Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૩. નિસ્સગ્ગિયકણ્ડં (ભિક્ખુનીવિભઙ્ગવણ્ણના)
3. Nissaggiyakaṇḍaṃ (bhikkhunīvibhaṅgavaṇṇanā)
૭૩૩. નિસ્સગ્ગિયેસુ પઠમં ઉત્તાનમેવ.
733. Nissaggiyesu paṭhamaṃ uttānameva.
૭૪૦. દુતિયે ‘‘અય્યાય દમ્મીતિ એવં પટિલદ્ધન્તિ નિસ્સટ્ઠપટિલદ્ધં. તેનેવ માતિકાટ્ઠકથાયમ્પિ ‘‘નિસ્સટ્ઠં પટિલભિત્વાપિ યથાદાનેયેવ ઉપનેતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. યથાદાનેયેવ ઉપનેતબ્બન્તિ યથા દાયકેન દિન્નં, તથા ઉપનેતબ્બં, અકાલચીવરપક્ખેયેવ ઠપેતબ્બન્તિ વુત્તં હોતિ. એત્થ ચ ભાજાપિતાય લદ્ધચીવરમેવ નિસ્સગ્ગિયં હોતિ, તં વિનયકમ્મં કત્વાપિ અત્તના ન લભતિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. અકાલચીવરતા, તથાસઞ્ઞિતા, કાલચીવરન્તિ અધિટ્ઠાય લેસેન ભાજાપનં, પટિલાભોતિ ઇમાનિ પનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ.
740. Dutiye ‘‘ayyāya dammīti evaṃ paṭiladdhanti nissaṭṭhapaṭiladdhaṃ. Teneva mātikāṭṭhakathāyampi ‘‘nissaṭṭhaṃ paṭilabhitvāpi yathādāneyeva upanetabba’’nti vuttaṃ. Yathādāneyeva upanetabbanti yathā dāyakena dinnaṃ, tathā upanetabbaṃ, akālacīvarapakkheyeva ṭhapetabbanti vuttaṃ hoti. Ettha ca bhājāpitāya laddhacīvarameva nissaggiyaṃ hoti, taṃ vinayakammaṃ katvāpi attanā na labhati. Sesamettha uttānameva. Akālacīvaratā, tathāsaññitā, kālacīvaranti adhiṭṭhāya lesena bhājāpanaṃ, paṭilābhoti imāni panettha cattāri aṅgāni.
૭૪૩. તતિયે મેતન્તિ મે એતં. સકસઞ્ઞાય ગહિતત્તા પાચિત્તિયં દુક્કટઞ્ચ વુત્તં. ઇતરથા ભણ્ડગ્ઘેન કારેતબ્બં. ઉપસમ્પન્નતા, પરિવત્તિતચીવરસ્સ વિકપ્પનુપગતા, સકસઞ્ઞાય અચ્છિન્દનં વા અચ્છિન્દાપનં વાતિ ઇમાનિ પનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
743. Tatiye metanti me etaṃ. Sakasaññāya gahitattā pācittiyaṃ dukkaṭañca vuttaṃ. Itarathā bhaṇḍagghena kāretabbaṃ. Upasampannatā, parivattitacīvarassa vikappanupagatā, sakasaññāya acchindanaṃ vā acchindāpanaṃ vāti imāni panettha tīṇi aṅgāni.
૭૪૮-૭૫૨. ચતુત્થે આહટસપ્પિં દત્વાતિ અત્તનો દત્વા. યમકં પચિતબ્બન્તિ સપ્પિઞ્ચ તેલઞ્ચ એકતો કત્વા પચિતબ્બં. લેસેન ગહેતુકામતા, અઞ્ઞસ્સ વિઞ્ઞાપનં, પટિલાભોતિ ઇમાનિ પનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
748-752. Catutthe āhaṭasappiṃ datvāti attano datvā. Yamakaṃ pacitabbanti sappiñca telañca ekato katvā pacitabbaṃ. Lesena gahetukāmatā, aññassa viññāpanaṃ, paṭilābhoti imāni panettha tīṇi aṅgāni.
૭૫૩. પઞ્ચમે સાતિ થુલ્લનન્દા. અયન્તિ અયં સિક્ખમાના. ચેતાપેત્વાતિ જાનાપેત્વા ઇચ્ચેવ અત્થોતિ ઇધ વુત્તં, માતિકાટ્ઠકથાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ અઞ્ઞચેતાપનસિક્ખાપદવણ્ણના) પન ‘‘અઞ્ઞં ચેતાપેત્વાતિ અત્તનો કપ્પિયભણ્ડેન ઇદં નામ આહરાતિ અઞ્ઞં પરિવત્તાપેત્વા’’તિ વુત્તં, તસ્મા ‘‘ચેતાપેત્વા’’તિ ઇમસ્સ પરિવત્તાપેત્વાતિપિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. અઞ્ઞં ચેતાપેય્યાતિ ‘‘એવં મે ઇદં દત્વા અઞ્ઞમ્પિ આહરિસ્સતી’’તિ મઞ્ઞમાના ‘‘ન મે ઇમિના અત્થો, ઇદં નામ મે આહરા’’તિ તતો અઞ્ઞં ચેતાપેય્ય.
753. Pañcame sāti thullanandā. Ayanti ayaṃ sikkhamānā. Cetāpetvāti jānāpetvā icceva atthoti idha vuttaṃ, mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. aññacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā) pana ‘‘aññaṃ cetāpetvāti attano kappiyabhaṇḍena idaṃ nāma āharāti aññaṃ parivattāpetvā’’ti vuttaṃ, tasmā ‘‘cetāpetvā’’ti imassa parivattāpetvātipi attho daṭṭhabbo. Aññaṃ cetāpeyyāti ‘‘evaṃ me idaṃ datvā aññampi āharissatī’’ti maññamānā ‘‘na me iminā attho, idaṃ nāma me āharā’’ti tato aññaṃ cetāpeyya.
૭૫૮. છટ્ઠે ધમ્મકિચ્ચન્તિ પુઞ્ઞકમ્મં. પાવારિકસ્સાતિ દુસ્સવાણિજકસ્સ. યાય ચેતાપિતં, તસ્સાયેવ નિસ્સગ્ગિયં નિસ્સટ્ઠપટિલાભો ચ, તસ્મા તાય ભિક્ખુનિયા નિસ્સટ્ઠં પટિલભિત્વા યથાદાને ઉપનેતબ્બં, ન અત્તના ગહેતબ્બં. અઞ્ઞસ્સત્થાયાતિ ચીવરાદીસુ અઞ્ઞતરસ્સત્થાય. અઞ્ઞુદ્દિસિકેનાતિ પુરિમસ્સેવત્થદીપનં. પરિક્ખારેનાતિ કપ્પિયભણ્ડેન.
758. Chaṭṭhe dhammakiccanti puññakammaṃ. Pāvārikassāti dussavāṇijakassa. Yāya cetāpitaṃ, tassāyeva nissaggiyaṃ nissaṭṭhapaṭilābho ca, tasmā tāya bhikkhuniyā nissaṭṭhaṃ paṭilabhitvā yathādāne upanetabbaṃ, na attanā gahetabbaṃ. Aññassatthāyāti cīvarādīsu aññatarassatthāya. Aññuddisikenāti purimassevatthadīpanaṃ. Parikkhārenāti kappiyabhaṇḍena.
૭૬૪. સત્તમે સયં યાચિતકેનાતિ સયં યાચિતકેનાપીતિ અત્થો. તેનેવ પાળિયં ‘‘તેન ચ પરિક્ખારેન સયમ્પિ યાચિત્વા’’તિ વુત્તં, તતોયેવ માતિકાટ્ઠકથાયં ‘‘સઞ્ઞાચિકેનાતિ સયં યાચિતકેનાપી’’તિ અત્થો વુત્તો.
764. Sattame sayaṃ yācitakenāti sayaṃ yācitakenāpīti attho. Teneva pāḷiyaṃ ‘‘tena ca parikkhārena sayampi yācitvā’’ti vuttaṃ, tatoyeva mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘saññācikenāti sayaṃ yācitakenāpī’’ti attho vutto.
૭૬૮-૭૭૩. અટ્ઠમનવમદસમાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
768-773. Aṭṭhamanavamadasamāni uttānatthāneva.
૭૮૪. એકાદસમે યસ્મા પવારિતટ્ઠાને વિઞ્ઞત્તિ નામ ન પટિસેધેતબ્બા, તસ્મા ભગવા ધમ્મનિમન્તનવસેન પવારિતટ્ઠાને ‘‘વદેય્યાસિ યેનત્થો’’તિ વુત્તાય ‘‘ચતુક્કંસપરમં વિઞ્ઞાપેતબ્બ’’ન્તિ પરિચ્છેદં દસ્સેતીતિ વેદિતબ્બં. તેનેવ માતિકાટ્ઠકથાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ ગરુપાવુરણસિક્ખાપદવણ્ણના) ‘‘ચેતાપેતબ્બન્તિ ઠપેત્વા સહધમ્મિકે ચ ઞાતકપવારિતે ચ અઞ્ઞેન કિસ્મિઞ્ચિદેવ ગુણે પરિતુટ્ઠેન વદેય્યાસિ યેનત્થોતિ વુત્તાય વિઞ્ઞાપેતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં.
784. Ekādasame yasmā pavāritaṭṭhāne viññatti nāma na paṭisedhetabbā, tasmā bhagavā dhammanimantanavasena pavāritaṭṭhāne ‘‘vadeyyāsi yenattho’’ti vuttāya ‘‘catukkaṃsaparamaṃ viññāpetabba’’nti paricchedaṃ dassetīti veditabbaṃ. Teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. garupāvuraṇasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘cetāpetabbanti ṭhapetvā sahadhammike ca ñātakapavārite ca aññena kismiñcideva guṇe parituṭṭhena vadeyyāsi yenatthoti vuttāya viññāpetabba’’nti vuttaṃ.
૭૮૮. દ્વાદસમં ઉત્તાનત્થમેવ.
788. Dvādasamaṃ uttānatthameva.
ભિક્ખુનીવિભઙ્ગે નિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bhikkhunīvibhaṅge nissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
નિસ્સગ્ગિયકણ્ડં નિટ્ઠિતં.
Nissaggiyakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદં • 5. Pañcamasikkhāpadaṃ
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદં • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૧. એકાદસમસિક્ખાપદં • 11. Ekādasamasikkhāpadaṃ
૧૨. દ્વાદસમસિક્ખાપદં • 12. Dvādasamasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā
પઠમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Paṭhamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
દુતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Dutiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
તતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Tatiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
ચતુત્થનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Catutthanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
પઞ્ચમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pañcamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
છટ્ઠનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Chaṭṭhanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
સત્તમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
અટ્ઠમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Aṭṭhamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
એકાદસમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Ekādasamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
૧. પઠમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૪. ચતુત્થનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Pañcamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૬. છટ્ઠનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Chaṭṭhanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૭. સત્તમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Sattamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૮. અટ્ઠમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૧૧. એકાદસમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 11. Ekādasamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયાદિપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyanissaggiyādipācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧. પઠમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamanissaggiyapācittiyasikkhāpada-atthayojanā
૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ
૪. ચતુત્થનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 4. Catutthanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ
૫. પઞ્ચમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 5. Pañcamanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ
૬. છટ્ઠનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 6. Chaṭṭhanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 7. Sattamanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ
૧૧. એકાદસમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 11. Ekādasamanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