Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૭. નિક્કડ્ઢનસિક્ખાપદવણ્ણના

    7. Nikkaḍḍhanasikkhāpadavaṇṇanā

    ૧૨૬. સત્તમસિક્ખાપદે – એકેન પયોગેન બહુકેપિ દ્વારે અતિક્કામેતીતિ યે ચતુભૂમકપઞ્ચભૂમકા પાસાદા છસત્તકોટ્ઠકાનિ વા ચતુસ્સાલાનિ, તાદિસેસુ સેનાસનેસુ હત્થેસુ વા ગીવાય વા ગહેત્વા અન્તરા અટ્ઠપેન્તો એકેન પયોગેન અતિક્કામેતિ, એકમેવ પાચિત્તિયં. ઠપેત્વા ઠપેત્વા નાનાપયોગેહિ અતિક્કામેન્તસ્સ દ્વારગણનાય પાચિત્તિયાનિ. હત્થેન અનામસિત્વા ‘‘નિક્ખમા’’તિ વત્વા વાચાય નિક્કડ્ઢન્તસ્સાપિ એસેવ નયો.

    126. Sattamasikkhāpade – ekena payogena bahukepi dvāre atikkāmetīti ye catubhūmakapañcabhūmakā pāsādā chasattakoṭṭhakāni vā catussālāni, tādisesu senāsanesu hatthesu vā gīvāya vā gahetvā antarā aṭṭhapento ekena payogena atikkāmeti, ekameva pācittiyaṃ. Ṭhapetvā ṭhapetvā nānāpayogehi atikkāmentassa dvāragaṇanāya pācittiyāni. Hatthena anāmasitvā ‘‘nikkhamā’’ti vatvā vācāya nikkaḍḍhantassāpi eseva nayo.

    અઞ્ઞં આણાપેતીતિ એત્થ ‘‘ઇમં નિક્કડ્ઢા’’તિ આણત્તિમત્તે દુક્કટં. સચે સો સકિં આણત્તો બહુકેપિ દ્વારે અતિક્કામેતિ, એકં પાચિત્તિયં. સચે પન ‘‘એત્તકાનિ દ્વારાનિ નિક્કડ્ઢાહી’’તિ વા ‘‘યાવ મહાદ્વારં તાવ નિક્કડ્ઢાહી’’તિ વા એવં નિયામેત્વા આણત્તો હોતિ, દ્વારગણનાય પાચિત્તિયાનિ.

    Aññaṃ āṇāpetīti ettha ‘‘imaṃ nikkaḍḍhā’’ti āṇattimatte dukkaṭaṃ. Sace so sakiṃ āṇatto bahukepi dvāre atikkāmeti, ekaṃ pācittiyaṃ. Sace pana ‘‘ettakāni dvārāni nikkaḍḍhāhī’’ti vā ‘‘yāva mahādvāraṃ tāva nikkaḍḍhāhī’’ti vā evaṃ niyāmetvā āṇatto hoti, dvāragaṇanāya pācittiyāni.

    તસ્સ પરિક્ખારન્તિ યંકિઞ્ચિ તસ્સ સન્તકં પત્તચીવરપરિસ્સાવનધમકરણમઞ્ચપીઠભિસિબિમ્બોહનાદિભેદં, અન્તમસો રજનછલ્લિમ્પિ; યો નિક્કડ્ઢતિ વા નિક્કડ્ઢાપેતિ વા; તસ્સ વત્થુગણનાય દુક્કટાનિ . ગાળ્હં બન્ધિત્વા ઠપિતેસુ પન એકાવ આપત્તીતિ મહાપચ્ચરિયં વુત્તં.

    Tassaparikkhāranti yaṃkiñci tassa santakaṃ pattacīvaraparissāvanadhamakaraṇamañcapīṭhabhisibimbohanādibhedaṃ, antamaso rajanachallimpi; yo nikkaḍḍhati vā nikkaḍḍhāpeti vā; tassa vatthugaṇanāya dukkaṭāni . Gāḷhaṃ bandhitvā ṭhapitesu pana ekāva āpattīti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ.

    ૧૨૭. અઞ્ઞસ્સ પુગ્ગલિકેતિ ઇધાપિ વિસ્સાસિકપુગ્ગલિકં અત્તનો પુગ્ગલિકસદિસમેવ. યથા ચ ઇધ; એવં સબ્બત્થ. યત્ર પન વિસેસો ભવિસ્સતિ, તત્ર વક્ખામ.

    127.Aññassa puggaliketi idhāpi vissāsikapuggalikaṃ attano puggalikasadisameva. Yathā ca idha; evaṃ sabbattha. Yatra pana viseso bhavissati, tatra vakkhāma.

    ૧૨૮. અલજ્જિં નિક્કડ્ઢતિ વાતિઆદીસુ ભણ્ડનકારકકલહકારકમેવ સકલસઙ્ઘારામતો નિક્કડ્ઢિતું લભતિ, સો હિ પક્ખં લભિત્વા સઙ્ઘમ્પિ ભિન્દેય્ય. અલજ્જીઆદયો પન અત્તનો વસનટ્ઠાનતોયેવ નિક્કડ્ઢિતબ્બા, સકલસઙ્ઘારામતો નિક્કડ્ઢિતું ન વટ્ટતિ. ઉમ્મત્તકસ્સાતિ સયં ઉમ્મત્તકસ્સ અનાપત્તિ. સેસં ઉત્તાનમેવાતિ.

    128.Alajjiṃ nikkaḍḍhati vātiādīsu bhaṇḍanakārakakalahakārakameva sakalasaṅghārāmato nikkaḍḍhituṃ labhati, so hi pakkhaṃ labhitvā saṅghampi bhindeyya. Alajjīādayo pana attano vasanaṭṭhānatoyeva nikkaḍḍhitabbā, sakalasaṅghārāmato nikkaḍḍhituṃ na vaṭṭati. Ummattakassāti sayaṃ ummattakassa anāpatti. Sesaṃ uttānamevāti.

    તિસમુટ્ઠાનં – કાયચિત્તતો વાચાચિત્તતો કાયવાચાચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, કિરિયં, સઞ્ઞાવિમોક્ખં, સચિત્તકં, લોકવજ્જં, કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, અકુસલચિત્તં, દુક્ખવેદનન્તિ.

    Tisamuṭṭhānaṃ – kāyacittato vācācittato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, akusalacittaṃ, dukkhavedananti.

    નિક્કડ્ઢનસિક્ખાપદં સત્તમં.

    Nikkaḍḍhanasikkhāpadaṃ sattamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ભૂતગામવગ્ગો • 2. Bhūtagāmavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. નિક્કડ્ઢનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Nikkaḍḍhanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. નિક્કડ્ઢનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Nikkaḍḍhanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. નિક્કડ્ઢનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Nikkaḍḍhanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. નિક્કડ્ઢનસિક્ખાપદં • 7. Nikkaḍḍhanasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact