Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī

    ૩. નિદ્દેસવારઅત્થવિભાવના

    3. Niddesavāraatthavibhāvanā

    સોળસહારનિદ્દેસવિભાવના

    Soḷasahāraniddesavibhāvanā

    . હારાદીસુ સમુદાયસ્સ નેત્તિપ્પકરણસ્સ ઉદ્દેસો ઉદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો નિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ઉદ્દિટ્ઠે હારાદયો નિદ્દિસિતું ‘‘તત્થ સઙ્ખેપતો નેત્તી’’તિઆદિ આરદ્ધં. અટ્ઠકથાયં પન ‘‘એવં ઉદ્દિટ્ઠે હારાદયો નિદ્દિસિતું ‘તત્થ સઙ્ખેપતો’તિઆદિ આરદ્ધ’’ન્તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૪) વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તસ્મિં ‘‘તત્થ કતમે સોળસ હારા? દેસના વિચયો’’તિઆદિઉદ્દેસપાઠે. સઙ્ખેપતોતિ સમાસતો. નેત્તીતિ નેત્તિપ્પકરણં. કિત્તિતાતિ કથિતા, ઇદાનિ નિદ્દેસતો કથેસ્સામીતિ વુત્તં હોતિ.

    4. Hārādīsu samudāyassa nettippakaraṇassa uddeso uddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo niddeso’’ti pucchitabbattā uddiṭṭhe hārādayo niddisituṃ ‘‘tattha saṅkhepato nettī’’tiādi āraddhaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘evaṃ uddiṭṭhe hārādayo niddisituṃ ‘tattha saṅkhepato’tiādi āraddha’’nti (netti. aṭṭha. 4) vuttaṃ. Tattha tatthāti tasmiṃ ‘‘tattha katame soḷasa hārā? Desanā vicayo’’tiādiuddesapāṭhe. Saṅkhepatoti samāsato. Nettīti nettippakaraṇaṃ. Kittitāti kathitā, idāni niddesato kathessāmīti vuttaṃ hoti.

    .

    1.

    ‘‘અસ્સાદાદીનવતા, નિસ્સરણમ્પિ ચ ફલં ઉપાયો ચ.

    ‘‘Assādādīnavatā, nissaraṇampi ca phalaṃ upāyo ca.

    આણત્તી ચ ભગવતો, યોગીનં દેસનાહારો’’તિ. –

    Āṇattī ca bhagavato, yogīnaṃ desanāhāro’’ti. –

    ગાથાયં યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન સુત્તે આગતા અસ્સાદોપિ આદીનવતા આદીનવોપિ નિસ્સરણમ્પિ ફલમ્પિ ઉપાયોપિ યોગીનં અત્થાય ભગવતો આણત્તિપિ ઇમે ધમ્મા દસ્સિતા સંવણ્ણિતા સંવણ્ણનાવસેન ઞાપિતા, સો સંવણ્ણનાવિસેસો દેસનાહારો નામાતિ અત્થયોજના.

    Gāthāyaṃ yena saṃvaṇṇanāvisesena sutte āgatā assādopi ādīnavatā ādīnavopi nissaraṇampi phalampi upāyopi yogīnaṃ atthāya bhagavato āṇattipi ime dhammā dassitā saṃvaṇṇitā saṃvaṇṇanāvasena ñāpitā, so saṃvaṇṇanāviseso desanāhāro nāmāti atthayojanā.

    વચનત્થાદયો અટ્ઠકથાયં વિત્થારતો વુત્તાવ, તસ્મા કિઞ્ચિમત્તમેવ કથેસ્સામિ. અસ્સાદીયતેતિ અસ્સાદો, કો સો? સુખં, સોમનસ્સં, ઇટ્ઠારમ્મણભૂતા પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા ચ. અસ્સાદેતિ એતાયાતિ વા અસ્સાદો, કો સો? તણ્હા, વિપલ્લાસા ચ. વિપલ્લાસવસેન હિ એકચ્ચે સત્તા અનિટ્ઠમ્પિ આરમ્મણં ઇટ્ઠાકારેન અસ્સાદેન્તિ.

    Vacanatthādayo aṭṭhakathāyaṃ vitthārato vuttāva, tasmā kiñcimattameva kathessāmi. Assādīyateti assādo, ko so? Sukhaṃ, somanassaṃ, iṭṭhārammaṇabhūtā pañcupādānakkhandhā ca. Assādeti etāyāti vā assādo, ko so? Taṇhā, vipallāsā ca. Vipallāsavasena hi ekacce sattā aniṭṭhampi ārammaṇaṃ iṭṭhākārena assādenti.

    આભુસં કમ્મેન દીનં દુક્ખાદિ હુત્વા વાતિ પવત્તતીતિ આદીનવો, દુક્ખાદિ. અથ વા અતિવિય આદીનં કપણં હુત્વા વાતિ પવત્તતીતિ આદીનવો, કપણમનુસ્સો, તથાભાવા ચ તેભૂમકા ધમ્મા અનિચ્ચતાદિયોગતો.

    Ābhusaṃ kammena dīnaṃ dukkhādi hutvā vāti pavattatīti ādīnavo, dukkhādi. Atha vā ativiya ādīnaṃ kapaṇaṃ hutvā vāti pavattatīti ādīnavo, kapaṇamanusso, tathābhāvā ca tebhūmakā dhammā aniccatādiyogato.

    નિસ્સરતિ એતેનાતિ નિસ્સરણં, અરિયમગ્ગો. નિસ્સરતીતિ વા નિસ્સરણં, નિબ્બાનં. પિ-સદ્દો સમ્પિણ્ડનત્થો. નિસ્સરણભેદો અટ્ઠકથાયં (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૪ હારસઙ્ખેપ) બહુધા વુત્તોવ.

    Nissarati etenāti nissaraṇaṃ, ariyamaggo. Nissaratīti vā nissaraṇaṃ, nibbānaṃ. Pi-saddo sampiṇḍanattho. Nissaraṇabhedo aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 4 hārasaṅkhepa) bahudhā vuttova.

    ફલતિ પવત્તતીતિ ફલં, દેસનાય ફલં. યદિપિ દેસના ફલનિપ્ફાદિકા ન હોતિ, તથાપિ ભગવતો ધમ્મદેસનં સુત્વા પુઞ્ઞસમ્ભારા સમ્ભવન્તિ, પુઞ્ઞસમ્ભારહેતુતો ફલં પવત્તં, તસ્મા દેસનાય ફલં નામાતિ. કતમં તં? દેવમનુસ્સેસુ આયુવણ્ણસુખબલયસપરિવારઅધિપતેય્યઉપધિસમ્પત્તિચક્કવત્તિસિરિદેવરજ્જ- સિરિચતુસમ્પત્તિચક્કસીલસમાધિસમ્પદા વિજ્જાભિઞ્ઞા પટિસમ્ભિદા સાવકબોધિપચ્ચેકબોધિસમ્માસમ્બોધિયો.

    Phalati pavattatīti phalaṃ, desanāya phalaṃ. Yadipi desanā phalanipphādikā na hoti, tathāpi bhagavato dhammadesanaṃ sutvā puññasambhārā sambhavanti, puññasambhārahetuto phalaṃ pavattaṃ, tasmā desanāya phalaṃ nāmāti. Katamaṃ taṃ? Devamanussesu āyuvaṇṇasukhabalayasaparivāraadhipateyyaupadhisampatticakkavattisiridevarajja- siricatusampatticakkasīlasamādhisampadā vijjābhiññā paṭisambhidā sāvakabodhipaccekabodhisammāsambodhiyo.

    પચ્ચયસામગ્ગિં ઉપગન્ત્વા અયતિ પવત્તતિ ફલં એતેનાતિ ઉપાયો, કો સો? અરિયમગ્ગસ્સ પુબ્બભાગપટિપદા. પુરિમા પટિપદા હિ પચ્છિમાય પટિપદાય અધિગમૂપાયો, પરમ્પરાય મગ્ગનિબ્બાનાધિગમસ્સ ચ ઉપાયો. કેચિ ‘‘મગ્ગોપિ ઉપાયો’’તિ વદન્તિ, તેસં મતેન નિબ્બાનમેવ નિસ્સરણન્તિ વુત્તં સિયા. ‘‘તે પહાય તરે ઓઘન્તિ ઇદં નિસ્સરણ’’ન્તિ (નેત્તિ॰ ૫) પન અરિયમગ્ગસ્સ નિસ્સરણભાવં વક્ખતિ, તસ્મા કેસઞ્ચિ વાદો ન ગહેતબ્બો.

    Paccayasāmaggiṃ upagantvā ayati pavattati phalaṃ etenāti upāyo, ko so? Ariyamaggassa pubbabhāgapaṭipadā. Purimā paṭipadā hi pacchimāya paṭipadāya adhigamūpāyo, paramparāya magganibbānādhigamassa ca upāyo. Keci ‘‘maggopi upāyo’’ti vadanti, tesaṃ matena nibbānameva nissaraṇanti vuttaṃ siyā. ‘‘Te pahāya tare oghanti idaṃ nissaraṇa’’nti (netti. 5) pana ariyamaggassa nissaraṇabhāvaṃ vakkhati, tasmā kesañci vādo na gahetabbo.

    આણત્તીતિ આણારહસ્સ ભગવતો વેનેય્યાનં હિતસિદ્ધિયા ‘‘એવં સમ્માપટિપત્તિં પટિપજ્જાહિ, મિચ્છાપટિપત્તિં મા પટિપજ્જાહી’’તિ વિધાનં આણાઠપનં આણત્તિ નામ.

    Āṇattīti āṇārahassa bhagavato veneyyānaṃ hitasiddhiyā ‘‘evaṃ sammāpaṭipattiṃ paṭipajjāhi, micchāpaṭipattiṃ mā paṭipajjāhī’’ti vidhānaṃ āṇāṭhapanaṃ āṇatti nāma.

    યુજ્જન્તિ પયુજ્જન્તિ ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનભાવનાસૂતિ યોગિનો, વેનેય્યા, તેસં યોગીનં અત્થાયાતિ વચનસેસં નીહરિત્વા યોજના કાતબ્બા. સુત્તે આગતાનં સબ્બેસં અસ્સાદાદીનં એકદેસાગતાનમ્પિ નીહરિત્વા સબ્બેસં વિભજનસંવણ્ણનાવિસેસો દેસનાહારોતિ નિદ્દેસતો ગહેતબ્બો, સો ચ વિભજનાકારો દેસનાહારવિભઙ્ગે (નેત્તિ॰ ૫) આગમિસ્સતીતિ ઇધ ન દસ્સિતોતિ.

    Yujjanti payujjanti catusaccakammaṭṭhānabhāvanāsūti yogino, veneyyā, tesaṃ yogīnaṃ atthāyāti vacanasesaṃ nīharitvā yojanā kātabbā. Sutte āgatānaṃ sabbesaṃ assādādīnaṃ ekadesāgatānampi nīharitvā sabbesaṃ vibhajanasaṃvaṇṇanāviseso desanāhāroti niddesato gahetabbo, so ca vibhajanākāro desanāhāravibhaṅge (netti. 5) āgamissatīti idha na dassitoti.

    દેસનાહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો વિચયહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Desanāhāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo vicayahāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    .

    2.

    ‘‘યં પુચ્છિતઞ્ચ વિસ્સજ્જિતઞ્ચ, સુત્તસ્સ યા ચ અનુગીતિ.

    ‘‘Yaṃ pucchitañca vissajjitañca, suttassa yā ca anugīti.

    સુત્તસ્સ યો પવિચયો, હારો વિચયોતિ નિદ્દિટ્ઠો’’તિ. –

    Suttassa yo pavicayo, hāro vicayoti niddiṭṭho’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ સુત્તસ્સ યં પુચ્છિતઞ્ચ યા પુચ્છા વિચયમાના ચ સુત્તસ્સ યં વિસ્સજ્જિતઞ્ચ યા વિસ્સજ્જના વિચયમાના ચ સુત્તસ્સ યો પદાદિવિચયો, અસ્સાદાદિવિચયો ચ અત્થિ, તે વુત્તપ્પકારા વિચયમાના પુચ્છાદયો યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન વિચિયન્તિ, સો સંવણ્ણનાવિસેસો વિચયો હારોતિ નિદ્દિટ્ઠોતિ અત્થયોજના કાતબ્બા.

    Gāthā vuttā. Tattha suttassa yaṃ pucchitañca yā pucchā vicayamānā ca suttassa yaṃ vissajjitañca yā vissajjanā vicayamānā ca suttassa yo padādivicayo, assādādivicayo ca atthi, te vuttappakārā vicayamānā pucchādayo yena saṃvaṇṇanāvisesena viciyanti, so saṃvaṇṇanāviseso vicayo hāroti niddiṭṭhoti atthayojanā kātabbā.

    પુચ્છીયતે પુચ્છિતં. વિસ્સજ્જીયતે વિસ્સજ્જિતન્તિ ભાવસાધનત્થો દટ્ઠબ્બો, ન કમ્મસાધનત્થો. તેન વુત્તં ટીકાયં ‘‘ભાવત્થે તોતિ આહ – ‘વિસ્સજ્જિતન્તિ વિસ્સજ્જના’’’તિ.

    Pucchīyate pucchitaṃ. Vissajjīyate vissajjitanti bhāvasādhanattho daṭṭhabbo, na kammasādhanattho. Tena vuttaṃ ṭīkāyaṃ ‘‘bhāvatthe toti āha – ‘vissajjitanti vissajjanā’’’ti.

    ‘‘સુત્તસ્સા’’તિ નિયમિતત્તા સંવણ્ણનાવસેન અટ્ઠકથાયં આગતં ન ગહેતબ્બન્તિ દટ્ઠબ્બં. સો વિચયો હારો અટ્ઠકથાયં (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૪ હારસઙ્ખેપ) વુત્તોવ. કથં? –

    ‘‘Suttassā’’ti niyamitattā saṃvaṇṇanāvasena aṭṭhakathāyaṃ āgataṃ na gahetabbanti daṭṭhabbaṃ. So vicayo hāro aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 4 hārasaṅkhepa) vuttova. Kathaṃ? –

    ‘‘અયં પુચ્છા અદિટ્ઠજોતના દિટ્ઠસંસન્દના વિમતિચ્છેદના અનુમતિપુચ્છા કથેતુકમ્યતાપુચ્છા સત્તાધિટ્ઠાના ધમ્માધિટ્ઠાના એકાધિટ્ઠાના અનેકાધિટ્ઠાના સમ્મુતિવિસયા પરમત્થવિસયા અતીતવિસયા અનાગતવિસયા પચ્ચુપ્પન્નવિસયા’’તિઆદિના પુચ્છાવિચયો વેદિતબ્બો. ‘‘ઇદં વિસ્સજ્જનં એકંસબ્યાકરણં વિભજ્જબ્યાકરણં પટિપુચ્છાબ્યાકરણં ઠપનં સાવસેસં નિરવસેસં સઉત્તરં નિરુત્તરં લોકિયં લોકુત્તર’’ન્તિઆદિના વિસ્સજ્જનવિચયો.

    ‘‘Ayaṃ pucchā adiṭṭhajotanā diṭṭhasaṃsandanā vimaticchedanā anumatipucchā kathetukamyatāpucchā sattādhiṭṭhānā dhammādhiṭṭhānā ekādhiṭṭhānā anekādhiṭṭhānā sammutivisayā paramatthavisayā atītavisayā anāgatavisayā paccuppannavisayā’’tiādinā pucchāvicayo veditabbo. ‘‘Idaṃ vissajjanaṃ ekaṃsabyākaraṇaṃ vibhajjabyākaraṇaṃ paṭipucchābyākaraṇaṃ ṭhapanaṃ sāvasesaṃ niravasesaṃ sauttaraṃ niruttaraṃ lokiyaṃ lokuttara’’ntiādinā vissajjanavicayo.

    ‘‘અયં પુચ્છા ઇમિના સમેતિ, એતેન ન સમેતી’’તિ પુચ્છિતત્થં આનેત્વા, વિચયો પુબ્બેનાપરં સંસન્દિત્વા ચ વિચયો પુબ્બાપરવિચયો. ‘‘અયં અનુગીતિ વુત્તત્થસઙ્ગહા અવુત્તત્થસઙ્ગહા તદુભયત્થસઙ્ગહા કુસલત્થસઙ્ગહા અકુસલત્થસઙ્ગહા’’તિઆદિના અનુગીતિવિચયો. અસ્સાદાદીસુ સુખવેદનાય ‘‘ઇટ્ઠારમ્મણાનુભવનલક્ખણા’’તિઆદિના, તણ્હાય ‘‘આરમ્મણગ્ગહણલક્ખણા’’તિઆદિના, વિપલ્લાસાનં ‘‘વિપરીતગ્ગહણલક્ખણા’’તિઆદિના, અવસિટ્ઠાનં તેભૂમકધમ્માનં ‘‘યથાસકલક્ખણા’’તિઆદિના સબ્બેસઞ્ચ દ્વાવીસતિયા તિકેસુ, દ્વાચત્તાલીસાધિકે ચ દુકસતે લબ્ભમાનપદવસેન તંતંઅસ્સાદત્થવિસેસનિદ્ધારણં અસ્સાદવિચયો.

    ‘‘Ayaṃ pucchā iminā sameti, etena na sametī’’ti pucchitatthaṃ ānetvā, vicayo pubbenāparaṃ saṃsanditvā ca vicayo pubbāparavicayo. ‘‘Ayaṃ anugīti vuttatthasaṅgahā avuttatthasaṅgahā tadubhayatthasaṅgahā kusalatthasaṅgahā akusalatthasaṅgahā’’tiādinā anugītivicayo. Assādādīsu sukhavedanāya ‘‘iṭṭhārammaṇānubhavanalakkhaṇā’’tiādinā, taṇhāya ‘‘ārammaṇaggahaṇalakkhaṇā’’tiādinā, vipallāsānaṃ ‘‘viparītaggahaṇalakkhaṇā’’tiādinā, avasiṭṭhānaṃ tebhūmakadhammānaṃ ‘‘yathāsakalakkhaṇā’’tiādinā sabbesañca dvāvīsatiyā tikesu, dvācattālīsādhike ca dukasate labbhamānapadavasena taṃtaṃassādatthavisesaniddhāraṇaṃ assādavicayo.

    દુક્ખવેદનાય ‘‘અનિટ્ઠાનુભવનલક્ખણા’’તિઆદિના, દુક્ખસચ્ચાનં ‘‘પટિસન્ધિલક્ખણા’’તિઆદિના, અનિચ્ચતાદીનં આદિઅન્તવન્તતાય અનિચ્ચન્તિકતાય ચ ‘‘અનિચ્ચા’’તિઆદિના સબ્બેસઞ્ચ લોકિયધમ્માનં સંકિલેસભાગિયહાનભાગિયતાદિવસેન આદીનવવુત્તિયા ઓકારનિદ્ધારણેન આદીનવવિચયો. નિસ્સરણપદે અરિયમગ્ગસ્સ આગમનતો કાયાનુપસ્સનાદિપુબ્બભાગપટિપદાવિભાગવિસેસનિદ્ધારણવસેન, નિબ્બાનસ્સ યથાવુત્તપરિયાયવિભાગવિસેસનિદ્ધારણવસેનાતિ એવં નિસ્સરણવિચયો. ફલાદીનં તંતંસુત્તદેસનાય સાધેતબ્બફલસ્સ તદુપાયસ્સ તત્થ તત્થ સુત્તવિધિવચનસ્સ ચ વિભાગનિદ્ધારણવસેન વિચયો વેદિતબ્બો. એવં પદપુચ્છાવિસ્સજ્જનપુચ્છાપુબ્બાપરાનુગીતીનં, અસ્સાદાદીનઞ્ચ વિસેસનિદ્ધારણવસેનેવ વિચયલક્ખણો ‘‘વિચયો હારો’’તિ વેદિતબ્બોતિ –

    Dukkhavedanāya ‘‘aniṭṭhānubhavanalakkhaṇā’’tiādinā, dukkhasaccānaṃ ‘‘paṭisandhilakkhaṇā’’tiādinā, aniccatādīnaṃ ādiantavantatāya aniccantikatāya ca ‘‘aniccā’’tiādinā sabbesañca lokiyadhammānaṃ saṃkilesabhāgiyahānabhāgiyatādivasena ādīnavavuttiyā okāraniddhāraṇena ādīnavavicayo. Nissaraṇapade ariyamaggassa āgamanato kāyānupassanādipubbabhāgapaṭipadāvibhāgavisesaniddhāraṇavasena, nibbānassa yathāvuttapariyāyavibhāgavisesaniddhāraṇavasenāti evaṃ nissaraṇavicayo. Phalādīnaṃ taṃtaṃsuttadesanāya sādhetabbaphalassa tadupāyassa tattha tattha suttavidhivacanassa ca vibhāganiddhāraṇavasena vicayo veditabbo. Evaṃ padapucchāvissajjanapucchāpubbāparānugītīnaṃ, assādādīnañca visesaniddhāraṇavaseneva vicayalakkhaṇo ‘‘vicayo hāro’’ti veditabboti –

    એવં વુત્તોવ.

    Evaṃ vuttova.

    વિસ્સજ્જનવિસેસો પન ટીકાયં વુત્તો. કથં? –

    Vissajjanaviseso pana ṭīkāyaṃ vutto. Kathaṃ? –

    ‘‘ચક્ખુ અનિચ્ચ’’ન્તિ પુટ્ઠે ‘‘આમ, ચક્ખુ અનિચ્ચમેવા’’તિ એકન્તતો વિસ્સજ્જનં એકંસબ્યાકરણં, ‘‘અઞ્ઞિન્દ્રિયં ભાવેતબ્બં, સચ્છિકાતબ્બઞ્ચા’’તિ પુટ્ઠે ‘‘મગ્ગપરિયાપન્નં ભાવેતબ્બં, ફલપરિયાપન્નં સચ્છિકાતબ્બ’’ન્તિ વિભજિત્વા વિસ્સજ્જનં વિભજ્જબ્યાકરણં, ‘‘અઞ્ઞિન્દ્રિયં કુસલ’’ન્તિ પુટ્ઠે ‘‘કિં અનવજ્જટ્ઠો કુસલત્થો, ઉદાહુ સુખવિપાકટ્ઠો’’તિ પટિપુચ્છિત્વા વિસ્સજ્જનં પટિપુચ્છાબ્યાકરણં, ‘‘સસ્સતો અત્તા, અસસ્સતો વા’’તિ વુત્તે ‘‘અબ્યાકતમેત’’ન્તિઆદિના અવિસ્સજ્જનં ઠપનં, ‘‘કિં પનેતે ‘કુસલા’તિ વા ‘ધમ્મા’તિ વા એકત્થા, ઉદાહુ નાનત્થા’’તિ ઇદં પુચ્છનં સાવસેસં. વિસ્સજ્જનસ્સ પન સાવસેસતો વેનેય્યજ્ઝાસયવસેન દેસનાયં વેદિતબ્બા. અપાટિહીરકં સઉત્તરં સપ્પાટિહીરકં નિરુત્તરં, સેસં વિચયહારનિદ્દેસે સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ –

    ‘‘Cakkhu anicca’’nti puṭṭhe ‘‘āma, cakkhu aniccamevā’’ti ekantato vissajjanaṃ ekaṃsabyākaraṇaṃ, ‘‘aññindriyaṃ bhāvetabbaṃ, sacchikātabbañcā’’ti puṭṭhe ‘‘maggapariyāpannaṃ bhāvetabbaṃ, phalapariyāpannaṃ sacchikātabba’’nti vibhajitvā vissajjanaṃ vibhajjabyākaraṇaṃ, ‘‘aññindriyaṃ kusala’’nti puṭṭhe ‘‘kiṃ anavajjaṭṭho kusalattho, udāhu sukhavipākaṭṭho’’ti paṭipucchitvā vissajjanaṃ paṭipucchābyākaraṇaṃ, ‘‘sassato attā, asassato vā’’ti vutte ‘‘abyākatameta’’ntiādinā avissajjanaṃ ṭhapanaṃ, ‘‘kiṃ panete ‘kusalā’ti vā ‘dhammā’ti vā ekatthā, udāhu nānatthā’’ti idaṃ pucchanaṃ sāvasesaṃ. Vissajjanassa pana sāvasesato veneyyajjhāsayavasena desanāyaṃ veditabbā. Apāṭihīrakaṃ sauttaraṃ sappāṭihīrakaṃ niruttaraṃ, sesaṃ vicayahāraniddese suviññeyyamevāti –

    વુત્તોવ. સંવણ્ણનાસુ વુત્તો અત્થો અનાકુલો પાકટો યતિપોતેહિ વિઞ્ઞાતો, સો સબ્બત્થ અમ્હેહિ ન વિભત્તોતિ દટ્ઠબ્બો.

    Vuttova. Saṃvaṇṇanāsu vutto attho anākulo pākaṭo yatipotehi viññāto, so sabbattha amhehi na vibhattoti daṭṭhabbo.

    વિચયહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો યુત્તિહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Vicayahāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo yuttihāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    .

    3.

    ‘‘સબ્બેસં હારાનં, યા ભૂમી યો ચ ગોચરો તેસં.

    ‘‘Sabbesaṃ hārānaṃ, yā bhūmī yo ca gocaro tesaṃ.

    યુત્તાયુત્તપરિક્ખા, હારો યુત્તીતિ નિદ્દિટ્ઠો’’તિ. –

    Yuttāyuttaparikkhā, hāro yuttīti niddiṭṭho’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ સબ્બેસં સોળસન્નં હારાનં યા ભૂમિ પવત્તનટ્ઠાનભૂતં બ્યઞ્જનં, યો ગોચરો સુત્તત્થો ચ અત્થિ, તેસં ભૂમિસઙ્ખાતબ્યઞ્જનગોચરસઙ્ખાતસુત્તત્થાનં યા યુત્તાયુત્તપરિક્ખા યુત્તાયુત્તીનં વિચારણા સંવણ્ણના કતા, સો યુત્તિઅયુત્તિપરિક્ખાવિચારણસઙ્ખાતો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘યુત્તિ હારો’’તિ નિદ્દિટ્ઠોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha sabbesaṃ soḷasannaṃ hārānaṃ yā bhūmi pavattanaṭṭhānabhūtaṃ byañjanaṃ, yo gocaro suttattho ca atthi, tesaṃ bhūmisaṅkhātabyañjanagocarasaṅkhātasuttatthānaṃ yā yuttāyuttaparikkhā yuttāyuttīnaṃ vicāraṇā saṃvaṇṇanā katā, so yuttiayuttiparikkhāvicāraṇasaṅkhāto saṃvaṇṇanāviseso ‘‘yutti hāro’’ti niddiṭṭhoti atthayojanā.

    તેસં હારાનં ભૂમિભૂતસ્સ સુત્તે આગતસ્સ બ્યઞ્જનસ્સ યુત્તિભાવો દુવિધો સભાવનિરુત્તિભાવો, અધિપ્પેતત્થવાચકભાવો ચ. ગોચરભૂતસ્સ પન સુત્તે આગતસ્સ યુત્તિભાવો સુત્તવિનયધમ્મતાહિ અવિલોમનં. અયુત્તિભાવો વુત્તવિપરિયાયેન ગહેતબ્બો.

    Tesaṃ hārānaṃ bhūmibhūtassa sutte āgatassa byañjanassa yuttibhāvo duvidho sabhāvaniruttibhāvo, adhippetatthavācakabhāvo ca. Gocarabhūtassa pana sutte āgatassa yuttibhāvo suttavinayadhammatāhi avilomanaṃ. Ayuttibhāvo vuttavipariyāyena gahetabbo.

    યુત્તિહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો પદટ્ઠાનહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Yuttihāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo padaṭṭhānahāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    .

    4.

    ‘‘ધમ્મં દેસેતિ જિનો, તસ્સ ચ ધમ્મસ્સ યં પદટ્ઠાનં.

    ‘‘Dhammaṃ deseti jino, tassa ca dhammassa yaṃ padaṭṭhānaṃ.

    ઇતિ યાવ સબ્બધમ્મા, એસો હારો પદટ્ઠાનો’’તિ. –

    Iti yāva sabbadhammā, eso hāro padaṭṭhāno’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ ધમ્મન્તિ યં કિઞ્ચિ કુસલાદિધમ્મં સુત્તે જિનો દેસેતિ, તસ્સ સુત્તે જિનેન દેસિતસ્સ કુસલાદિધમ્મસ્સ યઞ્ચ પદટ્ઠાનં નિદ્ધારેતબ્બં, તં તં પદટ્ઠાનઞ્ચાતિ એવં વુત્તનયેન યાવ યત્તકા સબ્બે ધમ્મા સુત્તે જિનેન દેસિતા, તત્તકાનં સબ્બેસં ધમ્માનં યઞ્ચ પદટ્ઠાનં નિદ્ધારેતબ્બં, તસ્સ ચ પદટ્ઠાનસ્સ યઞ્ચ પદટ્ઠાનં નિદ્ધારેતબ્બં, તં તં પદટ્ઠાનઞ્ચ, ઇતિ એવં વુત્તનયેન યાવ યત્તકા સબ્બે પદટ્ઠાનધમ્મા નિદ્ધારેતબ્બાવ, તત્તકાનિ સબ્બાનિ ધમ્મપદટ્ઠાનાનિ યથાનુરૂપં નિદ્ધારેત્વા યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન કથિતાનિ, એસો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘પદટ્ઠાનો હારો’’તિ નિદ્દિટ્ઠોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha dhammanti yaṃ kiñci kusalādidhammaṃ sutte jino deseti, tassa sutte jinena desitassa kusalādidhammassa yañca padaṭṭhānaṃ niddhāretabbaṃ, taṃ taṃ padaṭṭhānañcāti evaṃ vuttanayena yāva yattakā sabbe dhammā sutte jinena desitā, tattakānaṃ sabbesaṃ dhammānaṃ yañca padaṭṭhānaṃ niddhāretabbaṃ, tassa ca padaṭṭhānassa yañca padaṭṭhānaṃ niddhāretabbaṃ, taṃ taṃ padaṭṭhānañca, iti evaṃ vuttanayena yāva yattakā sabbe padaṭṭhānadhammā niddhāretabbāva, tattakāni sabbāni dhammapadaṭṭhānāni yathānurūpaṃ niddhāretvā yena saṃvaṇṇanāvisesena kathitāni, eso saṃvaṇṇanāviseso ‘‘padaṭṭhāno hāro’’ti niddiṭṭhoti atthayojanā.

    સુત્તે દેસિતકુસલધમ્મસ્સ યોનિસોમનસિકારસદ્ધમ્મસ્સવનસપ્પુરિસૂપનિસ્સયાદિ પદટ્ઠાનં, સુત્તે દેસિતઅકુસલધમ્મસ્સ અયોનિસોમનસિકારઅસદ્ધમ્મસ્સવનઅસપ્પુરિસૂપનિસ્સયાદિ પદટ્ઠાનં, અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ યથારહં કુસલાકુસલાબ્યાકતા પદટ્ઠાનન્તિઆદિના નિદ્ધારેતબ્બન્તિ.

    Sutte desitakusaladhammassa yonisomanasikārasaddhammassavanasappurisūpanissayādi padaṭṭhānaṃ, sutte desitaakusaladhammassa ayonisomanasikāraasaddhammassavanaasappurisūpanissayādi padaṭṭhānaṃ, abyākatassa dhammassa yathārahaṃ kusalākusalābyākatā padaṭṭhānantiādinā niddhāretabbanti.

    પદટ્ઠાનહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો લક્ખણહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Padaṭṭhānahāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo lakkhaṇahāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    .

    5.

    ‘‘વુત્તમ્હિ એકધમ્મે, યે ધમ્મા એકલક્ખણા કેચિ.

    ‘‘Vuttamhi ekadhamme, ye dhammā ekalakkhaṇā keci.

    વુત્તા ભવન્તિ સબ્બે, સો હારો લક્ખણો નામા’’તિ. –

    Vuttā bhavanti sabbe, so hāro lakkhaṇo nāmā’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ એકધમ્મે સુત્તે ભગવતા વુત્તમ્હિ, અટ્ઠકથાયં નિદ્ધારિતે વા સતિ તેન ધમ્મેન યે કેચિ ધમ્મા એકલક્ખણા ભવન્તિ, સબ્બે તે ધમ્મા સુત્તે સરૂપતો અવુત્તાપિ સમાનલક્ખણતાય સંવણ્ણેતબ્બભાવેન આનેત્વા યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન વુત્તા ભવન્તિ, સો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘લક્ખણો નામ હારો’’તિ નિદ્દિટ્ઠોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha ekadhamme sutte bhagavatā vuttamhi, aṭṭhakathāyaṃ niddhārite vā sati tena dhammena ye keci dhammā ekalakkhaṇā bhavanti, sabbe te dhammā sutte sarūpato avuttāpi samānalakkhaṇatāya saṃvaṇṇetabbabhāvena ānetvā yena saṃvaṇṇanāvisesena vuttā bhavanti, so saṃvaṇṇanāviseso ‘‘lakkhaṇo nāma hāro’’ti niddiṭṭhoti atthayojanā.

    એકં સમાનં લક્ખણં એતેસન્તિ એકલક્ખણા, સમાનલક્ખણા, સહચારિતાય વા સમાનકિચ્ચતાય વા સમાનહેતુતાય વા સમાનફલતાય વા સમાનારમ્મણતાય વા અવુત્તાપિ નિદ્ધારિતાતિ. કથં ? – ‘‘નાનત્તકાયાનાનત્તસઞ્ઞિનો (દી॰ નિ॰ ૩.૩૪૧, ૩૫૭, ૩૫૯; અ॰ નિ॰ ૯.૨૪), નાનત્તસઞ્ઞાનં અમનસિકારા’’તિઆદીસુ સહચારિતાય સઞ્ઞાય સહગતા ધમ્મા નિદ્ધારિતા. ‘‘દદં મિત્તાનિ ગન્થતી’’તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૬; સુ॰ નિ॰ ૧૮૯) સમાનકિચ્ચતા, પિયવચનઅત્થચરિયા સમાનત્થતાપિ નિદ્ધારિતા, ‘‘ફસ્સપચ્ચયા વેદના’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૩.૧૨૬; સં॰ નિ॰ ૨.૧; મહાવ॰ ૧; વિભ॰ ૨૨૫; ઉદા॰ ૧; નેત્તિ॰ ૨૪) સમાનહેતુતાય સઞ્ઞાદયોપિ નિદ્ધારિતા, ‘‘અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૩.૧૨૬; સં॰ નિ॰ ૨.૧; મહાવ॰ ૧; વિભ॰ ૨૨૫; ઉદા॰ ૧; નેત્તિ॰ ૨૪) સમાનફલતાય તણ્હુપાદાનાદયોપિ નિદ્ધારિતા, ‘‘રૂપં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતી’’તિઆદીસુ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૨૪) સમાનારમ્મણતાય તંસમ્પયુત્તા વેદનાદયોપિ નિદ્ધારિતા, નિદ્ધારેત્વા વત્તબ્બાતિ અત્થોતિ. વિત્થારો વિભઙ્ગવારે (નેત્તિ॰ ૨૩) આગમિસ્સતિ.

    Ekaṃ samānaṃ lakkhaṇaṃ etesanti ekalakkhaṇā, samānalakkhaṇā, sahacāritāya vā samānakiccatāya vā samānahetutāya vā samānaphalatāya vā samānārammaṇatāya vā avuttāpi niddhāritāti. Kathaṃ ? – ‘‘Nānattakāyānānattasaññino (dī. ni. 3.341, 357, 359; a. ni. 9.24), nānattasaññānaṃ amanasikārā’’tiādīsu sahacāritāya saññāya sahagatā dhammā niddhāritā. ‘‘Dadaṃ mittāni ganthatī’’tiādīsu (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 189) samānakiccatā, piyavacanaatthacariyā samānatthatāpi niddhāritā, ‘‘phassapaccayā vedanā’’tiādīsu (ma. ni. 3.126; saṃ. ni. 2.1; mahāva. 1; vibha. 225; udā. 1; netti. 24) samānahetutāya saññādayopi niddhāritā, ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā’’tiādīsu (ma. ni. 3.126; saṃ. ni. 2.1; mahāva. 1; vibha. 225; udā. 1; netti. 24) samānaphalatāya taṇhupādānādayopi niddhāritā, ‘‘rūpaṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjatī’’tiādīsu (paṭṭhā. 1.1.424) samānārammaṇatāya taṃsampayuttā vedanādayopi niddhāritā, niddhāretvā vattabbāti atthoti. Vitthāro vibhaṅgavāre (netti. 23) āgamissati.

    લક્ખણો હારો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો ચતુબ્યૂહો હારો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Lakkhaṇo hāro niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo catubyūho hāro’’ti pucchitabbattā –

    .

    6.

    ‘‘નેરુત્તમધિપ્પાયો , બ્યઞ્જનમથ દેસનાનિદાનઞ્ચ;

    ‘‘Neruttamadhippāyo , byañjanamatha desanānidānañca;

    પુબ્બાપરાનુસન્ધી, એસો હારો ચતુબ્યૂહો’’તિ. –

    Pubbāparānusandhī, eso hāro catubyūho’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ નેરુત્તં સુત્તપદનિબ્બચનઞ્ચ બુદ્ધાનં તસ્સ તસ્સ સુત્તસ્સ દેસકાનં, સાવકાનં વા અધિપ્પાયો ચ અત્થબ્યઞ્જનેન બ્યઞ્જનમુખેન દેસનાનિદાનઞ્ચ પુબ્બાપરેન અનુસન્ધિ ચ એતે નિરુત્તાદયો યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન વિભાવીયન્તિ, એસો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘ચતુબ્યૂહો હારો’’તિ નિદ્દિટ્ઠો. દેસનાપવત્તિનિમિત્તં દેસકસ્સ અજ્ઝાસયાદિ દેસનાનિદાનં નામ. ચતુબ્યૂહહારસ્સ બહુવિસયત્તા વિભઙ્ગે (નેત્તિ॰ ૨૫ આદયો) લક્ખણસમ્પત્તિં કત્વા કથયિસ્સામ.

    Gāthā vuttā. Tattha neruttaṃ suttapadanibbacanañca buddhānaṃ tassa tassa suttassa desakānaṃ, sāvakānaṃ vā adhippāyo ca atthabyañjanena byañjanamukhena desanānidānañca pubbāparena anusandhi ca ete niruttādayo yena saṃvaṇṇanāvisesena vibhāvīyanti, eso saṃvaṇṇanāviseso ‘‘catubyūho hāro’’ti niddiṭṭho. Desanāpavattinimittaṃ desakassa ajjhāsayādi desanānidānaṃ nāma. Catubyūhahārassa bahuvisayattā vibhaṅge (netti. 25 ādayo) lakkhaṇasampattiṃ katvā kathayissāma.

    ચતુબ્યૂહહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો આવટ્ટહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Catubyūhahāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo āvaṭṭahāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    .

    7.

    ‘‘એકમ્હિ પદટ્ઠાને, પરિયેસતિ સેસકં પદટ્ઠાનં;

    ‘‘Ekamhi padaṭṭhāne, pariyesati sesakaṃ padaṭṭhānaṃ;

    આવટ્ટતિ પટિપક્ખે, આવટ્ટો નામ સો હારો’’તિ. –

    Āvaṭṭati paṭipakkhe, āvaṭṭo nāma so hāro’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ પરક્કમધાતુઆદીનં પદટ્ઠાને એકમ્હિ આરમ્ભધાતુઆદિકે દેસનારુળ્હે સતિ વિસભાગતાય વા સેસકં પદટ્ઠાનં પરિયેસતિ , દેસનાય સરૂપતો અગ્ગહણેન વા સેસકં પદટ્ઠાનં પરિયેસતિ, યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન પરિયેસિત્વા યોજેન્તો દેસનં પમાદાદીનં પદટ્ઠાનભૂતે કોસજ્જાદિકે પટિપક્ખે આવટ્ટતિ આવટ્ટાપેતિ, સો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘આવટ્ટો હારો નામા’’તિ નિદ્દિટ્ઠોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha parakkamadhātuādīnaṃ padaṭṭhāne ekamhi ārambhadhātuādike desanāruḷhe sati visabhāgatāya vā sesakaṃ padaṭṭhānaṃ pariyesati , desanāya sarūpato aggahaṇena vā sesakaṃ padaṭṭhānaṃ pariyesati, yena saṃvaṇṇanāvisesena pariyesitvā yojento desanaṃ pamādādīnaṃ padaṭṭhānabhūte kosajjādike paṭipakkhe āvaṭṭati āvaṭṭāpeti, so saṃvaṇṇanāviseso ‘‘āvaṭṭo hāro nāmā’’ti niddiṭṭhoti atthayojanā.

    ‘‘પટિપક્ખે’’તિ ઇદં નિદસ્સનમત્તં, સેસેપિ સભાગે આવટ્ટનતો. ન હિ આરમ્ભધાતુઆદિકે દેસનારુળ્હે સતિ તપ્પટિપક્ખે કોસજ્જાદિકેયેવ દેસનં આવટ્ટેતિ, અથ ખો અવસેસવીરિયારમ્ભાદિકેપિ દેસનં આવટ્ટેતીતિ.

    ‘‘Paṭipakkhe’’ti idaṃ nidassanamattaṃ, sesepi sabhāge āvaṭṭanato. Na hi ārambhadhātuādike desanāruḷhe sati tappaṭipakkhe kosajjādikeyeva desanaṃ āvaṭṭeti, atha kho avasesavīriyārambhādikepi desanaṃ āvaṭṭetīti.

    આવટ્ટહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો વિભત્તિહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Āvaṭṭahāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo vibhattihāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    .

    8.

    ‘‘ધમ્મઞ્ચ પદટ્ઠાનં, ભૂમિઞ્ચ વિભજતે અયં હારો.

    ‘‘Dhammañca padaṭṭhānaṃ, bhūmiñca vibhajate ayaṃ hāro.

    સાધારણે અસાધારણે ચ નેય્યો વિભત્તી’’તિ. –

    Sādhāraṇe asādhāraṇe ca neyyo vibhattī’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ કુસલાદિવસેન અનેકવિધં સભાવધમ્મઞ્ચ દાનસીલાદિપદટ્ઠાનઞ્ચ ‘‘દસ્સનભૂમિ ભાવનાભૂમી’’તિ એવમાદિકં ભૂમિઞ્ચ સાધારણે ચ અસાધારણે ચ યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન વિભજતે, સો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘વિભત્તિ હારો’’તિ નેય્યોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha kusalādivasena anekavidhaṃ sabhāvadhammañca dānasīlādipadaṭṭhānañca ‘‘dassanabhūmi bhāvanābhūmī’’ti evamādikaṃ bhūmiñca sādhāraṇe ca asādhāraṇe ca yena saṃvaṇṇanāvisesena vibhajate, so saṃvaṇṇanāviseso ‘‘vibhatti hāro’’ti neyyoti atthayojanā.

    ‘‘ઇમસ્મિં સુત્તે વુત્તા કુસલા વાસનાભાગિયા, ઇમસ્મિં સુત્તે વુત્તા કુસલા નિબ્બેધભાગિયા’’ત્યાદિના, ‘‘ઇમસ્મિં સુત્તે વુત્તા અકુસલા કિલેસભાગિયા’’ત્યાદિના ધમ્મઞ્ચ, ‘‘ઇદં સીલં ઇમસ્સ મહગ્ગતવિસેસસ્સ પદટ્ઠાનં, ઇદં સીલં ઇદં ઝાનં ઇમસ્સ લોકુત્તરસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્ત્યાદિના પદટ્ઠાનઞ્ચ, ‘‘દસ્સનપહાતબ્બસ્સ પુથુજ્જનો ભૂમિ, ભાવનાપહાતબ્બસ્સ સોતાપન્નાદયો ભૂમિ’’ત્યાદિના ભૂમિઞ્ચ, ‘‘કામરાગબ્યાપાદા પુથુજ્જનસોતાપન્નાનં સાધારણા’’ત્યાદિના સાધારણે ચ, ‘‘કામરાગબ્યાપાદા અનાગામિઅરહન્તાનં અસાધારણા’’ત્યાદિના અસાધારણે ચ યેન વિભજતિ, સો વિભત્તિ હારો નામાતિઆદિના (નેત્તિ॰ ૩૩-૩૪) વિત્થારેત્વા વિભજનાકારો ગહેતબ્બો.

    ‘‘Imasmiṃ sutte vuttā kusalā vāsanābhāgiyā, imasmiṃ sutte vuttā kusalā nibbedhabhāgiyā’’tyādinā, ‘‘imasmiṃ sutte vuttā akusalā kilesabhāgiyā’’tyādinā dhammañca, ‘‘idaṃ sīlaṃ imassa mahaggatavisesassa padaṭṭhānaṃ, idaṃ sīlaṃ idaṃ jhānaṃ imassa lokuttarassa padaṭṭhāna’’ntyādinā padaṭṭhānañca, ‘‘dassanapahātabbassa puthujjano bhūmi, bhāvanāpahātabbassa sotāpannādayo bhūmi’’tyādinā bhūmiñca, ‘‘kāmarāgabyāpādā puthujjanasotāpannānaṃ sādhāraṇā’’tyādinā sādhāraṇe ca, ‘‘kāmarāgabyāpādā anāgāmiarahantānaṃ asādhāraṇā’’tyādinā asādhāraṇe ca yena vibhajati, so vibhatti hāro nāmātiādinā (netti. 33-34) vitthāretvā vibhajanākāro gahetabbo.

    વિભત્તિહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો પરિવત્તનહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Vibhattihāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo parivattanahāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    .

    9.

    ‘‘કુસલાકુસલે ધમ્મે, નિદ્દિટ્ઠે ભાવિતે પહીને ચ.

    ‘‘Kusalākusale dhamme, niddiṭṭhe bhāvite pahīne ca.

    પરિવત્તતિ પટિપક્ખે, હારો પરિવત્તનો નામા’’તિ. –

    Parivattati paṭipakkhe, hāro parivattano nāmā’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ સુત્તે ભાવિતે ભાવિતબ્બે કુસલે અનવજ્જધમ્મે નિદ્દિટ્ઠે કથિતે, સંવણ્ણિતે વા પહીને પહાતબ્બે અકુસલે સાવજ્જધમ્મે નિદ્દિટ્ઠે કથિતે, સંવણ્ણિતે વા તેસં ધમ્માનં પટિપક્ખે વિપરીતધમ્મે યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન પરિવત્તતિ પરિવત્તેતિ, સો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘પરિવત્તનો હારો નામા’’તિ વેદિતબ્બોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha sutte bhāvite bhāvitabbe kusale anavajjadhamme niddiṭṭhe kathite, saṃvaṇṇite vā pahīne pahātabbe akusale sāvajjadhamme niddiṭṭhe kathite, saṃvaṇṇite vā tesaṃ dhammānaṃ paṭipakkhe viparītadhamme yena saṃvaṇṇanāvisesena parivattati parivatteti, so saṃvaṇṇanāviseso ‘‘parivattano hāro nāmā’’ti veditabboti atthayojanā.

    ‘‘સમ્માદિટ્ઠિસ્સ પુરિસપુગ્ગલસ્સ મિચ્છાદિટ્ઠિ નિજ્જિણ્ણા ભવતી’’તિઆદિના ચ ‘‘યસ્સ વા પાણાતિપાતા પટિવિરતસ્સ પાણાતિપાતો પહીનો’’તિઆદિના ચ ‘‘ભુઞ્જિતબ્બા કામા …પે॰… કામેહિ વેરમણી તેસં અધમ્મો’’તિઆદિના ચ પટિપક્ખે પરિવત્તનભાવં વિભઙ્ગવારે (નેત્તિ॰ ૩૫ આદયો) વક્ખતીતિ ન વિત્થારિતા.

    ‘‘Sammādiṭṭhissa purisapuggalassa micchādiṭṭhi nijjiṇṇā bhavatī’’tiādinā ca ‘‘yassa vā pāṇātipātā paṭiviratassa pāṇātipāto pahīno’’tiādinā ca ‘‘bhuñjitabbā kāmā …pe… kāmehi veramaṇī tesaṃ adhammo’’tiādinā ca paṭipakkhe parivattanabhāvaṃ vibhaṅgavāre (netti. 35 ādayo) vakkhatīti na vitthāritā.

    પરિવત્તનહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો વેવચનહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Parivattanahāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo vevacanahāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    ૧૦.

    10.

    ‘‘વેવચનાનિ બહૂનિ તુ, સુત્તે વુત્તાનિ એકધમ્મસ્સ.

    ‘‘Vevacanāni bahūni tu, sutte vuttāni ekadhammassa.

    યો જાનાતિ સુત્તવિદૂ, વેવચનો નામ સો હારો’’તિ. –

    Yo jānāti suttavidū, vevacano nāma so hāro’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ એકધમ્મસ્સ પદત્થસ્સ સુત્તે વુત્તાનિ તુ વુત્તાનિ એવ, બહૂનિ તુ બહૂનિ એવ વેવચનાનિ યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન યો સુત્તવિદૂ જાનાતિ, જાનિત્વા એકસ્મિંયેવ પદત્થે યોજેતિ, તસ્સ સુત્તવિદુનો સો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘વેવચનો નામ હારો’’તિ નિદ્દિટ્ઠોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha ekadhammassa padatthassa sutte vuttāni tu vuttāni eva, bahūni tu bahūni eva vevacanāni yena saṃvaṇṇanāvisesena yo suttavidū jānāti, jānitvā ekasmiṃyeva padatthe yojeti, tassa suttaviduno so saṃvaṇṇanāviseso ‘‘vevacano nāma hāro’’ti niddiṭṭhoti atthayojanā.

    એત્થ ચ યો સો-સદ્દા અસમાનત્થા ચ હોન્તીતિ ‘‘યો સુત્તવિદૂ’’તિ વત્વા ‘‘સો સંવણ્ણનાવિસેસો’’તિ વુત્તન્તિ. ‘‘ભગવા’’તિ પદસ્સ એકસ્મિંયેવ અત્થે ભગવતિ ‘‘અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો વિજ્જાચરણસમ્પન્નો સુગતો લોકવિદૂ અનુત્તરો પુરિસદમ્મસારથિ સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવા, ફલનિપ્ફત્તિગતો વેસારજ્જપ્પત્તો અધિગતપટિસમ્ભિદો ચતુયોગવિપ્પહીનો અગતિગમનવીતિવત્તો ઉદ્ધટસલ્લો નિરુળ્હવણો મદ્દિતકણ્ટકો નિબ્બાપિતપરિયુટ્ઠાનો બન્ધનાતીતો ગન્થવિનિવેઠનો અજ્ઝાસયવીતિવત્તો ભિન્નન્ધકારો ચક્ખુમા લોકધમ્મસમતિક્કન્તો અનુરોધવિરોધવિપ્પયુત્તો ઇટ્ઠાનિટ્ઠેસુ ધમ્મેસુ અસઙ્ખેપગતો બન્ધનાતિવત્તો ઠપિતસઙ્ગામો અભિક્કન્તતરો ઉક્કાધરો આલોકકરો પજ્જોતકરો તમોનુદો રણઞ્જહો અપરિમાણવણ્ણો અપ્પમેય્યવણ્ણો અસઙ્ખેય્યવણ્ણો આભઙ્કરો પભઙ્કરો ધમ્મોભાસપજ્જોતકરો’’તિ (નેત્તિ॰ ૩૮) એવમાદીનિ બહૂનિ વેવચનાનિ યોજિતાનિ. વિત્થારો વિભઙ્ગવારે (નેત્તિ॰ ૩૭ આદયો) આગમિસ્સતિ.

    Ettha ca yo so-saddā asamānatthā ca hontīti ‘‘yo suttavidū’’ti vatvā ‘‘so saṃvaṇṇanāviseso’’ti vuttanti. ‘‘Bhagavā’’ti padassa ekasmiṃyeva atthe bhagavati ‘‘arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā, phalanipphattigato vesārajjappatto adhigatapaṭisambhido catuyogavippahīno agatigamanavītivatto uddhaṭasallo niruḷhavaṇo madditakaṇṭako nibbāpitapariyuṭṭhāno bandhanātīto ganthaviniveṭhano ajjhāsayavītivatto bhinnandhakāro cakkhumā lokadhammasamatikkanto anurodhavirodhavippayutto iṭṭhāniṭṭhesu dhammesu asaṅkhepagato bandhanātivatto ṭhapitasaṅgāmo abhikkantataro ukkādharo ālokakaro pajjotakaro tamonudo raṇañjaho aparimāṇavaṇṇo appameyyavaṇṇo asaṅkheyyavaṇṇo ābhaṅkaro pabhaṅkaro dhammobhāsapajjotakaro’’ti (netti. 38) evamādīni bahūni vevacanāni yojitāni. Vitthāro vibhaṅgavāre (netti. 37 ādayo) āgamissati.

    વેવચનહારનિદ્દેસો નિદ્દિટ્ઠો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો પઞ્ઞત્તિહારનિદ્દેસો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા –

    Vevacanahāraniddeso niddiṭṭho, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo paññattihāraniddeso’’ti pucchitabbattā –

    ૧૧.

    11.

    ‘‘એકં ભગવા ધમ્મં, પઞ્ઞત્તીહિ વિવિધાહિ દેસેતિ.

    ‘‘Ekaṃ bhagavā dhammaṃ, paññattīhi vividhāhi deseti.

    સો આકારો ઞેય્યો, પઞ્ઞત્તી નામ સો હારો’’તિ. –

    So ākāro ñeyyo, paññattī nāma so hāro’’ti. –

    ગાથા વુત્તા. તત્થ ભગવા એકં ખન્ધાદિધમ્મં વિવિધાહિ નિક્ખેપપ્પભવપઞ્ઞત્તાદીહિ પઞ્ઞત્તીહિ યેન પઞ્ઞાપેતબ્બાકારેન દેસેતિ, સો પઞ્ઞાપેતબ્બાકારો યેન સંવણ્ણનાવિસેસેન વિભાવિતો, સો સંવણ્ણનાવિસેસો ‘‘પઞ્ઞત્તિ હારો નામા’’તિ ઞેય્યોતિ અત્થયોજના.

    Gāthā vuttā. Tattha bhagavā ekaṃ khandhādidhammaṃ vividhāhi nikkhepappabhavapaññattādīhi paññattīhi yena paññāpetabbākārena deseti, so paññāpetabbākāro yena saṃvaṇṇanāvisesena vibhāvito, so saṃvaṇṇanāviseso ‘‘paññatti hāro nāmā’’ti ñeyyoti atthayojanā.

    તત્થ વિવિધાહિ પઞ્ઞત્તીહિ નિક્ખેપપઞ્ઞત્તિપભવપઞ્ઞત્તિપરિઞ્ઞાપઞ્ઞત્તિપહાનપઞ્ઞત્તિ- ભાવનાપઞ્ઞત્તિસચ્છિકિરિયાપઞ્ઞત્તિનિરોધપઞ્ઞત્તિનિબ્બિદાપઞ્ઞત્તીતિ એવમાદિપઞ્ઞત્તીહિ એકપદત્થસ્સેવ પઞ્ઞાપેતબ્બાકારવિભાવનાલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો પઞ્ઞત્તિ હારો નામાતિ.
