Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. નિબ્બેધિકસુત્તવણ્ણના

    9. Nibbedhikasuttavaṇṇanā

    ૬૩. નવમે અનિબ્બિદ્ધપુબ્બે અપ્પદાલિતપુબ્બે લોભક્ખન્ધાદયો નિબ્બિજ્ઝતિ પદાલેતીતિ નિબ્બેધિકપરિયાયો, નિબ્બિજ્ઝનકારણન્તિ અત્થો. નિદાનસમ્ભવોતિ કામે નિદેતિ ઉપ્પાદનસમત્થતાય નિય્યાદેતીતિ નિદાનં. સમ્ભવતિ તતોતિ સમ્ભવો, નિદાનમેવ સમ્ભવો નિદાનસમ્ભવો. વેમત્તતાતિ નાનાકરણં.

    63. Navame anibbiddhapubbe appadālitapubbe lobhakkhandhādayo nibbijjhati padāletīti nibbedhikapariyāyo, nibbijjhanakāraṇanti attho. Nidānasambhavoti kāme nideti uppādanasamatthatāya niyyādetīti nidānaṃ. Sambhavati tatoti sambhavo, nidānameva sambhavo nidānasambhavo. Vemattatāti nānākaraṇaṃ.

    કામગુણાતિ કામયિતબ્બટ્ઠેન કામા, બન્ધનટ્ઠેન ગુણા ‘‘અન્તગુણ’’ન્તિઆદીસુ વિય. ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યાતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન પસ્સિતબ્બા. ઇટ્ઠાતિ પરિયિટ્ઠા વા હોન્તુ મા વા, ઇટ્ઠારમ્મણભૂતાતિ અત્થો. કન્તાતિ કમનીયા. મનાપાતિ મનવડ્ઢનકા. પિયરૂપાતિ પિયજાતિકા. કામૂપસઞ્હિતાતિ આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જમાનેન કામેન ઉપસઞ્હિતા. રજનીયાતિ રાગુપ્પત્તિકારણભૂતા. નેતે કામાતિ ન એતે કમનટ્ઠેન કામા નામ હોન્તિ. સઙ્કપ્પરાગોતિ સઙ્કપ્પવસેન ઉપ્પન્નરાગો. કામોતિ અયં કામપ્પહાનાય પટિપન્નેહિ પહાતબ્બો. કમનટ્ઠેન કામા નામ. ચિત્રાનીતિ ચિત્રવિચિત્રારમ્મણાનિ.

    Kāmaguṇāti kāmayitabbaṭṭhena kāmā, bandhanaṭṭhena guṇā ‘‘antaguṇa’’ntiādīsu viya. Cakkhuviññeyyāti cakkhuviññāṇena passitabbā. Iṭṭhāti pariyiṭṭhā vā hontu mā vā, iṭṭhārammaṇabhūtāti attho. Kantāti kamanīyā. Manāpāti manavaḍḍhanakā. Piyarūpāti piyajātikā. Kāmūpasañhitāti ārammaṇaṃ katvā uppajjamānena kāmena upasañhitā. Rajanīyāti rāguppattikāraṇabhūtā. Nete kāmāti na ete kamanaṭṭhena kāmā nāma honti. Saṅkapparāgoti saṅkappavasena uppannarāgo. Kāmoti ayaṃ kāmappahānāya paṭipannehi pahātabbo. Kamanaṭṭhena kāmā nāma. Citrānīti citravicitrārammaṇāni.

    ફસ્સોતિ સહજાતફસ્સો. કામયમાનોતિ કામં કામયમાનો. તજ્જં તજ્જન્તિ તજ્જાતિકં તજ્જાતિકં. પુઞ્ઞભાગિયન્તિ દિબ્બે કામે પત્થેત્વા સુચરિતપારિપૂરિયા દેવલોકે નિબ્બત્તસ્સ અત્તભાવો પુઞ્ઞભાગિયો નામ, દુચ્ચરિતપારિપૂરિયા અપાયે નિબ્બત્તસ્સ અત્તભાવો અપુઞ્ઞભાગિયો નામ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, કામાનં વિપાકોતિ અયં દુવિધોપિ કામપત્થનં નિસ્સાય ઉપ્પન્નત્તા કામાનં વિપાકોતિ વુચ્ચતિ. સો ઇમં નિબ્બેધિકન્તિ સો ભિક્ખુ ઇમં છત્તિંસટ્ઠાનેસુ નિબ્બિજ્ઝનકં સેટ્ઠચરિયં જાનાતિ. કામનિરોધન્તિ કામાનં નિરોધને એવં લદ્ધનામં. ઇમસ્મિઞ્હિ ઠાને બ્રહ્મચરિયસઙ્ખાતો મગ્ગોવ કામનિરોધોતિ વુત્તો.

    Phassoti sahajātaphasso. Kāmayamānoti kāmaṃ kāmayamāno. Tajjaṃ tajjanti tajjātikaṃ tajjātikaṃ. Puññabhāgiyanti dibbe kāme patthetvā sucaritapāripūriyā devaloke nibbattassa attabhāvo puññabhāgiyo nāma, duccaritapāripūriyā apāye nibbattassa attabhāvo apuññabhāgiyo nāma. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, kāmānaṃ vipākoti ayaṃ duvidhopi kāmapatthanaṃ nissāya uppannattā kāmānaṃ vipākoti vuccati. So imaṃ nibbedhikanti so bhikkhu imaṃ chattiṃsaṭṭhānesu nibbijjhanakaṃ seṭṭhacariyaṃ jānāti. Kāmanirodhanti kāmānaṃ nirodhane evaṃ laddhanāmaṃ. Imasmiñhi ṭhāne brahmacariyasaṅkhāto maggova kāmanirodhoti vutto.

    સામિસાતિ કિલેસામિસસમ્પયુત્તા. ઇમિના નયેન સબ્બઠાનેસુ અત્થો વેદિતબ્બો. અપિચેત્થ વોહારવેપક્કન્તિ વોહારવિપાકં. કથાસઙ્ખાતો હિ વોહારો સઞ્ઞાય વિપાકો નામ. યથા યથા નન્તિ એત્થ નં-ઇતિ નિપાતમત્તમેવ. ઇતિ યસ્મા યથા યથા સઞ્જાનાતિ, તથા તથા એવંસઞ્ઞી અહોસિન્તિ કથેતિ, તસ્મા વોહારવેપક્કાતિ અત્થો.

    Sāmisāti kilesāmisasampayuttā. Iminā nayena sabbaṭhānesu attho veditabbo. Apicettha vohāravepakkanti vohāravipākaṃ. Kathāsaṅkhāto hi vohāro saññāya vipāko nāma. Yathāyathā nanti ettha naṃ-iti nipātamattameva. Iti yasmā yathā yathā sañjānāti, tathā tathā evaṃsaññī ahosinti katheti, tasmā vohāravepakkāti attho.

    અવિજ્જાતિ અટ્ઠસુ ઠાનેસુ અઞ્ઞાણભૂતા બહલઅવિજ્જા. નિરયં ગમેન્તીતિ નિરયગમનીયા, નિરયે નિબ્બત્તિપચ્ચયાતિ અત્થો. સેસેસુપિ એસેવ નયો. ચેતનાહન્તિ ચેતનં અહં. ઇધ સબ્બસઙ્ગાહિકા સંવિદહનચેતના ગહિતા. ચેતયિત્વાતિ દ્વારપ્પવત્તચેતના. મનસાતિ ચેતનાસમ્પયુત્તચિત્તેન. નિરયવેદનીયન્તિ નિરયે વિપાકદાયકં. સેસેસુપિ એસેવ નયો. અધિમત્તન્તિ બલવદુક્ખં. દન્ધવિરાગીતિ ગરુકં ન ખિપ્પં સણિકં વિગચ્છનકદુક્ખં. ઉરત્તાળિં કન્દતીતિ ઉરં તાળેત્વા રોદતિ. પરિયેટ્ઠિન્તિ પરિયેસનં. એકપદં દ્વિપદન્તિ એકપદમન્તં વા દ્વિપદમન્તં વા, કો મન્તં જાનાતીતિ અત્થો. સમ્મોહવેપક્કન્તિ સમ્મોહવિપાકં. દુક્ખસ્સ હિ સમ્મોહો નિસ્સન્દવિપાકો નામ. દુતિયપદેપિ એસેવ નયો. પરિયેસનાપિ હિ તસ્સ નિસ્સન્દવિપાકોતિ. ઇમસ્મિં સુત્તે વટ્ટવિવટ્ટં કથિતં.

    Avijjāti aṭṭhasu ṭhānesu aññāṇabhūtā bahalaavijjā. Nirayaṃ gamentīti nirayagamanīyā, niraye nibbattipaccayāti attho. Sesesupi eseva nayo. Cetanāhanti cetanaṃ ahaṃ. Idha sabbasaṅgāhikā saṃvidahanacetanā gahitā. Cetayitvāti dvārappavattacetanā. Manasāti cetanāsampayuttacittena. Nirayavedanīyanti niraye vipākadāyakaṃ. Sesesupi eseva nayo. Adhimattanti balavadukkhaṃ. Dandhavirāgīti garukaṃ na khippaṃ saṇikaṃ vigacchanakadukkhaṃ. Urattāḷiṃ kandatīti uraṃ tāḷetvā rodati. Pariyeṭṭhinti pariyesanaṃ. Ekapadaṃ dvipadanti ekapadamantaṃ vā dvipadamantaṃ vā, ko mantaṃ jānātīti attho. Sammohavepakkanti sammohavipākaṃ. Dukkhassa hi sammoho nissandavipāko nāma. Dutiyapadepi eseva nayo. Pariyesanāpi hi tassa nissandavipākoti. Imasmiṃ sutte vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. નિબ્બેધિકસુત્તં • 9. Nibbedhikasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. નિબ્બેધિકસુત્તવણ્ણના • 9. Nibbedhikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact