Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
નિગમનકથાવણ્ણના
Nigamanakathāvaṇṇanā
અવસાનગાથાસુ પન અયમત્થો. વિભત્તદેસનન્તિ ઉભતોવિભઙ્ગખન્ધકપરિવારેહિ વિભત્તદેસનં વિનયપિટકન્તિ યોજેતબ્બં. તસ્સાતિ તસ્સ વિનયસ્સ.
Avasānagāthāsu pana ayamattho. Vibhattadesananti ubhatovibhaṅgakhandhakaparivārehi vibhattadesanaṃ vinayapiṭakanti yojetabbaṃ. Tassāti tassa vinayassa.
તત્રિદન્તિઆદિ પઠમપારાજિકવણ્ણનાયં વુત્તનયમેવ.
Tatridantiādi paṭhamapārājikavaṇṇanāyaṃ vuttanayameva.
સત્થુમહાબોધિવિભૂસિતોતિ સત્થુના પરિભુત્તમહાબોધિવિભૂસિતો મણ્ડિતો, તસ્સ મહાવિહારસ્સ દક્ખિણભાગે ઉત્તમં યં પધાનઘરન્તિ સમ્બન્ધો. તત્થ પધાનઘરન્તિ તંનામકં પરિવેણં. સુચિચારિત્તસીલેન, ભિક્ખુસઙ્ઘેન સેવિતન્તિ ઇદમ્પિ પધાનઘરવિસેસનં.
Satthumahābodhivibhūsitoti satthunā paribhuttamahābodhivibhūsito maṇḍito, tassa mahāvihārassa dakkhiṇabhāge uttamaṃ yaṃ padhānagharanti sambandho. Tattha padhānagharanti taṃnāmakaṃ pariveṇaṃ. Sucicārittasīlena, bhikkhusaṅghena sevitanti idampi padhānagharavisesanaṃ.
તત્થાતિ તસ્મિં પધાનઘરે. ચારુપાકારસઞ્ચિતન્તિ મનાપેન પાકારેન પરિક્ખિત્તં. સીતચ્છાયતરૂપેતન્તિ ઘનનિચિતપત્તસઞ્છન્નસાખાપસાખતાય સીતચ્છાયેહિ રુક્ખેહિ ઉપેતં. વિકસિતકમલકુવલયપુણ્ડરીકસોગન્ધિકાદિપુપ્ફસઞ્છન્નમધુરસીતલુદકપુણ્ણતાય સમ્પન્ના સલિલાસયા અસ્સાતિ સમ્પન્નસલિલાસયો. ઉદ્દિસિત્વાતિ બુદ્ધસિરિં નામ થેરં નિસ્સાય, તસ્સ અજ્ઝેસનં નિસ્સાયાતિ વુત્તં હોતિ. ઇદ્ધાતિ અત્થવિનિચ્છયાદીહિ ઇદ્ધા ફીતા પરિપુણ્ણા.
Tatthāti tasmiṃ padhānaghare. Cārupākārasañcitanti manāpena pākārena parikkhittaṃ. Sītacchāyatarūpetanti ghananicitapattasañchannasākhāpasākhatāya sītacchāyehi rukkhehi upetaṃ. Vikasitakamalakuvalayapuṇḍarīkasogandhikādipupphasañchannamadhurasītaludakapuṇṇatāya sampannā salilāsayā assāti sampannasalilāsayo. Uddisitvāti buddhasiriṃ nāma theraṃ nissāya, tassa ajjhesanaṃ nissāyāti vuttaṃ hoti. Iddhāti atthavinicchayādīhi iddhā phītā paripuṇṇā.
સિરિનિવાસસ્સાતિ સિરિયા નિવાસટ્ઠાનભૂતસ્સ. જયસંવચ્છરેતિ જયપ્પત્તસંવચ્છરે. અયન્તિ થેરં બુદ્ધસિરિં ઉદ્દિસ્સ યા વિનયવણ્ણના આરદ્ધા, અયં. ધમ્મૂપસંહિતાતિ કુસલસન્નિસ્સિતા. ઇદાનિ સદેવકસ્સ લોકસ્સ અચ્ચન્તસુખાધિગમાય અત્તનો પુઞ્ઞં પરિણામેન્તો ‘‘ચિરટ્ઠિતત્થ ધમ્મસ્સા’’તિઆદિમાહ . તત્થ સમાચિતન્તિ ઉપચિતં. સબ્બસ્સ આનુભાવેનાતિ સબ્બસ્સ તસ્સ પુઞ્ઞસ્સ તેજેન. સબ્બેપિ પાણિનોતિ કામાવચરાદિભેદા સબ્બે સત્તા. સદ્ધમ્મરસસેવિનોતિ યથારહં બોધિત્તયાધિગમવસેન સદ્ધમ્મરસસેવિનો ભવન્તુ. સેસમેત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
Sirinivāsassāti siriyā nivāsaṭṭhānabhūtassa. Jayasaṃvacchareti jayappattasaṃvacchare. Ayanti theraṃ buddhasiriṃ uddissa yā vinayavaṇṇanā āraddhā, ayaṃ. Dhammūpasaṃhitāti kusalasannissitā. Idāni sadevakassa lokassa accantasukhādhigamāya attano puññaṃ pariṇāmento ‘‘ciraṭṭhitattha dhammassā’’tiādimāha . Tattha samācitanti upacitaṃ. Sabbassa ānubhāvenāti sabbassa tassa puññassa tejena. Sabbepi pāṇinoti kāmāvacarādibhedā sabbe sattā. Saddhammarasasevinoti yathārahaṃ bodhittayādhigamavasena saddhammarasasevino bhavantu. Sesamettha suviññeyyameva.
નિગમનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nigamanakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.