Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
11. நிமித்தஸுத்தவண்ணனா
11. Nimittasuttavaṇṇanā
103. ஏகாத³ஸமே யேஹி ப²லங் நிமீயதி, உப்பஜ்ஜனட்டா²னே பக்கி²பமானங் விய ஹோதி, தானி நிமித்தானி. தேனாஹ ‘‘தீணி காரணானீ’’தி. காலேன காலந்தி எத்த² காலேனாதி பு⁴ம்மத்தே² கரணவசனங். காலந்தி ச உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘காலே காலே’’தி. மனஸி காதப்³பா³தி சித்தே காதப்³பா³, உப்பாதே³தப்³பா³தி அத்தோ². உபலக்கி²தஸமாதா⁴னாகாரோ ஸமாதி⁴யேவ இத⁴ ஸமாதி⁴னிமித்தந்தி ஆஹ ‘‘ஏகக்³க³தா ஹி இத⁴ ஸமாதி⁴னிமித்தந்தி வுத்தா’’தி. டா²னங் தங் சித்தங் கோஸஜ்ஜாய ஸங்வத்தெய்யாதி எத்த² டா²னங் அத்தீ²தி வசனஸேஸோ. தங் பா⁴வனாசித்தங் கோஸஜ்ஜாய ஸங்வத்தெய்ய, தஸ்ஸ ஸங்வத்தனஸ்ஸ காரணங் அத்தீ²தி அத்தோ². தங் வா மனஸிகரணங் சித்தங் கோஸஜ்ஜாய ஸங்வத்தெய்ய, ஏதஸ்ஸ டா²னங் காரணங் அத்தீ²தி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘காரணங் விஜ்ஜதீ’’திஆதி³. ஞாணஜவந்தி ஸங்கா²ரேஸு அனிச்சாதி³வஸேன பவத்தமானங் பஞ்ஞாஜவங்.
103. Ekādasame yehi phalaṃ nimīyati, uppajjanaṭṭhāne pakkhipamānaṃ viya hoti, tāni nimittāni. Tenāha ‘‘tīṇi kāraṇānī’’ti. Kālena kālanti ettha kālenāti bhummatthe karaṇavacanaṃ. Kālanti ca upayogavacananti āha ‘‘kāle kāle’’ti. Manasi kātabbāti citte kātabbā, uppādetabbāti attho. Upalakkhitasamādhānākāro samādhiyeva idha samādhinimittanti āha ‘‘ekaggatā hi idha samādhinimittanti vuttā’’ti. Ṭhānaṃ taṃ cittaṃ kosajjāya saṃvatteyyāti ettha ṭhānaṃ atthīti vacanaseso. Taṃ bhāvanācittaṃ kosajjāya saṃvatteyya, tassa saṃvattanassa kāraṇaṃ atthīti attho. Taṃ vā manasikaraṇaṃ cittaṃ kosajjāya saṃvatteyya, etassa ṭhānaṃ kāraṇaṃ atthīti attho. Tenāha ‘‘kāraṇaṃ vijjatī’’tiādi. Ñāṇajavanti saṅkhāresu aniccādivasena pavattamānaṃ paññājavaṃ.
யங் கிஞ்சி ஸுவண்ணதாபனயொக்³க³அங்கா³ரபா⁴ஜனங் இத⁴ ‘‘உக்கா’’தி அதி⁴ப்பேதந்தி ஆஹ ‘‘அங்கா³ரகபல்ல’’ந்தி. ஸஜ்ஜெய்யாதி யதா² தத்த² பக்கி²த்தங் ஸுவண்ணங் தப்பதி, ஏவங் படியாதி³யெய்ய. ஆலிம்பெய்யாதி ஆதி³யெய்ய, ஜலெய்யாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘தத்த² அங்கா³ரே…பே॰… கா³ஹாபெய்யா’’தி. மூஸாய வா பக்கி²பெய்யாதி தத்தகே வா பக்கி²பெய்ய. உபதா⁴ரேதீதி ஸல்லக்கே²தி.
Yaṃ kiñci suvaṇṇatāpanayoggaaṅgārabhājanaṃ idha ‘‘ukkā’’ti adhippetanti āha ‘‘aṅgārakapalla’’nti. Sajjeyyāti yathā tattha pakkhittaṃ suvaṇṇaṃ tappati, evaṃ paṭiyādiyeyya. Ālimpeyyāti ādiyeyya, jaleyyāti attho. Tenāha ‘‘tattha aṅgāre…pe… gāhāpeyyā’’ti. Mūsāya vā pakkhipeyyāti tattake vā pakkhipeyya. Upadhāretīti sallakkheti.
நிமித்தஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Nimittasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
லோணகபல்லவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Loṇakapallavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
து³தியபண்ணாஸகங் நிட்டி²தங்.
Dutiyapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 11. நிமித்தஸுத்தங் • 11. Nimittasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 11. நிமித்தஸுத்தவண்ணனா • 11. Nimittasuttavaṇṇanā