Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૩. નિસ્સરણિયસુત્તં

    3. Nissaraṇiyasuttaṃ

    ૭૨. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    72. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તિસ્સો ઇમા, ભિક્ખવે, નિસ્સરણિયા 1 ધાતુયો. કતમા તિસ્સો? કામાનમેતં નિસ્સરણં યદિદં નેક્ખમ્મં, રૂપાનમેતં નિસ્સરણં યદિદં આરુપ્પં, યં ખો પન કિઞ્ચિ ભૂતં સઙ્ખતં પટિચ્ચસમુપ્પન્નં નિરોધો તસ્સ નિસ્સરણં – ઇમા ખો, ભિક્ખવે, તિસ્સો નિસ્સરણિયા ધાતુયો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tisso imā, bhikkhave, nissaraṇiyā 2 dhātuyo. Katamā tisso? Kāmānametaṃ nissaraṇaṃ yadidaṃ nekkhammaṃ, rūpānametaṃ nissaraṇaṃ yadidaṃ āruppaṃ, yaṃ kho pana kiñci bhūtaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ nirodho tassa nissaraṇaṃ – imā kho, bhikkhave, tisso nissaraṇiyā dhātuyo’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘કામનિસ્સરણં ઞત્વા, રૂપાનઞ્ચ અતિક્કમં;

    ‘‘Kāmanissaraṇaṃ ñatvā, rūpānañca atikkamaṃ;

    સબ્બસઙ્ખારસમથં, ફુસં આતાપિ સબ્બદા.

    Sabbasaṅkhārasamathaṃ, phusaṃ ātāpi sabbadā.

    ‘‘સ વે સમ્મદ્દસો ભિક્ખુ, યતો તત્થ વિમુચ્ચતિ;

    ‘‘Sa ve sammaddaso bhikkhu, yato tattha vimuccati;

    અભિઞ્ઞાવોસિતો સન્તો, સ વે યોગાતિગો મુની’’તિ.

    Abhiññāvosito santo, sa ve yogātigo munī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. તતિયં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. નિસ્સારણીયા (અ॰ નિ॰ ૫.૨૦૦)
    2. nissāraṇīyā (a. ni. 5.200)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૩. નિસ્સરણિયસુત્તવણ્ણના • 3. Nissaraṇiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact