Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૯. પબ્બતરાજસુત્તં
9. Pabbatarājasuttaṃ
૪૯. ‘‘હિમવન્તં, ભિક્ખવે, પબ્બતરાજં નિસ્સાય મહાસાલા તીહિ વડ્ઢીહિ વડ્ઢન્તિ. કતમાહિ તીહિ? સાખાપત્તપલાસેન વડ્ઢન્તિ, તચપપટિકાય વડ્ઢન્તિ , ફેગ્ગુસારેન વડ્ઢન્તિ. હિમવન્તં, ભિક્ખવે, પબ્બતરાજં નિસ્સાય મહાસાલા ઇમાહિ તીહિ વડ્ઢીહિ વડ્ઢન્તિ.
49. ‘‘Himavantaṃ, bhikkhave, pabbatarājaṃ nissāya mahāsālā tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhanti. Katamāhi tīhi? Sākhāpattapalāsena vaḍḍhanti, tacapapaṭikāya vaḍḍhanti , pheggusārena vaḍḍhanti. Himavantaṃ, bhikkhave, pabbatarājaṃ nissāya mahāsālā imāhi tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhanti.
‘‘એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, સદ્ધં કુલપતિં નિસ્સાય અન્તો જનો તીહિ વડ્ઢીહિ વડ્ઢતિ. કતમાહિ તીહિ? સદ્ધાય વડ્ઢતિ, સીલેન વડ્ઢતિ, પઞ્ઞાય વડ્ઢતિ. સદ્ધં, ભિક્ખવે, કુલપતિં નિસ્સાય અન્તો જનો ઇમાહિ તીહિ વડ્ઢીહિ વડ્ઢતી’’તિ.
‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, saddhaṃ kulapatiṃ nissāya anto jano tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhati. Katamāhi tīhi? Saddhāya vaḍḍhati, sīlena vaḍḍhati, paññāya vaḍḍhati. Saddhaṃ, bhikkhave, kulapatiṃ nissāya anto jano imāhi tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhatī’’ti.
‘‘યથાપિ પબ્બતો સેલો, અરઞ્ઞસ્મિં બ્રહાવને;
‘‘Yathāpi pabbato selo, araññasmiṃ brahāvane;
તં રુક્ખા ઉપનિસ્સાય, વડ્ઢન્તે તે વનપ્પતી.
Taṃ rukkhā upanissāya, vaḍḍhante te vanappatī.
‘‘તથેવ સીલસમ્પન્નં, સદ્ધં કુલપતિં ઇધ;
‘‘Tatheva sīlasampannaṃ, saddhaṃ kulapatiṃ idha;
ઉપનિસ્સાય વડ્ઢન્તિ, પુત્તદારા ચ બન્ધવા;
Upanissāya vaḍḍhanti, puttadārā ca bandhavā;
અમચ્ચા ઞાતિસઙ્ઘા ચ, યે ચસ્સ અનુજીવિનો.
Amaccā ñātisaṅghā ca, ye cassa anujīvino.
‘‘ત્યાસ્સ સીલવતો સીલં, ચાગં સુચરિતાનિ ચ;
‘‘Tyāssa sīlavato sīlaṃ, cāgaṃ sucaritāni ca;
‘‘ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, મગ્ગં સુગતિગામિનં;
‘‘Idha dhammaṃ caritvāna, maggaṃ sugatigāminaṃ;
નન્દિનો દેવલોકસ્મિં, મોદન્તિ કામકામિનો’’તિ. નવમં;
Nandino devalokasmiṃ, modanti kāmakāmino’’ti. navamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯. પબ્બતરાજસુત્તવણ્ણના • 9. Pabbatarājasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. પબ્બતરાજસુત્તવણ્ણના • 9. Pabbatarājasuttavaṇṇanā