Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૨૧. પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથા

    221. Pacchimavikappanupagacīvarādikathā

    ૩૫૯. કતપંસુકૂલોતિ કતો પંસુકૂલો. ઇમિના ‘‘પંસુકૂલતો’’તિ પદસ્સ વિસેસનપરપદત્તં દસ્સેતિ. અગ્ગળારોપનેનાતિ અગ્ગળસ્સ આરોપનેન. ‘‘સુત્તેનેવા’’તિ એત્થ એવસદ્દેન પિલોતિકં નિવત્તેતિ. અઞ્છિત્વા અઞ્છિત્વાતિ આકડ્ઢિત્વા આકડ્ઢિત્વા. અભિધાતુ હિ આકડ્ઢનત્થો. ‘‘સઙ્ઘાટિકોણો દીઘો’’તિ ઇમિના વિકણ્ણોતિ એત્થ વિસમો કણ્ણો વિકણ્ણોતિ કત્વા કણ્ણસદ્દસ્સ કોણત્થં દસ્સેતિ. તતોતિ ગળનતો. લુજ્જન્તીતિ વલિં ગણ્હન્તિ. અટ્ઠપદકન્તિ પદસ્સ અટ્ઠપદેન સિબ્બિતં અટ્ઠપદકન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અટ્ઠપદકચ્છિન્નેન પત્તમુખં સિબ્બિતુ’’ન્તિ. તત્થ અટ્ઠપદકચ્છિન્નેન પત્તમુખં સિબ્બિતુન્તિ અટ્ઠપદલિખનેન તત્થ તત્થ ગબ્ભં દસ્સેત્વા પત્તમુખં સિબ્બિતું. ‘‘અટ્ઠપદકચ્છન્નેના’’તિપિ પાઠો, અટ્ઠફલકાકારેનાતિ અત્થો.

    359.Katapaṃsukūloti kato paṃsukūlo. Iminā ‘‘paṃsukūlato’’ti padassa visesanaparapadattaṃ dasseti. Aggaḷāropanenāti aggaḷassa āropanena. ‘‘Suttenevā’’ti ettha evasaddena pilotikaṃ nivatteti. Añchitvā añchitvāti ākaḍḍhitvā ākaḍḍhitvā. Abhidhātu hi ākaḍḍhanattho. ‘‘Saṅghāṭikoṇo dīgho’’ti iminā vikaṇṇoti ettha visamo kaṇṇo vikaṇṇoti katvā kaṇṇasaddassa koṇatthaṃ dasseti. Tatoti gaḷanato. Lujjantīti valiṃ gaṇhanti. Aṭṭhapadakanti padassa aṭṭhapadena sibbitaṃ aṭṭhapadakanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘aṭṭhapadakacchinnena pattamukhaṃ sibbitu’’nti. Tattha aṭṭhapadakacchinnena pattamukhaṃ sibbitunti aṭṭhapadalikhanena tattha tattha gabbhaṃ dassetvā pattamukhaṃ sibbituṃ. ‘‘Aṭṭhapadakacchannenā’’tipi pāṭho, aṭṭhaphalakākārenāti attho.

    ૩૬૦. ‘‘આગન્તુકપત્તમ્પિ દાતુ’’ન્તિ ઇમિના અન્વાદિકન્તિ પદસ્સ અનુપચ્છા આગન્તુકભાવેન દીયતીતિ અન્વાદિકન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ચતુત્થક્ખરેનપિ પાઠો, અનુપચ્છા આગન્તુકભાવેન ધીયતિ ઠપીયતીતિ અન્વાધિકન્તિ કાતબ્બો. ઇદં પનાતિ અન્વાધિકં પન.

    360. ‘‘Āgantukapattampi dātu’’nti iminā anvādikanti padassa anupacchā āgantukabhāvena dīyatīti anvādikanti vacanatthaṃ dasseti. Catutthakkharenapi pāṭho, anupacchā āgantukabhāvena dhīyati ṭhapīyatīti anvādhikanti kātabbo. Idaṃ panāti anvādhikaṃ pana.

    ૩૬૧. સેસઞાતીનન્તિ માતાપિતૂહિ સેસઞાતીનં. વિનિપાતેતિયેવાતિ વિનસ્સન્તો નિપાતેતિયેવ.

    361.Sesañātīnanti mātāpitūhi sesañātīnaṃ. Vinipātetiyevāti vinassanto nipātetiyeva.

    ૩૬૨. ‘‘વસ્સિકો’’તિ સઙ્કેતીયતિ ગણ્હીયતીતિ વસ્સિકસઙ્કેતન્તિ વુત્તે ચત્તારો માસાતિ આહ ‘‘ચત્તારો માસે’’તિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. આરઞ્ઞકસ્સ ભિક્ખુનોતિ સમ્બન્ધો. તેનાતિ આરઞ્ઞકેન ભિક્ખુના.

    362. ‘‘Vassiko’’ti saṅketīyati gaṇhīyatīti vassikasaṅketanti vutte cattāro māsāti āha ‘‘cattāro māse’’ti. ti saccaṃ, yasmā vā. Āraññakassa bhikkhunoti sambandho. Tenāti āraññakena bhikkhunā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૨૧. પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથા • 221. Pacchimavikappanupagacīvarādikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથા • Pacchimavikappanupagacīvarādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પચ્છિમવિકપ્પનુપગચીવરાદિકથાવણ્ણના • Pacchimavikappanupagacīvarādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / નિસીદનાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Nisīdanādianujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચીવરરજનકથાદિવણ્ણના • Cīvararajanakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact