમત્તતા વેદિતબ્બા, દુક્ખસ્સ વિપાકો વેદિતબ્બો, દુક્ખનિરોધો વેદિતબ્બો, દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બા.

    ‘‘Dukkhaṃ, bhikkhave, veditabbaṃ, dukkhassa nidānasambhavo veditabbo, dukkhassa vemattatā veditabbā, dukkhassa vipāko veditabbo, dukkhanirodho veditabbo, dukkhanirodhagāminī paṭipadā veditabbā.

    ‘‘‘કામા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા, કામાનં નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, કામાનં વેમત્તતા વેદિતબ્બા, કામાનં વિપાકો વેદિતબ્બો, કામનિરોધો વેદિતબ્બો, કામનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બા’તિ, ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં. કિઞ્ચેતં પટિચ્ચ વુત્તં 5? પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, કામગુણા – ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા રૂપા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા, સોતવિઞ્ઞેય્યા સદ્દા… ઘાનવિઞ્ઞેય્યા ગન્ધા… જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યા રસા… કાયવિઞ્ઞેય્યા ફોટ્ઠબ્બા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. અપિ ચ ખો, ભિક્ખવે, નેતે કામા કામગુણા નામેતે 6 અરિયસ્સ વિનયે વુચ્ચન્તિ –

    ‘‘‘Kāmā, bhikkhave, veditabbā, kāmānaṃ nidānasambhavo veditabbo, kāmānaṃ vemattatā veditabbā, kāmānaṃ vipāko veditabbo, kāmanirodho veditabbo, kāmanirodhagāminī paṭipadā veditabbā’ti, iti kho panetaṃ vuttaṃ. Kiñcetaṃ paṭicca vuttaṃ 7? Pañcime, bhikkhave, kāmaguṇā – cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, sotaviññeyyā saddā… ghānaviññeyyā gandhā… jivhāviññeyyā rasā… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Api ca kho, bhikkhave, nete kāmā kāmaguṇā nāmete 8 ariyassa vinaye vuccanti –

    9 ‘‘સઙ્કપ્પરાગો પુરિસસ્સ કામો,

    10 ‘‘Saṅkapparāgo purisassa kāmo,

    નેતે 11 કામા યાનિ ચિત્રાનિ લોકે;

    Nete 12 kāmā yāni citrāni loke;

    સઙ્કપ્પરાગો પુરિસસ્સ કામો,

    Saṅkapparāgo purisassa kāmo,

    તિટ્ઠન્તિ ચિત્રાનિ તથેવ લોકે;

    Tiṭṭhanti citrāni tatheva loke;

    અથેત્થ ધીરા વિનયન્તિ છન્દ’’ન્તિ.

    Athettha dhīrā vinayanti chanda’’nti.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, કામાનં નિદાનસમ્ભવો? ફસ્સો, ભિક્ખવે, કામાનં નિદાનસમ્ભવો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, kāmānaṃ nidānasambhavo? Phasso, bhikkhave, kāmānaṃ nidānasambhavo.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, કામાનં વેમત્તતા? અઞ્ઞો, ભિક્ખવે, કામો રૂપેસુ, અઞ્ઞો કામો સદ્દેસુ, અઞ્ઞો કામો ગન્ધેસુ, અઞ્ઞો કામો રસેસુ, અઞ્ઞો કામો ફોટ્ઠબ્બેસુ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, કામાનં વેમત્તતા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, kāmānaṃ vemattatā? Añño, bhikkhave, kāmo rūpesu, añño kāmo saddesu, añño kāmo gandhesu, añño kāmo rasesu, añño kāmo phoṭṭhabbesu. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, kāmānaṃ vemattatā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, કામાનં વિપાકો? યં ખો, ભિક્ખવે, કામયમાનો તજ્જં તજ્જં અત્તભાવં અભિનિબ્બત્તેતિ પુઞ્ઞભાગિયં વા અપુઞ્ઞભાગિયં વા, અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, કામાનં વિપાકો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, kāmānaṃ vipāko? Yaṃ kho, bhikkhave, kāmayamāno tajjaṃ tajjaṃ attabhāvaṃ abhinibbatteti puññabhāgiyaṃ vā apuññabhāgiyaṃ vā, ayaṃ vuccati, bhikkhave, kāmānaṃ vipāko.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, કામનિરોધો? ફસ્સનિરોધો 13, ભિક્ખવે, કામનિરોધો. અયમેવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો કામનિરોધગામિની પટિપદા, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ, સમ્માસઙ્કપ્પો, સમ્માવાચા, સમ્માકમ્મન્તો , સમ્માઆજીવો, સમ્માવાયામો, સમ્માસતિ, સમ્માસમાધિ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, kāmanirodho? Phassanirodho 14, bhikkhave, kāmanirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo kāmanirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāsaṅkappo, sammāvācā, sammākammanto , sammāājīvo, sammāvāyāmo, sammāsati, sammāsamādhi.

    ‘‘યતો ખો 15, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો એવં કામે પજાનાતિ, એવં કામાનં નિદાનસમ્ભવં પજાનાતિ, એવં કામાનં વેમત્તતં પજાનાતિ, એવં કામાનં વિપાકં પજાનાતિ, એવં કામનિરોધં પજાનાતિ, એવં કામનિરોધગામિનિં પટિપદં પજાનાતિ, સો ઇમં નિબ્બેધિકં બ્રહ્મચરિયં પજાનાતિ કામનિરોધં. કામા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા…પે॰… કામનિરોધગામિની 16 પટિપદા વેદિતબ્બાતિ, ઇતિ યં તં વુત્તં ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્તં.

    ‘‘Yato kho 17, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ kāme pajānāti, evaṃ kāmānaṃ nidānasambhavaṃ pajānāti, evaṃ kāmānaṃ vemattataṃ pajānāti, evaṃ kāmānaṃ vipākaṃ pajānāti, evaṃ kāmanirodhaṃ pajānāti, evaṃ kāmanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so imaṃ nibbedhikaṃ brahmacariyaṃ pajānāti kāmanirodhaṃ. Kāmā, bhikkhave, veditabbā…pe… kāmanirodhagāminī 18 paṭipadā veditabbāti, iti yaṃ taṃ vuttaṃ idametaṃ paṭicca vuttaṃ.

    ‘‘વેદના, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા…પે॰… વેદનાનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બાતિ, ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં. કિઞ્ચેતં પટિચ્ચ વુત્તં? તિસ્સો ઇમા, ભિક્ખવે, વેદના – સુખા વેદના, દુક્ખા વેદના, અદુક્ખમસુખા વેદના.

    ‘‘Vedanā, bhikkhave, veditabbā…pe… vedanānirodhagāminī paṭipadā veditabbāti, iti kho panetaṃ vuttaṃ. Kiñcetaṃ paṭicca vuttaṃ? Tisso imā, bhikkhave, vedanā – sukhā vedanā, dukkhā vedanā, adukkhamasukhā vedanā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, વેદનાનં નિદાનસમ્ભવો? ફસ્સો, ભિક્ખવે, વેદનાનં નિદાનસમ્ભવો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, vedanānaṃ nidānasambhavo? Phasso, bhikkhave, vedanānaṃ nidānasambhavo.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, વેદનાનં વેમત્તતા? અત્થિ, ભિક્ખવે, સામિસા સુખા વેદના, અત્થિ નિરામિસા સુખા વેદના, અત્થિ સામિસા દુક્ખા વેદના, અત્થિ નિરામિસા દુક્ખા વેદના, અત્થિ સામિસા અદુક્ખમસુખા વેદના, અત્થિ નિરામિસા અદુક્ખમસુખા વેદના. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, વેદનાનં વેમત્તતા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, vedanānaṃ vemattatā? Atthi, bhikkhave, sāmisā sukhā vedanā, atthi nirāmisā sukhā vedanā, atthi sāmisā dukkhā vedanā, atthi nirāmisā dukkhā vedanā, atthi sāmisā adukkhamasukhā vedanā, atthi nirāmisā adukkhamasukhā vedanā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, vedanānaṃ vemattatā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, વેદનાનં વિપાકો ? યં ખો, ભિક્ખવે, વેદિયમાનો 19 તજ્જં તજ્જં અત્તભાવં અભિનિબ્બત્તેતિ પુઞ્ઞભાગિયં વા અપુઞ્ઞભાગિયં વા, અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, વેદનાનં વિપાકો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, vedanānaṃ vipāko ? Yaṃ kho, bhikkhave, vediyamāno 20 tajjaṃ tajjaṃ attabhāvaṃ abhinibbatteti puññabhāgiyaṃ vā apuññabhāgiyaṃ vā, ayaṃ vuccati, bhikkhave, vedanānaṃ vipāko.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, વેદનાનિરોધો? ફસ્સનિરોધો 21, ભિક્ખવે, વેદનાનિરોધો. અયમેવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો વેદનાનિરોધગામિની પટિપદા, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, vedanānirodho? Phassanirodho 22, bhikkhave, vedanānirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo vedanānirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘યતો ખો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો એવં વેદનં પજાનાતિ, એવં વેદનાનં નિદાનસમ્ભવં પજાનાતિ, એવં વેદનાનં વેમત્તતં પજાનાતિ, એવં વેદનાનં વિપાકં પજાનાતિ, એવં વેદનાનિરોધં પજાનાતિ, એવં વેદનાનિરોધગામિનિં પટિપદં પજાનાતિ. સો ઇમં નિબ્બેધિકં બ્રહ્મચરિયં પજાનાતિ વેદનાનિરોધં. વેદના, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા…પે॰… વેદનાનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બાતિ, ઇતિ યં તં વુત્તં ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્તં.

    ‘‘Yato kho, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ vedanaṃ pajānāti, evaṃ vedanānaṃ nidānasambhavaṃ pajānāti, evaṃ vedanānaṃ vemattataṃ pajānāti, evaṃ vedanānaṃ vipākaṃ pajānāti, evaṃ vedanānirodhaṃ pajānāti, evaṃ vedanānirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti. So imaṃ nibbedhikaṃ brahmacariyaṃ pajānāti vedanānirodhaṃ. Vedanā, bhikkhave, veditabbā…pe… vedanānirodhagāminī paṭipadā veditabbāti, iti yaṃ taṃ vuttaṃ idametaṃ paṭicca vuttaṃ.

    ‘‘સઞ્ઞા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા…પે॰… સઞ્ઞાનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બાતિ, ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં. કિઞ્ચેતં પટિચ્ચ વુત્તં? છયિમા, ભિક્ખવે, સઞ્ઞા – રૂપસઞ્ઞા, સદ્દસઞ્ઞા, ગન્ધસઞ્ઞા, રસસઞ્ઞા, ફોટ્ઠબ્બસઞ્ઞા, ધમ્મસઞ્ઞા.

    ‘‘Saññā, bhikkhave, veditabbā…pe… saññānirodhagāminī paṭipadā veditabbāti, iti kho panetaṃ vuttaṃ. Kiñcetaṃ paṭicca vuttaṃ? Chayimā, bhikkhave, saññā – rūpasaññā, saddasaññā, gandhasaññā, rasasaññā, phoṭṭhabbasaññā, dhammasaññā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનં નિદાનસમ્ભવો? ફસ્સો, ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનં નિદાનસમ્ભવો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, saññānaṃ nidānasambhavo? Phasso, bhikkhave, saññānaṃ nidānasambhavo.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનં વેમત્તતા? અઞ્ઞા, ભિક્ખવે, સઞ્ઞા રૂપેસુ, અઞ્ઞા સઞ્ઞા સદ્દેસુ 23, અઞ્ઞા સઞ્ઞા ગન્ધેસુ, અઞ્ઞા સઞ્ઞા રસેસુ, અઞ્ઞા સઞ્ઞા ફોટ્ઠબ્બેસુ, અઞ્ઞા સઞ્ઞા ધમ્મેસુ . અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનં વેમત્તતા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, saññānaṃ vemattatā? Aññā, bhikkhave, saññā rūpesu, aññā saññā saddesu 24, aññā saññā gandhesu, aññā saññā rasesu, aññā saññā phoṭṭhabbesu, aññā saññā dhammesu . Ayaṃ vuccati, bhikkhave, saññānaṃ vemattatā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનં વિપાકો? વોહારવેપક્કં 25, ભિક્ખવે, સઞ્ઞં 26 વદામિ. યથા યથા નં સઞ્જાનાતિ તથા તથા વોહરતિ, એવં સઞ્ઞી અહોસિન્તિ 27. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનં વિપાકો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, saññānaṃ vipāko? Vohāravepakkaṃ 28, bhikkhave, saññaṃ 29 vadāmi. Yathā yathā naṃ sañjānāti tathā tathā voharati, evaṃ saññī ahosinti 30. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, saññānaṃ vipāko.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનિરોધો? ફસ્સનિરોધો, 31 ભિક્ખવે, સઞ્ઞાનિરોધો. અયમેવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો સઞ્ઞાનિરોધગામિની પટિપદા, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, saññānirodho? Phassanirodho, 32 bhikkhave, saññānirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saññānirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘યતો ખો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો એવં સઞ્ઞં પજાનાતિ, એવં સઞ્ઞાનં નિદાનસમ્ભવં પજાનાતિ, એવં સઞ્ઞાનં વેમત્તતં પજાનાતિ, એવં સઞ્ઞાનં વિપાકં પજાનાતિ, એવં સઞ્ઞાનિરોધં પજાનાતિ, એવં સઞ્ઞાનિરોધગામિનિં પટિપદં પજાનાતિ, સો ઇમં નિબ્બેધિકં બ્રહ્મચરિયં પજાનાતિ સઞ્ઞાનિરોધં. સઞ્ઞા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા…પે॰… સઞ્ઞાનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બાતિ. ઇતિ યં તં વુત્તં ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્તં.

    ‘‘Yato kho, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ saññaṃ pajānāti, evaṃ saññānaṃ nidānasambhavaṃ pajānāti, evaṃ saññānaṃ vemattataṃ pajānāti, evaṃ saññānaṃ vipākaṃ pajānāti, evaṃ saññānirodhaṃ pajānāti, evaṃ saññānirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so imaṃ nibbedhikaṃ brahmacariyaṃ pajānāti saññānirodhaṃ. Saññā, bhikkhave, veditabbā…pe… saññānirodhagāminī paṭipadā veditabbāti. Iti yaṃ taṃ vuttaṃ idametaṃ paṭicca vuttaṃ.

    ‘‘આસવા, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા…પે॰… આસવનિરોધગામિની 33 પટિપદા વેદિતબ્બાતિ, ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં. કિઞ્ચેતં પટિચ્ચ વુત્તં? તયોમે, ભિક્ખવે, આસવા – કામાસવો, ભવાસવો, અવિજ્જાસવો.

    ‘‘Āsavā, bhikkhave, veditabbā…pe… āsavanirodhagāminī 34 paṭipadā veditabbāti, iti kho panetaṃ vuttaṃ. Kiñcetaṃ paṭicca vuttaṃ? Tayome, bhikkhave, āsavā – kāmāsavo, bhavāsavo, avijjāsavo.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, આસવાનં નિદાનસમ્ભવો? અવિજ્જા, ભિક્ખવે, આસવાનં નિદાનસમ્ભવો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, āsavānaṃ nidānasambhavo? Avijjā, bhikkhave, āsavānaṃ nidānasambhavo.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, આસવાનં વેમત્તતા? અત્થિ, ભિક્ખવે, આસવા નિરયગમનીયા 35, અત્થિ આસવા તિરચ્છાનયોનિગમનીયા, અત્થિ આસવા પેત્તિવિસયગમનીયા, અત્થિ આસવા મનુસ્સલોકગમનીયા, અત્થિ આસવા દેવલોકગમનીયા. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, આસવાનં વેમત્તતા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, āsavānaṃ vemattatā? Atthi, bhikkhave, āsavā nirayagamanīyā 36, atthi āsavā tiracchānayonigamanīyā, atthi āsavā pettivisayagamanīyā, atthi āsavā manussalokagamanīyā, atthi āsavā devalokagamanīyā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, āsavānaṃ vemattatā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, આસવાનં વિપાકો? યં ખો, ભિક્ખવે, અવિજ્જાગતો તજ્જં તજ્જં અત્તભાવં અભિનિબ્બત્તેતિ પુઞ્ઞભાગિયં વા અપુઞ્ઞભાગિયં વા, અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, આસવાનં વિપાકો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, āsavānaṃ vipāko? Yaṃ kho, bhikkhave, avijjāgato tajjaṃ tajjaṃ attabhāvaṃ abhinibbatteti puññabhāgiyaṃ vā apuññabhāgiyaṃ vā, ayaṃ vuccati, bhikkhave, āsavānaṃ vipāko.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, આસવનિરોધો? અવિજ્જાનિરોધો, ભિક્ખવે, આસવનિરોધો. અયમેવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો આસવનિરોધગામિની 37 પટિપદા, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, āsavanirodho? Avijjānirodho, bhikkhave, āsavanirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo āsavanirodhagāminī 38 paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘યતો ખો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો એવં આસવે પજાનાતિ, એવં આસવાનં નિદાનસમ્ભવં પજાનાતિ, એવં આસવાનં વેમત્તતં પજાનાતિ, એવં આસવાનં વિપાકં પજાનાતિ, એવં આસવાનં નિરોધં પજાનાતિ, એવં આસવાનં નિરોધગામિનિં પટિપદં પજાનાતિ, સો ઇમં નિબ્બેધિકં બ્રહ્મચરિયં પજાનાતિ આસવનિરોધં. આસવા , ભિક્ખવે, વેદિતબ્બા…પે॰… આસવનિરોધગામિની 39 પટિપદા વેદિતબ્બાતિ. ઇતિ યં તં વુત્તં ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્તં.

    ‘‘Yato kho, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ āsave pajānāti, evaṃ āsavānaṃ nidānasambhavaṃ pajānāti, evaṃ āsavānaṃ vemattataṃ pajānāti, evaṃ āsavānaṃ vipākaṃ pajānāti, evaṃ āsavānaṃ nirodhaṃ pajānāti, evaṃ āsavānaṃ nirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so imaṃ nibbedhikaṃ brahmacariyaṃ pajānāti āsavanirodhaṃ. Āsavā , bhikkhave, veditabbā…pe… āsavanirodhagāminī 40 paṭipadā veditabbāti. Iti yaṃ taṃ vuttaṃ idametaṃ paṭicca vuttaṃ.

    ‘‘કમ્મં, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બં…પે॰… કમ્મનિરોધગામિની 41 પટિપદા વેદિતબ્બાતિ, ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં. કિઞ્ચેતં પટિચ્ચ વુત્તં? 42 ચેતનાહં, ભિક્ખવે, કમ્મં વદામિ. ચેતયિત્વા કમ્મં કરોતિ – કાયેન વાચાય મનસા.

    ‘‘Kammaṃ, bhikkhave, veditabbaṃ…pe… kammanirodhagāminī 43 paṭipadā veditabbāti, iti kho panetaṃ vuttaṃ. Kiñcetaṃ paṭicca vuttaṃ? 44 Cetanāhaṃ, bhikkhave, kammaṃ vadāmi. Cetayitvā kammaṃ karoti – kāyena vācāya manasā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, કમ્માનં નિદાનસમ્ભવો? ફસ્સો, ભિક્ખવે, કમ્માનં નિદાનસમ્ભવો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, kammānaṃ nidānasambhavo? Phasso, bhikkhave, kammānaṃ nidānasambhavo.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, કમ્માનં વેમત્તતા? અત્થિ, ભિક્ખવે, કમ્મં નિરયવેદનીયં, અત્થિ કમ્મં તિરચ્છાનયોનિવેદનીયં, અત્થિ કમ્મં પેત્તિવિસયવેદનીયં, અત્થિ કમ્મં મનુસ્સલોકવેદનીયં, અત્થિ કમ્મં દેવલોકવેદનીયં . અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, કમ્માનં વેમત્તતા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, kammānaṃ vemattatā? Atthi, bhikkhave, kammaṃ nirayavedanīyaṃ, atthi kammaṃ tiracchānayonivedanīyaṃ, atthi kammaṃ pettivisayavedanīyaṃ, atthi kammaṃ manussalokavedanīyaṃ, atthi kammaṃ devalokavedanīyaṃ . Ayaṃ vuccati, bhikkhave, kammānaṃ vemattatā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, કમ્માનં વિપાકો? તિવિધાહં 45, ભિક્ખવે, કમ્માનં વિપાકં વદામિ – દિટ્ઠેવ 46 ધમ્મે, ઉપપજ્જે વા 47, અપરે વા પરિયાયે. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, કમ્માનં વિપાકો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, kammānaṃ vipāko? Tividhāhaṃ 48, bhikkhave, kammānaṃ vipākaṃ vadāmi – diṭṭheva 49 dhamme, upapajje vā 50, apare vā pariyāye. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, kammānaṃ vipāko.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, કમ્મનિરોધો? ફસ્સનિરોધો, 51 ભિક્ખવે, કમ્મનિરોધો. અયમેવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો કમ્મનિરોધગામિની 52 પટિપદા, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, kammanirodho? Phassanirodho, 53 bhikkhave, kammanirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo kammanirodhagāminī 54 paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘યતો ખો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો એવં કમ્મં પજાનાતિ, એવં કમ્માનં નિદાનસમ્ભવં પજાનાતિ, એવં કમ્માનં વેમત્તતં પજાનાતિ, એવં કમ્માનં વિપાકં પજાનાતિ, એવં કમ્મનિરોધં પજાનાતિ, એવં કમ્મનિરોધગામિનિં પટિપદં પજાનાતિ, સો ઇમં નિબ્બેધિકં બ્રહ્મચરિયં પજાનાતિ કમ્મનિરોધં. કમ્મં, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બં…પે॰… કમ્મનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બાતિ, ઇતિ યં તં વુત્તં ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્તં.

    ‘‘Yato kho, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ kammaṃ pajānāti, evaṃ kammānaṃ nidānasambhavaṃ pajānāti, evaṃ kammānaṃ vemattataṃ pajānāti, evaṃ kammānaṃ vipākaṃ pajānāti, evaṃ kammanirodhaṃ pajānāti, evaṃ kammanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so imaṃ nibbedhikaṃ brahmacariyaṃ pajānāti kammanirodhaṃ. Kammaṃ, bhikkhave, veditabbaṃ…pe… kammanirodhagāminī paṭipadā veditabbāti, iti yaṃ taṃ vuttaṃ idametaṃ paṭicca vuttaṃ.

    ‘‘દુક્ખં, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બં, દુક્ખસ્સ નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, દુક્ખસ્સ વેમત્તતા વેદિતબ્બા, દુક્ખસ્સ વિપાકો વેદિતબ્બો, દુક્ખનિરોધો વેદિતબ્બો, દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બાતિ. ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં , કિઞ્ચેતં પટિચ્ચ વુત્તં? જાતિપિ દુક્ખા, જરાપિ દુક્ખા, બ્યાધિપિ દુક્ખો 55, મરણમ્પિ દુક્ખં, સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસાપિ દુક્ખા, યમ્પિચ્છં ન લભતિ તમ્પિ દુક્ખં, સંખિત્તેન પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા 56 દુક્ખા.

    ‘‘Dukkhaṃ, bhikkhave, veditabbaṃ, dukkhassa nidānasambhavo veditabbo, dukkhassa vemattatā veditabbā, dukkhassa vipāko veditabbo, dukkhanirodho veditabbo, dukkhanirodhagāminī paṭipadā veditabbāti. Iti kho panetaṃ vuttaṃ , kiñcetaṃ paṭicca vuttaṃ? Jātipi dukkhā, jarāpi dukkhā, byādhipi dukkho 57, maraṇampi dukkhaṃ, sokaparidevadukkhadomanassupāyāsāpi dukkhā, yampicchaṃ na labhati tampi dukkhaṃ, saṃkhittena pañcupādānakkhandhā 58 dukkhā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, દુક્ખસ્સ નિદાનસમ્ભવો? તણ્હા, ભિક્ખવે, દુક્ખસ્સ નિદાનસમ્ભવો .

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, dukkhassa nidānasambhavo? Taṇhā, bhikkhave, dukkhassa nidānasambhavo .

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, દુક્ખસ્સ વેમત્તતા? અત્થિ, ભિક્ખવે, દુક્ખં અધિમત્તં, અત્થિ પરિત્તં, અત્થિ દન્ધવિરાગિ, અત્થિ ખિપ્પવિરાગિ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, દુક્ખસ્સ વેમત્તતા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, dukkhassa vemattatā? Atthi, bhikkhave, dukkhaṃ adhimattaṃ, atthi parittaṃ, atthi dandhavirāgi, atthi khippavirāgi. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, dukkhassa vemattatā.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, દુક્ખસ્સ વિપાકો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો યેન દુક્ખેન અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો 59 સોચતિ કિલમતિ પરિદેવતિ, ઉરત્તાળિં કન્દતિ, સમ્મોહં આપજ્જતિ , યેન વા પન દુક્ખેન અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો બહિદ્ધા પરિયેટ્ઠિં આપજ્જતિ – ‘કો 60 એકપદં દ્વિપદં જાનાતિ 61 ઇમસ્સ દુક્ખસ્સ નિરોધાયા’તિ? સમ્મોહવેપક્કં વાહં, ભિક્ખવે, દુક્ખં વદામિ પરિયેટ્ઠિવેપક્કં વા. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, દુક્ખસ્સ વિપાકો.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, dukkhassa vipāko? Idha, bhikkhave, ekacco yena dukkhena abhibhūto pariyādinnacitto 62 socati kilamati paridevati, urattāḷiṃ kandati, sammohaṃ āpajjati , yena vā pana dukkhena abhibhūto pariyādinnacitto bahiddhā pariyeṭṭhiṃ āpajjati – ‘ko 63 ekapadaṃ dvipadaṃ jānāti 64 imassa dukkhassa nirodhāyā’ti? Sammohavepakkaṃ vāhaṃ, bhikkhave, dukkhaṃ vadāmi pariyeṭṭhivepakkaṃ vā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, dukkhassa vipāko.

    ‘‘કતમો ચ, ભિક્ખવે, દુક્ખનિરોધો? તણ્હાનિરોધો, 65 ભિક્ખવે, દુક્ખનિરોધો. અયમેવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો દુક્ખસ્સ નિરોધગામિની પટિપદા, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, dukkhanirodho? Taṇhānirodho, 66 bhikkhave, dukkhanirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo dukkhassa nirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘યતો ખો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો એવં દુક્ખં પજાનાતિ, એવં દુક્ખસ્સ નિદાનસમ્ભવં પજાનાતિ, એવં દુક્ખસ્સ વેમત્તતં પજાનાતિ, એવં દુક્ખસ્સ વિપાકં પજાનાતિ, એવં દુક્ખનિરોધં પજાનાતિ, એવં દુક્ખનિરોધગામિનિં પટિપદં પજાનાતિ, સો ઇમં નિબ્બેધિકં બ્રહ્મચરિયં પજાનાતિ દુક્ખનિરોધં. દુક્ખં, ભિક્ખવે, વેદિતબ્બં, દુક્ખસ્સ નિદાનસમ્ભવો વેદિતબ્બો, દુક્ખસ્સ વેમત્તતા વેદિતબ્બા, દુક્ખસ્સ વિપાકો વેદિતબ્બો, દુક્ખનિરોધો વેદિતબ્બો, દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા વેદિતબ્બાતિ. ઇતિ યં તં વુત્તં ઇદમેતં પટિચ્ચ વુત્તં.

    ‘‘Yato kho, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ dukkhaṃ pajānāti, evaṃ dukkhassa nidānasambhavaṃ pajānāti, evaṃ dukkhassa vemattataṃ pajānāti, evaṃ dukkhassa vipākaṃ pajānāti, evaṃ dukkhanirodhaṃ pajānāti, evaṃ dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so imaṃ nibbedhikaṃ brahmacariyaṃ pajānāti dukkhanirodhaṃ. Dukkhaṃ, bhikkhave, veditabbaṃ, dukkhassa nidānasambhavo veditabbo, dukkhassa vemattatā veditabbā, dukkhassa vipāko veditabbo, dukkhanirodho veditabbo, dukkhanirodhagāminī paṭipadā veditabbāti. Iti yaṃ taṃ vuttaṃ idametaṃ paṭicca vuttaṃ.

    ‘‘અયં ખો સો, ભિક્ખવે, નિબ્બેધિકપરિયાયો ધમ્મપરિયાયો’’તિ. નવમં.

    ‘‘Ayaṃ kho so, bhikkhave, nibbedhikapariyāyo dhammapariyāyo’’ti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. કામાનં નિરોધો (ક॰) એવં વેદનાનિરોધો-ઇચ્ચાદીસુપિ
    2. કામાનં નિરોધગામિની (ક॰) એવં વેદનાનિરોધગામિની-ઇચ્ચાદીસુપિ
    3. kāmānaṃ nirodho (ka.) evaṃ vedanānirodho-iccādīsupi
    4. kāmānaṃ nirodhagāminī (ka.) evaṃ vedanānirodhagāminī-iccādīsupi
    5. મ॰ નિ॰ ૧.૧૬૬; સં॰ નિ॰ ૪.૨૬૮
    6. તે કામગુણા નામ નેતે કામા (ક॰)
    7. ma. ni. 1.166; saṃ. ni. 4.268
    8. te kāmaguṇā nāma nete kāmā (ka.)
    9. કથા॰ ૫૧૪
    10. kathā. 514
    11. ન તે (સ્યા॰)
    12. na te (syā.)
    13. ફસ્સનિરોધા (સ્યા॰)
    14. phassanirodhā (syā.)
    15. યતો ચ ખો (બહૂસુ)
    16. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    17. yato ca kho (bahūsu)
    18. sabbatthapi evameva dissati
    19. વેદયમાનો (સ્યા॰ કં॰) અ॰ નિ॰ ૪.૨૩૩
    20. vedayamāno (syā. kaṃ.) a. ni. 4.233
    21. ફસ્સનિરોધા (સ્યા॰ કં॰ ક॰)
    22. phassanirodhā (syā. kaṃ. ka.)
    23. અઞ્ઞા ભિક્ખવે રૂપેસુ સઞ્ઞા અઞ્ઞા સદ્દેસુ સઞ્ઞા (ક॰) એવં સેસેસુપિ
    24. aññā bhikkhave rūpesu saññā aññā saddesu saññā (ka.) evaṃ sesesupi
    25. વોહારવેપક્કાહં (સ્યા॰ પી॰), વોહારપક્કાહં (સી॰)
    26. સઞ્ઞા (સ્યા॰ પી॰)
    27. અહોસીતિ (ક॰)
    28. vohāravepakkāhaṃ (syā. pī.), vohārapakkāhaṃ (sī.)
    29. saññā (syā. pī.)
    30. ahosīti (ka.)
    31. ફસ્સનિરોધા (સ્યા॰ ક॰)
    32. phassanirodhā (syā. ka.)
    33. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    34. sabbatthapi evameva dissati
    35. નિરયગામિનિયા (સી॰ ક॰)
    36. nirayagāminiyā (sī. ka.)
    37. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    38. sabbatthapi evameva dissati
    39. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    40. sabbatthapi evameva dissati
    41. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    42. કથા॰ ૫૩૯
    43. sabbatthapi evameva dissati
    44. kathā. 539
    45. ઇમાહં (ક॰)
    46. દિટ્ઠે વા (સી॰)
    47. ઉપપજ્જં વા (ક॰ સી॰, અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૧૭), ઉપપજ્જ વા (?), મ॰ નિ॰ ૩.૩૦૩ પાળિયા તદત્થવણ્ણનાય ચ સંસદ્દેતબ્બં
    48. imāhaṃ (ka.)
    49. diṭṭhe vā (sī.)
    50. upapajjaṃ vā (ka. sī., a. ni. 10.217), upapajja vā (?), ma. ni. 3.303 pāḷiyā tadatthavaṇṇanāya ca saṃsaddetabbaṃ
    51. ફસ્સનિરોધા (ક॰ સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    52. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    53. phassanirodhā (ka. sī. syā. ka.)
    54. sabbatthapi evameva dissati
    55. બ્યાધિપિ દુક્ખા (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    56. પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધાપિ (ક॰)
    57. byādhipi dukkhā (syā. pī. ka.)
    58. pañcupādānakkhandhāpi (ka.)
    59. પરિયાદિણ્ણચિત્તો (ક॰)
    60. સો ન (ક॰)
    61. પજાનાતિ (ક॰)
    62. pariyādiṇṇacitto (ka.)
    63. so na (ka.)
    64. pajānāti (ka.)
    65. તણ્હાનિરોધા (ક॰ સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    66. taṇhānirodhā (ka. sī. syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯. નિબ્બેધિકસુત્તવણ્ણના • 9. Nibbedhikasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. નિબ્બેધિકસુત્તવણ્ણના • 9. Nibbedhikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact