Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    7-12. பச்சனீயபட்டா²னவண்ணனா

    7-12. Paccanīyapaṭṭhānavaṇṇanā

    1. இதா³னி குஸலாதீ³னங் பதா³னங் படிக்கே²பவஸேன த⁴ம்மானங் பச்சனீயதாய லத்³த⁴னாமங் பச்சனீயபட்டா²னங் த³ஸ்ஸேதுங் நகுஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச நகுஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜதி ஹேதுபச்சயாதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² நகுஸலங் த⁴ம்மங் படிச்சாதி குஸலஸ்ஸ பச்சயபா⁴வங் வாரேதி. நகுஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜதீதி குஸலஸ்ஸ உப்பத்திங் வாரேதி, தஸ்மா ‘‘அகுஸலாப்³யாகதங் ஏகங் க²ந்த⁴ங் படிச்ச அகுஸலாப்³யாகதா தயோ க²ந்தா⁴ சித்தஸமுட்டா²னஞ்ச ரூப’’ந்தி ஏவமாதி³னா நயேனெத்த² பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங். தஸ்மிங் தஸ்மிங் பச்சயே லத்³த⁴க³ணனா பன பாளியங் வுத்தாயேவ. யேபி வாரா ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனா, தேபி தத்தே²வ த³ஸ்ஸிதா. தஸ்மா ஸப்³ப³மெத்த² ஹெட்டா² வுத்தனயானுஸாரேன பாளிங் உபபரிக்கி²த்வா வேதி³தப்³ப³ங். யதா² செத்த², ஏவங் து³கபட்டா²னே, து³கதிகபட்டா²னே, திகது³கபட்டா²னே திகதிகபட்டா²னே, து³கது³கபட்டா²னே ச.

    1. Idāni kusalādīnaṃ padānaṃ paṭikkhepavasena dhammānaṃ paccanīyatāya laddhanāmaṃ paccanīyapaṭṭhānaṃ dassetuṃ nakusalaṃ dhammaṃ paṭicca nakusalo dhammo uppajjati hetupaccayātiādi āraddhaṃ. Tattha nakusalaṃ dhammaṃ paṭiccāti kusalassa paccayabhāvaṃ vāreti. Nakusalo dhammo uppajjatīti kusalassa uppattiṃ vāreti, tasmā ‘‘akusalābyākataṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca akusalābyākatā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpa’’nti evamādinā nayenettha pañhaṃ vissajjitabbaṃ. Tasmiṃ tasmiṃ paccaye laddhagaṇanā pana pāḷiyaṃ vuttāyeva. Yepi vārā sadisavissajjanā, tepi tattheva dassitā. Tasmā sabbamettha heṭṭhā vuttanayānusārena pāḷiṃ upaparikkhitvā veditabbaṃ. Yathā cettha, evaṃ dukapaṭṭhāne, dukatikapaṭṭhāne, tikadukapaṭṭhāne tikatikapaṭṭhāne, dukadukapaṭṭhāne ca.

    எத்தாவதா –

    Ettāvatā –

    திகஞ்ச பட்டா²னவரங் து³குத்தமங்,

    Tikañca paṭṭhānavaraṃ dukuttamaṃ,

    து³கங் திகஞ்சேவ திகங் து³கஞ்ச;

    Dukaṃ tikañceva tikaṃ dukañca;

    திகங் திகஞ்சேவ, து³கங் து³கஞ்ச,

    Tikaṃ tikañceva, dukaṃ dukañca,

    ச² பச்சனீயம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி. –

    Cha paccanīyamhi nayā sugambhīrāti. –

    அட்ட²கதா²யங் வுத்தகா³தா²ய தீ³பிதா. த⁴ம்மபச்சனீயபட்டா²னே ச² நயா நித்³தி³ட்டா² ஹொந்தி. பச்சயவஸேன பனெத்த² ஏகேகஸ்மிங் பட்டா²னே அனுலோமாத³யோ சத்தாரோ சத்தாரோ நயாதி ஏகேன பரியாயேன சதுவீஸதினயபடிமண்டி³தங் பச்சனீயபட்டா²னஞ்ஞேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    Aṭṭhakathāyaṃ vuttagāthāya dīpitā. Dhammapaccanīyapaṭṭhāne cha nayā niddiṭṭhā honti. Paccayavasena panettha ekekasmiṃ paṭṭhāne anulomādayo cattāro cattāro nayāti ekena pariyāyena catuvīsatinayapaṭimaṇḍitaṃ paccanīyapaṭṭhānaññeva veditabbaṃ.

    பச்சனீயபட்டா²னவண்ணனா.

    Paccanīyapaṭṭhānavaṇṇanā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact