Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૮. પબ્બજિતઅભિણ્હસુત્તં
8. Pabbajitaabhiṇhasuttaṃ
૪૮. ‘‘દસયિમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બા . કતમે દસ? ‘વેવણ્ણિયમ્હિ અજ્ઝુપગતો’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘પરપટિબદ્ધા મે જીવિકા’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘અઞ્ઞો મે આકપ્પો કરણીયો’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘કચ્ચિ નુ ખો મે અત્તા સીલતો ન ઉપવદતી’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘કચ્ચિ નુ ખો મં અનુવિચ્ચ વિઞ્ઞૂ સબ્રહ્મચારી સીલતો ન ઉપવદન્તી’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘સબ્બેહિ મે પિયેહિ મનાપેહિ નાનાભાવો વિનાભાવો’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘કમ્મસ્સકોમ્હિ કમ્મદાયાદો કમ્મયોનિ કમ્મબન્ધુ કમ્મપટિસરણો, યં કમ્મં કરિસ્સામિ કલ્યાણં વા પાપકં વા તસ્સ દાયાદો ભવિસ્સામી’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘કથંભૂતસ્સ મે રત્તિન્દિવા વીતિવત્તન્તી’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘કચ્ચિ નુ ખો અહં સુઞ્ઞાગારે અભિરમામી’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં; ‘અત્થિ નુ ખો મે ઉત્તરિ મનુસ્સધમ્મો અલમરિયઞાણદસ્સનવિસેસો અધિગતો, યેનાહં 1 પચ્છિમે કાલે સબ્રહ્મચારીહિ પુટ્ઠો ન મઙ્કુ ભવિસ્સામી’તિ પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દસ ધમ્મા પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બા’’તિ. અટ્ઠમં.
48. ‘‘Dasayime, bhikkhave, dhammā pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbā . Katame dasa? ‘Vevaṇṇiyamhi ajjhupagato’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘parapaṭibaddhā me jīvikā’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘añño me ākappo karaṇīyo’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘kacci nu kho me attā sīlato na upavadatī’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘kacci nu kho maṃ anuvicca viññū sabrahmacārī sīlato na upavadantī’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘sabbehi me piyehi manāpehi nānābhāvo vinābhāvo’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘kammassakomhi kammadāyādo kammayoni kammabandhu kammapaṭisaraṇo, yaṃ kammaṃ karissāmi kalyāṇaṃ vā pāpakaṃ vā tassa dāyādo bhavissāmī’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘kathaṃbhūtassa me rattindivā vītivattantī’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘kacci nu kho ahaṃ suññāgāre abhiramāmī’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ; ‘atthi nu kho me uttari manussadhammo alamariyañāṇadassanaviseso adhigato, yenāhaṃ 2 pacchime kāle sabrahmacārīhi puṭṭho na maṅku bhavissāmī’ti pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbaṃ. Ime kho, bhikkhave, dasa dhammā pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabbā’’ti. Aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. પબ્બજિતઅભિણ્હસુત્તવણ્ણના • 8. Pabbajitaabhiṇhasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૮. વિવાદસુત્તાદિવણ્ણના • 1-8. Vivādasuttādivaṇṇanā