Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    પાચિત્તિયકથાવણ્ણના

    Pācittiyakathāvaṇṇanā

    ૨૧૨૯-૩૦. એવં તિંસ નિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયાનિ દસ્સેત્વા ઇદાનિ સુદ્ધપાચિત્તિયાનિ દસ્સેતુમાહ ‘‘લસુણ’’ન્તિઆદિ. લસુણન્તિ એત્થ ઇતિ-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો. ‘‘લસુણં’’ઇતિ ભણ્ડિકં વુત્તં અટ્ઠકથાયં (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯૩-૭૯૫). ચતુપઞ્ચમિઞ્જાદિપ્પભેદં ભણ્ડિકં લસુણં નામ, ન તતો ઊનં. તેનાહ ‘‘ન એકદ્વિતિમિઞ્જક’’ન્તિ. પક્કલસુણતો, સીહળદીપસમ્ભવતો ચ વિસેસમાહ ‘‘આમકં માગધંયેવા’’તિ. મગધેસુ જાતં માગધં, ‘‘વુત્ત’’ન્તિ ઇમિના સમ્બન્ધો. યથાહ ‘‘મગધરટ્ઠે જાતલસુણમેવ હિ ઇધ લસુણન્તિ અધિપ્પેત’’ન્તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯૫). તં ‘‘ખાદિસ્સામી’’તિ ગણ્હતીતિ સમ્બન્ધો. વુત્તપ્પકારં પાચિત્તિયઞ્ચ અજ્ઝોહારવસેનાતિ દસ્સેતુમાહ ‘‘અજ્ઝોહારવસેનેવ, પાચિત્તિં પરિદીપયે’’તિ.

    2129-30. Evaṃ tiṃsa nissaggiyapācittiyāni dassetvā idāni suddhapācittiyāni dassetumāha ‘‘lasuṇa’’ntiādi. Lasuṇanti ettha iti-saddo luttaniddiṭṭho. ‘‘Lasuṇaṃ’’iti bhaṇḍikaṃ vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ (pāci. aṭṭha. 793-795). Catupañcamiñjādippabhedaṃ bhaṇḍikaṃ lasuṇaṃ nāma, na tato ūnaṃ. Tenāha ‘‘na ekadvitimiñjaka’’nti. Pakkalasuṇato, sīhaḷadīpasambhavato ca visesamāha ‘‘āmakaṃ māgadhaṃyevā’’ti. Magadhesu jātaṃ māgadhaṃ, ‘‘vutta’’nti iminā sambandho. Yathāha ‘‘magadharaṭṭhe jātalasuṇameva hi idha lasuṇanti adhippeta’’nti (pāci. aṭṭha. 795). Taṃ ‘‘khādissāmī’’ti gaṇhatīti sambandho. Vuttappakāraṃ pācittiyañca ajjhohāravasenāti dassetumāha ‘‘ajjhohāravaseneva, pācittiṃ paridīpaye’’ti.

    ૨૧૩૧. તદેવ વક્ખતિ ‘‘દ્વે તયો’’તિઆદિના. સદ્ધિન્તિ એકતો. સઙ્ખાદિત્વાતિ ગલબિલં અપ્પવેસેત્વા દન્તેહિ સંચુણ્ણિયન્તી ખાદિત્વા. અજ્ઝોહરતિ પરગલં કરોતિ.

    2131. Tadeva vakkhati ‘‘dve tayo’’tiādinā. Saddhinti ekato. Saṅkhāditvāti galabilaṃ appavesetvā dantehi saṃcuṇṇiyantī khāditvā. Ajjhoharati paragalaṃ karoti.

    ૨૧૩૨. તત્થાતિ તસ્મિં ભણ્ડિકલસુણે. ‘‘મિઞ્જાનં ગણનાયા’’તિ ઇમિના અજ્ઝોહારપયોગગણનાયેવ દીપિતા. યથાહ ‘‘ભિન્દિત્વા એકેકં મિઞ્જં ખાદન્તિયા પન પયોગગણનાય પાચિત્તિયાની’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯૫).

    2132.Tatthāti tasmiṃ bhaṇḍikalasuṇe. ‘‘Miñjānaṃ gaṇanāyā’’ti iminā ajjhohārapayogagaṇanāyeva dīpitā. Yathāha ‘‘bhinditvā ekekaṃ miñjaṃ khādantiyā pana payogagaṇanāya pācittiyānī’’ti (pāci. aṭṭha. 795).

    ૨૧૩૩. સભાવતો વટ્ટન્તેવાતિ યોજના.

    2133. Sabhāvato vaṭṭantevāti yojanā.

    ૨૧૩૫. યથાવુત્તપલણ્ડુકાદીનં નાનત્તં દસ્સેતુમાહ ‘‘એકા મિઞ્જા’’તિઆદિ. ઇધ મિઞ્જાનં વસેનેવ નાનત્તં દસ્સિતં. અટ્ઠકથાયં પન વણ્ણવસેનાપિ. યથાહ ‘‘પલણ્ડુકો પણ્ડુવણ્ણો હોતિ. ભઞ્જનકો લોહિતવણ્ણો. હરિતકો હરિતપણ્ણવણ્ણો’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯૭).

    2135. Yathāvuttapalaṇḍukādīnaṃ nānattaṃ dassetumāha ‘‘ekā miñjā’’tiādi. Idha miñjānaṃ vaseneva nānattaṃ dassitaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana vaṇṇavasenāpi. Yathāha ‘‘palaṇḍuko paṇḍuvaṇṇo hoti. Bhañjanako lohitavaṇṇo. Haritako haritapaṇṇavaṇṇo’’ti (pāci. aṭṭha. 797).

    ૨૧૩૬. ‘‘સાળવે ઉત્તરિભઙ્ગકે’’તિ પદચ્છેદો. ‘‘બદરસાળવાદીસૂ’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૯૭) અટ્ઠકથાવચનતો એત્થ બદર-સદ્દો સેસો. બદરસાળવં નામ બદરફલાનિ સુક્ખાપેત્વા ચુણ્ણેત્વા કાતબ્બા ખાદનીયવિકતિ. ઉમ્મત્તિકાદીનન્તિ એત્થ આદિ-સદ્દેન આદિકમ્મિકા ગહિતા. યથાહ ‘‘ઉમ્મત્તિકાય આદિકમ્મિકાયા’’તિ (પાચિ॰ ૭૯૭).

    2136. ‘‘Sāḷave uttaribhaṅgake’’ti padacchedo. ‘‘Badarasāḷavādīsū’’ti (pāci. aṭṭha. 797) aṭṭhakathāvacanato ettha badara-saddo seso. Badarasāḷavaṃ nāma badaraphalāni sukkhāpetvā cuṇṇetvā kātabbā khādanīyavikati. Ummattikādīnanti ettha ādi-saddena ādikammikā gahitā. Yathāha ‘‘ummattikāya ādikammikāyā’’ti (pāci. 797).

    પઠમં.

    Paṭhamaṃ.

    ૨૧૩૭. સમ્બાધેતિ પટિચ્છન્નોકાસે. તસ્સ વિભાગં દસ્સેતુમાહ ‘‘ઉપકચ્છેસુ મુત્તસ્સ કરણેપિ વા’’તિ.

    2137.Sambādheti paṭicchannokāse. Tassa vibhāgaṃ dassetumāha ‘‘upakacchesu muttassa karaṇepi vā’’ti.

    ૨૧૩૮. અસ્સા તથા પાચિત્તીતિ સમ્બન્ધો. ‘‘ન લોમગણનાયા’’તિ ઇમિના ‘‘પયોગગણનાયા’’તિ ઇદમેવ સમત્થયતિ.

    2138. Assā tathā pācittīti sambandho. ‘‘Na lomagaṇanāyā’’ti iminā ‘‘payogagaṇanāyā’’ti idameva samatthayati.

    ૨૧૩૯. આબાધેતિ કણ્ડુઆદિકે રોગે. યથાહ – ‘‘આબાધપચ્ચયાતિ કણ્ડુકચ્છુઆદિઆબાધપચ્ચયા’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૦૧). મગ્ગસંવિધાનસમા મતાતિ ભિક્ખુનિયા સંવિધાય એકદ્ધાનસિક્ખાપદેન સદિસા મતા ઞાતાતિ અત્થો.

    2139.Ābādheti kaṇḍuādike roge. Yathāha – ‘‘ābādhapaccayāti kaṇḍukacchuādiābādhapaccayā’’ti (pāci. aṭṭha. 801). Maggasaṃvidhānasamā matāti bhikkhuniyā saṃvidhāya ekaddhānasikkhāpadena sadisā matā ñātāti attho.

    દુતિયં.

    Dutiyaṃ.

    ૨૧૪૦. પદુમસ્સ વા પુણ્ડરીકસ્સ વા અન્તમસો કેસરેનાપિ કામરાગેન મુત્તકરણસ્સ તલઘાતને મુત્તકરણમ્પિ પહારદાને પાચિત્તિ હોતીતિ યોજના. કેસરેનાપીતિ અપિ-સદ્દેન મહાપદુમપણ્ણેહિ વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ દીપેતિ. યથાહ – ‘‘અન્તમસો ઉપ્પલપત્તેનાપીતિ એત્થ પત્તં તાવ મહન્તં, કેસરેનાપિ પહારં દેન્તિયા આપત્તિયેવા’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૦૩).

    2140. Padumassa vā puṇḍarīkassa vā antamaso kesarenāpi kāmarāgena muttakaraṇassa talaghātane muttakaraṇampi pahāradāne pācitti hotīti yojanā. Kesarenāpīti api-saddena mahāpadumapaṇṇehi vattabbameva natthīti dīpeti. Yathāha – ‘‘antamaso uppalapattenāpīti ettha pattaṃ tāva mahantaṃ, kesarenāpi pahāraṃ dentiyā āpattiyevā’’ti (pāci. aṭṭha. 803).

    ૨૧૪૧. તત્થાતિ તસ્મિં મુત્તકરણતલે.

    2141.Tatthāti tasmiṃ muttakaraṇatale.

    તતિયં.

    Tatiyaṃ.

    ૨૧૪૨. યા પન ભિક્ખુની કામરાગપરેતા કામરાગેન પીળિતા અત્તનો બ્યઞ્જને મુત્તપથે ઉપ્પલપત્તમ્પિ પવેસેતિ, ન વટ્ટતિ પાચિત્તિ હોતીતિ યોજના. પિ-સદ્દેન ‘‘કેસરમત્તમ્પિ પન પવેસેન્તિયા આપત્તિયેવા’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૧૨) અટ્ઠકથા ઉલ્લિઙ્ગિતા.

    2142. Yā pana bhikkhunī kāmarāgaparetā kāmarāgena pīḷitā attano byañjane muttapathe uppalapattampi paveseti, na vaṭṭati pācitti hotīti yojanā. Pi-saddena ‘‘kesaramattampi pana pavesentiyā āpattiyevā’’ti (pāci. aṭṭha. 812) aṭṭhakathā ulliṅgitā.

    ૨૧૪૩-૪. યદ્યેવં ‘‘જતુમટ્ઠકે પાચિત્તિય’’ન્તિ કસ્મા વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઇદં…પે॰… જતુમટ્ઠક’’ન્તિ. ઇદં જતુમટ્ઠકં વત્થુવસેનેવ વુત્તન્તિ ‘‘અથ ખો સા ભિક્ખુની જતુમટ્ઠકં આદિયિત્વા ધોવિતું વિસ્સરિત્વા એકમન્તં છડ્ડેસિ. ભિક્ખુનિયો મક્ખિકાહિ સમ્પરિકિણ્ણં પસ્સિત્વા એવમાહંસુ ‘કસ્સિદં કમ્મ’ન્તિ. સા એવમાહ ‘મય્હિદં કમ્મ’ન્તિ. યા તા ભિક્ખુનિયો અપ્પિચ્છા, તા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ ‘કથઞ્હિ નામ ભિક્ખુની જતુમટ્ઠકં આદિયિસ્સતી’’તિ (પાચિ॰ ૮૦૬) આગતવત્થુવસેનેવ વુત્તં, ન તં વિના અઞ્ઞસ્સ વટ્ટકસ્સ સમ્ભવતોતિ અધિપ્પાયો. જતુમટ્ઠકં નામ જતુના કતો મટ્ઠદણ્ડકો.

    2143-4. Yadyevaṃ ‘‘jatumaṭṭhake pācittiya’’nti kasmā vuttanti āha ‘‘idaṃ…pe… jatumaṭṭhaka’’nti. Idaṃ jatumaṭṭhakaṃ vatthuvaseneva vuttanti ‘‘atha kho sā bhikkhunī jatumaṭṭhakaṃ ādiyitvā dhovituṃ vissaritvā ekamantaṃ chaḍḍesi. Bhikkhuniyo makkhikāhi samparikiṇṇaṃ passitvā evamāhaṃsu ‘kassidaṃ kamma’nti. Sā evamāha ‘mayhidaṃ kamma’nti. Yā tā bhikkhuniyo appicchā, tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti ‘kathañhi nāma bhikkhunī jatumaṭṭhakaṃ ādiyissatī’’ti (pāci. 806) āgatavatthuvaseneva vuttaṃ, na taṃ vinā aññassa vaṭṭakassa sambhavatoti adhippāyo. Jatumaṭṭhakaṃ nāma jatunā kato maṭṭhadaṇḍako.

    દણ્ડન્તિ એત્થ ‘‘યં કિઞ્ચી’’તિ સેસો. યથાહ ‘‘અન્તમસો ઉપ્પલપત્તમ્પિ મુત્તકરણં પવેસેતી’’તિ (પાચિ॰ ૮૦૮). એતમ્પિ ચ અતિમહન્તં, કેસરમત્તમ્પિ પન પવેસેન્તિયા આપત્તિ એવ. એળાલુકન્તિ કક્કારિફલં વા. તસ્મિન્તિ અત્તનો મુત્તકરણે.

    Daṇḍanti ettha ‘‘yaṃ kiñcī’’ti seso. Yathāha ‘‘antamaso uppalapattampi muttakaraṇaṃ pavesetī’’ti (pāci. 808). Etampi ca atimahantaṃ, kesaramattampi pana pavesentiyā āpatti eva. Eḷālukanti kakkāriphalaṃ vā. Tasminti attano muttakaraṇe.

    ૨૧૪૫. આબાધપચ્ચયાતિ મુત્તકરણપ્પદેસે જાતવણાદિમ્હિ વણટ્ઠાનનિરુપનાદિપચ્ચયા.

    2145.Ābādhapaccayāti muttakaraṇappadese jātavaṇādimhi vaṇaṭṭhānanirupanādipaccayā.

    ચતુત્થં.

    Catutthaṃ.

    ૨૧૪૬. અગ્ગપબ્બદ્વયાધિકન્તિ અગ્ગપબ્બદ્વયતો કેસગ્ગમત્તમ્પિ અધિકં. યથાહ ‘‘અન્તમસો કેસગ્ગમત્તમ્પિ અતિક્કામેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૮૧૨). દકસુદ્ધિં કરોન્તિયાતિ મુત્તકરણટ્ઠાને ધોવનં કરોન્તિયા. યથાહ ‘‘ઉદકસુદ્ધિકં નામ મુત્તકરણસ્સ ધોવના વુચ્ચતી’’તિ (પાચિ॰ ૮૧૨).

    2146.Aggapabbadvayādhikanti aggapabbadvayato kesaggamattampi adhikaṃ. Yathāha ‘‘antamaso kesaggamattampi atikkāmeti, āpatti pācittiyassā’’ti (pāci. 812). Dakasuddhiṃ karontiyāti muttakaraṇaṭṭhāne dhovanaṃ karontiyā. Yathāha ‘‘udakasuddhikaṃ nāma muttakaraṇassa dhovanā vuccatī’’ti (pāci. 812).

    ૨૧૪૭. ‘‘તીણી’’તિ ઇમિના એકઙ્ગુલિયા પબ્બદ્વયસ્સ પવેસેત્વા ધોવને દોસાભાવં દીપેતિ. દીઘતોતિ અઙ્ગુલિયા દીઘતો. તીણિ પબ્બાનિ ગમ્ભીરતો મુત્તકરણે પવેસેત્વા ઉદકસુદ્ધિં આદિયન્તિયા પાચિત્તિયં ભવેતિ યોજના.

    2147.‘‘Tīṇī’’ti iminā ekaṅguliyā pabbadvayassa pavesetvā dhovane dosābhāvaṃ dīpeti. Dīghatoti aṅguliyā dīghato. Tīṇi pabbāni gambhīrato muttakaraṇe pavesetvā udakasuddhiṃ ādiyantiyā pācittiyaṃ bhaveti yojanā.

    ૨૧૪૮. તિસ્સો, ચતસ્સો વા અઙ્ગુલિયો એકતો કત્વા વિત્થારેન પવેસને એકપબ્બેપિ પવિટ્ઠે ‘‘દ્વઙ્ગુલપબ્બપરમ’’ન્તિ નિયમિતપ્પમાણાતિક્કમતો આહ ‘‘એકપબ્બમ્પિ યા પના’’તિ. યા પન ભિક્ખુની ચતુન્નં વાપિ અઙ્ગુલીનં તિસ્સન્નં વાપિ અઙ્ગુલીનં એકપબ્બમ્પિ વિત્થારતો પવેસેતિ, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયાતિ યોજના.

    2148. Tisso, catasso vā aṅguliyo ekato katvā vitthārena pavesane ekapabbepi paviṭṭhe ‘‘dvaṅgulapabbaparama’’nti niyamitappamāṇātikkamato āha ‘‘ekapabbampi yā panā’’ti. Yā pana bhikkhunī catunnaṃ vāpi aṅgulīnaṃ tissannaṃ vāpi aṅgulīnaṃ ekapabbampi vitthārato paveseti, tassā pācittiyaṃ siyāti yojanā.

    ૨૧૪૯. ઇતીતિ એવં. સબ્બપ્પકારેનાતિ ગમ્ભીરપવેસનાદિના સબ્બેન પકારેન. અભિબ્યત્તતરં કત્વાતિ સુપાકટતરં કત્વા. અયમત્થોતિ ‘‘એકિસ્સઙ્ગુલિયા તીણી’’તિઆદિના વુત્તો અયમત્થો.

    2149.Itīti evaṃ. Sabbappakārenāti gambhīrapavesanādinā sabbena pakārena. Abhibyattataraṃ katvāti supākaṭataraṃ katvā. Ayamatthoti ‘‘ekissaṅguliyā tīṇī’’tiādinā vutto ayamattho.

    ૨૧૫૦. દ્વઙ્ગુલપબ્બે દોસો નત્થીતિ યોજના. ઉદકસુદ્ધિપચ્ચયે પન સતિપિ ફસ્સસાદિયને યથાવુત્તપરિચ્છેદે અનાપત્તિ. અધિકમ્પીતિ દ્વઙ્ગુલપબ્બતો અધિકમ્પિ. ઉદકસુદ્ધિં કરોન્તિયા દોસો નત્થીતિ યોજના.

    2150. Dvaṅgulapabbe doso natthīti yojanā. Udakasuddhipaccaye pana satipi phassasādiyane yathāvuttaparicchede anāpatti. Adhikampīti dvaṅgulapabbato adhikampi. Udakasuddhiṃ karontiyā doso natthīti yojanā.

    ૨૧૫૧. તથા ઉદકસુદ્ધિં કરોન્તીનં ઉમ્મત્તિકાદીનં અનાપત્તિ પકાસિતાતિ યોજના.

    2151. Tathā udakasuddhiṃ karontīnaṃ ummattikādīnaṃ anāpatti pakāsitāti yojanā.

    પઞ્ચમં.

    Pañcamaṃ.

    ૨૧૫૨. ભુઞ્જતો પન ભિક્ખુસ્સાતિ પઞ્ચન્નં ભોજનાનં અઞ્ઞતરં ભુઞ્જતો ભિક્ખુસ્સ. યથાહ ‘‘ભુઞ્જન્તસ્સાતિ પઞ્ચન્નં ભોજનાનં અઞ્ઞતરં ભોજનં ભુઞ્જન્તસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૮૧૭). પાનીયં વા વિધૂપનં વાતિ વક્ખમાનં પાનીયં, બીજનીયઞ્ચ. ઉપતિટ્ઠેય્યાતિ ‘‘હત્થપાસે તિટ્ઠતી’’તિ (પાચિ॰ ૮૧૭) વચનતો એત્થ ઉપ-સદ્દો હત્થપાસસઙ્ખાતં સમીપં વદતીતિ વેદિતબ્બં.

    2152.Bhuñjato pana bhikkhussāti pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ bhuñjato bhikkhussa. Yathāha ‘‘bhuñjantassāti pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ bhojanaṃ bhuñjantassā’’ti (pāci. 817). Pānīyaṃ vā vidhūpanaṃti vakkhamānaṃ pānīyaṃ, bījanīyañca. Upatiṭṭheyyāti ‘‘hatthapāse tiṭṭhatī’’ti (pāci. 817) vacanato ettha upa-saddo hatthapāsasaṅkhātaṃ samīpaṃ vadatīti veditabbaṃ.

    ૨૧૫૩. વત્થકોણાદિ યા કાચિ ‘‘બીજની’’તિ વુચ્ચતીતિ યોજના, ઇમિના ‘‘બીજનિકિચ્ચં સમ્પાદેસ્સામી’’તિ અધિટ્ઠાય ગહિતચીવરકોણપ્પકારં યં કિઞ્ચિ ‘‘બીજની’’તિ વુચ્ચતીતિ અત્થો.

    2153. Vatthakoṇādi yā kāci ‘‘bījanī’’ti vuccatīti yojanā, iminā ‘‘bījanikiccaṃ sampādessāmī’’ti adhiṭṭhāya gahitacīvarakoṇappakāraṃ yaṃ kiñci ‘‘bījanī’’ti vuccatīti attho.

    ૨૧૫૪. ‘‘અથ ખો સા ભિક્ખુની તસ્સ ભિક્ખુનો ભુઞ્જન્તસ્સ પાનીયેન ચ વિધૂપનેન ચ ઉપતિટ્ઠિત્વા અચ્ચાવદતિ. અથ ખો સો ભિક્ખુ તં ભિક્ખુનિં અપસાદેતિ ‘મા, ભગિનિ, એવરૂપં અકાસિ, નેતં કપ્પતી’તિ. ‘પુબ્બે મં ત્વં એવઞ્ચ એવઞ્ચ કરોસિ, ઇદાનિ એત્તકં ન સહસી’તિ પાનીયથાલકં મત્થકે આસુમ્ભિત્વા વિધૂપનેન પહારં અદાસી’’તિ (પાચિ॰ ૮૧૫) ઇમસ્મિં વત્થુમ્હિ ભિક્ખૂહિ આરોચિતે ‘‘કથઞ્હિ નામ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુની ભિક્ખુસ્સ પહારં દસ્સતી’’તિઆદીનિ (પાચિ॰ ૮૧૫) વત્વા ‘‘યા પન ભિક્ખુની ભિક્ખુસ્સ ભુઞ્જન્તસ્સ પાનીયેન વા વિધૂપનેન વા ઉપતિટ્ઠેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ (પાચિ॰ ૮૧૬) વુત્તત્તા પહારપચ્ચયા નુ ખોતિ આસઙ્કં નિવત્તેતુમાહ ‘‘હત્થપાસે ઇધ ઠાનપચ્ચયાપત્તિ દીપિતા’’તિ. એત્થ ચ આસુમ્ભિત્વાતિ પાતેત્વા. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદે. ‘‘ન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયા ભિક્ખુસ્સ પહારો દાતબ્બો. યા દદેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૪૨૦) ભિક્ખુનિક્ખન્ધકે વુત્તં ગહેત્વા આહ ‘‘પહારપચ્ચયા વુત્તં, ખન્ધકે દુક્કટં વિસુ’’ન્તિ. ઇમિના વુત્તસ્સેવત્થસ્સ કારણં દસ્સિતં હોતિ.

    2154. ‘‘Atha kho sā bhikkhunī tassa bhikkhuno bhuñjantassa pānīyena ca vidhūpanena ca upatiṭṭhitvā accāvadati. Atha kho so bhikkhu taṃ bhikkhuniṃ apasādeti ‘mā, bhagini, evarūpaṃ akāsi, netaṃ kappatī’ti. ‘Pubbe maṃ tvaṃ evañca evañca karosi, idāni ettakaṃ na sahasī’ti pānīyathālakaṃ matthake āsumbhitvā vidhūpanena pahāraṃ adāsī’’ti (pāci. 815) imasmiṃ vatthumhi bhikkhūhi ārocite ‘‘kathañhi nāma, bhikkhave, bhikkhunī bhikkhussa pahāraṃ dassatī’’tiādīni (pāci. 815) vatvā ‘‘yā pana bhikkhunī bhikkhussa bhuñjantassa pānīyena vā vidhūpanena vā upatiṭṭheyya, pācittiya’’nti (pāci. 816) vuttattā pahārapaccayā nu khoti āsaṅkaṃ nivattetumāha ‘‘hatthapāse idha ṭhānapaccayāpatti dīpitā’’ti. Ettha ca āsumbhitvāti pātetvā. Idhāti imasmiṃ sikkhāpade. ‘‘Na, bhikkhave, bhikkhuniyā bhikkhussa pahāro dātabbo. Yā dadeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 420) bhikkhunikkhandhake vuttaṃ gahetvā āha ‘‘pahārapaccayā vuttaṃ, khandhake dukkaṭaṃ visu’’nti. Iminā vuttassevatthassa kāraṇaṃ dassitaṃ hoti.

    ૨૧૫૫. હત્થપાસં જહિત્વાતિ એત્થ ‘‘ભોજનં ભુઞ્જતો’’તિ ચ ખાદનં ખાદતોતિ એત્થ ‘‘હત્થપાસે’’તિ ચ વત્તબ્બં . ભોજનં ભુઞ્જતો હત્થપાસં જહિત્વા ઉપતિટ્ઠન્તિયા વા ખાદનં ખાદતો હત્થપાસે ઉપતિટ્ઠન્તિયા વા હોતિ આપત્તિ દુક્કટન્તિ યોજના.

    2155.Hatthapāsaṃ jahitvāti ettha ‘‘bhojanaṃ bhuñjato’’ti ca khādanaṃ khādatoti ettha ‘‘hatthapāse’’ti ca vattabbaṃ . Bhojanaṃ bhuñjato hatthapāsaṃ jahitvā upatiṭṭhantiyā vā khādanaṃ khādato hatthapāse upatiṭṭhantiyā vā hoti āpatti dukkaṭanti yojanā.

    ૨૧૫૬. દેતીતિ પાનીયં વા સૂપાદિં વા ‘‘ઇમં પિવથ, ઇમિના ભુઞ્જથા’’તિ દેતિ. તાલવણ્ટં ‘‘ઇમિના બીજન્તા ભુઞ્જથા’’તિ દેતિ. દાપેતીતિ અઞ્ઞેન ઉભયમ્પિ દાપેતિ. ઇદં સિક્ખાપદં સમુટ્ઠાનતો એળકલોમેન સમં મતન્તિ યોજના.

    2156.Detīti pānīyaṃ vā sūpādiṃ vā ‘‘imaṃ pivatha, iminā bhuñjathā’’ti deti. Tālavaṇṭaṃ ‘‘iminā bījantā bhuñjathā’’ti deti. Dāpetīti aññena ubhayampi dāpeti. Idaṃ sikkhāpadaṃ samuṭṭhānato eḷakalomena samaṃ matanti yojanā.

    છટ્ઠં.

    Chaṭṭhaṃ.

    ૨૧૫૭. વિઞ્ઞત્વાતિ સયં વિઞ્ઞત્વા, અઞ્ઞાય વા વિઞ્ઞાપેત્વા. ‘‘વિઞ્ઞત્વા વા વિઞ્ઞાપેત્વા વા’’તિ (પાચિ॰ ૮૨૧) હિ સિક્ખાપદં. આમકં ધઞ્ઞન્તિ અપક્કં અભટ્ઠં સાલિઆદિકં સત્તવિધં ધઞ્ઞં. યથાહ – ‘‘આમકધઞ્ઞં નામ સાલિ વીહિ યવો ગોધુમો કઙ્ગુ વરકો કુદ્રૂસકો’’તિ (પાચિ॰ ૮૨૨). કોટ્ટેત્વાતિ મુસલેહિ કોટ્ટેત્વા. યદિ પરિભુઞ્જતીતિ યોજના.

    2157.Viññatvāti sayaṃ viññatvā, aññāya vā viññāpetvā. ‘‘Viññatvā vā viññāpetvā vā’’ti (pāci. 821) hi sikkhāpadaṃ. Āmakaṃ dhaññanti apakkaṃ abhaṭṭhaṃ sāliādikaṃ sattavidhaṃ dhaññaṃ. Yathāha – ‘‘āmakadhaññaṃ nāma sāli vīhi yavo godhumo kaṅgu varako kudrūsako’’ti (pāci. 822). Koṭṭetvāti musalehi koṭṭetvā. Yadi paribhuñjatīti yojanā.

    ૨૧૫૮-૬૦. ‘‘ભુઞ્જિસ્સામીતિ પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ ઇદં પયોગદુક્કટં નામ, તસ્મા ન કેવલં પટિગ્ગહણેયેવ દુક્કટં હોતી’’તિઆદિના (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૨૨) અટ્ઠકથાગતં વિભાગં દસ્સેતુમાહ ‘‘ન કેવલં તુ ધઞ્ઞાન’’ન્તિઆદિ. પનાતિ અપિ-સદ્દત્થે, સુક્ખાપનેપીતિ અત્થો. ભજ્જનત્થાયાતિ એત્થ ‘‘વદ્દલિદિવસે’’તિ સેસો. ‘‘કપલ્લસજ્જને ઉદ્ધનસજ્જને’’તિ પચ્ચેકં યોજેતબ્બં. દબ્બિસજ્જનેતિ કટચ્છુસમ્પાદને. તત્થ કપલ્લકે ધઞ્ઞપક્ખિપનેતિ યોજના. ‘‘ઘટ્ટનકોટ્ટને’’તિ વત્તબ્બે ગાથાબન્ધવસેન ન-કારલોપં કત્વા ‘‘ઘટ્ટકોટ્ટને’’તિ વુત્તં.

    2158-60. ‘‘Bhuñjissāmīti paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassāti idaṃ payogadukkaṭaṃ nāma, tasmā na kevalaṃ paṭiggahaṇeyeva dukkaṭaṃ hotī’’tiādinā (pāci. aṭṭha. 822) aṭṭhakathāgataṃ vibhāgaṃ dassetumāha ‘‘na kevalaṃ tu dhaññāna’’ntiādi. Panāti api-saddatthe, sukkhāpanepīti attho. Bhajjanatthāyāti ettha ‘‘vaddalidivase’’ti seso. ‘‘Kapallasajjane uddhanasajjane’’ti paccekaṃ yojetabbaṃ. Dabbisajjaneti kaṭacchusampādane. Tattha kapallake dhaññapakkhipaneti yojanā. ‘‘Ghaṭṭanakoṭṭane’’ti vattabbe gāthābandhavasena na-kāralopaṃ katvā ‘‘ghaṭṭakoṭṭane’’ti vuttaṃ.

    ૨૧૬૧-૩. પમાણ-સદ્દસ્સ આવત્તલિઙ્ગસઙ્ખ્યત્તા આહ ‘‘ભોજનઞ્ચેવ વિઞ્ઞત્તિપમાણ’’ન્તિ . આવત્તલિઙ્ગસઙ્ખ્યત્તં નામ નિયતલિઙ્ગેકત્તબહુત્તં. તથા હેત્થ પમાણ-સદ્દો નિયતનપુંસકલિઙ્ગે નિયતેકત્તં વુચ્ચતિ. એત્થ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદે ભોજનઞ્ચેવ વિઞ્ઞત્તિ ચાતિ ઇદં દ્વયં હિ યસ્મા પમાણં, તસ્મા સયં વિઞ્ઞત્વા વા અઞ્ઞતો ભજ્જનાદીનિ કારાપેત્વા વા અઞ્ઞાય પન વિઞ્ઞાપેત્વા સયં ભજ્જનાદીનિ કત્વા વા યા પન ભિક્ખુની અજ્ઝોહરતિ, તસ્સા અજ્ઝોહારપયોગેસુ પાચિત્તિયો સિયુન્તિ યોજના.

    2161-3. Pamāṇa-saddassa āvattaliṅgasaṅkhyattā āha ‘‘bhojanañceva viññattipamāṇa’’nti . Āvattaliṅgasaṅkhyattaṃ nāma niyataliṅgekattabahuttaṃ. Tathā hettha pamāṇa-saddo niyatanapuṃsakaliṅge niyatekattaṃ vuccati. Ettha imasmiṃ sikkhāpade bhojanañceva viññatti cāti idaṃ dvayaṃ hi yasmā pamāṇaṃ, tasmā sayaṃ viññatvā vā aññato bhajjanādīni kārāpetvā vā aññāya pana viññāpetvā sayaṃ bhajjanādīni katvā vā yā pana bhikkhunī ajjhoharati, tassā ajjhohārapayogesu pācittiyo siyunti yojanā.

    મહાપચ્ચરિયં (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૨૩) વુત્તં વિનિચ્છયં દસ્સેતુમાહ ‘‘માતરં વા’’તિઆદિ. માતરં વાપિ યાચિત્વાતિ એત્થ વા-સદ્દો અત્થન્તરવિકપ્પને. પિ-સદ્દો સમ્ભાવને. માતરં વા પિતરં વા અઞ્ઞં વા ઞાતકં વા પવારિતં વા આમકધઞ્ઞં યાચિત્વા વા અઞ્ઞાય કારાપેત્વા વા યા પરિભુઞ્જતિ, તસ્સા પાચિત્તીતિ યોજના.

    Mahāpaccariyaṃ (pāci. aṭṭha. 823) vuttaṃ vinicchayaṃ dassetumāha ‘‘mātaraṃ vā’’tiādi. Mātaraṃ vāpi yācitvāti ettha -saddo atthantaravikappane. Pi-saddo sambhāvane. Mātaraṃ vā pitaraṃ vā aññaṃ vā ñātakaṃ vā pavāritaṃ vā āmakadhaññaṃ yācitvā vā aññāya kārāpetvā vā yā paribhuñjati, tassā pācittīti yojanā.

    ૨૧૬૪. અવિઞ્ઞત્તિયા લદ્ધં સયં વા ભજ્જનાદીનિ કત્વા વા અઞ્ઞાય કારાપેત્વા વા યા પરિભુઞ્જતિ, તસ્સા દુક્કટન્તિ યોજના.

    2164. Aviññattiyā laddhaṃ sayaṃ vā bhajjanādīni katvā vā aññāya kārāpetvā vā yā paribhuñjati, tassā dukkaṭanti yojanā.

    ૨૧૬૫. અઞ્ઞાય પન વિઞ્ઞત્તિયા લદ્ધં તાય કારાપેત્વાપિ સયં કત્વા વા અજ્ઝોહરન્તિયા તથા આપત્તિ દુક્કટન્તિ યોજના. ઇદઞ્ચ મહાપચ્ચરિયાગતનયં ગહેત્વા વુત્તં. મહાઅટ્ઠકથાયં પન ‘‘અઞ્ઞાય વિઞ્ઞત્તં ભુઞ્જન્તિયા દુક્કટ’’ન્તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૨૨) વુત્તત્તા વિઞ્ઞત્તિયાપિ અઞ્ઞાય લદ્ધં આમકં ધઞ્ઞં તાય કારાપેત્વા વા સયં કત્વા વા પરિભુઞ્જન્તસ્સાપિ દુક્કટમેવ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં.

    2165. Aññāya pana viññattiyā laddhaṃ tāya kārāpetvāpi sayaṃ katvā vā ajjhoharantiyā tathā āpatti dukkaṭanti yojanā. Idañca mahāpaccariyāgatanayaṃ gahetvā vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘aññāya viññattaṃ bhuñjantiyā dukkaṭa’’nti (pāci. aṭṭha. 822) vuttattā viññattiyāpi aññāya laddhaṃ āmakaṃ dhaññaṃ tāya kārāpetvā vā sayaṃ katvā vā paribhuñjantassāpi dukkaṭameva vuttanti veditabbaṃ.

    ૨૧૬૬-૭. સેદકમ્માદિઅત્થાયાતિ વાતરોગાદિના આતુરાનં સેદનાદિપટિકારત્થાય. ઇધ ‘‘અઞ્ઞાતકઅપ્પવારિતટ્ઠાનેપી’’તિ સેસો. ભિક્ખૂનમ્પિ એસેવ નયો. ઠપેત્વા સત્ત ધઞ્ઞાનિ ઞાતકપવારિતટ્ઠાને સેસવિઞ્ઞત્તિયાપિ અનાપત્તીતિ ઞાતબ્બન્તિ યોજના. સેસવિઞ્ઞત્તિયાતિ મુગ્ગમાસઅલાબુકુમ્ભણ્ડકાદીનં વુત્તધઞ્ઞાવસેસાનં વિઞ્ઞત્તિયા.

    2166-7.Sedakammādiatthāyāti vātarogādinā āturānaṃ sedanādipaṭikāratthāya. Idha ‘‘aññātakaappavāritaṭṭhānepī’’ti seso. Bhikkhūnampi eseva nayo. Ṭhapetvā satta dhaññāni ñātakapavāritaṭṭhāne sesaviññattiyāpi anāpattīti ñātabbanti yojanā. Sesaviññattiyāti muggamāsaalābukumbhaṇḍakādīnaṃ vuttadhaññāvasesānaṃ viññattiyā.

    સાલિઆદીનં સત્તન્નં ધઞ્ઞાનં દુક્કટસ્સ વુત્તત્તા, અનામાસત્તા ચ સબ્બેન સબ્બં ન વટ્ટન્તીતિ દસ્સેતુમાહ ‘‘ઞાતકાનમ્પી’’તિઆદિ.

    Sāliādīnaṃ sattannaṃ dhaññānaṃ dukkaṭassa vuttattā, anāmāsattā ca sabbena sabbaṃ na vaṭṭantīti dassetumāha ‘‘ñātakānampī’’tiādi.

    ૨૧૬૮. લદ્ધન્તિ લબ્ભમાનં. નવકમ્મેસૂતિ નવકમ્મત્થાય, નિમિત્તત્થે ભુમ્મં. એત્થ ‘‘સમ્પટિચ્છિતુ’’ન્તિ સેસો. ‘‘અવિઞ્ઞત્તિયા લબ્ભમાનં પન નવકમ્મત્થાય સમ્પટિચ્છિતું વટ્ટતી’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૨૩) મહાપચ્ચરિયં વુત્તં.

    2168.Laddhanti labbhamānaṃ. Navakammesūti navakammatthāya, nimittatthe bhummaṃ. Ettha ‘‘sampaṭicchitu’’nti seso. ‘‘Aviññattiyā labbhamānaṃ pana navakammatthāya sampaṭicchituṃ vaṭṭatī’’ti (pāci. aṭṭha. 823) mahāpaccariyaṃ vuttaṃ.

    સત્તમં.

    Sattamaṃ.

    ૨૧૬૯. સઙ્કારન્તિ કચવરં. વિઘાસકં વાતિ ઉચ્છિટ્ઠકમચ્છકણ્ટકમંસટ્ઠિચલકમુખધોવનાદિકં યં કિઞ્ચિ. છડ્ડેય્ય વાતિ એત્થ ‘‘સય’’ન્તિ સેસો ‘‘છડ્ડાપેય્ય પરેહી’’તિ વક્ખમાનત્તા. કુટ્ટસ્સ તિરો તિરોકુટ્ટં, તસ્મિં, કુટ્ટસ્સ પરભાગેતિ અત્થો. ‘‘પાકારેપિ અયં નયો’’તિ વક્ખમાનત્તા કુટ્ટન્તિ વા બ્યતિરિત્તા ભિત્તિ ગહેતબ્બા.

    2169.Saṅkāranti kacavaraṃ. Vighāsakaṃ vāti ucchiṭṭhakamacchakaṇṭakamaṃsaṭṭhicalakamukhadhovanādikaṃ yaṃ kiñci. Chaḍḍeyya vāti ettha ‘‘saya’’nti seso ‘‘chaḍḍāpeyya parehī’’ti vakkhamānattā. Kuṭṭassa tiro tirokuṭṭaṃ, tasmiṃ, kuṭṭassa parabhāgeti attho. ‘‘Pākārepi ayaṃ nayo’’ti vakkhamānattā kuṭṭanti vā byatirittā bhitti gahetabbā.

    ૨૧૭૧. એકાતિ એત્થ આપત્તીતિ સેસો. ‘‘તસ્સા’’તિ ઇમિના સમ્બન્ધો.

    2171.Ekāti ettha āpattīti seso. ‘‘Tassā’’ti iminā sambandho.

    ૨૧૭૨. છડ્ડનેતિ એત્થ પિ-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો. દન્તકટ્ઠસ્સ છડ્ડનેપિ ભિક્ખુનિયા પાચિત્તિ પરિદીપિતાતિ યોજના.

    2172.Chaḍḍaneti ettha pi-saddo luttaniddiṭṭho. Dantakaṭṭhassa chaḍḍanepi bhikkhuniyā pācitti paridīpitāti yojanā.

    ૨૧૭૩-૪. સબ્બત્થાતિ વુત્તપ્પકારેસુ સબ્બેસુ વિકપ્પેસુ. અનાપત્તિવિસયં દસ્સેતુમાહ ‘‘અવલઞ્જેપી’’તિઆદિ. અવલઞ્જે ઠાને અનોલોકેત્વા છડ્ડેન્તિયાપિ વા વલઞ્જે ઠાને ઓલોકેત્વાપિ વા પન છડ્ડેન્તિયા અનાપત્તીતિ યોજના. છડ્ડનં ક્રિયં. અનોલોકનં અક્રિયં.

    2173-4.Sabbatthāti vuttappakāresu sabbesu vikappesu. Anāpattivisayaṃ dassetumāha ‘‘avalañjepī’’tiādi. Avalañje ṭhāne anoloketvā chaḍḍentiyāpi vā valañje ṭhāne oloketvāpi vā pana chaḍḍentiyā anāpattīti yojanā. Chaḍḍanaṃ kriyaṃ. Anolokanaṃ akriyaṃ.

    અટ્ઠમં.

    Aṭṭhamaṃ.

    ૨૧૭૫-૬. યા પન ભિક્ખુની ખેત્તે વા નાળિકેરાદિઆરામે વા યત્થ કત્થચિ રોપિમે હરિતટ્ઠાને તાનિ વિઘાસુચ્ચારસઙ્કારમુત્તસઙ્ખાતાનિ ચત્તારિ વત્થૂનિ સચે સયં છડ્ડેતિ વા, તથા પરે છડ્ડાપેતિ વા, તસ્સા ભિક્ખુનિયા આપત્તિવિનિચ્છયો વુત્તનયો ‘‘એકેક’’મિચ્ચાદિના યથાવુત્તપકારોતિ યોજના.

    2175-6. Yā pana bhikkhunī khette vā nāḷikerādiārāme vā yattha katthaci ropime haritaṭṭhāne tāni vighāsuccārasaṅkāramuttasaṅkhātāni cattāri vatthūni sace sayaṃ chaḍḍeti vā, tathā pare chaḍḍāpeti vā, tassā bhikkhuniyā āpattivinicchayo vuttanayo ‘‘ekeka’’miccādinā yathāvuttapakāroti yojanā.

    ૨૧૭૭-૮. યા પન ભિક્ખુની હરિતે ખેત્તે નિસીદિત્વા ભુઞ્જમાના વા તથા હરિતે તત્થ ખેત્તે ઉચ્છુઆદીનિ ખાદન્તિ ખાદમાના ગચ્છન્તી વા યદિ ઉચ્છિટ્ઠં ઉદકં વા ચલકાદિં વા છડ્ડેતિ, તસ્સા પાચિત્તિયં હોતીતિ યોજના. ચલકં નામ વમિકરં.

    2177-8.Yā pana bhikkhunī harite khette nisīditvā bhuñjamānā vā tathā harite tattha khette ucchuādīni khādanti khādamānā gacchantī vā yadi ucchiṭṭhaṃ udakaṃ vā calakādiṃ vā chaḍḍeti, tassā pācittiyaṃ hotīti yojanā. Calakaṃ nāma vamikaraṃ.

    ૨૧૭૯. તાદિસે હરિતે ઠાને અન્તમસો મત્થકછિન્નં નાળિકેરમ્પિ જલં પિવિત્વા છડ્ડેન્તિયા આપત્તિ સિયાતિ યોજના.

    2179.Tādise harite ṭhāne antamaso matthakachinnaṃ nāḷikerampi jalaṃ pivitvā chaḍḍentiyā āpatti siyāti yojanā.

    ૨૧૮૦. સબ્બેસન્તિ ભિક્ખુભિક્ખુનીનં.

    2180.Sabbesanti bhikkhubhikkhunīnaṃ.

    ૨૧૮૧. લાયિતમ્પિ ખેત્તં પુન રોહણત્થાય મનુસ્સા રક્ખન્તિ ચે, તત્થ તસ્મિં ખેત્તે વિઘાસુચ્ચારાદીનિ છડ્ડેન્તિયા અસ્સા ભિક્ખુનિયા યથાવત્થુકમેવ હિ પાચિત્તિયમેવાતિ યોજના. ‘‘અસ્સા યથાવત્થુક’’ન્તિ ઇમિના ભિક્ખુસ્સ દુક્કટન્તિ વુત્તમેવ હોતિ.

    2181. Lāyitampi khettaṃ puna rohaṇatthāya manussā rakkhanti ce, tattha tasmiṃ khette vighāsuccārādīni chaḍḍentiyā assā bhikkhuniyā yathāvatthukameva hi pācittiyamevāti yojanā. ‘‘Assā yathāvatthuka’’nti iminā bhikkhussa dukkaṭanti vuttameva hoti.

    ૨૧૮૨. છડ્ડિતે ખેત્તેતિ મનુસ્સેહિ ઉદ્ધટસસ્સે ખેત્તે. યથાહ – ‘‘મનુસ્સેસુ સસ્સં ઉદ્ધરિત્વા ગતેસુ છડ્ડિતખેત્તં નામ હોતિ, તત્થ વટ્ટતી’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૩૦). એવં અકતેપિ ખેત્તે સામિકે આપુચ્છિત્વા કાતું વટ્ટતિ. યથાહ ‘‘સામિકે અપલોકેત્વા છડ્ડેતી’’તિ (પાચિ॰ ૮૩૨). ઇધ ખેત્તપાલકા, આરામાદિગોપકા ચ સામિકા એવ. સઙ્ઘસ્સ ખેત્તે, આરામે ચ સચે ‘‘તત્થ કચવરં ન છડ્ડેતબ્બ’’ન્તિ કતિકા નત્થિ, ભિક્ખુસ્સ છડ્ડેતું વટ્ટતિ સઙ્ઘપરિયાપન્નત્તા, ન ભિક્ખુનીનં. તાસં પન ભિક્ખુસઙ્ઘે વુત્તનયેન ન વટ્ટતિ, ન તસ્સ ભિક્ખુસ્સ, એવં સન્તેપિ સારુપ્પવસેન કાતબ્બન્તિ. સબ્બન્તિ ઉચ્ચારાદિ ચતુબ્બિધં.

    2182.Chaḍḍite khetteti manussehi uddhaṭasasse khette. Yathāha – ‘‘manussesu sassaṃ uddharitvā gatesu chaḍḍitakhettaṃ nāma hoti, tattha vaṭṭatī’’ti (pāci. aṭṭha. 830). Evaṃ akatepi khette sāmike āpucchitvā kātuṃ vaṭṭati. Yathāha ‘‘sāmike apaloketvā chaḍḍetī’’ti (pāci. 832). Idha khettapālakā, ārāmādigopakā ca sāmikā eva. Saṅghassa khette, ārāme ca sace ‘‘tattha kacavaraṃ na chaḍḍetabba’’nti katikā natthi, bhikkhussa chaḍḍetuṃ vaṭṭati saṅghapariyāpannattā, na bhikkhunīnaṃ. Tāsaṃ pana bhikkhusaṅghe vuttanayena na vaṭṭati, na tassa bhikkhussa, evaṃ santepi sāruppavasena kātabbanti. Sabbanti uccārādi catubbidhaṃ.

    નવમં.

    Navamaṃ.

    ૨૧૮૩. એત્થ ‘‘નચ્ચં નામ યં કિઞ્ચિ નચ્ચં. ગીતં નામ યં કિઞ્ચિ ગીતં. વાદિતં નામ યં કિઞ્ચિ વાદિત’’ન્તિ (પાચિ॰ ૮૩૫) વચનતો ‘‘યં કિઞ્ચી’’તિ સેસો. યા પન ભિક્ખુની યં કિઞ્ચિ નચ્ચં વા યં કિઞ્ચિ ગીતં વા યં કિઞ્ચિ વાદિતં વા દસ્સનત્થાય ગચ્છેય્યાતિ યોજના. તત્થ યં કિઞ્ચિ નચ્ચન્તિ નટાદયો વા નચ્ચન્તુ સોણ્ડા વા, અન્તમસો મોરસુકમક્કટાદયોપિ, સબ્બમ્પેતં નચ્ચમેવ. યં કિઞ્ચિ ગીતન્તિ નટાદીનં વા ગીતં હોતુ અરિયાનં પરિનિબ્બાનકાલે રતનત્તયગુણૂપસંહિતં સાધુકીળિતગીતં વા અસઞ્ઞતભિક્ખૂનં ધમ્મભાણકગીતં વા, સબ્બમ્પેતં ગીતમેવ. યં કિઞ્ચિ વાદિતન્તિ ઘનાદિવાદનીયભણ્ડવાદિતં વા હોતુ કુટભેરિવાદિતં વા અન્તમસો ઉદરભેરિવાદિતમ્પિ , સબ્બમ્પેતં વાદિતમેવ. ‘‘દસ્સનસવનત્થાયા’’તિ વત્તબ્બે વિરૂપેકસેસનયેન ‘‘દસ્સનત્થાયા’’તિ વુત્તં. પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં યથાસકં વિસયસ્સ આલોચનસભાવતાય વા ‘‘દસ્સનત્થાય’’ ઇચ્ચેવ વુત્તં.

    2183. Ettha ‘‘naccaṃ nāma yaṃ kiñci naccaṃ. Gītaṃ nāma yaṃ kiñci gītaṃ. Vāditaṃ nāma yaṃ kiñci vādita’’nti (pāci. 835) vacanato ‘‘yaṃ kiñcī’’ti seso. Yā pana bhikkhunī yaṃ kiñci naccaṃ vā yaṃ kiñci gītaṃ vā yaṃ kiñci vāditaṃ vā dassanatthāya gaccheyyāti yojanā. Tattha yaṃ kiñci naccanti naṭādayo vā naccantu soṇḍā vā, antamaso morasukamakkaṭādayopi, sabbampetaṃ naccameva. Yaṃ kiñci gītanti naṭādīnaṃ vā gītaṃ hotu ariyānaṃ parinibbānakāle ratanattayaguṇūpasaṃhitaṃ sādhukīḷitagītaṃ vā asaññatabhikkhūnaṃ dhammabhāṇakagītaṃ vā, sabbampetaṃ gītameva. Yaṃ kiñci vāditanti ghanādivādanīyabhaṇḍavāditaṃ vā hotu kuṭabherivāditaṃ vā antamaso udarabherivāditampi , sabbampetaṃ vāditameva. ‘‘Dassanasavanatthāyā’’ti vattabbe virūpekasesanayena ‘‘dassanatthāyā’’ti vuttaṃ. Pañcannaṃ viññāṇānaṃ yathāsakaṃ visayassa ālocanasabhāvatāya vā ‘‘dassanatthāya’’ icceva vuttaṃ.

    ૨૧૮૪. પુબ્બપયોગદુક્કટેન સહ પાચિત્તિયં દસ્સેતુમાહ ‘‘દસ્સનત્થાય નચ્ચસ્સા’’તિઆદિ. ગીતસ્સાતિ એત્થ ‘‘વાદિતસ્સા’’તિ પકરણતો લબ્ભતિ.

    2184. Pubbapayogadukkaṭena saha pācittiyaṃ dassetumāha ‘‘dassanatthāya naccassā’’tiādi. Gītassāti ettha ‘‘vāditassā’’ti pakaraṇato labbhati.

    ૨૧૮૫. એકપયોગેનાતિ એકદિસાવલોકનપયોગેન. તેનેવ વક્ખતિ ‘‘અઞ્ઞસ્મિમ્પિ…પે॰… સિયુ’’ન્તિ. પસ્સતીતિ એત્થ ‘‘નચ્ચ’’ન્તિ સેસો. તેસન્તિ યેસં નચ્ચં પસ્સતિ. પિ-સદ્દેન વાદિતમ્પિ સમ્પિણ્ડેતિ. યથાહ ‘‘તેસંયેવ ગીતવાદિતં સુણાતિ, એકમેવ પાચિત્તિય’’ન્તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૩૬).

    2185.Ekapayogenāti ekadisāvalokanapayogena. Teneva vakkhati ‘‘aññasmimpi…pe… siyu’’nti. Passatīti ettha ‘‘nacca’’nti seso. Tesanti yesaṃ naccaṃ passati. Pi-saddena vāditampi sampiṇḍeti. Yathāha ‘‘tesaṃyeva gītavāditaṃ suṇāti, ekameva pācittiya’’nti (pāci. aṭṭha. 836).

    ૨૧૮૬. અઞ્ઞતોતિ અઞ્ઞસ્મિં દિસાભાગે.

    2186.Aññatoti aññasmiṃ disābhāge.

    ૨૧૮૭. ‘‘વિસું પાચિત્તિયો સિયુ’’ન્તિ ઇદમેવ પકાસેતુમાહ ‘‘પયોગગણનાયેત્થ, આપત્તિગણના સિયા’’તિ. એત્થાતિ ઇમસ્મિં નાનાદિસાભાગે. નચ્ચગીતવાદિતાનં દસ્સનસવને અટ્ઠકથાગતં વિનિચ્છયં દસ્સેતુમાહ ‘‘નચ્ચિતુ’’ન્તિઆદિ.

    2187. ‘‘Visuṃ pācittiyo siyu’’nti idameva pakāsetumāha ‘‘payogagaṇanāyettha, āpattigaṇanā siyā’’ti. Etthāti imasmiṃ nānādisābhāge. Naccagītavāditānaṃ dassanasavane aṭṭhakathāgataṃ vinicchayaṃ dassetumāha ‘‘naccitu’’ntiādi.

    ૨૧૮૮. ‘‘નચ્ચ ઇતી’’તિ પદચ્છેદો, ‘‘નચ્ચાહી’’તિપિ પાઠો. ઉપટ્ઠાનન્તિ ભેરિસદ્દપૂજં. સમ્પટિચ્છિતુન્તિ ‘‘સાધૂ’’તિ અધિવાસેતું. ઇમસ્સ ઉપલક્ખણવસેન વુત્તત્તા નચ્ચગીતેપિ એસેવ નયો.

    2188. ‘‘Nacca itī’’ti padacchedo, ‘‘naccāhī’’tipi pāṭho. Upaṭṭhānanti bherisaddapūjaṃ. Sampaṭicchitunti ‘‘sādhū’’ti adhivāsetuṃ. Imassa upalakkhaṇavasena vuttattā naccagītepi eseva nayo.

    ૨૧૮૯-૯૦. સબ્બત્થાતિ નચ્ચનાદીસુ સબ્બત્થ. ઉપટ્ઠાનં કરોમાતિ તુમ્હાકં ચેતિયસ્સ નચ્ચાદીહિ ઉપહારં કરોમાતિ. ઉપટ્ઠાનં પસત્થન્તિ ઉપટ્ઠાનકરણં નામ સુન્દરન્તિ.

    2189-90.Sabbatthāti naccanādīsu sabbattha. Upaṭṭhānaṃ karomāti tumhākaṃ cetiyassa naccādīhi upahāraṃ karomāti. Upaṭṭhānaṃ pasatthanti upaṭṭhānakaraṇaṃ nāma sundaranti.

    યા આરામેયેવ ચ ઠત્વા પસ્સતિ વા સુણાતિ વાતિ યોજના, ઇધ ‘‘અન્તરારામે વા’’તિઆદિ સેસો. ‘‘આરામે ઠત્વા અન્તરારામે વા બહિઆરામે વા નચ્ચાદીનિ પસ્સતિ વા સુણાતિ વા, અનાપત્તી’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૩૭) અટ્ઠકથાય વુત્તં. ‘‘ઠત્વા’’તિ વુત્તેપિ સબ્બેસુપિ ઇરિયાપથેસુ લબ્ભતિ. આરામે ઠત્વાતિ ન કેવલં ઠત્વાવ, તતો ગન્ત્વાપિ સબ્બિરિયાપથેહિપિ લભતિ. ‘‘આરામે ઠિતા’’તિ (પાચિ॰ ૮૩૭) પન આરામપરિયાપન્નદસ્સનત્થં વુત્તં. ઇતરથા નિસિન્નાપિ ન લભેય્યાતિ ગણ્ઠિપદાદીસુ વુત્તં. ભિક્ખૂનમ્પિ એસેવ નયો.

    Yā ārāmeyeva ca ṭhatvā passati vā suṇāti vāti yojanā, idha ‘‘antarārāme vā’’tiādi seso. ‘‘Ārāme ṭhatvā antarārāme vā bahiārāme vā naccādīni passati vā suṇāti vā, anāpattī’’ti (pāci. aṭṭha. 837) aṭṭhakathāya vuttaṃ. ‘‘Ṭhatvā’’ti vuttepi sabbesupi iriyāpathesu labbhati. Ārāme ṭhatvāti na kevalaṃ ṭhatvāva, tato gantvāpi sabbiriyāpathehipi labhati. ‘‘Ārāme ṭhitā’’ti (pāci. 837) pana ārāmapariyāpannadassanatthaṃ vuttaṃ. Itarathā nisinnāpi na labheyyāti gaṇṭhipadādīsu vuttaṃ. Bhikkhūnampi eseva nayo.

    ૨૧૯૧. યા અત્તનો ઠિતોકાસં આગન્ત્વા પયોજિતં પસ્સતિ વા સુણાતિ વાતિ યોજના. ઠિતોકાસન્તિ એત્થ ગતિનિવત્તિસામઞ્ઞેન સયિતનિસિન્નમ્પિ ગય્હતિ. તથારૂપા હિ કારણા ગન્ત્વા પસ્સન્તિયા વાપીતિ યોજના. કારણં નામ સલાકભત્તાદિકારણં. યથાહ ‘‘સતિ કરણીયેતિ સલાકભત્તાદીનં વા અત્થાય અઞ્ઞેન વા કેનચિ કરણીયેન ગન્ત્વા ગતટ્ઠાને પસ્સતિ વા સુણાતિ વા, અનાપત્તી’’તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૩૭).

    2191. Yā attano ṭhitokāsaṃ āgantvā payojitaṃ passati vā suṇāti vāti yojanā. Ṭhitokāsanti ettha gatinivattisāmaññena sayitanisinnampi gayhati. Tathārūpā hi kāraṇā gantvā passantiyā vāpīti yojanā. Kāraṇaṃ nāma salākabhattādikāraṇaṃ. Yathāha ‘‘sati karaṇīyeti salākabhattādīnaṃ vā atthāya aññena vā kenaci karaṇīyena gantvā gataṭṭhāne passati vā suṇāti vā, anāpattī’’ti (pāci. aṭṭha. 837).

    ૨૧૯૨. મગ્ગં ગચ્છન્તી પટિપથે નચ્ચં અટ્ઠત્વા પસ્સતીતિ એવં પસ્સન્તિયાપિ ચ તથા અનાપત્તીતિ અજ્ઝાહારયોજના. પટિપથેતિ ગમનમગ્ગાભિમુખે. આપદાસુપીતિ તાદિસેન ઉપદ્દવેન ઉપદ્દુતા સમજ્જટ્ઠાનં પવિસતિ, એવં પવિસિત્વા પસ્સન્તિયા વા સુણન્તિયા વા અનાપત્તિ.

    2192. Maggaṃ gacchantī paṭipathe naccaṃ aṭṭhatvā passatīti evaṃ passantiyāpi ca tathā anāpattīti ajjhāhārayojanā. Paṭipatheti gamanamaggābhimukhe. Āpadāsupīti tādisena upaddavena upaddutā samajjaṭṭhānaṃ pavisati, evaṃ pavisitvā passantiyā vā suṇantiyā vā anāpatti.

    ૨૧૯૩. ઇદં સિક્ખાપદં સમુટ્ઠાનતો એળકલોમસિક્ખાપદેન સમં મતં ‘‘સમાન’’ન્તિ વિઞ્ઞાતં.

    2193.Idaṃ sikkhāpadaṃ samuṭṭhānato eḷakalomasikkhāpadena samaṃ mataṃ ‘‘samāna’’nti viññātaṃ.

    દસમં.

    Dasamaṃ.

    લસુણવગ્ગો પઠમો.

    Lasuṇavaggo paṭhamo.
