Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi

    நிதா³னவண்ணனா

    Nidānavaṇṇanā

    தத்த² பாதிமொக்க²ந்தி பஅதிமொக்க²ங் அதிபமொக்க²ங் அதிஸெட்ட²ங் அதிஉத்தமந்தி அத்தோ². இதி இமினா வசனத்தே²ன ஏகவித⁴ம்பி ஸீலக³ந்த²பே⁴த³தோ து³வித⁴ங் ஹோதி. ததா² ஹி ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.69; 3.75; விப⁴॰ 508) ச ‘‘ஆதி³மேதங் முக²மேதங் பமுக²மேதங் குஸலானங் த⁴ம்மானங், தேன வுச்சதி பாதிமொக்க²’’ந்தி (மஹாவ॰ 135) ச ஆதீ³ஸு ஸீலங் பாதிமொக்க²ந்தி வுச்சதி, ‘‘உப⁴யானி கோ² பனஸ்ஸ பாதிமொக்கா²னி வித்தா²ரேன ஸ்வாக³தானி ஹொந்தீ’’திஆதீ³ஸு (பாசி॰ 147; அ॰ நி॰ 8.52; 10.33) க³ந்தோ² பாதிமொக்க²ந்தி வுச்சதி. தத்த² ஸீலங் யோ நங் பாதி ரக்க²தி, தங் மொக்கே²தி மோசயதி ஆபாயிகாதீ³ஹி து³க்கே²ஹி, அத்தானுவாதா³தீ³ஹி வா ப⁴யேஹீதி பாதிமொக்க²ங். க³ந்தோ² பன தஸ்ஸ பாதிமொக்க²ஸ்ஸ ஜோதகத்தா பாதிமொக்க²ந்தி வுச்சதி. ஆதி³ம்ஹி பன வுத்தோ வசனத்தோ² உபி⁴ன்னம்பி ஸாதா⁴ரணோ ஹோதி.

    Tattha pātimokkhanti paatimokkhaṃ atipamokkhaṃ atiseṭṭhaṃ atiuttamanti attho. Iti iminā vacanatthena ekavidhampi sīlaganthabhedato duvidhaṃ hoti. Tathā hi ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharatī’’ti (ma. ni. 1.69; 3.75; vibha. 508) ca ‘‘ādimetaṃ mukhametaṃ pamukhametaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ, tena vuccati pātimokkha’’nti (mahāva. 135) ca ādīsu sīlaṃ pātimokkhanti vuccati, ‘‘ubhayāni kho panassa pātimokkhāni vitthārena svāgatāni hontī’’tiādīsu (pāci. 147; a. ni. 8.52; 10.33) gantho pātimokkhanti vuccati. Tattha sīlaṃ yo naṃ pāti rakkhati, taṃ mokkheti mocayati āpāyikādīhi dukkhehi, attānuvādādīhi vā bhayehīti pātimokkhaṃ. Gantho pana tassa pātimokkhassa jotakattā pātimokkhanti vuccati. Ādimhi pana vutto vacanattho ubhinnampi sādhāraṇo hoti.

    தத்தா²யங் வண்ணனா ஸீலபாதிமொக்க²ஸ்ஸாபி யுஜ்ஜதி க³ந்த²பாதிமொக்க²ஸ்ஸாபி, க³ந்தே² ஹி வண்ணிதே தஸ்ஸ அத்தோ² வண்ணிதோவ ஹோதி. தங் பனேதங் க³ந்த²பாதிமொக்க²ங் பி⁴க்கு²பாதிமொக்க²ங் பி⁴க்கு²னிபாதிமொக்க²ந்தி து³வித⁴ங் ஹோதி . தத்த² ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴’’திஆதி³கங் (மஹாவ॰ 134) பஞ்சஹி உத்³தே³ஸபரிச்சே²தே³ஹி வவத்தி²தங் பி⁴க்கு²பாதிமொக்க²ங், ‘‘ஸுணாது மே, அய்யே, ஸங்கோ⁴’’திஆதி³கங் சதூஹி உத்³தே³ஸபரிச்சே²தே³ஹி வவத்தி²தங் பி⁴க்கு²னிபாதிமொக்க²ங். தத்த² பி⁴க்கு²பாதிமொக்கே² பஞ்ச உத்³தே³ஸா நாம நிதா³னுத்³தே³ஸோ, பாராஜிகுத்³தே³ஸோ, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸுத்³தே³ஸோ, அனியதுத்³தே³ஸோ , வித்தா²ருத்³தே³ஸோதி. தத்த² நிதா³னுத்³தே³ஸோ தாவ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴…பே॰… ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி, தத்தா²யஸ்மந்தே புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, து³தியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, ததியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, பரிஸுத்³தெ⁴த்தா²யஸ்மந்தோ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி வத்வா ‘‘உத்³தி³ட்ட²ங் கோ² ஆயஸ்மந்தோ நிதா³ன’’ந்திஆதி³னா நயேன அவஸேஸே ஸுதேன ஸாவிதே உத்³தி³ட்டோ² ஹோதி. பாராஜிகுத்³தே³ஸாதீ³னங் பரிச்சே²தா³ நிதா³னஸ்ஸ ஆதி³தோ பட்டா²ய பாராஜிகாதீ³னி ஓஸாபெத்வா யோஜேதப்³பா³. வித்தா²ரோ வித்தா²ரோயேவ . ‘‘அவஸேஸங் ஸுதேன ஸாவேதப்³ப³’’ந்தி (மஹாவ॰ 150; பரி॰ 325) வசனதோ பன பாராஜிகுத்³தே³ஸாதீ³ஸு யஸ்மிங் விப்பகதே அந்தராயோ உப்பஜ்ஜதி, தேன ஸத்³தி⁴ங் அவஸேஸங் ஸுதேன ஸாவேதப்³ப³ங். நிதா³னுத்³தே³ஸே பன அனிட்டி²தே ஸுதேன ஸாவேதப்³ப³ங் நாம நத்தி². பி⁴க்கு²னிபாதிமொக்கே² பன அனியதுத்³தே³ஸோ பரிஹாயதி, ஸேஸங் வுத்தனயமேவ. ஏவமேதேஸங் பஞ்சஹி சேவ சதூஹி ச உத்³தே³ஸபரிச்சே²தே³ஹி வவத்தி²தானங் த்³வின்னம்பி பாதிமொக்கா²னங் அயங் வண்ணனா ப⁴விஸ்ஸதி. யஸ்மா பனெத்த² பி⁴க்கு²பாதிமொக்க²ங் பட²மங், தஸ்மா தஸ்ஸ தாவ வண்ணனத்த²மித³ங் வுச்சதி.

    Tatthāyaṃ vaṇṇanā sīlapātimokkhassāpi yujjati ganthapātimokkhassāpi, ganthe hi vaṇṇite tassa attho vaṇṇitova hoti. Taṃ panetaṃ ganthapātimokkhaṃ bhikkhupātimokkhaṃ bhikkhunipātimokkhanti duvidhaṃ hoti . Tattha ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho’’tiādikaṃ (mahāva. 134) pañcahi uddesaparicchedehi vavatthitaṃ bhikkhupātimokkhaṃ, ‘‘suṇātu me, ayye, saṅgho’’tiādikaṃ catūhi uddesaparicchedehi vavatthitaṃ bhikkhunipātimokkhaṃ. Tattha bhikkhupātimokkhe pañca uddesā nāma nidānuddeso, pārājikuddeso, saṅghādisesuddeso, aniyatuddeso , vitthāruddesoti. Tattha nidānuddeso tāva ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho…pe… āvikatā hissa phāsu hoti, tatthāyasmante pucchāmi, kaccittha parisuddhā, dutiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, tatiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, parisuddhetthāyasmanto, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti vatvā ‘‘uddiṭṭhaṃ kho āyasmanto nidāna’’ntiādinā nayena avasese sutena sāvite uddiṭṭho hoti. Pārājikuddesādīnaṃ paricchedā nidānassa ādito paṭṭhāya pārājikādīni osāpetvā yojetabbā. Vitthāro vitthāroyeva . ‘‘Avasesaṃ sutena sāvetabba’’nti (mahāva. 150; pari. 325) vacanato pana pārājikuddesādīsu yasmiṃ vippakate antarāyo uppajjati, tena saddhiṃ avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ. Nidānuddese pana aniṭṭhite sutena sāvetabbaṃ nāma natthi. Bhikkhunipātimokkhe pana aniyatuddeso parihāyati, sesaṃ vuttanayameva. Evametesaṃ pañcahi ceva catūhi ca uddesaparicchedehi vavatthitānaṃ dvinnampi pātimokkhānaṃ ayaṃ vaṇṇanā bhavissati. Yasmā panettha bhikkhupātimokkhaṃ paṭhamaṃ, tasmā tassa tāva vaṇṇanatthamidaṃ vuccati.

    ‘‘ஸுணாது மே’’திஆதீ³னங், பதா³னங் அத்த²னிச்ச²யங்;

    ‘‘Suṇātu me’’tiādīnaṃ, padānaṃ atthanicchayaṃ;

    பி⁴க்க²வோ ஸீலஸம்பன்னா, ஸிக்கா²காமா ஸுணந்து மேதி.

    Bhikkhavo sīlasampannā, sikkhākāmā suṇantu meti.

    எத்த² ஹி ஸுணாதூதிஇத³ங் ஸவனாணத்திவசனங். மேதி யோ ஸாவேதி, தஸ்ஸ அத்தனித்³தே³ஸவசனங். ப⁴ந்தேதி ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸவசனங். ஸங்கோ⁴தி புக்³க³லஸமூஹவசனங். ஸப்³ப³மேவ சேதங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகேன பட²மங் வத்தப்³ப³வசனங். ப⁴க³வதா ஹி பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானந்தேன ராஜக³ஹே வுத்தங், தஸ்மா யோ பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸதி, தேன ஸசே ஸங்க⁴த்தே²ரோ ஹோதி, ‘‘ஆவுஸோ’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே நவகதரோ ஹோதி, பாளியங் (மஹாவ॰ 134) ஆக³தனயேனேவ ‘‘ப⁴ந்தே’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸங்க⁴த்தே²ரோ வா ஹி பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்ய ‘‘தே²ராதி⁴கங் பாதிமொக்க²’’ந்திவசனதோ (மஹாவ॰ 154), நவகதரோ வா ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, யோ தத்த² பி⁴க்கு² ப்³யத்தோ படிப³லோ, தஸ்ஸாதெ⁴ய்யங் பாதிமொக்க²’’ந்திவசனதோ (மஹாவ॰ 155).

    Ettha hi suṇātūtiidaṃ savanāṇattivacanaṃ. Meti yo sāveti, tassa attaniddesavacanaṃ. Bhanteti sagāravasappatissavacanaṃ. Saṅghoti puggalasamūhavacanaṃ. Sabbameva cetaṃ pātimokkhuddesakena paṭhamaṃ vattabbavacanaṃ. Bhagavatā hi pātimokkhuddesaṃ anujānantena rājagahe vuttaṃ, tasmā yo pātimokkhaṃ uddisati, tena sace saṅghatthero hoti, ‘‘āvuso’’ti vattabbaṃ. Sace navakataro hoti, pāḷiyaṃ (mahāva. 134) āgatanayeneva ‘‘bhante’’ti vattabbaṃ. Saṅghatthero vā hi pātimokkhaṃ uddiseyya ‘‘therādhikaṃ pātimokkha’’ntivacanato (mahāva. 154), navakataro vā ‘‘anujānāmi, bhikkhave, yo tattha bhikkhu byatto paṭibalo, tassādheyyaṃ pātimokkha’’ntivacanato (mahāva. 155).

    ‘‘ஸங்கோ⁴’’திஇமினா பன பதே³ன கிஞ்சாபி அவிஸேஸதோ புக்³க³லஸமூஹோ வுத்தோ, அத² கோ² ஸோ த³க்கி²ணெய்யஸங்கோ⁴, ஸம்முதிஸங்கோ⁴ சாதி து³விதோ⁴ ஹோதி. தத்த² த³க்கி²ணெய்யஸங்கோ⁴தி அட்ட² அரியபுக்³க³லஸமூஹோ வுச்சதி. ஸம்முதிஸங்கோ⁴தி அவிஸேஸேன பி⁴க்கு²ஸமூஹோ, ஸோ இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ. ஸோ பனேஸ கம்மவஸேன பஞ்சவிதோ⁴ (மஹாவ॰ 388) ஹோதி – சதுவக்³கோ³ பஞ்சவக்³கோ³ த³ஸவக்³கோ³ வீஸதிவக்³கோ³ அதிரேகவீஸதிவக்³கோ³தி. தத்த² சதுவக்³கே³ன ட²பெத்வா உபஸம்பத³பவாரணஅப்³பா⁴னானி ஸப்³ப³ங் ஸங்க⁴கம்மங் காதுங் வட்டதி. பஞ்சவக்³கே³ன ட²பெத்வா மஜ்ஜி²மேஸு ஜனபதே³ஸு உபஸம்பத³ஞ்ச அப்³பா⁴னகம்மஞ்ச ஸப்³ப³ங் ஸங்க⁴கம்மங் காதுங் வட்டதி. த³ஸவக்³கே³ன அப்³பா⁴னகம்மமத்தங் ட²பெத்வா ஸப்³ப³ங் ஸங்க⁴கம்மங் காதுங் வட்டதி. வீஸதிவக்³கே³ன ந கிஞ்சி ஸங்க⁴கம்மங் காதுங் ந வட்டதி, ததா² அதிரேகவீஸதிவக்³கே³ன.ஸோ பன சதுவக்³கா³தி³னா ஸங்கே⁴ன கத்தப்³ப³ங் கம்மங் ஊனகதரேன காதுங் ந வட்டதி, அதிரேகேன பன வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தோ. இமஸ்மிங் பனத்தே² சதுவக்³க³ங் உபாதா³ய ஸப்³போ³பி ஸம்முதிஸங்கோ⁴ அதி⁴ப்பேதோ.

    ‘‘Saṅgho’’tiiminā pana padena kiñcāpi avisesato puggalasamūho vutto, atha kho so dakkhiṇeyyasaṅgho, sammutisaṅgho cāti duvidho hoti. Tattha dakkhiṇeyyasaṅghoti aṭṭha ariyapuggalasamūho vuccati. Sammutisaṅghoti avisesena bhikkhusamūho, so idha adhippeto. So panesa kammavasena pañcavidho (mahāva. 388) hoti – catuvaggo pañcavaggo dasavaggo vīsativaggo atirekavīsativaggoti. Tattha catuvaggena ṭhapetvā upasampadapavāraṇaabbhānāni sabbaṃ saṅghakammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Pañcavaggena ṭhapetvā majjhimesu janapadesu upasampadañca abbhānakammañca sabbaṃ saṅghakammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Dasavaggena abbhānakammamattaṃ ṭhapetvā sabbaṃ saṅghakammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Vīsativaggena na kiñci saṅghakammaṃ kātuṃ na vaṭṭati, tathā atirekavīsativaggena.So pana catuvaggādinā saṅghena kattabbaṃ kammaṃ ūnakatarena kātuṃ na vaṭṭati, atirekena pana vaṭṭatīti dassanatthaṃ vutto. Imasmiṃ panatthe catuvaggaṃ upādāya sabbopi sammutisaṅgho adhippeto.

    அஜ்ஜுபோஸதோ²தி அஜ்ஜ உபோஸத²தி³வஸோ, ஏதேன அனுபோஸத²தி³வஸங் படிக்கி²பதி. பன்னரஸோதி இமினா அஞ்ஞங் உபோஸத²தி³வஸங் படிக்கி²பதி. தி³வஸவஸேன ஹி தயோ உபோஸதா² சாதுத்³த³ஸிகோ பன்னரஸிகோ ஸாமக்³கி³உபோஸதோ²தி, ஏவங் தயோ உபோஸதா² வுத்தா. தத்த² ஹேமந்தகி³ம்ஹவஸ்ஸானானங் திண்ணங் உதூனங் ததியஸத்தமபக்கே²ஸு த்³வே த்³வே கத்வா ச² சாதுத்³த³ஸிகா, அவஸேஸா அட்டா²ரஸ பன்னரஸிகாதி ஏவங் ஏகஸங்வச்ச²ரே சதுவீஸதி உபோஸதா², இத³ங் தாவ பகதிசாரித்தங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸகிங் பக்க²ஸ்ஸ சாதுத்³த³ஸே வா பன்னரஸே வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிது’’ந்தி (மஹாவ॰ 136) வசனதோ பன ‘‘ஆக³ந்துகேஹி ஆவாஸிகானங் அனுவத்திதப்³ப³’’ந்திஆதி³வசனதோ (மஹாவ॰ 178) ச ததா²ரூபபச்சயே ஸதி அஞ்ஞஸ்மிம்பி சாதுத்³த³ஸே உபோஸத²ங் காதுங் வட்டதி. புரிமவஸ்ஸங்வுட்டா²னங் பன புப்³ப³கத்திகபுண்ணமா வா, தேஸங்யேவ ஸசே ப⁴ண்ட³னகாரகேஹி உபத்³து³தா பவாரணங் பச்சுக்கட்³ட⁴ந்தி, அத² புப்³ப³கத்திகமாஸஸ்ஸ காளபக்க²சாதுத்³த³ஸோ வா, பச்சி²மகத்திகபுண்ணமா வா, பச்சி²மவஸ்ஸங்வுட்டா²னஞ்ச பச்சி²மகத்திகபுண்ணமா ஏவாதி இமே தயோ பவாரணாதி³வஸாபி ஹொந்தி, இத³ம்பி பகதிசாரித்தமேவ. ததா²ரூபபச்சயே பன ஸதி த்³வின்னங் கத்திகபுண்ணமானங் புரிமேஸு சாதுத்³த³ஸேஸுபி பவாரணங் காதுங் வட்டதி. யதா³ பன கோஸம்ப³கக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 451) ஆக³தனயேன பி⁴ன்னே ஸங்கே⁴ ஓஸாரிதே தஸ்மிங் பி⁴க்கு²ஸ்மிங் ஸங்கோ⁴ தஸ்ஸ வத்து²ஸ்ஸ வூபஸமாய ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கி³ங் கரோதி, ததா³ ‘‘தாவதே³வ உபோஸதோ² காதப்³போ³, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதப்³ப³’’ந்தி (மஹாவ॰ 475) வசனதோ ட²பெத்வா சாதுத்³த³ஸபன்னரஸே, அஞ்ஞோபி யோ கோசி தி³வஸோ ஸாமக்³கி³உபோஸத²தி³வஸோ நாம ஹோதி, புரிமவஸ்ஸங்வுட்டா²னங் பன கத்திகமாஸப்³ப⁴ந்தரே அயமேவ ஸாமக்³கி³பவாரணாதி³வஸோ நாம ஹோதி. இதி இமேஸு தீஸு தி³வஸேஸு ‘‘பன்னரஸோ’’திஇமினா அஞ்ஞங் உபோஸத²தி³வஸங் படிக்கி²பதி. தஸ்மா ய்வாயங் ‘‘அஜ்ஜுபோஸதோ²’’திவசனேன அனுபோஸத²தி³வஸோ படிக்கி²த்தோ, தஸ்மிங் உபோஸதோ² ந காதப்³போ³யேவ. யோ பனாயங் அஞ்ஞோ உபோஸத²தி³வஸோ, தஸ்மிங் உபோஸதோ² காதப்³போ³. கரொந்தேன பன ஸசே சாதுத்³த³ஸிகோ ஹோதி, ‘‘அஜ்ஜுபோஸதோ² சாதுத்³த³ஸோ’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே பன்னரஸிகோ ஹோதி, ‘‘அஜ்ஜுபோஸதோ² பன்னரஸோ’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே ஸாமக்³கி³உபோஸதோ² ஹோதி, ‘‘அஜ்ஜுபோஸதோ² ஸாமக்³கீ³’’தி வத்தப்³ப³ங்.

    Ajjuposathoti ajja uposathadivaso, etena anuposathadivasaṃ paṭikkhipati. Pannarasoti iminā aññaṃ uposathadivasaṃ paṭikkhipati. Divasavasena hi tayo uposathā cātuddasiko pannarasiko sāmaggiuposathoti, evaṃ tayo uposathā vuttā. Tattha hemantagimhavassānānaṃ tiṇṇaṃ utūnaṃ tatiyasattamapakkhesu dve dve katvā cha cātuddasikā, avasesā aṭṭhārasa pannarasikāti evaṃ ekasaṃvacchare catuvīsati uposathā, idaṃ tāva pakaticārittaṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sakiṃ pakkhassa cātuddase vā pannarase vā pātimokkhaṃ uddisitu’’nti (mahāva. 136) vacanato pana ‘‘āgantukehi āvāsikānaṃ anuvattitabba’’ntiādivacanato (mahāva. 178) ca tathārūpapaccaye sati aññasmimpi cātuddase uposathaṃ kātuṃ vaṭṭati. Purimavassaṃvuṭṭhānaṃ pana pubbakattikapuṇṇamā vā, tesaṃyeva sace bhaṇḍanakārakehi upaddutā pavāraṇaṃ paccukkaḍḍhanti, atha pubbakattikamāsassa kāḷapakkhacātuddaso vā, pacchimakattikapuṇṇamā vā, pacchimavassaṃvuṭṭhānañca pacchimakattikapuṇṇamā evāti ime tayo pavāraṇādivasāpi honti, idampi pakaticārittameva. Tathārūpapaccaye pana sati dvinnaṃ kattikapuṇṇamānaṃ purimesu cātuddasesupi pavāraṇaṃ kātuṃ vaṭṭati. Yadā pana kosambakakkhandhake (mahāva. 451) āgatanayena bhinne saṅghe osārite tasmiṃ bhikkhusmiṃ saṅgho tassa vatthussa vūpasamāya saṅghassa sāmaggiṃ karoti, tadā ‘‘tāvadeva uposatho kātabbo, pātimokkhaṃ uddisitabba’’nti (mahāva. 475) vacanato ṭhapetvā cātuddasapannarase, aññopi yo koci divaso sāmaggiuposathadivaso nāma hoti, purimavassaṃvuṭṭhānaṃ pana kattikamāsabbhantare ayameva sāmaggipavāraṇādivaso nāma hoti. Iti imesu tīsu divasesu ‘‘pannaraso’’tiiminā aññaṃ uposathadivasaṃ paṭikkhipati. Tasmā yvāyaṃ ‘‘ajjuposatho’’tivacanena anuposathadivaso paṭikkhitto, tasmiṃ uposatho na kātabboyeva. Yo panāyaṃ añño uposathadivaso, tasmiṃ uposatho kātabbo. Karontena pana sace cātuddasiko hoti, ‘‘ajjuposatho cātuddaso’’ti vattabbaṃ. Sace pannarasiko hoti, ‘‘ajjuposatho pannaraso’’ti vattabbaṃ. Sace sāmaggiuposatho hoti, ‘‘ajjuposatho sāmaggī’’ti vattabbaṃ.

    யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லந்தி எத்த² பத்தோ காலோ இமஸ்ஸ கம்மஸ்ஸாதி பத்தகாலங், பத்தகாலமேவ பத்தகல்லங். ததே³தங் இத⁴ சதூஹி அங்கே³ஹி ஸங்க³ஹிதங். யதா²ஹு அட்ட²கதா²சரியா –

    Yadisaṅghassa pattakallanti ettha patto kālo imassa kammassāti pattakālaṃ, pattakālameva pattakallaṃ. Tadetaṃ idha catūhi aṅgehi saṅgahitaṃ. Yathāhu aṭṭhakathācariyā –

    ‘‘உபோஸதோ² யாவதிகா ச பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா,

    ‘‘Uposatho yāvatikā ca bhikkhū kammappattā,

    ஸபா⁴கா³பத்தியோ ச ந விஜ்ஜந்தி;

    Sabhāgāpattiyo ca na vijjanti;

    வஜ்ஜனீயா ச புக்³க³லா தஸ்மிங் ந ஹொந்தி,

    Vajjanīyā ca puggalā tasmiṃ na honti,

    ‘பத்தகல்ல’ந்தி வுச்சதீ’’தி. (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 168);

    ‘Pattakalla’nti vuccatī’’ti. (mahāva. aṭṭha. 168);

    தத்த² உபோஸதோ²தி தீஸு உபோஸத²தி³வஸேஸு அஞ்ஞதரஉபோஸத²தி³வஸோ. தஸ்மிஞ்ஹி ஸதி இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபோஸத²கம்மங் பத்தகல்லங் நாம ஹோதி, நாஸதி. யதா²ஹ ‘‘ந ச, பி⁴க்க²வே, அனுபோஸதே² உபோஸதோ² காதப்³போ³, யோ கரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 183).

    Tattha uposathoti tīsu uposathadivasesu aññatarauposathadivaso. Tasmiñhi sati idaṃ saṅghassa uposathakammaṃ pattakallaṃ nāma hoti, nāsati. Yathāha ‘‘na ca, bhikkhave, anuposathe uposatho kātabbo, yo kareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 183).

    யாவதிகா ச பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தாதி யத்தகா பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ உபோஸத²கம்மஸ்ஸ பத்தா யுத்தா அனுரூபா, ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன சத்தாரோ பகதத்தா, தே ச கோ² ஹத்த²பாஸங் அவிஜஹித்வா ஏகஸீமாயங் டி²தா.

    Yāvatikā ca bhikkhū kammappattāti yattakā bhikkhū tassa uposathakammassa pattā yuttā anurūpā, sabbantimena paricchedena cattāro pakatattā, te ca kho hatthapāsaṃ avijahitvā ekasīmāyaṃ ṭhitā.

    ஸீமா ச நாமேஸா ப³த்³த⁴ஸீமா அப³த்³த⁴ஸீமாதி து³விதா⁴ ஹோதி. தத்த² ஏகாத³ஸ விபத்திஸீமாயோ அதிக்கமித்வா திவித⁴ஸம்பத்தியுத்தா நிமித்தேன நிமித்தங் ஸம்ப³ந்தி⁴த்வா ஸம்மதா ஸீமா ப³த்³த⁴ஸீமா நாம, ‘‘அதிகு²த்³த³கா, அதிமஹதீ, க²ண்ட³னிமித்தா, சா²யானிமித்தா, அனிமித்தா, ப³ஹிஸீமே டி²தா ஸம்மதா, நதி³யா ஸம்மதா, ஸமுத்³தே³ ஸம்மதா, ஜாதஸ்ஸரே ஸம்மதா, ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தேன ஸம்மதா, ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தேன ஸம்மதா’’தி இமா ஹி ‘‘ஏகாத³ஸஹி ஆகாரேஹி ஸீமதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தீ’’தி (பரி॰ 486) வசனதோ ஏகாத³ஸ விபத்திஸீமாயோ நாம. தத்த² அதிகு²த்³த³கா நாம யத்த² ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ² நிஸீதி³துங் ந ஸக்கொந்தி . அதிமஹதீ நாம யா அந்தமஸோ கேஸக்³க³மத்தேனாபி தியோஜனங் அதிக்கமித்வா ஸம்மதா. க²ண்ட³னிமித்தா நாம அக⁴டிதனிமித்தா வுச்சதி, புரத்தி²மாய தி³ஸாய நிமித்தங் கித்தெத்வா அனுக்கமேனேவ த³க்கி²ணாய பச்சி²மாய உத்தராய தி³ஸாய கித்தெத்வா புன புரத்தி²மாய தி³ஸாய புப்³ப³கித்திதங் படிகித்தெத்வா ட²பேதுங் வட்டதி, ஏவங் அக்க²ண்ட³னிமித்தா ஹோதி. ஸசே பன அனுக்கமேன ஆஹரித்வா உத்தராய தி³ஸாய நிமித்தங் கித்தெத்வா தத்தே²வ ட²பேதி, க²ண்ட³னிமித்தா நாம ஹோதி. அபராபி க²ண்ட³னிமித்தா நாம யா அனிமித்துபக³ங் தசஸாரருக்க²ங் வா கா²ணுகங் வா பங்ஸுபுஞ்ஜவாலுகபுஞ்ஜானங் வா அஞ்ஞதரங் அந்தரா ஏகங் நிமித்தங் கத்வா ஸம்மதா. சா²யானிமித்தா நாம பப்³ப³தச்சா²யாதீ³னங் யங் கிஞ்சி சா²யங் நிமித்தங் கத்வா ஸம்மதா. அனிமித்தா நாம ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் நிமித்தானி அகித்தெத்வா ஸம்மதா. ப³ஹிஸீமே டி²தஸம்மதா நாம நிமித்தானி கித்தெத்வா நிமித்தானங் ப³ஹிடி²தேன ஸம்மதா. நதி³யா ஸமுத்³தே³ ஜாதஸ்ஸரே ஸம்மதா நாம ஏதேஸு நதி³ஆதீ³ஸு ஸம்மதா. ஸா ஹி ஏவங் ஸம்மதாபி ‘‘ஸப்³பா³, பி⁴க்க²வே, நதீ³ அஸீமா, ஸப்³போ³ ஸமுத்³தோ³ அஸீமோ, ஸப்³போ³ ஜாதஸ்ஸரோ அஸீமோ’’தி (மஹாவ॰ 147) வசனதோ அஸம்மதாவ ஹோதி. ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தேன ஸம்மதா நாம அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தேன ஸம்மதா. ஸசே ஹி போராணகஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ புரத்தி²மாய தி³ஸாய அம்போ³ சேவ ஜம்பூ³ சாதி த்³வே ருக்கா² அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்ஸட்ட²விடபா ஹொந்தி, தேஸு அம்ப³ஸ்ஸ பச்சி²மதி³ஸாபா⁴கே³ ஜம்பூ³, விஹாரஸீமா ச ஜம்பு³ங் அந்தோ கத்வா அம்ப³ங் கித்தெத்வா ப³த்³தா⁴ ஹோதி, அத² பச்சா² தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ புரத்தி²மாய தி³ஸாய விஹாரே கதே ஸீமங் ப³ந்த⁴ந்தா பி⁴க்கூ² தங் அம்ப³ங் அந்தோ கத்வா ஜம்பு³ங் கித்தெத்வா ப³ந்த⁴ந்தி, ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ன்னா ஹோதி. ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தேன ஸம்மதா நாம அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தேன ஸம்மதா. ஸசே ஹி பரேஸங் ப³த்³த⁴ஸீமங் ஸகலங் வா தஸ்ஸா பதே³ஸங் வா அந்தோ கத்வா அத்தனோ ஸீமங் ஸம்மன்னதி, ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரிதா நாம ஹோதி. இதி இமா ஏகாத³ஸ விபத்திஸீமாயோ அதிக்கமித்வா ஸம்மதா.

    Sīmā ca nāmesā baddhasīmā abaddhasīmāti duvidhā hoti. Tattha ekādasa vipattisīmāyo atikkamitvā tividhasampattiyuttā nimittena nimittaṃ sambandhitvā sammatā sīmā baddhasīmā nāma, ‘‘atikhuddakā, atimahatī, khaṇḍanimittā, chāyānimittā, animittā, bahisīme ṭhitā sammatā, nadiyā sammatā, samudde sammatā, jātassare sammatā, sīmāya sīmaṃ sambhindantena sammatā, sīmāya sīmaṃ ajjhottharantena sammatā’’ti imā hi ‘‘ekādasahi ākārehi sīmato kammāni vipajjantī’’ti (pari. 486) vacanato ekādasa vipattisīmāyo nāma. Tattha atikhuddakā nāma yattha ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ na sakkonti . Atimahatī nāma yā antamaso kesaggamattenāpi tiyojanaṃ atikkamitvā sammatā. Khaṇḍanimittā nāma aghaṭitanimittā vuccati, puratthimāya disāya nimittaṃ kittetvā anukkameneva dakkhiṇāya pacchimāya uttarāya disāya kittetvā puna puratthimāya disāya pubbakittitaṃ paṭikittetvā ṭhapetuṃ vaṭṭati, evaṃ akkhaṇḍanimittā hoti. Sace pana anukkamena āharitvā uttarāya disāya nimittaṃ kittetvā tattheva ṭhapeti, khaṇḍanimittā nāma hoti. Aparāpi khaṇḍanimittā nāma yā animittupagaṃ tacasārarukkhaṃ vā khāṇukaṃ vā paṃsupuñjavālukapuñjānaṃ vā aññataraṃ antarā ekaṃ nimittaṃ katvā sammatā. Chāyānimittā nāma pabbatacchāyādīnaṃ yaṃ kiñci chāyaṃ nimittaṃ katvā sammatā. Animittā nāma sabbena sabbaṃ nimittāni akittetvā sammatā. Bahisīme ṭhitasammatā nāma nimittāni kittetvā nimittānaṃ bahiṭhitena sammatā. Nadiyā samudde jātassare sammatā nāma etesu nadiādīsu sammatā. Sā hi evaṃ sammatāpi ‘‘sabbā, bhikkhave, nadī asīmā, sabbo samuddo asīmo, sabbo jātassaro asīmo’’ti (mahāva. 147) vacanato asammatāva hoti. Sīmāya sīmaṃ sambhindantena sammatā nāma attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ sambhindantena sammatā. Sace hi porāṇakassa vihārassa puratthimāya disāya ambo ceva jambū cāti dve rukkhā aññamaññaṃ saṃsaṭṭhaviṭapā honti, tesu ambassa pacchimadisābhāge jambū, vihārasīmā ca jambuṃ anto katvā ambaṃ kittetvā baddhā hoti, atha pacchā tassa vihārassa puratthimāya disāya vihāre kate sīmaṃ bandhantā bhikkhū taṃ ambaṃ anto katvā jambuṃ kittetvā bandhanti, sīmāya sīmaṃ sambhinnā hoti. Sīmāya sīmaṃ ajjhottharantena sammatā nāma attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ ajjhottharantena sammatā. Sace hi paresaṃ baddhasīmaṃ sakalaṃ vā tassā padesaṃ vā anto katvā attano sīmaṃ sammannati, sīmāya sīmaṃ ajjhottharitā nāma hoti. Iti imā ekādasa vipattisīmāyo atikkamitvā sammatā.

    திவித⁴ஸம்பத்தியுத்தாதி நிமித்தஸம்பத்தியா பரிஸாஸம்பத்தியா கம்மவாசாஸம்பத்தியா ச யுத்தா. தத்த² நிமித்தஸம்பத்தியா யுத்தா நாம பப்³ப³தனிமித்தங், பாஸாணனிமித்தங், வனநிமித்தங், ருக்க²னிமித்தங், மக்³க³னிமித்தங், வம்மிகனிமித்தங், நதி³னிமித்தங், உத³கனிமித்தந்தி ஏவங் வுத்தேஸு அட்ட²ஸு நிமித்தேஸு தஸ்மிங் தஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³ யதா²லத்³தா⁴னி நிமித்துபகா³னி நிமித்தானி ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்தங், பப்³ப³தோ, ப⁴ந்தே, ஏஸோ பப்³ப³தோ நிமித்த’’ந்திஆதி³னா நயேன ஸம்மா கித்தெத்வா ஸம்மதா. தத்ரேவங் ஸங்கே²பதோ நிமித்துபக³தா வேதி³தப்³பா³ – ஸுத்³த⁴பங்ஸுஸுத்³த⁴பாஸாணஉப⁴யமிஸ்ஸகவஸேன ஹி திவிதோ⁴பி பப்³ப³தோ ஹத்தி²ப்பமாணதோ பட்டா²ய உத்³த⁴ங் நிமித்துபகோ³, ததோ ஓமகதரோ ந வட்டதி. பாஸாணனிமித்தே அயோகு³ளம்பி பாஸாணஸங்க²மேவ க³ச்ச²தி, தஸ்மா யோ கோசி பாஸாணோ உக்கங்ஸவஸேன ஹத்தி²ப்பமாணதோ ஓமகதரங் ஆதி³ங் கத்வா ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன த்³வத்திங்ஸபலகு³ளபிண்ட³பரிமாணோ நிமித்துபகோ³, ந ததோ கு²த்³த³கதரோ. பிட்டி²பாஸாணோ பன அதிமஹந்தோபி வட்டதி. வனநிமித்தே அந்தோஸாரேஹி வா அந்தோஸாரமிஸ்ஸகேஹி வா ருக்கே²ஹி சதுபஞ்சருக்க²மத்தம்பி வனங் நிமித்துபக³ங், ததோ ஊனகதரங் ந வட்டதி. ருக்கோ² ஜீவந்தோயேவ அந்தோஸாரோ பூ⁴மியங் பதிட்டி²தோ, அந்தமஸோ உப்³பே³த⁴தோ அட்ட²ங்கு³லோ, பரிணாஹதோ ஸூசித³ண்ட³கப்பமாணோபி நிமித்துபகோ³, ததோ ஓமகதரோ ந வட்டதி. மக்³கோ³ ஜங்க⁴மக்³கோ³ வா ஹோது ஸகடமக்³கோ³ வா, யோ வினிவிஜ்ஜி²த்வா த்³வே தீணி கா³மகெ²த்தானி க³ச்ச²தி, தாதி³ஸோ ஜங்க⁴ஸத்த²ஸகடஸத்தே²ஹி வலஞ்ஜியமானோயேவ நிமித்துபகோ³, அவலஞ்ஜிதோ ந வட்டதி. வம்மிகோ பன ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன தங்தி³வஸங்ஜாதோ அட்ட²ங்கு³லுப்³பே³தோ⁴ கோ³விஸாணமத்தோபி வம்மிகோ நிமித்துபகோ³, ததோ ஓமகதரோ ந வட்டதி. யங் பன அப³த்³த⁴ஸீமாலக்க²ணே நதி³ங் வக்கா²ம, ஸா நிமித்துபகா³, அஞ்ஞா ந வட்டதி. உத³கங் யங் அஸந்த³மானங் ஆவாடபொக்க²ரணீதளாகஜாதஸ்ஸரலோணிஸமுத்³தா³தீ³ஸு டி²தங், தங் ஆதி³ங் கத்வா அந்தமஸோ தங்க²ணேயேவ பத²வியங் க²ணிதே ஆவாடகே க⁴டேஹி ஆஹரித்வா பூரிதம்பி யாவ கம்மவாசாபரியோஸானா ஸண்ட²மானகங் நிமித்துபக³ங், இதரங் ஸந்த³மானங் வா வுத்தபரிச்சே²த³காலங் அதிட்ட²ந்தங் வா பா⁴ஜனக³தங் வா ந வட்டதீதி.

    Tividhasampattiyuttāti nimittasampattiyā parisāsampattiyā kammavācāsampattiyā ca yuttā. Tattha nimittasampattiyā yuttā nāma pabbatanimittaṃ, pāsāṇanimittaṃ, vananimittaṃ, rukkhanimittaṃ, magganimittaṃ, vammikanimittaṃ, nadinimittaṃ, udakanimittanti evaṃ vuttesu aṭṭhasu nimittesu tasmiṃ tasmiṃ disābhāge yathāladdhāni nimittupagāni nimittāni ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ, pabbato, bhante, eso pabbato nimitta’’ntiādinā nayena sammā kittetvā sammatā. Tatrevaṃ saṅkhepato nimittupagatā veditabbā – suddhapaṃsusuddhapāsāṇaubhayamissakavasena hi tividhopi pabbato hatthippamāṇato paṭṭhāya uddhaṃ nimittupago, tato omakataro na vaṭṭati. Pāsāṇanimitte ayoguḷampi pāsāṇasaṅkhameva gacchati, tasmā yo koci pāsāṇo ukkaṃsavasena hatthippamāṇato omakataraṃ ādiṃ katvā heṭṭhimaparicchedena dvattiṃsapalaguḷapiṇḍaparimāṇo nimittupago, na tato khuddakataro. Piṭṭhipāsāṇo pana atimahantopi vaṭṭati. Vananimitte antosārehi vā antosāramissakehi vā rukkhehi catupañcarukkhamattampi vanaṃ nimittupagaṃ, tato ūnakataraṃ na vaṭṭati. Rukkho jīvantoyeva antosāro bhūmiyaṃ patiṭṭhito, antamaso ubbedhato aṭṭhaṅgulo, pariṇāhato sūcidaṇḍakappamāṇopi nimittupago, tato omakataro na vaṭṭati. Maggo jaṅghamaggo vā hotu sakaṭamaggo vā, yo vinivijjhitvā dve tīṇi gāmakhettāni gacchati, tādiso jaṅghasatthasakaṭasatthehi valañjiyamānoyeva nimittupago, avalañjito na vaṭṭati. Vammiko pana heṭṭhimaparicchedena taṃdivasaṃjāto aṭṭhaṅgulubbedho govisāṇamattopi vammiko nimittupago, tato omakataro na vaṭṭati. Yaṃ pana abaddhasīmālakkhaṇe nadiṃ vakkhāma, sā nimittupagā, aññā na vaṭṭati. Udakaṃ yaṃ asandamānaṃ āvāṭapokkharaṇītaḷākajātassaraloṇisamuddādīsu ṭhitaṃ, taṃ ādiṃ katvā antamaso taṅkhaṇeyeva pathaviyaṃ khaṇite āvāṭake ghaṭehi āharitvā pūritampi yāva kammavācāpariyosānā saṇṭhamānakaṃ nimittupagaṃ, itaraṃ sandamānaṃ vā vuttaparicchedakālaṃ atiṭṭhantaṃ vā bhājanagataṃ vā na vaṭṭatīti.

    பரிஸாஸம்பத்தியா யுத்தா நாம ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன சதூஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸன்னிபதித்வா யாவதிகா தஸ்மிங் கா³மகெ²த்தே ப³த்³த⁴ஸீமங் வா நதி³ஸமுத்³த³ஜாதஸ்ஸரே வா அனோக்கமித்வா டி²தா பி⁴க்கூ², தே ஸப்³பே³ ஹத்த²பாஸே வா கத்வா ச²ந்த³ங் வா ஆஹரித்வா ஸம்மதா.

    Parisāsampattiyā yuttā nāma sabbantimena paricchedena catūhi bhikkhūhi sannipatitvā yāvatikā tasmiṃ gāmakhette baddhasīmaṃ vā nadisamuddajātassare vā anokkamitvā ṭhitā bhikkhū, te sabbe hatthapāse vā katvā chandaṃ vā āharitvā sammatā.

    கம்மவாசாஸம்பத்தியா யுத்தா நாம ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யாவதா ஸமந்தா நிமித்தா கித்திதா’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ 139) நயேன வுத்தாய பரிஸுத்³தா⁴ய ஞத்திது³தியகம்மவாசாய ஸம்மதா. ஏவங் ஏகாத³ஸ விபத்திஸீமாயோ அதிக்கமித்வா திவித⁴ஸம்பத்தியுத்தா நிமித்தேன நிமித்தங் ஸம்ப³ந்தி⁴த்வா ஸம்மதா ஸீமா ‘‘ப³த்³த⁴ஸீமா’’தி வேதி³தப்³பா³. க²ண்ட³ஸீமா ஸமானஸங்வாஸஸீமா அவிப்பவாஸஸீமாதி தஸ்ஸாயேவ பபே⁴தோ³.

    Kammavācāsampattiyāyuttā nāma ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, yāvatā samantā nimittā kittitā’’tiādinā (mahāva. 139) nayena vuttāya parisuddhāya ñattidutiyakammavācāya sammatā. Evaṃ ekādasa vipattisīmāyo atikkamitvā tividhasampattiyuttā nimittena nimittaṃ sambandhitvā sammatā sīmā ‘‘baddhasīmā’’ti veditabbā. Khaṇḍasīmā samānasaṃvāsasīmā avippavāsasīmāti tassāyeva pabhedo.

    அப³த்³த⁴ஸீமா பன கா³மஸீமா, ஸத்தப்³ப⁴ந்தரஸீமா, உத³குக்கே²பஸீமாதி திவிதா⁴. தத்த² யாவதா ஏகங் கா³மக்கெ²த்தங், அயங் கா³மஸீமா நாம. அகா³மகே அரஞ்ஞே ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரஸீமா நாம. தத்த² அகா³மகங் நாம அரஞ்ஞங் விஞ்ஜா²டவிஆதீ³ஸு வா ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² வா மச்ச²ப³ந்தா⁴னங் அக³மனபதே²ஸு தீ³பகேஸு லப்³ப⁴தி. ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தராதி மஜ்ஜே² டி²தானங் ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ஸத்தப்³ப⁴ந்தரா வினிப்³பே³தே⁴ன சுத்³த³ஸ ஹொந்தி. தத்த² ஏகங் அப்³ப⁴ந்தரங் அட்ட²வீஸதிஹத்த²ப்பமாணங் ஹோதி, அயஞ்ச ஸீமா பரிஸாவஸேன வட்³ட⁴தி, தஸ்மா ஸமந்தா பரிஸாபரியந்ததோ பட்டா²ய அப்³ப⁴ந்தரபரிச்சே²தோ³ காதப்³போ³. ஸசே பன த்³வே ஸங்கா⁴ விஸுங் உபோஸத²ங் கரொந்தி, த்³வின்னங் ஸத்தப்³ப⁴ந்தரானங் அந்தரே அஞ்ஞமேகங் ஸத்தப்³ப⁴ந்தரங் உபசாரத்தா²ய ட²பேதப்³ப³ங். யா பனேஸா ‘‘ஸப்³பா³, பி⁴க்க²வே, நதீ³ அஸீமா’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ 147) நயேன நதி³ஆதீ³னங் ஸீமபா⁴வங் படிக்கி²பித்வா புன ‘‘நதி³யா வா, பி⁴க்க²வே, ஸமுத்³தே³ வா ஜாதஸ்ஸரே வா யங் மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸமந்தா உத³குக்கே²பா, அயங் தத்த² ஸமானஸங்வாஸா ஏகூபோஸதா²’’தி வுத்தா அயங் உத³குக்கே²பஸீமா நாம. தத்த² யஸ்ஸா த⁴ம்மிகானங் ராஜூனங் காலே அன்வட்³ட⁴மாஸங் அனுத³ஸாஹங் அனுபஞ்சாஹங் அனதிக்கமித்வா தே³வே வஸ்ஸந்தே வலாஹகேஸு விக³தமத்தேஸு ஸோதங் பச்சி²ஜ்ஜதி, அயங் நதி³ஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி. யஸ்ஸா பன ஈதி³ஸே ஸுவுட்டி²காலே வஸ்ஸானஸ்ஸ சதுமாஸே ஸோதங் ந பச்சி²ஜ்ஜதி, யத்த² தித்தே²ன வா அதித்தே²ன வா ஸிக்கா²கரணீயே ஆக³தலக்க²ணேன திமண்ட³லங் படிச்சா²தெ³த்வா அந்தரவாஸகங் அனுக்கி²பித்வா உத்தரந்தியா பி⁴க்கு²னியா ஏகத்³வங்கு³லமத்தம்பி அந்தரவாஸகோ தேமியதி, அயங் ஸமுத்³த³ங் வா பவிஸது தளாகங் வா, பப⁴வதோ பட்டா²ய நதீ³ நாம. ஸமுத்³தோ³ பாகடோயேவ. யோ பன கேனசி க²ணித்வா அகதோ ஸயங்ஜாதோ ஸொப்³போ⁴ ஸமந்ததோ ஆக³தேன உத³கேன பூரிதோ திட்ட²தி, யத்த² நதி³யங் வுத்தப்பகாரே வஸ்ஸகாலே உத³கங் ஸந்திட்ட²தி, அயங் ஜாதஸ்ஸரோ நாம. யோபி நதி³ங் வா ஸமுத்³த³ங் வா பி⁴ந்தி³த்வா நிக்க²ந்தஉத³கேன க²தோ ஸொப்³போ⁴ ஏதங் லக்க²ணங் பாபுணாதி, அயம்பி ஜாதஸ்ஸரோயேவ.

