Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    அபி⁴த⁴ம்மபிடகே

    Abhidhammapiṭake

    கதா²வத்து²-அட்ட²கதா²

    Kathāvatthu-aṭṭhakathā

    நிஸின்னோ தே³வலோகஸ்மிங், தே³வஸங்க⁴புரக்க²தோ;

    Nisinno devalokasmiṃ, devasaṅghapurakkhato;

    ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, ஸத்தா² அப்படிபுக்³க³லோ.

    Sadevakassa lokassa, satthā appaṭipuggalo.

    ஸப்³ப³பஞ்ஞத்திகுஸலோ, பஞ்ஞத்திபரிதீ³பனங்;

    Sabbapaññattikusalo, paññattiparidīpanaṃ;

    வத்வா புக்³க³லபஞ்ஞத்திங், லோகே உத்தமபுக்³க³லோ.

    Vatvā puggalapaññattiṃ, loke uttamapuggalo.

    யங் புக்³க³லகதா²தீ³னங், கதா²னங் வத்து²பா⁴வதோ;

    Yaṃ puggalakathādīnaṃ, kathānaṃ vatthubhāvato;

    கதா²வத்து²ப்பகரணங், ஸங்கே²பேன அதே³ஸயீ.

    Kathāvatthuppakaraṇaṃ, saṅkhepena adesayī.

    மாதிகாட²பனேனேவ , ட²பிதஸ்ஸ ஸுராலயே;

    Mātikāṭhapaneneva , ṭhapitassa surālaye;

    தஸ்ஸ மொக்³க³லிபுத்தேன, விப⁴த்தஸ்ஸ மஹீதலே.

    Tassa moggaliputtena, vibhattassa mahītale.

    இதா³னி யஸ்மா ஸம்பத்தோ, அத்த²ஸங்வண்ணனாக்கமோ;

    Idāni yasmā sampatto, atthasaṃvaṇṇanākkamo;

    தஸ்மா நங் வண்ணயிஸ்ஸாமி, தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதாதி.

    Tasmā naṃ vaṇṇayissāmi, taṃ suṇātha samāhitāti.

    நிதா³னகதா²

    Nidānakathā

    யமகபாடிஹீராவஸானஸ்மிஞ்ஹி ப⁴க³வா தித³ஸபுரே பாரிச்ச²த்தகமூலே பண்டு³கம்ப³லஸிலாயங் வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா மாதரங் காயஸக்கி²ங் கத்வா தே³வபரிஸாய அபி⁴த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ந்தோ த⁴ம்மஸங்க³ணீவிப⁴ங்க³தா⁴துகதா²புக்³க³லபஞ்ஞத்திப்பகரணானி தே³ஸயித்வா கதா²வத்து²தே³ஸனாய வாரே ஸம்பத்தே ‘‘அனாக³தே மம ஸாவகோ மஹாபஞ்ஞோ மொக்³க³லிபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ நாம உப்பன்னங் ஸாஸனமலங் ஸோதெ⁴த்வா ததியஸங்கீ³திங் கரொந்தோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஜ்ஜே² நிஸின்னோ ஸகவாதே³ பஞ்ச ஸுத்தஸதானி பரவாதே³ பஞ்சாதி ஸுத்தஸஹஸ்ஸங் ஸமோதா⁴னெத்வா இமங் பகரணங் பா⁴ஜெஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸோகாஸங் கரொந்தோ யா சேஸா புக்³க³லவாதே³ தாவ சதூஸு பஞ்ஹேஸு த்³வின்னங் பஞ்சகானங் வஸேன அட்ட²முகா² வாத³யுத்தி, தங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³கதா²மக்³கே³ஸு அஸம்புண்ணபா⁴ணவாரமத்தாய தந்தியா மாதிகங் ட²பேஸி. அதா²வஸேஸங் அபி⁴த⁴ம்மகத²ங் வித்தா²ரனயேனேவ கதெ²த்வா வுத்த²வஸ்ஸோ ஸுவண்ணரஜதஸோபானமஜ்ஜே² மணிமயேன ஸோபானேன தே³வலோகதோ ஸங்கஸ்ஸனக³ரே ஓருய்ஹ ஸத்தஹிதங் ஸம்பாதெ³ந்தோ யாவதாயுகங் ட²த்வா அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யி.

    Yamakapāṭihīrāvasānasmiñhi bhagavā tidasapure pāricchattakamūle paṇḍukambalasilāyaṃ vassaṃ upagantvā mātaraṃ kāyasakkhiṃ katvā devaparisāya abhidhammakathaṃ kathento dhammasaṅgaṇīvibhaṅgadhātukathāpuggalapaññattippakaraṇāni desayitvā kathāvatthudesanāya vāre sampatte ‘‘anāgate mama sāvako mahāpañño moggaliputtatissatthero nāma uppannaṃ sāsanamalaṃ sodhetvā tatiyasaṅgītiṃ karonto bhikkhusaṅghassa majjhe nisinno sakavāde pañca suttasatāni paravāde pañcāti suttasahassaṃ samodhānetvā imaṃ pakaraṇaṃ bhājessatī’’ti tassokāsaṃ karonto yā cesā puggalavāde tāva catūsu pañhesu dvinnaṃ pañcakānaṃ vasena aṭṭhamukhā vādayutti, taṃ ādiṃ katvā sabbakathāmaggesu asampuṇṇabhāṇavāramattāya tantiyā mātikaṃ ṭhapesi. Athāvasesaṃ abhidhammakathaṃ vitthāranayeneva kathetvā vutthavasso suvaṇṇarajatasopānamajjhe maṇimayena sopānena devalokato saṅkassanagare oruyha sattahitaṃ sampādento yāvatāyukaṃ ṭhatvā anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyi.

    அத²ஸ்ஸ மஹாகஸ்ஸபப்பமுகோ² வஸீக³ணோ அஜாதஸத்துராஜானங் ஸஹாயங் க³ஹெத்வா த⁴ம்மவினயஸரீரங் ஸங்க³ஹங் ஆரோபேஸி. ததோ வஸ்ஸஸதஸ்ஸ அச்சயேன வஜ்ஜிபுத்தகா பி⁴க்கூ² த³ஸ வத்தூ²னி தீ³பயிங்ஸு. தானி ஸுத்வா காகண்ட³கஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ யஸத்தே²ரோ ஸுஸுனாக³புத்தங் காலாஸோகங் நாம ராஜானங் ஸஹாயங் க³ஹெத்வா த்³வாத³ஸன்னங் பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸானங் அந்தரே ஸத்ததே²ரஸதானி உச்சினித்வா தானி த³ஸவத்தூ²னி மத்³தி³த்வா த⁴ம்மவினயஸரீரங் ஸங்க³ஹங் ஆரோபேஸி.

    Athassa mahākassapappamukho vasīgaṇo ajātasatturājānaṃ sahāyaṃ gahetvā dhammavinayasarīraṃ saṅgahaṃ āropesi. Tato vassasatassa accayena vajjiputtakā bhikkhū dasa vatthūni dīpayiṃsu. Tāni sutvā kākaṇḍakassa brāhmaṇassa putto yasatthero susunāgaputtaṃ kālāsokaṃ nāma rājānaṃ sahāyaṃ gahetvā dvādasannaṃ bhikkhusatasahassānaṃ antare sattatherasatāni uccinitvā tāni dasavatthūni madditvā dhammavinayasarīraṃ saṅgahaṃ āropesi.

    தேஹி பன த⁴ம்மஸங்கா³ஹகத்தே²ரேஹி நிக்³க³ஹிதா த³ஸஸஹஸ்ஸா வஜ்ஜிபுத்தகா பி⁴க்கூ² பக்க²ங் பரியேஸமானா அத்தனோ அனுரூபங் து³ப்³ப³லபக்க²ங் லபி⁴த்வா விஸுங் மஹாஸங்கி⁴காசரியகுலங் நாம அகங்ஸு . ததோ பி⁴ஜ்ஜித்வா அபரானி த்³வே ஆசரியகுலானி ஜாதானி – கோ³குலிகா ச ஏகப்³யோஹாரிகா ச. கோ³குலிகனிகாயதோ பி⁴ஜ்ஜித்வா அபரானி த்³வே ஆசரியகுலானி ஜாதானி – பண்ணத்திவாதா³ ச பா³ஹுலியா ச. ப³ஹுஸ்ஸுதிகாதிபி தேஸங்யேவ நாமங். தேஸங்யேவ அந்தரே சேதியவாதா³ நாம அபரே ஆசரியவாதா³ உப்பன்னா. ஏவங் மஹாஸங்கி⁴காசரியகுலதோ து³தியே வஸ்ஸஸதே பஞ்சாசரியகுலானி உப்பன்னானி. தானி மஹாஸங்கி⁴கேஹி ஸத்³தி⁴ங் ச² ஹொந்தி.

    Tehi pana dhammasaṅgāhakattherehi niggahitā dasasahassā vajjiputtakā bhikkhū pakkhaṃ pariyesamānā attano anurūpaṃ dubbalapakkhaṃ labhitvā visuṃ mahāsaṅghikācariyakulaṃ nāma akaṃsu . Tato bhijjitvā aparāni dve ācariyakulāni jātāni – gokulikā ca ekabyohārikā ca. Gokulikanikāyato bhijjitvā aparāni dve ācariyakulāni jātāni – paṇṇattivādā ca bāhuliyā ca. Bahussutikātipi tesaṃyeva nāmaṃ. Tesaṃyeva antare cetiyavādā nāma apare ācariyavādā uppannā. Evaṃ mahāsaṅghikācariyakulato dutiye vassasate pañcācariyakulāni uppannāni. Tāni mahāsaṅghikehi saddhiṃ cha honti.

    தஸ்மிங்யேவ து³தியே வஸ்ஸஸதே தே²ரவாத³தோ பி⁴ஜ்ஜித்வா த்³வே ஆசரியவாதா³ உப்பன்னா – மஹிஸாஸகா ச வஜ்ஜிபுத்தகா ச. தத்த² வஜ்ஜிபுத்தகவாத³தோ பி⁴ஜ்ஜித்வா அபரே சத்தாரோ ஆசரியவாதா³ உப்பன்னா – த⁴ம்முத்தரியா, ப⁴த்³ரயானிகா, ச²ன்னாகா³ரிகா, ஸமிதியாதி. புன தஸ்மிங்யேவ து³தியே வஸ்ஸஸதே மஹிஸாஸகவாத³தோ பி⁴ஜ்ஜித்வா ஸப்³ப³த்தி²வாதா³ த⁴ம்மகு³த்திகாதி த்³வே ஆசரியவாதா³ உப்பன்னா. புன ஸப்³ப³த்தி²வாத³குலதோ பி⁴ஜ்ஜித்வா கஸ்ஸபிகா நாம ஜாதா. கஸ்ஸபிகேஸு பி⁴ன்னேஸு அபரே ஸங்கந்திகா நாம ஜாதா. ஸங்கந்திகேஸு பி⁴ன்னேஸு ஸுத்தவாதா³ நாம ஜாதாதி தே²ரவாத³தோ பி⁴ஜ்ஜித்வா இமே ஏகாத³ஸ ஆசரியவாதா³ உப்பன்னா. தே தே²ரவாதே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் த்³வாத³ஸ ஹொந்தி. இதி இமே ச த்³வாத³ஸ, மஹாஸங்கி⁴கானஞ்ச ச² ஆசரியவாதா³தி ஸப்³பே³வ அட்டா²ரஸ ஆசரியவாதா³ து³தியே வஸ்ஸஸதே உப்பன்னா. அட்டா²ரஸ நிகாயாதிபி, அட்டா²ரஸாசரியகுலானீதிபி ஏதேஸங்யேவ நாமங். ஏதேஸு பன ஸத்தரஸ வாதா³ பி⁴ன்னகா, தே²ரவாதோ³ அஸம்பி⁴ன்னகோதி வேதி³தப்³போ³. வுத்தம்பி சேதங் தீ³பவங்ஸே

    Tasmiṃyeva dutiye vassasate theravādato bhijjitvā dve ācariyavādā uppannā – mahisāsakā ca vajjiputtakā ca. Tattha vajjiputtakavādato bhijjitvā apare cattāro ācariyavādā uppannā – dhammuttariyā, bhadrayānikā, channāgārikā, samitiyāti. Puna tasmiṃyeva dutiye vassasate mahisāsakavādato bhijjitvā sabbatthivādā dhammaguttikāti dve ācariyavādā uppannā. Puna sabbatthivādakulato bhijjitvā kassapikā nāma jātā. Kassapikesu bhinnesu apare saṅkantikā nāma jātā. Saṅkantikesu bhinnesu suttavādā nāma jātāti theravādato bhijjitvā ime ekādasa ācariyavādā uppannā. Te theravādehi saddhiṃ dvādasa honti. Iti ime ca dvādasa, mahāsaṅghikānañca cha ācariyavādāti sabbeva aṭṭhārasa ācariyavādā dutiye vassasate uppannā. Aṭṭhārasa nikāyātipi, aṭṭhārasācariyakulānītipi etesaṃyeva nāmaṃ. Etesu pana sattarasa vādā bhinnakā, theravādo asambhinnakoti veditabbo. Vuttampi cetaṃ dīpavaṃse

    ‘‘நிக்கட்³டி⁴தா பாபபி⁴க்கூ², தே²ரேஹி வஜ்ஜிபுத்தகா;

    ‘‘Nikkaḍḍhitā pāpabhikkhū, therehi vajjiputtakā;

    அஞ்ஞங் பக்க²ங் லபி⁴த்வான, அத⁴ம்மவாதீ³ ப³ஹூ ஜனா.

    Aññaṃ pakkhaṃ labhitvāna, adhammavādī bahū janā.

    ‘‘த³ஸஸஹஸ்ஸா ஸமாக³ந்த்வா, அகங்ஸு த⁴ம்மஸங்க³ஹங்;

    ‘‘Dasasahassā samāgantvā, akaṃsu dhammasaṅgahaṃ;

    தஸ்மாயங் த⁴ம்மஸங்கீ³தி, மஹாஸங்கீ³தி வுச்சதி.

    Tasmāyaṃ dhammasaṅgīti, mahāsaṅgīti vuccati.

    ‘‘மஹாஸங்கீ³திகா பி⁴க்கூ², விலோமங் அகங்ஸு ஸாஸனே;

    ‘‘Mahāsaṅgītikā bhikkhū, vilomaṃ akaṃsu sāsane;

    பி⁴ந்தி³த்வா மூலஸங்க³ஹங், அஞ்ஞங் அகங்ஸு ஸங்க³ஹங்.

    Bhinditvā mūlasaṅgahaṃ, aññaṃ akaṃsu saṅgahaṃ.

    ‘‘அஞ்ஞத்ர ஸங்க³ஹிதா ஸுத்தங், அஞ்ஞத்ர அகரிங்ஸு தே;

    ‘‘Aññatra saṅgahitā suttaṃ, aññatra akariṃsu te;

    அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச பி⁴ந்தி³ங்ஸு, வினயே நிகாயேஸு ச பஞ்சஸு.

    Atthaṃ dhammañca bhindiṃsu, vinaye nikāyesu ca pañcasu.

    ‘‘பரியாயதே³ஸிதஞ்சாபி, அதோ² நிப்பரியாயதே³ஸிதங்;

    ‘‘Pariyāyadesitañcāpi, atho nippariyāyadesitaṃ;

    நீதத்த²ஞ்சேவ நெய்யத்த²ங், அஜானித்வான பி⁴க்க²வோ.

    Nītatthañceva neyyatthaṃ, ajānitvāna bhikkhavo.

    ‘‘அஞ்ஞங் ஸந்தா⁴ய ப⁴ணிதங், அஞ்ஞங் அத்த²ங் ட²பயிங்ஸு தே;

    ‘‘Aññaṃ sandhāya bhaṇitaṃ, aññaṃ atthaṃ ṭhapayiṃsu te;

    ப்³யஞ்ஜனச்சா²யாய தே பி⁴க்கூ², ப³ஹுங் அத்த²ங் வினாஸயுங்.

    Byañjanacchāyāya te bhikkhū, bahuṃ atthaṃ vināsayuṃ.

    ‘‘ச²ட்³டெ³த்வான ஏகதே³ஸங், ஸுத்தங் வினயக³ம்பீ⁴ரங்;

    ‘‘Chaḍḍetvāna ekadesaṃ, suttaṃ vinayagambhīraṃ;

    பதிரூபங் ஸுத்தங் வினயங், தஞ்ச அஞ்ஞங் கரிங்ஸு தே.

    Patirūpaṃ suttaṃ vinayaṃ, tañca aññaṃ kariṃsu te.

    ‘‘பரிவாரங் அத்து²த்³தா⁴ரங், அபி⁴த⁴ம்மங் ச²ப்பகரணங்;

    ‘‘Parivāraṃ atthuddhāraṃ, abhidhammaṃ chappakaraṇaṃ;

    படிஸம்பி⁴த³ஞ்ச நித்³தே³ஸங், ஏகதே³ஸஞ்ச ஜாதகங்.

    Paṭisambhidañca niddesaṃ, ekadesañca jātakaṃ.

    ‘‘எத்தகங் விஸ்ஸஜ்ஜித்வான, அஞ்ஞானி அகரிங்ஸு தே;

    ‘‘Ettakaṃ vissajjitvāna, aññāni akariṃsu te;

    நாமங் லிங்க³ங் பரிக்கா²ரங், ஆகப்பகரணானி ச.

    Nāmaṃ liṅgaṃ parikkhāraṃ, ākappakaraṇāni ca.

    ‘‘பகதிபா⁴வங் ஜஹித்வா, தஞ்ச அஞ்ஞங் அகங்ஸு தே;

    ‘‘Pakatibhāvaṃ jahitvā, tañca aññaṃ akaṃsu te;

    புப்³ப³ங்க³மா பி⁴ன்னவாதா³, மஹாஸங்கீ³திகாரகா.

    Pubbaṅgamā bhinnavādā, mahāsaṅgītikārakā.

    ‘‘தேஸஞ்ச அனுகாரேன, பி⁴ன்னவாதா³ ப³ஹூ அஹு;

    ‘‘Tesañca anukārena, bhinnavādā bahū ahu;

    ததோ அபரகாலம்ஹி, தஸ்மிங் பே⁴தோ³ அஜாயத².

    Tato aparakālamhi, tasmiṃ bhedo ajāyatha.

    ‘‘கோ³குலிகா ஏகப்³யோஹாரி, த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜித்த² பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Gokulikā ekabyohāri, dvidhā bhijjittha bhikkhavo;

    கோ³குலிகானங் த்³வே பே⁴தா³, அபரகாலம்ஹி ஜாயத².

    Gokulikānaṃ dve bhedā, aparakālamhi jāyatha.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதிகா ச பஞ்ஞத்தி, த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜித்த² பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Bahussutikā ca paññatti, dvidhā bhijjittha bhikkhavo;

    சேதியா ச புனவாதீ³, மஹாஸங்கீ³திபே⁴த³கா.

    Cetiyā ca punavādī, mahāsaṅgītibhedakā.

    ‘‘பஞ்சவாதா³ இமே ஸப்³பே³, மஹாஸங்கீ³திமூலகா;

    ‘‘Pañcavādā ime sabbe, mahāsaṅgītimūlakā;

    அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச பி⁴ந்தி³ங்ஸு, ஏகதே³ஸஞ்ச ஸங்க³ஹங்.

    Atthaṃ dhammañca bhindiṃsu, ekadesañca saṅgahaṃ.

    ‘‘க³ந்த²ஞ்ச ஏகதே³ஸஞ்ஹி, ச²ட்³டெ³த்வா அஞ்ஞங் அகங்ஸு தே;

    ‘‘Ganthañca ekadesañhi, chaḍḍetvā aññaṃ akaṃsu te;

    நாமங் லிங்க³ங் பரிக்கா²ரங், ஆகப்பகரணானி ச.

    Nāmaṃ liṅgaṃ parikkhāraṃ, ākappakaraṇāni ca.

    ‘‘பகதிபா⁴வங் ஜஹித்வா, தஞ்ச அஞ்ஞங் அகங்ஸு தே;

    ‘‘Pakatibhāvaṃ jahitvā, tañca aññaṃ akaṃsu te;

    விஸுத்³த⁴த்தே²ரவாத³ம்ஹி, புன பே⁴தோ³ அஜாயத².

    Visuddhattheravādamhi, puna bhedo ajāyatha.

    ‘‘மஹிஸாஸகா வஜ்ஜிபுத்தகா, த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜித்த² பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Mahisāsakā vajjiputtakā, dvidhā bhijjittha bhikkhavo;

    வஜ்ஜிபுத்தகவாத³ம்ஹி, சதுதா⁴ பே⁴தோ³ அஜாயத².

    Vajjiputtakavādamhi, catudhā bhedo ajāyatha.

    ‘‘த⁴ம்முத்தரிகா ப⁴த்³த³யானிகா, ச²ன்னாகா³ரிகா ச ஸமிதி;

    ‘‘Dhammuttarikā bhaddayānikā, channāgārikā ca samiti;

    மஹிஸாஸகானங் த்³வே பே⁴தா³, அபரகாலம்ஹி அஜாயத².

    Mahisāsakānaṃ dve bhedā, aparakālamhi ajāyatha.

    ‘‘ஸப்³ப³த்தி²வாதா³ த⁴ம்மகு³த்தா, த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜித்த² பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Sabbatthivādā dhammaguttā, dvidhā bhijjittha bhikkhavo;

    ஸப்³ப³த்தி²வாதா³னங் கஸ்ஸபிகா, ஸங்கந்திகஸ்ஸபிகேன ச.

    Sabbatthivādānaṃ kassapikā, saṅkantikassapikena ca.

    ‘‘ஸங்கந்திகானங் ஸுத்தவாதீ³, அனுபுப்³பே³ன பி⁴ஜ்ஜத²;

    ‘‘Saṅkantikānaṃ suttavādī, anupubbena bhijjatha;

    இமே ஏகாத³ஸ வாதா³, ஸம்பி⁴ன்னா தே²ரவாத³தோ.

    Ime ekādasa vādā, sambhinnā theravādato.

    ‘‘அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச பி⁴ந்தி³ங்ஸு, ஏகதே³ஸஞ்ச ஸங்க³ஹங்;

    ‘‘Atthaṃ dhammañca bhindiṃsu, ekadesañca saṅgahaṃ;

    க³ந்த²ஞ்ச ஏகதே³ஸஞ்ஹி, ச²ட்³டெ³த்வா அஞ்ஞங் அகங்ஸு தே.

    Ganthañca ekadesañhi, chaḍḍetvā aññaṃ akaṃsu te.

    ‘‘நாமங் லிங்க³ங் பரிக்கா²ரங், ஆகப்பகரணானி ச;

    ‘‘Nāmaṃ liṅgaṃ parikkhāraṃ, ākappakaraṇāni ca;

    பகதிபா⁴வங் ஜஹித்வா, தஞ்ச அஞ்ஞங் அகங்ஸு தே.

    Pakatibhāvaṃ jahitvā, tañca aññaṃ akaṃsu te.

    ‘‘ஸத்தரஸ பி⁴ன்னவாதா³, ஏகவாதோ³ அபி⁴ன்னகோ;

    ‘‘Sattarasa bhinnavādā, ekavādo abhinnako;

    ஸப்³பே³வட்டா²ரஸ ஹொந்தி, பி⁴ன்னவாதே³ன தே ஸஹ.

    Sabbevaṭṭhārasa honti, bhinnavādena te saha.

    ‘‘நிக்³ரோதோ⁴வ மஹாருக்கோ², தே²ர வாதா³னமுத்தமோ;

    ‘‘Nigrodhova mahārukkho, thera vādānamuttamo;

    அனூனங் அனதி⁴கஞ்ச, கேவலங் ஜினஸாஸனங்.

    Anūnaṃ anadhikañca, kevalaṃ jinasāsanaṃ.

    ‘‘ஸந்தகா விய ருக்க²ம்ஹி, நிப்³ப³த்தா வாத³ஸேஸகா;

    ‘‘Santakā viya rukkhamhi, nibbattā vādasesakā;

    பட²மே வஸ்ஸஸதே நத்தி², து³தியே வஸ்ஸஸதந்தரே;

    Paṭhame vassasate natthi, dutiye vassasatantare;

    பி⁴ன்னா ஸத்தரஸ வாதா³, உப்பன்னா ஜினஸாஸனே’’தி.

    Bhinnā sattarasa vādā, uppannā jinasāsane’’ti.

    அபராபரங் பன ஹேமவதிகா, ராஜகி³ரிகா, ஸித்³த⁴த்தி²கா, புப்³ப³ஸேலியா, அபரஸேலியா, வாஜிரியாதி அஞ்ஞேபி ச² ஆசரியவாதா³ உப்பன்னா. தே இத⁴ அனதி⁴ப்பேதா. புரிமகானங் பன அட்டா²ரஸன்னங் ஆசரியவாதா³னங் வஸேன பவத்தமானே ஸாஸனே படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ அஸோகோ த⁴ம்மராஜா தி³வஸே தி³வஸே பு³த்³த⁴பூஜாய ஸதஸஹஸ்ஸங், த⁴ம்மபூஜாய ஸதஸஹஸ்ஸங், ஸங்க⁴பூஜாய ஸதஸஹஸ்ஸங், அத்தனோ ஆசரியஸ்ஸ நிக்³ரோத⁴த்தே²ரஸ்ஸ ஸதஸஹஸ்ஸங், சதூஸு த்³வாரேஸு பே⁴ஸஜ்ஜத்தா²ய ஸதஸஹஸ்ஸந்தி பஞ்சஸதஸஹஸ்ஸானி பரிச்சஜந்தோ ஸாஸனே உளாரங் லாப⁴ஸக்காரங் பவத்தேஸி.

    Aparāparaṃ pana hemavatikā, rājagirikā, siddhatthikā, pubbaseliyā, aparaseliyā, vājiriyāti aññepi cha ācariyavādā uppannā. Te idha anadhippetā. Purimakānaṃ pana aṭṭhārasannaṃ ācariyavādānaṃ vasena pavattamāne sāsane paṭiladdhasaddho asoko dhammarājā divase divase buddhapūjāya satasahassaṃ, dhammapūjāya satasahassaṃ, saṅghapūjāya satasahassaṃ, attano ācariyassa nigrodhattherassa satasahassaṃ, catūsu dvāresu bhesajjatthāya satasahassanti pañcasatasahassāni pariccajanto sāsane uḷāraṃ lābhasakkāraṃ pavattesi.

    தித்தி²யா ஹதலாப⁴ஸக்காரா அந்தமஸோ கா⁴ஸச்சா²த³னமத்தம்பி அலப⁴ந்தா லாப⁴ஸக்காரங் பத்த²யமானா பி⁴க்கூ²ஸு பப்³ப³ஜித்வா ஸகானி ஸகானி தி³ட்டி²க³தானி – ‘‘அயங் த⁴ம்மோ, அயங் வினயோ, இத³ங் ஸத்து²ஸாஸன’’ந்தி தீ³பெந்தி. பப்³ப³ஜ்ஜங் அலப⁴மானாபி ஸயமேவ கேஸே சி²ந்தி³த்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா விஹாரேஸு விசரந்தா உபோஸத²கம்மாதி³கரணகாலே ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் பவிஸந்தி. தே பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன த⁴ம்மேன வினயேன ஸத்து²ஸாஸனேன நிக்³க³ய்ஹமானாபி த⁴ம்மவினயானுலோமாய படிபத்தியா அஸண்ட²ஹந்தா அனேகரூபங் ஸாஸனஸ்ஸ அப்³பு³த³ஞ்ச மலஞ்ச கண்டகஞ்ச ஸமுட்டா²பெந்தி. கேசி அக்³கி³ங் பரிசரந்தி, கேசி பஞ்சாதபே தபந்தி, கேசி ஆதி³ச்சங் அனுபரிவத்தந்தி, கேசி ‘‘த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச வோபி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமா’’தி ததா² ததா² பக்³க³ண்ஹிங்ஸு. ததா³ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ந தேஹி ஸத்³தி⁴ங் உபோஸத²ங் வா பவாரணங் வா அகாஸி. அஸோகாராமே ஸத்த வஸ்ஸானி உபோஸதோ² உபச்சி²ஜ்ஜி.

    Titthiyā hatalābhasakkārā antamaso ghāsacchādanamattampi alabhantā lābhasakkāraṃ patthayamānā bhikkhūsu pabbajitvā sakāni sakāni diṭṭhigatāni – ‘‘ayaṃ dhammo, ayaṃ vinayo, idaṃ satthusāsana’’nti dīpenti. Pabbajjaṃ alabhamānāpi sayameva kese chinditvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā vihāresu vicarantā uposathakammādikaraṇakāle saṅghamajjhaṃ pavisanti. Te bhikkhusaṅghena dhammena vinayena satthusāsanena niggayhamānāpi dhammavinayānulomāya paṭipattiyā asaṇṭhahantā anekarūpaṃ sāsanassa abbudañca malañca kaṇṭakañca samuṭṭhāpenti. Keci aggiṃ paricaranti, keci pañcātape tapanti, keci ādiccaṃ anuparivattanti, keci ‘‘dhammañca vinayañca vobhindissāmā’’ti tathā tathā paggaṇhiṃsu. Tadā bhikkhusaṅgho na tehi saddhiṃ uposathaṃ vā pavāraṇaṃ vā akāsi. Asokārāme satta vassāni uposatho upacchijji.

    ராஜா ‘‘ஆணாய காரெஸ்ஸாமீ’’தி வாயமந்தோபி காரேதுங் நாஸக்கி², அஞ்ஞத³த்து² து³க்³க³ஹிதகா³ஹினா பா³லேன அமச்சேன அனேகேஸு பி⁴க்கூ²ஸு ஜீவிதா வோரோபிதேஸு விப்படிஸாரீ அஹோஸி. ஸோ தஞ்ச விப்படிஸாரங் தஞ்ச ஸாஸனே உப்பன்னங் அப்³பு³த³ங் வூபஸமேதுகாமோ ‘‘கோ நு கோ² இமஸ்மிங் அத்தே² படிப³லோ’’தி ஸங்க⁴ங் புச்சி²த்வா ‘‘மொக்³க³லிபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ, மஹாராஜா’’தி ஸுத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வசனேன அஹோக³ங்கா³பப்³ப³ததோ தே²ரங் பக்கோஸாபெத்வா இத்³தி⁴பாடிஹாரியத³ஸ்ஸனேன தே²ரஸ்ஸ ஆனுபா⁴வே நிப்³பி³சிகிச்சோ² அத்தனோ குக்குச்சங் புச்சி²த்வா விப்படிஸாரங் வூபஸமேஸி. தே²ரோபி தங் ராஜுய்யானேயேவ வஸந்தோ ஸத்த தி³வஸானி ஸமயங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. ஸோ உக்³க³ஹிதஸமயோ ஸத்தமே தி³வஸே அஸோகாராமே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா ஸாணிபாகாரங் பரிக்கி²பாபெத்வா ஸாணிபாகாரந்தரே நிஸின்னோ ஏகலத்³தி⁴கே ஏகலத்³தி⁴கே பி⁴க்கூ² ஏகதோ ஏகதோ காரெத்வா ஏகமேகங் பி⁴க்கு²ஸமூஹங் பக்கோஸாபெத்வா புச்சி² – ‘‘ப⁴ந்தே, கிங்வாதீ³ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி? ததோ ஸஸ்ஸதவாதி³னோ – ‘‘ஸஸ்ஸதவாதீ³’’தி ஆஹங்ஸு. ஏகச்சஸஸ்ஸதிகா, அந்தானந்திகா, அமராவிக்கே²பிகா, அதி⁴ச்சஸமுப்பன்னிகா, ஸஞ்ஞீவாதா³, அஸஞ்ஞீவாதா³, நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீவாதா³, உச்சே²த³வாதா³, தி³ட்ட²த⁴ம்மனிப்³பா³னவாதா³ – ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மனிப்³பா³னவாதீ³’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா பட²மமேவ ஸமயஸ்ஸ உக்³க³ஹிதத்தா நயிமே பி⁴க்கூ² அஞ்ஞதித்தி²யா இமேதி ஞத்வா தேஸங் ஸேதகானி வத்தா²னி த³த்வா உப்பப்³பா³ஜேஸி. தே ஸப்³பே³பி ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸா அஹேஸுங்.

    Rājā ‘‘āṇāya kāressāmī’’ti vāyamantopi kāretuṃ nāsakkhi, aññadatthu duggahitagāhinā bālena amaccena anekesu bhikkhūsu jīvitā voropitesu vippaṭisārī ahosi. So tañca vippaṭisāraṃ tañca sāsane uppannaṃ abbudaṃ vūpasametukāmo ‘‘ko nu kho imasmiṃ atthe paṭibalo’’ti saṅghaṃ pucchitvā ‘‘moggaliputtatissatthero, mahārājā’’ti sutvā saṅghassa vacanena ahogaṅgāpabbatato theraṃ pakkosāpetvā iddhipāṭihāriyadassanena therassa ānubhāve nibbicikiccho attano kukkuccaṃ pucchitvā vippaṭisāraṃ vūpasamesi. Theropi taṃ rājuyyāneyeva vasanto satta divasāni samayaṃ uggaṇhāpesi. So uggahitasamayo sattame divase asokārāme bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā sāṇipākāraṃ parikkhipāpetvā sāṇipākārantare nisinno ekaladdhike ekaladdhike bhikkhū ekato ekato kāretvā ekamekaṃ bhikkhusamūhaṃ pakkosāpetvā pucchi – ‘‘bhante, kiṃvādī sammāsambuddho’’ti? Tato sassatavādino – ‘‘sassatavādī’’ti āhaṃsu. Ekaccasassatikā, antānantikā, amarāvikkhepikā, adhiccasamuppannikā, saññīvādā, asaññīvādā, nevasaññīnāsaññīvādā, ucchedavādā, diṭṭhadhammanibbānavādā – ‘‘diṭṭhadhammanibbānavādī’’ti āhaṃsu. Rājā paṭhamameva samayassa uggahitattā nayime bhikkhū aññatitthiyā imeti ñatvā tesaṃ setakāni vatthāni datvā uppabbājesi. Te sabbepi saṭṭhisahassā ahesuṃ.

    அத²ஞ்ஞே பி⁴க்கூ² பக்கோஸாபெத்வா புச்சி² – ‘‘கிங்வாதீ³, ப⁴ந்தே, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி? ‘‘விப⁴ஜ்ஜவாதீ³, மஹாராஜா’’தி. ஏவங் வுத்தே ராஜா தே²ரங் புச்சி² – ‘‘விப⁴ஜ்ஜவாதீ³, ப⁴ந்தே, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜா’’தி. ததோ ராஜா ‘ஸுத்³த⁴ங் தா³னி, ப⁴ந்தே, ஸாஸனங், கரோது பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ உபோஸத²’ந்தி ஆரக்க²ங் த³த்வா நக³ரங் பாவிஸி. ஸமக்³கோ³ ஸங்கோ⁴ ஸன்னிபதித்வா உபோஸத²ங் அகாஸி. தஸ்மிங் ஸன்னிபாதே ஸட்டி²பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸானி அஹேஸுங். தஸ்மிங் ஸமாக³மே மொக்³க³லிபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ யானி ச ததா³ உப்பன்னானி வத்தூ²னி, யானி ச ஆயதிங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸந்தி, ஸப்³பே³ஸம்பி தேஸங் படிபா³ஹனத்த²ங் ஸத்தா²ரா தி³ன்னநயவஸேனேவ ததா²க³தேன ட²பிதமாதிகங் விப⁴ஜந்தோ ஸகவாதே³ பஞ்ச ஸுத்தஸதானி பரவாதே³ பஞ்சாதி ஸுத்தஸஹஸ்ஸங் ஆஹரித்வா இமங் பரப்பவாத³மத²னங் ஆயதிலக்க²ணங் கதா²வத்து²ப்பகரணங் அபா⁴ஸி.

    Athaññe bhikkhū pakkosāpetvā pucchi – ‘‘kiṃvādī, bhante, sammāsambuddho’’ti? ‘‘Vibhajjavādī, mahārājā’’ti. Evaṃ vutte rājā theraṃ pucchi – ‘‘vibhajjavādī, bhante, sammāsambuddho’’ti? ‘‘Āma, mahārājā’’ti. Tato rājā ‘suddhaṃ dāni, bhante, sāsanaṃ, karotu bhikkhusaṅgho uposatha’nti ārakkhaṃ datvā nagaraṃ pāvisi. Samaggo saṅgho sannipatitvā uposathaṃ akāsi. Tasmiṃ sannipāte saṭṭhibhikkhusatasahassāni ahesuṃ. Tasmiṃ samāgame moggaliputtatissatthero yāni ca tadā uppannāni vatthūni, yāni ca āyatiṃ uppajjissanti, sabbesampi tesaṃ paṭibāhanatthaṃ satthārā dinnanayavaseneva tathāgatena ṭhapitamātikaṃ vibhajanto sakavāde pañca suttasatāni paravāde pañcāti suttasahassaṃ āharitvā imaṃ parappavādamathanaṃ āyatilakkhaṇaṃ kathāvatthuppakaraṇaṃ abhāsi.

    ததோ ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸஸங்க்²யேஸு பி⁴க்கூ² உச்சினித்வா திபிடகபரியத்தித⁴ரானங் பபி⁴ன்னபடிஸம்பி⁴தா³னங் பி⁴க்கூ²னங் ஸஹஸ்ஸமேகங் க³ஹெத்வா யதா² மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ ச யஸத்தே²ரோ ச த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிங்ஸு; ஏவமேவ ஸங்கா³யந்தோ ஸாஸனமலங் விஸோதெ⁴த்வா ததியஸங்கீ³திங் அகாஸி. தத்த² அபி⁴த⁴ம்மங் ஸங்கா³யந்தோ இமங் யதா²பா⁴ஸிதங் பகரணங் ஸங்க³ஹங் ஆரோபேஸி. தேன வுத்தங் –

    Tato saṭṭhisatasahassasaṅkhyesu bhikkhū uccinitvā tipiṭakapariyattidharānaṃ pabhinnapaṭisambhidānaṃ bhikkhūnaṃ sahassamekaṃ gahetvā yathā mahākassapatthero ca yasatthero ca dhammañca vinayañca saṅgāyiṃsu; evameva saṅgāyanto sāsanamalaṃ visodhetvā tatiyasaṅgītiṃ akāsi. Tattha abhidhammaṃ saṅgāyanto imaṃ yathābhāsitaṃ pakaraṇaṃ saṅgahaṃ āropesi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘யங் புக்³க³லகதா²தீ³னங், கதா²னங் வத்து²பா⁴வதோ;

    ‘‘Yaṃ puggalakathādīnaṃ, kathānaṃ vatthubhāvato;

    கதா²வத்து²ப்பகரணங், ஸங்கே²பேன அதே³ஸயீ.

    Kathāvatthuppakaraṇaṃ, saṅkhepena adesayī.

    ‘‘மாதிகாட²பனேனேவ, ட²பிதஸ்ஸ ஸுராலயே;

    ‘‘Mātikāṭhapaneneva, ṭhapitassa surālaye;

    தஸ்ஸ மொக்³க³லிபுத்தேன, விப⁴த்தஸ்ஸ மஹீதலே.

    Tassa moggaliputtena, vibhattassa mahītale.

    ‘‘இதா³னி யஸ்மா ஸம்பத்தோ, அத்த²ஸங்வண்ணனாக்கமோ;

    ‘‘Idāni yasmā sampatto, atthasaṃvaṇṇanākkamo;

    தஸ்மா நங் வண்ணயிஸ்ஸாமி, தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதா’’தி.

    Tasmā naṃ vaṇṇayissāmi, taṃ suṇātha samāhitā’’ti.

    நிதா³னகதா² நிட்டி²தா.

    Nidānakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact