Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
பத³பா⁴ஜனீயவண்ணனா
Padabhājanīyavaṇṇanā
172. உஸ்ஸுக்கவசனந்தி பாகடஸத்³த³ஸஞ்ஞா கிர, ஸமானகபத³ந்தி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘ஸுத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி எத்த² விய ஸஞ்சிச்ச வோரோபேதுகாமஸ்ஸ ஸஞ்சிச்சபத³ங் வோரோபனபத³ஸ்ஸ உஸ்ஸுக்கங், ஸஞ்சேதனா ச ஜீவிதா வோரோபனஞ்ச ஏகஸ்ஸேவாதி வுத்தங் ஹோதி. ந கேவலங் சேதஸிகமத்தேனேவ ஹோதி, பயோகோ³பி இச்சி²தப்³போ³ ஏவாதி த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தானீதி கிர உபதிஸ்ஸத்தே²ரோ. ‘‘ஜானித்வா ஸஞ்ஜானித்வா சேச்ச அபி⁴விதரித்வா’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஜானந்தோ…பே॰… வீதிக்கமோ’’தி வோரோபனம்பி த³ஸ்ஸிதங், தஸ்மா ப்³யஞ்ஜனே ஆத³ரங் அகத்வா அத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ. வீதிக்கமஸங்கா²தத்த²ஸித்³தி⁴யா ஹி புரிமசேதனா அத்த²ஸாதி⁴கா ஹோதி. ஸப்³ப³ஸுகு²மஅத்தபா⁴வந்தி ரூபங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந அரூபங். அத்தஸங்கா²தானஞ்ஹி அரூபானங் க²ந்த⁴விப⁴ங்கே³ (விப⁴॰ 1 ஆத³யோ) விய இத⁴ ஓளாரிகஸுகு²மதா அனதி⁴ப்பேதா. மாதுகுச்சி²ஸ்மிந்தி யேபு⁴ய்யவசனங், ஓபபாதிகமனுஸ்ஸேபி பாராஜிகமேவ, அரூபகாயே உபக்கமாபா⁴வா தக்³க³ஹணங் கஸ்மாதி சே? அரூபக்க²ந்தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் தஸ்ஸேவ ரூபகாயஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியஸம்ப⁴வதோ. தேன ஸஜீவகோவ மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோபி நாம ஹோதீதி ஸித்³த⁴ங். எத்த² மாதுகுச்சி²ஸ்மிந்தி மனுஸ்ஸமாதுயா வா திரச்சா²னமாதுயா வா. வுத்தஞ்ஹி பரிவாரே (பரி॰ 480) –
172.Ussukkavacananti pākaṭasaddasaññā kira, samānakapadanti vuttaṃ hoti. ‘‘Sutvā bhuñjantī’’ti ettha viya sañcicca voropetukāmassa sañciccapadaṃ voropanapadassa ussukkaṃ, sañcetanā ca jīvitā voropanañca ekassevāti vuttaṃ hoti. Na kevalaṃ cetasikamatteneva hoti, payogopi icchitabbo evāti dassetuṃ vuttānīti kira upatissatthero. ‘‘Jānitvā sañjānitvā cecca abhivitaritvā’’ti vattabbe ‘‘jānanto…pe… vītikkamo’’ti voropanampi dassitaṃ, tasmā byañjane ādaraṃ akatvā attho dassito. Vītikkamasaṅkhātatthasiddhiyā hi purimacetanā atthasādhikā hoti. Sabbasukhumaattabhāvanti rūpaṃ sandhāya vuttaṃ, na arūpaṃ. Attasaṅkhātānañhi arūpānaṃ khandhavibhaṅge (vibha. 1 ādayo) viya idha oḷārikasukhumatā anadhippetā. Mātukucchisminti yebhuyyavacanaṃ, opapātikamanussepi pārājikameva, arūpakāye upakkamābhāvā taggahaṇaṃ kasmāti ce? Arūpakkhandhena saddhiṃ tasseva rūpakāyassa jīvitindriyasambhavato. Tena sajīvakova manussaviggahopi nāma hotīti siddhaṃ. Ettha mātukucchisminti manussamātuyā vā tiracchānamātuyā vā. Vuttañhi parivāre (pari. 480) –
‘‘இத்தி²ங் ஹனே ச மாதரங், புரிஸஞ்ச பிதரங் ஹனே;
‘‘Itthiṃ hane ca mātaraṃ, purisañca pitaraṃ hane;
மாதரங் பிதரங் ஹந்த்வா, ந தேனானந்தரங் பு²ஸே;
Mātaraṃ pitaraṃ hantvā, na tenānantaraṃ phuse;
பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா’’தி.
Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti.
பட²மந்தி படிஸந்தி⁴சித்தமேவ. ஏகப⁴வபரியாபன்னாய ஹி சித்தஸந்ததியா படிஸந்தி⁴சித்தங் பட²மசித்தங் நாம. சுதிசித்தங் பச்சி²மங் நாம. அஞ்ஞதா² அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே பட²மசித்தங் நாம நத்தி² வினா அனந்தரஸமனந்தரனத்தி²விக³தபச்சயேஹி சித்துப்பத்தியா அபா⁴வதோ. பா⁴வே வா நவஸத்தபாதுபா⁴வதோ³ஸப்பஸங்கோ³. அயங் ஸப்³ப³பட²மோ மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோதி கிஞ்சாபி இமங் ஜீவிதா வோரோபேதுங் ந ஸக்கா, தங் ஆதி³ங் கத்வா ஸந்ததியா யாவ மரணா உப்பஜ்ஜனகமனுஸ்ஸவிக்³க³ஹேஸு அபரிமாணேஸு ‘‘ஸப்³ப³பட²மோ’’தி தி³ஸ்ஸதி. யதா³ பன யோ மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோ புப்³பா³பரியவஸேன ஸந்ததிப்பத்தோ ஹோதி, ததா³ தங் ஜீவிதா வோரோபேதுங் ஸக்கா. ஸந்ததிங் விகோபெந்தோ ஹி ஜீவிதா வோரோபேதி நாம. எத்த² ச நானத்தனயே அதி⁴ப்பேதே ஸதி ‘‘ஸப்³ப³பட²மோ’’தி வசனங் யுஜ்ஜதி, ந பன ஏகத்தனயே ஸந்ததியா ஏகத்தா. ஏகத்தனயோ ச இதா⁴தி⁴ப்பேதோ ‘‘ஸந்ததிங் விகோபேதீ’’தி வசனதோ, தஸ்மா ‘‘ஸப்³ப³பட²மோ’’தி வசனங் ந யுஜ்ஜதீதி சே? ந, ஸந்ததிபச்சுப்பன்னப³ஹுத்தா. யஸ்மா பன ஸந்ததி நாம அனேகேஸங் புப்³பா³பரியுப்பத்தி வுச்சதி, தஸ்மா ‘‘அயங் ஸப்³ப³பட²மோ’’தி வுத்தோ, ஏவமெத்த² த்³வேபி நயா ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தி, அஞ்ஞதா² ‘‘ஸந்ததிங் விகோபேதீ’’தி இத³ங் வசனங் ந ஸிஜ்ஜ²தி. கிஞ்சாபி எத்த² ‘‘ஸந்ததிங் விகோபேதீ’’தி வசனதோ ஸந்ததிபச்சுப்பன்னமேவ அதி⁴ப்பேதங், ந அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னங் விய தி³ஸ்ஸதி, ததா²பி யஸ்மா ஸந்ததிபச்சுப்பன்னே விகோபிதே அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னங் விகோபிதமேவ ஹோதி, அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னே பன விகோபிதே ஸந்ததிபச்சுப்பன்னங் விகோபிதங் ஹோதீதி எத்த² வத்தப்³ப³ங் நத்தி². தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் ‘‘தது³ப⁴யம்பி வோரோபேதுங் ஸக்கா, தஸ்மா ததே³வ ஸந்தா⁴ய ‘ஸந்ததிங் விகோபேதீ’தி இத³ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஸந்ததிங் விகோபேதீ’’தி வசனதோ பகதியா ஆயுபரியந்தங் பத்வா மரணகஸத்தே வீதிக்கமே ஸதி அனாபத்தி வீதிக்கமபச்சயா ஸந்ததியா அகோபிதத்தா. வீதிக்கமபச்சயா சே ஆயுபரியந்தங் அப்பத்வா அந்தராவ மரணகஸத்தே வீதிக்கமபச்சயா ஆபத்தி, கம்மப³த்³தோ⁴ சாதி நோ தக்கோதி ஆசரியோ. ‘‘மரணவண்ணங் வா ஸங்வண்ணெய்ய, மரணாய வா ஸமாத³பெய்ய, அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி வசனதோ வா சேதனாக்க²ணே ஏவ பாராஜிகாபத்தி ஏகந்தாகுஸலத்தா, து³க்க²வேத³னத்தா, காயகம்மத்தா, வசீகம்மத்தா, கிரியத்தா சாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Paṭhamanti paṭisandhicittameva. Ekabhavapariyāpannāya hi cittasantatiyā paṭisandhicittaṃ paṭhamacittaṃ nāma. Cuticittaṃ pacchimaṃ nāma. Aññathā anamatagge saṃsāre paṭhamacittaṃ nāma natthi vinā anantarasamanantaranatthivigatapaccayehi cittuppattiyā abhāvato. Bhāve vā navasattapātubhāvadosappasaṅgo. Ayaṃ sabbapaṭhamo manussaviggahoti kiñcāpi imaṃ jīvitā voropetuṃ na sakkā, taṃ ādiṃ katvā santatiyā yāva maraṇā uppajjanakamanussaviggahesu aparimāṇesu ‘‘sabbapaṭhamo’’ti dissati. Yadā pana yo manussaviggaho pubbāpariyavasena santatippatto hoti, tadā taṃ jīvitā voropetuṃ sakkā. Santatiṃ vikopento hi jīvitā voropeti nāma. Ettha ca nānattanaye adhippete sati ‘‘sabbapaṭhamo’’ti vacanaṃ yujjati, na pana ekattanaye santatiyā ekattā. Ekattanayo ca idhādhippeto ‘‘santatiṃ vikopetī’’ti vacanato, tasmā ‘‘sabbapaṭhamo’’ti vacanaṃ na yujjatīti ce? Na, santatipaccuppannabahuttā. Yasmā pana santati nāma anekesaṃ pubbāpariyuppatti vuccati, tasmā ‘‘ayaṃ sabbapaṭhamo’’ti vutto, evamettha dvepi nayā saṅgahaṃ gacchanti, aññathā ‘‘santatiṃ vikopetī’’ti idaṃ vacanaṃ na sijjhati. Kiñcāpi ettha ‘‘santatiṃ vikopetī’’ti vacanato santatipaccuppannameva adhippetaṃ, na addhāpaccuppannaṃ viya dissati, tathāpi yasmā santatipaccuppanne vikopite addhāpaccuppannaṃ vikopitameva hoti, addhāpaccuppanne pana vikopite santatipaccuppannaṃ vikopitaṃ hotīti ettha vattabbaṃ natthi. Tasmā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘tadubhayampi voropetuṃ sakkā, tasmā tadeva sandhāya ‘santatiṃ vikopetī’ti idaṃ vuttanti veditabba’’nti āha. ‘‘Santatiṃ vikopetī’’ti vacanato pakatiyā āyupariyantaṃ patvā maraṇakasatte vītikkame sati anāpatti vītikkamapaccayā santatiyā akopitattā. Vītikkamapaccayā ce āyupariyantaṃ appatvā antarāva maraṇakasatte vītikkamapaccayā āpatti, kammabaddho cāti no takkoti ācariyo. ‘‘Maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyya, maraṇāya vā samādapeyya, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso’’ti vacanato vā cetanākkhaṇe eva pārājikāpatti ekantākusalattā, dukkhavedanattā, kāyakammattā, vacīkammattā, kiriyattā cāti veditabbaṃ.
ஸத்தட்ட²ஜவனவாரமத்தந்தி ஸபா⁴கா³ரம்மணவஸேன வுத்தங், தேனேவ ‘‘ஸபா⁴க³ஸந்ததிவஸேனா’’திஆதி³ வுத்தங் . அத்தனோ படிபக்கே²ன ஸமன்னாக³தத்தா ஸமனந்தரஸ்ஸ பச்சயங் ஹொந்தங் யதா² புரே விய அஹுத்வா து³ப்³ப³லஸ்ஸ. தந்தி ஜீவிதிந்த்³ரியவிகோபனங்.
Sattaṭṭhajavanavāramattanti sabhāgārammaṇavasena vuttaṃ, teneva ‘‘sabhāgasantativasenā’’tiādi vuttaṃ . Attano paṭipakkhena samannāgatattā samanantarassa paccayaṃ hontaṃ yathā pure viya ahutvā dubbalassa. Tanti jīvitindriyavikopanaṃ.
ஈதிந்தி ஸத்தவித⁴விச்சி²காதீ³னி யுத்³தே⁴ ட³ங்ஸித்வா மாரணத்த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி. பஜ்ஜரகந்தி ஸரீரடா³ஹங். ஸூசிகந்தி ஸூலங். விஸூசிகந்தி ஸுக்க²மாதிஸாரங்வஸயங். பக்க²ந்தி³யந்தி ரத்தாதிஸாரங். த்³வத்திப்³யாமஸதப்பமாணே மஹாகாயே நிம்மினித்வா டி²தனாகு³த்³த⁴ரணங், குஜ்ஜி²த்வா ஓலோகிதே பரேஸங் காயே விஸமரணங் வா டா³ஹுப்பாத³னங் வா பயோகோ³ நாம.
Ītinti sattavidhavicchikādīni yuddhe ḍaṃsitvā māraṇatthaṃ vissajjenti. Pajjarakanti sarīraḍāhaṃ. Sūcikanti sūlaṃ. Visūcikanti sukkhamātisāraṃvasayaṃ. Pakkhandiyanti rattātisāraṃ. Dvattibyāmasatappamāṇe mahākāye nimminitvā ṭhitanāguddharaṇaṃ, kujjhitvā olokite paresaṃ kāye visamaraṇaṃ vā ḍāhuppādanaṃ vā payogo nāma.
கேசீதி மஹாஸங்கி⁴கா. அயங் இத்தீ². குலும்ப³ஸ்ஸாதி க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ. கத²ங் ஸா இதரஸ்ஸாதி சே? தஸ்ஸ து³ட்டே²ன மனஸானுபக்கி²தே ஸோ ச க³ப்³போ⁴ ஸா ச இத்³தீ⁴தி உப⁴யம்பி ஸஹேவ நஸ்ஸதி, க⁴டக்³கீ³னங் பே⁴த³னிப்³பா³யனங் விய ஏகக்க²ணே ஹோதி. ‘‘தேஸங் ஸுத்தந்திகேஸு ஓசரியமானங் ந ஸமேதீ’’தி லிகி²தங், ‘‘தேஸங் மதங் க³ஹெத்வா ‘தா²வரீனம்பி அயங் யுஜ்ஜதீ’தி வுத்தே திகவஸேன படிஸேதி⁴தப்³ப³ந்தி அபரே’’தி வுத்தங். ஸாஹத்தி²கனிஸ்ஸக்³கி³யபயோகே³ஸு ஸன்னிட்டா²பகசேதனாய ஸத்தமாய ஸஹுப்பன்னகாயவிஞ்ஞத்தியா ஸாஹத்தி²கதா வேதி³தப்³பா³. ஆணத்திகே பன ஸத்தஹிபி சேதனாஹி ஸஹ வசீவிஞ்ஞத்திஸம்ப⁴வதோ ஸத்தஸத்த ஸத்³தா³ ஏகதோ ஹுத்வா ஏகேகக்க²ரபா⁴வங் க³ந்த்வா யத்தகேஹி அக்க²ரேஹி அத்தனோ அதி⁴ப்பாயங் விஞ்ஞாபேதி, தத³வஸானக்க²ரஸமுட்டா²பிகாய ஸத்தமசேதனாய ஸஹஜாதவசீவிஞ்ஞத்தியா ஆணத்திகதா வேதி³தப்³பா³. ததா² விஜ்ஜாமயபயோகே³. காயேனாணத்தியங் பன ஸாஹத்தி²கே வுத்தனயோவ. தா²வரபயோகே³ யாவதா பரஸ்ஸ மரணங் ஹோதி, தாவதா கம்மப³த்³தோ⁴, ஆபத்தி ச. ததோ பரங் அதிஸஞ்சரணே கம்மப³த்³தா⁴திப³ஹுத்தங் வேதி³தப்³ப³ங் ஸதி பரங் மரணே. பாராஜிகாபத்தி பனெத்த² ஏகா. அத்த²ஸாத⁴கசேதனா யஸ்மா எத்த² ச து³தியபாராஜிகே ச லப்³ப⁴தி, ந அஞ்ஞத்த², தஸ்மா த்³வின்னம்பி ஸாதா⁴ரணா இமா கா³தா²யோ –
Kecīti mahāsaṅghikā. Ayaṃ itthī. Kulumbassāti gabbhassa. Kathaṃ sā itarassāti ce? Tassa duṭṭhena manasānupakkhite so ca gabbho sā ca iddhīti ubhayampi saheva nassati, ghaṭaggīnaṃ bhedanibbāyanaṃ viya ekakkhaṇe hoti. ‘‘Tesaṃ suttantikesu ocariyamānaṃ na sametī’’ti likhitaṃ, ‘‘tesaṃ mataṃ gahetvā ‘thāvarīnampi ayaṃ yujjatī’ti vutte tikavasena paṭisedhitabbanti apare’’ti vuttaṃ. Sāhatthikanissaggiyapayogesu sanniṭṭhāpakacetanāya sattamāya sahuppannakāyaviññattiyā sāhatthikatā veditabbā. Āṇattike pana sattahipi cetanāhi saha vacīviññattisambhavato sattasatta saddā ekato hutvā ekekakkharabhāvaṃ gantvā yattakehi akkharehi attano adhippāyaṃ viññāpeti, tadavasānakkharasamuṭṭhāpikāya sattamacetanāya sahajātavacīviññattiyā āṇattikatā veditabbā. Tathā vijjāmayapayoge. Kāyenāṇattiyaṃ pana sāhatthike vuttanayova. Thāvarapayoge yāvatā parassa maraṇaṃ hoti, tāvatā kammabaddho, āpatti ca. Tato paraṃ atisañcaraṇe kammabaddhātibahuttaṃ veditabbaṃ sati paraṃ maraṇe. Pārājikāpatti panettha ekā. Atthasādhakacetanā yasmā ettha ca dutiyapārājike ca labbhati, na aññattha, tasmā dvinnampi sādhāraṇā imā gāthāyo –
‘‘பூ⁴தத⁴ம்மனியாமா யே, தே த⁴ம்மா நியதா மதா;
‘‘Bhūtadhammaniyāmā ye, te dhammā niyatā matā;
பா⁴வித⁴ம்மனியாமா யே, தேவ அனியதா இத⁴.
Bhāvidhammaniyāmā ye, teva aniyatā idha.
‘‘பூ⁴தத⁴ம்மனியாமானங், டி²தாவ ஸா பச்சயட்டி²தி;
‘‘Bhūtadhammaniyāmānaṃ, ṭhitāva sā paccayaṭṭhiti;
பா⁴வித⁴ம்மனியாமானங், ஸாபெக்கா² பச்சயட்டி²தி.
Bhāvidhammaniyāmānaṃ, sāpekkhā paccayaṭṭhiti.
‘‘தேனஞ்ஞா ஹேதுயா அத்தி², ஸாபி த⁴ம்மனியாமதா;
‘‘Tenaññā hetuyā atthi, sāpi dhammaniyāmatā;
தஸ்ஸா ப²லங் அனியதங், ப²லாபெக்கா² நியாமதா.
Tassā phalaṃ aniyataṃ, phalāpekkhā niyāmatā.
‘‘ஏவஞ்ஹி ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், டி²தா த⁴ம்மனியாமதா;
‘‘Evañhi sabbadhammānaṃ, ṭhitā dhammaniyāmatā;
லத்³த⁴த⁴ம்மனியாமா யா, ஸாத்த²ஸாத⁴கசேதனா.
Laddhadhammaniyāmā yā, sātthasādhakacetanā.
‘‘சேதனாஸித்³தி⁴தோ புப்³பே³, பச்சா² தஸ்ஸாத்த²ஸித்³தி⁴தோ;
‘‘Cetanāsiddhito pubbe, pacchā tassātthasiddhito;
அவிஸேஸேன ஸப்³பா³பி, ச²ப்³பி³தா⁴ அத்த²ஸாதி⁴கா.
Avisesena sabbāpi, chabbidhā atthasādhikā.
‘‘ஆணத்தியங் யதோ ஸக்கா, விபா⁴வேதுங் விபா⁴க³தோ;
‘‘Āṇattiyaṃ yato sakkā, vibhāvetuṃ vibhāgato;
தஸ்மா ஆணத்தியங்யேவ, வுத்தா ஸா அத்த²ஸாதி⁴கா.
Tasmā āṇattiyaṃyeva, vuttā sā atthasādhikā.
‘‘மிச்ச²த்தே வாபி ஸம்மத்தே, நியதானியதா மதா;
‘‘Micchatte vāpi sammatte, niyatāniyatā matā;
அபி⁴த⁴ம்மே ந ஸப்³ப³த்தி², தத்த² ஸா நியதா ஸியா.
Abhidhamme na sabbatthi, tattha sā niyatā siyā.
‘‘யா தெ²ய்யசேதனா ஸப்³பா³, ஸஹத்தா²ணத்திகாபி வா;
‘‘Yā theyyacetanā sabbā, sahatthāṇattikāpi vā;
அபி⁴த⁴ம்மனயேனாயங், ஏகந்தனியதா ஸியா.
Abhidhammanayenāyaṃ, ekantaniyatā siyā.
‘‘பாணாதிபாதங் நிஸ்ஸாய, ஸஹத்தா²ணத்திகாதி³கா;
‘‘Pāṇātipātaṃ nissāya, sahatthāṇattikādikā;
அபி⁴த⁴ம்மவஸேனேஸா, பச்சேகங் தங் து³கங் ப⁴ஜே.
Abhidhammavasenesā, paccekaṃ taṃ dukaṃ bhaje.
‘‘ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²தோ³, சேதனா சேதி தங் த்³வயங்;
‘‘Jīvitindriyupacchedo, cetanā ceti taṃ dvayaṃ;
ந ஸாஹத்தி²ககம்மேன, பகே³வாணத்திகாஸமங்.
Na sāhatthikakammena, pagevāṇattikāsamaṃ.
‘‘ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²தோ³, சேதனா சேதி தங் த்³வயங்;
‘‘Jīvitindriyupacchedo, cetanā ceti taṃ dvayaṃ;
ந ஸாஹத்தி²ககம்மேன, பகே³வாணத்திகாஸமங்.
Na sāhatthikakammena, pagevāṇattikāsamaṃ.
‘‘ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³க்க²ணே வத⁴கசேதனா;
‘‘Jīvitindriyupacchedakkhaṇe vadhakacetanā;
சிராடி²தாதி கோ த⁴ம்மோ, நியாமேதி ஆபத்திகங்.
Cirāṭhitāti ko dhammo, niyāmeti āpattikaṃ.
‘‘ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³க்க²ணே சே வத⁴கோ ஸியா;
‘‘Jīvitindriyupacchedakkhaṇe ce vadhako siyā;
மதோ ஸுத்தோ பபு³த்³தோ⁴ வா, குஸலோ வத⁴கோ ஸியா.
Mato sutto pabuddho vā, kusalo vadhako siyā.
‘‘குஸலத்திகபே⁴தோ³ ச, வேத³னாத்திகபே⁴தோ³பி;
‘‘Kusalattikabhedo ca, vedanāttikabhedopi;
ஸியா ததா² க³தோ ஸித்³தோ⁴, ஸஹத்தா² வத⁴கசேதனா’’தி.
Siyā tathā gato siddho, sahatthā vadhakacetanā’’ti.
யானி பன பீ³ஜஉதுகம்மத⁴ம்மசித்தனியாமானி பஞ்ச அட்ட²கதா²ய ஆனெத்வா நித³ஸ்ஸிதானி, தேஸு அயமத்த²ஸாத⁴கசேதனா யோக³ங் க³ச்ச²தீதி மஞ்ஞே ‘‘அயங் அத்த²ஸாத⁴கசேதனானியமோ நத்தீ²’’தி சேதனானங் மிச்ச²த்தஸம்மத்தனியதானம்பி நத்தி²பா⁴வப்பஸங்க³தோ. ப⁴ஜாபியமானா யேன, தேன ஸப்³பே³பி யதா²ஸம்ப⁴வங் கம்மசித்தனியாமே ப⁴ஜந்தி க³ச்ச²ந்தீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஜீவிதே ஆதீ³னவோ மரணவண்ணத³ஸ்ஸனே ந விப⁴த்தோவ, இத⁴ பன ஸங்கப்பபதே³ அத்த²தோ ‘‘மரணஸஞ்ஞீ மரணசேதனோ மரணாதி⁴ப்பாயோ’’தி ஏவங் அவிபூ⁴தத்தா விப⁴த்தோ, அபாகடத்தா, அனோளாரிகத்தா வா அவிபா⁴கா³ காரிதா வா. நயித³ங் விதக்கஸ்ஸ நாமந்தி ந விதக்கஸ்ஸேவ நாமங், கிந்து ஸஞ்ஞாசேதனானம்பி நாமந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். கங்கா²விதரணியம்பி ஏவமேவ வுத்தங்.
Yāni pana bījautukammadhammacittaniyāmāni pañca aṭṭhakathāya ānetvā nidassitāni, tesu ayamatthasādhakacetanā yogaṃ gacchatīti maññe ‘‘ayaṃ atthasādhakacetanāniyamo natthī’’ti cetanānaṃ micchattasammattaniyatānampi natthibhāvappasaṅgato. Bhajāpiyamānā yena, tena sabbepi yathāsambhavaṃ kammacittaniyāme bhajanti gacchantīti veditabbaṃ. Jīvite ādīnavo maraṇavaṇṇadassane na vibhattova, idha pana saṅkappapade atthato ‘‘maraṇasaññī maraṇacetano maraṇādhippāyo’’ti evaṃ avibhūtattā vibhatto, apākaṭattā, anoḷārikattā vā avibhāgā kāritā vā. Nayidaṃ vitakkassa nāmanti na vitakkasseva nāmaṃ, kintu saññācetanānampi nāmanti gahetabbaṃ. Kaṅkhāvitaraṇiyampi evameva vuttaṃ.
174. காயதோதி வுத்தத்தா ‘‘ஸத்திஞஸூ’’தி வத்தப்³பே³ வசனஸிலிட்ட²த்த²ங் ‘‘உஸுஸத்திஆதி³னா’’தி வுத்தங். அனுத்³தே³ஸிகே கம்மஸ்ஸாரம்மணங் ஸோ வா ஹோதி, அஞ்ஞோ வா. உப⁴யேஹீதி கிஞ்சாபி பட²மப்பஹாரோ ந ஸயமேவ ஸக்கோதி, து³தியங் லபி⁴த்வா பன ஸக்கொந்தோ ஜீவிதவினாஸனஹேது அஹோஸி, தத³த்த²மேவ ஹி வத⁴கேன ஸோ தி³ன்னோ, து³தியோ பன அஞ்ஞேன சித்தேன தி³ன்னோ, தேன ஸுட்டு² வுத்தங் ‘‘பட²மப்பஹாரேனேவா’’தி, ‘‘சேதனா நாம தா³ருணாதி க³ருங் வத்து²ங் ஆரப்³ப⁴ பவத்தபுப்³ப³பா⁴க³சேதனா பகதிஸபா⁴வவத⁴கசேதனா, நோ தா³ருணா ஹோதீ’’தி ஆசரியேன லிகி²தங். ‘‘புப்³ப³பா⁴க³சேதனா பரிவாரா, வத⁴கசேதனாவ தா³ருணா ஹோதீ’’தி வுத்தங். யதா²தி⁴ப்பாயந்தி உபோ⁴பி படிவிஜ்ஜ²தி, ஸாஹத்தி²கோபி ஸங்கேதத்தா ந முச்சதி கிர.
174.Kāyatoti vuttattā ‘‘sattiñasū’’ti vattabbe vacanasiliṭṭhatthaṃ ‘‘ususattiādinā’’ti vuttaṃ. Anuddesike kammassārammaṇaṃ so vā hoti, añño vā. Ubhayehīti kiñcāpi paṭhamappahāro na sayameva sakkoti, dutiyaṃ labhitvā pana sakkonto jīvitavināsanahetu ahosi, tadatthameva hi vadhakena so dinno, dutiyo pana aññena cittena dinno, tena suṭṭhu vuttaṃ ‘‘paṭhamappahārenevā’’ti, ‘‘cetanā nāma dāruṇāti garuṃ vatthuṃ ārabbha pavattapubbabhāgacetanā pakatisabhāvavadhakacetanā, no dāruṇā hotī’’ti ācariyena likhitaṃ. ‘‘Pubbabhāgacetanā parivārā, vadhakacetanāva dāruṇā hotī’’ti vuttaṃ. Yathādhippāyanti ubhopi paṭivijjhati, sāhatthikopi saṅketattā na muccati kira.
கிரியாவிஸேஸோ அட்ட²கதா²ஸு அனாக³தோ. ‘‘ஏவங் விஜ்ஜ², ஏவங் பஹர, ஏவங் கா⁴ஹேஹீ’தி பாளியா ஸமேதீதி ஆசரியேன க³ஹிதோ’’தி வத³ந்தி. புரதோ பஹரித்வாதிஆதி³ வத்து²விஸங்கேதமேவ கிர. ஏதங் கா³மே டி²தந்தி புக்³க³லோவ நியமிதோ. யோ பன லிங்க³வஸேன ‘‘தீ³க⁴ங்…பே॰… மாரேஹீ’’தி ஆணாபேதி அனியமெத்வா. யதி³ நியமெத்வா வத³தி, ‘‘ஏதங் தீ³க⁴’’ந்தி வதெ³ய்யாதி அபரே. ஆசரியா பன ‘‘தீ³க⁴ந்தி வுத்தே நியமிதங் ஹோதி, ஏவங் அனியமெத்வா வத³தி, ந பன ஆணாபகோ தீ³கா⁴தீ³ஸு அஞ்ஞதரங் மாரேஹீதி அதி⁴ப்பாயோ’’தி வத³ந்தி கிர. ‘‘அத்தோ² பன சித்தேன ஏகங் ஸந்தா⁴யபி அனியமெத்வா ஆணாபேதீ’’தி லிகி²தங். ‘‘இதரோ அஞ்ஞங் தாதி³ஸங் மாரேதி, ஆணாபகோ முச்சதீ’’தி வுத்தங் யதா²தி⁴ப்பாயங் ந க³தத்தா. ‘‘ஏவங் தீ³கா⁴தி³வஸேனாபி சித்தேன அனியமிதஸ்ஸேவாதி யுத்தங் விய தி³ஸ்ஸதீ’’தி அஞ்ஞதரஸ்மிங் க³ண்டி²பதே³ லிகி²தங், ஸுட்டு² வீமங்ஸித்வா ஸப்³ப³ங் க³ஹேதப்³ப³ங், ஓகாஸஸ்ஸ நியமிதத்தாதி எத்த² ஓகாஸனியமங் கத்வா நித்³தி³ஸந்தோ தஸ்மிங் ஓகாஸே நிஸின்னங் மாரேதுகாமோவ ஹோதி, ஸயங் பன ததா³ தத்த² நத்தி². தஸ்மா ஓகாஸேன ஸஹ அத்தனோ ஜீவிதிந்த்³ரியங் ஆரம்மணங் ந ஹோதி, தேன அத்தனா மாராபிதோ பரோ ஏவ மாராபிதோ. கத²ங்? ஸயங் ரஸ்ஸோ ச தனுகோ ச ஹுத்வா புப்³ப³பா⁴கே³ அத்தானங் ஸந்தா⁴ய ஆணத்திக்க²ணே ‘‘தீ³க⁴ங் ரஸ்ஸங் தூ²லங் ப³லவந்தங் மாரேஹீ’’தி ஆணாபெந்தஸ்ஸ சித்தங் அத்தனி தஸ்ஸாகாரஸ்ஸ நத்தி²தாய அஞ்ஞஸ்ஸ தாதி³ஸஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியங் ஆரம்மணங் கத்வா பவத்ததி, தேன மூலட்ட²ஸ்ஸ கம்மப³த்³தோ⁴. ஏவங்ஸம்பத³மித³ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Kiriyāviseso aṭṭhakathāsu anāgato. ‘‘Evaṃ vijjha, evaṃ pahara, evaṃ ghāhehī’ti pāḷiyā sametīti ācariyena gahito’’ti vadanti. Purato paharitvātiādi vatthuvisaṅketameva kira. Etaṃ gāme ṭhitanti puggalova niyamito. Yo pana liṅgavasena ‘‘dīghaṃ…pe… mārehī’’ti āṇāpeti aniyametvā. Yadi niyametvā vadati, ‘‘etaṃ dīgha’’nti vadeyyāti apare. Ācariyā pana ‘‘dīghanti vutte niyamitaṃ hoti, evaṃ aniyametvā vadati, na pana āṇāpako dīghādīsu aññataraṃ mārehīti adhippāyo’’ti vadanti kira. ‘‘Attho pana cittena ekaṃ sandhāyapi aniyametvā āṇāpetī’’ti likhitaṃ. ‘‘Itaro aññaṃ tādisaṃ māreti, āṇāpako muccatī’’ti vuttaṃ yathādhippāyaṃ na gatattā. ‘‘Evaṃ dīghādivasenāpi cittena aniyamitassevāti yuttaṃ viya dissatī’’ti aññatarasmiṃ gaṇṭhipade likhitaṃ, suṭṭhu vīmaṃsitvā sabbaṃ gahetabbaṃ, okāsassa niyamitattāti ettha okāsaniyamaṃ katvā niddisanto tasmiṃ okāse nisinnaṃ māretukāmova hoti, sayaṃ pana tadā tattha natthi. Tasmā okāsena saha attano jīvitindriyaṃ ārammaṇaṃ na hoti, tena attanā mārāpito paro eva mārāpito. Kathaṃ? Sayaṃ rasso ca tanuko ca hutvā pubbabhāge attānaṃ sandhāya āṇattikkhaṇe ‘‘dīghaṃ rassaṃ thūlaṃ balavantaṃ mārehī’’ti āṇāpentassa cittaṃ attani tassākārassa natthitāya aññassa tādisassa jīvitindriyaṃ ārammaṇaṃ katvā pavattati, tena mūlaṭṭhassa kammabaddho. Evaṃsampadamidanti daṭṭhabbaṃ.
தூ³தபரம்பரானித்³தே³ஸே ஆணாபேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. இதரஸ்ஸ ஆரோசேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி ஆசரியந்தேவாஸீனங் யதா²ஸம்ப⁴வங் ஆரோசனே, படிக்³க³ண்ஹனே து³க்கடங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ந வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ து³க்கடந்தி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி. தங் பன ஓகாஸாபா⁴வதோ ந வுத்தங். மூலட்டே²ன ஆபஜ்ஜிதப்³பா³பத்தியா ஹி தஸ்ஸ ஓகாஸோ அபரிச்சி²ன்னோ, தேனஸ்ஸ தஸ்மிங் ஓகாஸே து²ல்லச்சயங் வுத்தங். வத⁴கோ சே படிக்³க³ண்ஹாதி, மூலட்டோ² ஆசரியோ புப்³பே³ ஆபன்னது³க்கடேன ஸஹ து²ல்லச்சயம்பி ஆபஜ்ஜதி. கஸ்மா? மஹாஜனோ ஹி தேன பாபே நியோஜிதோதி. இத³ங் பன து³க்கடது²ல்லச்சயங் வத⁴கோ சே தமத்த²ங் ந ஸாவேதி ஆபஜ்ஜதி. யதி³ ஸாவேதி, பாராஜிகமேவாபஜ்ஜதி. கஸ்மா? அத்த²ஸாத⁴கசேதனாய அபா⁴வா. அனுக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘படிக்³க³ண்ஹதி, தங் து³க்கடங் ஹோதி. யதி³ ஏவங் கஸ்மா பாடே² ந வுத்தந்தி சே? வத⁴கோ பன ‘ஸாது⁴ கரோமீ’தி படிக்³க³ண்ஹித்வா தங் ந கரோதி. ஏவஞ்ஹி நியமே ‘மூலட்ட²ஸ்ஸ கிங் நாம ஹோதி, கிமஸ்ஸ து³க்கடாபத்தீ’தி ஸஞ்ஜாதகங்கா²னங் தத³த்த²தீ³பனத்த²ங் ‘மூலட்ட²ஸ்ஸ ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’’தி வுத்தங். ‘‘வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ, மூலட்ட²ஸ்ஸ ச ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’தி வுத்தங் ந ஸிலிஸ்ஸதி, மூலட்டே²ன ஆபஜ்ஜிதப்³பா³பத்தித³ஸ்ஸனாதி⁴காரத்தா வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி வுத்தங்.
Dūtaparamparāniddese āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Itarassa āroceti, āpatti dukkaṭassāti ācariyantevāsīnaṃ yathāsambhavaṃ ārocane, paṭiggaṇhane dukkaṭaṃ sandhāya vuttaṃ. Na vadhako paṭiggaṇhāti, tassa dukkaṭanti siddhaṃ hoti. Taṃ pana okāsābhāvato na vuttaṃ. Mūlaṭṭhena āpajjitabbāpattiyā hi tassa okāso aparicchinno, tenassa tasmiṃ okāse thullaccayaṃ vuttaṃ. Vadhako ce paṭiggaṇhāti, mūlaṭṭho ācariyo pubbe āpannadukkaṭena saha thullaccayampi āpajjati. Kasmā? Mahājano hi tena pāpe niyojitoti. Idaṃ pana dukkaṭathullaccayaṃ vadhako ce tamatthaṃ na sāveti āpajjati. Yadi sāveti, pārājikamevāpajjati. Kasmā? Atthasādhakacetanāya abhāvā. Anugaṇṭhipade pana ‘‘paṭiggaṇhati, taṃ dukkaṭaṃ hoti. Yadi evaṃ kasmā pāṭhe na vuttanti ce? Vadhako pana ‘sādhu karomī’ti paṭiggaṇhitvā taṃ na karoti. Evañhi niyame ‘mūlaṭṭhassa kiṃ nāma hoti, kimassa dukkaṭāpattī’ti sañjātakaṅkhānaṃ tadatthadīpanatthaṃ ‘mūlaṭṭhassa āpatti thullaccayassā’’’ti vuttaṃ. ‘‘Vadhako paṭiggaṇhāti āpatti dukkaṭassa, mūlaṭṭhassa ca āpatti thullaccayassā’’ti vuttaṃ na silissati, mūlaṭṭhena āpajjitabbāpattidassanādhikārattā vadhako paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassāti vuttaṃ.
விஸக்கியதூ³தபத³னித்³தே³ஸே ‘‘வத்துகாமதாய ச கிச்சே²னெத்த² வத்வா பயோஜனங் நத்தீ²தி ப⁴க³வதா ந வுத்த’’ந்தி வுத்தங். யங் பன ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸேவ து³க்கட’’ந்தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தங். தத்ராயங் விசாரணா – ஆசரியேன ஆணத்தேன பு³த்³த⁴ரக்கி²தேன தத³த்தே² ஸங்க⁴ரக்கி²தஸ்ஸேவ ஆரோசிதே கிஞ்சாபி யோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிக்³க³ண்ஹாதி, அத² கோ² ஆசரியஸ்ஸேவேதங் து³க்கடங் விஸங்கேதத்தா, ந பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ, கஸ்மா? அத்த²ஸாத⁴கசேதனாய ஆபன்னத்தா. தேனேவ ‘‘ஆணாபகஸ்ஸ ச வத⁴கஸ்ஸ ச ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி பாளியங் வுத்தங், தங் பன மூலட்டே²ன ஆபஜ்ஜிதப்³ப³து³க்கடங் ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸ அனாபத்தீ’’தி இமினா அபரிச்சி²ன்னோகாஸத்தா ந வுத்தங்.
Visakkiyadūtapadaniddese ‘‘vattukāmatāya ca kicchenettha vatvā payojanaṃ natthīti bhagavatā na vutta’’nti vuttaṃ. Yaṃ pana ‘‘mūlaṭṭhasseva dukkaṭa’’nti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Tatrāyaṃ vicāraṇā – ācariyena āṇattena buddharakkhitena tadatthe saṅgharakkhitasseva ārocite kiñcāpi yo ‘‘sādhū’’ti paṭiggaṇhāti, atha kho ācariyassevetaṃ dukkaṭaṃ visaṅketattā, na buddharakkhitassa, kasmā? Atthasādhakacetanāya āpannattā. Teneva ‘‘āṇāpakassa ca vadhakassa ca āpatti pārājikassā’’ti pāḷiyaṃ vuttaṃ, taṃ pana mūlaṭṭhena āpajjitabbadukkaṭaṃ ‘‘mūlaṭṭhassa anāpattī’’ti iminā aparicchinnokāsattā na vuttaṃ.
அவிஸங்கேதே ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸ ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’தி வுத்தத்தா விஸங்கேதே ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி ஸித்³த⁴ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி இத³ங் பன து³க்கடங் வத⁴கஸ்ஸேவ. ஸோ ஹி பட²மங் ஆணாபகங் பு³த்³த⁴ரக்கி²தங் பாராஜிகாபத்திங் பாபெத்வா ஸயங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா ஆபஜ்ஜிஸ்ஸதீதி கிஞ்சாபி பாளியங் ‘‘ஸோ தங் ஜீவிதா வோரோபேதி, ஆணாபகஸ்ஸ ச வத⁴கஸ்ஸ ச ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி ந வுத்தங், ததா²பி தங் அத்த²தோ வுத்தமேவ, ‘‘யதோ பாராஜிகங் பஞ்ஞத்த’’ந்தி புப்³பே³ வுத்தனயத்தா ச தங் ந வுத்தங். ‘‘ஸோ தங் ஜீவிதா வோரோபேதி, ஆபத்தி ஸப்³பே³ஸங் பாராஜிகஸ்ஸா’’தி ஹி புப்³பே³ வுத்தங். எத்த² புப்³பே³ ஆசரியந்தேவாஸிகானங் வுத்தது³க்கடது²ல்லச்சயாபத்தியோ பட²மமேவ அனாபன்னா பாராஜிகாபத்தியா ஆபன்னத்தா. ததா²பி வத⁴கஸ்ஸ பாராஜிகாபத்தியா தேஸங் பாராஜிகபா⁴வோ பாகடோ ஜாதோதி கத்வா ‘‘ஆபத்தி ஸப்³பே³ஸங் பாராஜிகஸ்ஸா’’தி ஏகதோ வுத்தங், ந ததா² ‘‘ஆணாபகஸ்ஸ, வத⁴கஸ்ஸ ச ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி எத்த². கஸ்மா? வத⁴கஸ்ஸ து³க்கடாபத்தியா ஆபன்னத்தா. ஸோ ஹி பட²மங் து³க்கடாபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா பச்சா² பாராஜிகங் ஆபஜ்ஜதி. யதி³ பன அந்தேவாஸிகா கேவலங் ஆசரியஸ்ஸ க³ருகதாய ஸாஸனங் ஆரோசெந்தி ஸயங் அமரணாதி⁴ப்பாயா ஸமானா பாராஜிகேன அனாபத்தி. அகப்பியஸாஸனஹரணபச்சயா து³க்கடாபத்தி ஹோதி ஏவ, இமஸ்ஸத்த²ஸ்ஸ ஸாத⁴னத்த²ங் த⁴ம்மபத³வத்தூ²ஹி மிக³லுத்³த³கஸ்ஸ ப⁴ரியாய ஸோதாபன்னாய த⁴னுஉஸுஸூலாதி³தா³னங் நித³ஸ்ஸனங் வத³ந்தி ஏகே. தங் தித்திரஜாதகேன (ஜா॰ 1.4.73 ஆத³யோ) ஸமேதி, தஸ்மா ஸுத்தஞ்ச அட்ட²கத²ஞ்ச அனுலோமேதீதி நோ தக்கோதி ஆசரியோ. இத⁴ பன தூ³தபரம்பராய ச ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பாவத³, இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமங் பாவத³தூ’’தி எத்த² அவிஸேஸெத்வா வுத்தத்தா வாசாய வா ஆரோசேது, ஹத்த²முத்³தா³ய வா, பண்ணேன வா, தூ³தேன வா ஆரோசேது, விஸங்கேதோ நத்தி². ஸசே விஸேஸெத்வா மூலட்டோ², அந்தராதூ³தோ வா வத³தி, தத³திக்கமே விஸங்கேதோதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Avisaṅkete ‘‘mūlaṭṭhassa āpatti thullaccayassā’’ti vuttattā visaṅkete āpatti dukkaṭassāti siddhanti veditabbaṃ. ‘‘Vadhako paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassā’’ti idaṃ pana dukkaṭaṃ vadhakasseva. So hi paṭhamaṃ āṇāpakaṃ buddharakkhitaṃ pārājikāpattiṃ pāpetvā sayaṃ jīvitā voropetvā āpajjissatīti kiñcāpi pāḷiyaṃ ‘‘so taṃ jīvitā voropeti, āṇāpakassa ca vadhakassa ca āpatti pārājikassā’’ti na vuttaṃ, tathāpi taṃ atthato vuttameva, ‘‘yato pārājikaṃ paññatta’’nti pubbe vuttanayattā ca taṃ na vuttaṃ. ‘‘So taṃ jīvitā voropeti, āpatti sabbesaṃ pārājikassā’’ti hi pubbe vuttaṃ. Ettha pubbe ācariyantevāsikānaṃ vuttadukkaṭathullaccayāpattiyo paṭhamameva anāpannā pārājikāpattiyā āpannattā. Tathāpi vadhakassa pārājikāpattiyā tesaṃ pārājikabhāvo pākaṭo jātoti katvā ‘‘āpatti sabbesaṃ pārājikassā’’ti ekato vuttaṃ, na tathā ‘‘āṇāpakassa, vadhakassa ca āpatti pārājikassā’’ti ettha. Kasmā? Vadhakassa dukkaṭāpattiyā āpannattā. So hi paṭhamaṃ dukkaṭāpattiṃ āpajjitvā pacchā pārājikaṃ āpajjati. Yadi pana antevāsikā kevalaṃ ācariyassa garukatāya sāsanaṃ ārocenti sayaṃ amaraṇādhippāyā samānā pārājikena anāpatti. Akappiyasāsanaharaṇapaccayā dukkaṭāpatti hoti eva, imassatthassa sādhanatthaṃ dhammapadavatthūhi migaluddakassa bhariyāya sotāpannāya dhanuususūlādidānaṃ nidassanaṃ vadanti eke. Taṃ tittirajātakena (jā. 1.4.73 ādayo) sameti, tasmā suttañca aṭṭhakathañca anulometīti no takkoti ācariyo. Idha pana dūtaparamparāya ca ‘‘itthannāmassa pāvada, itthannāmo itthannāmaṃ pāvadatū’’ti ettha avisesetvā vuttattā vācāya vā ārocetu, hatthamuddāya vā, paṇṇena vā, dūtena vā ārocetu, visaṅketo natthi. Sace visesetvā mūlaṭṭho, antarādūto vā vadati, tadatikkame visaṅketoti veditabbaṃ.
இதா³னி இமஸ்மிங்யேவ அதி⁴காரத்³வயே அனுக³ண்டி²பதே³ வுத்தனயோ வுச்சதி – ‘‘வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி வத⁴கஸ்ஸேவ ஆபத்தி, ந ஆணாபகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ. யதி³ பன ஸோ வஜ்ஜ²மரணாமரணேஸு அவஸ்ஸமஞ்ஞதரங் கரோதி, பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸாணத்திக்க²ணே ஏவ பாராஜிகது³க்கடேஸு அஞ்ஞதரங் ஸியா. ‘‘இதி சித்தமனோ’’தி அதி⁴காரதோ ‘‘சித்தஸங்கப்போ’’தி எத்தா²பி இதி-ஸத்³தோ³ விய ‘‘வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி, மூலட்ட²ஸ்ஸ ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’தி அதி⁴காரதோ ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸ ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி வுத்தமேவ ஹோதி. கஸ்மா ஸரூபேன ந வுத்தந்தி சே? ததோ சுத்தரி நயதா³னத்த²ங். ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸ ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி ஹி வுத்தே மூலட்ட²ஸ்ஸேவ வஸேன நியமிதத்தா ‘‘படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ து³க்கடங் ஹோதீ’’தி ந ஞாயதி. ‘‘வத⁴கோ படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி ஹி அனியமெத்வா வுத்தே ஸக்கா உப⁴யேஸங் வஸேன து³க்கடே யோஜேதுங். தஸ்மா ஏவ ஹி அட்ட²கதா²சரியேஹி அதி⁴காரங் க³ஹெத்வா ‘‘ஸங்க⁴ரக்கி²தேன ஸம்படிச்சி²தே மூலட்ட²ஸ்ஸேவ து³க்கடந்தி வேதி³தப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ நேவ அனுஞ்ஞாதங், ந படிக்கி²த்தங், கேவலந்து பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ அனியமிதத்தா படிக்கி²த்தங், தஸ்ஸ பன பாராஜிகது³க்கடேஸு அஞ்ஞதரங் ப⁴வெய்யாதி அயமத்தோ² தீ³பிதோ, தஸ்மா தம்பி ஸுவுத்தங். யஸ்மா உப⁴யேஸங் வஸேன யோஜேதுங் ஸக்கா, தஸ்மா ஆசரியேஹி ‘‘படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸேவேதங் து³க்கட’’ந்தி வுத்தங். தத்த² மூலட்டோ² நேவ அனுஞ்ஞாதோ ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸா’’தி வசனாபா⁴வதோ, ந ச படிக்கி²த்தோ ‘‘படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி பாளியா அபா⁴வதோ, படிக்³க³ண்ஹனபச்சயா வத⁴கஸ்ஸ து³க்கடங் ஸியாதி நயங் தா³துங் ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸா’’தி பாளியங் அவுத்தத்தா ‘‘தங் படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸேவேதங் து³க்கட’’ந்தி யங் வுத்தங், தம்பி ஸுவுத்தங். தத்ர ஹி பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ படிக்கி²த்தங், வுத்தனயேன பன தஸ்ஸ ஆபத்தி அனியதாதி. கஸ்மா பன அட்ட²கதா²யங் அனுத்தானங் படிக்³க³ண்ஹனபச்சயா வத⁴கஸ்ஸ து³க்கடங் அவத்வா மூலட்ட²ஸ்ஸேவ வஸேன து³க்கடங் வுத்தந்தி சே? அனிட்ட²னிவாரணத்த²ங். ‘‘ஸங்க⁴ரக்கி²தேன ஸம்படிச்சி²தே படிக்³க³ண்ஹனபச்சயா தஸ்ஸ து³க்கட’’ந்தி ஹி வுத்தே அனந்தரனயேன ஸரூபேன வுத்தத்தா இதா⁴பி மூலட்ட²ஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் அட்ட²கதா²யங் வுத்தமேவ ஹோதீதி ஆபஜ்ஜதி. இதி தங் ஏவங் ஆபன்னங் து²ல்லச்சயங் உத்தானந்தி தங் அவத்வா படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ து³க்கடங் வுத்தங். அனுத்தானத்தா அட்ட²கதா²யந்தி இமங் அனிட்ட²க்³க³ஹணங் நிவாரேதுங் ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸேவேதங் து³க்கட’’ந்தி வுத்தங். ஆசரியேன ஹி வுத்தனயேன படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ து³க்கடம்பி உத்தானமேவ. உத்தானஞ்ச கஸ்மா அம்ஹாகங் க²ந்தீதி வுத்தந்தி சே? படிபத்திதீ³பனத்த²ங். ‘‘பிடகத்தயாதீ³ஸு அப்படிஹதபு³த்³தி⁴யோபி ஆசரியா ஸரூபேன பாளியங் அட்ட²கதா²யஞ்ச அவுத்தத்தா ஏவரூபேஸு நாம டா²னேஸு ஏவங் படிபஜ்ஜந்தி, கிமங்க³ங் பன மாதி³ஸோதி ஸுஹத³யா குலபுத்தா அனாக³தே வுத்தனயமனதிக்கமித்வா ஸங்கரதோ³ஸங் விவஜ்ஜெத்வா வண்ணனாவேலஞ்ச அனதிக்கம்ம படிபஜ்ஜந்தீ’’தி ச அபரேஹி வுத்தங். அயங் பன அட்ட²கதா²ய வா அவுத்தத்தா ஏவரூபேஸு நாம பாடோ² ஆசரியேன பச்சா² நிக்கி²த்தத்தா கேஸுசி பொத்த²கேஸு ந தி³ஸ்ஸதீதி கத்வா ஸப்³ப³ங் லிகி²ஸ்ஸாம. ஏவங் ஸந்தே படிக்³க³ஹணே ஆபத்தியேவ ந ஸியா, ஸஞ்சரித்தபடிக்³க³ஹணமரணாபி⁴னந்த³னேஸுபி ச ஆபத்தி ஹோதி, மாரணபடிக்³க³ஹணே கத²ங் ந ஸியா, தஸ்மா படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸேவேதங் து³க்கடங், தேனேவெத்த² ‘‘மூலட்ட²ஸ்ஸா’’தி ந வுத்தங். புரிமனயேபி சேதங் படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ வேதி³தப்³ப³மேவ, ஓகாஸாபா⁴வேன பன ந வுத்தங். தஸ்மா யோ யோ படிக்³க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ தப்பச்சயா ஆபத்தியேவாதி அயமெத்த² அம்ஹாகங் க²ந்தி. யதா² செத்த², ஏவங் அதி³ன்னாதா³னேபீதி.