Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ખન્ધકકથા
Khandhakakathā
મહાવગ્ગો
Mahāvaggo
મહાખન્ધકકથા
Mahākhandhakakathā
પબ્બજ્જાકથાવણ્ણના
Pabbajjākathāvaṇṇanā
૨૪૪૪. ઇચ્ચેવં નાતિસઙ્ખેપવિત્થારવસેન વિભઙ્ગદ્વયે, તદટ્ઠકથાય ચ આગતં વિનિચ્છયં દસ્સેત્વા ઇદાનિ ખન્ધકાગતં વિનિચ્છયં દસ્સેતુમારભન્તો આહ ‘‘સીલક્ખન્ધાદી’’તિઆદિ. તત્થ સીલક્ખન્ધાદિયુત્તેનાતિ સીલસમાધિપઞ્ઞાવિમુત્તિવિમુત્તિઞાણદસ્સનસઙ્ખાતેહિ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ ગુણરાસીહિ યુત્તેન સમન્નાગતેન. સુભક્ખન્ધેનાતિ સુવણ્ણાલિઙ્ગસદિસવટ્ટક્ખન્ધતાય સુભો સુન્દરો ખન્ધો એતસ્સાતિ સુભક્ખન્ધો, ભગવા, તેન. ઇમિના બાત્તિંસલક્ખણાનમેકદેસભૂતસ્સ સમવટ્ટક્ખન્ધતાલક્ખણસ્સ પરિદીપકેન વચનેન લક્ખણાહારનયેન બાત્તિંસલક્ખણાદિકા સબ્બાપિ રૂપકાયસિરી સન્દસ્સિતાતિ વેદિતબ્બા.
2444. Iccevaṃ nātisaṅkhepavitthāravasena vibhaṅgadvaye, tadaṭṭhakathāya ca āgataṃ vinicchayaṃ dassetvā idāni khandhakāgataṃ vinicchayaṃ dassetumārabhanto āha ‘‘sīlakkhandhādī’’tiādi. Tattha sīlakkhandhādiyuttenāti sīlasamādhipaññāvimuttivimuttiñāṇadassanasaṅkhātehi pañcahi khandhehi guṇarāsīhi yuttena samannāgatena. Subhakkhandhenāti suvaṇṇāliṅgasadisavaṭṭakkhandhatāya subho sundaro khandho etassāti subhakkhandho, bhagavā, tena. Iminā bāttiṃsalakkhaṇānamekadesabhūtassa samavaṭṭakkhandhatālakkhaṇassa paridīpakena vacanena lakkhaṇāhāranayena bāttiṃsalakkhaṇādikā sabbāpi rūpakāyasirī sandassitāti veditabbā.
ખન્ધકેતિ ખન્ધાનં સમૂહો ખન્ધકો, ખન્ધાનં વા કાયનતો દીપનતો ખન્ધકો. ‘‘ખન્ધા’’તિ ચેત્થ પબ્બજ્જૂપસમ્પદાદિવિનયકમ્મસઙ્ખાતા, ચારિત્તવારિત્તસિક્ખાપદસઙ્ખાતા ચ પઞ્ઞત્તિયો અધિપ્પેતા. પબ્બજ્જાદીનિ હિ ભગવતા પઞ્ઞત્તત્તા ‘‘પઞ્ઞત્તિયો’’તિ વુચ્ચન્તિ. પઞ્ઞત્તિયઞ્ચ ખન્ધ-સદ્દો દિસ્સતિ ‘‘દારુક્ખન્ધો (સં॰ નિ॰ ૪.૨૪૧) અગ્ગિક્ખન્ધો (પટિ॰ મ॰ ૧.૧૧૬) ઉદકક્ખન્ધો’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૬.૩૭) વિય. અપિચ ભાગરાસત્થતા ચેત્થ યુજ્જતિયેવ તાસં પઞ્ઞત્તીનં ભાગસો, રાસિતો ચ વિભત્તત્તા. તસ્મિં ખન્ધકે. પિ-સદ્દો વુત્તાપેક્ખાય પઞ્ચસતિકસત્તસતિકક્ખન્ધકે દ્વે વજ્જેત્વા પબ્બજ્જક્ખન્ધકાદિકે ભિક્ખુનિખન્ધકપરિયોસાને વીસતિવિધે ખન્ધકે વુત્તવિનિચ્છયસ્સ ઇધ વક્ખમાનત્તા. તદેવ સન્ધાયાહ ‘‘ખન્ધકેપિ પવક્ખામિ, સમાસેન વિનિચ્છય’’ન્તિ.
Khandhaketi khandhānaṃ samūho khandhako, khandhānaṃ vā kāyanato dīpanato khandhako. ‘‘Khandhā’’ti cettha pabbajjūpasampadādivinayakammasaṅkhātā, cārittavārittasikkhāpadasaṅkhātā ca paññattiyo adhippetā. Pabbajjādīni hi bhagavatā paññattattā ‘‘paññattiyo’’ti vuccanti. Paññattiyañca khandha-saddo dissati ‘‘dārukkhandho (saṃ. ni. 4.241) aggikkhandho (paṭi. ma. 1.116) udakakkhandho’’tiādīsu (a. ni. 6.37) viya. Apica bhāgarāsatthatā cettha yujjatiyeva tāsaṃ paññattīnaṃ bhāgaso, rāsito ca vibhattattā. Tasmiṃ khandhake. Pi-saddo vuttāpekkhāya pañcasatikasattasatikakkhandhake dve vajjetvā pabbajjakkhandhakādike bhikkhunikhandhakapariyosāne vīsatividhe khandhake vuttavinicchayassa idha vakkhamānattā. Tadeva sandhāyāha ‘‘khandhakepi pavakkhāmi, samāsena vinicchaya’’nti.
૨૪૪૫. ‘‘માતરા પિતરા’’તિ ઇમિના જનકાયેવ અધિપ્પેતા. ‘‘ભણ્ડુકમ્મં, સમણકરણં, પબ્બાજનન્તિ ચ પરિયાય-સદ્દા’’તિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સઙ્ઘં અપલોકેતું ભણ્ડુકમ્માયા’’તિ (મહાવ॰ ૯૮) ઇમિસ્સા પાળિયા અટ્ઠકથાય (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૯૮) વુત્તં. આપુચ્છિત્વાતિ એત્થ ‘‘સઙ્ઘ’’ન્તિ સેસો.
2445.‘‘Mātarā pitarā’’ti iminā janakāyeva adhippetā. ‘‘Bhaṇḍukammaṃ, samaṇakaraṇaṃ, pabbājananti ca pariyāya-saddā’’ti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, saṅghaṃ apaloketuṃ bhaṇḍukammāyā’’ti (mahāva. 98) imissā pāḷiyā aṭṭhakathāya (mahāva. aṭṭha. 98) vuttaṃ. Āpucchitvāti ettha ‘‘saṅgha’’nti seso.
૨૪૪૬. વાવટોતિ પસુતો, યુત્તપયુત્તોતિ અત્થો. ‘‘પબ્બાજેત્વા આનય ઇતિ ચા’’તિ પદચ્છેદો. એત્થ ચ તિધા પબ્બાજનં વેદિતબ્બં કેસચ્છેદનં, કાસાયઅચ્છાદનં, સરણદાનન્તિ, ઇમાનિ તીણિ કરોન્તો ‘‘પબ્બાજેતી’’તિ વુચ્ચતિ. તેસુ એકં, દ્વે વાપિ કરોન્તો તથા વોહરીયતિયેવ. તસ્મા ‘‘પબ્બાજેત્વાનયા’’તિ ઇમિના કેસે છિન્દિત્વા કાસાયાનિ અચ્છાદેત્વા આનેહીતિ અયમત્થો દીપિતોતિ દટ્ઠબ્બો.
2446.Vāvaṭoti pasuto, yuttapayuttoti attho. ‘‘Pabbājetvā ānaya iti cā’’ti padacchedo. Ettha ca tidhā pabbājanaṃ veditabbaṃ kesacchedanaṃ, kāsāyaacchādanaṃ, saraṇadānanti, imāni tīṇi karonto ‘‘pabbājetī’’ti vuccati. Tesu ekaṃ, dve vāpi karonto tathā voharīyatiyeva. Tasmā ‘‘pabbājetvānayā’’ti iminā kese chinditvā kāsāyāni acchādetvā ānehīti ayamattho dīpitoti daṭṭhabbo.
૨૪૪૭. અવુત્તોતિ ઉપજ્ઝાયેન અનુય્યોજિતો. સો દહરો સચે તં સયમેવ કેસચ્છેદનકાસાયચ્છાદનેહિ પબ્બાજેતિ, વટ્ટતીતિ યોજના.
2447.Avuttoti upajjhāyena anuyyojito. So daharo sace taṃ sayameva kesacchedanakāsāyacchādanehi pabbājeti, vaṭṭatīti yojanā.
૨૪૪૮. તત્થાતિ અત્તનો સમીપે. ખણ્ડસીમં નેત્વાતિ ભણ્ડુકમ્મારોચનપરિહારત્થં વુત્તં. તેન સભિક્ખુકે વિહારે અઞ્ઞમ્પિ ભિક્ખું ‘‘એતસ્સ કેસે છિન્દા’’તિ વત્તું ન વટ્ટતિ. પબ્બાજેત્વાતિ કેસચ્છેદનં સન્ધાય વદતિ.
2448.Tatthāti attano samīpe. Khaṇḍasīmaṃ netvāti bhaṇḍukammārocanaparihāratthaṃ vuttaṃ. Tena sabhikkhuke vihāre aññampi bhikkhuṃ ‘‘etassa kese chindā’’ti vattuṃ na vaṭṭati. Pabbājetvāti kesacchedanaṃ sandhāya vadati.
૨૪૫૦. ‘‘પુરિસં ભિક્ખુતો અઞ્ઞો, પબ્બાજેતિ ન વટ્ટતી’’તિ ઇદં સરણદાનં સન્ધાય વુત્તં. તેનેવાહ ‘‘સામણેરો’’તિઆદિ.
2450.‘‘Purisaṃbhikkhuto añño, pabbājeti na vaṭṭatī’’ti idaṃ saraṇadānaṃ sandhāya vuttaṃ. Tenevāha ‘‘sāmaṇero’’tiādi.
૨૪૫૧. ઉભિન્નમ્પિ થેરથેરીનં ‘‘ઇમેહિ ચીવરેહિ ઇમં અચ્છાદેહી’’તિ આણત્તિયા સામણેરોપિ વા હોતુ, તથા સામણેરી વા હોતુ, તે ઉભો સામણેરસામણેરી કાસાયાનિ દાતું લભન્તીતિ યોજના.
2451.Ubhinnampi theratherīnaṃ ‘‘imehi cīvarehi imaṃ acchādehī’’ti āṇattiyā sāmaṇeropi vā hotu, tathā sāmaṇerī vā hotu, te ubho sāmaṇerasāmaṇerī kāsāyāni dātuṃ labhantīti yojanā.
૨૪૫૨-૪. પબ્બાજેન્તેન ભિક્ખુનાતિ એત્થ ‘‘તચપઞ્ચકકમ્મટ્ઠાનં દત્વા’’તિ વત્તબ્બં એવઞ્હિ કત્વા કેસાપનયનસ્સ અટ્ઠકથાયં વુત્તત્તા. વુત્તઞ્હિ તત્થ ‘‘આવુસો, સુટ્ઠુ ઉપધારેહિ, સતિં ઉપટ્ઠાપેહીતિ વત્વા તચપઞ્ચકકમ્મટ્ઠાનં આચિક્ખિતબ્બં. આચિક્ખન્તેન ચ વણ્ણસણ્ઠાનગન્ધાસયોકાસવસેન અસુચિજેગુચ્છપટિક્કૂલભાવં, નિજ્જીવનિસ્સત્તભાવં વા પાકટં કરોન્તેન આચિક્ખિતબ્બ’’ન્તિઆદિ. કિમત્થમેવં કરીયતીતિ ચે? સચે ઉપનિસ્સયસમ્પન્નો હોતિ, તસ્સ ખુરગ્ગેયેવ અરહત્તપાપુણનત્થં. વુત્તઞ્ચેતં અટ્ઠકથાયં –
2452-4.Pabbājentena bhikkhunāti ettha ‘‘tacapañcakakammaṭṭhānaṃ datvā’’ti vattabbaṃ evañhi katvā kesāpanayanassa aṭṭhakathāyaṃ vuttattā. Vuttañhi tattha ‘‘āvuso, suṭṭhu upadhārehi, satiṃ upaṭṭhāpehīti vatvā tacapañcakakammaṭṭhānaṃ ācikkhitabbaṃ. Ācikkhantena ca vaṇṇasaṇṭhānagandhāsayokāsavasena asucijegucchapaṭikkūlabhāvaṃ, nijjīvanissattabhāvaṃ vā pākaṭaṃ karontena ācikkhitabba’’ntiādi. Kimatthamevaṃ karīyatīti ce? Sace upanissayasampanno hoti, tassa khuraggeyeva arahattapāpuṇanatthaṃ. Vuttañcetaṃ aṭṭhakathāyaṃ –
‘‘યે હિ કેચિ ખુરગ્ગે અરહત્તં પત્તા, સબ્બે તે એવરૂપં સવનં લભિત્વા કલ્યાણમિત્તેન આચરિયેન દિન્નનયં નિસ્સાય, નો અનિસ્સાય, તસ્માસ્સ આદિતોવ એવરૂપી કથા કથેતબ્બા’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૪).
‘‘Ye hi keci khuragge arahattaṃ pattā, sabbe te evarūpaṃ savanaṃ labhitvā kalyāṇamittena ācariyena dinnanayaṃ nissāya, no anissāya, tasmāssa āditova evarūpī kathā kathetabbā’’ti (mahāva. aṭṭha. 34).
એતેનેવ બ્યતિરેકતો ઇતો અઞ્ઞા અનિય્યાનિકકથા ન કથેતબ્બાતિ દીપિતં હોતિ. ગોમયાદિનાતિ ગોમયચુણ્ણાદિના. આદિ-સદ્દેન મત્તિકાદીનં ગહણં. પીળકા વાતિ થુલ્લપીળકા વા. કચ્છુ વાતિ સુખુમકચ્છુ વા. નિયંપુત્તન્તિ અત્તનો પુત્તં. ‘‘ભિક્ખુના’’તિ ઇમસ્સ પદસ્સ દૂરત્તા ‘‘યતિના’’તિ આહ.
Eteneva byatirekato ito aññā aniyyānikakathā na kathetabbāti dīpitaṃ hoti. Gomayādināti gomayacuṇṇādinā. Ādi-saddena mattikādīnaṃ gahaṇaṃ. Pīḷakā vāti thullapīḷakā vā. Kacchu vāti sukhumakacchu vā. Niyaṃputtanti attano puttaṃ. ‘‘Bhikkhunā’’ti imassa padassa dūrattā ‘‘yatinā’’ti āha.
૨૪૫૫-૬. કસ્મા પન એવં નહાપેતબ્બોતિ આહ ‘‘એત્તકેનાપી’’તિઆદિ. સોતિ પબ્બજ્જાપેક્ખો. ઉપજ્ઝાયકાદિસૂતિ એત્થ આદિ-સદ્દેન આચરિયસમાનુપજ્ઝાયકાદીનં ગહણં. પાપુણન્તિ હીતિ એત્થ હિ-સદ્દો યસ્મા-પદત્થે વત્તતિ. યસ્મા એત્તકેનાપિ ઉપજ્ઝાયાદીસુ સગારવો હોતિ, યસ્મા ચ એવરૂપં ઉપકારં લભિત્વા કુલપુત્તા ઉપ્પન્નં અનભિરતિં પટિવિનોદેત્વા સિક્ખાયો પરિપૂરેત્વા નિબ્બાનં પાપુણિસ્સન્તિ, તસ્મા એવરૂપો ઉપકારો કાતબ્બોતિ અત્થો.
2455-6. Kasmā pana evaṃ nahāpetabboti āha ‘‘ettakenāpī’’tiādi. Soti pabbajjāpekkho. Upajjhāyakādisūti ettha ādi-saddena ācariyasamānupajjhāyakādīnaṃ gahaṇaṃ. Pāpuṇanti hīti ettha hi-saddo yasmā-padatthe vattati. Yasmā ettakenāpi upajjhāyādīsu sagāravo hoti, yasmā ca evarūpaṃ upakāraṃ labhitvā kulaputtā uppannaṃ anabhiratiṃ paṭivinodetvā sikkhāyo paripūretvā nibbānaṃ pāpuṇissanti, tasmā evarūpo upakāro kātabboti attho.
૨૪૫૮. એકતોતિ સબ્બાનિ ચીવરાનિ એકતો કત્વા.
2458.Ekatoti sabbāni cīvarāni ekato katvā.
૨૪૫૯. અથાતિ અધિકારન્તરારમ્ભે નિપાતો. તસ્સ હત્થે અદત્વાપિ ઉપજ્ઝાયો વા આચરિયો વાપિ સયમેવ તં પબ્બજ્જાપેક્ખં અચ્છાદેતિ, વટ્ટતીતિ યોજના.
2459.Athāti adhikārantarārambhe nipāto. Tassa hatthe adatvāpi upajjhāyo vā ācariyo vāpi sayameva taṃ pabbajjāpekkhaṃ acchādeti, vaṭṭatīti yojanā.
૨૪૬૦. અદિન્નચીવરસ્સ અગ્ગહેતબ્બત્તા આહ ‘‘અપનેત્વા તતો સબ્બં, પુન દાતબ્બમેવ ત’’ન્તિ. તતોતિ તસ્સ સરીરતો. તન્તિ ચીવરં.
2460. Adinnacīvarassa aggahetabbattā āha ‘‘apanetvā tato sabbaṃ, puna dātabbameva ta’’nti. Tatoti tassa sarīrato. Tanti cīvaraṃ.
૨૪૬૧-૨. એતદેવ આહ ‘‘ભિક્ખુના’’તિઆદિના. અદિન્નં ન વટ્ટતીતિ એત્થ પબ્બજ્જા ન રુહતીતિ વદન્તિ. તસ્સેવ સન્તકં વાપિ ચીવરં અદિન્નં ન વટ્ટતિ અત્તસન્તકે આચરિયુપજ્ઝાયાનં અત્તનો સન્તકે ચીવરે કા કથા વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ અત્થો. ભિક્ખૂતિ યે તત્થ સન્નિપતિતા. કારાપેત્વાન ઉક્કુટિન્તિ એત્થ સબ્બધાત્વત્થાનુગતો કરોતિ-સદ્દો ગહિતોતિ ઉક્કુટિકં નિસીદાપેત્વાતિ અત્થો ગહેતબ્બો, ‘‘ઉક્કુટિક’’ન્તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૪) અટ્ઠકથાપાઠો ગાથાબન્ધસુખત્થં ઇધ ક-કારલોપેન નિદ્દિટ્ઠો.
2461-2. Etadeva āha ‘‘bhikkhunā’’tiādinā. Adinnaṃ na vaṭṭatīti ettha pabbajjā na ruhatīti vadanti. Tasseva santakaṃ vāpi cīvaraṃ adinnaṃ na vaṭṭati attasantake ācariyupajjhāyānaṃ attano santake cīvare kā kathā vattabbameva natthīti attho. Bhikkhūti ye tattha sannipatitā. Kārāpetvāna ukkuṭinti ettha sabbadhātvatthānugato karoti-saddo gahitoti ukkuṭikaṃ nisīdāpetvāti attho gahetabbo, ‘‘ukkuṭika’’nti (mahāva. aṭṭha. 34) aṭṭhakathāpāṭho gāthābandhasukhatthaṃ idha ka-kāralopena niddiṭṭho.
૨૪૬૪. એકપદં વાપીતિ બુદ્ધમિચ્ચાદિકં એકમ્પિ વા પદં. એકક્ખરમ્પિ વાતિ બુકારાદિઅક્ખરેસુ એકમ્પિ વા અક્ખરં. પટિપાટિન્તિ ‘‘બુદ્ધ’’મિચ્ચાદિકં પદપન્તિં.
2464.Ekapadaṃvāpīti buddhamiccādikaṃ ekampi vā padaṃ. Ekakkharampi vāti bukārādiakkharesu ekampi vā akkharaṃ. Paṭipāṭinti ‘‘buddha’’miccādikaṃ padapantiṃ.
૨૪૬૫. અકત્તબ્બપ્પકારન્તરં દસ્સેતુમાહ ‘‘તિક્ખત્તું યદિ વા’’તિઆદિ. તથા સેસેસૂતિ યદિ વા ‘‘ધમ્મં સરણ’’ન્તિ તિક્ખત્તું દેતિ, ‘‘સઙ્ઘં સરણ’’ન્તિ યદિ વા તિક્ખત્તું દેતિ, એવમ્પિ તીણિ સરણાનિ અદિન્નાનેવ હોન્તિ.
2465. Akattabbappakārantaraṃ dassetumāha ‘‘tikkhattuṃ yadi vā’’tiādi. Tathā sesesūti yadi vā ‘‘dhammaṃ saraṇa’’nti tikkhattuṃ deti, ‘‘saṅghaṃ saraṇa’’nti yadi vā tikkhattuṃ deti, evampi tīṇi saraṇāni adinnāneva honti.
૨૪૬૬. અનુનાસિકન્તાનિ કત્વા દાતબ્બાનીતિ સમ્બન્ધો. અનુનાસિકન્તં કત્વા દાનકાલે અન્તરાવિચ્છેદં અકત્વા દાતબ્બાનીતિ દસ્સેતું ‘‘એકાબદ્ધાનિ વા પના’’તિ વુત્તં. વિચ્છિન્દિત્વા પદપટિપાટિતો મ-કારન્તં કત્વા દાનસમયે વિચ્છેદં કત્વા. મન્તાનીતિ ‘‘બુદ્ધં સરણં ઇચ્ચાદિના મ-કારન્તાનિ. ‘‘બુદ્ધં સરણં ગચ્છામી’’તિઆદિના નયેન નિગ્ગહિતન્તમેવ કત્વા ન દાતબ્બન્તિ ‘‘અથા’’તિ આહ.
2466. Anunāsikantāni katvā dātabbānīti sambandho. Anunāsikantaṃ katvā dānakāle antarāvicchedaṃ akatvā dātabbānīti dassetuṃ ‘‘ekābaddhāni vā panā’’ti vuttaṃ. Vicchinditvā padapaṭipāṭito ma-kārantaṃ katvā dānasamaye vicchedaṃ katvā. Mantānīti ‘‘buddhaṃ saraṇaṃ iccādinā ma-kārantāni. ‘‘Buddhaṃ saraṇaṃ gacchāmī’’tiādinā nayena niggahitantameva katvā na dātabbanti ‘‘athā’’ti āha.
૨૪૬૭. સુદ્ધિ નામ આચરિયસ્સ ઞત્તિયા, કમ્મવાચાય ચ ઉચ્ચારણવિસુદ્ધિ. પબ્બજ્જાતિ સામણેરસામણેરિપબ્બજ્જા. ઉભતોસુદ્ધિયા વિનાતિ ઉભતોસુદ્ધિં વિના આચરિયન્તેવાસીનં ઉભિન્નં તીસુ સરણત્તયદાનગ્ગહણેસુ ઉચ્ચારણસુદ્ધિં વિના, એકસ્સાપિ અક્ખરસ્સ વિપત્તિસબ્ભાવે ન હોતીતિ અત્થો.
2467.Suddhi nāma ācariyassa ñattiyā, kammavācāya ca uccāraṇavisuddhi. Pabbajjāti sāmaṇerasāmaṇeripabbajjā. Ubhatosuddhiyā vināti ubhatosuddhiṃ vinā ācariyantevāsīnaṃ ubhinnaṃ tīsu saraṇattayadānaggahaṇesu uccāraṇasuddhiṃ vinā, ekassāpi akkharassa vipattisabbhāve na hotīti attho.
૨૪૬૮-૯. ‘‘પબ્બજ્જાગુણમિચ્છતા’’તિ ઇદં ‘‘આચરિયેન, અન્તેવાસિકેના’’તિ પદદ્વયસ્સ વિસેસનં દટ્ઠબ્બં, અન્તેવાસિકસ્સ પબ્બજ્જાગુણં ઇચ્છન્તેન આચરિયેન, અત્તનો પબ્બજ્જાગુણં ઇચ્છન્તેન અન્તેવાસિકેન ચ બુ-દ્ધ-કારાદયો વણ્ણા બુ-કાર ધ-કારાદયો વણ્ણા અક્ખરા ઠાનકરણસમ્પદં કણ્ઠતાલુમુદ્ધદન્તઓટ્ઠનાસિકાભેદં ઠાનસમ્પદઞ્ચ અક્ખરુપ્પત્તિસાધકતમજિવ્હામજ્ઝાદિકરણસમ્પદઞ્ચ અહાપેન્તેન અપરિહાપેન્તેન વત્તબ્બાતિ યોજના. કસ્મા ઇદમેવ દળ્હં કત્વા વુત્તન્તિ આહ ‘‘એકવણ્ણવિનાસેના’’તિઆદિ. હિ-સદ્દો યસ્મા-પદત્થે, યસ્મા એકસ્સાપિ વણ્ણસ્સ વિનાસેન અનુચ્ચારણેન વા દુરુચ્ચારણેન વા પબ્બજ્જા ન રુહતિ, તસ્મા એવં વુત્તન્તિ અધિપ્પાયો.
2468-9.‘‘Pabbajjāguṇamicchatā’’ti idaṃ ‘‘ācariyena, antevāsikenā’’ti padadvayassa visesanaṃ daṭṭhabbaṃ, antevāsikassa pabbajjāguṇaṃ icchantena ācariyena, attano pabbajjāguṇaṃ icchantena antevāsikena ca bu-ddha-kārādayo vaṇṇā bu-kāra dha-kārādayo vaṇṇā akkharā ṭhānakaraṇasampadaṃ kaṇṭhatālumuddhadantaoṭṭhanāsikābhedaṃ ṭhānasampadañca akkharuppattisādhakatamajivhāmajjhādikaraṇasampadañca ahāpentena aparihāpentena vattabbāti yojanā. Kasmā idameva daḷhaṃ katvā vuttanti āha ‘‘ekavaṇṇavināsenā’’tiādi. Hi-saddo yasmā-padatthe, yasmā ekassāpi vaṇṇassa vināsena anuccāraṇena vā duruccāraṇena vā pabbajjā na ruhati, tasmā evaṃ vuttanti adhippāyo.
૨૪૭૦. યદિ સિદ્ધાતિ સાસઙ્કવચનેન ઉભતોઉચ્ચારણસુદ્ધિયા દુક્કરત્તં દીપેત્વા ‘‘અપ્પમત્તેહિ ભવિતબ્બ’’ન્તિ ઉભિન્નં આચરિયન્તેવાસિકાનં અનુસિટ્ઠિ દિન્ના હોતિ. સરણગમનતોવાતિ અવધારણેન સામણેરપબ્બજ્જા ઉપસમ્પદા વિય ઞત્તિચતુત્થેન કમ્મેન ન હોતિ, ઇદાનિપિ સરણગમનેનેવ સિજ્ઝતીતિ દીપેતિ. હિ-સદ્દો પસિદ્ધિયં. યથાહ –
2470.Yadi siddhāti sāsaṅkavacanena ubhatouccāraṇasuddhiyā dukkarattaṃ dīpetvā ‘‘appamattehi bhavitabba’’nti ubhinnaṃ ācariyantevāsikānaṃ anusiṭṭhi dinnā hoti. Saraṇagamanatovāti avadhāraṇena sāmaṇerapabbajjā upasampadā viya ñatticatutthena kammena na hoti, idānipi saraṇagamaneneva sijjhatīti dīpeti. Hi-saddo pasiddhiyaṃ. Yathāha –
‘‘યસ્મા સરણગમનેન ઉપસમ્પદા પરતો પટિક્ખિત્તા, તસ્મા સા એતરહિ સરણગમનમત્તેનેવ ન રુહતિ. સામણેરસ્સ પબ્બજ્જા પન યસ્મા પરતોપિ ‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઇમેહિ તીહિ સરણગમનેહિ સામણેરપબ્બજ્જ’ન્તિ (મહાવ॰ ૧૦૫) અનુઞ્ઞાતા એવ, તસ્મા સા એતરહિપિ સરણગમનમત્તેનેવ રુહતી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૪).
‘‘Yasmā saraṇagamanena upasampadā parato paṭikkhittā, tasmā sā etarahi saraṇagamanamatteneva na ruhati. Sāmaṇerassa pabbajjā pana yasmā paratopi ‘anujānāmi, bhikkhave, imehi tīhi saraṇagamanehi sāmaṇerapabbajja’nti (mahāva. 105) anuññātā eva, tasmā sā etarahipi saraṇagamanamatteneva ruhatī’’ti (mahāva. aṭṭha. 34).
સરણગમનતો એવ પબ્બજ્જા યદિપિ કિઞ્ચાપિ સિદ્ધા નિપ્ફન્ના, તથાપિ અસ્સ સામણેરસ્સ ‘‘ઇદઞ્ચિદઞ્ચ મયા પૂરેતબ્બં સીલ’’ન્તિ ઞત્વા પરિપૂરણત્થાય ભિક્ખુના દસ સીલાનિ દાતબ્બાનીતિ યોજના. યથાહ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સામણેરાનં દસ સિક્ખાપદાનિ, તેસુ ચ સામણેરેહિ સિક્ખિતું. પાણાતિપાતા વેરમણી’’તિઆદિ (મહાવ॰ ૧૦૬).
Saraṇagamanato eva pabbajjā yadipi kiñcāpi siddhā nipphannā, tathāpi assa sāmaṇerassa ‘‘idañcidañca mayā pūretabbaṃ sīla’’nti ñatvā paripūraṇatthāya bhikkhunā dasa sīlāni dātabbānīti yojanā. Yathāha ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sāmaṇerānaṃ dasa sikkhāpadāni, tesu ca sāmaṇerehi sikkhituṃ. Pāṇātipātā veramaṇī’’tiādi (mahāva. 106).
પબ્બજ્જાકથાવણ્ણના.
Pabbajjākathāvaṇṇanā.
૨૪૭૧. ઉપજ્ઝાયન્તિ વજ્જાવજ્જે ઉપનિજ્ઝાયતીતિ ઉપજ્ઝાયો, તં, ભગવતા વુત્તેહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પરિપુણ્ણદસવસ્સો પુગ્ગલો. નિવાસેત્વા ચ પારુપિત્વા ચ સિરસિ અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા અત્તનો અભિમુખે ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા ‘‘ઉપજ્ઝાયો મે, ભન્તે, હોહી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા આયાચનાય કતાય ‘‘સાહુ, લહુ, ઓપાયિકં, પટિરૂપં, પાસાદિકેન સમ્પાદેહી’’તિ ઇમેસુ પઞ્ચસુ પદેસુ અઞ્ઞતરં કાયેન વા વાચાય વા ઉભયેન વા વિઞ્ઞાપેત્વા તસ્મિં સમ્પટિચ્છિતે પિતુટ્ઠાને ઠત્વા અત્રજમિવ તં ગહેત્વા વજ્જાવજ્જં ઉપપરિક્ખિત્વા દોસેન નિગ્ગણ્હિત્વા સદ્ધિવિહારિકે સિક્ખાપેન્તો ઉપજ્ઝાયો નામ.
2471.Upajjhāyanti vajjāvajje upanijjhāyatīti upajjhāyo, taṃ, bhagavatā vuttehi aṅgehi samannāgato paripuṇṇadasavasso puggalo. Nivāsetvā ca pārupitvā ca sirasi añjaliṃ paggahetvā attano abhimukhe ukkuṭikaṃ nisīditvā ‘‘upajjhāyo me, bhante, hohī’’ti tikkhattuṃ vatvā āyācanāya katāya ‘‘sāhu, lahu, opāyikaṃ, paṭirūpaṃ, pāsādikena sampādehī’’ti imesu pañcasu padesu aññataraṃ kāyena vā vācāya vā ubhayena vā viññāpetvā tasmiṃ sampaṭicchite pituṭṭhāne ṭhatvā atrajamiva taṃ gahetvā vajjāvajjaṃ upaparikkhitvā dosena niggaṇhitvā saddhivihārike sikkhāpento upajjhāyo nāma.
વિજ્જાસિપ્પં, આચારસમાચારં વા સિક્ખિતુકામેહિ આદરેન ચરિતબ્બો ઉપટ્ઠાતબ્બોતિ આચરિયો, તં, ઉપજ્ઝાયે વુત્તલક્ખણસમન્નાગતોયેવ પુગ્ગલો. વુત્તનયેનેવ નિસીદિત્વા ‘‘આચરિયો મે, ભન્તે, હોહિ, આયસ્મતો નિસ્સાય વચ્છામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા આયાચનાય કતાય ‘‘સાહૂ’’તિઆદીસુ પઞ્ચસુ અઞ્ઞતરં વત્વા તસ્મિં સમ્પટિચ્છિતે પિતુટ્ઠાને ઠત્વા પુત્તટ્ઠાનિયં અન્તેવાસિં સિક્ખાપેન્તો આચરિયો નામ.
Vijjāsippaṃ, ācārasamācāraṃ vā sikkhitukāmehi ādarena caritabbo upaṭṭhātabboti ācariyo, taṃ, upajjhāye vuttalakkhaṇasamannāgatoyeva puggalo. Vuttanayeneva nisīditvā ‘‘ācariyo me, bhante, hohi, āyasmato nissāya vacchāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā āyācanāya katāya ‘‘sāhū’’tiādīsu pañcasu aññataraṃ vatvā tasmiṃ sampaṭicchite pituṭṭhāne ṭhatvā puttaṭṭhāniyaṃ antevāsiṃ sikkhāpento ācariyo nāma.
એત્થ ચ સાહૂતિ સાધુ. લહૂતિ અગરુ, મમ તુય્હં ઉપજ્ઝાયભાવે ભારિયં નત્થીતિ અત્થો. ઓપાયિકન્તિ ઉપાયપટિસંયુત્તં, તં ઉપજ્ઝાયગ્ગહણં ઇમિના ઉપાયેન ત્વં મે ઇતો પટ્ઠાય ભારો જાતોસીતિ વુત્તં હોતિ. પટિરૂપન્તિ અનુરૂપં તે ઉપજ્ઝાયગ્ગહણન્તિ અત્થો. પાસાદિકેનાતિ પસાદાવહેન કાયવચીપયોગેન. સમ્પાદેહીતિ તિવિધં સિક્ખં નિપ્ફાદેહીતિ અત્થો. કાયેન વાતિ હત્થમુદ્દાદિં દસ્સેન્તો કાયેન વા. નામવિસેસં વિના પૂરેતબ્બવત્તાનં સમતાય ઉભોપિ એકતો વુત્તા.
Ettha ca sāhūti sādhu. Lahūti agaru, mama tuyhaṃ upajjhāyabhāve bhāriyaṃ natthīti attho. Opāyikanti upāyapaṭisaṃyuttaṃ, taṃ upajjhāyaggahaṇaṃ iminā upāyena tvaṃ me ito paṭṭhāya bhāro jātosīti vuttaṃ hoti. Paṭirūpanti anurūpaṃ te upajjhāyaggahaṇanti attho. Pāsādikenāti pasādāvahena kāyavacīpayogena. Sampādehīti tividhaṃ sikkhaṃ nipphādehīti attho. Kāyena vāti hatthamuddādiṃ dassento kāyena vā. Nāmavisesaṃ vinā pūretabbavattānaṃ samatāya ubhopi ekato vuttā.
એતાનિ વત્તાનિ ઉપજ્ઝાયસ્સ સદ્ધિવિહારિકેન, આચરિયસ્સ અન્તેવાસિકેનાપિ એવમેવ કાતબ્બાનેવાતિ. વસતાતિ વસન્તેન. પિયસીલેનાતિ પિયં સીલમેતસ્સાતિ પિયસીલો, તેન, સીલં પરિપૂરિતુકામેનાતિ વુત્તં હોતિ.
Etāni vattāni upajjhāyassa saddhivihārikena, ācariyassa antevāsikenāpi evameva kātabbānevāti. Vasatāti vasantena. Piyasīlenāti piyaṃ sīlametassāti piyasīlo, tena, sīlaṃ paripūritukāmenāti vuttaṃ hoti.
૨૪૭૨-૩. આસનં પઞ્ઞપેતબ્બન્તિ એત્થ ‘‘કાલસ્સેવ વુટ્ઠાય ઉપાહના ઓમુઞ્ચિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા’’તિ (મહાવ॰ ૬૬) વુત્તા પુબ્બકિરિયા વત્તબ્બા. આસનં પઞ્ઞપેતબ્બન્તિ દન્તકટ્ઠખાદનટ્ઠાનં સમ્મજ્જિત્વા નિસીદનત્થાય આસનં પઞ્ઞપેતબ્બં. ઇમિના ચ યાગુપાનટ્ઠાનાદીસુપિ આસનાનિ પઞ્ઞપેતબ્બાનેવાતિ દસ્સિતં હોતિ.
2472-3.Āsanaṃ paññapetabbanti ettha ‘‘kālasseva vuṭṭhāya upāhanā omuñcitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā’’ti (mahāva. 66) vuttā pubbakiriyā vattabbā. Āsanaṃ paññapetabbanti dantakaṭṭhakhādanaṭṭhānaṃ sammajjitvā nisīdanatthāya āsanaṃ paññapetabbaṃ. Iminā ca yāgupānaṭṭhānādīsupi āsanāni paññapetabbānevāti dassitaṃ hoti.
દન્તકટ્ઠં દાતબ્બન્તિ મહન્તં, મજ્ઝિમં, ખુદ્દકન્તિ તીણિ દન્તકટ્ઠાનિ ઉપનેત્વા તતો યં તીણિ દિવસાનિ ગણ્હાતિ, ચતુત્થદિવસતો પટ્ઠાય તાદિસમેવ દાતબ્બં. સચે અનિયમં કત્વા યં વા તં વા ગણ્હાતિ, અથ યાદિસં લભતિ, તાદિસં દાતબ્બં.
Dantakaṭṭhaṃ dātabbanti mahantaṃ, majjhimaṃ, khuddakanti tīṇi dantakaṭṭhāni upanetvā tato yaṃ tīṇi divasāni gaṇhāti, catutthadivasato paṭṭhāya tādisameva dātabbaṃ. Sace aniyamaṃ katvā yaṃ vā taṃ vā gaṇhāti, atha yādisaṃ labhati, tādisaṃ dātabbaṃ.
મુખોદકં દાતબ્બન્તિ મુખધોવનોદકં મુખોદકન્તિ મજ્ઝેપદલોપીસમાસો, તં દેન્તેન સીતઞ્ચ ઉણ્હઞ્ચ ઉદકં ઉપનેત્વા તતો યં તીણિ દિવસાનિ વળઞ્જેતિ, ચતુત્થદિવસતો પટ્ઠાય તાદિસમેવ મુખધોવનોદકં દાતબ્બં. સચે અનિયમં કત્વા યં વા તં વા ગણ્હાતિ, અથ યાદિસં લભતિ, તાદિસં દાતબ્બં. સચે દુવિધમ્પિ વળઞ્જેતિ, દુવિધમ્પિ ઉપનેતબ્બં. ‘‘મુખોદકં મુખધોવનટ્ઠાને ઠપેત્વા અવસેસટ્ઠાનાનિ સમ્મજ્જિતબ્બાનિ. સમ્મજ્જન્તેન ચ વચ્ચકુટિતો પટ્ઠાય સમ્મજ્જિતબ્બં. થેરે વચ્ચકુટિં ગતે પરિવેણં સમ્મજ્જિતબ્બં, એવં પરિવેણં અસુઞ્ઞં હોતી’’તિ અટ્ઠકથાયં (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૬૪ અત્થતો સમાનં) વુત્તનયેનેવ સમ્મજ્જિતબ્બં.
Mukhodakaṃ dātabbanti mukhadhovanodakaṃ mukhodakanti majjhepadalopīsamāso, taṃ dentena sītañca uṇhañca udakaṃ upanetvā tato yaṃ tīṇi divasāni vaḷañjeti, catutthadivasato paṭṭhāya tādisameva mukhadhovanodakaṃ dātabbaṃ. Sace aniyamaṃ katvā yaṃ vā taṃ vā gaṇhāti, atha yādisaṃ labhati, tādisaṃ dātabbaṃ. Sace duvidhampi vaḷañjeti, duvidhampi upanetabbaṃ. ‘‘Mukhodakaṃ mukhadhovanaṭṭhāne ṭhapetvā avasesaṭṭhānāni sammajjitabbāni. Sammajjantena ca vaccakuṭito paṭṭhāya sammajjitabbaṃ. There vaccakuṭiṃ gate pariveṇaṃ sammajjitabbaṃ, evaṃ pariveṇaṃ asuññaṃ hotī’’ti aṭṭhakathāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 64 atthato samānaṃ) vuttanayeneva sammajjitabbaṃ.
તતો ઉત્તરિં કત્તબ્બં દસ્સેતુમાહ ‘‘તસ્સ કાલેના’’તિઆદિ. તસ્સાતિ ઉપજ્ઝાયસ્સ વા આચરિયસ્સ વા. કાલેનાતિ યાગુપાનકાલે. ઇધાપિ ‘‘આસનં પઞ્ઞપેતબ્બ’’ન્તિ સેસો. યથાહ ‘‘થેરે વચ્ચકુટિતો અનિક્ખન્તેયેવ આસનં પઞ્ઞપેતબ્બં. સરીરકિચ્ચં કત્વા આગન્ત્વા તસ્મિં નિસિન્નસ્સ ‘સચે યાગુ હોતી’તિઆદિના નયેન વુત્તં વત્તં કાતબ્બ’’ન્તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૬૪).
Tato uttariṃ kattabbaṃ dassetumāha ‘‘tassa kālenā’’tiādi. Tassāti upajjhāyassa vā ācariyassa vā. Kālenāti yāgupānakāle. Idhāpi ‘‘āsanaṃ paññapetabba’’nti seso. Yathāha ‘‘there vaccakuṭito anikkhanteyeva āsanaṃ paññapetabbaṃ. Sarīrakiccaṃ katvā āgantvā tasmiṃ nisinnassa ‘sace yāgu hotī’tiādinā nayena vuttaṃ vattaṃ kātabba’’nti (mahāva. aṭṭha. 64).
યાગુ તસ્સુપનેતબ્બાતિ એત્થ ‘‘ભાજનં ધોવિત્વા’’તિ સેસો. યથાહ – ‘‘ભાજનં ધોવિત્વા યાગુ ઉપનામેતબ્બા’’તિ (મહાવ॰ ૬૬). સઙ્ઘતો વાતિ સલાકાદિવસેન સઙ્ઘતો લબ્ભમાના વા. કુલતોપિ વાતિ ઉપાસકાદિકુલતો વા.
Yāgu tassupanetabbāti ettha ‘‘bhājanaṃ dhovitvā’’ti seso. Yathāha – ‘‘bhājanaṃ dhovitvā yāgu upanāmetabbā’’ti (mahāva. 66). Saṅghato vāti salākādivasena saṅghato labbhamānā vā. Kulatopi vāti upāsakādikulato vā.
‘‘પત્તે વત્તઞ્ચ કાતબ્બ’’ન્તિ ઇદં ‘‘યાગું પીતસ્સ ઉદકં દત્વા ભાજનં પટિગ્ગહેત્વા નીચં કત્વા સાધુકં અપ્પટિઘંસન્તેન ધોવિત્વા પટિસામેતબ્બં, ઉપજ્ઝાયમ્હિ વુટ્ઠિતે આસનં ઉદ્ધરિતબ્બં . સચે સો દેસો ઉક્લાપો હોતિ, સો દેસો સમ્મજ્જિતબ્બો’’તિ (મહાવ॰ ૬૬) આગતવત્તં સન્ધાયાહ. દિવા ભુત્તપત્તેપિ કાતબ્બં એતેનેવ દસ્સિતં હોતિ.
‘‘Patte vattañca kātabba’’nti idaṃ ‘‘yāguṃ pītassa udakaṃ datvā bhājanaṃ paṭiggahetvā nīcaṃ katvā sādhukaṃ appaṭighaṃsantena dhovitvā paṭisāmetabbaṃ, upajjhāyamhi vuṭṭhite āsanaṃ uddharitabbaṃ . Sace so deso uklāpo hoti, so deso sammajjitabbo’’ti (mahāva. 66) āgatavattaṃ sandhāyāha. Divā bhuttapattepi kātabbaṃ eteneva dassitaṃ hoti.
વત્તં ‘‘ગામપ્પવેસને’’તિ ઇદં ‘‘સચે ઉપજ્ઝાયો ગામં પવિસિતુકામો હોતિ, નિવાસનં દાતબ્બં, પટિનિવાસનં પટિગ્ગહેતબ્બ’’ન્તિઆદિનયપ્પવત્તં (મહાવ॰ ૬૬) વત્તં સન્ધાયાહ. ‘‘કાતબ્બ’’ન્તિ ઇદં સબ્બપદેહિ યોજેતબ્બં.
Vattaṃ ‘‘gāmappavesane’’ti idaṃ ‘‘sace upajjhāyo gāmaṃ pavisitukāmo hoti, nivāsanaṃ dātabbaṃ, paṭinivāsanaṃ paṭiggahetabba’’ntiādinayappavattaṃ (mahāva. 66) vattaṃ sandhāyāha. ‘‘Kātabba’’nti idaṃ sabbapadehi yojetabbaṃ.
૨૪૭૪. ચીવરે યાનિ વત્તાનીતિ ગામં પવિસિતુકામસ્સ ચીવરદાને, પટિનિવત્તસ્સ ચીવરગ્ગહણસઙ્ઘરણપટિસામનેસુ મહેસિના યાનિ વત્તાનિ વુત્તાનિ, તાનિ ચ કાતબ્બાનિ. સેનાસને તથાતિ ‘‘યસ્મિં વિહારે ઉપજ્ઝાયો વિહરતી’’તિઆદિના (મહાવ॰ ૬૬) વુત્તનયેન ‘‘સેનાસને કત્તબ્બ’’ન્તિ દસ્સિતં સેનાસનવત્તઞ્ચ.
2474.Cīvare yāni vattānīti gāmaṃ pavisitukāmassa cīvaradāne, paṭinivattassa cīvaraggahaṇasaṅgharaṇapaṭisāmanesu mahesinā yāni vattāni vuttāni, tāni ca kātabbāni. Senāsane tathāti ‘‘yasmiṃ vihāre upajjhāyo viharatī’’tiādinā (mahāva. 66) vuttanayena ‘‘senāsane kattabba’’nti dassitaṃ senāsanavattañca.
પાદપીઠકથલિકાદીસુ તથાતિ યોજના. ઉપજ્ઝાયે ગામતો પટિનિવત્તે ચ જન્તાઘરે ચ ‘‘પાદોદકં પાદપીઠં પાદકથલિકં ઉપનિક્ખિપિતબ્બ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૬૬) એવમાગતં વત્તઞ્ચ કાતબ્બં. આદિ-સદ્દેન ‘‘ઉપજ્ઝાયો પાનીયેન પુચ્છિતબ્બો’’તિઆદિવત્તં (મહાવ॰ ૬૬) સઙ્ગણ્હાતિ.
Pādapīṭhakathalikādīsu tathāti yojanā. Upajjhāye gāmato paṭinivatte ca jantāghare ca ‘‘pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ upanikkhipitabba’’nti (mahāva. 66) evamāgataṃ vattañca kātabbaṃ. Ādi-saddena ‘‘upajjhāyo pānīyena pucchitabbo’’tiādivattaṃ (mahāva. 66) saṅgaṇhāti.
૨૪૭૫. એવં સબ્બત્થ વત્તેસુ પાટિયેક્કં દસ્સિયમાનેસુ પપઞ્ચોતિ ખન્ધકં ઓલોકેત્વા સુખગ્ગહણત્થાય ગણનં દસ્સેતુકામો આહ ‘‘એવમાદીની’’તિઆદિ. રોગતો વુટ્ઠાનાગમનન્તાનીતિ આચરિયુપજ્ઝાયાનં રોગતો વુટ્ઠાનાગમનપરિયોસાનાનિ. સત્તતિંસસતં સિયુન્તિ સત્તતિંસાધિકસતવત્તાનીતિ અત્થો.
2475. Evaṃ sabbattha vattesu pāṭiyekkaṃ dassiyamānesu papañcoti khandhakaṃ oloketvā sukhaggahaṇatthāya gaṇanaṃ dassetukāmo āha ‘‘evamādīnī’’tiādi. Rogato vuṭṭhānāgamanantānīti ācariyupajjhāyānaṃ rogato vuṭṭhānāgamanapariyosānāni. Sattatiṃsasataṃ siyunti sattatiṃsādhikasatavattānīti attho.
તાનિ પન વત્તાનિ ખન્ધકપાળિયા (મહાવ॰ ૬૬) આગતક્કમેન એવં યથાવુત્તગણનાય સમાનેતબ્બાનિ – દન્તકટ્ઠદાનં, મુખોદકદાનં, આસનપઞ્ઞાપનં, સચે યાગુ હોતિ, ભાજનં ધોવિત્વા યાગુયા ઉપનામનં, યાગું પીતસ્સ ઉદકં દત્વા ભાજનં પટિગ્ગહેત્વા નીચં કત્વા સાધુકં અપ્પટિઘંસન્તેન ધોવિત્વા પટિસામનં, ઉપજ્ઝાયમ્હિ વુટ્ઠિતે આસનસ્સ ઉદ્ધરણં, સચે સો દેસો ઉક્લાપો હોતિ, તસ્સ સમ્મજ્જનં, સચે ઉપજ્ઝાયો ગામં પવિસિતુકામો હોતિ, તસ્સ નિવાસનદાનં, પટિનિવાસનપટિગ્ગહણં, કાયબન્ધનદાનં, સગુણં કત્વા સઙ્ઘાટિદાનં, ધોવિત્વા સોદકપત્તસ્સ દાનં, સચે ઉપજ્ઝાયો પચ્છાસમણં આકઙ્ખતિ, તિમણ્ડલં પટિચ્છાદેન્તેન પરિમણ્ડલં નિવાસેત્વા કાયબન્ધનં બન્ધિત્વા સગુણં કત્વા સઙ્ઘાટિયો પારુપિત્વા ગણ્ઠિકં પરિમુઞ્ચિત્વા ધોવિત્વા પત્તં ગહેત્વા ઉપજ્ઝાયસ્સ પચ્છાસમણેન ગમનં, નાતિદૂરનચ્ચાસન્ને ગમનં, પત્તપરિયાપન્નસ્સ પટિગ્ગહણં, ન ઉપજ્ઝાયસ્સ ભણમાનસ્સ અન્તરન્તરા કથાઓપાતનં, ઉપજ્ઝાયસ્સ આપત્તિસામન્તા ભણમાનસ્સ ચ નિવારણં, નિવત્તન્તેન પઠમતરં આગન્ત્વા આસનપઞ્ઞાપનં, પાદોદકપાદપીઠપાદકથલિકાનં ઉપનિક્ખિપનં, પચ્ચુગ્ગન્ત્વા પત્તચીવરપટિગ્ગહણં, પટિનિવાસનદાનં, નિવાસનપટિગ્ગહણં, સચે ચીવરં સિન્નં હોતિ, મુહુત્તં ઉણ્હે ઓતાપનં, નેવ ઉણ્હે ચીવરસ્સ નિદહનં, મજ્ઝે યથા ભઙ્ગો ન હોતિ, એવં ચતુરઙ્ગુલં કણ્ણં ઉસ્સારેત્વા ચીવરસ્સ સઙ્ઘરણં, ઓભોગે કાયબન્ધનસ્સ કરણં, સચે પિણ્ડપાતો હોતિ, ઉપજ્ઝાયો ચ ભુઞ્જિતુકામો હોતિ, ઉદકં દત્વા પિણ્ડપાતસ્સ ઉપનામનં, ઉપજ્ઝાયસ્સ પાનીયેન પુચ્છનં, ભુત્તાવિસ્સ ઉદકં દત્વા પત્તં પટિગ્ગહેત્વા નીચં કત્વા સાધુકં અપ્પટિઘંસન્તેન ધોવિત્વા વોદકં કત્વા મુહુત્તં ઉણ્હે ઓતાપનં, ન ચ ઉણ્હે પત્તસ્સ નિદહનં, પત્તચીવરં નિક્ખિપિતબ્બં –
Tāni pana vattāni khandhakapāḷiyā (mahāva. 66) āgatakkamena evaṃ yathāvuttagaṇanāya samānetabbāni – dantakaṭṭhadānaṃ, mukhodakadānaṃ, āsanapaññāpanaṃ, sace yāgu hoti, bhājanaṃ dhovitvā yāguyā upanāmanaṃ, yāguṃ pītassa udakaṃ datvā bhājanaṃ paṭiggahetvā nīcaṃ katvā sādhukaṃ appaṭighaṃsantena dhovitvā paṭisāmanaṃ, upajjhāyamhi vuṭṭhite āsanassa uddharaṇaṃ, sace so deso uklāpo hoti, tassa sammajjanaṃ, sace upajjhāyo gāmaṃ pavisitukāmo hoti, tassa nivāsanadānaṃ, paṭinivāsanapaṭiggahaṇaṃ, kāyabandhanadānaṃ, saguṇaṃ katvā saṅghāṭidānaṃ, dhovitvā sodakapattassa dānaṃ, sace upajjhāyo pacchāsamaṇaṃ ākaṅkhati, timaṇḍalaṃ paṭicchādentena parimaṇḍalaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā saguṇaṃ katvā saṅghāṭiyo pārupitvā gaṇṭhikaṃ parimuñcitvā dhovitvā pattaṃ gahetvā upajjhāyassa pacchāsamaṇena gamanaṃ, nātidūranaccāsanne gamanaṃ, pattapariyāpannassa paṭiggahaṇaṃ, na upajjhāyassa bhaṇamānassa antarantarā kathāopātanaṃ, upajjhāyassa āpattisāmantā bhaṇamānassa ca nivāraṇaṃ, nivattantena paṭhamataraṃ āgantvā āsanapaññāpanaṃ, pādodakapādapīṭhapādakathalikānaṃ upanikkhipanaṃ, paccuggantvā pattacīvarapaṭiggahaṇaṃ, paṭinivāsanadānaṃ, nivāsanapaṭiggahaṇaṃ, sace cīvaraṃ sinnaṃ hoti, muhuttaṃ uṇhe otāpanaṃ, neva uṇhe cīvarassa nidahanaṃ, majjhe yathā bhaṅgo na hoti, evaṃ caturaṅgulaṃ kaṇṇaṃ ussāretvā cīvarassa saṅgharaṇaṃ, obhoge kāyabandhanassa karaṇaṃ, sace piṇḍapāto hoti, upajjhāyo ca bhuñjitukāmo hoti, udakaṃ datvā piṇḍapātassa upanāmanaṃ, upajjhāyassa pānīyena pucchanaṃ, bhuttāvissa udakaṃ datvā pattaṃ paṭiggahetvā nīcaṃ katvā sādhukaṃ appaṭighaṃsantena dhovitvā vodakaṃ katvā muhuttaṃ uṇhe otāpanaṃ, na ca uṇhe pattassa nidahanaṃ, pattacīvaraṃ nikkhipitabbaṃ –
પત્તં નિક્ખિપન્તેન એકેન હત્થેન પત્તં ગહેત્વા એકેન હત્થેન હેટ્ઠામઞ્ચં વા હેટ્ઠાપીઠં વા પરામસિત્વા પત્તસ્સ નિક્ખિપનં, ન ચ અનન્તરહિતાય ભૂમિયા પત્તસ્સ નિક્ખિપનં, ચીવરં નિક્ખિપન્તેન એકેન હત્થેન ચીવરં ગહેત્વા એકેન હત્થેન ચીવરવંસં વા ચીવરરજ્જું વા પમજ્જિત્વા પારતો અન્તં ઓરતો ભોગં કત્વા ચીવરસ્સ નિક્ખિપનં, ઉપજ્ઝાયમ્હિ વુટ્ઠિતે આસનસ્સ ઉદ્ધરણં, પાદોદકપાદપીઠપાદકથલિકાનં પટિસામનં, સચે સો દેસો ઉક્લાપો હોતિ, તસ્સ સમ્મજ્જનં, સચે ઉપજ્ઝાયો ન્હાયિતુકામો હોતિ, ન્હાનસ્સ પટિયાદનં, સચે સીતેન અત્થો હોતિ, સીતસ્સ સચે ઉણ્હેન અત્થો હોતિ, ઉણ્હસ્સ પટિયાદનં, સચે ઉપજ્ઝાયો જન્તાઘરં પવિસિતુકામો હોતિ, ચુણ્ણસ્સ સન્નયનં, મત્તિકાતેમનં, જન્તાઘરપીઠં આદાય ઉપજ્ઝાયસ્સ પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો ગન્ત્વા જન્તાઘરપીઠં દત્વા ચીવરં પટિગ્ગહેત્વા એકમન્તં નિક્ખિપનં, ચુણ્ણદાનં, મત્તિકાદાનં, સચે ઉસ્સહતિ, જન્તાઘરં પવિસિતબ્બં –
Pattaṃ nikkhipantena ekena hatthena pattaṃ gahetvā ekena hatthena heṭṭhāmañcaṃ vā heṭṭhāpīṭhaṃ vā parāmasitvā pattassa nikkhipanaṃ, na ca anantarahitāya bhūmiyā pattassa nikkhipanaṃ, cīvaraṃ nikkhipantena ekena hatthena cīvaraṃ gahetvā ekena hatthena cīvaravaṃsaṃ vā cīvararajjuṃ vā pamajjitvā pārato antaṃ orato bhogaṃ katvā cīvarassa nikkhipanaṃ, upajjhāyamhi vuṭṭhite āsanassa uddharaṇaṃ, pādodakapādapīṭhapādakathalikānaṃ paṭisāmanaṃ, sace so deso uklāpo hoti, tassa sammajjanaṃ, sace upajjhāyo nhāyitukāmo hoti, nhānassa paṭiyādanaṃ, sace sītena attho hoti, sītassa sace uṇhena attho hoti, uṇhassa paṭiyādanaṃ, sace upajjhāyo jantāgharaṃ pavisitukāmo hoti, cuṇṇassa sannayanaṃ, mattikātemanaṃ, jantāgharapīṭhaṃ ādāya upajjhāyassa piṭṭhito piṭṭhito gantvā jantāgharapīṭhaṃ datvā cīvaraṃ paṭiggahetvā ekamantaṃ nikkhipanaṃ, cuṇṇadānaṃ, mattikādānaṃ, sace ussahati, jantāgharaṃ pavisitabbaṃ –