Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī

    નિગમનકથા

    Nigamanakathā

    સબ્બસત્તુત્તમો નાથો, લોકે ઉપ્પજ્જિ નાયકો;

    Sabbasattuttamo nātho, loke uppajji nāyako;

    સમ્બુદ્ધો ગોતમો જિનો, અનેકગુણલઙ્કતો.

    Sambuddho gotamo jino, anekaguṇalaṅkato.

    સાસનં તસ્સ સેટ્ઠસ્સ, અટ્ઠવસ્સસતાધિકં;

    Sāsanaṃ tassa seṭṭhassa, aṭṭhavassasatādhikaṃ;

    દ્વિસહસ્સં યદા પત્તં, નિમ્મલં વડ્ઢનં સુભં.

    Dvisahassaṃ yadā pattaṃ, nimmalaṃ vaḍḍhanaṃ subhaṃ.

    તદા ભૂમિસ્સરો મહાધમ્મરાજા મહિદ્ધિકો;

    Tadā bhūmissaro mahādhammarājā mahiddhiko;

    આણાચક્કેન સારેતિ, રાજા નોઅનુવત્તકે.

    Āṇācakkena sāreti, rājā noanuvattake.

    લદ્ધા સેતગજે વરે, લોકે વિમ્હયજાનકે;

    Laddhā setagaje vare, loke vimhayajānake;

    અપ્પમત્તો મહાવીરો, પુઞ્ઞં કત્વાભિમોદતિ.

    Appamatto mahāvīro, puññaṃ katvābhimodati.

    તસ્મિં વસ્સેવ સાવણે, માસે નવમદિવસે;

    Tasmiṃ vasseva sāvaṇe, māse navamadivase;

    સૂરિયુગ્ગમને કાલે, નિબ્બત્તાયં વિભાવના.

    Sūriyuggamane kāle, nibbattāyaṃ vibhāvanā.

    યત્તકં સાસનં ઠિતં, તત્તકં રચિતં મયા;

    Yattakaṃ sāsanaṃ ṭhitaṃ, tattakaṃ racitaṃ mayā;

    ઠાતુ નેત્તિવિભાવના, જિનપુત્તહિતાવહા.

    Ṭhātu nettivibhāvanā, jinaputtahitāvahā.

    ઇતિ તં રચયન્તેન, પુઞ્ઞં અધિગતં મયા;

    Iti taṃ racayantena, puññaṃ adhigataṃ mayā;

    હોન્તુ તસ્સાનુભાવેન, સબ્બે વિમુત્તિભાગિનો.

    Hontu tassānubhāvena, sabbe vimuttibhāgino.

    રાજદેવી પુત્તનત્તા, પનત્તા ચ સજાતિકા;

    Rājadevī puttanattā, panattā ca sajātikā;

    સબ્બે રજ્જસુખે ઠત્વા, ચરન્તુ ચરિતં સુખી.

    Sabbe rajjasukhe ṭhatvā, carantu caritaṃ sukhī.

    દેવો કાલે સુવસ્સતુ, સબ્બો રટ્ઠજનો સુખી;

    Devo kāle suvassatu, sabbo raṭṭhajano sukhī;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં અહિંસન્તો, પિયો હોતુ હિતાવહોતિ.

    Aññamaññaṃ ahiṃsanto, piyo hotu hitāvahoti.

    નેત્તિવિભાવિની નિટ્ઠિતા.

    Nettivibhāvinī niṭṭhitā.




    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / નિગમનકથા • Nigamanakathā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / નિગમનકથાવણ્ણના • Nigamanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact