Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī

    ૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગવિભાવના

    12. Otaraṇahāravibhaṅgavibhāvanā

    ૪૨. યેન યેન સંવણ્ણનાવિસેસભૂતેન પઞ્ઞત્તિહારવિભઙ્ગેન પઞ્ઞત્તિયો વિભત્તા, સો સંવણ્ણનાવિસેસભૂતો વિભઙ્ગો પરિપુણ્ણો, ‘‘કતમો ઓતરણો હારવિભઙ્ગો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમો ઓતરણો હારો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તેસુ નિદ્દિટ્ઠેસુ સોળસસુ દેસનાહારાદીસુ કતમો સંવણ્ણનાવિસેસો ઓતરણો હારો ઓતરણહારવિભઙ્ગો નામાતિ પુચ્છતિ. ‘‘યો ચ પટિચ્ચુપ્પાદો’’તિઆદિનિદ્દેસસ્સ ઇદાનિ મયા વુચ્ચમાનો ‘‘ઉદ્ધં અધો સબ્બધિ વિપ્પમુત્તો’’તિઆદિકો વિત્થારસંવણ્ણનાવિસેસો ઓતરણો હારો ઓતરણહારવિભઙ્ગો નામાતિ ગહેતબ્બો.

    42. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena paññattihāravibhaṅgena paññattiyo vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto vibhaṅgo paripuṇṇo, ‘‘katamo otaraṇo hāravibhaṅgo’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo otaraṇo hāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu niddiṭṭhesu soḷasasu desanāhārādīsu katamo saṃvaṇṇanāviseso otaraṇo hāro otaraṇahāravibhaṅgo nāmāti pucchati. ‘‘Yo ca paṭiccuppādo’’tiādiniddesassa idāni mayā vuccamāno ‘‘uddhaṃ adho sabbadhi vippamutto’’tiādiko vitthārasaṃvaṇṇanāviseso otaraṇo hāro otaraṇahāravibhaṅgo nāmāti gahetabbo.

    તત્થ પાઠે ‘‘કતમે પટિચ્ચસમુપ્પાદાદયો નિદ્ધારેત્વા કતમેહિ નિદ્ધારિતેહિ ધમ્મેહિ ઓતરતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ઇમસ્મિં પાઠે ઇમે પટિચ્ચસમુપ્પાદાદયો નિદ્ધારેત્વા ઇમેહિ નિદ્ધારિતેહિ ધમ્મેહિ ઓતરતીતિ દસ્સેતું ‘‘ઉદ્ધં અધો સબ્બધિ વિપ્પમુત્તો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ઉદ્ધન્તિ કામધાતુતો ઉદ્ધં ઉપરિભાગે પવત્તાય રૂપધાતુઅરૂપધાતુયા. અધોતિ રૂપધાતુતો હેટ્ઠાભાગે પવત્તાય કામધાતુયા. સબ્બધીતિ સબ્બસ્મિં કામરૂપઅરૂપધાતુમ્હિ. વિપ્પમુત્તોતિ પટિસન્ધિવસેન અપ્પવત્તનતો વિપ્પમુત્તો અસેક્ખો. અયં સેક્ખો દસ્સનમગ્ગેન સક્કાયદિટ્ઠિયા સમુગ્ઘાતત્તા ‘‘અહં અસ્મી’’તિ અનાનુપસ્સી વિહરતિ. એવં સેક્ખાય વિમુત્તિયા ચેવ અસેક્ખાય વિમુત્તિયા ચ સેક્ખો ચેવ અસેક્ખો ચ અતિણ્ણપુબ્બં ઓઘં અપુનબ્ભવાય વિમુત્તો ઉદતારીતિ ગાથાત્થો ગહેતબ્બો.

    Tattha pāṭhe ‘‘katame paṭiccasamuppādādayo niddhāretvā katamehi niddhāritehi dhammehi otaratī’’ti pucchitabbattā imasmiṃ pāṭhe ime paṭiccasamuppādādayo niddhāretvā imehi niddhāritehi dhammehi otaratīti dassetuṃ ‘‘uddhaṃ adho sabbadhi vippamutto’’tiādi vuttaṃ. Tattha uddhanti kāmadhātuto uddhaṃ uparibhāge pavattāya rūpadhātuarūpadhātuyā. Adhoti rūpadhātuto heṭṭhābhāge pavattāya kāmadhātuyā. Sabbadhīti sabbasmiṃ kāmarūpaarūpadhātumhi. Vippamuttoti paṭisandhivasena appavattanato vippamutto asekkho. Ayaṃ sekkho dassanamaggena sakkāyadiṭṭhiyā samugghātattā ‘‘ahaṃ asmī’’ti anānupassī viharati. Evaṃ sekkhāya vimuttiyā ceva asekkhāya vimuttiyā ca sekkho ceva asekkho ca atiṇṇapubbaṃ oghaṃ apunabbhavāya vimutto udatārīti gāthāttho gahetabbo.

    તસ્મિં ગાથાપાઠે ‘‘કતમે નિદ્ધારેત્વા કતમેહિ ઓતરતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘ઉદ્ધન્તિ રૂપધાતૂ’’તિઆદિ વુત્તં. ઉદ્ધન્તિ મનુસ્સલોકતો ઉદ્ધં ચાતુમહારાજિકાદયોપિ ગહિતાતિ અત્થસમ્ભવતો તં નિવત્તેતું ‘‘રૂપધાતુ અરૂપધાતૂ’’તિ વુત્તં. અધોતિ મનુસ્સભવતો અધો ચત્તારો અપાયભૂમિયો ચ ગહિતાતિ અત્થસમ્ભવતો તં નિવત્તેતું ‘‘કામધાતૂ’’તિ વુત્તં. સબ્બધીતિ ચતુભૂમિકેતિ અત્થસમ્ભવતો ‘‘તેધાતુકે’’તિ વુત્તં. અયં અસેક્ખા વિમુત્તીતિ વિમુત્તસ્સ અસેક્ખસ્સ યા વિરાગતા અત્થિ, અયમ્પિ વિરાગતા અસેક્ખફલવિમુત્તિ. ‘‘ઉદ્ધં અધો સબ્બધિ વિપ્પમુત્તો’’તિ પાઠે વુત્તપ્પકારા અયં અસેક્ખા વિમુત્તિ નિદ્ધારિતાતિ અત્થો. નિદ્ધારિતાય અસેક્ખાય વિમુત્તિયા યાનિ સદ્ધાદિપઞ્ચિન્દ્રિયાનિ નિદ્ધારિતાનિ, તાનિયેવ અસેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ ભવન્તિ. અયં વુત્તપ્પકારા ઓતરણા ઇન્દ્રિયેહિ વિમુત્તિયા ઓતરણા નામ પવેસના નામ.

    Tasmiṃ gāthāpāṭhe ‘‘katame niddhāretvā katamehi otaratī’’ti pucchitabbattā ‘‘uddhanti rūpadhātū’’tiādi vuttaṃ. Uddhanti manussalokato uddhaṃ cātumahārājikādayopi gahitāti atthasambhavato taṃ nivattetuṃ ‘‘rūpadhātu arūpadhātū’’ti vuttaṃ. Adhoti manussabhavato adho cattāro apāyabhūmiyo ca gahitāti atthasambhavato taṃ nivattetuṃ ‘‘kāmadhātū’’ti vuttaṃ. Sabbadhīti catubhūmiketi atthasambhavato ‘‘tedhātuke’’ti vuttaṃ. Ayaṃ asekkhā vimuttīti vimuttassa asekkhassa yā virāgatā atthi, ayampi virāgatā asekkhaphalavimutti. ‘‘Uddhaṃ adho sabbadhi vippamutto’’ti pāṭhe vuttappakārā ayaṃ asekkhā vimutti niddhāritāti attho. Niddhāritāya asekkhāya vimuttiyā yāni saddhādipañcindriyāni niddhāritāni, tāniyeva asekkhāni pañcindriyāni bhavanti. Ayaṃ vuttappakārā otaraṇā indriyehi vimuttiyā otaraṇā nāma pavesanā nāma.

    તાનિયેવ અસેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ વિજ્જાય ઉપકારકત્તા, પઞ્ઞાપદટ્ઠાનત્તા વા વિજ્જા ભવન્તિ. વિજ્જુપ્પાદા તાદિસાય વિજ્જાય ઉપ્પાદા ઉપ્પાદહેતુતો અવિજ્જાનિરોધો અવિજ્જાય નિરોધો હોતિ…પે॰… દુક્ખક્ખન્ધસ્સ નિરોધો હોતિ, અયં વુત્તપ્પકારા ઓતરણા પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા નામ.

    Tāniyeva asekkhāni pañcindriyāni vijjāya upakārakattā, paññāpadaṭṭhānattā vā vijjā bhavanti. Vijjuppādā tādisāya vijjāya uppādā uppādahetuto avijjānirodho avijjāya nirodho hoti…pe… dukkhakkhandhassa nirodho hoti, ayaṃ vuttappakārā otaraṇā paṭiccasamuppādehi otaraṇā nāma.

    તાનિયેવ અસેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ તીહિ ખન્ધેહિ સઙ્ગહિતાનિ સદ્ધાવીરિયેહિ સીલસમ્ભવતો, સતિયા ચ પઞ્ઞાનુવત્તકત્તા. સેસા વુત્તનયાનુસારેન વેદિતબ્બા.

    Tāniyeva asekkhāni pañcindriyāni tīhi khandhehi saṅgahitāni saddhāvīriyehi sīlasambhavato, satiyā ca paññānuvattakattā. Sesā vuttanayānusārena veditabbā.

    ‘‘ઉદ્ધં અધો સબ્બધિ વિપ્પમુત્તો’’તિ પાઠે નિદ્ધારેત્વા ઓતરણા આચરિયેન વિભત્તા, અમ્હેહિ ચ ઞાતા, ‘‘અયં અહસ્મીતિ અનાનુપસ્સી’’તિ પાઠે ‘‘કતમે નિદ્ધારેત્વા કતમેહિ ઓતરણેહિ ઓતરતી’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘અયં અહસ્મીતિ અનાનુપસ્સીતિ અયં સક્કાયદિટ્ઠિયા’’તિઆદિ વુત્તં. યો અયં સેક્ખો ‘‘અહમસ્મી’’તિ નાનુપસ્સી, તસ્સ સેક્ખસ્સ સક્કાયદિટ્ઠિયા યો સમુગ્ઘાતો અત્થિ, યા સમુગ્ઘાતસઙ્ખાતા સમુગ્ઘાતવિમુત્તિ સેક્ખા વિમુત્તિ હોતિ, તસ્સા સેક્ખાય વિમુત્તિયા યાનિ સદ્ધાદિપઞ્ચિન્દ્રિયાનિ નિદ્ધારિતાનિ, તાનિયેવ સેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ ભવન્તિ. અયં વુત્તપ્પકારા ઓતરણા ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા નામ. સેસા વુત્તનયાનુસારેન વેદિતબ્બા.

    ‘‘Uddhaṃ adho sabbadhi vippamutto’’ti pāṭhe niddhāretvā otaraṇā ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā, ‘‘ayaṃ ahasmīti anānupassī’’ti pāṭhe ‘‘katame niddhāretvā katamehi otaraṇehi otaratī’’ti vattabbattā ‘‘ayaṃ ahasmīti anānupassīti ayaṃ sakkāyadiṭṭhiyā’’tiādi vuttaṃ. Yo ayaṃ sekkho ‘‘ahamasmī’’ti nānupassī, tassa sekkhassa sakkāyadiṭṭhiyā yo samugghāto atthi, yā samugghātasaṅkhātā samugghātavimutti sekkhā vimutti hoti, tassā sekkhāya vimuttiyā yāni saddhādipañcindriyāni niddhāritāni, tāniyeva sekkhāni pañcindriyāni bhavanti. Ayaṃ vuttappakārā otaraṇā indriyehi otaraṇā nāma. Sesā vuttanayānusārena veditabbā.

    ૪૩. ‘‘ઉદ્ધં અધો’’તિઆદિગાથાયં ઓતરણા આચરિયેન વિભત્તા, અમ્હેહિ ચ ઞાતા, ‘‘નિસ્સિતસ્સ ચલિત’’ન્તિઆદિપાઠે ‘‘કતમે નિદ્ધારેત્વા કતમેહિ ઓતરતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘નિસ્સિતસ્સ ચલિતં, અનિસ્સિતસ્સ ચલિતં નત્થી’’તિઆદિ વુત્તં. નિસ્સિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ચલિતં ચલનં અત્થિ, અનિસ્સિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ચલિતં ચલનં નત્થિ. ચલિતે ચલને અસતિ પસ્સદ્ધિ ભવતિ, પસ્સદ્ધિયા સતિ વિજ્જમાનાય નતિ ન હોતિ, નતિયા અસતિ અવિજ્જમાનાય આગતિગતિ ન હોતિ, આગતિગતિયા અસતિ અવિજ્જમાનાય ચુતૂપપાતો ન હોતિ, ચુતૂપપાતે અસતિ અવિજ્જમાને ઇધ છસુ અજ્ઝત્તિકાયતનેસુ અત્તાનં નેવ પસ્સતિ, હુરં વા છસુ બાહિરાયતનેસુ અત્તાનં ન પસ્સતિ, ઉભયં અન્તરેન વજ્જેત્વા ફસ્સાદિસમુદાયેસુ ધમ્મેસુ અત્તાનં ન પસ્સતિ, એસોવ પટિચ્ચસમુપ્પાદો ‘‘અવિજ્જાનિરોધા’’તિઆદિકો દુક્ખસ્સ અન્તો અવસાનં કરોતીતિ અત્થો.

    43. ‘‘Uddhaṃ adho’’tiādigāthāyaṃ otaraṇā ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā, ‘‘nissitassa calita’’ntiādipāṭhe ‘‘katame niddhāretvā katamehi otaratī’’ti pucchitabbattā ‘‘nissitassa calitaṃ, anissitassa calitaṃ natthī’’tiādi vuttaṃ. Nissitassa puggalassa calitaṃ calanaṃ atthi, anissitassa puggalassa calitaṃ calanaṃ natthi. Calite calane asati passaddhi bhavati, passaddhiyā sati vijjamānāya nati na hoti, natiyā asati avijjamānāya āgatigati na hoti, āgatigatiyā asati avijjamānāya cutūpapāto na hoti, cutūpapāte asati avijjamāne idha chasu ajjhattikāyatanesu attānaṃ neva passati, huraṃ vā chasu bāhirāyatanesu attānaṃ na passati, ubhayaṃ antarena vajjetvā phassādisamudāyesu dhammesu attānaṃ na passati, esova paṭiccasamuppādo ‘‘avijjānirodhā’’tiādiko dukkhassa anto avasānaṃ karotīti attho.

    નિસ્સિતસ્સ ચલિતન્તિ એત્થ ‘‘નિસ્સયો કતિવિધો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘નિસ્સિતસ્સ ચલિતન્તિ નિસ્સયો નામા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ તેસુ દુવિધેસુ તણ્હાનિસ્સયદિટ્ઠિનિસ્સયેસુ યા ચેતના રત્તસ્સ પુગ્ગલસ્સ નિદ્ધારિતા, અયં ચેતનાધમ્મો તણ્હાનિસ્સયો નામ. યા ચેતના મૂળ્હસ્સ પુગ્ગલસ્સ નિદ્ધારિતા. અયં ચેતનાધમ્મો દિટ્ઠિનિસ્સયો નામ. સા દુવિધા ચેતના પન સઙ્ખારા નામ. સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં…પે॰… સબ્બો પટિચ્ચસમુપ્પાદો નિદ્ધારિતો. અયં વુત્તપ્પકારા ઓતરણા પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા નામ.

    Nissitassacalitanti ettha ‘‘nissayo katividho’’ti pucchitabbattā ‘‘nissitassa calitanti nissayo nāmā’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu duvidhesu taṇhānissayadiṭṭhinissayesu yā cetanā rattassa puggalassa niddhāritā, ayaṃ cetanādhammo taṇhānissayo nāma. Yā cetanā mūḷhassa puggalassa niddhāritā. Ayaṃ cetanādhammo diṭṭhinissayo nāma. Sā duvidhā cetanā pana saṅkhārā nāma. Saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ…pe… sabbo paṭiccasamuppādo niddhārito. Ayaṃ vuttappakārā otaraṇā paṭiccasamuppādehi otaraṇā nāma.

    તત્થાતિ તસ્મિં તણ્હાનિસ્સયદિટ્ઠિનિસ્સયે યા વેદના રત્તસ્સ પુગ્ગલસ્સ નિદ્ધારિતા, અયં સુખા વેદના. યા ચેતના સમ્મૂળ્હસ્સ પુગ્ગલસ્સ નિદ્ધારિતા, અયં અદુક્ખમસુખા વેદના. યેભુય્યેન સેસા વુત્તનયાનુસારેન વેદિતબ્બા.

    Tatthāti tasmiṃ taṇhānissayadiṭṭhinissaye yā vedanā rattassa puggalassa niddhāritā, ayaṃ sukhā vedanā. Yā cetanā sammūḷhassa puggalassa niddhāritā, ayaṃ adukkhamasukhā vedanā. Yebhuyyena sesā vuttanayānusārena veditabbā.

    ૪૪. ‘‘નિસ્સિતસ્સ ચલિત’’ન્તિઆદિપાઠે ઓતરણા આચરિયેન વિભત્તા, અમ્હેહિ ચ ઞાતા.

    44. ‘‘Nissitassa calita’’ntiādipāṭhe otaraṇā ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā.

    ‘‘યે કેચિ સોકા પરિદેવિતા વા…પે॰…

    ‘‘Ye keci sokā paridevitā vā…pe…

    પિયં ન કયિરાથ કુહિઞ્ચિ લોકે’’તિ. –

    Piyaṃ na kayirātha kuhiñci loke’’ti. –

    ગાથાપાઠે ‘‘કતમે નિદ્ધારેત્વા કતમેહિ ઓતરતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘યે કેચિ સોકા’’તિઆદિ વુત્તં. યે કેચિ સોકા વા યા કાચિ પરિદેવિતા વા અનેકરૂપા યા કાચિ દુક્ખા વા લોકસ્મિં સમ્ભવન્તિ. એતે સોકાદયો પિયં પટિચ્ચ પભવન્તિ, પિયે અસન્તે એતે સોકાદયો ન ભવન્તિ. તસ્મા પિયે અસન્તે સોકાદીનં અભાવતો યેસં વીતસોકાનં કુહિઞ્ચિ લોકેપિ નત્થિ, તે વીતસોકા સુખિનો ભવન્તિ. તસ્મા વીતસોકાનં સુખસમ્પન્નત્તા અસોકં વિરજં પત્થયાનો સપ્પુરિસો કુહિઞ્ચિ લોકે પિયં ન કયિરાથાતિ ગાથાત્થો.

    Gāthāpāṭhe ‘‘katame niddhāretvā katamehi otaratī’’ti pucchitabbattā ‘‘ye keci sokā’’tiādi vuttaṃ. Ye keci sokā vā yā kāci paridevitā vā anekarūpā yā kāci dukkhā vā lokasmiṃ sambhavanti. Ete sokādayo piyaṃ paṭicca pabhavanti, piye asante ete sokādayo na bhavanti. Tasmā piye asante sokādīnaṃ abhāvato yesaṃ vītasokānaṃ kuhiñci lokepi natthi, te vītasokā sukhino bhavanti. Tasmā vītasokānaṃ sukhasampannattā asokaṃ virajaṃ patthayāno sappuriso kuhiñci loke piyaṃ na kayirāthāti gāthāttho.

    ‘‘યે કેચિ સોકા પરિદેવિતા વા, દુક્ખા ચ લોકસ્મિમનેકરૂપા પિયં પટિચ્ચ પભવન્તિ એતે’’તિ એત્થ પાઠે યા વેદના નિદ્ધારિતા, અયં દુક્ખા વેદના. સેસા વુત્તનયાનુસારેન વેદિતબ્બા.

    ‘‘Ye keci sokā paridevitā vā, dukkhā ca lokasmimanekarūpā piyaṃ paṭicca pabhavanti ete’’ti ettha pāṭhe yā vedanā niddhāritā, ayaṃ dukkhā vedanā. Sesā vuttanayānusārena veditabbā.

    ‘‘યે કેચિ સોકા’’તિઆદિગાથાપાઠે ઓતરણા આચરિયેન વિભત્તા, અમ્હેહિ ચ ઞાતા , ‘‘કામં કામયમાનસ્સા’’તિઆદિગાથાપાઠે ‘‘કતમે નિદ્ધારેત્વા કતમેહિ ઓતરતી’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘કામં કામયમાનસ્સા’’તિઆદિ વુત્તં. તસ્સં ગાથાયં અત્થો હેટ્ઠા વુત્તોવ.

    ‘‘Ye keci sokā’’tiādigāthāpāṭhe otaraṇā ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā , ‘‘kāmaṃ kāmayamānassā’’tiādigāthāpāṭhe ‘‘katame niddhāretvā katamehi otaratī’’ti vattabbattā ‘‘kāmaṃ kāmayamānassā’’tiādi vuttaṃ. Tassaṃ gāthāyaṃ attho heṭṭhā vuttova.

    તત્થાતિ તસ્મિં ‘‘પીતિમનો હોતી’’તિ પાઠે યા પીતિમનતા વુત્તા નિદ્ધારિતા, અયં પીતિમનતા અનુનયો હોતિ. ‘‘સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતી’’તિ પાઠે યં રુપ્પનં આહ, ઇદં રુપ્પનં પટિઘં હોતિ, અનુનયો ચ પટિઘઞ્ચ નિદ્ધારિતાતિ અત્થો.

    Tatthāti tasmiṃ ‘‘pītimano hotī’’ti pāṭhe yā pītimanatā vuttā niddhāritā, ayaṃ pītimanatā anunayo hoti. ‘‘Sallaviddhova ruppatī’’ti pāṭhe yaṃ ruppanaṃ āha, idaṃ ruppanaṃ paṭighaṃ hoti, anunayo ca paṭighañca niddhāritāti attho.

    ‘‘અનુનયે ચ પટિઘે ચ નિદ્ધારિતે કતમો ધમ્મો નિદ્ધારિતો’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘અનુનયો પટિઘઞ્ચ પન તણ્હાપક્ખો’’તિ વુત્તં. તણ્હાપક્ખોતિ તણ્હાપક્ખત્તા તણ્હા નિદ્ધારિતા. ‘‘અનુનયો તણ્હાપક્ખો હોતુ, પટિઘં પન તણ્હાપક્ખં ન સિયા’’તિ ચે વદેય્ય? પટિઘસ્સ અત્તસિનેહવસેન પવત્તનતો પટિઘમ્પિ તણ્હાપક્ખં હોતિ. ‘‘તણ્હાય નિદ્ધારિતાય કતમો નિદ્ધારિતો’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘તણ્હાય ચ પના’’તિઆદિ વુત્તં. દસન્નં રૂપાયતનાનં તણ્હાય પદટ્ઠાનત્તા દસ રૂપાનિ આયતનાનિ નિદ્ધારિતાનિ. અયં વુત્તપ્પકારા ઓતરણા આયતનેહિ ઓતરણા નામ. સુત્તે આગતા પટિચ્ચસમુપ્પાદાદયો તેન સંવણ્ણનાવિસેસેન નયેન નિદ્ધારિતા, સુત્તત્થમુખેન વા નિદ્ધારિતા, તેન…પે॰… નયેન નિદ્ધારિતેસુ પટિચ્ચસમુપ્પાદાદીસુ યો સંવણ્ણનાનયવિસેસો તદત્થવાચકવસેન વા તદત્થઞાપકવસેન વા ઓતરતિ પવિસતિ સમોસરતિ, સો સંવણ્ણનાનયવિસેસો ઓતરણો હારો નામાતિ અધિપ્પાયો દટ્ઠબ્બો. સેસેસુપિ વુત્તનયાનુસારેન ઓતરણા ગહેતબ્બા. ‘‘તેનાહ આયસ્મા’’તિઆદ્યાનુસન્ધ્યાદિઅત્થો ચેવ ‘‘નિયુત્તો ઓતરણો હારો’’તિ અનુસન્ધ્યાદિઅત્થો ચ વુત્તનયાનુસારેન વેદિતબ્બો.

    ‘‘Anunaye ca paṭighe ca niddhārite katamo dhammo niddhārito’’ti vattabbattā ‘‘anunayo paṭighañca pana taṇhāpakkho’’ti vuttaṃ. Taṇhāpakkhoti taṇhāpakkhattā taṇhā niddhāritā. ‘‘Anunayo taṇhāpakkho hotu, paṭighaṃ pana taṇhāpakkhaṃ na siyā’’ti ce vadeyya? Paṭighassa attasinehavasena pavattanato paṭighampi taṇhāpakkhaṃ hoti. ‘‘Taṇhāya niddhāritāya katamo niddhārito’’ti vattabbattā ‘‘taṇhāya ca panā’’tiādi vuttaṃ. Dasannaṃ rūpāyatanānaṃ taṇhāya padaṭṭhānattā dasa rūpāni āyatanāni niddhāritāni. Ayaṃ vuttappakārā otaraṇā āyatanehi otaraṇā nāma. Sutte āgatā paṭiccasamuppādādayo tena saṃvaṇṇanāvisesena nayena niddhāritā, suttatthamukhena vā niddhāritā, tena…pe… nayena niddhāritesu paṭiccasamuppādādīsu yo saṃvaṇṇanānayaviseso tadatthavācakavasena vā tadatthañāpakavasena vā otarati pavisati samosarati, so saṃvaṇṇanānayaviseso otaraṇo hāro nāmāti adhippāyo daṭṭhabbo. Sesesupi vuttanayānusārena otaraṇā gahetabbā. ‘‘Tenāha āyasmā’’tiādyānusandhyādiattho ceva ‘‘niyutto otaraṇo hāro’’ti anusandhyādiattho ca vuttanayānusārena veditabbo.

    ઇતિ ઓતરણહારવિભઙ્ગે સત્તિબલાનુરૂપા રચિતા

    Iti otaraṇahāravibhaṅge sattibalānurūpā racitā

    વિભાવના નિટ્ઠિતા.

    Vibhāvanā niṭṭhitā.

    પણ્ડિતેહિ પન અટ્ઠકથાટીકાનુસારેન ગમ્ભીરત્થો વિત્થારતો વિભજિત્વા ગહેતબ્બોતિ.

    Paṇḍitehi pana aṭṭhakathāṭīkānusārena gambhīrattho vitthārato vibhajitvā gahetabboti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi / ૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગો • 12. Otaraṇahāravibhaṅgo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગવણ્ણના • 12. Otaraṇahāravibhaṅgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / ૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગવણ્ણના • 12. Otaraṇahāravibhaṅgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact