Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૧૫૦. ઓમુક્કગુણઙ્ગુણૂપાહનાનુજાનના

    150. Omukkaguṇaṅguṇūpāhanānujānanā

    ૨૪૭. અથ ખો ભગવા પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય રાજગહં પિણ્ડાય પાવિસિ, અઞ્ઞતરેન ભિક્ખુના પચ્છાસમણેન. અથ ખો સો ભિક્ખુ ખઞ્જમાનો ભગવન્તં પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધિ. અદ્દસા ખો અઞ્ઞતરો ઉપાસકો ગુણઙ્ગુણૂપાહના આરોહિત્વા ભગવન્તં દૂરતોવ આગચ્છન્તં; દિસ્વા ઉપાહના આરોહિત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા યેન સો ભિક્ખુ તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ભિક્ખું અભિવાદેત્વા એતદવોચ – ‘‘કિસ્સ, ભન્તે, અય્યો ખઞ્જતી’’તિ ? ‘‘પાદા મે, આવુસો, ફલિતા’’તિ 1. ‘‘હન્દ, ભન્તે, ઉપાહનાયો’’તિ. ‘‘અલં , આવુસો, પટિક્ખિત્તા ભગવતા ગુણઙ્ગુણૂપાહના’’તિ. ‘‘ગણ્હાહેતા, ભિક્ખુ, ઉપાહનાયો’’તિ. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઓમુક્કં ગુણઙ્ગુણૂપાહનં. ન, ભિક્ખવે, નવા ગુણઙ્ગુણૂપાહના ધારેતબ્બા. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.

    247. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya rājagahaṃ piṇḍāya pāvisi, aññatarena bhikkhunā pacchāsamaṇena. Atha kho so bhikkhu khañjamāno bhagavantaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhi. Addasā kho aññataro upāsako guṇaṅguṇūpāhanā ārohitvā bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ; disvā upāhanā ārohitvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ abhivādetvā etadavoca – ‘‘kissa, bhante, ayyo khañjatī’’ti ? ‘‘Pādā me, āvuso, phalitā’’ti 2. ‘‘Handa, bhante, upāhanāyo’’ti. ‘‘Alaṃ , āvuso, paṭikkhittā bhagavatā guṇaṅguṇūpāhanā’’ti. ‘‘Gaṇhāhetā, bhikkhu, upāhanāyo’’ti. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, omukkaṃ guṇaṅguṇūpāhanaṃ. Na, bhikkhave, navā guṇaṅguṇūpāhanā dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.

    ઓમુક્કગુણઙ્ગુણૂપાહનાનુજાનના નિટ્ઠિતા.

    Omukkaguṇaṅguṇūpāhanānujānanā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ફાલિતાતિ (ક॰)
    2. phālitāti (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સબ્બનીલિકાદિપટિક્ખેપકથા • Sabbanīlikādipaṭikkhepakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૪૯. સબ્બનીલિકાદિપટિક્ખેપકથા • 149. Sabbanīlikādipaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact