Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. નિરોધસુત્તવણ્ણના

    6. Nirodhasuttavaṇṇanā

    ૧૬૬. છટ્ઠે અત્થેતં ઠાનન્તિ અત્થિ એતં કારણં. નો ચે દિટ્ઠેવ ધમ્મે અઞ્ઞં આરાધેય્યાતિ નો ચે ઇમસ્મિંયેવ અત્તભાવે અરહત્તં પાપુણેય્ય. કબળીકારાહારભક્ખાનં દેવાનન્તિ કામાવચરદેવાનં. અઞ્ઞતરં મનોમયં કાયન્તિ ઝાનમનેન નિબ્બત્તં અઞ્ઞતરં સુદ્ધાવાસબ્રહ્મકાયં. ઉદાયીતિ લાળુદાયી. સો હિ ‘‘મનોમય’’ન્તિ સુત્વા ‘‘આરુપ્પે ન ભવિતબ્બ’’ન્તિ પટિબાહિ. થેરો ‘‘સારિપુત્તો કિં જાનાતિ, યસ્સ સમ્મુખા એવં ભિક્ખૂ વચનં પટિક્કોસન્તી’’તિ એવં બાલાનં લદ્ધિઉપ્પત્તિપટિબાહનત્થં તં વચનં અનધિવાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ.

    166. Chaṭṭhe atthetaṃ ṭhānanti atthi etaṃ kāraṇaṃ. No ce diṭṭheva dhamme aññaṃ ārādheyyāti no ce imasmiṃyeva attabhāve arahattaṃ pāpuṇeyya. Kabaḷīkārāhārabhakkhānaṃ devānanti kāmāvacaradevānaṃ. Aññataraṃ manomayaṃ kāyanti jhānamanena nibbattaṃ aññataraṃ suddhāvāsabrahmakāyaṃ. Udāyīti lāḷudāyī. So hi ‘‘manomaya’’nti sutvā ‘‘āruppe na bhavitabba’’nti paṭibāhi. Thero ‘‘sāriputto kiṃ jānāti, yassa sammukhā evaṃ bhikkhū vacanaṃ paṭikkosantī’’ti evaṃ bālānaṃ laddhiuppattipaṭibāhanatthaṃ taṃ vacanaṃ anadhivāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami.

    અત્થિ નામાતિ અમરિસનત્થે નિપાતો. તેનેવ ચેત્થ ‘‘અજ્ઝુપેક્ખિસ્સથા’’તિ અનાગતવચનં કતં. અયઞ્હેત્થત્થો – આનન્દ, તુમ્હે થેરં ભિક્ખું વિહેઠિયમાનં અજ્ઝુપેક્ખથ, ન વો એતં મરિસયામિ ન સહામિ નાધિવાસેમીતિ. કસ્મા પન ભગવા આનન્દથેરંયેવ એવમાહાતિ? ધમ્મભણ્ડાગારિકત્તા. ધમ્મભણ્ડાગારિકસ્સ હિ એવં વદન્તો પટિબાહિતું ભારો. અપિચેસ સારિપુત્તત્થેરસ્સ પિયસહાયો, તેનાપિસ્સ એસ ભારો. તત્થ કિઞ્ચાપિ ભગવા આનન્દત્થેરં ગરહન્તો એવમાહ, ન પનેસા તસ્સેવ ગરહા, સમ્મુખીભૂતાનં સબ્બેસંયેવ ગરહાતિ વેદિતબ્બા. વિહારન્તિ ગન્ધકુટિં.

    Atthi nāmāti amarisanatthe nipāto. Teneva cettha ‘‘ajjhupekkhissathā’’ti anāgatavacanaṃ kataṃ. Ayañhetthattho – ānanda, tumhe theraṃ bhikkhuṃ viheṭhiyamānaṃ ajjhupekkhatha, na vo etaṃ marisayāmi na sahāmi nādhivāsemīti. Kasmā pana bhagavā ānandatheraṃyeva evamāhāti? Dhammabhaṇḍāgārikattā. Dhammabhaṇḍāgārikassa hi evaṃ vadanto paṭibāhituṃ bhāro. Apicesa sāriputtattherassa piyasahāyo, tenāpissa esa bhāro. Tattha kiñcāpi bhagavā ānandattheraṃ garahanto evamāha, na panesā tasseva garahā, sammukhībhūtānaṃ sabbesaṃyeva garahāti veditabbā. Vihāranti gandhakuṭiṃ.

    અનચ્છરિયન્તિ ન અચ્છરિયં. યથાતિ કારણવચનં. આયસ્મન્તંયેવેત્થ ઉપવાનં પટિભાસેય્યાતિ એત્થ ભગવતા ચ એવં એતદેવ કારણં આરબ્ભ ઉદાહટે આયસ્મતોયેવ ઉપવાનસ્સ પટિવચનં પટિભાતુ ઉપટ્ઠાતૂતિ દીપેતિ. સારજ્જં ઓક્કન્તન્તિ દોમનસ્સં અનુપવિટ્ઠં. સીલવાતિઆદીહિ ખીણાસવસીલાદીનિયેવ કથિતાનિ. ખણ્ડિચ્ચેનાતિઆદીનિ સક્કારાદીનં કારણપુચ્છાવસેન વુત્તાનિ. કિં ખણ્ડિચ્ચાદીહિ કારણેહિ તં તં સબ્રહ્મચારિં સક્કરેય્યુન્તિ અયઞ્હેત્થ અધિપ્પાયો.

    Anacchariyanti na acchariyaṃ. Yathāti kāraṇavacanaṃ. Āyasmantaṃyevettha upavānaṃ paṭibhāseyyāti ettha bhagavatā ca evaṃ etadeva kāraṇaṃ ārabbha udāhaṭe āyasmatoyeva upavānassa paṭivacanaṃ paṭibhātu upaṭṭhātūti dīpeti. Sārajjaṃ okkantanti domanassaṃ anupaviṭṭhaṃ. Sīlavātiādīhi khīṇāsavasīlādīniyeva kathitāni. Khaṇḍiccenātiādīni sakkārādīnaṃ kāraṇapucchāvasena vuttāni. Kiṃ khaṇḍiccādīhi kāraṇehi taṃ taṃ sabrahmacāriṃ sakkareyyunti ayañhettha adhippāyo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. નિરોધસુત્તં • 6. Nirodhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. નિરોધસુત્તવણ્ણના • 6. Nirodhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact