Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૫. નિવેસકસુત્તવણ્ણના
5. Nivesakasuttavaṇṇanā
૭૬. પઞ્ચમે અમચ્ચાતિ સુહજ્જા. ઞાતીતિ સસ્સુસસુરપક્ખિકા. સાલોહિતાતિ સમાનલોહિતા ભાતિભગિનિઆદયો. અવેચ્ચપ્પસાદેતિ ગુણે અવેચ્ચ જાનિત્વા ઉપ્પન્ને અચલપ્પસાદે. અઞ્ઞથત્તન્તિ ભાવઞ્ઞથત્તં . પથવીધાતુયાતિઆદીસુ વીસતિયા કોટ્ઠાસેસુ થદ્ધાકારભૂતાય પથવીધાતુયા, દ્વાદસસુ કોટ્ઠાસેસુ યૂસગતાય આબન્ધનભૂતાય આપોધાતુયા, ચતૂસુ કોટ્ઠાસેસુ પરિપાચનભૂતાય તેજોધાતુયા, છસુ કોટ્ઠાસેસુ વિત્થમ્ભનભૂતાય વાયોધાતુયા સિયા અઞ્ઞથત્તં. ન ત્વેવાતિ ઇમેસં હિ ચતુન્નં મહાભૂતાનં અઞ્ઞમઞ્ઞભાવૂપગમનેન સિયા અઞ્ઞથત્તં, અરિયસાવકસ્સ પન ન ત્વેવ સિયાતિ દસ્સેતિ. એત્થ ચ અઞ્ઞથત્તન્તિ પસાદઞ્ઞથત્તઞ્ચ ગતિઅઞ્ઞથત્તઞ્ચ. તઞ્હિ તસ્સ ન હોતિ, ભાવઞ્ઞથત્તં પન હોતિ. અરિયસાવકો હિ મનુસ્સો હુત્વા દેવોપિ હોતિ બ્રહ્માપિ. પસાદો પનસ્સ ભવન્તરેપિ ન વિગચ્છતિ, ન ચ અપાયગતિસઙ્ખાતં ગતિઅઞ્ઞથત્તં પાપુણાતિ. સત્થાપિ તદેવ દસ્સેન્તો તત્રિદં અઞ્ઞથત્તન્તિઆદિમાહ. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
76. Pañcame amaccāti suhajjā. Ñātīti sassusasurapakkhikā. Sālohitāti samānalohitā bhātibhaginiādayo. Aveccappasādeti guṇe avecca jānitvā uppanne acalappasāde. Aññathattanti bhāvaññathattaṃ . Pathavīdhātuyātiādīsu vīsatiyā koṭṭhāsesu thaddhākārabhūtāya pathavīdhātuyā, dvādasasu koṭṭhāsesu yūsagatāya ābandhanabhūtāya āpodhātuyā, catūsu koṭṭhāsesu paripācanabhūtāya tejodhātuyā, chasu koṭṭhāsesu vitthambhanabhūtāya vāyodhātuyā siyā aññathattaṃ. Na tvevāti imesaṃ hi catunnaṃ mahābhūtānaṃ aññamaññabhāvūpagamanena siyā aññathattaṃ, ariyasāvakassa pana na tveva siyāti dasseti. Ettha ca aññathattanti pasādaññathattañca gatiaññathattañca. Tañhi tassa na hoti, bhāvaññathattaṃ pana hoti. Ariyasāvako hi manusso hutvā devopi hoti brahmāpi. Pasādo panassa bhavantarepi na vigacchati, na ca apāyagatisaṅkhātaṃ gatiaññathattaṃ pāpuṇāti. Satthāpi tadeva dassento tatridaṃ aññathattantiādimāha. Sesamettha uttānatthamevāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. નિવેસકસુત્તં • 5. Nivesakasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. નિવેસકસુત્તવણ્ણના • 5. Nivesakasuttavaṇṇanā