Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    નિગમનકથા

    Nigamanakathā

    કારાપિતેતિરુચિરે પવરે વિહારે;

    Kārāpitetirucire pavare vihāre;

    માનાધિકારિપુરિના ગરુના ગુણેન;

    Mānādhikāripurinā garunā guṇena;

    વસ્સં વસં દમિળસો વિધહં અકાસિં;

    Vassaṃ vasaṃ damiḷaso vidhahaṃ akāsiṃ;

    આકઙ્ખટીક જિનસાસનસમ્પવુદ્ધિં.

    Ākaṅkhaṭīka jinasāsanasampavuddhiṃ.

    પુઞ્ઞેન સત્થરચનાજનિતેન તેન;

    Puññena sattharacanājanitena tena;

    સમ્બુદ્ધસાસનવરોદયકારણેન;

    Sambuddhasāsanavarodayakāraṇena;

    લોકામિસેસુ પન મે સમયં અલગ્ગો;

    Lokāmisesu pana me samayaṃ alaggo;

    સમ્બુદ્ધસાસનવરોદયમાચરેય્યં.

    Sambuddhasāsanavarodayamācareyyaṃ.

    અત્થેસુ અક્ખરપદેસુ વિનિચ્છયેસુ;

    Atthesu akkharapadesu vinicchayesu;

    પુબ્બાપરેસુ લિખિતં ખલિતં યદત્થિ;

    Pubbāparesu likhitaṃ khalitaṃ yadatthi;

    ઓહાય ખન્તુમરહન્તિ વદન્તુ સન્તા;

    Ohāya khantumarahanti vadantu santā;

    દિટ્ઠાપરાધમથ વા કિમુલાલનેન.

    Diṭṭhāparādhamatha vā kimulālanena.

    યેનન્તતન્તરતનાકરમન્થનેન;

    Yenantatantaratanākaramanthanena;

    મન્થાચલોલ્લસિતઞાણવરેન લદ્ધા;

    Manthācalollasitañāṇavarena laddhā;

    સારામતાતિસુખિતા સુખયન્તિ ચઞ્ઞે;

    Sārāmatātisukhitā sukhayanti caññe;

    તે મે જયન્તિ ગરવો ગરવો ગુણેહિ.

    Te me jayanti garavo garavo guṇehi.

    પરત્થસમ્પાદનતો, પુઞ્ઞેનાધિગતેનહં;

    Paratthasampādanato, puññenādhigatenahaṃ;

    પરત્થસમ્પાદનકો, ભવેય્યં જાતિજાતિયં.

    Paratthasampādanako, bhaveyyaṃ jātijātiyaṃ.

    સિસ્સો આહ –

    Sisso āha –

    પરમપ્પિચ્છતાનેકસન્તોસોપસમેસિનં;

    Paramappicchatānekasantosopasamesinaṃ;

    સુચિસલ્લેખવુત્તીનં, સદારઞ્ઞનિવાસિનં.

    Sucisallekhavuttīnaṃ, sadāraññanivāsinaṃ.

    સાસનુજ્જોતકારીનં, આચેરત્તમુપાગતં;

    Sāsanujjotakārīnaṃ, ācerattamupāgataṃ;

    ઉદુમ્બરગિરિખ્યાતયતીનં યતિપુઙ્ગવં.

    Udumbaragirikhyātayatīnaṃ yatipuṅgavaṃ.

    મેધઙ્કર ઇતિ ખ્યાતનામધેય્યં તપોધનં;

    Medhaṅkara iti khyātanāmadheyyaṃ tapodhanaṃ;

    થેરં થિરદયામેધાનિધાનં સાધુપૂજિતં.

    Theraṃ thiradayāmedhānidhānaṃ sādhupūjitaṃ.

    સિસ્સં સહાયમાગમ્મ, કલ્યાણમિત્તમત્તનો;

    Sissaṃ sahāyamāgamma, kalyāṇamittamattano;

    સોધેતું સાસનં સત્થુ, પરક્કમમકાસિ યો.

    Sodhetuṃ sāsanaṃ satthu, parakkamamakāsi yo.

    સુસદ્દસિદ્ધિં યો યોગનિચ્છયં સબ્ભિ વણ્ણિતં;

    Susaddasiddhiṃ yo yoganicchayaṃ sabbhi vaṇṇitaṃ;

    અકા સુબોધાલઙ્કારં, વુત્તોદયમનાકુલં.

    Akā subodhālaṅkāraṃ, vuttodayamanākulaṃ.

    સઙ્ઘરક્ખિતનામેન, મહાથેરેન ધીમતા;

    Saṅgharakkhitanāmena, mahātherena dhīmatā;

    નિવાસભૂતેનાનેકગુણાનપ્પિચ્છતાદિનં.

    Nivāsabhūtenānekaguṇānappicchatādinaṃ.

    તેનેવ રચિતા સાધુ, સાસનોદયકારિના;

    Teneva racitā sādhu, sāsanodayakārinā;

    ખુદ્દસિક્ખાય ટીકાપિ, સુમઙ્ગલપ્પસાદની.

    Khuddasikkhāya ṭīkāpi, sumaṅgalappasādanī.

    નિગમનકથા નિટ્ઠિતા.

    Nigamanakathā niṭṭhitā.

    ઇતિ સુમઙ્ગલપ્પસાદની નામ

    Iti sumaṅgalappasādanī nāma

    ખુદ્દસિક્ખા-અભિનવટીકા સમત્તા.

    Khuddasikkhā-abhinavaṭīkā samattā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact