Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૨૨૧. પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથા

    221. Pacchimavikappanupagacīvarādikathā

    ૩૫૮. અથ ખો ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘યાનિ તાનિ ભગવતા અનુઞ્ઞાતાનિ તિચીવરન્તિ વા વસ્સિકસાટિકાતિ વા નિસીદનન્તિ વા પચ્ચત્થરણન્તિ વા કણ્ડુપ્પટિચ્છાદીતિ વા મુખપુઞ્છનચોળન્તિ વા પરિક્ખારચોળન્તિ વા, સબ્બાનિ તાનિ અધિટ્ઠાતબ્બાનિ નુ ખો, ઉદાહુ, વિકપ્પેતબ્બાની’’તિ? ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, તિચીવરં અધિટ્ઠાતું ન વિકપ્પેતું; વસ્સિકસાટિકં વસ્સાનં ચાતુમાસં અધિટ્ઠાતું, તતો પરં વિકપ્પેતું; નિસીદનં અધિટ્ઠાતું ન વિકપ્પેતું; પચ્ચત્થરણં અધિટ્ઠાતું ન વિકપ્પેતું; કણ્ડુપ્પટિચ્છાદિં યાવઆબાધા અધિટ્ઠાતું તતો પરં વિકપ્પેતું; મુખપુઞ્છનચોળં અધિટ્ઠાતું ન વિકપ્પેતું; પરિક્ખારચોળં અધિટ્ઠાતું ન વિકપ્પેતુન્તિ.

    358. Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘yāni tāni bhagavatā anuññātāni ticīvaranti vā vassikasāṭikāti vā nisīdananti vā paccattharaṇanti vā kaṇḍuppaṭicchādīti vā mukhapuñchanacoḷanti vā parikkhāracoḷanti vā, sabbāni tāni adhiṭṭhātabbāni nu kho, udāhu, vikappetabbānī’’ti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; vassikasāṭikaṃ vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ, tato paraṃ vikappetuṃ; nisīdanaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; paccattharaṇaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; kaṇḍuppaṭicchādiṃ yāvaābādhā adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetuṃ; mukhapuñchanacoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetunti.

    અથ ખો ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘કિત્તકં પચ્છિમં નુ ખો ચીવરં વિકપ્પેતબ્બ’’ન્તિ? ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આયામેન અટ્ઠઙ્ગુલં સુગતઙ્ગુલેન ચતુરઙ્ગુલવિત્થતં પચ્છિમં ચીવરં વિકપ્પેતુન્તિ.

    Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kittakaṃ pacchimaṃ nu kho cīvaraṃ vikappetabba’’nti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, āyāmena aṭṭhaṅgulaṃ sugataṅgulena caturaṅgulavitthataṃ pacchimaṃ cīvaraṃ vikappetunti.

    ૩૫૯. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મતો મહાકસ્સપસ્સ પંસુકૂલકતો ગરુકો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સુત્તલૂખં કાતુન્તિ. વિકણ્ણો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, વિકણ્ણં ઉદ્ધરિતુન્તિ. સુત્તા ઓકિરિયન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અનુવાતં પરિભણ્ડં આરોપેતુન્તિ.

    359. Tena kho pana samayena āyasmato mahākassapassa paṃsukūlakato garuko hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, suttalūkhaṃ kātunti. Vikaṇṇo hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, vikaṇṇaṃ uddharitunti. Suttā okiriyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, anuvātaṃ paribhaṇḍaṃ āropetunti.

    તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘાટિયા પત્તા લુજ્જન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અટ્ઠપદકં કાતુન્તિ.

    Tena kho pana samayena saṅghāṭiyā pattā lujjanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, aṭṭhapadakaṃ kātunti.

    ૩૬૦. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો તિચીવરે કયિરમાને સબ્બં છિન્નકં નપ્પહોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દ્વે છિન્નકાનિ એકં અચ્છિન્નકન્તિ.

    360. Tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno ticīvare kayiramāne sabbaṃ chinnakaṃ nappahoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, dve chinnakāni ekaṃ acchinnakanti.

    દ્વે છિન્નકાનિ એકં અચ્છિન્નકં નપ્પહોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દ્વે અચ્છિન્નકાનિ એકં છિન્નકન્તિ.

    Dve chinnakāni ekaṃ acchinnakaṃ nappahoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, dve acchinnakāni ekaṃ chinnakanti.

    દ્વે અચ્છિન્નકાનિ એકં છિન્નકં નપ્પહોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અન્વાધિકમ્પિ આરોપેતું, ન ચ, ભિક્ખવે, સબ્બં અચ્છિન્નકં ધારેતબ્બં. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.

    Dve acchinnakāni ekaṃ chinnakaṃ nappahoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, anvādhikampi āropetuṃ, na ca, bhikkhave, sabbaṃ acchinnakaṃ dhāretabbaṃ. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassāti.

    ૩૬૧. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો બહું ચીવરં ઉપ્પન્નં હોતિ. સો ચ તં ચીવરં માતાપિતૂનં દાતુકામો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. માતાપિતરોતિ 1 ખો, ભિક્ખવે, દદમાને 2 કિં વદેય્યામ? અનુજાનામિ , ભિક્ખવે, માતાપિતૂનં દાતું. ન ચ, ભિક્ખવે, સદ્ધાદેય્યં વિનિપાતેતબ્બં. યો વિનિપાતેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.

    361. Tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno bahuṃ cīvaraṃ uppannaṃ hoti. So ca taṃ cīvaraṃ mātāpitūnaṃ dātukāmo hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Mātāpitaroti 3 kho, bhikkhave, dadamāne 4 kiṃ vadeyyāma? Anujānāmi , bhikkhave, mātāpitūnaṃ dātuṃ. Na ca, bhikkhave, saddhādeyyaṃ vinipātetabbaṃ. Yo vinipāteyya, āpatti dukkaṭassāti.

    ૩૬૨. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ અન્ધવને ચીવરં નિક્ખિપિત્વા સન્તરુત્તરેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિ. ચોરા તં ચીવરં અવહરિંસુ. સો ભિક્ખુ દુચ્ચોળો હોતિ લૂખચીવરો. ભિક્ખૂ એવમાહંસુ – ‘‘કિસ્સ ત્વં, આવુસો, દુચ્ચોળો લૂખચીવરોસી’’તિ? ‘‘ઇધાહં 5, આવુસો, અન્ધવને ચીવરં નિક્ખિપિત્વા સન્તરુત્તરેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિં. ચોરા તં ચીવરં અવહરિંસુ. તેનાહં દુચ્ચોળો લૂખચીવરો’’તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ન, ભિક્ખવે, સન્તરુત્તરેન ગામો પવિસિતબ્બો. યો પવિસેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.

    362. Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu andhavane cīvaraṃ nikkhipitvā santaruttarena gāmaṃ piṇḍāya pāvisi. Corā taṃ cīvaraṃ avahariṃsu. So bhikkhu duccoḷo hoti lūkhacīvaro. Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘kissa tvaṃ, āvuso, duccoḷo lūkhacīvarosī’’ti? ‘‘Idhāhaṃ 6, āvuso, andhavane cīvaraṃ nikkhipitvā santaruttarena gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ. Corā taṃ cīvaraṃ avahariṃsu. Tenāhaṃ duccoḷo lūkhacīvaro’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, santaruttarena gāmo pavisitabbo. Yo paviseyya, āpatti dukkaṭassāti.

    તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા આનન્દો અસ્સતિયા સન્તરુત્તરેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિ. ભિક્ખૂ આયસ્મન્તં આનન્દં એતદવોચું – ‘‘નનુ , આવુસો આનન્દ, ભગવતા પઞ્ઞત્તં – ‘ન સન્તરુત્તરેન ગામો પવિસિતબ્બો’તિ? કિસ્સ ત્વં, આવુસો આનન્દ, સન્તરુત્તરેન ગામં પવિટ્ઠો’’તિ? ‘‘સચ્ચં, આવુસો, ભગવતા પઞ્ઞત્તં – ‘ન સન્તરુત્તરેન ગામો પવિસિતબ્બો’તિ. અપિ ચાહં અસ્સતિયા પવિટ્ઠો’’તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું.

    Tena kho pana samayena āyasmā ānando assatiyā santaruttarena gāmaṃ piṇḍāya pāvisi. Bhikkhū āyasmantaṃ ānandaṃ etadavocuṃ – ‘‘nanu , āvuso ānanda, bhagavatā paññattaṃ – ‘na santaruttarena gāmo pavisitabbo’ti? Kissa tvaṃ, āvuso ānanda, santaruttarena gāmaṃ paviṭṭho’’ti? ‘‘Saccaṃ, āvuso, bhagavatā paññattaṃ – ‘na santaruttarena gāmo pavisitabbo’ti. Api cāhaṃ assatiyā paviṭṭho’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ.

    પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, પચ્ચયા સઙ્ઘાટિયા નિક્ખેપાય – ગિલાનો વા હોતિ, વસ્સિકસઙ્કેતં વા હોતિ, નદીપારં ગન્તું વા હોતિ, અગ્ગળગુત્તિવિહારો વા હોતિ, અત્થતકથિનં વા હોતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ પચ્ચયા સઙ્ઘાટિયા નિક્ખેપાય.

    Pañcime, bhikkhave, paccayā saṅghāṭiyā nikkhepāya – gilāno vā hoti, vassikasaṅketaṃ vā hoti, nadīpāraṃ gantuṃ vā hoti, aggaḷaguttivihāro vā hoti, atthatakathinaṃ vā hoti. Ime kho, bhikkhave, pañca paccayā saṅghāṭiyā nikkhepāya.

    પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, પચ્ચયા ઉત્તરાસઙ્ગસ્સ નિક્ખેપાય…પે॰… અન્તરવાસકસ્સ નિક્ખેપાય – ગિલાનો વા હોતિ, વસ્સિકસઙ્કેતં વા હોતિ, નદીપારં ગન્તું વા હોતિ, અગ્ગળગુત્તિવિહારો વા હોતિ, અત્થતકથિનં વા હોતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ પચ્ચયા ઉત્તરાસઙ્ગસ્સ અન્તરવાસકસ્સ નિક્ખેપાય.

    Pañcime, bhikkhave, paccayā uttarāsaṅgassa nikkhepāya…pe… antaravāsakassa nikkhepāya – gilāno vā hoti, vassikasaṅketaṃ vā hoti, nadīpāraṃ gantuṃ vā hoti, aggaḷaguttivihāro vā hoti, atthatakathinaṃ vā hoti. Ime kho, bhikkhave, pañca paccayā uttarāsaṅgassa antaravāsakassa nikkhepāya.

    પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, પચ્ચયા વસ્સિકસાટિકાય નિક્ખેપાય – ગિલાનો વા હોતિ, નિસ્સીમં ગન્તું વા હોતિ, નદીપારં ગન્તું વા હોતિ, અગ્ગળગુત્તિવિહારો વા હોતિ, વસ્સિકસાટિકા અકતા વા હોતિ વિપ્પકતા વા. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ પચ્ચયા વસ્સિકસાટિકાય નિક્ખેપાયાતિ.

    Pañcime, bhikkhave, paccayā vassikasāṭikāya nikkhepāya – gilāno vā hoti, nissīmaṃ gantuṃ vā hoti, nadīpāraṃ gantuṃ vā hoti, aggaḷaguttivihāro vā hoti, vassikasāṭikā akatā vā hoti vippakatā vā. Ime kho, bhikkhave, pañca paccayā vassikasāṭikāya nikkhepāyāti.

    પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથા નિટ્ઠિતા.

    Pacchimavikappanupagacīvarādikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. માતાપિતૂનં ખો (સી॰)
    2. વદમાનો (ક॰), વદમાને (?)
    3. mātāpitūnaṃ kho (sī.)
    4. vadamāno (ka.), vadamāne (?)
    5. સો અહં (કત્થચિ)
    6. so ahaṃ (katthaci)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથા • Pacchimavikappanupagacīvarādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથાવણ્ણના • Pacchimavikappanupagacīvarādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / નિસીદનાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Nisīdanādianujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચીવરરજનકથાદિવણ્ણના • Cīvararajanakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૨૧. પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથા • 221. Pacchimavikappanupagacīvarādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact