Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    નિગમનકથા

    Nigamanakathā

    એત્તાવતા ચ –

    Ettāvatā ca –

    ધમ્મિસ્સરેન જગતો, ધમ્માલોકવિધાયિના;

    Dhammissarena jagato, dhammālokavidhāyinā;

    ધમ્માનં બોધનેય્યાનં, જાનતા દેસનાવિધિં.

    Dhammānaṃ bodhaneyyānaṃ, jānatā desanāvidhiṃ.

    તં તં નિદાનમાગમ્મ, સબ્બલોકહિતેસિના;

    Taṃ taṃ nidānamāgamma, sabbalokahitesinā;

    એકકાદિપ્પભેદેન, દેસિતાનિ મહેસિના.

    Ekakādippabhedena, desitāni mahesinā.

    દસુત્તરસતં દ્વે ચ, સુત્તાનિ ઇતિવુત્તકં;

    Dasuttarasataṃ dve ca, suttāni itivuttakaṃ;

    ઇતિવુત્તપ્પભેદેન, સઙ્ગાયિંસુ મહેસયો.

    Itivuttappabhedena, saṅgāyiṃsu mahesayo.

    છળભિઞ્ઞા વસિપ્પત્તા, પભિન્નપટિસમ્ભિદા;

    Chaḷabhiññā vasippattā, pabhinnapaṭisambhidā;

    યં તં સાસનધોરય્હા, ધમ્મસઙ્ગાહકા પુરે.

    Yaṃ taṃ sāsanadhorayhā, dhammasaṅgāhakā pure.

    તસ્સ અત્થં પકાસેતું, પોરાણટ્ઠકથાનયં;

    Tassa atthaṃ pakāsetuṃ, porāṇaṭṭhakathānayaṃ;

    નિસ્સાય યા સમારદ્ધા, અત્થસંવણ્ણના મયા.

    Nissāya yā samāraddhā, atthasaṃvaṇṇanā mayā.

    સા તત્થ પરમત્થાનં, સુત્તન્તેસુ યથારહં;

    Sā tattha paramatthānaṃ, suttantesu yathārahaṃ;

    પકાસના પરમત્થ-દીપની નામ નામતો.

    Pakāsanā paramattha-dīpanī nāma nāmato.

    સમ્પત્તા પરિનિટ્ઠાનં, અનાકુલવિનિચ્છયા;

    Sampattā pariniṭṭhānaṃ, anākulavinicchayā;

    અટ્ઠત્તિંસપ્પમાણાય, પાળિયા ભાણવારતો.

    Aṭṭhattiṃsappamāṇāya, pāḷiyā bhāṇavārato.

    ઇતિ તં સઙ્ખરોન્તેન, યં તં અધિગતં મયા;

    Iti taṃ saṅkharontena, yaṃ taṃ adhigataṃ mayā;

    પુઞ્ઞં તસ્સાનુભાવેન, લોકનાથસ્સ સાસનં.

    Puññaṃ tassānubhāvena, lokanāthassa sāsanaṃ.

    ઓગાહેત્વા વિસુદ્ધાય, સીલાદિપટિપત્તિયા;

    Ogāhetvā visuddhāya, sīlādipaṭipattiyā;

    સબ્બેપિ પાણિનો હોન્તુ, વિમુત્તિરસભાગિનો.

    Sabbepi pāṇino hontu, vimuttirasabhāgino.

    ચિરં તિટ્ઠતુ લોકસ્મિં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસનં;

    Ciraṃ tiṭṭhatu lokasmiṃ, sammāsambuddhasāsanaṃ;

    તસ્મિં સગારવા નિચ્ચં, હોન્તુ સબ્બેપિ પાણિનો.

    Tasmiṃ sagāravā niccaṃ, hontu sabbepi pāṇino.

    સમ્મા વસ્સતુ કાલેન, દેવોપિ જગતિપ્પતિ;

    Sammā vassatu kālena, devopi jagatippati;

    સદ્ધમ્મનિરતો લોકં, ધમ્મેનેવ પસાસતૂતિ.

    Saddhammanirato lokaṃ, dhammeneva pasāsatūti.

    ઇતિ બદરતિત્થવિહારવાસિના આચરિયધમ્મપાલેન કતા

    Iti badaratitthavihāravāsinā ācariyadhammapālena katā

    ઇતિવુત્તકસ્સ અટ્ઠકથા નિટ્ઠિતા.

    Itivuttakassa aṭṭhakathā niṭṭhitā.


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact