Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
૮-૯. નિદ્દા-સુનિદ્દાવિમાનવણ્ણના
8-9. Niddā-suniddāvimānavaṇṇanā
અટ્ઠમનવમવિમાનાનિ રાજગહનિદાનાનિ. અટ્ઠુપ્પત્તિયં યથાક્કમં ‘‘નિદ્દા નામ ઉપાસિકા…પે॰… ગોતમસ્સ યસસ્સિનો. તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… સુનિદ્દા નામ ઉપાસિકા’’તિ વત્તબ્બં. સેસં વુત્તનયમેવ. ગાથાસુપિ અપુબ્બં નત્થિ. તથા હિ એકચ્ચેસુ પોત્થકેસુ પાળિ પેય્યાલવસેન ઠપિતાતિ. તેન વુત્તં –
Aṭṭhamanavamavimānāni rājagahanidānāni. Aṭṭhuppattiyaṃ yathākkamaṃ ‘‘niddā nāma upāsikā…pe… gotamassa yasassino. Tena metādiso vaṇṇo…pe… suniddā nāma upāsikā’’ti vattabbaṃ. Sesaṃ vuttanayameva. Gāthāsupi apubbaṃ natthi. Tathā hi ekaccesu potthakesu pāḷi peyyālavasena ṭhapitāti. Tena vuttaṃ –
૨૪૬.
246.
‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰…
‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe…
વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.
Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.
૨૪૭.
247.
‘‘સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં’’.
‘‘Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
૨૪૮.
248.
‘‘નિદ્દાતિ મમં અઞ્ઞંસુ, રાજગહસ્મિં ઉપાસિકા…પે॰…
‘‘Niddāti mamaṃ aññaṃsu, rājagahasmiṃ upāsikā…pe…
ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.
Gotamassa yasassino.
૨૫૬.
256.
‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.
૨૫૮.
258.
‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.
‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… sabbadisā pabhāsatī’’ti.
૨૬૧.
261.
‘‘સા દેવતા અત્તમના…પે॰….
‘‘Sā devatā attamanā…pe….
૨૬૨.
262.
‘‘સુનિદ્દાતિ મં અઞ્ઞંસુ, રાજગહસ્મિં ઉપાસિકા…પે॰…
‘‘Suniddāti maṃ aññaṃsu, rājagahasmiṃ upāsikā…pe…
ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.
Gotamassa yasassino.
૨૬૮.
268.
‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…
વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.
Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.
નિદ્દા-સુનિદ્દાવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Niddā-suniddāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi
૮. નિદ્દાવિમાનવત્થુ • 8. Niddāvimānavatthu
૯. સુનિદ્દાવિમાનવત્થુ • 9. Suniddāvimānavatthu