Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૩. પબ્બાજનીયકમ્મકથા
3. Pabbājanīyakammakathā
૨૭. એત્થાતિ અસ્સજિપુનબ્બસુકવત્થુમ્હિ. કાયિકોતિ એત્થ કાયેન કીળતીતિ કાયિકોતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કાયકીળા વુચ્ચતી’’તિ. ‘‘એસેવ નયો’’તિ ઇમિના વાચાય કીળતીતિ વાચસિકો, કાયિકો ચ વાચસિકો ચ કાયિકવાચસિકોતિ વચનત્થં અતિદિસતિ. એત્થ ચ પચ્છિમવચનત્થો સમાહારદ્વન્દો, સમાહારદ્વન્દેપિ કત્થચિ પુલ્લિઙ્ગમિચ્છન્તિ સદ્દવિદૂ ‘‘ધમ્મવિનયો’’તિઆદીસુ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૫૦૯) વિય. કાયદ્વારપઞ્ઞત્તસિક્ખાપદં વીતિક્કમતીતિ કાયિકોતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કાયદ્વારે પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવીતિક્કમો વુચ્ચતી’’તિ. કાયેન પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદં વીતિક્કમેતીતિ કાયિકોતિ વચનત્થોપિ યુજ્જતેવ. ‘‘ઉપહનનં વુચ્ચતી’’તિ ઇમિના ઉપહનનં ઉપઘાતં, તમેવ ઉપઘાતિકન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ‘‘નાસન’’ન્તિ ઇમિના હનધાતુયા હિંસનત્થં દસ્સેતિ. પટિક્ખિત્તવેજ્જકમ્માદિવસેન તેલપચનઅરિટ્ઠપચનાદીનિ કાયિકો મિચ્છાજીવો નામાતિ યોજના. ઇમિના મિચ્છાજીવસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ.
27.Etthāti assajipunabbasukavatthumhi. Kāyikoti ettha kāyena kīḷatīti kāyikoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘kāyakīḷā vuccatī’’ti. ‘‘Eseva nayo’’ti iminā vācāya kīḷatīti vācasiko, kāyiko ca vācasiko ca kāyikavācasikoti vacanatthaṃ atidisati. Ettha ca pacchimavacanattho samāhāradvando, samāhāradvandepi katthaci pulliṅgamicchanti saddavidū ‘‘dhammavinayo’’tiādīsu (vibha. aṭṭha. 509) viya. Kāyadvārapaññattasikkhāpadaṃ vītikkamatīti kāyikoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘kāyadvāre paññattasikkhāpadavītikkamo vuccatī’’ti. Kāyena paññattasikkhāpadaṃ vītikkametīti kāyikoti vacanatthopi yujjateva. ‘‘Upahananaṃ vuccatī’’ti iminā upahananaṃ upaghātaṃ, tameva upaghātikanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Nāsana’’nti iminā hanadhātuyā hiṃsanatthaṃ dasseti. Paṭikkhittavejjakammādivasena telapacanaariṭṭhapacanādīni kāyiko micchājīvo nāmāti yojanā. Iminā micchājīvassa sarūpaṃ dasseti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / આકઙ્ખમાનચુદ્દસકં • Ākaṅkhamānacuddasakaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / પબ્બાજનીયકમ્મકથા • Pabbājanīyakammakathā