    Abaddhasīmā pana gāmasīmā, sattabbhantarasīmā, udakukkhepasīmāti tividhā. Tattha yāvatā ekaṃ gāmakkhettaṃ, ayaṃ gāmasīmā nāma. Agāmake araññe samantā sattabbhantarā sattabbhantarasīmā nāma. Tattha agāmakaṃ nāma araññaṃ viñjhāṭaviādīsu vā samuddamajjhe vā macchabandhānaṃ agamanapathesu dīpakesu labbhati. Samantā sattabbhantarāti majjhe ṭhitānaṃ sabbadisāsu sattabbhantarā vinibbedhena cuddasa honti. Tattha ekaṃ abbhantaraṃ aṭṭhavīsatihatthappamāṇaṃ hoti, ayañca sīmā parisāvasena vaḍḍhati, tasmā samantā parisāpariyantato paṭṭhāya abbhantaraparicchedo kātabbo. Sace pana dve saṅghā visuṃ uposathaṃ karonti, dvinnaṃ sattabbhantarānaṃ antare aññamekaṃ sattabbhantaraṃ upacāratthāya ṭhapetabbaṃ. Yā panesā ‘‘sabbā, bhikkhave, nadī asīmā’’tiādinā (mahāva. 147) nayena nadiādīnaṃ sīmabhāvaṃ paṭikkhipitvā puna ‘‘nadiyā vā, bhikkhave, samudde vā jātassare vā yaṃ majjhimassa purisassa samantā udakukkhepā, ayaṃ tattha samānasaṃvāsā ekūposathā’’ti vuttā ayaṃ udakukkhepasīmā nāma. Tattha yassā dhammikānaṃ rājūnaṃ kāle anvaḍḍhamāsaṃ anudasāhaṃ anupañcāhaṃ anatikkamitvā deve vassante valāhakesu vigatamattesu sotaṃ pacchijjati, ayaṃ nadisaṅkhyaṃ na gacchati. Yassā pana īdise suvuṭṭhikāle vassānassa catumāse sotaṃ na pacchijjati, yattha titthena vā atitthena vā sikkhākaraṇīye āgatalakkhaṇena timaṇḍalaṃ paṭicchādetvā antaravāsakaṃ anukkhipitvā uttarantiyā bhikkhuniyā ekadvaṅgulamattampi antaravāsako temiyati, ayaṃ samuddaṃ vā pavisatu taḷākaṃ vā, pabhavato paṭṭhāya nadī nāma. Samuddo pākaṭoyeva. Yo pana kenaci khaṇitvā akato sayaṃjāto sobbho samantato āgatena udakena pūrito tiṭṭhati, yattha nadiyaṃ vuttappakāre vassakāle udakaṃ santiṭṭhati, ayaṃ jātassaro nāma. Yopi nadiṃ vā samuddaṃ vā bhinditvā nikkhantaudakena khato sobbho etaṃ lakkhaṇaṃ pāpuṇāti, ayampi jātassaroyeva.

    யங் மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸமந்தா உத³குக்கே²பாதி யங் டா²னங் தா²மமஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸமந்ததோ உத³குக்கே²பேன பரிச்சி²ன்னங், தத்த² யதா² அக்க²து⁴த்தா தா³ருகு³ளங் கி²பந்தி, ஏவங் உத³கங் வா வாலுகங் வா ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா மஜ்ஜி²மேன புரிஸேன ஸப்³ப³தா²மேன கி²பிதப்³ப³ங், தத்த² யத்த² ஏவங் கி²த்தங் உத³கங் வா வாலுகங் வா பததி, அயங் உத³குக்கே²போ நாம.

    Yaṃ majjhimassa purisassa samantā udakukkhepāti yaṃ ṭhānaṃ thāmamajjhimassa purisassa samantato udakukkhepena paricchinnaṃ, tattha yathā akkhadhuttā dāruguḷaṃ khipanti, evaṃ udakaṃ vā vālukaṃ vā hatthena gahetvā majjhimena purisena sabbathāmena khipitabbaṃ, tattha yattha evaṃ khittaṃ udakaṃ vā vālukaṃ vā patati, ayaṃ udakukkhepo nāma.

    அயங் தத்த² ஸமானஸங்வாஸா ஏகூபோஸதா²தி அயங் தேஸு நதி³ஆதீ³ஸு உத³குக்கே²பபரிச்சி²ன்னா ஸீமா ஸமானஸங்வாஸா சேவ ஏகூபோஸதா² ச, அயங் பன ஏதேஸங் நதி³ஆதீ³னங் அந்தோயேவ லப்³ப⁴தி, ந ப³ஹி. தஸ்மா நதி³யா வா ஜாதஸ்ஸரே வா யத்தகங் பதே³ஸங் பகதிவஸ்ஸகாலே சதூஸு மாஸேஸு உத³கங் ஒத்த²ரதி, ஸமுத்³தே³ யஸ்மிங் பதே³ஸே பகதிவீசியோ ஒத்த²ரித்வா ஸண்ட²ஹந்தி, ததோ பட்டா²ய கப்பியபூ⁴மி, தத்த² ட²த்வா உபோஸதா²தி³கம்மங் காதுங் வட்டதி . து³ப்³பு³ட்டி²காலே வா கி³ம்ஹே வா நதி³ஜாதஸ்ஸரேஸு ஸுக்கே²ஸுபி ஸா ஏவ கப்பியபூ⁴மி, ஸசே பன ஸுக்கே² ஜாதஸ்ஸரே வாபிங் வா க²ணந்தி, வப்பங் வா கரொந்தி, தங் டா²னங் கா³மக்கெ²த்தங் ஹோதி. யா பனேஸா ‘‘கப்பியபூ⁴மீ’’தி வுத்தா, ததோ ப³ஹி உத³குக்கே²பஸீமா ந க³ச்ச²தி, அந்தோயேவ க³ச்ச²தி, தஸ்மா தேஸங் அந்தோ பரிஸாபரியந்ததோ பட்டா²ய ஸமந்தா உத³குக்கே²பபரிச்சே²தோ³ காதப்³போ³. ஸசே பன த்³வே ஸங்கா⁴ விஸுங் விஸுங் உபோஸதா²தி³கம்மங் கரொந்தி, த்³வின்னங் உத³குக்கே²பானங் அந்தரே அஞ்ஞோ ஏகோ உத³குக்கே²போ உபசாரத்தா²ய ட²பேதப்³போ³. அயஞ்ஹி ஸத்தப்³ப⁴ந்தரஸீமா ச உத³குக்கே²பஸீமா ச பி⁴க்கூ²னங் டி²தோகாஸதோ பட்டா²ய லப்³ப⁴தி. பரிச்சே²த³ப்³ப⁴ந்தரே ஹத்த²பாஸங் விஜஹித்வா டி²தோபி பரிச்சே²த³தோ ப³ஹி அஞ்ஞங் தத்தகங்யேவ பரிச்சே²த³ங் அனதிக்கமித்வா டி²தோபி கம்மங் கோபேதி, இத³ங் ஸப்³ப³அட்ட²கதா²ஸு (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 147) ஸன்னிட்டா²னங். ஏவங் அப³த்³த⁴ஸீமா வேதி³தப்³பா³. இதி இமங் ப³த்³த⁴ஸீமாப³த்³த⁴ஸீமாவஸேன து³வித⁴ங் ஸீமங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் ‘‘தே ச கோ² ஹத்த²பாஸங் அவிஜஹித்வா ஏகஸீமாயங் டி²தா’’தி. தேஸு ஹி சதூஸு பி⁴க்கூ²ஸு ஏகஸீமாயங் ஹத்த²பாஸங் அவிஜஹித்வா டி²தெஸ்வேவேதங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபோஸத²கம்மங் பத்தகல்லங் நாம ஹோதி, ந இதரதா². யதா²ஹ ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, சதுன்னங் பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிது’’ந்தி (மஹாவ॰ 168).
