Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૩. ઓવાદવગ્ગો
3. Ovādavaggo
૧. ઓવાદસિક્ખાપદ-અત્થયોજના
1. Ovādasikkhāpada-atthayojanā
૧૪૪. ભિક્ખુનિવગ્ગસ્સ પઠમે તેસન્તિ થેરાનં. મહાકુલેહિ નિક્ખમિત્વા પબ્બજિતાતિ યોજના. કુલધીતરો વિજ્જમાનગુણં કથયન્તીતિ સમ્બન્ધો. ‘‘ઞાતિમનુસ્સાન’’ન્તિપદં ‘‘કથયન્તી’’તિપદે સમ્પદાનં. કુતોતિ કસ્સ થેરસ્સ સન્તિકાતિ અત્થો. તેસન્તિ થેરાનં ગુણન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘કથેતુ’’ન્તિપદમપેક્ખિત્વા ‘‘વિજ્જમાનગુણે’’તિ વત્તબ્બે અવત્વા ‘‘વટ્ટન્તી’’તિપદમપેક્ખિય ‘‘વિજ્જમાનગુણા’’તિ વુત્તં. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. તતોતિ કથનકારણા અભિહરિંસૂતિ સમ્બન્ધો. તેનાતિ અભિહરણહેતુના.
144. Bhikkhunivaggassa paṭhame tesanti therānaṃ. Mahākulehi nikkhamitvā pabbajitāti yojanā. Kuladhītaro vijjamānaguṇaṃ kathayantīti sambandho. ‘‘Ñātimanussāna’’ntipadaṃ ‘‘kathayantī’’tipade sampadānaṃ. Kutoti kassa therassa santikāti attho. Tesanti therānaṃ guṇanti sambandho. ‘‘Kathetu’’ntipadamapekkhitvā ‘‘vijjamānaguṇe’’ti vattabbe avatvā ‘‘vaṭṭantī’’tipadamapekkhiya ‘‘vijjamānaguṇā’’ti vuttaṃ. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Tatoti kathanakāraṇā abhihariṃsūti sambandho. Tenāti abhiharaṇahetunā.
તેસન્તિ છબ્બગ્ગિયાનં. તાસૂતિ ભિક્ખુનીસુ. ‘‘ભિક્ખુનિયો’’તિપદં ‘‘ઉપસઙ્કમિત્વા’’તિપદે કમ્મં. છબ્બગ્ગિયાનં ભિક્ખુનીસુ ઉપસઙ્કમનં લાભતણ્હાય હોતિ, ભિક્ખુનીનં છબ્બગ્ગીસુ ઉપસઙ્કમનં ચલચિત્તતાય હોતીતિ અઞ્ઞમઞ્ઞૂપસઙ્કમન્તાનં વિસેસો. તિરચ્છાનભૂતા કથા તિરચ્છાનકથા નિરત્થકકથાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘તિરચ્છાનકથન્તી’’તિ. સગ્ગમગ્ગગમનેપીતિ પિસદ્દો મોક્ખગમને પન કા નામ કથાતિ દસ્સેતિ. રાજાનો આરબ્ભ પવત્તા કથા રાજકથા. આદિસદ્દેન ચોરકથાદયો સઙ્ગણ્હાતિ.
Tesanti chabbaggiyānaṃ. Tāsūti bhikkhunīsu. ‘‘Bhikkhuniyo’’tipadaṃ ‘‘upasaṅkamitvā’’tipade kammaṃ. Chabbaggiyānaṃ bhikkhunīsu upasaṅkamanaṃ lābhataṇhāya hoti, bhikkhunīnaṃ chabbaggīsu upasaṅkamanaṃ calacittatāya hotīti aññamaññūpasaṅkamantānaṃ viseso. Tiracchānabhūtā kathā tiracchānakathā niratthakakathāti dassento āha ‘‘tiracchānakathantī’’ti. Saggamaggagamanepīti pisaddo mokkhagamane pana kā nāma kathāti dasseti. Rājāno ārabbha pavattā kathā rājakathā. Ādisaddena corakathādayo saṅgaṇhāti.
૧૪૭. તે ભિક્ખૂતિ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ભવેય્યુન્તિ સમ્બન્ધો. અદિટ્ઠં સચ્ચં યેહીતિ અદિટ્ઠસચ્ચા, તેસં ભાવો અદિટ્ઠસચ્ચત્તં, તસ્મા અદિટ્ઠસચ્ચત્તા બન્ધિત્વાતિ યોજના. નેસન્તિ છબ્બગ્ગિયાનં. અઞ્ઞેનેવ ઉપાયેનાતિ અલદ્ધસમ્મુતિતો અઞ્ઞેનેવ લદ્ધસમ્મુતિસઙ્ખાતેન કારણેન કત્તુકામોતિ સમ્બન્ધો. પરતોતિ પરસ્મિં પચ્છા, ઉપરીતિ અત્થો. કરોન્તો વાતિ પરિબાહિરે કરોન્તો એવ હુત્વા આહાતિ યોજના. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. યસ્મા ન ભૂતપુબ્બાનિ, ઇતિ તસ્મા પરિબાહિરં કરોન્તો વાતિ અત્થો.
147.Te bhikkhūti chabbaggiyā bhikkhū bhaveyyunti sambandho. Adiṭṭhaṃ saccaṃ yehīti adiṭṭhasaccā, tesaṃ bhāvo adiṭṭhasaccattaṃ, tasmā adiṭṭhasaccattā bandhitvāti yojanā. Nesanti chabbaggiyānaṃ. Aññeneva upāyenāti aladdhasammutito aññeneva laddhasammutisaṅkhātena kāraṇena kattukāmoti sambandho. Paratoti parasmiṃ pacchā, uparīti attho. Karonto vāti paribāhire karonto eva hutvā āhāti yojanā. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Yasmā na bhūtapubbāni, iti tasmā paribāhiraṃ karonto vāti attho.
તત્થાતિ ‘‘અનુજાનામી’’તિઆદિવચને. સીલવાતિ એત્થ વન્તુસદ્દો પસંસત્થે ચ અતિસયત્થે ચ નિચ્ચયોગત્થે ચ હોતિ. તસ્સાતિ લદ્ધસમ્મુતિકસ્સ. તન્તિ સીલં. પાતિમોક્ખસંવરસદ્દાનં કમ્મધારયભાવં, તેહિ ચ સંવુતસદ્દસ્સ તપ્પુરિસભાવં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘પાતિમોક્ખોવા’’તિઆદિ. તત્થ એવસદ્દેન કમ્મધારયભાવં, એનસદ્દેન ચ તપ્પુરિસભાવં દસ્સેતીતિ દટ્ઠબ્બં.
Tatthāti ‘‘anujānāmī’’tiādivacane. Sīlavāti ettha vantusaddo pasaṃsatthe ca atisayatthe ca niccayogatthe ca hoti. Tassāti laddhasammutikassa. Tanti sīlaṃ. Pātimokkhasaṃvarasaddānaṃ kammadhārayabhāvaṃ, tehi ca saṃvutasaddassa tappurisabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘pātimokkhovā’’tiādi. Tattha evasaddena kammadhārayabhāvaṃ, enasaddena ca tappurisabhāvaṃ dassetīti daṭṭhabbaṃ.
વત્તતીતિ અત્તભાવં પવત્તેતિ. કારિતપચ્ચયો હિ અદસ્સનં ગતો. ઇમિના ઇરિયાપથવિહાર દિબ્બવિહાર બ્રહ્મવિહાર અરિયવિહારેસુ ચતૂસુ વિહારેસુ અત્તભાવવત્તનં ઇરિયાપથવિહારં દસ્સેતિ. હીતિ સચ્ચં. એતન્તિ ‘‘પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો વિહરતી’’તિવચનં. વિભઙ્ગેતિ ઝાનવિભઙ્ગે.
Vattatīti attabhāvaṃ pavatteti. Kāritapaccayo hi adassanaṃ gato. Iminā iriyāpathavihāra dibbavihāra brahmavihāra ariyavihāresu catūsu vihāresu attabhāvavattanaṃ iriyāpathavihāraṃ dasseti. Hīti saccaṃ. Etanti ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharatī’’tivacanaṃ. Vibhaṅgeti jhānavibhaṅge.
‘‘સીલ’’ન્તિઆદીનિ અટ્ઠ પદાનિ તુલ્યાધિકરણાનિ. અયં પનેત્થ સમ્બન્ધો – સીલં કુસલાનં ધમ્માનં સમાપત્તિયા પતિટ્ઠા આદિ ચરણં સંયમો સંવરો મોક્ખં પમોક્ખન્તિ. સમાપત્તિયાતિ સમાપત્તત્થાય. ‘‘ઉપેતો’’તિઆદીનિ સત્ત પદાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞવેવચનાનિ. તત્થ ઉપપન્નોતિ યુત્તો અનુયુત્તો. સમન્નાગતોતિ સમન્તતો અનુ પુનપ્પુનં આગતોતિ સમન્નાગતો, સમઙ્ગીભૂતોતિ અત્થો. એત્થ હિ સંસદ્દો સમન્તત્થવાચકો, અનુસદ્દો નઉપચ્છિન્નત્થવાચકો. તેનાતિ તેન કારણેન. પાલેતીતિ અત્તભાવં બાધનતો રક્ખતિ. યપેતીતિ અત્તભાવો પવત્તતિ. યાપેતીતિ અત્તભાવં પવત્તાપેતિ. યપ યાપને. યાપનં પવત્તનન્તિ હિ ધાતુપાઠેસુ વુત્તં (સદ્દનીતિધાતુમાલાયં ૧૮ પકારન્તધાતુ). વિહરતીતિ એત્થ એકો આકારત્થવાચકો ઇતિસદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો, ઇતિ વુચ્ચતિ, ઇતિ વુત્તન્તિ વા યોજના.
‘‘Sīla’’ntiādīni aṭṭha padāni tulyādhikaraṇāni. Ayaṃ panettha sambandho – sīlaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā patiṭṭhā ādi caraṇaṃ saṃyamo saṃvaro mokkhaṃ pamokkhanti. Samāpattiyāti samāpattatthāya. ‘‘Upeto’’tiādīni satta padāni aññamaññavevacanāni. Tattha upapannoti yutto anuyutto. Samannāgatoti samantato anu punappunaṃ āgatoti samannāgato, samaṅgībhūtoti attho. Ettha hi saṃsaddo samantatthavācako, anusaddo naupacchinnatthavācako. Tenāti tena kāraṇena. Pāletīti attabhāvaṃ bādhanato rakkhati. Yapetīti attabhāvo pavattati. Yāpetīti attabhāvaṃ pavattāpeti. Yapa yāpane. Yāpanaṃ pavattananti hi dhātupāṭhesu vuttaṃ (saddanītidhātumālāyaṃ 18 pakārantadhātu). Viharatīti ettha eko ākāratthavācako itisaddo luttaniddiṭṭho, iti vuccati, iti vuttanti vā yojanā.
આચારગોચરસદ્દાનં દ્વન્દભાવં, તેહિ ચ સમ્પન્નસદ્દસ્સ તપ્પુરિસભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘આચારગોચરસમ્પન્નો’’તિઆદિ. તત્થ ચસદ્દેન દ્વન્દભાવં, એનસદ્દેન ચ તપ્પુરિસભાવં દસ્સેતિ. અણુસદ્દો અપ્પત્થો, મત્તસદ્દો પમાણત્થોતિ આહ ‘‘અપ્પમત્તકેસૂ’’તિ. ‘‘દસ્સનસીલો’’તિઇમિના ‘‘દસ્સાવી’’તિએત્થ આવીસદ્દસ્સ તસ્સીલત્થભાવં દસ્સેતિ. ‘‘સમાદાયા’’તિ એત્થ સંપુબ્બઆપુબ્બસ્સ દાસદ્દસ્સ કમ્માપેક્ખત્તા તસ્સ કમ્મં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘તં તં સિક્ખાપદ’’ન્તિ. ઇમિના ‘‘સિક્ખાપદેસૂ’’તિ ઉપયોગત્થે ભુમ્મવચનન્તિ દસ્સેતિ. અથ વા સિક્ખાપદેસૂતિ નિદ્ધારણત્થે ભુમ્મવચનમેતં. ‘‘તં તં સિક્ખાપદ’’ન્તિ કમ્મં પન અજ્ઝાહરિતબ્બન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘સમાદાયા’’તિ એત્થ સંસદ્દસ્સ ચ આપુબ્બસ્સ દાસદ્દસ્સ ચ યકારસ્સ ચ અત્થં દસ્સેતું ‘‘સાધુકં ગહેત્વા’’તિ વુત્તં. એત્થાતિ ઇમિસ્સં અટ્ઠકથાયં. વિત્થારો પન ગહેતબ્બોતિ યોજના. યોતિ કુલપુત્તો.
Ācāragocarasaddānaṃ dvandabhāvaṃ, tehi ca sampannasaddassa tappurisabhāvaṃ dassento āha ‘‘ācāragocarasampanno’’tiādi. Tattha casaddena dvandabhāvaṃ, enasaddena ca tappurisabhāvaṃ dasseti. Aṇusaddo appattho, mattasaddo pamāṇatthoti āha ‘‘appamattakesū’’ti. ‘‘Dassanasīlo’’tiiminā ‘‘dassāvī’’tiettha āvīsaddassa tassīlatthabhāvaṃ dasseti. ‘‘Samādāyā’’ti ettha saṃpubbaāpubbassa dāsaddassa kammāpekkhattā tassa kammaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘taṃ taṃ sikkhāpada’’nti. Iminā ‘‘sikkhāpadesū’’ti upayogatthe bhummavacananti dasseti. Atha vā sikkhāpadesūti niddhāraṇatthe bhummavacanametaṃ. ‘‘Taṃ taṃ sikkhāpada’’nti kammaṃ pana ajjhāharitabbanti dasseti. ‘‘Samādāyā’’ti ettha saṃsaddassa ca āpubbassa dāsaddassa ca yakārassa ca atthaṃ dassetuṃ ‘‘sādhukaṃ gahetvā’’ti vuttaṃ. Etthāti imissaṃ aṭṭhakathāyaṃ. Vitthāro pana gahetabboti yojanā. Yoti kulaputto.
અસ્સાતિ લદ્ધસમ્મુતિકસ્સ. યં તં બહુ સુતં નામ અત્થિ, તં ન સુતમત્તમેવાતિ યોજના. મઞ્જૂસાયન્તિ પેળાયં. સા હિ સામિકસ્સ સધનત્તં મઞ્ઞતે ઇમાયાતિ ‘‘મઞ્જૂસા’’તિ વુચ્ચતિ. મઞ્જૂસાયં રતનં સન્નિચિતં વિય સુતં સન્નિચિતં અસ્મિં પુગ્ગલેતિ યોજના, એતેનાતિ ‘‘સન્નિચિત’’ન્તિપદેન, દસ્સેતીતિ સમ્બન્ધો. સોતિ લદ્ધસમ્મુતિકો ભિક્ખુ. સન્નિચિતરતનસ્સેવાતિ સન્નિચિતરતનસ્સ ઇવ. તન્તિ ‘‘યે તે ધમ્મા’’તિઆદિવચનં. એત્થાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદે. અસ્સાતિ લદ્ધસમ્મુતિકસ્સ ભિક્ખુનો. તત્થાતિ ‘‘વચસા પરિચિતા’’તિઆદિવચને. એવમત્થો વેદિતબ્બોતિ યોજના. પગુણાતિ ઉજુકા. ઉજુકો હિ અજિમ્હત્તા પકટ્ઠો ઉત્તમો ગુણોતિ અત્થેન ‘‘પગુણો’’તિ વુચ્ચતિ. અનુપેક્ખિતાતિ પુનપ્પુનં ઉપગન્ત્વા ઇક્ખિતા, પસ્સિતા દસ્સિતાતિ અત્થો. અત્થતોતિ અભિધેય્યત્થતો, અટ્ઠકથાતોતિ અત્થો. કારણતોતિ ધમ્મતો, પાળિતોતિ અત્થો. દિટ્ઠિસદ્દસ્સ પઞ્ઞાસદ્દવેવચનત્તા ‘‘પઞ્ઞાયા’’તિ વુત્તં. સુપચ્ચક્ખકતાતિ સુટ્ઠુ અક્ખાનં ઇન્દ્રિયાનં પટિમુખં કતા.
Assāti laddhasammutikassa. Yaṃ taṃ bahu sutaṃ nāma atthi, taṃ na sutamattamevāti yojanā. Mañjūsāyanti peḷāyaṃ. Sā hi sāmikassa sadhanattaṃ maññate imāyāti ‘‘mañjūsā’’ti vuccati. Mañjūsāyaṃ ratanaṃ sannicitaṃ viya sutaṃ sannicitaṃ asmiṃ puggaleti yojanā, etenāti ‘‘sannicita’’ntipadena, dassetīti sambandho. Soti laddhasammutiko bhikkhu. Sannicitaratanassevāti sannicitaratanassa iva. Tanti ‘‘ye te dhammā’’tiādivacanaṃ. Etthāti imasmiṃ sikkhāpade. Assāti laddhasammutikassa bhikkhuno. Tatthāti ‘‘vacasā paricitā’’tiādivacane. Evamattho veditabboti yojanā. Paguṇāti ujukā. Ujuko hi ajimhattā pakaṭṭho uttamo guṇoti atthena ‘‘paguṇo’’ti vuccati. Anupekkhitāti punappunaṃ upagantvā ikkhitā, passitā dassitāti attho. Atthatoti abhidheyyatthato, aṭṭhakathātoti attho. Kāraṇatoti dhammato, pāḷitoti attho. Diṭṭhisaddassa paññāsaddavevacanattā ‘‘paññāyā’’ti vuttaṃ. Supaccakkhakatāti suṭṭhu akkhānaṃ indriyānaṃ paṭimukhaṃ katā.
‘‘બહુસ્સુતો’’તિ એત્થ બહુસ્સુતસ્સ તિવિધભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અયં પના’’તિઆદિ. નિસ્સયતો મુચ્ચતીતિ નિસ્સયમુચ્ચનકો. પરિસં ઉપટ્ઠાપેતીતિ પરિસુપટ્ઠાકો. ભિક્ખુનિયો ઓવદતીતિ ભિક્ખુનોવાદકો. તત્થાતિ તિવિધેસુ બહુસ્સુતેસુ. નિસ્સયમુચ્ચનકેન એત્તકં ઉગ્ગહેતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. ઉપસમ્પદાયાતિ ઉપસમ્પાદેત્વા. પઞ્ચ વસ્સાનિ એતસ્સાતિ પઞ્ચવસ્સો. તેન ઉગ્ગહેતબ્બન્તિ યોજના. સબ્બન્તિમેનાતિ સબ્બેસં પરિચ્છેદાનં અન્તે લામકે પવત્તેન. પગુણાતિ અજિમ્હા ઉજુકા. વાચુગ્ગતાતિ તસ્સેવ વેવચનં. યસ્સ હિ પાળિપાઠા સજ્ઝાયનકાલે પગુણા હોન્તિ, તસ્સ વાચુગ્ગતા. યસ્સ વા પન વાચુગ્ગતા હોન્તિ, તસ્સ પગુણા. તસ્મા તાનિ પદાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞકારણવેવચનાનિ. પક્ખદિવસેસૂતિ જુણ્હપક્ખકાળપક્ખપરિયાપન્નેસુ દિવસેસુ. ધમ્મસાવનત્થાયાતિ સમ્પત્તાનં પરિસાનં ધમ્મસ્સ સાવનત્થાય સુણાપનત્થાયાતિ અધિપ્પાયો. સાવનત્થાયાતિ એત્થ યુપચ્ચયપરત્તા કારિતપચ્ચયો લોપો હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. તસ્મા સાવીયતે સુણાપીયતે સાવનન્તિ વચનત્થો કાતબ્બો. ભાણવારા ઉગ્ગહેતબ્બાતિ સમ્બન્ધો. સમ્પત્તાનન્તિ અત્તનો સન્તિકં સમ્પત્તાનં. પરિકથનત્થાયાતિ પરિસ્સઙ્ગેન આલિઙ્ગનેન કથનત્થં, અપ્પસદ્દસઙ્ખાતાય વાચાય કથનત્થન્તિ અત્થો. ‘‘કથામગ્ગો’’તિ વુત્તત્તા વત્થુકથાયેવ અધિપ્પેતા, ન સુત્તસઙ્ખાતો પાળિપાઠો. અનુ પચ્છા, પુનપ્પુનં વા દાયકા મોદન્તિ એતાયાતિ અનુમોદના. ઝાનં વા મગ્ગો વા ફલં વા સમણધમ્મો નામ. તસ્સ કરણત્થં ઉગ્ગહેતબ્બન્તિ યોજના. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. ચતૂસુ દિસાસુ અપટિહતોતિ ચાતુદ્દિસો, અપટિહતત્થે ણપચ્ચયો.
‘‘Bahussuto’’ti ettha bahussutassa tividhabhāvaṃ dassento āha ‘‘ayaṃ panā’’tiādi. Nissayato muccatīti nissayamuccanako. Parisaṃ upaṭṭhāpetīti parisupaṭṭhāko. Bhikkhuniyo ovadatīti bhikkhunovādako. Tatthāti tividhesu bahussutesu. Nissayamuccanakena ettakaṃ uggahetabbanti sambandho. Upasampadāyāti upasampādetvā. Pañca vassāni etassāti pañcavasso. Tena uggahetabbanti yojanā. Sabbantimenāti sabbesaṃ paricchedānaṃ ante lāmake pavattena. Paguṇāti ajimhā ujukā. Vācuggatāti tasseva vevacanaṃ. Yassa hi pāḷipāṭhā sajjhāyanakāle paguṇā honti, tassa vācuggatā. Yassa vā pana vācuggatā honti, tassa paguṇā. Tasmā tāni padāni aññamaññakāraṇavevacanāni. Pakkhadivasesūti juṇhapakkhakāḷapakkhapariyāpannesu divasesu. Dhammasāvanatthāyāti sampattānaṃ parisānaṃ dhammassa sāvanatthāya suṇāpanatthāyāti adhippāyo. Sāvanatthāyāti ettha yupaccayaparattā kāritapaccayo lopo hotīti daṭṭhabbaṃ. Tasmā sāvīyate suṇāpīyate sāvananti vacanattho kātabbo. Bhāṇavārā uggahetabbāti sambandho. Sampattānanti attano santikaṃ sampattānaṃ. Parikathanatthāyāti parissaṅgena āliṅganena kathanatthaṃ, appasaddasaṅkhātāya vācāya kathanatthanti attho. ‘‘Kathāmaggo’’ti vuttattā vatthukathāyeva adhippetā, na suttasaṅkhāto pāḷipāṭho. Anu pacchā, punappunaṃ vā dāyakā modanti etāyāti anumodanā. Jhānaṃ vā maggo vā phalaṃ vā samaṇadhammo nāma. Tassa karaṇatthaṃ uggahetabbanti yojanā. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Catūsu disāsu apaṭihatoti cātuddiso, apaṭihatatthe ṇapaccayo.
પરિસુપટ્ઠાપકેન કાતબ્બાતિ યોજના. અભિવિનયેતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપરિચ્છિન્ને વિનયપિટકે. દ્વે વિભઙ્ગાતિ ભિક્ખુવિભઙ્ગો ચ ભિક્ખુનિવિભઙ્ગો ચ. અસક્કોન્તેન પરિસુપટ્ઠાપકેન ભિક્ખુનાતિ સમ્બન્ધો. એવં અત્તનો અત્થાય ઉગ્ગહેતબ્બં દસ્સેત્વા ઇદાનિ પરિસાય અત્થાય ઉગ્ગહેતબ્બં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પરિસાય પના’’તિઆદિ. અભિધમ્મેતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપરિચ્છિન્ને સુત્તન્તપિટકે એવ, ન અભિધમ્મપિટકે. તયો વગ્ગાતિ સગાથાવગ્ગો નિદાનવગ્ગો ખન્ધવગ્ગોતિ તયો વગ્ગા. વાસદ્દો અનિયમવિકપ્પત્થો. એકન્તિ એકં નિપાતં. તતો તતોતિ નિકાયતો. સમુચ્ચયં કત્વાતિ રાસિં કત્વા. ન વુત્તન્તિ અટ્ઠકથાસુ ન કથિતં. યસ્સ પન નત્થિ, સો ન લભતીતિ યોજના. સુત્તન્તે ચાતિ સુત્તન્તપિટકે પન. ઉગ્ગહિતોતિ સરૂપકથનેન ગહિતો, ઉચ્ચારિતોતિ અત્થો. દિસાપામોક્ખોતિ દિસાસુ ઠિતાનં ભિક્ખુઆદીનં પામોક્ખો. યેન કામં ગમોતિ યથાકામં ગમો.
Parisupaṭṭhāpakena kātabbāti yojanā. Abhivinayeti aññamaññaparicchinne vinayapiṭake. Dve vibhaṅgāti bhikkhuvibhaṅgo ca bhikkhunivibhaṅgo ca. Asakkontena parisupaṭṭhāpakena bhikkhunāti sambandho. Evaṃ attano atthāya uggahetabbaṃ dassetvā idāni parisāya atthāya uggahetabbaṃ dassento āha ‘‘parisāya panā’’tiādi. Abhidhammeti aññamaññaparicchinne suttantapiṭake eva, na abhidhammapiṭake. Tayo vaggāti sagāthāvaggo nidānavaggo khandhavaggoti tayo vaggā. Vāsaddo aniyamavikappattho. Ekanti ekaṃ nipātaṃ. Tato tatoti nikāyato. Samuccayaṃ katvāti rāsiṃ katvā. Na vuttanti aṭṭhakathāsu na kathitaṃ. Yassa pana natthi, so na labhatīti yojanā. Suttante cāti suttantapiṭake pana. Uggahitoti sarūpakathanena gahito, uccāritoti attho. Disāpāmokkhoti disāsu ṭhitānaṃ bhikkhuādīnaṃ pāmokkho. Yena kāmaṃ gamoti yathākāmaṃ gamo.
ચતૂસુ નિકાયેસૂતિ ખુદ્દકનિકાયતો અઞ્ઞેસુ દીઘનિકાયાદીસુ. એકસ્સાતિ અઞ્ઞતરસ્સ એકસ્સ . એકનિકાયેનાતિ એકસ્મિં નિકાયે લદ્ધનયેન. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. તત્થાતિ ચતુપ્પકરણસ્સ અટ્ઠકથાયં. નાનત્થન્તિ નાનાપયોજનં. તન્તિ વિનયપિટકં. એત્તાવતાતિ એત્તકપમાણેન પગુણેન. હોતીતિ ઇતિસદ્દો પરિસમાપનત્થો. ઇતિ પરિસમાપનં વેદિતબ્બન્તિ યોજના.
Catūsu nikāyesūti khuddakanikāyato aññesu dīghanikāyādīsu. Ekassāti aññatarassa ekassa . Ekanikāyenāti ekasmiṃ nikāye laddhanayena. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Tatthāti catuppakaraṇassa aṭṭhakathāyaṃ. Nānatthanti nānāpayojanaṃ. Tanti vinayapiṭakaṃ. Ettāvatāti ettakapamāṇena paguṇena. Hotīti itisaddo parisamāpanattho. Iti parisamāpanaṃ veditabbanti yojanā.
ઉભયાનિ ખો પનસ્સાતિ આદિ પન વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. અઞ્ઞસ્મિન્તિ વિનયપિટકતો ઇતરસ્મિં. તત્થાતિ ‘‘ઉભયાનિ ખો પનસ્સા’’તિઆદિવચને. યથા યેનાકારેન આગતાનિ, તં આકારં દસ્સેતુન્તિ યોજના. પદપચ્ચાભટ્ઠસઙ્કરદોસવિરહિતાનીતિ પદાનં પચ્ચાભટ્ઠસઙ્કરભૂતેહિ દોસેહિ વિરહિતાનિ. એત્થ ચ પદપચ્ચાભટ્ઠન્તિ પદાનં પટિનિવત્તિત્વા આભસ્સનં ગળનં, ચુતન્તિ અત્થો. પદસઙ્કરન્તિ પદાનં વિપત્તિ, વિનાસોતિ અત્થો. ‘‘સુત્તસો’’તિ સામઞ્ઞતો વુત્તેપિ ખન્ધકપરિવારસુત્તં એવ ગહેતબ્બન્તિ આહ ‘‘ખન્ધકપરિવારતો’’તિ. અનુબ્યઞ્જનસોતિ એત્થ બ્યઞ્જનસદ્દો અક્ખરસ્સ ચ પદસ્સ ચ વાચકોતિ આહ ‘‘અક્ખરપદપારિપૂરિયા ચા’’તિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા.
Ubhayāni kho panassāti ādi pana vuttanti sambandho. Aññasminti vinayapiṭakato itarasmiṃ. Tatthāti ‘‘ubhayāni kho panassā’’tiādivacane. Yathā yenākārena āgatāni, taṃ ākāraṃ dassetunti yojanā. Padapaccābhaṭṭhasaṅkaradosavirahitānīti padānaṃ paccābhaṭṭhasaṅkarabhūtehi dosehi virahitāni. Ettha ca padapaccābhaṭṭhanti padānaṃ paṭinivattitvā ābhassanaṃ gaḷanaṃ, cutanti attho. Padasaṅkaranti padānaṃ vipatti, vināsoti attho. ‘‘Suttaso’’ti sāmaññato vuttepi khandhakaparivārasuttaṃ eva gahetabbanti āha ‘‘khandhakaparivārato’’ti. Anubyañjanasoti ettha byañjanasaddo akkharassa ca padassa ca vācakoti āha ‘‘akkharapadapāripūriyā cā’’ti. Hīti saccaṃ, yasmā vā.
‘‘સિથિલધનિતાદીન’’ન્તિપદં ‘‘વચનેના’’તિપદે કમ્મં, ‘‘વચનેના’’તિપદં ‘‘સમ્પન્નાગતો’’તિપદે હેતુ, ‘‘વિસ્સટ્ઠાય અનેલગળાય અત્થસ્સ વિઞ્ઞાપનિયા’’તિપદાનિ ‘‘વાચાયા’’તિપદે વિસેસનાનિ. સિથિલધનિતાદીનન્તિ આદિસદ્દેન નિગ્ગહિતવિમુત્તસમ્બન્ધવવત્થિતદીઘ રસ્સ ગરુ લહુ સઙ્ખાતા અટ્ઠ બ્યઞ્જનબુદ્ધિયો સઙ્ગણ્હાતિ. યથાવિધાનવચનેનાતિ અક્ખરચિન્તકાનં યથા સંવિદહનવચનેન. વાચાયેવ કરીયતિ કથીયતિ ઉચ્ચારીયતિ વાક્કરણં ચકારસ્સ કકારં કત્વા. હીતિ તદેવ યુત્તં. માતુગામો યસ્મા સરસમ્પત્તિરતો, તસ્મા હીળેતીતિ યોજના. ‘‘સરસમ્પત્તિરહિત’’ન્તિપદં ‘‘વચન’’ન્તિપદે વિસેસનભાવેન વિસેસં કત્વા ‘‘હીળેતી’’તિપદે હેતુભાવેન સમ્પજ્જનતો હેતુઅન્તોગધવિસેસનન્તિ દટ્ઠબ્બં. સબ્બાસન્તિ ભિક્ખુનીનં. ‘‘સીલાચારસમ્પત્તિયા’’તિઇમિના જાતિ ગોત્ત રૂપ ભોગાદિનાતિઅત્થં નિવત્તેતિ. કારણઞ્ચાતિ અટ્ઠકથઞ્ચ. તજ્જેત્વાતિ ઉબ્બેજેત્વા. તાસન્તિ ભિક્ખુનીનં. ગિહિકાલેતિ ભિક્ખુનોવાદકસ્સ ગિહિકાલે અનજ્ઝાપન્નપુબ્બો હોતીતિ સમ્બન્ધો. હિ તદેવ યુત્તં. ‘‘માતુગામો’’તિપદં ‘‘ન કરોતી’’તિપદે સુદ્ધકત્તા, ‘‘ઉપ્પાદેતી’’તિપદે હેતુકત્તા. ઠિતસ્સ ભિક્ખુનો ધમ્મદેસનાયાપીતિ યોજના. અપિસદ્દો ગરહત્થો. વિસભાગેહીતિ વિરુદ્ધેહિ વત્થારમ્મણેહિ. અયુત્તટ્ઠાનેતિ પબ્બજિતાનં અનનુરૂપટ્ઠાને. છન્દરાગન્તિ બલવતણ્હં. તેનાતિ તેન હેતુના.
‘‘Sithiladhanitādīna’’ntipadaṃ ‘‘vacanenā’’tipade kammaṃ, ‘‘vacanenā’’tipadaṃ ‘‘sampannāgato’’tipade hetu, ‘‘vissaṭṭhāya anelagaḷāya atthassa viññāpaniyā’’tipadāni ‘‘vācāyā’’tipade visesanāni. Sithiladhanitādīnanti ādisaddena niggahitavimuttasambandhavavatthitadīgha rassa garu lahu saṅkhātā aṭṭha byañjanabuddhiyo saṅgaṇhāti. Yathāvidhānavacanenāti akkharacintakānaṃ yathā saṃvidahanavacanena. Vācāyeva karīyati kathīyati uccārīyati vākkaraṇaṃ cakārassa kakāraṃ katvā. Hīti tadeva yuttaṃ. Mātugāmo yasmā sarasampattirato, tasmā hīḷetīti yojanā. ‘‘Sarasampattirahita’’ntipadaṃ ‘‘vacana’’ntipade visesanabhāvena visesaṃ katvā ‘‘hīḷetī’’tipade hetubhāvena sampajjanato hetuantogadhavisesananti daṭṭhabbaṃ. Sabbāsanti bhikkhunīnaṃ. ‘‘Sīlācārasampattiyā’’tiiminā jāti gotta rūpa bhogādinātiatthaṃ nivatteti. Kāraṇañcāti aṭṭhakathañca. Tajjetvāti ubbejetvā. Tāsanti bhikkhunīnaṃ. Gihikāleti bhikkhunovādakassa gihikāle anajjhāpannapubbo hotīti sambandho. Hi tadeva yuttaṃ. ‘‘Mātugāmo’’tipadaṃ ‘‘na karotī’’tipade suddhakattā, ‘‘uppādetī’’tipade hetukattā. Ṭhitassa bhikkhuno dhammadesanāyāpīti yojanā. Apisaddo garahattho. Visabhāgehīti viruddhehi vatthārammaṇehi. Ayuttaṭṭhāneti pabbajitānaṃ ananurūpaṭṭhāne. Chandarāganti balavataṇhaṃ. Tenāti tena hetunā.
‘‘એત્થ ચા’’તિઆદિમ્હિ અયં પન સઙ્ગહો –
‘‘Ettha cā’’tiādimhi ayaṃ pana saṅgaho –
‘‘સીલવા બહુસ્સુતો ચ, સ્વાગતો ચ સુવાચકો;
‘‘Sīlavā bahussuto ca, svāgato ca suvācako;
પિયો પટિબલો ચાપિ, નજ્ઝાપન્નો ચ વીસતી’’તિ.
Piyo paṭibalo cāpi, najjhāpanno ca vīsatī’’ti.
૧૪૮. વત્થુસ્મિન્તિ અટ્ઠુપ્પત્તિયં. કકારલોપં કત્વા ગરુધમ્માતિ વુચ્ચન્તીતિ આહ ‘‘ગરુકેહિ ધમ્મેહી’’તિ. તેતિ ગરુધમ્મા. હીતિ યસ્મા. ‘‘એકતો’’તિ સામઞ્ઞેન વુત્તવચનસ્સ વિસેસેન ગહેતબ્બતં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘ભિક્ખુનીનં સન્તિકે’’તિ. યથાવત્થુકમેવાતિ પાચિત્તિયમેવ. તઞ્હિ વત્થુસ્સ આપત્તિકારણસ્સ અનુરૂપં પવત્તત્તા ‘‘યથાવત્થુક’’ન્તિ વુચ્ચતિ.
148.Vatthusminti aṭṭhuppattiyaṃ. Kakāralopaṃ katvā garudhammāti vuccantīti āha ‘‘garukehi dhammehī’’ti. Teti garudhammā. Hīti yasmā. ‘‘Ekato’’ti sāmaññena vuttavacanassa visesena gahetabbataṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘bhikkhunīnaṃ santike’’ti. Yathāvatthukamevāti pācittiyameva. Tañhi vatthussa āpattikāraṇassa anurūpaṃ pavattattā ‘‘yathāvatthuka’’nti vuccati.
૧૪૯. પાતોતિ પગેવ, પઠમન્તિ અત્થો. અસમ્મટ્ઠં સમ્મજ્જીતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. અસમ્મજ્જને દોસં પાકટં કરોન્તો આહ ‘‘અસમ્મટ્ઠં હી’’તિઆદિ. હીતિ તપ્પાકટીકરણજોતકો. તન્તિ પરિવેણં. દિસ્વા ભવેય્યુન્તિ સમ્બન્ધો. તેનાતિ અસોતુકામાનં વિય ભવનહેતુના. પરિવેણસમ્મજ્જનસ્સ આનિસંસં દસ્સેત્વા પાનીયપરિભોજનીયઉપટ્ઠાનસ્સ તમેવ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અન્તો ગામતો પના’’તિ આદિ. તસ્મિન્તિ પાનીયપરિભોજનીયે.
149.Pātoti pageva, paṭhamanti attho. Asammaṭṭhaṃ sammajjītabbanti sambandho. Asammajjane dosaṃ pākaṭaṃ karonto āha ‘‘asammaṭṭhaṃ hī’’tiādi. Hīti tappākaṭīkaraṇajotako. Tanti pariveṇaṃ. Disvā bhaveyyunti sambandho. Tenāti asotukāmānaṃ viya bhavanahetunā. Pariveṇasammajjanassa ānisaṃsaṃ dassetvā pānīyaparibhojanīyaupaṭṭhānassa tameva dassento āha ‘‘anto gāmato panā’’ti ādi. Tasminti pānīyaparibhojanīye.
સાખાભઙ્ગમ્પીતિ ભઞ્જિતબ્બસાખમ્પિ. દુતિયોતિ વિઞ્ઞૂ પુરિસો દુતિયો. નિસીદિતબ્બટ્ઠાનં દસ્સેન્તો આહ ‘‘નિસીદિતબ્બ’’ન્તિઆદિ. ‘‘વિહારમજ્ઝે’’તિ સામઞ્ઞતો વત્વા વિસેસતો દસ્સેતું વુત્તં ‘‘દ્વારે’’તિ. ઓસરન્તિ અવસરન્તિ એત્થાતિ ઓસરણં, તઞ્ચ તં ઠાનઞ્ચેતિ ઓસરણટ્ઠાનં, તસ્મિં. સમગ્ગત્થાતિ એત્થ સંપુબ્બો ચ આપુબ્બો ચ ગમુસદ્દો હોતિ, તતો હિય્યત્તનીસઙ્ખાતં ત્થવચનં વા હોતિ, પઞ્ચમીસઙ્ખાતસ્સ થવચનસ્સ ત્થત્તં વા હોતિ, સંયોગપરત્તા આ ઉપસગ્ગો રસ્સો ચ હોતિ, ઇતિ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સમ્મા આગતત્થા’’તિ. તત્થ ‘‘સમ્મા’’તિપદેન સંસદ્દસ્સ અત્થં દસ્સેતિ, ‘‘આ’’ઇતિપદેન આત્યૂપસગ્ગં, ‘‘ગત’’ઇતિપદેન ગમુધાતું, ‘‘ત્થ’’ઇતિપદેન હિય્યત્તનીસઙ્ખાતં ત્થવચનં વા, પઞ્ચમીસઙ્ખાતસ્સ થવચનસ્સ ત્થત્તં વા દસ્સેતિ. અયં પનેત્થત્થો – સમં તુમ્હે આગતત્થાતિ. પઞ્ચમીસઙ્ખાતસ્સ થવચનસ્સ ત્થત્તકાલે સમં તુમ્હે આગા અત્થ ભવથાતિ. ‘‘આગચ્છન્તી’’તિપદેન ‘‘વત્તન્તી’’તિ એત્થ વતુધાતુયા અત્થં દસ્સેતિ, ‘‘પગુણા વાચુગ્ગતા’’તિપદેહિ અધિપ્પાયં દસ્સેતિ. પાળીતિ ગરુધમ્મપાળિ.
Sākhābhaṅgampīti bhañjitabbasākhampi. Dutiyoti viññū puriso dutiyo. Nisīditabbaṭṭhānaṃ dassento āha ‘‘nisīditabba’’ntiādi. ‘‘Vihāramajjhe’’ti sāmaññato vatvā visesato dassetuṃ vuttaṃ ‘‘dvāre’’ti. Osaranti avasaranti etthāti osaraṇaṃ, tañca taṃ ṭhānañceti osaraṇaṭṭhānaṃ, tasmiṃ. Samaggatthāti ettha saṃpubbo ca āpubbo ca gamusaddo hoti, tato hiyyattanīsaṅkhātaṃ tthavacanaṃ vā hoti, pañcamīsaṅkhātassa thavacanassa tthattaṃ vā hoti, saṃyogaparattā ā upasaggo rasso ca hoti, iti atthaṃ dassento āha ‘‘sammā āgatatthā’’ti. Tattha ‘‘sammā’’tipadena saṃsaddassa atthaṃ dasseti, ‘‘ā’’itipadena ātyūpasaggaṃ, ‘‘gata’’itipadena gamudhātuṃ, ‘‘ttha’’itipadena hiyyattanīsaṅkhātaṃ tthavacanaṃ vā, pañcamīsaṅkhātassa thavacanassa tthattaṃ vā dasseti. Ayaṃ panetthattho – samaṃ tumhe āgatatthāti. Pañcamīsaṅkhātassa thavacanassa tthattakāle samaṃ tumhe āgā attha bhavathāti. ‘‘Āgacchantī’’tipadena ‘‘vattantī’’ti ettha vatudhātuyā atthaṃ dasseti, ‘‘paguṇā vācuggatā’’tipadehi adhippāyaṃ dasseti. Pāḷīti garudhammapāḷi.
તત્થાતિ તસ્સં પાળિયં, તેસુ વા અભિવાદનાદીસુ ચતૂસુ. મગ્ગસમ્પદાનન્તિ મગ્ગં પરિહરિત્વા ભિક્ખુસ્સ ઓકાસદાનં. બીજનન્તિ બીજનિયા વિધૂપનં. પાનીયાપુચ્છનન્તિ પાનીયસ્સ આપુચ્છનં. આદિસદ્દેન પરિભોજનીયાપુચ્છનાદિકં સઙ્ગણ્હાતિ. એત્થ ચાતિ એતેસુ ચતૂસુ અભિવાદનાદીસુ. ‘‘અન્તો ગામે વા’’તિઆદીનિ છ પદાનિ ‘‘કાતબ્બમેવા’’તિપદે આધારો. રાજુસ્સારણાયાતિ રઞ્ઞો આનુભાવેન જનાનં ઉસ્સારણાય. મહાભિક્ખુસઙ્ઘો સન્નિપતતિ એત્થાતિ મહાસન્નિપાતં, તસ્મિં મહાસન્નિપાતે ઠાને નિસિન્ને સતીતિ યોજના. પચ્ચુટ્ઠાનન્તિ પટિકચ્ચેવ ઉટ્ઠાનં. તં તન્તિ સામીચિકમ્મં.
Tatthāti tassaṃ pāḷiyaṃ, tesu vā abhivādanādīsu catūsu. Maggasampadānanti maggaṃ pariharitvā bhikkhussa okāsadānaṃ. Bījananti bījaniyā vidhūpanaṃ. Pānīyāpucchananti pānīyassa āpucchanaṃ. Ādisaddena paribhojanīyāpucchanādikaṃ saṅgaṇhāti. Ettha cāti etesu catūsu abhivādanādīsu. ‘‘Anto gāme vā’’tiādīni cha padāni ‘‘kātabbamevā’’tipade ādhāro. Rājussāraṇāyāti rañño ānubhāvena janānaṃ ussāraṇāya. Mahābhikkhusaṅgho sannipatati etthāti mahāsannipātaṃ, tasmiṃ mahāsannipāte ṭhāne nisinne satīti yojanā. Paccuṭṭhānanti paṭikacceva uṭṭhānaṃ. Taṃ tanti sāmīcikammaṃ.
સક્કત્વાતિ ચિત્તિં કત્વા, સં આદરં કત્વાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘યથા કતો’’તિઆદિ. તિણ્ણં કિચ્ચાનન્તિ ‘‘સક્કત્વા ગરુંકત્વા માનેત્વા’’તિસઙ્ખાતાનં તિણ્ણં કિચ્ચાનં. અનીયસદ્દો કમ્મત્થોતિ આહ ‘‘ન અતિક્કમિતબ્બો’’તિ.
Sakkatvāti cittiṃ katvā, saṃ ādaraṃ katvāti attho. Tenāha ‘‘yathā kato’’tiādi. Tiṇṇaṃ kiccānanti ‘‘sakkatvā garuṃkatvā mānetvā’’tisaṅkhātānaṃ tiṇṇaṃ kiccānaṃ. Anīyasaddo kammatthoti āha ‘‘na atikkamitabbo’’ti.
નત્થિ ભિક્ખુ એત્થાતિ અભિક્ખુકો આવાસો, સો કિત્તકે ઠાને અભિક્ખુકો, યો આવાસો અભિક્ખુકો નામ હોતીતિ આહ ‘‘સચે’’તિ આદિ. ‘‘ઉપસ્સયતો’’તિપદં ‘‘અબ્ભન્તરે’’તિપદે અપાદાનં. એત્થાતિ અભિક્ખુકે આવાસે. હીતિ સચ્ચં. તતોતિ અડ્ઢયોજનબ્ભન્તરે ઠિતઆવાસતો. પરન્તિ અઞ્ઞસ્મિં આવાસે, ભુમ્મત્થે ચેતં ઉપયોગવચનં. પચ્છાભત્તન્તિ ભત્તતો પચ્છા. તત્થાતિ અભિક્ખુકે આવાસે. ‘‘ભિક્ખુનિયો’’તિપદં ‘‘વદન્તી’’તિપદે કમ્મં. વુત્તપ્પમાણેતિ અડ્ઢયોજનબ્ભન્તરસઙ્ખાતે વુત્તપ્પમાણે. સાખામણ્ડપેપીતિ સાખાય છાદિતમણ્ડપેપિ. પિસદ્દેન આવાસે પન કા નામ કથાતિ દસ્સેતિ. વુત્તાતિ વસિતા. એત્તાવતાતિ એકરત્તં વસિતમત્તેન. એત્થાતિ સભિક્ખુકે આવાસે. ઉપગચ્છન્તીહિ ભિક્ખુનીહિ યાચિતબ્બાતિ યોજના. પક્ખસ્સાતિ આસળ્હીમાસસ્સ જુણ્હપક્ખસ્સ. ‘‘તેરસિય’’ન્તિપદેન અવયવિઅવયવભાવેન યોજેતબ્બં. મયન્તિ અમ્હે. યતોતિ યેન ઉજુના મગ્ગેનાતિ સમ્બન્ધો. તેનાહ ‘‘તેન મગ્ગેના’’તિ. અઞ્ઞેન મગ્ગેનાતિ ઉજુમગ્ગતો અઞ્ઞેન જિમ્હમગ્ગેન. અયન્તિ અયં આવાસો. તતોતિ ભિક્ખૂનં આવાસતો, ભિક્ખુનિઉપસ્સયતો વા, ઇદમેવ યુત્તતરં. વક્ખતિ હિ ‘‘અમ્હાકં ઉપસ્સયતો ગાવુતમત્તે’’તિ. ખેમટ્ઠાનેતિ અભયટ્ઠાને. તઞ્હિ ખીયન્તિ ભયા એત્થાતિ ખેમં, ખેમઞ્ચ તં ઠાનઞ્ચેતિ ખેમટ્ઠાનન્તિ કત્વા ‘‘ખેમટ્ઠાન’’ન્તિ વુચ્ચતિ. તાહિ ભિક્ખુનીહીતિ અડ્ઢયોજનમત્તે ઠાને વસન્તીહિ. તા ભિક્ખુનિયોતિ ગાવુતમત્તે ઠાને વસન્તિયો. અન્તરાતિ તુમ્હાકં, અમ્હાકઞ્ચ નિવાસનટ્ઠાનસ્સ, નિવાસનટ્ઠાનતો વા અન્તરે વેમજ્ઝે. ભુમ્મત્થે ચેતં નિસ્સક્કવચનં. ઠિતે મગ્ગેતિ સમ્બન્ધો ‘‘સન્તિકા’’તિપદં ‘‘આગત’’ઇતિપદે અપાદાનં. તત્થાતિ અઞ્ઞાસં ભિક્ખુનીનં ઉપસ્સયે. ઇતિ યાચિતબ્બાતિ યોજના. તતોતિ ભિક્ખૂનં યાચિતબ્બતો, પરન્તિ સમ્બન્ધો.
Natthi bhikkhu etthāti abhikkhuko āvāso, so kittake ṭhāne abhikkhuko, yo āvāso abhikkhuko nāma hotīti āha ‘‘sace’’ti ādi. ‘‘Upassayato’’tipadaṃ ‘‘abbhantare’’tipade apādānaṃ. Etthāti abhikkhuke āvāse. Hīti saccaṃ. Tatoti aḍḍhayojanabbhantare ṭhitaāvāsato. Paranti aññasmiṃ āvāse, bhummatthe cetaṃ upayogavacanaṃ. Pacchābhattanti bhattato pacchā. Tatthāti abhikkhuke āvāse. ‘‘Bhikkhuniyo’’tipadaṃ ‘‘vadantī’’tipade kammaṃ. Vuttappamāṇeti aḍḍhayojanabbhantarasaṅkhāte vuttappamāṇe. Sākhāmaṇḍapepīti sākhāya chāditamaṇḍapepi. Pisaddena āvāse pana kā nāma kathāti dasseti. Vuttāti vasitā. Ettāvatāti ekarattaṃ vasitamattena. Etthāti sabhikkhuke āvāse. Upagacchantīhi bhikkhunīhi yācitabbāti yojanā. Pakkhassāti āsaḷhīmāsassa juṇhapakkhassa. ‘‘Terasiya’’ntipadena avayaviavayavabhāvena yojetabbaṃ. Mayanti amhe. Yatoti yena ujunā maggenāti sambandho. Tenāha ‘‘tena maggenā’’ti. Aññena maggenāti ujumaggato aññena jimhamaggena. Ayanti ayaṃ āvāso. Tatoti bhikkhūnaṃ āvāsato, bhikkhuniupassayato vā, idameva yuttataraṃ. Vakkhati hi ‘‘amhākaṃ upassayato gāvutamatte’’ti. Khemaṭṭhāneti abhayaṭṭhāne. Tañhi khīyanti bhayā etthāti khemaṃ, khemañca taṃ ṭhānañceti khemaṭṭhānanti katvā ‘‘khemaṭṭhāna’’nti vuccati. Tāhi bhikkhunīhīti aḍḍhayojanamatte ṭhāne vasantīhi. Tā bhikkhuniyoti gāvutamatte ṭhāne vasantiyo. Antarāti tumhākaṃ, amhākañca nivāsanaṭṭhānassa, nivāsanaṭṭhānato vā antare vemajjhe. Bhummatthe cetaṃ nissakkavacanaṃ. Ṭhite maggeti sambandho ‘‘santikā’’tipadaṃ ‘‘āgata’’itipade apādānaṃ. Tatthāti aññāsaṃ bhikkhunīnaṃ upassaye. Iti yācitabbāti yojanā. Tatoti bhikkhūnaṃ yācitabbato, paranti sambandho.
ચાતુદ્દસેતિ આસળ્હીમાસસ્સ જુણ્હપક્ખસ્સ ચતુદ્દસન્નં દિવસાનં પૂરણે દિવસે. ઇધાતિ ઇમસ્મિં વિહારે. ‘‘ઓવાદ’’ન્તિપદં ‘‘અનુ’’ઇતિપદે કમ્મં. અનુજીવન્તિયોતિ અનુગન્ત્વા જીવનં વુત્તિં કરોન્તિયો. વુત્તા ભિક્ખૂતિ સમ્બન્ધો. દુતિયદિવસેતિ આસળ્હીપુણ્ણમિયં. અથાતિ પક્કમનાનન્તરં. એત્થાતિ ભિક્ખૂનં પક્કન્તત્તા અપસ્સને. ‘‘આભોગં કત્વા’’તિઇમિના આભોગં અકત્વા વસિતું ન વટ્ટતીતિ દીપેતિ. સભિક્ખુકાવાસં ગન્તબ્બમેવાતિ અધિપ્પાયો. સાતિ વસ્સચ્છેદાપત્તિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. કેનચિ કારણેનાતિ ભિક્ખાચારસ્સ અસમ્પદાદિના કેનચિ નિમિત્તેન. હીતિ સચ્ચં. ભિક્ખૂનં પક્કન્તાદિકારણા અભિક્ખુકાવાસે વસન્તિયા કિં અભિક્ખુકાવાસેવ પવારેતબ્બન્તિ આહ ‘‘પવારેન્તિયા પના’’તિઆદિ.
Cātuddaseti āsaḷhīmāsassa juṇhapakkhassa catuddasannaṃ divasānaṃ pūraṇe divase. Idhāti imasmiṃ vihāre. ‘‘Ovāda’’ntipadaṃ ‘‘anu’’itipade kammaṃ. Anujīvantiyoti anugantvā jīvanaṃ vuttiṃ karontiyo. Vuttā bhikkhūti sambandho. Dutiyadivaseti āsaḷhīpuṇṇamiyaṃ. Athāti pakkamanānantaraṃ. Etthāti bhikkhūnaṃ pakkantattā apassane. ‘‘Ābhogaṃ katvā’’tiiminā ābhogaṃ akatvā vasituṃ na vaṭṭatīti dīpeti. Sabhikkhukāvāsaṃ gantabbamevāti adhippāyo. Sāti vassacchedāpatti. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Kenaci kāraṇenāti bhikkhācārassa asampadādinā kenaci nimittena. Hīti saccaṃ. Bhikkhūnaṃ pakkantādikāraṇā abhikkhukāvāse vasantiyā kiṃ abhikkhukāvāseva pavāretabbanti āha ‘‘pavārentiyā panā’’tiādi.
અન્વદ્ધમાસન્તિ એત્થ અનુસદ્દો વિચ્છત્થવાચકો કમ્મપ્પવચનીયો, તેન પયોગત્તા ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘અદ્ધમાસે અદ્ધમાસે’’તિ. પચ્ચાસીસિતબ્બાતિ એત્થ પતિપુબ્બો ચ આપુબ્બો ચ સિધાતુ ઇચ્છત્થેતિ આહ ‘‘ઇચ્છિતબ્બા’’તિ. સિધાતુયા દ્વેભાવો હોતિ. આપુબ્બો સિસિ ઇચ્છાયન્તિપિ ધાતુપાઠેસુ વુત્તં. તત્થાતિ ‘‘ઉપોસથપુચ્છક’’ન્તિવચને. પક્ખસ્સાતિ યસ્સ કસ્સચિ પક્ખસ્સ. મહાપચ્ચરિયં પન વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ઓવાદસ્સ યાચનં ઓવાદો ઉત્તરપદલોપેન, સોયેવ અત્થો પયોજનં ઓવાદત્થો, તદત્થાય. પાટિપદદિવસતોતિ દુતિયદિવસતો. સો હિ ચન્દો વુદ્ધિઞ્ચ હાનિઞ્ચ પટિમુખં પજ્જતિ એત્થ, એતેનાતિ વા પાટિપદોતિ વુચ્ચતિ. ઇતીતિ એવં વુત્તનયેન. ભગવા પઞ્ઞપેતીતિ યોજના. અઞ્ઞસ્સાતિ ધમ્મસ્સવનકમ્મતો અઞ્ઞસ્સ. નિરન્તરન્તિ અભિક્ખણં, ‘‘પઞ્ઞપેતી’’તિપદે ભાવનપુંસકં. હીતિ વિત્થારો. એવઞ્ચ સતીતિ એવં બહૂપકારે સતિ ચ. યન્તિ યં ધમ્મં. સાત્થિકન્તિ સપયોજનં. યથાનુસિટ્ઠન્તિ અનુસિટ્ઠિયા અનુરૂપં. સબ્બાયેવ ભિક્ખુનિયોપીતિ યોજના. હીતિ સચ્ચં.
Anvaddhamāsanti ettha anusaddo vicchatthavācako kammappavacanīyo, tena payogattā bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘addhamāse addhamāse’’ti. Paccāsīsitabbāti ettha patipubbo ca āpubbo ca sidhātu icchattheti āha ‘‘icchitabbā’’ti. Sidhātuyā dvebhāvo hoti. Āpubbo sisi icchāyantipi dhātupāṭhesu vuttaṃ. Tatthāti ‘‘uposathapucchaka’’ntivacane. Pakkhassāti yassa kassaci pakkhassa. Mahāpaccariyaṃ pana vuttanti sambandho. Ovādassa yācanaṃ ovādo uttarapadalopena, soyeva attho payojanaṃ ovādattho, tadatthāya. Pāṭipadadivasatoti dutiyadivasato. So hi cando vuddhiñca hāniñca paṭimukhaṃ pajjati ettha, etenāti vā pāṭipadoti vuccati. Itīti evaṃ vuttanayena. Bhagavā paññapetīti yojanā. Aññassāti dhammassavanakammato aññassa. Nirantaranti abhikkhaṇaṃ, ‘‘paññapetī’’tipade bhāvanapuṃsakaṃ. Hīti vitthāro. Evañca satīti evaṃ bahūpakāre sati ca. Yanti yaṃ dhammaṃ. Sātthikanti sapayojanaṃ. Yathānusiṭṭhanti anusiṭṭhiyā anurūpaṃ. Sabbāyeva bhikkhuniyopīti yojanā. Hīti saccaṃ.
ઓવાદં ગચ્છતીતિ ઓવાદં યાચિતું ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ આરામં ગચ્છતિ. ન ઓવાદો ગન્તબ્બોતિ ઓવાદં યાચિતું ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ આરામો ન ગન્તબ્બો. ઓવાદોતિ ચ ઉપયોગત્થે પચ્ચત્તવચનન્તિ દટ્ઠબ્બં. ઇતરથા હિ સદ્દપયોગો વિરુજ્ઝેય્ય. ઓવાદં ગન્તુન્તિ ઓવાદં યાચનત્થાય ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ આરામં ગન્તું.
Ovādaṃ gacchatīti ovādaṃ yācituṃ bhikkhusaṅghassa ārāmaṃ gacchati. Na ovādo gantabboti ovādaṃ yācituṃ bhikkhusaṅghassa ārāmo na gantabbo. Ovādoti ca upayogatthe paccattavacananti daṭṭhabbaṃ. Itarathā hi saddapayogo virujjheyya. Ovādaṃ gantunti ovādaṃ yācanatthāya bhikkhusaṅghassa ārāmaṃ gantuṃ.
‘‘દ્વે તિસ્સો ભિક્ખુનિયો’’તિપદં ‘‘યાચિત્વા’’તિપદે દુતિયાકમ્મં. ‘‘પેસેતબ્બા’’તિપદે પઠમાકમ્મં. ઓવાદૂપસઙ્કમનન્તિ ઓવાદસ્સ ગહણત્થાય ઉપસઙ્કમનં. આરામન્તિ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ આરામં. તતોતિ ગમનતો પરન્તિ સમ્બન્ધો. તેન ભિક્ખુનાતિ ઓવાદપટિગ્ગાહકેન ભિક્ખુના. તન્તિ સમ્મતં ભિક્ખું.
‘‘Dve tisso bhikkhuniyo’’tipadaṃ ‘‘yācitvā’’tipade dutiyākammaṃ. ‘‘Pesetabbā’’tipade paṭhamākammaṃ. Ovādūpasaṅkamananti ovādassa gahaṇatthāya upasaṅkamanaṃ. Ārāmanti bhikkhusaṅghassa ārāmaṃ. Tatoti gamanato paranti sambandho. Tena bhikkhunāti ovādapaṭiggāhakena bhikkhunā. Tanti sammataṃ bhikkhuṃ.
ઉસ્સહતીતિ સક્કોતિ. પાસાદિકેનાતિ પસાદં આવહેન પસાદજનકેન કાયવચીમનોકમ્મેનાતિ અત્થો. સમ્પાદેતૂતિ તિવિધં સિક્ખં સમ્પાદેતુ. એત્તાવતાતિ એત્તકેન ‘‘પાસાદિકેન સમ્પાદેતૂ’’તિ વચનમત્તેન. હીતિ ફલજોતકો. એતન્તિ ‘‘તાહી’’તિવચનં.