Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    6. நிமிராஜசரியாவண்ணனா

    6. Nimirājacariyāvaṇṇanā

    40. ச²ட்டே² மிதி²லாயங் புருத்தமேதி மிதி²லானாமகே விதே³ஹானங் உத்தமனக³ரே. நிமி நாம மஹாராஜாதி நேமிங் க⁴டெந்தோ விய உப்பன்னோ ‘‘நிமீ’’தி லத்³த⁴னாமோ, மஹந்தேஹி தா³னஸீலாதி³கு³ணவிஸேஸேஹி மஹதா ச ராஜானுபா⁴வேன ஸமன்னாக³தத்தா மஹந்தோ ராஜாதி மஹாராஜா. பண்டி³தோ குஸலத்தி²கோதி அத்தனோ ச பரேஸஞ்ச புஞ்ஞத்தி²கோ.

    40. Chaṭṭhe mithilāyaṃ puruttameti mithilānāmake videhānaṃ uttamanagare. Nimi nāma mahārājāti nemiṃ ghaṭento viya uppanno ‘‘nimī’’ti laddhanāmo, mahantehi dānasīlādiguṇavisesehi mahatā ca rājānubhāvena samannāgatattā mahanto rājāti mahārājā. Paṇḍito kusalatthikoti attano ca paresañca puññatthiko.

    அதீதே கிர விதே³ஹரட்டே² மிதி²லானக³ரே அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ மக⁴தே³வோ நாம ராஜா அஹோஸி. ஸோ சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி குமாரகீளங் கீளித்வா சதுராஸீதி வஸ்ஸஹஸ்ஸானி உபரஜ்ஜங் காரெத்வா சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ‘‘யதா³ மே ஸிரஸ்மிங் பலிதானி பஸ்ஸெய்யாஸி, ததா³ மே ஆரோசெய்யாஸீ’’தி கப்பகஸ்ஸ வத்வா அபரபா⁴கே³ தேன பலிதானி தி³ஸ்வா ஆரோசிதே ஸுவண்ணஸண்டா³ஸேன உத்³த⁴ராபெத்வா ஹத்தே² பதிட்டா²பெத்வா பலிதங் ஓலோகெத்வா ‘‘பாதுபூ⁴தோ கோ² மய்ஹங் தே³வதூ³தோ’’தி ஸங்வேக³ஜாதோ ‘‘இதா³னி மயா பப்³ப³ஜிதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா ஸதஸஹஸ்ஸுட்டா²னகங் கா³மவரங் கப்பகஸ்ஸ த³த்வா ஜெட்ட²குமாரங் பக்கோஸாபெத்வா தஸ்ஸ –

    Atīte kira videharaṭṭhe mithilānagare amhākaṃ bodhisatto maghadevo nāma rājā ahosi. So caturāsīti vassasahassāni kumārakīḷaṃ kīḷitvā caturāsīti vassahassāni uparajjaṃ kāretvā caturāsīti vassasahassāni rajjaṃ kārento ‘‘yadā me sirasmiṃ palitāni passeyyāsi, tadā me āroceyyāsī’’ti kappakassa vatvā aparabhāge tena palitāni disvā ārocite suvaṇṇasaṇḍāsena uddharāpetvā hatthe patiṭṭhāpetvā palitaṃ oloketvā ‘‘pātubhūto kho mayhaṃ devadūto’’ti saṃvegajāto ‘‘idāni mayā pabbajituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā satasahassuṭṭhānakaṃ gāmavaraṃ kappakassa datvā jeṭṭhakumāraṃ pakkosāpetvā tassa –

    ‘‘உத்தமங்க³ருஹா மய்ஹங், இமே ஜாதா வயோஹரா;

    ‘‘Uttamaṅgaruhā mayhaṃ, ime jātā vayoharā;

    பாதுபூ⁴தா தே³வதூ³தா, பப்³ப³ஜ்ஜாஸமயோ மமா’’தி. (ஜா॰ 1.1.9) –

    Pātubhūtā devadūtā, pabbajjāsamayo mamā’’ti. (jā. 1.1.9) –

    வத்வா ஸாது⁴கங் ரஜ்ஜே ஸமனுஸாஸித்வா யதி³பி அத்தனோ அஞ்ஞானிபி சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு அத்தி², ஏவங் ஸந்தேபி மச்சுனோ ஸந்திகே டி²தங் விய அத்தானங் மஞ்ஞமானோ ஸங்விக்³க³ஹத³யோ பப்³ப³ஜ்ஜங் ரோசேதி. தேன வுத்தங் –

    Vatvā sādhukaṃ rajje samanusāsitvā yadipi attano aññānipi caturāsīti vassasahassāni āyu atthi, evaṃ santepi maccuno santike ṭhitaṃ viya attānaṃ maññamāno saṃviggahadayo pabbajjaṃ roceti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘ஸிரஸ்மிங் பலிதங் தி³ஸ்வா, மக⁴தே³வோ தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Sirasmiṃ palitaṃ disvā, maghadevo disampati;

    ஸங்வேக³ங் அலபீ⁴ தீ⁴ரோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயீ’’தி. (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.309);

    Saṃvegaṃ alabhī dhīro, pabbajjaṃ samarocayī’’ti. (ma. ni. aṭṭha. 2.309);

    ஸோ புத்தங் ‘‘இமினாவ நீஹாரேன வத்தெய்யாஸி யதா² மயா படிபன்னங், மா கோ² த்வங் அந்திமபுரிஸோ அஹோஸீ’’தி ஓவதி³த்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம பி⁴க்கு²பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா சதுராஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஜா²னஸமாபத்தீஹி வீதினாமெத்வா ஆயுபரியோஸானே ப்³ரஹ்மலோகபராயனோ அஹோஸி. புத்தோபிஸ்ஸ ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா தேனேவ உபாயேன பப்³ப³ஜித்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயனோ அஹோஸி. ததா² தஸ்ஸ புத்தோ, ததா² தஸ்ஸ புத்தோதி ஏவங் த்³வீஹி ஊனானி சதுராஸீதி க²த்தியஸஹஸ்ஸானி ஸீஸே பலிதங் தி³ஸ்வாவ பப்³ப³ஜிதானி. அத² போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ரஹ்மலோகே டி²தோவ ‘‘பவத்ததி நு கோ² மயா மனுஸ்ஸலோகே கதங் கல்யாணங் ந பவத்ததீ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ அத்³த³ஸ ‘‘எத்தகங் அத்³தா⁴னங் பவத்தங், இதா³னி நப்பவத்திஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ ‘‘ந கோ² பனாஹங் மய்ஹங் பவேணியா உச்சி²ஜ்ஜிதுங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ வங்ஸே ஜாதரஞ்ஞோ ஏவ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹித்வா அத்தனோ வங்ஸஸ்ஸ நேமிங் க⁴டெந்தோ விய நிப்³ப³த்தோ. தேன வுத்தங் ‘‘நேமிங் க⁴டெந்தோ விய உப்பன்னோதி நிமீதி லத்³த⁴னாமோ’’தி.

    So puttaṃ ‘‘imināva nīhārena vatteyyāsi yathā mayā paṭipannaṃ, mā kho tvaṃ antimapuriso ahosī’’ti ovaditvā nagarā nikkhamma bhikkhupabbajjaṃ pabbajitvā caturāsīti vassasahassāni jhānasamāpattīhi vītināmetvā āyupariyosāne brahmalokaparāyano ahosi. Puttopissa bahūni vassasahassāni dhammena rajjaṃ kāretvā teneva upāyena pabbajitvā brahmalokaparāyano ahosi. Tathā tassa putto, tathā tassa puttoti evaṃ dvīhi ūnāni caturāsīti khattiyasahassāni sīse palitaṃ disvāva pabbajitāni. Atha bodhisatto brahmaloke ṭhitova ‘‘pavattati nu kho mayā manussaloke kataṃ kalyāṇaṃ na pavattatī’’ti āvajjento addasa ‘‘ettakaṃ addhānaṃ pavattaṃ, idāni nappavattissatī’’ti. So ‘‘na kho panāhaṃ mayhaṃ paveṇiyā ucchijjituṃ dassāmī’’ti attano vaṃse jātarañño eva aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhitvā attano vaṃsassa nemiṃ ghaṭento viya nibbatto. Tena vuttaṃ ‘‘nemiṃ ghaṭento viya uppannoti nimīti laddhanāmo’’ti.

    தஸ்ஸ ஹி நாமக்³க³ஹணதி³வஸே பிதரா ஆனீதா லக்க²ணபாட²கா. லக்க²ணானி ஓலோகெத்வா ‘‘மஹாராஜ, அயங் குமாரோ தும்ஹாகங் வங்ஸங் பக்³க³ண்ஹாதி, பிதுபிதாமஹேஹிபி மஹானுபா⁴வோ மஹாபுஞ்ஞோ’’தி ப்³யாகரிங்ஸு. தங் ஸுத்வா ராஜா யதா²வுத்தேனத்தே²ன ‘‘நிமீ’’திஸ்ஸ நாமங் அகாஸி, ஸோ த³ஹரகாலதோ பட்டா²ய ஸீலே உபோஸத²கம்மே ச யுத்தப்பயுத்தோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ பிதா புரிமனயேனேவ பலிதங் தி³ஸ்வா கப்பகஸ்ஸ கா³மவரங் த³த்வா புத்தங் ரஜ்ஜே ஸமனுஸாஸித்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னானி நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயனோ அஹோஸி.

    Tassa hi nāmaggahaṇadivase pitarā ānītā lakkhaṇapāṭhakā. Lakkhaṇāni oloketvā ‘‘mahārāja, ayaṃ kumāro tumhākaṃ vaṃsaṃ paggaṇhāti, pitupitāmahehipi mahānubhāvo mahāpuñño’’ti byākariṃsu. Taṃ sutvā rājā yathāvuttenatthena ‘‘nimī’’tissa nāmaṃ akāsi, so daharakālato paṭṭhāya sīle uposathakamme ca yuttappayutto ahosi. Athassa pitā purimanayeneva palitaṃ disvā kappakassa gāmavaraṃ datvā puttaṃ rajje samanusāsitvā nagarā nikkhamma pabbajitvā jhānāni nibbattetvā brahmalokaparāyano ahosi.

    நிமிராஜா பன தா³னஜ்ஜா²ஸயதாய சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² சாதி பஞ்ச தா³னஸாலாயோ காரெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. ஏகேகாய தா³னஸாலாய ஸதஸஹஸ்ஸங் ஸதஸஹஸ்ஸங் கத்வா தே³வஸிகங் பஞ்சஸதஸஹஸ்ஸானி பரிச்சஜி, பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி², பக்க²தி³வஸேஸு உபோஸத²கம்மங் ஸமாதி³யி , மஹாஜனம்பி தா³னாதீ³ஸு புஞ்ஞேஸு ஸமாத³பேஸி, ஸக்³க³மக்³க³ங் ஆசிக்கி², நிரயப⁴யேன தஜ்ஜேஸி, பாபதோ நிவாரேஸி. தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா மஹாஜனோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ததோ சுதோ தே³வலோகே நிப்³ப³த்தி, தே³வலோகோ பரிபூரி, நிரயோ துச்சோ² விய அஹோஸி. ததா³ பன அத்தனோ தா³னஜ்ஜா²ஸயஸ்ஸ உளாரபா⁴வங் ஸவிஸேஸங் தா³னபாரமியா பூரிதபா⁴வஞ்ச பவேதெ³ந்தோ ஸத்தா² –

    Nimirājā pana dānajjhāsayatāya catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe cāti pañca dānasālāyo kāretvā mahādānaṃ pavattesi. Ekekāya dānasālāya satasahassaṃ satasahassaṃ katvā devasikaṃ pañcasatasahassāni pariccaji, pañca sīlāni rakkhi, pakkhadivasesu uposathakammaṃ samādiyi , mahājanampi dānādīsu puññesu samādapesi, saggamaggaṃ ācikkhi, nirayabhayena tajjesi, pāpato nivāresi. Tassa ovāde ṭhatvā mahājano dānādīni puññāni katvā tato cuto devaloke nibbatti, devaloko paripūri, nirayo tuccho viya ahosi. Tadā pana attano dānajjhāsayassa uḷārabhāvaṃ savisesaṃ dānapāramiyā pūritabhāvañca pavedento satthā –

    41.

    41.

    ‘‘ததா³ஹங் மாபயித்வான, சதுஸ்ஸாலங் சதும்முக²ங்;

    ‘‘Tadāhaṃ māpayitvāna, catussālaṃ catummukhaṃ;

    தத்த² தா³னங் பவத்தேஸிங், மிக³பக்கி²னராதி³ன’’ந்தி. – ஆதி³மாஹ;

    Tattha dānaṃ pavattesiṃ, migapakkhinarādina’’nti. – ādimāha;

    தத்த² ததா³தி தஸ்மிங் நிமிராஜகாலே. மாபயித்வானாதி காராபெத்வா. சதுஸ்ஸாலந்தி சதூஸு தி³ஸாஸு ஸம்ப³ந்த⁴ஸாலங். சதும்முக²ந்தி சதூஸு தி³ஸாஸு சதூஹி த்³வாரேஹி யுத்தங். தா³னஸாலாய ஹி மஹந்தபா⁴வதோ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ யாசகஜனஸ்ஸ ச ப³ஹுபா⁴வதோ ந ஸக்கா ஏகேனேவ த்³வாரேன தா³னத⁴ம்மங் பரியந்தங் காதுங் தெ³ய்யத⁴ம்மஞ்ச பரியோஸாபேதுந்தி ஸாலாய சதூஸு தி³ஸாஸு சத்தாரி மஹாத்³வாரானி காராபேஸி. தத்த² த்³வாரதோ பட்டா²ய யாவ கோணா தெ³ய்யத⁴ம்மோ ராஸிகதோ திட்ட²தி. அருணுக்³க³ங் ஆதி³ங் கத்வா யாவ பகதியா ஸங்வேஸனகாலோ, தாவ தா³னங் பவத்தேதி. இதரஸ்மிம்பி காலே அனேகஸதா பதீ³பா ஜா²யந்தி. யதா³ யதா³ அத்தி²கா ஆக³ச்ச²ந்தி, ததா³ ததா³ தீ³யதேவ. தஞ்ச தா³னங் ந கபணத்³தி⁴கவனிப்³ப³கயாசகானஞ்ஞேவ , அத² கோ² அட்³டா⁴னங் மஹாபோ⁴கா³னம்பி உபகப்பனவஸேன மஹாஸுத³ஸ்ஸனதா³னஸதி³ஸங் உளாரதரபணீததரானங் தெ³ய்யத⁴ம்மானங் பரிச்சஜனதோ ஸப்³பே³பி ஸகலஜம்பு³தீ³பவாஸினோ மனுஸ்ஸா படிக்³க³ஹேஸுஞ்சேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு ச. ஸகலஜம்பு³தீ³பஞ்ஹி உன்னங்க³லங் கத்வா மஹாபுரிஸோ ததா³ மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. யதா² ச மனுஸ்ஸானங், ஏவங் மிக³பக்கி²கே ஆதி³ங் கத்வா திரச்சா²னக³தானம்பி தா³னஸாலாய ப³ஹி ஏகமந்தே தேஸங் உபகப்பனவஸேன தா³னங் பவத்தேஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘தத்த² தா³னங் பவத்தேஸிங், மிக³பக்கி²னராதி³ன’’ந்தி. ந கேவலஞ்ச திரச்சா²னானமேவ, பேதானம்பி தி³வஸே தி³வஸே பத்திங் தா³பேஸி. யதா² ச ஏகிஸ்ஸா தா³னஸாலாய, ஏவங் பஞ்சஸுபி தா³னஸாலாஸு தா³னங் பவத்தித்த². பாளியங் பன ‘‘ததா³ஹங் மாபயித்வான, சதுஸ்ஸாலங் சதும்முக²’’ந்தி ஏகங் விய வுத்தங், தங் நக³ரமஜ்ஜே² தா³னஸாலங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.

    Tattha tadāti tasmiṃ nimirājakāle. Māpayitvānāti kārāpetvā. Catussālanti catūsu disāsu sambandhasālaṃ. Catummukhanti catūsu disāsu catūhi dvārehi yuttaṃ. Dānasālāya hi mahantabhāvato deyyadhammassa yācakajanassa ca bahubhāvato na sakkā ekeneva dvārena dānadhammaṃ pariyantaṃ kātuṃ deyyadhammañca pariyosāpetunti sālāya catūsu disāsu cattāri mahādvārāni kārāpesi. Tattha dvārato paṭṭhāya yāva koṇā deyyadhammo rāsikato tiṭṭhati. Aruṇuggaṃ ādiṃ katvā yāva pakatiyā saṃvesanakālo, tāva dānaṃ pavatteti. Itarasmimpi kāle anekasatā padīpā jhāyanti. Yadā yadā atthikā āgacchanti, tadā tadā dīyateva. Tañca dānaṃ na kapaṇaddhikavanibbakayācakānaññeva , atha kho aḍḍhānaṃ mahābhogānampi upakappanavasena mahāsudassanadānasadisaṃ uḷāratarapaṇītatarānaṃ deyyadhammānaṃ pariccajanato sabbepi sakalajambudīpavāsino manussā paṭiggahesuñceva paribhuñjiṃsu ca. Sakalajambudīpañhi unnaṅgalaṃ katvā mahāpuriso tadā mahādānaṃ pavattesi. Yathā ca manussānaṃ, evaṃ migapakkhike ādiṃ katvā tiracchānagatānampi dānasālāya bahi ekamante tesaṃ upakappanavasena dānaṃ pavattesi. Tena vuttaṃ – ‘‘tattha dānaṃ pavattesiṃ, migapakkhinarādina’’nti. Na kevalañca tiracchānānameva, petānampi divase divase pattiṃ dāpesi. Yathā ca ekissā dānasālāya, evaṃ pañcasupi dānasālāsu dānaṃ pavattittha. Pāḷiyaṃ pana ‘‘tadāhaṃ māpayitvāna, catussālaṃ catummukha’’nti ekaṃ viya vuttaṃ, taṃ nagaramajjhe dānasālaṃ sandhāya vuttaṃ.

    42. இதா³னி தத்த² தெ³ய்யத⁴ம்மங் ஏகதே³ஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அச்சா²த³னஞ்ச ஸயனங், அன்னங் பானஞ்ச போ⁴ஜன’’ந்தி ஆஹ.

    42. Idāni tattha deyyadhammaṃ ekadesena dassento ‘‘acchādanañca sayanaṃ, annaṃ pānañca bhojana’’nti āha.

    தத்த² அச்சா²த³னந்தி கோ²மஸுகு²மாதி³னானாவித⁴னிவாஸனபாருபனங். ஸயனந்தி மஞ்சபல்லங்காதி³ஞ்சேவ கோ³னகசித்தகாதி³ஞ்ச அனேகவித⁴ங் ஸயிதப்³ப³கங், ஆஸனம்பி செத்த² ஸயனக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அன்னங் பானஞ்ச போ⁴ஜனந்தி தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் யதா²பி⁴ருசிதங் நானக்³க³ரஸங் அன்னஞ்சேவ பானஞ்ச அவஸிட்ட²ங் நானாவித⁴போ⁴ஜனவிகதிஞ்ச. அப்³பொ³ச்சி²ன்னங் கரித்வானாதி ஆரம்ப⁴தோ பட்டா²ய யாவ ஆயுபரியோஸானா அஹோரத்தங் அவிச்சி²ன்னங் கத்வா.

    Tattha acchādananti khomasukhumādinānāvidhanivāsanapārupanaṃ. Sayananti mañcapallaṅkādiñceva gonakacittakādiñca anekavidhaṃ sayitabbakaṃ, āsanampi cettha sayanaggahaṇeneva gahitanti daṭṭhabbaṃ. Annaṃ pānañca bhojananti tesaṃ tesaṃ sattānaṃ yathābhirucitaṃ nānaggarasaṃ annañceva pānañca avasiṭṭhaṃ nānāvidhabhojanavikatiñca. Abbocchinnaṃ karitvānāti ārambhato paṭṭhāya yāva āyupariyosānā ahorattaṃ avicchinnaṃ katvā.

    43-4. இதா³னி தஸ்ஸ தா³னஸ்ஸ ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் ஆரப்³ப⁴ தா³னபாரமிபா⁴வேன பவத்திதபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ யதா² ததா³ அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயோ பவத்தோ, தங் உபமாய த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா²பி ஸேவகோ’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யதா² நாம ஸேவகபுரிஸோ அத்தனோ ஸாமிகங் காலானுகாலங் ஸேவனவஸேன உபக³தோ லத்³த⁴ப்³ப³த⁴னஹேது காயேன வாசாய மனஸா ஸப்³ப³தா²பி காயவசீமனோகம்மேஹி யதா² ஸோ ஆராதி⁴தோ ஹோதி, ஏவங் ஆராத⁴னீயங் ஆராத⁴னமேவ ஏஸதி க³வேஸதி, ததா² அஹம்பி போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தோ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸாமிபூ⁴தங் அனுத்தரங் பு³த்³த⁴பா⁴வங் ஸேவேதுகாமோ தஸ்ஸ ஆராத⁴னத்த²ங் ஸப்³ப³ப⁴வே ஸப்³ப³ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தப⁴வே தா³னபாரமிபரிபூரணவஸேன தா³னேன ஸப்³ப³ஸத்தே ஸந்தப்பெத்வா போ³தி⁴ஸங்கா²ததோ அரியமக்³க³ஞாணதோ ஜாதத்தா ‘‘போ³தி⁴ஜ’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் பரதோ ஸப்³ப³தா² நானூபாயேஹி ஏஸிஸ்ஸாமி க³வேஸிஸ்ஸாமி, தங் உத்தமங் போ³தி⁴ங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் ஜீவிதபரிச்சாகா³தி³ங் யங்கிஞ்சி கத்வா இச்சா²மி அபி⁴பத்தே²மீதி.

    43-4. Idāni tassa dānassa sammāsambodhiṃ ārabbha dānapāramibhāvena pavattitabhāvaṃ dassento yathā tadā attano ajjhāsayo pavatto, taṃ upamāya dassetuṃ ‘‘yathāpi sevako’’tiādimāha. Tassattho – yathā nāma sevakapuriso attano sāmikaṃ kālānukālaṃ sevanavasena upagato laddhabbadhanahetu kāyena vācāya manasā sabbathāpi kāyavacīmanokammehi yathā so ārādhito hoti, evaṃ ārādhanīyaṃ ārādhanameva esati gavesati, tathā ahampi bodhisattabhūto sadevakassa lokassa sāmibhūtaṃ anuttaraṃ buddhabhāvaṃ sevetukāmo tassa ārādhanatthaṃ sabbabhave sabbasmiṃ nibbattanibbattabhave dānapāramiparipūraṇavasena dānena sabbasatte santappetvā bodhisaṅkhātato ariyamaggañāṇato jātattā ‘‘bodhija’’nti laddhanāmaṃ sabbaññutaññāṇaṃ parato sabbathā nānūpāyehi esissāmi gavesissāmi, taṃ uttamaṃ bodhiṃ sammāsambodhiṃ jīvitapariccāgādiṃ yaṃkiñci katvā icchāmi abhipatthemīti.

    ஏவமித⁴ தா³னஜ்ஜா²ஸயஸ்ஸ உளாரபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் தா³னபாரமிவஸேனேவ தே³ஸனா கதா. ஜாதகதே³ஸனாயங் பனஸ்ஸ ஸீலபாரமிஆதீ³னம்பி பரிபூரணங் விபா⁴விதமேவ, ததா² ஹிஸ்ஸ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஸீலாதி³கு³ணேஹி அத்தானங் அலங்கரித்வா மஹாஜனங் தத்த² பதிட்ட²பெந்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா நிப்³ப³த்ததே³வதா ஸுத⁴ம்மாயங் தே³வஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதா ‘‘அஹோ அம்ஹாகங் நிமிராஜானங் நிஸ்ஸாய மயங் இமங் ஸம்பத்திங் பத்தா, ஏவரூபாபி நாம அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ மஹாஜனஸ்ஸ பு³த்³த⁴கிச்சங் ஸாத⁴யமானா அச்ச²ரியமனுஸ்ஸா லோகே உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி மஹாபுரிஸஸ்ஸ கு³ணே வண்ணெந்தா அபி⁴த்த²விங்ஸு. தேன வுத்தங் –

    Evamidha dānajjhāsayassa uḷārabhāvaṃ dassetuṃ dānapāramivaseneva desanā katā. Jātakadesanāyaṃ panassa sīlapāramiādīnampi paripūraṇaṃ vibhāvitameva, tathā hissa heṭṭhā vuttanayeneva sīlādiguṇehi attānaṃ alaṅkaritvā mahājanaṃ tattha patiṭṭhapentassa ovāde ṭhatvā nibbattadevatā sudhammāyaṃ devasabhāyaṃ sannipatitā ‘‘aho amhākaṃ nimirājānaṃ nissāya mayaṃ imaṃ sampattiṃ pattā, evarūpāpi nāma anuppanne buddhe mahājanassa buddhakiccaṃ sādhayamānā acchariyamanussā loke uppajjantī’’ti mahāpurisassa guṇe vaṇṇentā abhitthaviṃsu. Tena vuttaṃ –

    ‘‘அச்சே²ரங் வத லோகஸ்மிங், உப்பஜ்ஜந்தி விசக்க²ணா;

    ‘‘Accheraṃ vata lokasmiṃ, uppajjanti vicakkhaṇā;

    யதா³ அஹு நிமிராஜா, பண்டி³தோ குஸலத்தி²கோ’’தி. (ஜா॰ 2.22.421) –

    Yadā ahu nimirājā, paṇḍito kusalatthiko’’ti. (jā. 2.22.421) –

    ஆதி³.

    Ādi.

    தங் ஸுத்வா ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³பே³ தே³வா போ³தி⁴ஸத்தங் த³ட்டு²காமா அஹேஸுங். அதே²கதி³வஸங் மஹாபுரிஸஸ்ஸ உபோஸதி²கஸ்ஸ உபரிபாஸாத³வரக³தஸ்ஸ பச்சி²மயாமே பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸின்னஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ ‘‘தா³னங் நு கோ² வரங், உதா³ஹு ப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி. ஸோ தங் அத்தனோ கங்க²ங் சி²ந்தி³துங் நாஸக்கி². தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ தங் காரணங் ஆவஜ்ஜெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் ததா² விதக்கெந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஹந்த³ஸ்ஸ விதக்கங் சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³ந்த்வா புரதோ டி²தோ தேன ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி புட்டோ² அத்தனோ தே³வராஜபா⁴வங் ஆரோசெத்வா ‘‘கிங், மஹாராஜ, சிந்தேஸீ’’தி வுத்தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸக்கோ ப்³ரஹ்மசரியமேவ உத்தமங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Taṃ sutvā sakkaṃ devānamindaṃ ādiṃ katvā sabbe devā bodhisattaṃ daṭṭhukāmā ahesuṃ. Athekadivasaṃ mahāpurisassa uposathikassa uparipāsādavaragatassa pacchimayāme pallaṅkaṃ ābhujitvā nisinnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi ‘‘dānaṃ nu kho varaṃ, udāhu brahmacariya’’nti. So taṃ attano kaṅkhaṃ chindituṃ nāsakkhi. Tasmiṃ khaṇe sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko taṃ kāraṇaṃ āvajjento bodhisattaṃ tathā vitakkentaṃ disvā ‘‘handassa vitakkaṃ chindissāmī’’ti āgantvā purato ṭhito tena ‘‘kosi tva’’nti puṭṭho attano devarājabhāvaṃ ārocetvā ‘‘kiṃ, mahārāja, cintesī’’ti vutte tamatthaṃ ārocesi. Sakko brahmacariyameva uttamaṃ katvā dassento –

    ‘‘ஹீனேன ப்³ரஹ்மசரியேன, க²த்தியே உபபஜ்ஜதி;

    ‘‘Hīnena brahmacariyena, khattiye upapajjati;

    மஜ்ஜி²மேன ச தே³வத்தங், உத்தமேன விஸுஜ்ஜ²தி.

    Majjhimena ca devattaṃ, uttamena visujjhati.

    ‘‘ந ஹேதே ஸுலபா⁴ காயா, யாசயோகே³ன கேனசி;

    ‘‘Na hete sulabhā kāyā, yācayogena kenaci;

    யே காயே உபபஜ்ஜந்தி, அனகா³ரா தபஸ்ஸினோ’’தி. (ஜா॰ 2.22.429-430) –

    Ye kāye upapajjanti, anagārā tapassino’’ti. (jā. 2.22.429-430) –

    ஆஹ.

    Āha.

    தத்த² புது²தித்தா²யதனேஸு மேது²னவிரதிமத்தங் ஹீனங் ப்³ரஹ்மசரியங் நாம, தேன க²த்தியகுலே உபபஜ்ஜதி. ஜா²னஸ்ஸ உபசாரமத்தங் மஜ்ஜி²மங் நாம, தேன தே³வத்தங் உபபஜ்ஜதி. அட்ட²ஸமாபத்தினிப்³ப³த்தனங் பன உத்தமங் நாம, தேன ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்ததி. தஞ்ஹி பா³ஹிரகா ‘‘நிப்³பா³ன’’ந்தி கதெ²ந்தி. தேனாஹ ‘‘விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி. ஸாஸனே பன பரிஸுத்³த⁴ஸீலஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அஞ்ஞதரங் தே³வனிகாயங் பத்தெ²ந்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியசேதனா ஹீனதாய ஹீனங் நாம, தேன யதா²பத்தி²தே தே³வலோகே நிப்³ப³த்ததி. பரிஸுத்³த⁴ஸீலஸ்ஸ அட்ட²ஸமாபத்தினிப்³ப³த்தனங் மஜ்ஜி²மங் நாம, தேன ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்ததி. பரிஸுத்³த⁴ஸீலஸ்ஸ பன விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தப்பத்தி உத்தமங் நாம, தேன விஸுஜ்ஜ²தீதி. இதி ஸக்கோ ‘‘மஹாராஜ, தா³னதோ ப்³ரஹ்மசரியவாஸோவ ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன மஹப்ப²லோ’’தி வண்ணேஸி. காயாதி ப்³ரஹ்மக³ணா. யாசயோகே³னாதி யாசனயுத்தேன. ‘‘யாஜயோகே³னா’’திபி பாளி, யஜனயுத்தேன, தா³னயுத்தேனாதி அத்தோ². தபஸ்ஸினோதி தபனிஸ்ஸிதகா. இமாயபி கா³தா²ய ப்³ரஹ்மசரியவாஸஸ்ஸேவ மஹானுபா⁴வதங் தீ³பேதி. ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘கிஞ்சாபி, மஹாராஜ, தா³னதோ ப்³ரஹ்மசரியமேவ மஹப்ப²லங், த்³வேபி பனேதே மஹாபுரிஸகத்தப்³பா³வ . த்³வீஸுபி அப்பமத்தோ ஹுத்வா தா³னஞ்ச தே³ஹி ஸீலஞ்ச ரக்கா²ஹீ’’தி வத்வா தங் ஓவதி³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.

    Tattha puthutitthāyatanesu methunaviratimattaṃ hīnaṃ brahmacariyaṃ nāma, tena khattiyakule upapajjati. Jhānassa upacāramattaṃ majjhimaṃ nāma, tena devattaṃ upapajjati. Aṭṭhasamāpattinibbattanaṃ pana uttamaṃ nāma, tena brahmaloke nibbattati. Tañhi bāhirakā ‘‘nibbāna’’nti kathenti. Tenāha ‘‘visujjhatī’’ti. Sāsane pana parisuddhasīlassa bhikkhuno aññataraṃ devanikāyaṃ patthentassa brahmacariyacetanā hīnatāya hīnaṃ nāma, tena yathāpatthite devaloke nibbattati. Parisuddhasīlassa aṭṭhasamāpattinibbattanaṃ majjhimaṃ nāma, tena brahmaloke nibbattati. Parisuddhasīlassa pana vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattappatti uttamaṃ nāma, tena visujjhatīti. Iti sakko ‘‘mahārāja, dānato brahmacariyavāsova sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena mahapphalo’’ti vaṇṇesi. Kāyāti brahmagaṇā. Yācayogenāti yācanayuttena. ‘‘Yājayogenā’’tipi pāḷi, yajanayuttena, dānayuttenāti attho. Tapassinoti tapanissitakā. Imāyapi gāthāya brahmacariyavāsasseva mahānubhāvataṃ dīpeti. Evañca pana vatvā ‘‘kiñcāpi, mahārāja, dānato brahmacariyameva mahapphalaṃ, dvepi panete mahāpurisakattabbāva . Dvīsupi appamatto hutvā dānañca dehi sīlañca rakkhāhī’’ti vatvā taṃ ovaditvā sakaṭṭhānameva gato.

    அத² நங் தே³வக³ணோ ‘‘மஹாராஜ, குஹிங் க³தத்தா²’’தி ஆஹ. ஸக்கோ ‘‘மிதி²லாயங் நிமிரஞ்ஞோ கங்க² சி²ந்தி³து’’ந்தி தமத்த²ங் பகாஸெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணே வித்தா²ரதோ வண்ணேஸி. தங் ஸுத்வா தே³வா ‘‘மஹாராஜ, மய்ஹங் நிமிராஜானங் த³ட்டு²காமம்ஹா, ஸாது⁴ நங் பக்கோஸாபேஹீ’’தி வதி³ங்ஸு. ஸக்கோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா மாதலிங் ஆமந்தேஸி – ‘‘க³ச்ச² நிமிராஜானங் வேஜயந்தங் ஆரோபெத்வா ஆனேஹீ’’தி . ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ரதே²ன க³ந்த்வா தத்த² மஹாஸத்தங் ஆரோபெத்வா தேன யாசிதோ யதா²கம்மங் பாபகம்மீனங் புஞ்ஞகம்மீனஞ்ச டா²னானி ஆசிக்க²ந்தோ அனுக்கமேன தே³வலோகங் நேஸி . தே³வாபி கோ² ‘‘நிமிராஜா ஆக³தோ’’தி ஸுத்வா தி³ப்³ப³க³ந்த⁴வாஸபுப்ப²ஹத்தா² யாவ சித்தகூடத்³வாரகொட்ட²கா பச்சுக்³க³ந்த்வா மஹாஸத்தங் தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴தீ³ஹி பூஜெந்தா ஸுத⁴ம்மங் தே³வஸப⁴ங் ஆனயிங்ஸு. ராஜா ரதா² ஓதரித்வா தே³வஸப⁴ங் பவிஸித்வா ஸக்கேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா தேன தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி நிமந்தியமானோ ‘‘அலங், மஹாராஜ, மய்ஹங் இமேஹி யாசிதகூபமேஹி காமேஹீ’’தி படிக்கி²பித்வா அனேகபரியாயேன த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மனுஸ்ஸக³ணனாய ஸத்தாஹமேவ ட²த்வா ‘‘க³ச்சா²மஹங் மனுஸ்ஸலோகங், தத்த² தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸக்கோ ‘‘நிமிராஜானங் மிதி²லங் நேஹீ’’தி மாதலிங் ஆணாபேஸி. ஸோ தங் வேஜயந்தரத²ங் ஆரோபெத்வா பாசீனதி³ஸாபா⁴கே³ன மிதி²லங் பாபுணி. மஹாஜனோ தி³ப்³ப³ரத²ங் தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ பச்சுக்³க³மனங் அகாஸி. மாதலி ஸீஹபஞ்ஜரே மஹாஸத்தங் ஓதாரெத்வா ஆபுச்சி²த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. மஹாஜனோபி ராஜானங் பரிவாரெத்வா ‘‘கீதி³ஸோ, தே³வ, தே³வலோகோ’’தி புச்சி². ராஜா தே³வலோகஸம்பத்திங் வண்ணெத்வா ‘‘தும்ஹேபி தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரோத², ஏவங் தஸ்மிங் தே³வலோகே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதா²’’தி த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ அபரபா⁴கே³ புப்³பே³ வுத்தனயேன பலிதங் தி³ஸ்வா புத்தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் படிச்சா²பெத்வா காமே பஹாய பப்³ப³ஜித்வா சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.

    Atha naṃ devagaṇo ‘‘mahārāja, kuhiṃ gatatthā’’ti āha. Sakko ‘‘mithilāyaṃ nimirañño kaṅkha chinditu’’nti tamatthaṃ pakāsetvā bodhisattassa guṇe vitthārato vaṇṇesi. Taṃ sutvā devā ‘‘mahārāja, mayhaṃ nimirājānaṃ daṭṭhukāmamhā, sādhu naṃ pakkosāpehī’’ti vadiṃsu. Sakko ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā mātaliṃ āmantesi – ‘‘gaccha nimirājānaṃ vejayantaṃ āropetvā ānehī’’ti . So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā rathena gantvā tattha mahāsattaṃ āropetvā tena yācito yathākammaṃ pāpakammīnaṃ puññakammīnañca ṭhānāni ācikkhanto anukkamena devalokaṃ nesi . Devāpi kho ‘‘nimirājā āgato’’ti sutvā dibbagandhavāsapupphahatthā yāva cittakūṭadvārakoṭṭhakā paccuggantvā mahāsattaṃ dibbagandhādīhi pūjentā sudhammaṃ devasabhaṃ ānayiṃsu. Rājā rathā otaritvā devasabhaṃ pavisitvā sakkena saddhiṃ ekāsane nisīditvā tena dibbehi kāmehi nimantiyamāno ‘‘alaṃ, mahārāja, mayhaṃ imehi yācitakūpamehi kāmehī’’ti paṭikkhipitvā anekapariyāyena dhammaṃ desetvā manussagaṇanāya sattāhameva ṭhatvā ‘‘gacchāmahaṃ manussalokaṃ, tattha dānādīni puññāni karissāmī’’ti āha. Sakko ‘‘nimirājānaṃ mithilaṃ nehī’’ti mātaliṃ āṇāpesi. So taṃ vejayantarathaṃ āropetvā pācīnadisābhāgena mithilaṃ pāpuṇi. Mahājano dibbarathaṃ disvā rañño paccuggamanaṃ akāsi. Mātali sīhapañjare mahāsattaṃ otāretvā āpucchitvā sakaṭṭhānameva gato. Mahājanopi rājānaṃ parivāretvā ‘‘kīdiso, deva, devaloko’’ti pucchi. Rājā devalokasampattiṃ vaṇṇetvā ‘‘tumhepi dānādīni puññāni karotha, evaṃ tasmiṃ devaloke uppajjissathā’’ti dhammaṃ desesi. So aparabhāge pubbe vuttanayena palitaṃ disvā puttassa rajjaṃ paṭicchāpetvā kāme pahāya pabbajitvā cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmalokūpago ahosi.

    ததா³ ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴ அஹோஸி. மாதலி ஆனந்தோ³. சதுராஸீதி ராஜஸஹஸ்ஸானி பு³த்³த⁴பரிஸா. நிமிராஜா லோகனாதோ².

    Tadā sakko anuruddho ahosi. Mātali ānando. Caturāsīti rājasahassāni buddhaparisā. Nimirājā lokanātho.

    தஸ்ஸ இதா⁴பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரா நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா² ப்³ரஹ்மலோகஸம்பத்திங் பஹாய புப்³பே³ அத்தனா பவத்திதங் கல்யாணவத்தங் அனுப்பப³ந்தெ⁴ஸ்ஸாமீதி மஹாகருணாய மனுஸ்ஸலோகே நிப்³ப³த்தனங், உளாரோ தா³னஜ்ஜா²ஸயோ, தத³னுரூபா தா³னாதீ³ஸு படிபத்தி, மஹாஜனஸ்ஸ ச தத்த² பதிட்டா²பனங், யாவ தே³வமனுஸ்ஸானங் பத்த²டயஸதா, ஸக்கஸ்ஸ தே³வராஜஸ்ஸ உபஸங்கமனே அதிவிம்ஹயதா, தேன தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியா நிமந்தியமானோபி தங் அனலங்கரித்வா புஞ்ஞஸம்பா⁴ரபரிப்³ரூஹனத்த²ங் புன மனுஸ்ஸவாஸூபக³மனங், லாப⁴ஸம்பத்தீஸு ஸப்³ப³த்த² அலக்³க³பா⁴வோதி ஏவமாத³யோ கு³ணானுபா⁴வா நித்³தா⁴ரேதப்³பா³தி.

    Tassa idhāpi heṭṭhā vuttanayeneva bodhisambhārā niddhāretabbā. Tathā brahmalokasampattiṃ pahāya pubbe attanā pavattitaṃ kalyāṇavattaṃ anuppabandhessāmīti mahākaruṇāya manussaloke nibbattanaṃ, uḷāro dānajjhāsayo, tadanurūpā dānādīsu paṭipatti, mahājanassa ca tattha patiṭṭhāpanaṃ, yāva devamanussānaṃ patthaṭayasatā, sakkassa devarājassa upasaṅkamane ativimhayatā, tena dibbasampattiyā nimantiyamānopi taṃ analaṅkaritvā puññasambhāraparibrūhanatthaṃ puna manussavāsūpagamanaṃ, lābhasampattīsu sabbattha alaggabhāvoti evamādayo guṇānubhāvā niddhāretabbāti.

    நிமிராஜசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nimirājacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 6. நிமிராஜசரியா • 6. Nimirājacariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact