Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૫. નિસ્સયસુત્તં
5. Nissayasuttaṃ
૩૫. ‘‘કતિહિ નુ ખો, ભન્તે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના નિસ્સયો દાતબ્બો’’તિ? ‘‘દસહિ ખો, ઉપાલિ, ધમ્મેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના નિસ્સયો દાતબ્બો. કતમેહિ દસહિ? ઇધુપાલિ, ભિક્ખુ સીલવા હોતિ…પે॰… સમાદાય સિક્ખતિ સિક્ખાપદેસુ; બહુસ્સુતો હોતિ…પે॰… દિટ્ઠિયા સુપ્પટિવિદ્ધા; પાતિમોક્ખં ખો પનસ્સ વિત્થારેન સ્વાગતં હોતિ સુવિભત્તં સુપ્પવત્તં સુવિનિચ્છિતં સુત્તસો અનુબ્યઞ્જનસો; પટિબલો હોતિ ગિલાનં ઉપટ્ઠાતું વા ઉપટ્ઠાપેતું વા; પટિબલો હોતિ અનભિરતિં વૂપકાસેતું વા વૂપકાસાપેતું વા; પટિબલો હોતિ ઉપ્પન્નં કુક્કુચ્ચં ધમ્મતો વિનોદેતું; પટિબલો હોતિ ઉપ્પન્નં દિટ્ઠિગતં ધમ્મતો વિવેચેતું; પટિબલો હોતિ અધિસીલે…પે॰… અધિચિત્તે… અધિપઞ્ઞાય સમાદપેતું. ઇમેહિ ખો, ઉપાલિ, દસહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના નિસ્સયો દાતબ્બો’’તિ. પઞ્ચમં.
35. ‘‘Katihi nu kho, bhante, dhammehi samannāgatena bhikkhunā nissayo dātabbo’’ti? ‘‘Dasahi kho, upāli, dhammehi samannāgatena bhikkhunā nissayo dātabbo. Katamehi dasahi? Idhupāli, bhikkhu sīlavā hoti…pe… samādāya sikkhati sikkhāpadesu; bahussuto hoti…pe… diṭṭhiyā suppaṭividdhā; pātimokkhaṃ kho panassa vitthārena svāgataṃ hoti suvibhattaṃ suppavattaṃ suvinicchitaṃ suttaso anubyañjanaso; paṭibalo hoti gilānaṃ upaṭṭhātuṃ vā upaṭṭhāpetuṃ vā; paṭibalo hoti anabhiratiṃ vūpakāsetuṃ vā vūpakāsāpetuṃ vā; paṭibalo hoti uppannaṃ kukkuccaṃ dhammato vinodetuṃ; paṭibalo hoti uppannaṃ diṭṭhigataṃ dhammato vivecetuṃ; paṭibalo hoti adhisīle…pe… adhicitte… adhipaññāya samādapetuṃ. Imehi kho, upāli, dasahi dhammehi samannāgatena bhikkhunā nissayo dātabbo’’ti. Pañcamaṃ.