Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī |
૧૨. ઓતરણહારસમ્પાતવિભાવના
12. Otaraṇahārasampātavibhāvanā
૭૪. યેન યેન પઞ્ઞત્તિહારસમ્પાતેન પઞ્ઞત્તિપ્પભેદા નિદ્ધારિતા, સો પઞ્ઞત્તિહારસમ્પાતો પરિપુણ્ણો, ‘‘કતમો ઓતરણો હારસમ્પાતો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમો ઓતરણો હારસમ્પાતો’’તિઆદિમાહ.
74. Yena yena paññattihārasampātena paññattippabhedā niddhāritā, so paññattihārasampāto paripuṇṇo, ‘‘katamo otaraṇo hārasampāto’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo otaraṇo hārasampāto’’tiādimāha.
‘‘તત્થ તિસ્સં ગાથાયં કતમાનિ ઇન્દ્રિયાનિ નિદ્ધારેત્વા કતમેહિ નિદ્ધારિતેહિ ધમ્મેહિ ઓતરતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તસ્મા’’તિઆદિ વુત્તં. યા ‘‘તસ્મા રક્ખિતચિત્તસ્સા’’તિઆદિગાથા વુત્તા, તિસ્સં ગાથાયં ‘‘તસ્મા…પે॰… પુરેક્ખારો’’તિ સુત્તપ્પદેસેન સમ્માદિટ્ઠિ ગહિતા, સમ્માદિટ્ઠિયા ગહિતાય પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ સદ્ધાદિપઞ્ચિન્દ્રિયાનિ ગહિતાનિ ભવન્તિ.
‘‘Tattha tissaṃ gāthāyaṃ katamāni indriyāni niddhāretvā katamehi niddhāritehi dhammehi otaratī’’ti pucchitabbattā ‘‘tasmā’’tiādi vuttaṃ. Yā ‘‘tasmā rakkhitacittassā’’tiādigāthā vuttā, tissaṃ gāthāyaṃ ‘‘tasmā…pe… purekkhāro’’ti suttappadesena sammādiṭṭhi gahitā, sammādiṭṭhiyā gahitāya pañcindriyāni saddhādipañcindriyāni gahitāni bhavanti.
તાનિયેવ સદ્ધાદિપઞ્ચિન્દ્રિયાનિ વિજ્જાય ઉપકારત્તા વા પદટ્ઠાનત્તા વા વિજ્જા ભવન્તિ, વિજ્જુપ્પાદા તાદિસાય વિજ્જાય ઉપ્પાદા ઉપ્પાદહેતુતો અવિજ્જાનિરોધો સમ્ભવતિ, અવિજ્જાનિરોધા સઙ્ખારનિરોધો સમ્ભવતિ…પે॰… જાતિનિરોધા જરામરણનિરોધો સમ્ભવતીતિ. અયં ઓતરણા પટિચ્ચસમુપ્પાદેન પઞ્ચિન્દ્રિયાનં ઓતરણા નામ.
Tāniyeva saddhādipañcindriyāni vijjāya upakārattā vā padaṭṭhānattā vā vijjā bhavanti, vijjuppādā tādisāya vijjāya uppādā uppādahetuto avijjānirodho sambhavati, avijjānirodhā saṅkhāranirodho sambhavati…pe… jātinirodhā jarāmaraṇanirodho sambhavatīti. Ayaṃ otaraṇā paṭiccasamuppādena pañcindriyānaṃ otaraṇā nāma.
તાનિયેવ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ સીલક્ખન્ધેન સમાધિક્ખન્ધેન પઞ્ઞાક્ખન્ધેન તીહિ ખન્ધેહિ સઙ્ગહિતાનિ ભવન્તિ સદ્ધાવીરિયેહિ સીલસમ્ભવતો, સતિયા ચ પઞ્ઞાનુવત્તકત્તા. અયં ઓતરણા ખન્ધેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનં ઓતરણા નામ.
Tāniyeva pañcindriyāni sīlakkhandhena samādhikkhandhena paññākkhandhena tīhi khandhehi saṅgahitāni bhavanti saddhāvīriyehi sīlasambhavato, satiyā ca paññānuvattakattā. Ayaṃ otaraṇā khandhehi pañcindriyānaṃ otaraṇā nāma.
તાનિયેવ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ સઙ્ખારપરિયાપન્નાનિ ભવન્તિ. યે સઙ્ખારા અનાસવા ભવન્તિ, ભવઙ્ગા ભવહેતૂ નો ભવન્તિ, તે અનાસવા સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા ભવન્તિ ધમ્મધાતુયા અન્તોગધત્તા. અયં ઓતરણા ધાતૂહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનં ઓતરણા નામ.
Tāniyeva pañcindriyāni saṅkhārapariyāpannāni bhavanti. Ye saṅkhārā anāsavā bhavanti, bhavaṅgā bhavahetū no bhavanti, te anāsavā saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā bhavanti dhammadhātuyā antogadhattā. Ayaṃ otaraṇā dhātūhi pañcindriyānaṃ otaraṇā nāma.
સા અનાસવા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના ભવતિ, યં આયતનં અનાસવં ભવતિ, ભવઙ્ગં ભવહેતુ નો ભવતિ. અયં ઓતરણા આયતનેહિ ધમ્મધાતુયા ઓતરણા નામ.
Sā anāsavā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā bhavati, yaṃ āyatanaṃ anāsavaṃ bhavati, bhavaṅgaṃ bhavahetu no bhavati. Ayaṃ otaraṇā āyatanehi dhammadhātuyā otaraṇā nāma.
‘‘એત્તકોવ ઓતરણો હારસમ્પાતો પરિપુણ્ણો’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘નિયુત્તો ઓતરણો હારસમ્પાતો’’તિ વુત્તં. યેન યેન સંવણ્ણનાવિસેસભૂતેન ઓતરણહારસમ્પાતેન સુત્તપ્પદેસત્થા ઓતરિતબ્બા, સો સો સંવણ્ણનાવિસેસભૂતો ઓતરણો હારસમ્પાતો નિયુત્તો યથારહં નિદ્ધારેત્વા યુજ્જિતબ્બોતિ અત્થો ગહેતબ્બોતિ.
‘‘Ettakova otaraṇo hārasampāto paripuṇṇo’’ti vattabbattā ‘‘niyutto otaraṇo hārasampāto’’ti vuttaṃ. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena otaraṇahārasampātena suttappadesatthā otaritabbā, so so saṃvaṇṇanāvisesabhūto otaraṇo hārasampāto niyutto yathārahaṃ niddhāretvā yujjitabboti attho gahetabboti.
ઇતિ ઓતરણહારસમ્પાતે સત્તિબલાનુરૂપા રચિતા
Iti otaraṇahārasampāte sattibalānurūpā racitā
વિભાવના નિટ્ઠિતા.
Vibhāvanā niṭṭhitā.
પણ્ડિતેહિ પન…પે॰… ગહેતબ્બોતિ.
Paṇḍitehi pana…pe… gahetabboti.
ઇતો પટ્ઠાય ‘‘તત્થ કતમો’’તિઆદિઅનુસન્ધ્યત્થો ચ પરિયોસાને ‘‘નિયુત્તો’’તિઆદિઅનુસન્ધ્યત્થો ચ વુત્તનયાનુસારેનેવ વિઞ્ઞાતબ્બો. કત્થચિ કત્થચિ પાઠે અપાકટંયેવ યથાબલં કથયિસ્સામ.
Ito paṭṭhāya ‘‘tattha katamo’’tiādianusandhyattho ca pariyosāne ‘‘niyutto’’tiādianusandhyattho ca vuttanayānusāreneva viññātabbo. Katthaci katthaci pāṭhe apākaṭaṃyeva yathābalaṃ kathayissāma.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi / ૧૨. ઓતરણહારસમ્પાતો • 12. Otaraṇahārasampāto