Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    3. நிஸ்ஸரணியஸுத்தங்

    3. Nissaraṇiyasuttaṃ

    72. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    72. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, நிஸ்ஸரணியா 1 தா⁴துயோ. கதமா திஸ்ஸோ? காமானமேதங் நிஸ்ஸரணங் யதி³த³ங் நெக்க²ம்மங், ரூபானமேதங் நிஸ்ஸரணங் யதி³த³ங் ஆருப்பங், யங் கோ² பன கிஞ்சி பூ⁴தங் ஸங்க²தங் படிச்சஸமுப்பன்னங் நிரோதோ⁴ தஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் – இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ நிஸ்ஸரணியா தா⁴துயோ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tisso imā, bhikkhave, nissaraṇiyā 2 dhātuyo. Katamā tisso? Kāmānametaṃ nissaraṇaṃ yadidaṃ nekkhammaṃ, rūpānametaṃ nissaraṇaṃ yadidaṃ āruppaṃ, yaṃ kho pana kiñci bhūtaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ nirodho tassa nissaraṇaṃ – imā kho, bhikkhave, tisso nissaraṇiyā dhātuyo’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘காமனிஸ்ஸரணங் ஞத்வா, ரூபானஞ்ச அதிக்கமங்;

    ‘‘Kāmanissaraṇaṃ ñatvā, rūpānañca atikkamaṃ;

    ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமத²ங், பு²ஸங் ஆதாபி ஸப்³ப³தா³.

    Sabbasaṅkhārasamathaṃ, phusaṃ ātāpi sabbadā.

    ‘‘ஸ வே ஸம்மத்³த³ஸோ பி⁴க்கு², யதோ தத்த² விமுச்சதி;

    ‘‘Sa ve sammaddaso bhikkhu, yato tattha vimuccati;

    அபி⁴ஞ்ஞாவோஸிதோ ஸந்தோ, ஸ வே யோகா³திகோ³ முனீ’’தி.

    Abhiññāvosito santo, sa ve yogātigo munī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ததியங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. நிஸ்ஸாரணீயா (அ॰ நி॰ 5.200)
    2. nissāraṇīyā (a. ni. 5.200)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 3. நிஸ்ஸரணியஸுத்தவண்ணனா • 3. Nissaraṇiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact