Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૨. નિદ્દેસો

    2. Niddeso

    ૨૧૦. કતમો સુઞ્ઞતો વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ અરઞ્ઞગતો વા રુક્ખમૂલગતો વા સુઞ્ઞાગારગતો વા ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખતિ – ‘‘સુઞ્ઞમિદં અત્તેન વા અત્તનિયેન વા’’તિ. સો તત્થ અભિનિવેસં ન કરોતીતિ – સુઞ્ઞતો વિમોક્ખો. અયં સુઞ્ઞતો વિમોક્ખો.

    210. Katamo suññato vimokkho? Idha bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā iti paṭisañcikkhati – ‘‘suññamidaṃ attena vā attaniyena vā’’ti. So tattha abhinivesaṃ na karotīti – suññato vimokkho. Ayaṃ suññato vimokkho.

    કતમો અનિમિત્તો વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ અરઞ્ઞગતો વા રુક્ખમૂલગતો વા સુઞ્ઞાગારગતો વા ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખતિ – ‘‘સુઞ્ઞમિદં અત્તેન વા અત્તનિયેન વા’’તિ. સો તત્થ નિમિત્તં ન કરોતીતિ – અનિમિત્તો વિમોક્ખો. અયં અનિમિત્તો વિમોક્ખો.

    Katamo animitto vimokkho? Idha bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā iti paṭisañcikkhati – ‘‘suññamidaṃ attena vā attaniyena vā’’ti. So tattha nimittaṃ na karotīti – animitto vimokkho. Ayaṃ animitto vimokkho.

    કતમો અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ અરઞ્ઞગતો વા રુક્ખમૂલગતો વા સુઞ્ઞાગારગતો વા ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખતિ – ‘‘સુઞ્ઞમિદં અત્તેન વા અત્તનિયેન વા’’તિ. સો તત્થ પણિધિં ન કરોતીતિ – અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો. અયં અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો.

    Katamo appaṇihito vimokkho? Idha bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā iti paṭisañcikkhati – ‘‘suññamidaṃ attena vā attaniyena vā’’ti. So tattha paṇidhiṃ na karotīti – appaṇihito vimokkho. Ayaṃ appaṇihito vimokkho.

    કતમો અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો? ચત્તારિ ઝાનાનિ – અયં અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો. કતમો બહિદ્ધાવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો? ચતસ્સો અરૂપસમાપત્તિયો – અયં બહિદ્ધાવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો. કતમો દુભતો વુટ્ઠાનો વિમોક્ખો? ચત્તારો અરિયમગ્ગા – અયં દુભતો વુટ્ઠાનો વિમોક્ખો.

    Katamo ajjhattavuṭṭhāno vimokkho? Cattāri jhānāni – ayaṃ ajjhattavuṭṭhāno vimokkho. Katamo bahiddhāvuṭṭhāno vimokkho? Catasso arūpasamāpattiyo – ayaṃ bahiddhāvuṭṭhāno vimokkho. Katamo dubhato vuṭṭhāno vimokkho? Cattāro ariyamaggā – ayaṃ dubhato vuṭṭhāno vimokkho.

    કતમે અજ્ઝત્તવુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા? પઠમં ઝાનં નીવરણેહિ વુટ્ઠાતિ. દુતિયં ઝાનં વિતક્કવિચારેહિ વુટ્ઠાતિ. તતિયં ઝાનં પીતિયા વુટ્ઠાતિ. ચતુત્થં ઝાનં સુખદુક્ખેહિ વુટ્ઠાતિ. ઇમે અજ્ઝત્તવુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame ajjhattavuṭṭhānā cattāro vimokkhā? Paṭhamaṃ jhānaṃ nīvaraṇehi vuṭṭhāti. Dutiyaṃ jhānaṃ vitakkavicārehi vuṭṭhāti. Tatiyaṃ jhānaṃ pītiyā vuṭṭhāti. Catutthaṃ jhānaṃ sukhadukkhehi vuṭṭhāti. Ime ajjhattavuṭṭhānā cattāro vimokkhā.

    કતમે બહિદ્ધાવુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા? આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિ રૂપસઞ્ઞાય પટિઘસઞ્ઞાય નાનત્તસઞ્ઞાય વુટ્ઠાતિ. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિ આકાસાનઞ્ચાયતનસઞ્ઞાય વુટ્ઠાતિ. આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસઞ્ઞાય વુટ્ઠાતિ. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞાય વુટ્ઠાતિ. ઇમે બહિદ્ધાવુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame bahiddhāvuṭṭhānā cattāro vimokkhā? Ākāsānañcāyatanasamāpatti rūpasaññāya paṭighasaññāya nānattasaññāya vuṭṭhāti. Viññāṇañcāyatanasamāpatti ākāsānañcāyatanasaññāya vuṭṭhāti. Ākiñcaññāyatanasamāpatti viññāṇañcāyatanasaññāya vuṭṭhāti. Nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti ākiñcaññāyatanasaññāya vuṭṭhāti. Ime bahiddhāvuṭṭhānā cattāro vimokkhā.

    કતમે દુભતો વુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા? સોતાપત્તિમગ્ગો સક્કાયદિટ્ઠિવિચિકિચ્છાસીલબ્બતપરામાસા દિટ્ઠાનુસયા વિચિકિચ્છાનુસયા વુટ્ઠાતિ, તદનુવત્તકકિલેસેહિ ચ ખન્ધેહિ ચ વુટ્ઠાતિ, બહિદ્ધા ચ સબ્બનિમિત્તેહિ વુટ્ઠાતિ. સકદાગામિમગ્ગો ઓળારિકા કામરાગસઞ્ઞોજના પટિઘસઞ્ઞોજના ઓળારિકા કામરાગાનુસયા પટિઘાનુસયા વુટ્ઠાતિ, તદનુવત્તકકિલેસેહિ ચ ખન્ધેહિ ચ વુટ્ઠાતિ, બહિદ્ધા ચ સબ્બનિમિત્તેહિ વુટ્ઠાતિ . અનાગામિમગ્ગો અનુસહગતા કામરાગસઞ્ઞોજના પટિઘસઞ્ઞોજના અનુસહગતા કામરાગાનુસયા પટિઘાનુસયા વુટ્ઠાતિ, તદનુવત્તકકિલેસેહિ ચ ખન્ધેહિ ચ વુટ્ઠાતિ, બહિદ્ધા ચ સબ્બનિમિત્તેહિ વુટ્ઠાતિ. અરહત્તમગ્ગો રૂપરાગા અરૂપરાગા માના ઉદ્ધચ્ચા અવિજ્જાય માનાનુસયા ભવરાગાનુસયા અવિજ્જાનુસયા વુટ્ઠાતિ, તદનુવત્તકકિલેસેહિ ચ ખન્ધેહિ ચ વુટ્ઠાતિ, બહિદ્ધા ચ સબ્બનિમિત્તેહિ વુટ્ઠાતિ. ઇમે દુભતો વુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame dubhato vuṭṭhānā cattāro vimokkhā? Sotāpattimaggo sakkāyadiṭṭhivicikicchāsīlabbataparāmāsā diṭṭhānusayā vicikicchānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti. Sakadāgāmimaggo oḷārikā kāmarāgasaññojanā paṭighasaññojanā oḷārikā kāmarāgānusayā paṭighānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti . Anāgāmimaggo anusahagatā kāmarāgasaññojanā paṭighasaññojanā anusahagatā kāmarāgānusayā paṭighānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti. Arahattamaggo rūparāgā arūparāgā mānā uddhaccā avijjāya mānānusayā bhavarāgānusayā avijjānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti. Ime dubhato vuṭṭhānā cattāro vimokkhā.

    ૨૧૧. કતમે અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા? પઠમં ઝાનં પટિલાભત્થાય વિતક્કો ચ વિચારો ચ પીતિ ચ સુખઞ્ચ ચિત્તેકગ્ગતા ચ, દુતિયં ઝાનં પટિલાભત્થાય…પે॰… તતિયં ઝાનં પટિલાભત્થાય…પે॰… ચતુત્થં ઝાનં પટિલાભત્થાય વિતક્કો ચ વિચારો ચ પીતિ ચ સુખઞ્ચ ચિત્તેકગ્ગતા ચ – ઇમે અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા.

    211. Katame ajjhattavuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā? Paṭhamaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca, dutiyaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya…pe… tatiyaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya…pe… catutthaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca – ime ajjhattavuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā.

    કતમે બહિદ્ધાવુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા? આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિં પટિલાભત્થાય વિતક્કો ચ વિચારો ચ પીતિ ચ સુખઞ્ચ ચિત્તેકગ્ગતા ચ, વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિં…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિં …પે॰… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિં પટિલાભત્થાય વિતક્કો ચ વિચારો ચ પીતિ ચ સુખઞ્ચ ચિત્તેકગ્ગતા ચ – ઇમે બહિદ્ધાવુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame bahiddhāvuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā? Ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca, viññāṇañcāyatanasamāpattiṃ…pe… ākiñcaññāyatanasamāpattiṃ …pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca – ime bahiddhāvuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā.

    કતમે દુભતો વુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા? સોતાપત્તિમગ્ગં પટિલાભત્થાય અનિચ્ચાનુપસ્સના, દુક્ખાનુપસ્સના, અનત્તાનુપસ્સના. સકદાગામિમગ્ગં પટિલાભત્થાય…પે॰… અનાગામિમગ્ગં પટિલાભત્થાય…પે॰… અરહત્તમગ્ગં પટિલાભત્થાય અનિચ્ચાનુપસ્સના, દુક્ખાનુપસ્સના, અનત્તાનુપસ્સના – ઇમે દુભતો વુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame dubhato vuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā? Sotāpattimaggaṃ paṭilābhatthāya aniccānupassanā,dukkhānupassanā,anattānupassanā. Sakadāgāmimaggaṃ paṭilābhatthāya…pe… anāgāmimaggaṃ paṭilābhatthāya…pe… arahattamaggaṃ paṭilābhatthāya aniccānupassanā,dukkhānupassanā,anattānupassanā – ime dubhato vuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā.

    કતમે અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા? પઠમસ્સ ઝાનસ્સ પટિલાભો વા વિપાકો વા, દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ…પે॰… તતિયસ્સ ઝાનસ્સ…પે॰… ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ પટિલાભો વા વિપાકો વા – ઇમે અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame ajjhattavuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā? Paṭhamassa jhānassa paṭilābho vā vipāko vā, dutiyassa jhānassa…pe… tatiyassa jhānassa…pe… catutthassa jhānassa paṭilābho vā vipāko vā – ime ajjhattavuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā.

    કતમે બહિદ્ધાવુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા? આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિયા પટિલાભો વા વિપાકો વા, વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિયા…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા…પે॰… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા પટિલાભો વા વિપાકો વા – ઇમે બહિદ્ધાવુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame bahiddhāvuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā? Ākāsānañcāyatanasamāpattiyā paṭilābho vā vipāko vā, viññāṇañcāyatanasamāpattiyā…pe… ākiñcaññāyatanasamāpattiyā…pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā paṭilābho vā vipāko vā – ime bahiddhāvuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā.

    કતમે દુભતો વુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા? સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ સોતાપત્તિફલં, સકદાગામિમગ્ગસ્સ સકદાગામિફલં , અનાગામિમગ્ગસ્સ અનાગામિફલં, અરહત્તમગ્ગસ્સ અરહત્તફલં – ઇમે દુભતો વુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા.

    Katame dubhato vuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā? Sotāpattimaggassa sotāpattiphalaṃ, sakadāgāmimaggassa sakadāgāmiphalaṃ , anāgāmimaggassa anāgāmiphalaṃ, arahattamaggassa arahattaphalaṃ – ime dubhato vuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā.

    ૨૧૨. કથં રૂપી રૂપાનિ પસ્સતીતિ – વિમોક્ખો? ઇધેકચ્ચો અજ્ઝત્તં પચ્ચત્તં નીલનિમિત્તં મનસિકરોતિ, નીલસઞ્ઞં પટિલભતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કરોતિ, સૂપધારિતં ઉપધારેતિ, સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કત્વા સૂપધારિતં 1 ઉપધારેત્વા સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેત્વા બહિદ્ધા નીલનિમિત્તે ચિત્તં ઉપસંહરતિ, નીલસઞ્ઞં પટિલભતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કરોતિ, સૂપધારિતં ઉપધારેતિ, સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કત્વા ઉપધારેત્વા સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેત્વા આસેવતિ ભાવેતિ બહુલીકરોતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ બહિદ્ધા ચ ઉભયમિદં રૂપ’’ન્તિ, રૂપસઞ્ઞી હોતિ. ઇધેકચ્ચો અજ્ઝત્તં પચ્ચત્તં પીતનિમિત્તં…પે॰… લોહિતનિમિત્તં…પે॰… ઓદાતનિમિત્તં મનસિકરોતિ, ઓદાતસઞ્ઞં પટિલભતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કરોતિ, સૂપધારિતં ઉપધારેતિ, સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કત્વા સૂપધારિતં ઉપધારેત્વા સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેત્વા બહિદ્ધા ઓદાતનિમિત્તે ચિત્તં ઉપસંહરતિ, ઓદાતસઞ્ઞં પટિલભતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કરોતિ, સૂપધારિતં ઉપધારેતિ, સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કત્વા સૂપધારિતં ઉપધારેત્વા સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેત્વા આસેવતિ ભાવેતિ બહુલીકરોતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ બહિદ્ધા ચ ઉભયમિદં રૂપ’’ન્તિ, રૂપસઞ્ઞી હોતિ. એવં રૂપી રૂપાનિ પસ્સતીતિ – વિમોક્ખો.

    212. Kathaṃ rūpī rūpāni passatīti – vimokkho? Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ nīlanimittaṃ manasikaroti, nīlasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ 2 upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā bahiddhā nīlanimitte cittaṃ upasaṃharati, nīlasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattañca bahiddhā ca ubhayamidaṃ rūpa’’nti, rūpasaññī hoti. Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ pītanimittaṃ…pe… lohitanimittaṃ…pe… odātanimittaṃ manasikaroti, odātasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā bahiddhā odātanimitte cittaṃ upasaṃharati, odātasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattañca bahiddhā ca ubhayamidaṃ rūpa’’nti, rūpasaññī hoti. Evaṃ rūpī rūpāni passatīti – vimokkho.

    કથં અજ્ઝત્તં અરૂપસઞ્ઞી બહિદ્ધા રૂપાનિ પસ્સતીતિ – વિમોક્ખો? ઇધેકચ્ચો અજ્ઝત્તં પચ્ચત્તં નીલનિમિત્તં ન મનસિકરોતિ, નીલસઞ્ઞં ન પટિલભતિ; બહિદ્ધા નીલનિમિત્તે ચિત્તં ઉપસંહરતિ, નીલસઞ્ઞં પટિલભતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કરોતિ, સૂપધારિતં ઉપધારેતિ, સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કત્વા સૂપધારિતં ઉપધારેત્વા સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેત્વા આસેવતિ ભાવેતિ બહુલીકરોતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘અજ્ઝત્તં અરૂપં, બહિદ્ધા રૂપમિદ’’ન્તિ, રૂપસઞ્ઞી હોતિ. ઇધેકચ્ચો અજ્ઝત્તં પચ્ચત્તં પીતનિમિત્તં…પે॰… લોહિતનિમિત્તં…પે॰… ઓદાતનિમિત્તં ન મનસિકરોતિ, ઓદાતસઞ્ઞં ન પટિલભતિ; બહિદ્ધા ઓદાતનિમિત્તે ચિત્તં ઉપસંહરતિ, ઓદાતસઞ્ઞં પટિલભતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કરોતિ, સૂપધારિતં ઉપધારેતિ, સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેતિ. સો તં નિમિત્તં સુગ્ગહિતં કત્વા સૂપધારિતં ઉપધારેત્વા સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેત્વા આસેવતિ ભાવેતિ બહુલીકરોતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘અજ્ઝત્તં અરૂપં બહિદ્ધા રૂપમિદ’’ન્તિ, રૂપસઞ્ઞી હોતિ. એવં અજ્ઝત્તં અરૂપસઞ્ઞી બહિદ્ધા રૂપાનિ પસ્સતીતિ – વિમોક્ખો.

    Kathaṃ ajjhattaṃ arūpasaññī bahiddhā rūpāni passatīti – vimokkho? Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ nīlanimittaṃ na manasikaroti, nīlasaññaṃ na paṭilabhati; bahiddhā nīlanimitte cittaṃ upasaṃharati, nīlasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattaṃ arūpaṃ, bahiddhā rūpamida’’nti, rūpasaññī hoti. Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ pītanimittaṃ…pe… lohitanimittaṃ…pe… odātanimittaṃ na manasikaroti, odātasaññaṃ na paṭilabhati; bahiddhā odātanimitte cittaṃ upasaṃharati, odātasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattaṃ arūpaṃ bahiddhā rūpamida’’nti, rūpasaññī hoti. Evaṃ ajjhattaṃ arūpasaññī bahiddhā rūpāni passatīti – vimokkho.

    કથં ‘‘સુભ’’ન્તેવ અધિમુત્તો હોતીતિ – વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ મેત્તાસહગતેન ચેતસા એકં દિસં ફરિત્વા વિહરતિ, તથા દુતિયં, તથા તતિયં, તથા ચતુત્થં. ઇતિ ઉદ્ધમધો તિરિયં સબ્બધિ સબ્બત્તતાય સબ્બાવન્તં લોકં મેત્તાસહગતેન ચેતસા વિપુલેન મહગ્ગતેન અપ્પમાણેન અવેરેન અબ્યાપજ્જેન 3 ફરિત્વા વિહરતિ. મેત્તાય ભાવિતત્તા સત્તા અપ્પટિકૂલા હોન્તિ. કરુણાસહગતેન ચેતસા…પે॰… કરુણાય ભાવિતત્તા સત્તા અપ્પટિકૂલા હોન્તિ. મુદિતાસહગતેન ચેતસા…પે॰… મુદિતાય ભાવિતત્તા સત્તા અપ્પટિકૂલા હોન્તિ. ઉપેક્ખાસહગતેન ચેતસા એકં દિસં ફરિત્વા વિહરતિ…પે॰… ઉપેક્ખાય ભાવિતત્તા સત્તા અપ્પટિકૂલા હોન્તિ. એવં ‘‘સુભં’’ તેવ અધિમુત્તો હોતીતિ – વિમોક્ખો.

    Kathaṃ ‘‘subha’’nteva adhimutto hotīti – vimokkho? Idha bhikkhu mettāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharati, tathā dutiyaṃ, tathā tatiyaṃ, tathā catutthaṃ. Iti uddhamadho tiriyaṃ sabbadhi sabbattatāya sabbāvantaṃ lokaṃ mettāsahagatena cetasā vipulena mahaggatena appamāṇena averena abyāpajjena 4 pharitvā viharati. Mettāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Karuṇāsahagatena cetasā…pe… karuṇāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Muditāsahagatena cetasā…pe… muditāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Upekkhāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharati…pe… upekkhāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Evaṃ ‘‘subhaṃ’’ teva adhimutto hotīti – vimokkho.

    ૨૧૩. કતમો આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ સબ્બસો રૂપસઞ્ઞાનં સમતિક્કમા પટિઘસઞ્ઞાનં અત્થઙ્ગમા નાનત્તસઞ્ઞાનં અમનસિકારા ‘‘અનન્તો આકાસો’’તિ આકાસાનઞ્ચાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ – અયં આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો.

    213. Katamo ākāsānañcāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘‘ananto ākāso’’ti ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ ākāsānañcāyatanasamāpatti vimokkho.

    કતમો વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ સબ્બસો આકાસાનઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્મ ‘‘અનન્તં વિઞ્ઞાણ’’ન્તિ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ – અયં વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો.

    Katamo viññāṇañcāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso ākāsānañcāyatanaṃ samatikkamma ‘‘anantaṃ viññāṇa’’nti viññāṇañcāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ viññāṇañcāyatanasamāpatti vimokkho.

    કતમો આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ સબ્બસો વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્મ ‘‘નત્થિ કિઞ્ચી’’તિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ – અયં આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો .

    Katamo ākiñcaññāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma ‘‘natthi kiñcī’’ti ākiñcaññāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ ākiñcaññāyatanasamāpatti vimokkho .

    કતમો નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ સબ્બસો આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમતિક્કમ્મ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ – અયં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો.

    Katamo nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso ākiñcaññāyatanaṃ samatikkamma nevasaññānāsaññāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti vimokkho.

    કતમો સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ વિમોક્ખો? ઇધ ભિક્ખુ સબ્બસો નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમતિક્કમ્મ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ – અયં સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ વિમોક્ખો.

    Katamo saññāvedayitanirodhasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso nevasaññānāsaññāyatanaṃ samatikkamma saññāvedayitanirodhaṃ upasampajja viharati – ayaṃ saññāvedayitanirodhasamāpatti vimokkho.

    કતમો સમયવિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં સમયવિમોક્ખો.

    Katamo samayavimokkho? Cattāri ca jhānāni catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ samayavimokkho.

    કતમો અસમયવિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં અસમયવિમોક્ખો.

    Katamo asamayavimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ asamayavimokkho.

    કતમો સામયિકો વિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ, ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં સામયિકો વિમોક્ખો.

    Katamo sāmayiko vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ sāmayiko vimokkho.

    કતમો અસામયિકો વિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં અસામયિકો વિમોક્ખો.

    Katamo asāmayiko vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ asāmayiko vimokkho.

    કતમો કુપ્પો વિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ, ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં કુપ્પો વિમોક્ખો.

    Katamo kuppo vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ kuppo vimokkho.

    કતમો અકુપ્પો વિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં અકુપ્પો વિમોક્ખો.

    Katamo akuppo vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ akuppo vimokkho.

    કતમો લોકિયો વિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ, ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં લોકિયો વિમોક્ખો.

    Katamo lokiyo vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ lokiyo vimokkho.

    કતમો લોકુત્તરો વિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં લોકુત્તરો વિમોક્ખો.

    Katamo lokuttaro vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ lokuttaro vimokkho.

    કતમો સાસવો વિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ, ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં સાસવો વિમોક્ખો.

    Katamo sāsavo vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ sāsavo vimokkho.

    કતમો અનાસવો વિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં અનાસવો વિમોક્ખો.

    Katamo anāsavo vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ anāsavo vimokkho.

    કતમો સામિસો વિમોક્ખો? રૂપપ્પટિસઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો – અયં સામિસો વિમોક્ખો.

    Katamo sāmiso vimokkho? Rūpappaṭisaññutto vimokkho – ayaṃ sāmiso vimokkho.

    કતમો નિરામિસો વિમોક્ખો? અરૂપપ્પટિસઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો – અયં નિરામિસો વિમોક્ખો.

    Katamo nirāmiso vimokkho? Arūpappaṭisaññutto vimokkho – ayaṃ nirāmiso vimokkho.

    કતમો નિરામિસા નિરામિસતરો વિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં નિરામિસાનિરામિસતરો વિમોક્ખો.

    Katamo nirāmisā nirāmisataro vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ nirāmisānirāmisataro vimokkho.

    કતમો પણિહિતો વિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ, ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં પણિહિતો વિમોક્ખો. કતમો અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો.

    Katamo paṇihito vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ paṇihito vimokkho. Katamo appaṇihito vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ appaṇihito vimokkho.

    કતમો પણિહિતપ્પટિપ્પસ્સદ્ધિ વિમોક્ખો? પઠમસ્સ ઝાનસ્સ પટિલાભો વા વિપાકો વા …પે॰… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા પટિલાભો વા વિપાકો વા – અયં પણિહિતપ્પટિપ્પસ્સદ્ધિ વિમોક્ખો.

    Katamo paṇihitappaṭippassaddhi vimokkho? Paṭhamassa jhānassa paṭilābho vā vipāko vā …pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā paṭilābho vā vipāko vā – ayaṃ paṇihitappaṭippassaddhi vimokkho.

    કતમો સઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ, ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં સઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો.

    Katamo saññutto vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ saññutto vimokkho.

    કતમો વિસઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં વિસઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો.

    Katamo visaññutto vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ visaññutto vimokkho.

    કતમો એકત્તવિમોક્ખો? ચત્તારો ચ અરિયમગ્ગા, ચત્તારિ ચ સામઞ્ઞફલાનિ, નિબ્બાનઞ્ચ – અયં એકત્તવિમોક્ખો.

    Katamo ekattavimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ ekattavimokkho.

    કતમો નાનત્તવિમોક્ખો? ચત્તારિ ચ ઝાનાનિ, ચતસ્સો ચ અરૂપસમાપત્તિયો – અયં નાનત્તવિમોક્ખો.

    Katamo nānattavimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ nānattavimokkho.

    ૨૧૪. કતમો સઞ્ઞાવિમોક્ખો? સિયા એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો હોતિ, વત્થુવસેન પરિયાયેન. કથઞ્ચ સિયા? અનિચ્ચાનુપસ્સનાઞાં નિચ્ચતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો . દુક્ખાનુપસ્સનાઞાં સુખતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. અનત્તાનુપસ્સનાઞાણં અત્તતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. નિબ્બિદાનુપસ્સનાઞાણં નન્દિયા સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. વિરાગાનુપસ્સનાઞાણં રાગતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. નિરોધાનુપસ્સનાઞાણં સમુદયતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સનાઞાણં આદાનતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. અનિમિત્તાનુપસ્સનાઞાણં નિમિત્તતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. અપ્પણિહિતાનુપસ્સનાઞાણં પણિધિયા સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. સુઞ્ઞતાનુપસ્સનાઞાણં અભિનિવેસતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. એવં સિયા એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન.

    214. Katamo saññāvimokkho? Siyā eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti, vatthuvasena pariyāyena. Kathañca siyā? Aniccānupassanāñāṃ niccato saññāya muccatīti – saññāvimokkho . Dukkhānupassanāñāṃ sukhato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Anattānupassanāñāṇaṃ attato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Nibbidānupassanāñāṇaṃ nandiyā saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Virāgānupassanāñāṇaṃ rāgato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Nirodhānupassanāñāṇaṃ samudayato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Paṭinissaggānupassanāñāṇaṃ ādānato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Animittānupassanāñāṇaṃ nimittato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Appaṇihitānupassanāñāṇaṃ paṇidhiyā saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Suññatānupassanāñāṇaṃ abhinivesato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Evaṃ siyā eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.

    રૂપે અનિચ્ચાનુપસ્સનાઞાણં નિચ્ચતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો…પે॰… રૂપે સુઞ્ઞતાનુપસ્સનાઞાણં અભિનિવેસતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો. એવં સિયા એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન.

    Rūpe aniccānupassanāñāṇaṃ niccato saññāya muccatīti – saññāvimokkho…pe… rūpe suññatānupassanāñāṇaṃ abhinivesato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Evaṃ siyā eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.

    વેદનાય…પે॰… સઞ્ઞાય… સઙ્ખારેસુ… વિઞ્ઞાણે… ચક્ખુસ્મિં…પે॰… જરામરણે અનિચ્ચાનુપસ્સનાઞાણં નિચ્ચતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો…પે॰… જરામરણે સુઞ્ઞતાનુપસ્સનાઞાણં અભિનિવેસતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ – સઞ્ઞાવિમોક્ખો . એવં સિયા, એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ સઞ્ઞાવિમોક્ખા એકો સઞ્ઞાવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન – અયં સઞ્ઞાવિમોક્ખો.

    Vedanāya…pe… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe… cakkhusmiṃ…pe… jarāmaraṇe aniccānupassanāñāṇaṃ niccato saññāya muccatīti – saññāvimokkho…pe… jarāmaraṇe suññatānupassanāñāṇaṃ abhinivesato saññāya muccatīti – saññāvimokkho . Evaṃ siyā, eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena – ayaṃ saññāvimokkho.

    ૨૧૫. કતમો ઞાણવિમોક્ખો? સિયા એકો ઞાણવિમોક્ખો દસ ઞાણવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ ઞાણવિમોક્ખા એકો ઞાણવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન સિયાતિ . કથઞ્ચ સિયા? અનિચ્ચાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં નિચ્ચતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. દુક્ખાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં સુખતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. અનત્તાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં અત્તતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. નિબ્બિદાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં નન્દિયા સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. વિરાગાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં રાગતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. નિરોધાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં સમુદયતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં આદાનતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. અનિમિત્તાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં નિમિત્તતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. અપ્પણિહિતાનુપસ્સના થાભૂતં ઞાણં પણિધિયા સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. સુઞ્ઞતાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં અભિનિવેસતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. એવં સિયા એકો ઞાણવિમોક્ખો દસ ઞાણવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ ઞાણવિમોક્ખા એકો ઞાણવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન.

    215. Katamo ñāṇavimokkho? Siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena siyāti . Kathañca siyā? Aniccānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ niccato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Dukkhānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ sukhato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Anattānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ attato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Nibbidānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ nandiyā sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Virāgānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ rāgato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Nirodhānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ samudayato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Paṭinissaggānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ ādānato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Animittānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ nimittato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Appaṇihitānupassanā thābhūtaṃ ñāṇaṃ paṇidhiyā sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Suññatānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ abhinivesato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Evaṃ siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.

    રૂપે અનિચ્ચાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં નિચ્ચતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો…પે॰… રૂપે સુઞ્ઞતાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં અભિનિવેસતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. એવં સિયા એકો ઞાણવિમોક્ખો દસ ઞાણવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ ઞાણવિમોક્ખા એકો ઞાણવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન.

    Rūpe aniccānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ niccato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho…pe… rūpe suññatānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ abhinivesato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Evaṃ siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.

    વેદનાય …પે॰… સઞ્ઞાય… સઙ્ખારેસુ… વિઞ્ઞાણે… ચક્ખુસ્મિં…પે॰… જરામરણે અનિચ્ચાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં નિચ્ચતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો…પે॰… જરામરણે સુઞ્ઞતાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણં અભિનિવેસતો સમ્મોહા અઞ્ઞાણા મુચ્ચતીતિ – ઞાણવિમોક્ખો. એવં સિયા એકો ઞાણવિમોક્ખો દસ ઞાણવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ ઞાણવિમોક્ખા એકો ઞાણવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન – અયં ઞાણવિમોક્ખો.

    Vedanāya …pe… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe… cakkhusmiṃ…pe… jarāmaraṇe aniccānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ niccato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho…pe… jarāmaraṇe suññatānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ abhinivesato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Evaṃ siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena – ayaṃ ñāṇavimokkho.

    ૨૧૬. કતમો સીતિસિયાવિમોક્ખો? સિયા એકો સીતિસિયાવિમોક્ખો દસ સીતિસિયાવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ સીતિસિયાવિમોક્ખા એકો સીતિસિયાવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન સિયાતિ. કથઞ્ચ સિયા? અનિચ્ચાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં નિચ્ચતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. દુક્ખાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં સુખતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. અનત્તાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં અત્તતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. નિબ્બિદાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં નન્દિયા સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. વિરાગાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં રાગતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો . નિરોધાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં સમુદયતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં આદાનતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. અનિમિત્તાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં નિમિત્તતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. અપ્પણિહિતાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં પણિધિયા સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. સુઞ્ઞતાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં અભિનિવેસતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. એવં સિયા એકો સીતિસિયાવિમોક્ખો દસ સીતિસિયાવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ સીતિસિયાવિમોક્ખા એકો સીતિસિયાવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન.

    216. Katamo sītisiyāvimokkho? Siyā eko sītisiyāvimokkho dasa sītisiyāvimokkhā honti, dasa sītisiyāvimokkhā eko sītisiyāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena siyāti. Kathañca siyā? Aniccānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ niccato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Dukkhānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ sukhato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Anattānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ attato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Nibbidānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ nandiyā santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Virāgānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ rāgato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho . Nirodhānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ samudayato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Paṭinissaggānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ ādānato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Animittānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ nimittato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Appaṇihitānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ paṇidhiyā santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Suññatānupassanā anuttaraṃ sītibhāvaṃ ñāṇaṃ abhinivesato santāpapariḷāhadarathā muccatīti – sītisiyāvimokkho. Evaṃ siyā eko sītisiyāvimokkho dasa sītisiyāvimokkhā honti, dasa sītisiyāvimokkhā eko sītisiyāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.

    રૂપે અનિચ્ચાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં નિચ્ચતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો…પે॰… રૂપે સુઞ્ઞતાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવં ઞાણં અભિનિવેસતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ – સીતિસિયાવિમોક્ખો. એવં સિયા એકો સીતિસિયાવિમોક્ખો દસ સીતિસિયાવિમોક્ખા હોન્તિ, દસ સીતિસિયાવિમોક્ખા એકો સીતિસિયાવિમોક્ખો હોતિ વત્થુવસેન પરિયાયેન.
