Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૩. ઓવાદવગ્ગો
3. Ovādavaggo
૧. ઓવાદસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Ovādasikkhāpadavaṇṇanā
૧૪૧-૧૪૪. ભિક્ખુનિવગ્ગસ્સ પઠમસિક્ખાપદે – લાભિનો હોન્તીતિ એત્થ ન તેસં ભિક્ખુનિયો દેન્તિ, ન દાપેન્તિ, મહાકુલેહિ પબ્બજિતા પન કુલધીતરો અત્તનો સન્તિકં આગતાનં ઞાતિમનુસ્સાનં ‘‘કુતો અય્યે ઓવાદં ઉદ્દેસં પરિપુચ્છં લભથા’’તિ પુચ્છન્તાનં ‘‘અસુકો ચ અસુકો ચ થેરો ઓવદતી’’તિ અસીતિમહાસાવકે ઉદ્દિસિત્વા કથાનુસારેન તેસં સીલસુતાચારજાતિગોત્તાદિભેદં વિજ્જમાનગુણં કથયન્તિ. એવરૂપા હિ વિજ્જમાનગુણા કથેતું વટ્ટન્તિ. તતો પસન્નચિત્તા મનુસ્સા થેરાનં ચીવરાદિભેદં મહન્તં લાભસક્કારં અભિહરિંસુ. તેન વુત્તં – ‘‘લાભિનો હોન્તિ ચીવર…પે॰… પરિક્ખારાન’’ન્તિ.
141-144. Bhikkhunivaggassa paṭhamasikkhāpade – lābhino hontīti ettha na tesaṃ bhikkhuniyo denti, na dāpenti, mahākulehi pabbajitā pana kuladhītaro attano santikaṃ āgatānaṃ ñātimanussānaṃ ‘‘kuto ayye ovādaṃ uddesaṃ paripucchaṃ labhathā’’ti pucchantānaṃ ‘‘asuko ca asuko ca thero ovadatī’’ti asītimahāsāvake uddisitvā kathānusārena tesaṃ sīlasutācārajātigottādibhedaṃ vijjamānaguṇaṃ kathayanti. Evarūpā hi vijjamānaguṇā kathetuṃ vaṭṭanti. Tato pasannacittā manussā therānaṃ cīvarādibhedaṃ mahantaṃ lābhasakkāraṃ abhihariṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘lābhino honti cīvara…pe… parikkhārāna’’nti.
ભિક્ખુનિયો ઉપસઙ્કમિત્વાતિ તેસં કિર સન્તિકે તાસુ એકા ભિક્ખુનીપિ ન આગચ્છતિ, લાભતણ્હાય પન આકડ્ઢિયમાનહદયા તાસં ઉપસ્સયં અગમંસુ. તં સન્ધાય વુત્તં – ‘‘ભિક્ખુનિયો ઉપસઙ્કમિત્વા’’તિ. તાપિ ભિક્ખુનિયો ચલચિત્તતાય તેસં વચનં અકંસુયેવ . તેન વુત્તં – ‘‘અથ ખો તા ભિક્ખુનિયો…પે॰… નિસીદિંસૂ’’તિ. તિરચ્છાનકથન્તિ સગ્ગમગ્ગગમનેપિ તિરચ્છાનભૂતં રાજકથાદિમનેકવિધં નિરત્થકકથં. ઇદ્ધોતિ સમિદ્ધો, સહિતત્થો ગમ્ભીરો બહુરસો લક્ખણપટિવેધસંયુત્તોતિ અધિપ્પાયો.
Bhikkhuniyoupasaṅkamitvāti tesaṃ kira santike tāsu ekā bhikkhunīpi na āgacchati, lābhataṇhāya pana ākaḍḍhiyamānahadayā tāsaṃ upassayaṃ agamaṃsu. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘bhikkhuniyo upasaṅkamitvā’’ti. Tāpi bhikkhuniyo calacittatāya tesaṃ vacanaṃ akaṃsuyeva . Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho tā bhikkhuniyo…pe… nisīdiṃsū’’ti. Tiracchānakathanti saggamaggagamanepi tiracchānabhūtaṃ rājakathādimanekavidhaṃ niratthakakathaṃ. Iddhoti samiddho, sahitattho gambhīro bahuraso lakkhaṇapaṭivedhasaṃyuttoti adhippāyo.
૧૪૫-૧૪૭. અનુજાનામિ ભિક્ખવેતિ એત્થ યસ્મા તે ભિક્ખૂ ‘‘મા તુમ્હે ભિક્ખવે ભિક્ખુનિયો ઓવદિત્થા’’તિ વુચ્ચમાના અદિટ્ઠસચ્ચત્તા તથાગતે આઘાતં બન્ધિત્વા અપાયુપગા ભવેય્યું, તસ્મા નેસં તં અપાયુપગતં પરિહરન્તો ભગવા અઞ્ઞેનેવ ઉપાયેન તે ભિક્ખુનોવાદતો પરિબાહિરે કત્તુકામો ઇમં ભિક્ખુનોવાદકસમ્મુતિં અનુજાનીતિ વેદિતબ્બો. એવં ઇધ પરિબાહિરે કત્તુકામતાય અનુજાનિત્વા પરતો કરોન્તોવ ‘‘અનુજાનામિ ભિક્ખવે અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગત’’ન્તિઆદિમાહ. ઇમાનિ હિ અટ્ઠઙ્ગાનિ છબ્બગ્ગિયાનં સુપિનન્તેનપિ ન ભૂતપુબ્બાનીતિ.
145-147.Anujānāmi bhikkhaveti ettha yasmā te bhikkhū ‘‘mā tumhe bhikkhave bhikkhuniyo ovaditthā’’ti vuccamānā adiṭṭhasaccattā tathāgate āghātaṃ bandhitvā apāyupagā bhaveyyuṃ, tasmā nesaṃ taṃ apāyupagataṃ pariharanto bhagavā aññeneva upāyena te bhikkhunovādato paribāhire kattukāmo imaṃ bhikkhunovādakasammutiṃ anujānīti veditabbo. Evaṃ idha paribāhire kattukāmatāya anujānitvā parato karontova ‘‘anujānāmi bhikkhave aṭṭhahaṅgehi samannāgata’’ntiādimāha. Imāni hi aṭṭhaṅgāni chabbaggiyānaṃ supinantenapi na bhūtapubbānīti.
તત્થ સીલમસ્સ અત્થીતિ સીલવા. ઇદાનિ યઞ્ચ તં સીલં, યથા ચ તં તસ્સ અત્થિ નામ હોતિ, તં દસ્સેન્તો ‘‘પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો’’તિઆદિમાહ. તત્થ પાતિમોક્ખોવ સંવરો પાતિમોક્ખસંવરો. પાતિમોક્ખસંવરેન સંવુતો સમન્નાગતોતિ પાતિમોક્ખસંવરસંવુતાએ.
Tattha sīlamassa atthīti sīlavā. Idāni yañca taṃ sīlaṃ, yathā ca taṃ tassa atthi nāma hoti, taṃ dassento ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto’’tiādimāha. Tattha pātimokkhova saṃvaro pātimokkhasaṃvaro. Pātimokkhasaṃvarena saṃvuto samannāgatoti pātimokkhasaṃvarasaṃvutāe.
વિહરતીતિ વત્તતિ. વુત્તઞ્હેતં વિભઙ્ગે –
Viharatīti vattati. Vuttañhetaṃ vibhaṅge –
‘‘પાતિમોક્ખન્તિ સીલં પતિટ્ઠા આદિ ચરણં સંયમો સંવરો મોક્ખં પમોક્ખં કુસલાનં ધમ્માનં સમાપત્તિયા; સંવરોતિ કાયિકો અવીતિક્કમો વાચસિકો અવીતિક્કમો કાયિકવાચસિકો અવીતિક્કમો. સંવુતોતિ ઇમિના પાતિમોક્ખસંવરેન ઉપેતો હોતિ સમુપેતો ઉપગતો સમુપગતો ઉપપન્નો સમુપપન્નો સમ્પન્નો સમન્નાગતો, તેન વુચ્ચતિ ‘પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો’તિ. વિહરતીતિ ઇરિયતિ વત્તતિ પાલેતિ યપેતિ યાપેતિ ચરતિ વિહરતિ, તેન વુચ્ચતિ ‘વિહરતી’’’તિ (વિભ॰ ૫૧૧-૫૧૨).
‘‘Pātimokkhanti sīlaṃ patiṭṭhā ādi caraṇaṃ saṃyamo saṃvaro mokkhaṃ pamokkhaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā; saṃvaroti kāyiko avītikkamo vācasiko avītikkamo kāyikavācasiko avītikkamo. Saṃvutoti iminā pātimokkhasaṃvarena upeto hoti samupeto upagato samupagato upapanno samupapanno sampanno samannāgato, tena vuccati ‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto’ti. Viharatīti iriyati vattati pāleti yapeti yāpeti carati viharati, tena vuccati ‘viharatī’’’ti (vibha. 511-512).
આચારગોચરસમ્પન્નોતિ મિચ્છાજીવપટિસેધકેન ન વેળુદાનાદિના આચારેન, વેસિયાદિઅગોચરં પહાય સદ્ધાસમ્પન્નકુલાદિના ચ ગોચરેન સમ્પન્નો. અણુમત્તેસુ વજ્જેસુ ભયદસ્સાવીતિ અપ્પમત્તકેસુ વજ્જેસુ ભયદસ્સાવી, તાનિ વજ્જાનિ ભયતો દસ્સનસીલોતિ વુત્તં હોતિ. સમાદાય સિક્ખતિ સિક્ખાપદેસૂતિ અધિસીલસિક્ખાદિભાવેન તિધા ઠિતેસુ સિક્ખાપદેસુ તં તં સિક્ખાપદં સમાદાય સમ્મા આદાય સાધુકં ગહેત્વા અવિજહન્તો સિક્ખતીતિ અત્થો. અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન યો ઇચ્છતિ, તેન વિસુદ્ધિમગ્ગતો ગહેતબ્બો.
Ācāragocarasampannoti micchājīvapaṭisedhakena na veḷudānādinā ācārena, vesiyādiagocaraṃ pahāya saddhāsampannakulādinā ca gocarena sampanno. Aṇumattesu vajjesu bhayadassāvīti appamattakesu vajjesu bhayadassāvī, tāni vajjāni bhayato dassanasīloti vuttaṃ hoti. Samādāya sikkhati sikkhāpadesūti adhisīlasikkhādibhāvena tidhā ṭhitesu sikkhāpadesu taṃ taṃ sikkhāpadaṃ samādāya sammā ādāya sādhukaṃ gahetvā avijahanto sikkhatīti attho. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana yo icchati, tena visuddhimaggato gahetabbo.
બહુ સુતમસ્સાતિ બહુસ્સુતો. સુતં ધારેતીતિ સુતધરો; યદસ્સ તં બહુ સુતં નામ, તં ન સુતમત્તમેવ; અથ ખો નં ધારેતીતિ અત્થો. મઞ્જૂસાયં વિય રતનં સુતં સન્નિચિતમસ્મિન્તિ સુતસન્નિચયો. એતેન યં સો સુતં ધારેતિ, તસ્સ મઞ્જૂસાય ગોપેત્વા સન્નિચિતરતનસ્સેવ ચિરકાલેનાપિ અવિનાસનં દસ્સેતિ. ઇદાનિ તં સુતં સરૂપતો દસ્સેન્તો ‘‘યે તે ધમ્મા’’તિઆદિમાહ, તં વેરઞ્જકણ્ડે વુત્તનયમેવ. ઇદં પનેત્થ નિગમનં – તથારૂપાસ્સ ધમ્મા બહુસ્સુતા હોન્તિ, તસ્મા બહુસ્સુતો. ધાતા, તસ્મા સુતધરો. વચસા પરિચિતા મનસાનુપેક્ખિતા, દિટ્ઠિયા સુપ્પટિવિદ્ધા; તસ્મા સુતસન્નિચયો. તત્થ વચસા પરિચિતાતિ વાચાય પગુણા કતા. મનસાનુપેક્ખિતાતિ મનસા અનુપેક્ખિતા, આવજ્જન્તસ્સ દીપસહસ્સેન ઓભાસિતા વિય હોન્તિ. દિટ્ઠિયા સુપ્પટિવિદ્ધાતિ અત્થતો ચ કારણતો ચ પઞ્ઞાય સુટ્ઠુ પટિવિદ્ધા સુપચ્ચક્ખકતા હોન્તિ.
Bahu sutamassāti bahussuto. Sutaṃ dhāretīti sutadharo; yadassa taṃ bahu sutaṃ nāma, taṃ na sutamattameva; atha kho naṃ dhāretīti attho. Mañjūsāyaṃ viya ratanaṃ sutaṃ sannicitamasminti sutasannicayo. Etena yaṃ so sutaṃ dhāreti, tassa mañjūsāya gopetvā sannicitaratanasseva cirakālenāpi avināsanaṃ dasseti. Idāni taṃ sutaṃ sarūpato dassento ‘‘ye te dhammā’’tiādimāha, taṃ verañjakaṇḍe vuttanayameva. Idaṃ panettha nigamanaṃ – tathārūpāssa dhammā bahussutā honti, tasmā bahussuto. Dhātā, tasmā sutadharo. Vacasā paricitā manasānupekkhitā, diṭṭhiyā suppaṭividdhā; tasmā sutasannicayo. Tattha vacasā paricitāti vācāya paguṇā katā. Manasānupekkhitāti manasā anupekkhitā, āvajjantassa dīpasahassena obhāsitā viya honti. Diṭṭhiyā suppaṭividdhāti atthato ca kāraṇato ca paññāya suṭṭhu paṭividdhā supaccakkhakatā honti.
અયં પન બહુસ્સુતો નામ તિવિધો હોતિ – નિસ્સયમુચ્ચનકો, પરિસુપટ્ઠાપકો, ભિક્ખુનોવાદકોતિ. તત્થ નિસ્સયમુચ્ચનકેન ઉપસમ્પદાય પઞ્ચવસ્સેન સબ્બન્તિમેન પરિચ્છેદેન દ્વે માતિકા પગુણા વાચુગ્ગતા કાતબ્બા પક્ખદિવસેસુ ધમ્મસાવનત્થાય સુત્તન્તતો ચત્તારો ભાણવારા, સમ્પત્તાનં પરિકથનત્થાય અન્ધકવિન્દમહારાહુલોવાદઅમ્બટ્ઠસદિસો એકો કથામગ્ગો, સઙ્ઘભત્તમઙ્ગલામઙ્ગલેસુ અનુમોદનત્થાય તિસ્સો અનુમોદના, ઉપોસથપવારણાદિજાનનત્થં કમ્માકમ્મવિનિચ્છયો , સમણધમ્મકરણત્થં સમાધિવસેન વા વિપસ્સનાવસેન વા અરહત્તપરિયોસાનમેકં કમ્મટ્ઠાનં, એત્તકં ઉગ્ગહેતબ્બં. એત્તાવતા હિ અયં બહુસ્સુતો હોતિ ચાતુદ્દિસો, યત્થ કત્થચિ અત્તનો ઇસ્સરિયેન વસિતું લભતિ.
Ayaṃ pana bahussuto nāma tividho hoti – nissayamuccanako, parisupaṭṭhāpako, bhikkhunovādakoti. Tattha nissayamuccanakena upasampadāya pañcavassena sabbantimena paricchedena dve mātikā paguṇā vācuggatā kātabbā pakkhadivasesu dhammasāvanatthāya suttantato cattāro bhāṇavārā, sampattānaṃ parikathanatthāya andhakavindamahārāhulovādaambaṭṭhasadiso eko kathāmaggo, saṅghabhattamaṅgalāmaṅgalesu anumodanatthāya tisso anumodanā, uposathapavāraṇādijānanatthaṃ kammākammavinicchayo , samaṇadhammakaraṇatthaṃ samādhivasena vā vipassanāvasena vā arahattapariyosānamekaṃ kammaṭṭhānaṃ, ettakaṃ uggahetabbaṃ. Ettāvatā hi ayaṃ bahussuto hoti cātuddiso, yattha katthaci attano issariyena vasituṃ labhati.
પરિસુપટ્ઠાપકેન ઉપસમ્પદાય દસવસ્સેન સબ્બન્તિમેન પરિચ્છેદેન પરિસં અભિવિનયે વિનેતું દ્વે વિભઙ્ગા પગુણા વાચુગ્ગતા કાતબ્બા, અસક્કોન્તેન તીહિ જનેહિ સદ્ધિં પરિવત્તનક્ખમા કાતબ્બા, કમ્માકમ્મઞ્ચ ખન્ધકવત્તઞ્ચ ઉગ્ગહેતબ્બં. પરિસાય પન અભિધમ્મે વિનયનત્થં સચે મજ્ઝિમભાણકો હોતિ મૂલપણ્ણાસકો ઉગ્ગહેતબ્બો, દીઘભાણકેન મહાવગ્ગો, સંયુત્તભાણકેન હેટ્ઠિમા વા તયો વગ્ગા મહાવગ્ગો વા, અઙ્ગુત્તરભાણકેન હેટ્ઠા વા ઉપરિ વા ઉપડ્ઢનિકાયો ઉગ્ગહેતબ્બો, અસક્કોન્તેન તિકનિપાતતો પટ્ઠાય હેટ્ઠા ઉગ્ગહેતુમ્પિ વટ્ટતિ. મહાપચ્ચરિયં પન ‘‘એકં ઉગ્ગણ્હન્તેન ચતુક્કનિપાતં વા પઞ્ચકનિપાતં વા ગહેતું વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. જાતકભાણકેન સાટ્ઠકથં જાતકં ઉગ્ગહેતબ્બં, તતો ઓરં ન વટ્ટતિ. ધમ્મપદમ્પિ સહ વત્થુના ઉગ્ગહેતું વટ્ટતીતિ મહાપચ્ચરિયં વુત્તં. તતો તતો સમુચ્ચયં કત્વા મૂલપણ્ણાસકમત્તં વટ્ટતિ, ન વટ્ટતીતિ? ‘‘ન વટ્ટતી’’તિ કુરુન્દટ્ઠકથાયં પટિક્ખિત્તં, ઇતરાસુ વિચારણાયેવ નત્થિ. અભિધમ્મે કિઞ્ચિ ઉગ્ગહેતબ્બન્તિ ન વુત્તં. યસ્સ પન સાટ્ઠકથમ્પિ વિનયપિટકં અભિધમ્મપિટકઞ્ચ પગુણં, સુત્તન્તે ચ વુત્તપ્પકારો ગન્થો નત્થિ, પરિસં ઉપટ્ઠાપેતું ન લભતિ. યેન પન સુત્તન્તતો વિનયતો ચ વુત્તપ્પમાણો ગન્થો ઉગ્ગહિતો, અયં પરિસુપટ્ઠાપકો બહુસ્સુતો હોતિ દિસાપામોક્ખો યેનકામઙ્ગમો, પરિસં ઉપટ્ઠાપેતું લભતિ.
Parisupaṭṭhāpakena upasampadāya dasavassena sabbantimena paricchedena parisaṃ abhivinaye vinetuṃ dve vibhaṅgā paguṇā vācuggatā kātabbā, asakkontena tīhi janehi saddhiṃ parivattanakkhamā kātabbā, kammākammañca khandhakavattañca uggahetabbaṃ. Parisāya pana abhidhamme vinayanatthaṃ sace majjhimabhāṇako hoti mūlapaṇṇāsako uggahetabbo, dīghabhāṇakena mahāvaggo, saṃyuttabhāṇakena heṭṭhimā vā tayo vaggā mahāvaggo vā, aṅguttarabhāṇakena heṭṭhā vā upari vā upaḍḍhanikāyo uggahetabbo, asakkontena tikanipātato paṭṭhāya heṭṭhā uggahetumpi vaṭṭati. Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘ekaṃ uggaṇhantena catukkanipātaṃ vā pañcakanipātaṃ vā gahetuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Jātakabhāṇakena sāṭṭhakathaṃ jātakaṃ uggahetabbaṃ, tato oraṃ na vaṭṭati. Dhammapadampi saha vatthunā uggahetuṃ vaṭṭatīti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Tato tato samuccayaṃ katvā mūlapaṇṇāsakamattaṃ vaṭṭati, na vaṭṭatīti? ‘‘Na vaṭṭatī’’ti kurundaṭṭhakathāyaṃ paṭikkhittaṃ, itarāsu vicāraṇāyeva natthi. Abhidhamme kiñci uggahetabbanti na vuttaṃ. Yassa pana sāṭṭhakathampi vinayapiṭakaṃ abhidhammapiṭakañca paguṇaṃ, suttante ca vuttappakāro gantho natthi, parisaṃ upaṭṭhāpetuṃ na labhati. Yena pana suttantato vinayato ca vuttappamāṇo gantho uggahito, ayaṃ parisupaṭṭhāpako bahussuto hoti disāpāmokkho yenakāmaṅgamo, parisaṃ upaṭṭhāpetuṃ labhati.
ભિક્ખુનોવાદકેન પન સાટ્ઠકથાનિ તીણિ પિટકાનિ ઉગ્ગહેતબ્બાનિ, અસક્કોન્તેન ચતૂસુ નિકાયેસુ એકસ્સ અટ્ઠકથા પગુણા કાતબ્બા, એકનિકાયેન હિ સેસનિકાયેસુપિ પઞ્હં કથેતું સક્ખિસ્સતિ. સત્તસુ પકરણેસુ ચતુપ્પકરણસ્સ અટ્ઠકથા પગુણા કાતબ્બા, તત્થ લદ્ધનયેન હિ સેસપકરણેસુ પઞ્હં કથેતું સક્ખિસ્સતિ. વિનયપિટકં પન નાનત્થં નાનાકારણં, તસ્મા તં સદ્ધિં અટ્ઠકથાય પગુણં કાતબ્બમેવ. એત્તાવતા હિ ભિક્ખુનોવાદકો બહુસ્સુતો નામ હોતીતિ.
Bhikkhunovādakena pana sāṭṭhakathāni tīṇi piṭakāni uggahetabbāni, asakkontena catūsu nikāyesu ekassa aṭṭhakathā paguṇā kātabbā, ekanikāyena hi sesanikāyesupi pañhaṃ kathetuṃ sakkhissati. Sattasu pakaraṇesu catuppakaraṇassa aṭṭhakathā paguṇā kātabbā, tattha laddhanayena hi sesapakaraṇesu pañhaṃ kathetuṃ sakkhissati. Vinayapiṭakaṃ pana nānatthaṃ nānākāraṇaṃ, tasmā taṃ saddhiṃ aṭṭhakathāya paguṇaṃ kātabbameva. Ettāvatā hi bhikkhunovādako bahussuto nāma hotīti.
ઉભયાનિ ખો પનસ્સાતિઆદિ પન યસ્મા અઞ્ઞસ્મિં સકલે નવઙ્ગેપિ બાહુસ્સચ્ચે સતિ સાટ્ઠકથં વિનયપિટકં વિના ન વટ્ટતિયેવ, તસ્મા વિસું વુત્તં. તત્થ વિત્થારેનાતિ ઉભતોવિભઙ્ગેન સદ્ધિં. સ્વાગતાનીતિ સુટ્ઠુ આગતાનિ. યથા આગતાનિ પન સ્વાગતાનિ હોન્તિ, તં દસ્સેતું ‘‘સુવિભત્તાની’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સુવિભત્તાનીતિ સુટ્ઠુ વિભત્તાનિ પદપચ્ચાભટ્ઠસઙ્કરદોસવિરહિતાનિ. સુપ્પવત્તીનીતિ પગુણાનિ વાચુગ્ગતાનિ. સુવિનિચ્છિતાનિ સુત્તસોતિ ખન્ધકપરિવારતો આહરિતબ્બસુત્તવસેન સુટ્ઠુ વિનિચ્છિતાનિ. અનુબ્યઞ્જનસોતિ અક્ખરપદપારિપૂરિયા ચ સુવિનિચ્છિતાનિ અખણ્ડાનિ અવિપરીતક્ખરાનિ. એતેન અટ્ઠકથા દીપિતા, અટ્ઠકથાતો હિ એસ વિનિચ્છયો હોતીતિ.
Ubhayānikho panassātiādi pana yasmā aññasmiṃ sakale navaṅgepi bāhussacce sati sāṭṭhakathaṃ vinayapiṭakaṃ vinā na vaṭṭatiyeva, tasmā visuṃ vuttaṃ. Tattha vitthārenāti ubhatovibhaṅgena saddhiṃ. Svāgatānīti suṭṭhu āgatāni. Yathā āgatāni pana svāgatāni honti, taṃ dassetuṃ ‘‘suvibhattānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha suvibhattānīti suṭṭhu vibhattāni padapaccābhaṭṭhasaṅkaradosavirahitāni. Suppavattīnīti paguṇāni vācuggatāni. Suvinicchitāni suttasoti khandhakaparivārato āharitabbasuttavasena suṭṭhu vinicchitāni. Anubyañjanasoti akkharapadapāripūriyā ca suvinicchitāni akhaṇḍāni aviparītakkharāni. Etena aṭṭhakathā dīpitā, aṭṭhakathāto hi esa vinicchayo hotīti.
કલ્યાણવાચોતિ સિથિલધનિતાદીનં યથાવિધાનવચનેન પરિમણ્ડલપદબ્યઞ્જનાય પોરિયા વાચાય સમન્નાગતો વિસ્સટ્ઠાય અનેલગળાય અત્થસ્સ વિઞ્ઞાપનિયા. કલ્યાણવાક્કરણોતિ મધુરસ્સરો, માતુગામો હિ સરસમ્પત્તિરતો, તસ્મા પરિમણ્ડલપદબ્યઞ્જનમ્પિ વચનં સરસમ્પત્તિરહિતં હીળેતિ. યેભુય્યેન ભિક્ખુનીનં પિયો હોતિ મનાપોતિ સબ્બાસં પિયો નામ દુલ્લભો, બહુતરાનં પન પણ્ડિતાનં ભિક્ખુનીનં સીલાચારસમ્પત્તિયા પિયો હોતિ મનવડ્ઢનકો. પટિબલો હોતિ ભિક્ખુનિયો ઓવદિતુન્તિ સુત્તઞ્ચ કારણઞ્ચ દસ્સેન્તો વટ્ટભયેન તજ્જેત્વા ભિક્ખુનિયો ઓવદિતું તાદિસં ધમ્મં દેસેતું સમત્થો હોતિ. કાસાયવત્થવસનાયાતિ કાસાયવત્થનિવત્થાય. ગરુધમ્મન્તિ ગિહિકાલે ભિક્ખુનિયા કાયસંસગ્ગં વા સિક્ખમાનાસામણેરીસુ મેથુનધમ્મં વા અનજ્ઝાપન્નપુબ્બો હોતિ. માતુગામો હિ પુબ્બે કતમનુસ્સરન્તો સંવરે ઠિતસ્સાપિ ધમ્મદેસનાય ગારવં ન કરોતિ. અથ વા તસ્મિયેવ અસદ્ધમ્મે ચિત્તં ઉપ્પાદેતિ. વીસતિવસ્સો વાતિ ઉપસમ્પદાય વીસતિવસ્સો તતો અતિરેકવસ્સો વા. એવરૂપો હિ વિસભાગેહિ વત્થૂહિ પુનપ્પુનં સમાગચ્છન્તોપિ દહરો વિય સહસા સીલવિનાસં ન પાપુણાતિ, અત્તનો વયં પચ્ચવેક્ખિત્વા અયુત્તટ્ઠાને છન્દરાગં વિનેતું પટિબલો હોતિ, તેન વુત્તં – ‘‘વીસતિવસ્સો વા હોતિ અતિરેકવીસતિવસ્સો વા’’તિ.
Kalyāṇavācoti sithiladhanitādīnaṃ yathāvidhānavacanena parimaṇḍalapadabyañjanāya poriyā vācāya samannāgato vissaṭṭhāya anelagaḷāya atthassa viññāpaniyā. Kalyāṇavākkaraṇoti madhurassaro, mātugāmo hi sarasampattirato, tasmā parimaṇḍalapadabyañjanampi vacanaṃ sarasampattirahitaṃ hīḷeti. Yebhuyyena bhikkhunīnaṃ piyo hoti manāpoti sabbāsaṃ piyo nāma dullabho, bahutarānaṃ pana paṇḍitānaṃ bhikkhunīnaṃ sīlācārasampattiyā piyo hoti manavaḍḍhanako. Paṭibalo hoti bhikkhuniyo ovaditunti suttañca kāraṇañca dassento vaṭṭabhayena tajjetvā bhikkhuniyo ovadituṃ tādisaṃ dhammaṃ desetuṃ samattho hoti. Kāsāyavatthavasanāyāti kāsāyavatthanivatthāya. Garudhammanti gihikāle bhikkhuniyā kāyasaṃsaggaṃ vā sikkhamānāsāmaṇerīsu methunadhammaṃ vā anajjhāpannapubbo hoti. Mātugāmo hi pubbe katamanussaranto saṃvare ṭhitassāpi dhammadesanāya gāravaṃ na karoti. Atha vā tasmiyeva asaddhamme cittaṃ uppādeti. Vīsativasso vāti upasampadāya vīsativasso tato atirekavasso vā. Evarūpo hi visabhāgehi vatthūhi punappunaṃ samāgacchantopi daharo viya sahasā sīlavināsaṃ na pāpuṇāti, attano vayaṃ paccavekkhitvā ayuttaṭṭhāne chandarāgaṃ vinetuṃ paṭibalo hoti, tena vuttaṃ – ‘‘vīsativasso vā hoti atirekavīsativasso vā’’ti.
એત્થ ચ ‘‘સીલવા’’તિઆદિ એકમઙ્ગં, ‘‘બહુસ્સુતો હોતી’’તિઆદિ દુતિયં, ‘‘ઉભયાનિ ખો પનસ્સા’’તિઆદિ તતિયં, ‘‘કલ્યાણવાચો હોતિ કલ્યાણવાક્કરણો’’તિ ચતુત્થં, ‘‘યેભુય્યેન ભિક્ખુનીનં પિયો હોતિ મનાપો’’તિ પઞ્ચમં, ‘‘પટિબલો હોતિ ભિક્ખુનિયો ઓવદિતુ’’ન્તિ છટ્ઠં, ‘‘ન ખો પનેત’’ન્તિઆદિ સત્તમં, ‘‘વીસતિવસ્સો’’તિઆદિ અટ્ઠમન્તિ વેદિતબ્બં.
Ettha ca ‘‘sīlavā’’tiādi ekamaṅgaṃ, ‘‘bahussuto hotī’’tiādi dutiyaṃ, ‘‘ubhayāni kho panassā’’tiādi tatiyaṃ, ‘‘kalyāṇavāco hoti kalyāṇavākkaraṇo’’ti catutthaṃ, ‘‘yebhuyyena bhikkhunīnaṃ piyo hoti manāpo’’ti pañcamaṃ, ‘‘paṭibalo hoti bhikkhuniyo ovaditu’’nti chaṭṭhaṃ, ‘‘na kho paneta’’ntiādi sattamaṃ, ‘‘vīsativasso’’tiādi aṭṭhamanti veditabbaṃ.
૧૪૮. ઞત્તિચતુત્થેનાતિ પુબ્બે વત્થુસ્મિં વુત્તેનેવ. ગરુધમ્મેહીતિ ગરુકેહિ ધમ્મેહિ, તે હિ ગારવં કત્વા ભિક્ખુનીહિ સમ્પટિચ્છિતબ્બત્તા ગરુધમ્માતિ વુચ્ચન્તિ. એકતોઉપસમ્પન્નાયાતિ એત્થ ભિક્ખુનીનં સન્તિકે એકતોઉપસમ્પન્નાય, યો ગરુધમ્મેન ઓવદતિ, તસ્સ દુક્કટં. ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્નાય પન યથાવત્થુકમેવ.
148.Ñatticatutthenāti pubbe vatthusmiṃ vutteneva. Garudhammehīti garukehi dhammehi, te hi gāravaṃ katvā bhikkhunīhi sampaṭicchitabbattā garudhammāti vuccanti. Ekatoupasampannāyāti ettha bhikkhunīnaṃ santike ekatoupasampannāya, yo garudhammena ovadati, tassa dukkaṭaṃ. Bhikkhūnaṃ santike upasampannāya pana yathāvatthukameva.
૧૪૯. પરિવેણં સમ્મજ્જિત્વાતિ સચે પાતો અસમ્મટ્ઠં સમ્મટ્ઠમ્પિ વા પુન તિણપણ્ણાદીહિ ઉક્લાપં પાદપ્પહારેહિ ચ વિકિણ્ણવાલિકં જાતં, સમ્મજ્જિતબ્બં. અસમ્મટ્ઠઞ્હિ તં દિસ્વા ‘‘અય્યો અત્તનો નિસ્સિતકે દહરભિક્ખૂપિ વત્તપટિપત્તિયં ન યોજેતિ, ધમ્મંયેવ કથેતી’’તિ તા ભિક્ખુનિયો અસોતુકામા વિય ભવેય્યું. તેન વુત્તં – ‘‘પરિવેણં સમ્મજ્જિત્વા’’તિ. અન્તોગામતો પન ભિક્ખુનિયો આગચ્છન્તિયો પિપાસિતા ચ કિલન્તા ચ હોન્તિ, તા પાનીયઞ્ચ હત્થપાદમુખસીતલકરણઞ્ચ પચ્ચાસીસન્તિ, તસ્મિઞ્ચ અસતિ પુરિમનયેનેવ અગારવં જનેત્વા અસોતુકામાપિ હોન્તિ . તેન વુત્તં – ‘‘પાનીયં પરિભોજનીયં ઉપટ્ઠપેત્વા’’તિ.
149.Pariveṇaṃ sammajjitvāti sace pāto asammaṭṭhaṃ sammaṭṭhampi vā puna tiṇapaṇṇādīhi uklāpaṃ pādappahārehi ca vikiṇṇavālikaṃ jātaṃ, sammajjitabbaṃ. Asammaṭṭhañhi taṃ disvā ‘‘ayyo attano nissitake daharabhikkhūpi vattapaṭipattiyaṃ na yojeti, dhammaṃyeva kathetī’’ti tā bhikkhuniyo asotukāmā viya bhaveyyuṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘pariveṇaṃ sammajjitvā’’ti. Antogāmato pana bhikkhuniyo āgacchantiyo pipāsitā ca kilantā ca honti, tā pānīyañca hatthapādamukhasītalakaraṇañca paccāsīsanti, tasmiñca asati purimanayeneva agāravaṃ janetvā asotukāmāpi honti . Tena vuttaṃ – ‘‘pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhapetvā’’ti.
આસનન્તિ નીચપીઠકફલકતટ્ટિકકટસારકાદિભેદં અન્તમસો સાખાભઙ્ગમ્પિ ‘‘ઇદં તાસં આસનં ભવિસ્સતી’’તિ એવં આસનં પઞ્ઞપેત્વા. ધમ્મદેસનાપત્તિમોચનત્થં પન દુતિયો ઇચ્છિતબ્બો. તેન વુત્તં – ‘‘દુતિયં ગહેત્વા નિસીદિતબ્બ’’ન્તિ. નિસીદિતબ્બન્તિ ન વિહારપચ્ચન્તે, અથ ખો વિહારમજ્ઝે ઉપોસથાગારસ્સ વા ભોજનસાલાય વા દ્વારે સબ્બેસં ઓસરણટ્ઠાને નિસીદિતબ્બં. સમગ્ગાત્થાતિ સબ્બા આગતત્થાતિ અત્થો. વત્તન્તીતિ આગચ્છન્તિ; પગુણા વાચુગ્ગતાતિ અત્થો. નિય્યાદેતબ્બોતિ અપ્પેતબ્બો. ઓસારેતબ્બોતિ પાળિ વત્તબ્બા. વસ્સસતૂપસમ્પન્નાયાતિઆદિ વત્તબ્બપાળિદસ્સનં.
Āsananti nīcapīṭhakaphalakataṭṭikakaṭasārakādibhedaṃ antamaso sākhābhaṅgampi ‘‘idaṃ tāsaṃ āsanaṃ bhavissatī’’ti evaṃ āsanaṃ paññapetvā. Dhammadesanāpattimocanatthaṃ pana dutiyo icchitabbo. Tena vuttaṃ – ‘‘dutiyaṃ gahetvā nisīditabba’’nti. Nisīditabbanti na vihārapaccante, atha kho vihāramajjhe uposathāgārassa vā bhojanasālāya vā dvāre sabbesaṃ osaraṇaṭṭhāne nisīditabbaṃ. Samaggātthāti sabbā āgatatthāti attho. Vattantīti āgacchanti; paguṇā vācuggatāti attho. Niyyādetabboti appetabbo. Osāretabboti pāḷi vattabbā. Vassasatūpasampannāyātiādi vattabbapāḷidassanaṃ.
તત્થ સામીચિકમ્મન્તિ મગ્ગસમ્પદાનબીજનપાનીયાપુચ્છનાદિકં અનુચ્છવિકવત્તં. એત્થ ચ ભિક્ખુનિયા ભિક્ખુસ્સ અભિવાદનં નામ અન્તોગામે વા બહિગામે વા અન્તોવિહારે વા બહિવિહારે વા અન્તરઘરે વા રથિકાય વા અન્તમસો રાજુસ્સારણાયપિ વત્તમાનાય દેવે વસ્સમાને સકદ્દમાય ભૂમિયા છત્તપત્તહત્થાયપિ હત્થિઅસ્સાદીહિ અનુબદ્ધાયપિ કાતબ્બમેવ. એકાબદ્ધાય પાળિયા ભિક્ખાચારં પવિસન્તે દિસ્વા એકસ્મિં ઠાને ‘‘વન્દામિ અય્યા’’તિ વન્દિતું વટ્ટતિ. સચે અન્તરન્તરા દ્વાદસહત્થે મુઞ્ચિત્વા ગચ્છન્તિ, વિસું વિસું વન્દિતબ્બા. મહાસન્નિપાતે નિસિન્ને એકસ્મિંયેવ ઠાને વન્દિતું વટ્ટતિ. એસ નયો અઞ્જલિકમ્મેપિ. યત્થ કત્થચિ નિસિન્નાય પન પચ્ચુટ્ઠાનં કાતબ્બં, તસ્સ તસ્સ સામીચિકમ્મસ્સ અનુરૂપે પદેસે ચ કાલે ચ તં તં કાતબ્બં.
Tattha sāmīcikammanti maggasampadānabījanapānīyāpucchanādikaṃ anucchavikavattaṃ. Ettha ca bhikkhuniyā bhikkhussa abhivādanaṃ nāma antogāme vā bahigāme vā antovihāre vā bahivihāre vā antaraghare vā rathikāya vā antamaso rājussāraṇāyapi vattamānāya deve vassamāne sakaddamāya bhūmiyā chattapattahatthāyapi hatthiassādīhi anubaddhāyapi kātabbameva. Ekābaddhāya pāḷiyā bhikkhācāraṃ pavisante disvā ekasmiṃ ṭhāne ‘‘vandāmi ayyā’’ti vandituṃ vaṭṭati. Sace antarantarā dvādasahatthe muñcitvā gacchanti, visuṃ visuṃ vanditabbā. Mahāsannipāte nisinne ekasmiṃyeva ṭhāne vandituṃ vaṭṭati. Esa nayo añjalikammepi. Yattha katthaci nisinnāya pana paccuṭṭhānaṃ kātabbaṃ, tassa tassa sāmīcikammassa anurūpe padese ca kāle ca taṃ taṃ kātabbaṃ.
સક્કત્વાતિ યથા કતો સુકતો હોતિ, એવં કત્વા. ગરુંકત્વાતિ તત્થ ગારવં જનેત્વા. માનેત્વાતિ મનેન પિયં કત્વા. પૂજેત્વાતિ ઇમેસંયેવ તિણ્ણં કિચ્ચાનં કરણેન પૂજેત્વા. અનતિક્કમનીયોતિ ન અતિક્કમિતબ્બો.
Sakkatvāti yathā kato sukato hoti, evaṃ katvā. Garuṃkatvāti tattha gāravaṃ janetvā. Mānetvāti manena piyaṃ katvā. Pūjetvāti imesaṃyeva tiṇṇaṃ kiccānaṃ karaṇena pūjetvā. Anatikkamanīyoti na atikkamitabbo.
અભિક્ખુકે આવાસેતિ એત્થ સચે ભિક્ખુનુપસ્સયતો અડ્ઢયોજનબ્ભન્તરે ઓવાદદાયકા ભિક્ખૂ ન વસન્તિ, અયં અભિક્ખુકો આવાસો નામ. એત્થ વસ્સં ન વસિતબ્બં. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘અભિક્ખુકો નામ આવાસો ન સક્કા હોતિ ઓવાદાય વા સંવાસાય વા ગન્તુ’’ન્તિ (પાચિ॰ ૧૦૪૮). ન ચ સક્કા તતો પરં પચ્છાભત્તં ગન્ત્વા ધમ્મં સુત્વા આગન્તું. સચે તત્થ વસ્સં વસિતું અનિચ્છમાના ભિક્ખુનિયો ઞાતકા વા ઉપટ્ઠાકા વા એવંવદન્તિ – ‘‘વસથ, અય્યે, મયં ભિક્ખૂ આનેસ્સામા’’તિ વટ્ટતિ. સચે પન વુત્તપ્પમાણે પદેસે વસ્સં ઉપગન્તુકામા ભિક્ખૂ આગન્ત્વા સાખામણ્ડપેપિ એકરત્તં વુત્થા હોન્તિ; ન નિમન્તિતા હુત્વા ગન્તુકામા. એત્તાવતાપિ સભિક્ખુકો આવાસો હોતિ, એત્થ વસ્સં ઉપગન્તું વટ્ટતિ. ઉપગચ્છન્તીહિ ચ પક્ખસ્સ તેરસિયંયેવ ભિક્ખૂ યાચિતબ્બા – ‘‘મયં અય્યા તુમ્હાકં ઓવાદેન વસિસ્સામા’’તિ. યતો પન ઉજુના મગ્ગેન અડ્ઢયોજને ભિક્ખૂનં વસનટ્ઠાનં, તેન પન મગ્ગેન ગચ્છન્તીનં જીવિતન્તરાયો વા બ્રહ્મચરિયન્તરાયો વા હોતિ, અઞ્ઞેન મગ્ગેન ગચ્છન્તીનં અતિરેકડ્ઢયોજનં હોતિ, અયં અભિક્ખુકાવાસટ્ઠાનેયેવ તિટ્ઠતિ. સચે પન તતો ગાવુતમત્તે અઞ્ઞો ભિક્ખુનુપસ્સયો ખેમટ્ઠાને હોતિ, તાહિ ભિક્ખુનીહિ તા ભિક્ખુનિયો યાચિત્વા પુન ગન્ત્વા ભિક્ખૂ યાચિતબ્બા ‘‘અય્યા અમ્હાકં ઉજુમગ્ગે અન્તરાયો અત્થિ, અઞ્ઞેન મગ્ગેન અતિરેકડ્ઢયોજનં હોતિ. અન્તરામગ્ગે પન અમ્હાકં ઉપસ્સયતો ગાવુતમત્તે અઞ્ઞો ભિક્ખુનુપસ્સયો અત્થિ, અય્યાનં સન્તિકા તત્થ આગતઓવાદેન વસિસ્સામા’’તિ. તેહિ ભિક્ખૂહિ સમ્પટિચ્છિતબ્બં. તતો તાહિ ભિક્ખુનીહિ તં ભિક્ખુનુપસ્સયં આગન્ત્વા ઉપોસથો કાતબ્બો, તા વા ભિક્ખુનિયો દિસ્વા અત્તનો ઉપસ્સયમેવ ગન્ત્વા કાતુમ્પિ વટ્ટતિ.
Abhikkhuke āvāseti ettha sace bhikkhunupassayato aḍḍhayojanabbhantare ovādadāyakā bhikkhū na vasanti, ayaṃ abhikkhuko āvāso nāma. Ettha vassaṃ na vasitabbaṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘abhikkhuko nāma āvāso na sakkā hoti ovādāya vā saṃvāsāya vā gantu’’nti (pāci. 1048). Na ca sakkā tato paraṃ pacchābhattaṃ gantvā dhammaṃ sutvā āgantuṃ. Sace tattha vassaṃ vasituṃ anicchamānā bhikkhuniyo ñātakā vā upaṭṭhākā vā evaṃvadanti – ‘‘vasatha, ayye, mayaṃ bhikkhū ānessāmā’’ti vaṭṭati. Sace pana vuttappamāṇe padese vassaṃ upagantukāmā bhikkhū āgantvā sākhāmaṇḍapepi ekarattaṃ vutthā honti; na nimantitā hutvā gantukāmā. Ettāvatāpi sabhikkhuko āvāso hoti, ettha vassaṃ upagantuṃ vaṭṭati. Upagacchantīhi ca pakkhassa terasiyaṃyeva bhikkhū yācitabbā – ‘‘mayaṃ ayyā tumhākaṃ ovādena vasissāmā’’ti. Yato pana ujunā maggena aḍḍhayojane bhikkhūnaṃ vasanaṭṭhānaṃ, tena pana maggena gacchantīnaṃ jīvitantarāyo vā brahmacariyantarāyo vā hoti, aññena maggena gacchantīnaṃ atirekaḍḍhayojanaṃ hoti, ayaṃ abhikkhukāvāsaṭṭhāneyeva tiṭṭhati. Sace pana tato gāvutamatte añño bhikkhunupassayo khemaṭṭhāne hoti, tāhi bhikkhunīhi tā bhikkhuniyo yācitvā puna gantvā bhikkhū yācitabbā ‘‘ayyā amhākaṃ ujumagge antarāyo atthi, aññena maggena atirekaḍḍhayojanaṃ hoti. Antarāmagge pana amhākaṃ upassayato gāvutamatte añño bhikkhunupassayo atthi, ayyānaṃ santikā tattha āgataovādena vasissāmā’’ti. Tehi bhikkhūhi sampaṭicchitabbaṃ. Tato tāhi bhikkhunīhi taṃ bhikkhunupassayaṃ āgantvā uposatho kātabbo, tā vā bhikkhuniyo disvā attano upassayameva gantvā kātumpi vaṭṭati.
સચે પન વસ્સં ઉપગન્તુકામા ભિક્ખૂ ચાતુદ્દસે વિહારં આગચ્છન્તિ, ભિક્ખુનીહિ ચ ‘‘ઇધ અય્યા વસ્સં વસિસ્સથા’’તિ પુચ્છિતા ‘‘આમા’’તિ વત્વા પુન તાહિ ‘‘તેનહિ અય્યા મયમ્પિ તુમ્હાકં ઓવાદં અનુજીવન્તિયો વસિસ્સામા’’તિ વુત્તા દુતિયદિવસે ગામે ભિક્ખાચારસમ્પદં અપસ્સન્તા ‘‘ન સક્કા ઇધ વસિતુ’’ન્તિ પક્કમન્તિ. અથ તા ભિક્ખુનિયો ઉપોસથદિવસે વિહારં ગન્ત્વા ભિક્ખૂ ન પસ્સન્તિ, એત્થ કિં કાતબ્બન્તિ? યત્થ ભિક્ખૂ વસન્તિ, તત્થ ગન્ત્વા પચ્છિમિકાય વસ્સં ઉપગન્તબ્બં. ‘‘પચ્છિમિકાય વસ્સં ઉપગન્તું આગમિસ્સન્તી’’તિ વા આભોગં કત્વા આગતાનં સન્તિકે ઓવાદેન વસિતબ્બં. સચે પન પચ્છિમિકાયપિ ન કેચિ આગચ્છન્તિ, અન્તરામગ્ગે ચ રાજભયં વા ચોરભયં વા દુબ્ભિક્ખં વા હોતિ, અભિક્ખુકાવાસે વસન્તિયા આપત્તિ, વસ્સચ્છેદં કત્વા ગચ્છન્તિયાપિ આપત્તિ, સા રક્ખિતબ્બા. આપદાસુ હિ અભિક્ખુકે આવાસે વસન્તિયા અનાપત્તિ વુત્તા. સચે આગન્ત્વા વસ્સં ઉપગતા ભિક્ખૂ પુન કેનચિ કારણેન પક્કમન્તિ, વસિતબ્બમેવ. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘અનાપત્તિ વસ્સૂપગતા ભિક્ખૂ પક્કન્તા વા હોન્તિ વિબ્ભન્તા વા કાલઙ્કતા વા પક્ખસઙ્કન્તા વા આપદાસુ ઉમ્મત્તિકાય આદિકમ્મિકાયા’’તિ. પવારેન્તિયા પન યત્થ ભિક્ખૂ અત્થિ, તત્થ ગન્ત્વા પવારેતબ્બં.
Sace pana vassaṃ upagantukāmā bhikkhū cātuddase vihāraṃ āgacchanti, bhikkhunīhi ca ‘‘idha ayyā vassaṃ vasissathā’’ti pucchitā ‘‘āmā’’ti vatvā puna tāhi ‘‘tenahi ayyā mayampi tumhākaṃ ovādaṃ anujīvantiyo vasissāmā’’ti vuttā dutiyadivase gāme bhikkhācārasampadaṃ apassantā ‘‘na sakkā idha vasitu’’nti pakkamanti. Atha tā bhikkhuniyo uposathadivase vihāraṃ gantvā bhikkhū na passanti, ettha kiṃ kātabbanti? Yattha bhikkhū vasanti, tattha gantvā pacchimikāya vassaṃ upagantabbaṃ. ‘‘Pacchimikāya vassaṃ upagantuṃ āgamissantī’’ti vā ābhogaṃ katvā āgatānaṃ santike ovādena vasitabbaṃ. Sace pana pacchimikāyapi na keci āgacchanti, antarāmagge ca rājabhayaṃ vā corabhayaṃ vā dubbhikkhaṃ vā hoti, abhikkhukāvāse vasantiyā āpatti, vassacchedaṃ katvā gacchantiyāpi āpatti, sā rakkhitabbā. Āpadāsu hi abhikkhuke āvāse vasantiyā anāpatti vuttā. Sace āgantvā vassaṃ upagatā bhikkhū puna kenaci kāraṇena pakkamanti, vasitabbameva. Vuttañhetaṃ – ‘‘anāpatti vassūpagatā bhikkhū pakkantā vā honti vibbhantā vā kālaṅkatā vā pakkhasaṅkantā vā āpadāsu ummattikāya ādikammikāyā’’ti. Pavārentiyā pana yattha bhikkhū atthi, tattha gantvā pavāretabbaṃ.
અન્વદ્ધમાસન્તિ અદ્ધમાસે અદ્ધમાસે. દ્વે ધમ્મા પચ્ચાસીસિતબ્બાતિ દ્વે ધમ્મા ઇચ્છિતબ્બા. ઉપોસથપુચ્છકન્તિ ઉપોસથપુચ્છનં, તત્થ પન્નરસિકે ઉપોસથે પક્ખસ્સ ચાતુદ્દસિયં ચાતુદ્દસિકે તેરસિયં ગન્ત્વા ઉપોસથો પુચ્છિતબ્બો. મહાપચ્ચરિયં પન ‘‘પક્ખસ્સ તેરસિયંયેવ ગન્ત્વા ‘અયં ઉપોસથો ચાતુદ્દસિકો પન્નરસિકો’તિ પુચ્છિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. ઉપોસથદિવસે ઓવાદત્થાય ઉપસઙ્કમિતબ્બં. પાટિપદદિવસતો પન પટ્ઠાય ધમ્મસવનત્થાય ગન્તબ્બં. ઇતિ ભગવા અઞ્ઞસ્સ કમ્મસ્સ ઓકાસં અદત્વા નિરન્તરં ભિક્ખુનીનં ભિક્ખૂનં સન્તિકે ગમનમેવ પઞ્ઞપેસિ. કસ્મા? મન્દપઞ્ઞત્તા માતુગામસ્સ. મન્દપઞ્ઞો હિ માતુગામો, તસ્મા નિચ્ચં ધમ્મસવનં બહૂપકારં. એવઞ્ચ સતિ ‘‘યં મયં જાનામ, તમેવ અય્યા જાનન્તી’’તિ માનં અકત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘં પયિરૂપાસમાના સાત્થિકં પબ્બજ્જં કરિસ્સન્તિ, તસ્મા ભગવા એવમકાસિ. ભિક્ખુનિયોપિ ‘‘યથાનુસિટ્ઠં પટિપજ્જિસ્સામા’’તિ સબ્બાયેવ નિરન્તરં વિહારં ઉપસઙ્કમિંસુ. વુત્તઞ્હેતં –
Anvaddhamāsanti addhamāse addhamāse. Dve dhammā paccāsīsitabbāti dve dhammā icchitabbā. Uposathapucchakanti uposathapucchanaṃ, tattha pannarasike uposathe pakkhassa cātuddasiyaṃ cātuddasike terasiyaṃ gantvā uposatho pucchitabbo. Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘pakkhassa terasiyaṃyeva gantvā ‘ayaṃ uposatho cātuddasiko pannarasiko’ti pucchitabba’’nti vuttaṃ. Uposathadivase ovādatthāya upasaṅkamitabbaṃ. Pāṭipadadivasato pana paṭṭhāya dhammasavanatthāya gantabbaṃ. Iti bhagavā aññassa kammassa okāsaṃ adatvā nirantaraṃ bhikkhunīnaṃ bhikkhūnaṃ santike gamanameva paññapesi. Kasmā? Mandapaññattā mātugāmassa. Mandapañño hi mātugāmo, tasmā niccaṃ dhammasavanaṃ bahūpakāraṃ. Evañca sati ‘‘yaṃ mayaṃ jānāma, tameva ayyā jānantī’’ti mānaṃ akatvā bhikkhusaṅghaṃ payirūpāsamānā sātthikaṃ pabbajjaṃ karissanti, tasmā bhagavā evamakāsi. Bhikkhuniyopi ‘‘yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjissāmā’’ti sabbāyeva nirantaraṃ vihāraṃ upasaṅkamiṃsu. Vuttañhetaṃ –
‘‘તેન ખો પન સમયેન સબ્બો ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ઓવાદં ગચ્છતિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ ‘જાયાયો ઇમા ઇમેસં, જારિયો ઇમા ઇમેસં, ઇદાનિમે ઇમાહિ સદ્ધિં અભિરમિસ્સન્તી’તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું – ‘ન, ભિક્ખવે, સબ્બેન ભિક્ખુનિસઙ્ઘેન ઓવાદો ગન્તબ્બો, ગચ્છેય્ય ચે, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુજાનામિ ભિક્ખવે ચતૂહિ પઞ્ચહિ ભિક્ખુનીહિ ઓવાદં ગન્તુ’ન્તિ. પુનપિ તથેવ ઉજ્ઝાયિંસુ. પુન ભગવા ‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દ્વે તિસ્સો ભિક્ખુનિયો ઓવાદં ગન્તુ’’’ન્તિ આહ.
‘‘Tena kho pana samayena sabbo bhikkhunisaṅgho ovādaṃ gacchati. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti ‘jāyāyo imā imesaṃ, jāriyo imā imesaṃ, idānime imāhi saddhiṃ abhiramissantī’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ – ‘na, bhikkhave, sabbena bhikkhunisaṅghena ovādo gantabbo, gaccheyya ce, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi bhikkhave catūhi pañcahi bhikkhunīhi ovādaṃ gantu’nti. Punapi tatheva ujjhāyiṃsu. Puna bhagavā ‘anujānāmi, bhikkhave, dve tisso bhikkhuniyo ovādaṃ gantu’’’nti āha.
તસ્મા ભિક્ખુનિસઙ્ઘેન દ્વે તિસ્સો ભિક્ખુનિયો યાચિત્વા પેસેતબ્બા – ‘‘એથય્યે, ભિક્ખુસઙ્ઘં ઓવાદૂપસઙ્કમનં યાચથ, ભિક્ખુનિસઙ્ઘો અય્યા…પે॰… ઓવાદૂપસઙ્કમન’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૧૩). તાહિ ભિક્ખુનીહિ આરામં ગન્તબ્બં. તતો ઓવાદપટિગ્ગાહકં એકં ભિક્ખું ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા સો ભિક્ખુ એકાય ભિક્ખુનિયા એવમસ્સ વચનીયો ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘો, અય્ય, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ પાદે વન્દતિ, ઓવાદૂપસઙ્કમનઞ્ચ યાચતિ, લભતુ કિર અય્ય ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ઓવાદૂપસઙ્કમન’’ન્તિ. તેન ભિક્ખુના પાતિમોક્ખુદ્દેસકો ભિક્ખુ ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ભન્તે ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ પાદે વન્દતિ, ઓવાદૂપસઙ્કમનઞ્ચ યાચતિ, લભતુ કિર ભન્તે ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ઓવાદૂપસઙ્કમન’’ન્તિ. પાતિમોક્ખુદ્દેસકેન વત્તબ્બો ‘‘અત્થિ કોચિ ભિક્ખુ ભિક્ખુનોવાદકો સમ્મતો’’તિ. સચે હોતિ કોચિ ભિક્ખુ ભિક્ખુનોવાદકો સમ્મતો, પાતિમોક્ખુદ્દેસકેન વત્તબ્બો ‘‘ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ ભિક્ખુનોવાદકો સમ્મતો, તં ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ઉપસઙ્કમતૂ’’તિ.
Tasmā bhikkhunisaṅghena dve tisso bhikkhuniyo yācitvā pesetabbā – ‘‘ethayye, bhikkhusaṅghaṃ ovādūpasaṅkamanaṃ yācatha, bhikkhunisaṅgho ayyā…pe… ovādūpasaṅkamana’’nti (cūḷava. 413). Tāhi bhikkhunīhi ārāmaṃ gantabbaṃ. Tato ovādapaṭiggāhakaṃ ekaṃ bhikkhuṃ upasaṅkamitvā vanditvā so bhikkhu ekāya bhikkhuniyā evamassa vacanīyo ‘‘bhikkhunisaṅgho, ayya, bhikkhusaṅghassa pāde vandati, ovādūpasaṅkamanañca yācati, labhatu kira ayya bhikkhunisaṅgho ovādūpasaṅkamana’’nti. Tena bhikkhunā pātimokkhuddesako bhikkhu upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo ‘‘bhikkhunisaṅgho bhante bhikkhusaṅghassa pāde vandati, ovādūpasaṅkamanañca yācati, labhatu kira bhante bhikkhunisaṅgho ovādūpasaṅkamana’’nti. Pātimokkhuddesakena vattabbo ‘‘atthi koci bhikkhu bhikkhunovādako sammato’’ti. Sace hoti koci bhikkhu bhikkhunovādako sammato, pātimokkhuddesakena vattabbo ‘‘itthannāmo bhikkhu bhikkhunovādako sammato, taṃ bhikkhunisaṅgho upasaṅkamatū’’ti.