Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૪. પાચિત્તિયનિદ્દેસો

    4. Pācittiyaniddeso

    ૩૦.

    30.

    સમ્પજાનમુસાવાદે, પાચિત્તિયમુદીરિતં;

    Sampajānamusāvāde, pācittiyamudīritaṃ;

    ભિક્ખુઞ્ચ ઓમસન્તસ્સ, પેસુઞ્ઞહરણેપિ ચ.

    Bhikkhuñca omasantassa, pesuññaharaṇepi ca.

    ૩૧.

    31.

    ઠપેત્વા ભિક્ખુનિં ભિક્ખું, અઞ્ઞેન પિટકત્તયં;

    Ṭhapetvā bhikkhuniṃ bhikkhuṃ, aññena piṭakattayaṃ;

    પદસોધમ્મં ભણન્તસ્સ, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Padasodhammaṃ bhaṇantassa, pācittiyamudīritaṃ.

    ૩૨.

    32.

    અનુપસમ્પન્નેનેવ, સયિત્વાન તિરત્તિયં;

    Anupasampanneneva, sayitvāna tirattiyaṃ;

    પાચિત્તિ સહસેય્યાય, ચતુત્થત્થઙ્ગતે પુન.

    Pācitti sahaseyyāya, catutthatthaṅgate puna.

    ૩૩.

    33.

    ઇત્થિયા એકરત્તમ્પિ, સેય્યં કપ્પયતોપિ વા;

    Itthiyā ekarattampi, seyyaṃ kappayatopi vā;

    દેસેન્તસ્સ વિના વિઞ્ઞું, ધમ્મઞ્ચ છપ્પદુત્તરિં.

    Desentassa vinā viññuṃ, dhammañca chappaduttariṃ.

    ૩૪.

    34.

    દુટ્ઠુલ્લં ભિક્ખુનો વજ્જં, ભિક્ખુસમ્મુતિયા વિના;

    Duṭṭhullaṃ bhikkhuno vajjaṃ, bhikkhusammutiyā vinā;

    અભિક્ખુનો વદન્તસ્સ, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Abhikkhuno vadantassa, pācittiyamudīritaṃ.

    ૩૫.

    35.

    ખણેય્ય વા ખણાપેય્ય, પથવિઞ્ચ અકપ્પિયં;

    Khaṇeyya vā khaṇāpeyya, pathaviñca akappiyaṃ;

    ભૂતગામં વિકોપેય્ય, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Bhūtagāmaṃ vikopeyya, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૩૬.

    36.

    અજ્ઝોકાસે તુ મઞ્ચાદિં, કત્વા સન્થરણાદિકં;

    Ajjhokāse tu mañcādiṃ, katvā santharaṇādikaṃ;

    સઙ્ઘિકં યાતિ પાચિત્તિ, અકત્વાપુચ્છનાદિકં.

    Saṅghikaṃ yāti pācitti, akatvāpucchanādikaṃ.

    ૩૭.

    37.

    સઙ્ઘિકાવસથે સેય્યં, કત્વા સન્થરણાદિકં;

    Saṅghikāvasathe seyyaṃ, katvā santharaṇādikaṃ;

    અકત્વાપુચ્છનાદિં યો, યાતિ પાચિત્તિ તસ્સપિ.

    Akatvāpucchanādiṃ yo, yāti pācitti tassapi.

    ૩૮.

    38.

    જાનં સપ્પાણકં તોયં, પાચિત્તિ પરિભુઞ્જતો;

    Jānaṃ sappāṇakaṃ toyaṃ, pācitti paribhuñjato;

    અઞ્ઞાતિકા ભિક્ખુનિયા, ઠપેત્વા પારિવત્તકં.

    Aññātikā bhikkhuniyā, ṭhapetvā pārivattakaṃ.

    ૩૯.

    39.

    ચીવરં દેતિ પાચિત્તિ, ચીવરં સિબ્બતોપિ ચ;

    Cīvaraṃ deti pācitti, cīvaraṃ sibbatopi ca;

    અતિરિત્તં અકારેત્વા, પવારેત્વાન ભુઞ્જતો.

    Atirittaṃ akāretvā, pavāretvāna bhuñjato.

    ૪૦.

    40.

    ભિક્ખું આસાદનાપેક્ખો, પવારેતિ પવારિતં;

    Bhikkhuṃ āsādanāpekkho, pavāreti pavāritaṃ;

    અનતિરિત્તેન ભુત્તે તુ, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Anatirittena bhutte tu, pācittiyamudīritaṃ.

    ૪૧.

    41.

    સન્નિધિભોજનં ભુઞ્જે, વિકાલે યાવકાલિકં;

    Sannidhibhojanaṃ bhuñje, vikāle yāvakālikaṃ;

    ભુઞ્જતો વાપિ પાચિત્તિ, અગિલાનો પણીતકં.

    Bhuñjato vāpi pācitti, agilāno paṇītakaṃ.

    ૪૨.

    42.

    વિઞ્ઞાપેત્વાન ભુઞ્જેય્ય, સપ્પિભત્તાદિકમ્પિ ચ;

    Viññāpetvāna bhuñjeyya, sappibhattādikampi ca;

    અપ્પટિગ્ગહિતં ભુઞ્જે, દન્તકટ્ઠોદકં વિના.

    Appaṭiggahitaṃ bhuñje, dantakaṭṭhodakaṃ vinā.

    ૪૩.

    43.

    તિત્થિયસ્સ દદે કિઞ્ચિ, ભુઞ્જિતબ્બં સહત્થતો;

    Titthiyassa dade kiñci, bhuñjitabbaṃ sahatthato;

    નિસજ્જં વારહો કપ્પે, માતુગામેન ચેકતો.

    Nisajjaṃ vāraho kappe, mātugāmena cekato.

    ૪૪.

    44.

    સુરામેરયપાનેપિ, પાચિત્તિયમુદીરિતં;

    Surāmerayapānepi, pācittiyamudīritaṃ;

    અઙ્ગુલિપતોદકે ચાપિ, હસધમ્મેપિ ચોદકે.

    Aṅgulipatodake cāpi, hasadhammepi codake.

    ૪૫.

    45.

    અનાદરેપિ પાચિત્તિ, ભિક્ખું ભીસયતોપિ વા;

    Anādarepi pācitti, bhikkhuṃ bhīsayatopi vā;

    ભયાનકં કથં કત્વા, દસ્સેત્વા વા ભયાનકં.

    Bhayānakaṃ kathaṃ katvā, dassetvā vā bhayānakaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ઠપેત્વા પચ્ચયં કિઞ્ચિ, અગિલાનો જલેય્ય વા;

    Ṭhapetvā paccayaṃ kiñci, agilāno jaleyya vā;

    જોતિં જલાપયેય્યાપિ, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Jotiṃ jalāpayeyyāpi, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૪૭.

    47.

    કપ્પબિન્દુમનાદાય, નવચીવરભોગિનો;

    Kappabindumanādāya, navacīvarabhogino;

    હસાપેક્ખસ્સ પાચિત્તિ, ભિક્ખુનો ચીવરાદિકં.

    Hasāpekkhassa pācitti, bhikkhuno cīvarādikaṃ.

    ૪૮.

    48.

    અપનેત્વા નિધેન્તસ્સ, નિધાપેન્તસ્સ વા પન;

    Apanetvā nidhentassa, nidhāpentassa vā pana;

    જાનં પાણં મારેન્તસ્સ, તિરચ્છાનગતમ્પિ ચ.

    Jānaṃ pāṇaṃ mārentassa, tiracchānagatampi ca.

    ૪૯.

    49.

    છાદેતુકામો છાદેતિ, દુટ્ઠુલ્લં ભિક્ખુનોપિ ચ;

    Chādetukāmo chādeti, duṭṭhullaṃ bhikkhunopi ca;

    ગામન્તરગતસ્સાપિ, સંવિધાયિત્થિયા સહ.

    Gāmantaragatassāpi, saṃvidhāyitthiyā saha.

    ૫૦.

    50.

    ભિક્ખું પહરતો વાપિ, તલસત્તિકમુગ્ગિરે;

    Bhikkhuṃ paharato vāpi, talasattikamuggire;

    ચોદેતિ વા ચોદાપેતિ, ગરુકામૂલકેનપિ.

    Codeti vā codāpeti, garukāmūlakenapi.

    ૫૧.

    51.

    કુક્કુચ્ચુપ્પાદને ચાપિ, ભણ્ડનત્થાયુપસ્સુતિં;

    Kukkuccuppādane cāpi, bhaṇḍanatthāyupassutiṃ;

    સોતું ભણ્ડનજાતાનં, યાતિ પાચિત્તિયં સિયા.

    Sotuṃ bhaṇḍanajātānaṃ, yāti pācittiyaṃ siyā.

    ૫૨.

    52.

    સઙ્ઘસ્સ લાભં પરિણામિતં તુ,

    Saṅghassa lābhaṃ pariṇāmitaṃ tu,

    નામેતિ યો તં પરપુગ્ગલસ્સ;

    Nāmeti yo taṃ parapuggalassa;

    પુચ્છં અકત્વાપિ ચ સન્તભિક્ખું,

    Pucchaṃ akatvāpi ca santabhikkhuṃ,

    પાચિત્તિ ગામસ્સ ગતે વિકાલેતિ.

    Pācitti gāmassa gate vikāleti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact