Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૫. નિસીદનસન્થતસિક્ખાપદવણ્ણના
5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā
૫૬૫. તેન સમયેનાતિ નિસીદનસન્થતસિક્ખાપદં. તત્થ ઇચ્છામહં ભિક્ખવેતિ ભગવા કિર તં તેમાસં ન કિઞ્ચિ બોધનેય્યસત્તં અદ્દસ, તસ્મા એવમાહ. એવં સન્તેપિ તન્તિવસેન ધમ્મદેસના કત્તબ્બા સિયા. યસ્મા પનસ્સ એતદહોસિ – ‘‘મયિ ઓકાસં કારેત્વા પટિસલ્લીને ભિક્ખૂ અધમ્મિકં કતિકવત્તં કરિસ્સન્તિ, તં ઉપસેનો ભિન્દિસ્સતિ. અહં તસ્સ પસીદિત્વા ભિક્ખૂનં દસ્સનં અનુજાનિસ્સામિ, તતો મં પસ્સિતુકામા બહૂ ભિક્ખૂ ધુતઙ્ગાનિ સમાદિયિસ્સન્તિ, અહઞ્ચ તેહિ ઉજ્ઝિતસન્થતપચ્ચયા સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેસ્સામી’’તિ, તસ્મા એવમાહ. એવં બહૂનિ હિ એત્થ આનિસંસાનીતિ.
565.Tena samayenāti nisīdanasanthatasikkhāpadaṃ. Tattha icchāmahaṃ bhikkhaveti bhagavā kira taṃ temāsaṃ na kiñci bodhaneyyasattaṃ addasa, tasmā evamāha. Evaṃ santepi tantivasena dhammadesanā kattabbā siyā. Yasmā panassa etadahosi – ‘‘mayi okāsaṃ kāretvā paṭisallīne bhikkhū adhammikaṃ katikavattaṃ karissanti, taṃ upaseno bhindissati. Ahaṃ tassa pasīditvā bhikkhūnaṃ dassanaṃ anujānissāmi, tato maṃ passitukāmā bahū bhikkhū dhutaṅgāni samādiyissanti, ahañca tehi ujjhitasanthatapaccayā sikkhāpadaṃ paññapessāmī’’ti, tasmā evamāha. Evaṃ bahūni hi ettha ānisaṃsānīti.
સપરિસો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમીતિ થેરો કિર ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઊનદસવસ્સેન ઉપસમ્પાદેતબ્બો, યો ઉપસમ્પાદેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૭૫) ઇમસ્મિં ખન્ધકસિક્ખાપદે ‘‘કથઞ્હિ નામ ત્વં મોઘપુરિસ અઞ્ઞેહિ ઓવદિયો અનુસાસિયો અઞ્ઞં ઓવદિતું અનુસાસિતું મઞ્ઞિસ્સસી’’તિ એવમાદિના નયેન ગરહં લભિત્વા ‘‘સત્થા મય્હં પરિસં નિસ્સાય ગરહં અદાસિ, સો દાનાહં ભગવન્તં તેનેવ પુણ્ણચન્દસસ્સિરીકેન સબ્બાકારપરિપુણ્ણેન મુખેન બ્રહ્મઘોસં નિચ્છારેત્વા પરિસંયેવ નિસ્સાય સાધુકારં દાપેસ્સામી’’તિ સુહદયો કુલપુત્તો અતિરેકયોજનસતં પટિક્કમિત્વા પરિસં ચિનિત્વા પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ પરિવુતો પુન ભગવન્તં ઉપસઙ્કમન્તો. તેન વુત્તં – ‘‘સપરિસો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમી’’તિ. ન હિ સક્કા બુદ્ધાનં અઞ્ઞથા આરાધેતું અઞ્ઞત્ર વત્તસમ્પત્તિયા.
Sapariso yena bhagavā tenupasaṅkamīti thero kira ‘‘na, bhikkhave, ūnadasavassena upasampādetabbo, yo upasampādeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 75) imasmiṃ khandhakasikkhāpade ‘‘kathañhi nāma tvaṃ moghapurisa aññehi ovadiyo anusāsiyo aññaṃ ovadituṃ anusāsituṃ maññissasī’’ti evamādinā nayena garahaṃ labhitvā ‘‘satthā mayhaṃ parisaṃ nissāya garahaṃ adāsi, so dānāhaṃ bhagavantaṃ teneva puṇṇacandasassirīkena sabbākāraparipuṇṇena mukhena brahmaghosaṃ nicchāretvā parisaṃyeva nissāya sādhukāraṃ dāpessāmī’’ti suhadayo kulaputto atirekayojanasataṃ paṭikkamitvā parisaṃ cinitvā pañcamattehi bhikkhusatehi parivuto puna bhagavantaṃ upasaṅkamanto. Tena vuttaṃ – ‘‘sapariso yena bhagavā tenupasaṅkamī’’ti. Na hi sakkā buddhānaṃ aññathā ārādhetuṃ aññatra vattasampattiyā.
ભગવતો અવિદૂરે નિસિન્નોતિ વત્તસમ્પત્તિયા પરિસુદ્ધભાવેન નિરાસઙ્કો સીહો વિય કઞ્ચનપબ્બતસ્સ ભગવતો અવિદૂરે નિસિન્નો. એતદવોચાતિ કથાસમુટ્ઠાપનત્થં એતં અવોચ. મનાપાનિ તે ભિક્ખુ પંસુકૂલાનીતિ ભિક્ખુ તવ ઇમાનિ પંસુકૂલાનિ મનાપાનિ, અત્તનો રુચિયા ખન્તિયા ગહિતાનીતિ અત્થો. ન ખો મે, ભન્તે, મનાપાનીતિ, ભન્તે ન મયા અત્તનો રુચિયા ગહિતાનિ, ગલગ્ગાહેન વિય મત્થકતાળનેન વિય ચ ગાહિતોમ્હીતિ દસ્સેતિ.
Bhagavatoavidūre nisinnoti vattasampattiyā parisuddhabhāvena nirāsaṅko sīho viya kañcanapabbatassa bhagavato avidūre nisinno. Etadavocāti kathāsamuṭṭhāpanatthaṃ etaṃ avoca. Manāpāni te bhikkhu paṃsukūlānīti bhikkhu tava imāni paṃsukūlāni manāpāni, attano ruciyā khantiyā gahitānīti attho. Na kho me, bhante, manāpānīti, bhante na mayā attano ruciyā gahitāni, galaggāhena viya matthakatāḷanena viya ca gāhitomhīti dasseti.
પઞ્ઞાયિસ્સતીતિ પઞ્ઞાતો અભિઞ્ઞાતો ભવિસ્સતિ, તત્થ સન્દિસ્સિસ્સતીતિ વુત્તં હોતિ. ન મયં અપઞ્ઞત્તં પઞ્ઞપેસ્સામાતિ મયં સાવકા નામ અપઞ્ઞત્તં ન પઞ્ઞપેસ્સામ, બુદ્ધવિસયો હિ એસો યદિદં ‘‘પાચિત્તિયં દુક્કટ’’ન્તિઆદિના નયેન અપઞ્ઞત્તસિક્ખાપદપઞ્ઞપનં પઞ્ઞત્તસમુચ્છિન્દનં વા. સમાદાયાતિ તં તં સિક્ખાપદં સમાદિયિત્વા, ‘‘સાધુ સુટ્ઠૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા યથાપઞ્ઞત્તેસુ સબ્બસિક્ખાપદેસુ સિક્ખિસ્સામાતિ દસ્સેતિ. તસ્સ આરદ્ધચિત્તો પુનપિ ‘‘સાધુ સાધૂ’’તિ સાધુકારમદાસિ.
Paññāyissatīti paññāto abhiññāto bhavissati, tattha sandississatīti vuttaṃ hoti. Na mayaṃ apaññattaṃ paññapessāmāti mayaṃ sāvakā nāma apaññattaṃ na paññapessāma, buddhavisayo hi eso yadidaṃ ‘‘pācittiyaṃ dukkaṭa’’ntiādinā nayena apaññattasikkhāpadapaññapanaṃ paññattasamucchindanaṃ vā. Samādāyāti taṃ taṃ sikkhāpadaṃ samādiyitvā, ‘‘sādhu suṭṭhū’’ti sampaṭicchitvā yathāpaññattesu sabbasikkhāpadesu sikkhissāmāti dasseti. Tassa āraddhacitto punapi ‘‘sādhu sādhū’’ti sādhukāramadāsi.
૫૬૬. અનુઞ્ઞાતાવુસોતિ અનુઞ્ઞાતં, આવુસો. પિહેન્તાતિ પિહયન્તા. સન્થતાનિ ઉજ્ઝિત્વાતિ સન્થતે ચતુત્થચીવરસઞ્ઞિતાય સબ્બસન્થતાનિ ઉજ્ઝિત્વા. ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસીતિ ભગવા સન્થતાનિ વિપ્પકિણ્ણાનિ દિસ્વા ‘‘સદ્ધાદેય્યવિનિપાતને કારણં નત્થિ, પરિભોગુપાયં નેસં દસ્સેસ્સામી’’તિ ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ.
566.Anuññātāvusoti anuññātaṃ, āvuso. Pihentāti pihayantā. Santhatāni ujjhitvāti santhate catutthacīvarasaññitāya sabbasanthatāni ujjhitvā. Dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesīti bhagavā santhatāni vippakiṇṇāni disvā ‘‘saddhādeyyavinipātane kāraṇaṃ natthi, paribhogupāyaṃ nesaṃ dassessāmī’’ti dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi.
૫૬૭. સકિં નિવત્થમ્પિ સકિં પારુતમ્પીતિ સકિં નિસિન્નઞ્ચેવ નિપન્નઞ્ચ. સામન્તાતિ એકપસ્સતો વટ્ટં વા ચતુરસ્સં વા છિન્દિત્વા ગહિતટ્ઠાનં યથા વિદત્થિમત્તં હોતિ, એવં ગહેતબ્બં, સન્થરન્તેન પન પાળિયં વુત્તનયેનેવ એકદેસે વા સન્થરિતબ્બં, વિજટેત્વા વા મિસ્સકં કત્વા સન્થરિતબ્બં, એવં થિરતરં હોતીતિ. સેસં ઉત્તાનત્થમેવ.
567.Sakiṃ nivatthampi sakiṃ pārutampīti sakiṃ nisinnañceva nipannañca. Sāmantāti ekapassato vaṭṭaṃ vā caturassaṃ vā chinditvā gahitaṭṭhānaṃ yathā vidatthimattaṃ hoti, evaṃ gahetabbaṃ, santharantena pana pāḷiyaṃ vuttanayeneva ekadese vā santharitabbaṃ, vijaṭetvā vā missakaṃ katvā santharitabbaṃ, evaṃ thirataraṃ hotīti. Sesaṃ uttānatthameva.
સમુટ્ઠાનાદીનિ કિરિયાકિરિયત્તા ઇમસ્સ સિક્ખાપદસ્સ દ્વેભાગસિક્ખાપદસદિસાનીતિ.
Samuṭṭhānādīni kiriyākiriyattā imassa sikkhāpadassa dvebhāgasikkhāpadasadisānīti.
ઇમેસુ પન પઞ્ચસુ સન્થતેસુ પુરિમાનિ તીણિ વિનયકમ્મં કત્વા પટિલભિત્વા પરિભુઞ્જિતું ન વટ્ટન્તિ, પચ્છિમાનિ દ્વે વટ્ટન્તીતિ વેદિતબ્બાનીતિ.
Imesu pana pañcasu santhatesu purimāni tīṇi vinayakammaṃ katvā paṭilabhitvā paribhuñjituṃ na vaṭṭanti, pacchimāni dve vaṭṭantīti veditabbānīti.
નિસીદનસન્થતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. નિસીદનસન્થતસિક્ખાપદં • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. નિસીદનસન્થતસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૫. નિસીદનસન્થતસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૫. નિસીદનસન્થતસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā