Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ૩. પાચિત્તિયાદિપઞ્હા

    3. Pācittiyādipañhā

    ૪૮૧.

    481.

    અધિટ્ઠિતં રજનાય રત્તં;

    Adhiṭṭhitaṃ rajanāya rattaṃ;

    કપ્પકતમ્પિ સન્તં;

    Kappakatampi santaṃ;

    પરિભુઞ્જન્તસ્સ આપત્તિ;

    Paribhuñjantassa āpatti;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    અત્થઙ્ગતે સૂરિયે ભિક્ખુ મંસાનિ ખાદતિ;

    Atthaṅgate sūriye bhikkhu maṃsāni khādati;

    ન ઉમ્મત્તકો ન ચ પન ખિત્તચિત્તો;

    Na ummattako na ca pana khittacitto;

    ન ચાપિ સો વેદનાટ્ટો ભવેય્ય;

    Na cāpi so vedanāṭṭo bhaveyya;

    ન ચસ્સ હોતિ આપત્તિ;

    Na cassa hoti āpatti;

    સો ચ ધમ્મો સુગતેન દેસિતો;

    So ca dhammo sugatena desito;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ન રત્તચિત્તો ન ચ પન થેય્યચિત્તો;

    Na rattacitto na ca pana theyyacitto;

    ન ચાપિ સો પરં મરણાય ચેતયિ;

    Na cāpi so paraṃ maraṇāya cetayi;

    સલાકં દેન્તસ્સ હોતિ છેજ્જં;

    Salākaṃ dentassa hoti chejjaṃ;

    પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ થુલ્લચ્ચયં;

    Paṭiggaṇhantassa thullaccayaṃ;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ન ચાપિ આરઞ્ઞકં સાસઙ્કસમ્મતં;

    Na cāpi āraññakaṃ sāsaṅkasammataṃ;

    ન ચાપિ સઙ્ઘેન સમ્મુતિ દિન્ના;

    Na cāpi saṅghena sammuti dinnā;

    ન ચસ્સ કથિનં અત્થતં તત્થેવ;

    Na cassa kathinaṃ atthataṃ tattheva;

    ચીવરં નિક્ખિપિત્વા ગચ્છેય્ય અડ્ઢયોજનં;

    Cīvaraṃ nikkhipitvā gaccheyya aḍḍhayojanaṃ;

    તત્થેવ અરુણં ઉગ્ગચ્છન્તસ્સ અનાપત્તિ;

    Tattheva aruṇaṃ uggacchantassa anāpatti;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    કાયિકાનિ ન વાચસિકાનિ;

    Kāyikāni na vācasikāni;

    સબ્બાનિ નાનાવત્થુકાનિ;

    Sabbāni nānāvatthukāni;

    અપુબ્બં અચરિમં આપજ્જેય્ય એકતો;

    Apubbaṃ acarimaṃ āpajjeyya ekato;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    વાચસિકાનિ ન કાયિકાનિ;

    Vācasikāni na kāyikāni;

    સબ્બાનિ નાનાવત્થુકાનિ;

    Sabbāni nānāvatthukāni;

    અપુબ્બં અચરિમં આપજ્જેય્ય એકતો;

    Apubbaṃ acarimaṃ āpajjeyya ekato;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    તિસ્સિત્થિયો મેથુનં તં ન સેવે;

    Tissitthiyo methunaṃ taṃ na seve;

    તયો પુરિસે તયો અનરિયપણ્ડકે;

    Tayo purise tayo anariyapaṇḍake;

    ન ચાચરે મેથુનં બ્યઞ્જનસ્મિં;

    Na cācare methunaṃ byañjanasmiṃ;

    છેજ્જં સિયા મેથુનધમ્મપચ્ચયા;

    Chejjaṃ siyā methunadhammapaccayā;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    માતરં ચીવરં યાચે, નો ચ સઙ્ઘે 1 પરિણતં;

    Mātaraṃ cīvaraṃ yāce, no ca saṅghe 2 pariṇataṃ;

    કેનસ્સ હોતિ આપત્તિ, અનાપત્તિ ચ ઞાતકે;

    Kenassa hoti āpatti, anāpatti ca ñātake;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    કુદ્ધો આરાધકો હોતિ, કુદ્ધો હોતિ ગરહિયો;

    Kuddho ārādhako hoti, kuddho hoti garahiyo;

    અથ કો નામ સો ધમ્મો, યેન કુદ્ધો પસંસિયો;

    Atha ko nāma so dhammo, yena kuddho pasaṃsiyo;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    તુટ્ઠો આરાધકો હોતિ, તુટ્ઠો હોતિ ગરહિયો;

    Tuṭṭho ārādhako hoti, tuṭṭho hoti garahiyo;

    અથ કો નામ સો ધમ્મો, યેન તુટ્ઠો ગરહિયો;

    Atha ko nāma so dhammo, yena tuṭṭho garahiyo;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    સઙ્ઘાદિસેસં થુલ્લચ્ચયં;

    Saṅghādisesaṃ thullaccayaṃ;

    પાચિત્તિયં પાટિદેસનીયં;

    Pācittiyaṃ pāṭidesanīyaṃ;

    દુક્કટં આપજ્જેય્ય એકતો;

    Dukkaṭaṃ āpajjeyya ekato;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ઉભો પરિપુણ્ણવીસતિવસ્સા;

    Ubho paripuṇṇavīsativassā;

    ઉભિન્નં એકુપજ્ઝાયો;

    Ubhinnaṃ ekupajjhāyo;

    એકાચરિયો એકા કમ્મવાચા;

    Ekācariyo ekā kammavācā;

    એકો ઉપસમ્પન્નો એકો અનુપસમ્પન્નો;

    Eko upasampanno eko anupasampanno;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    અકપ્પકતં નાપિ રજનાય રત્તં;

    Akappakataṃ nāpi rajanāya rattaṃ;

    તેન નિવત્થો યેન કામં વજેય્ય;

    Tena nivattho yena kāmaṃ vajeyya;

    ન ચસ્સ હોતિ આપત્તિ;

    Na cassa hoti āpatti;

    સો ચ ધમ્મો સુગતેન દેસિતો;

    So ca dhammo sugatena desito;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ન દેતિ ન પટિગ્ગણ્હાતિ, પટિગ્ગહો તેન ન વિજ્જતિ;

    Na deti na paṭiggaṇhāti, paṭiggaho tena na vijjati;

    આપજ્જતિ ગરુકં ન લહુકં, તઞ્ચ પરિભોગપચ્ચયા;

    Āpajjati garukaṃ na lahukaṃ, tañca paribhogapaccayā;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ન દેતિ ન પટિગ્ગણ્હાતિ, પટિગ્ગહો તેન ન વિજ્જતિ;

    Na deti na paṭiggaṇhāti, paṭiggaho tena na vijjati;

    આપજ્જતિ લહુકં ન ગરુકં, તઞ્ચ પરિભોગપચ્ચયા;

    Āpajjati lahukaṃ na garukaṃ, tañca paribhogapaccayā;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    આપજ્જતિ ગરુકં સાવસેસં;

    Āpajjati garukaṃ sāvasesaṃ;

    છાદેતિ અનાદરિયં પટિચ્ચ;

    Chādeti anādariyaṃ paṭicca;

    ન ભિક્ખુની નો ચ ફુસેય્ય વજ્જં;

    Na bhikkhunī no ca phuseyya vajjaṃ;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    સેદમોચનગાથા નિટ્ઠિતા.

    Sedamocanagāthā niṭṭhitā.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અસંવાસો અવિસ્સજ્જિ, દસ ચ અનુક્ખિત્તકો;

    Asaṃvāso avissajji, dasa ca anukkhittako;

    ઉપેતિ ધમ્મં ઉબ્ભક્ખકં, તતો સઞ્ઞાચિકા ચ દ્વે.

    Upeti dhammaṃ ubbhakkhakaṃ, tato saññācikā ca dve.

    ન કાયિકઞ્ચ ગરુકં, ન કાયિકં ન વાચસિકં 3;

    Na kāyikañca garukaṃ, na kāyikaṃ na vācasikaṃ 4;

    અનાલપન્તો સિક્ખા ચ, ઉભો ચ ચતુરો જના.

    Anālapanto sikkhā ca, ubho ca caturo janā.

    ઇત્થી તેલઞ્ચ નિસ્સગ્ગિ, ભિક્ખુ ચ પદવીતિયો;

    Itthī telañca nissaggi, bhikkhu ca padavītiyo;

    નિવત્થો ચ ન ચ ઞત્તિ, ન માતરં પિતરં હને.

    Nivattho ca na ca ñatti, na mātaraṃ pitaraṃ hane.

    અચોદયિત્વા ચોદયિત્વા, છિન્દન્તં સચ્ચમેવ ચ;

    Acodayitvā codayitvā, chindantaṃ saccameva ca;

    અધિટ્ઠિતઞ્ચત્થઙ્ગતે, ન રત્તં ન ચારઞ્ઞકં.

    Adhiṭṭhitañcatthaṅgate, na rattaṃ na cāraññakaṃ.

    કાયિકા વાચસિકા ચ, તિસ્સિત્થી ચાપિ માતરં;

    Kāyikā vācasikā ca, tissitthī cāpi mātaraṃ;

    કુદ્ધો આરાધકો તુટ્ઠો, સઙ્ઘાદિસેસા ચ ઉભો.

    Kuddho ārādhako tuṭṭho, saṅghādisesā ca ubho.

    અકપ્પકતં ન દેતિ, ન દેતાપજ્જતી ગરું;

    Akappakataṃ na deti, na detāpajjatī garuṃ;

    સેદમોચનિકા ગાથા, પઞ્હા વિઞ્ઞૂહિ વિભાવિતાતિ 5.

    Sedamocanikā gāthā, pañhā viññūhi vibhāvitāti 6.







    Footnotes:
    1. નો સંઘસ્સ (ક॰), નો ચ સંઘસ્સ (સ્યા॰), નો ચે સંઘસ્સ (સી॰)
    2. no saṃghassa (ka.), no ca saṃghassa (syā.), no ce saṃghassa (sī.)
    3. ન કાયિકં સુનાસિતં (સ્યા॰)
    4. na kāyikaṃ sunāsitaṃ (syā.)
    5. વિઞ્ઞૂવિભાવિતા (સી॰ સ્યા॰)
    6. viññūvibhāvitā (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / (૩) પાચિત્તિયાદિપઞ્હાવણ્ણના • (3) Pācittiyādipañhāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પારાજિકાદિપઞ્હવણ્ણના • Pārājikādipañhavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પાચિત્તિયાદિપઞ્હાવણ્ણના • Pācittiyādipañhāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પારાજિકાદિપઞ્હાવણ્ણના • Pārājikādipañhāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / (૩) પાચિત્તિયાદિપઞ્હાવણ્ણના • (3) Pācittiyādipañhāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact