Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૧૦. નિદ્દસવત્થુસુત્તવણ્ણના

    10. Niddasavatthusuttavaṇṇanā

    ૨૦. દસમે નિદ્દસવત્થૂનીતિ આદિસદ્દલોપેનાયં નિદ્દેસોતિ આહ ‘‘નિદ્દસાદિવત્થૂની’’તિ. નત્થિ ઇદાનિ ઇમસ્સ દસાતિ નિદ્દસો. પઞ્હોતિ ઞાતું ઇચ્છિતો અત્થો. પુન દસવસ્સો ન હોતીતિ તેસં મતિમત્તમેતન્તિ દસ્સેતું ‘‘સો કિરા’’તિ કિરસદ્દગ્ગહણં. નિદ્દસોતિ ચેતં વચનમત્તં. તસ્સ નિબ્બીસાદિભાવસ્સ વિય નિન્નવાદિભાવસ્સ ચ ઇચ્છિતત્તાતિ દસ્સેતું ‘‘ન કેવલઞ્ચા’’તિઆદિ વુત્તં. ગામે વિચરન્તોતિ ગામે પિણ્ડાય ચરન્તો. ન ઇદં તિત્થિયાનં અધિવચનં તેસુ તન્નિમિત્તસ્સ અભાવા, સાસનેપિ સેખસ્સપિ ન ઇદં અધિવચનં, કિમઙ્ગં પન પુથુજ્જનસ્સ. યસ્સ પનેતં અધિવચનં યેન ચ કારણેન, તં દસ્સેતું ‘‘ખીણાસવસ્સેત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. અપ્પટિસન્ધિકભાવો હિસ્સ પચ્ચક્ખતો કારણં. પરમ્પરાય ઇતરાનિ યાનિ પાળિયં આગતાનિં.

    20. Dasame niddasavatthūnīti ādisaddalopenāyaṃ niddesoti āha ‘‘niddasādivatthūnī’’ti. Natthi idāni imassa dasāti niddaso. Pañhoti ñātuṃ icchito attho. Puna dasavasso na hotīti tesaṃ matimattametanti dassetuṃ ‘‘so kirā’’ti kirasaddaggahaṇaṃ. Niddasoti cetaṃ vacanamattaṃ. Tassa nibbīsādibhāvassa viya ninnavādibhāvassa ca icchitattāti dassetuṃ ‘‘na kevalañcā’’tiādi vuttaṃ. Gāme vicarantoti gāme piṇḍāya caranto. Na idaṃ titthiyānaṃ adhivacanaṃ tesu tannimittassa abhāvā, sāsanepi sekhassapi na idaṃ adhivacanaṃ, kimaṅgaṃ pana puthujjanassa. Yassa panetaṃ adhivacanaṃ yena ca kāraṇena, taṃ dassetuṃ ‘‘khīṇāsavasseta’’ntiādi vuttaṃ. Appaṭisandhikabhāvo hissa paccakkhato kāraṇaṃ. Paramparāya itarāni yāni pāḷiyaṃ āgatāniṃ.

    સિક્ખાય સમ્મદેવ આદાનં સિક્ખાસમાદાનં. તં પનસ્સા પારિપૂરિયા વેદિતબ્બન્તિ આહ ‘‘સિક્ખાત્તયપૂરણે’’તિ. સિક્ખાય વા સમ્મદેવ આદિતો પટ્ઠાય રક્ખણં સિક્ખાસમાદાનં. તઞ્ચ અત્થતો પૂરણેન પરિચ્છિન્નં અરક્ખણે સબ્બેન સબ્બં અભાવતો, રક્ખણે ચ પરિપૂરણતો. બલવચ્છન્દોતિ દળ્હચ્છન્દો. આયતિન્તિ અનન્તરાનાગતદિવસાદિકાલો અધિપ્પેતો, ન અનાગતભવોતિ આહ ‘‘અનાગતે પુનદિવસાદીસુપી’’તિ. સિક્ખં પરિપૂરેન્તસ્સ તત્થ નિબદ્ધભત્તિતા અવિગતપેમતા. તેભૂમકધમ્માનં અનિચ્ચાદિવસેન સમ્મદેવ નિજ્ઝાનં ધમ્મનિસામનાતિ આહ ‘‘વિપસ્સનાયેતં અધિવચન’’ન્તિ. તણ્હાવિનયેતિ ભઙ્ગાનુપસ્સનાઞાણાનુભાવસિદ્ધે તણ્હાવિક્ખમ્ભને. એકીભાવેતિ ગણસઙ્ગણિકાકિલેસસઙ્ગણિકાવિગમસિદ્ધે વિવેકવાસે. વીરિયારમ્ભેતિ સમ્મપ્પધાનસ્સ પગ્ગણ્હને . તં પન સબ્બસો વીરિયસ્સ પરિબ્રૂહનં હોતીતિ આહ ‘‘કાયિકચેતસિકસ્સ વીરિયસ્સ પૂરણે’’તિ. સતિયઞ્ચેવ નિપકભાવે ચાતિ સતોકારિતાય ચેવ સમ્પજાનકારિતાય ચ. સતિસમ્પજઞ્ઞબલેનેવ હિ વીરિયારમ્ભો ઇજ્ઝતિ. દિટ્ઠિપટિવેધેતિ મગ્ગસમ્માદિટ્ઠિયા પટિવિજ્ઝને. તેનાહ ‘‘મગ્ગદસ્સને’’તિ.

    Sikkhāya sammadeva ādānaṃ sikkhāsamādānaṃ. Taṃ panassā pāripūriyā veditabbanti āha ‘‘sikkhāttayapūraṇe’’ti. Sikkhāya vā sammadeva ādito paṭṭhāya rakkhaṇaṃ sikkhāsamādānaṃ. Tañca atthato pūraṇena paricchinnaṃ arakkhaṇe sabbena sabbaṃ abhāvato, rakkhaṇe ca paripūraṇato. Balavacchandoti daḷhacchando. Āyatinti anantarānāgatadivasādikālo adhippeto, na anāgatabhavoti āha ‘‘anāgate punadivasādīsupī’’ti. Sikkhaṃ paripūrentassa tattha nibaddhabhattitā avigatapematā. Tebhūmakadhammānaṃ aniccādivasena sammadeva nijjhānaṃ dhammanisāmanāti āha ‘‘vipassanāyetaṃ adhivacana’’nti. Taṇhāvinayeti bhaṅgānupassanāñāṇānubhāvasiddhe taṇhāvikkhambhane. Ekībhāveti gaṇasaṅgaṇikākilesasaṅgaṇikāvigamasiddhe vivekavāse. Vīriyārambheti sammappadhānassa paggaṇhane . Taṃ pana sabbaso vīriyassa paribrūhanaṃ hotīti āha ‘‘kāyikacetasikassa vīriyassa pūraṇe’’ti. Satiyañceva nipakabhāve cāti satokāritāya ceva sampajānakāritāya ca. Satisampajaññabaleneva hi vīriyārambho ijjhati. Diṭṭhipaṭivedheti maggasammādiṭṭhiyā paṭivijjhane. Tenāha ‘‘maggadassane’’ti.

    નિદ્દસવત્થુસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Niddasavatthusuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    અનુસયવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anusayavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. નિદ્દસવત્થુસુત્તં • 10. Niddasavatthusuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. નિદ્દસવત્થુસુત્તવણ્ણના • 10. Niddasavatthusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact