Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    પદભાજનીયવણ્ણના

    Padabhājanīyavaṇṇanā

    ૯૨. ‘‘અભિનવનિવિટ્ઠો એકકુટિકાદિગામો યાવ મનુસ્સા પવિસિત્વા વાસં ન કપ્પેન્તિ, તાવ ગામસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતી’’તિ વદન્તિ, તસ્મા તત્થ ગામપ્પવેસનાપુચ્છાદિકિચ્ચમ્પિ નત્થિ. યક્ખપરિગ્ગહભૂતોતિ સઉપદ્દવવસેન વુત્તં, યક્ખનગરાદિં વા સઙ્ગણ્હાતિ. યક્ખનગરમ્પિ આપણાદીસુ દિસ્સમાનેસુ ગામસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, અદિસ્સમાનેસુ ન ગચ્છતિ, તસ્મા યક્ખનગરમ્પિ પવિસન્તેન આપણાદીસુ દિસ્સમાનેસુ સબ્બં ગામપ્પવેસનવત્તં કાતબ્બં, અદિસ્સમાનેસુ ન કાતબ્બન્તિ વદન્તિ. પુનપિ આગન્તુકામાતિ ઇમિના તેસં તત્થ સાપેક્ખભાવં દસ્સેતિ. યતો પન નિરપેક્ખાવ હુત્વા પક્કમન્તિ, સો ગામસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતિ, તસ્મા તત્થ ગામપ્પવેસનાપુચ્છાદિકિચ્ચમ્પિ નત્થિ.

    92. ‘‘Abhinavaniviṭṭho ekakuṭikādigāmo yāva manussā pavisitvā vāsaṃ na kappenti, tāva gāmasaṅkhyaṃ na gacchatī’’ti vadanti, tasmā tattha gāmappavesanāpucchādikiccampi natthi. Yakkhapariggahabhūtoti saupaddavavasena vuttaṃ, yakkhanagarādiṃ vā saṅgaṇhāti. Yakkhanagarampi āpaṇādīsu dissamānesu gāmasaṅkhyaṃ gacchati, adissamānesu na gacchati, tasmā yakkhanagarampi pavisantena āpaṇādīsu dissamānesu sabbaṃ gāmappavesanavattaṃ kātabbaṃ, adissamānesu na kātabbanti vadanti. Punapi āgantukāmāti iminā tesaṃ tattha sāpekkhabhāvaṃ dasseti. Yato pana nirapekkhāva hutvā pakkamanti, so gāmasaṅkhyaṃ na gacchati, tasmā tattha gāmappavesanāpucchādikiccampi natthi.

    નનુ ચ ‘‘ગામા વા અરઞ્ઞા વા’’તિ એત્તકમેવ માતિકાયં વુત્તં, તસ્મા ગામલક્ખણં દસ્સેત્વા અરઞ્ઞમેવ દસ્સેતબ્બં સિયા, ગામૂપચારો નામાતિઆદિ પન કસ્મા વુત્તન્તિ આહ – ‘‘ગામૂપચારોતિઆદિ અરઞ્ઞપરિચ્છેદદસ્સનત્થં વુત્ત’’ન્તિ. ગામૂપચારે હિ દસ્સિતે ઠપેત્વા ગામઞ્ચ ગામૂપચારઞ્ચ અવસેસં અરઞ્ઞં નામાતિ અરઞ્ઞપરિચ્છેદો સક્કા દસ્સેતું, ઇદઞ્ચ ગામગામૂપચારે અસઙ્કરતો દસ્સેતું વુત્તં. માતિકાયં પન ગામગ્ગહણેનેવ ગામૂપચારોપિ સઙ્ગહિતોતિ દટ્ઠબ્બં. ગામૂપચારો હિ લોકે ગામસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતિ. એવઞ્ચ કત્વા માતિકાય અનવસેસઅવહરણટ્ઠાનપરિગ્ગહો સિદ્ધો હોતિ. ઇન્દખીલેતિ ઉમ્મારે. અરઞ્ઞસઙ્ખેપં ગચ્છતીતિ ‘‘નિક્ખમિત્વા બહિ ઇન્દખીલા સબ્બમેતં અરઞ્ઞ’’ન્તિ (વિભ॰ ૫૨૯) અભિધમ્મે વુત્તત્તા. વેમજ્ઝમેવ ઇન્દખીલોતિ વુચ્ચતીતિ ઇન્દખીલટ્ઠાનિયત્તા અસતિપિ ઇન્દખીલે વેમજ્ઝમેવ તથા વુચ્ચતિ. યત્થ પન દ્વારબાહાપિ નત્થિ, તત્થ ઉભોસુ પસ્સેસુ વતિયા વા પાકારસ્સ વા કોટિવેમજ્ઝમેવ ઇન્દખીલટ્ઠાનિયત્તા ‘‘ઇન્દખીલો’’તિ ગહેતબ્બં. ઉડ્ડાપેન્તોતિ પલાપેન્તો. લુઠિત્વાતિ પરિવત્તેત્વા.

    Nanu ca ‘‘gāmā vā araññā vā’’ti ettakameva mātikāyaṃ vuttaṃ, tasmā gāmalakkhaṇaṃ dassetvā araññameva dassetabbaṃ siyā, gāmūpacāro nāmātiādi pana kasmā vuttanti āha – ‘‘gāmūpacārotiādi araññaparicchedadassanatthaṃ vutta’’nti. Gāmūpacāre hi dassite ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañca avasesaṃ araññaṃ nāmāti araññaparicchedo sakkā dassetuṃ, idañca gāmagāmūpacāre asaṅkarato dassetuṃ vuttaṃ. Mātikāyaṃ pana gāmaggahaṇeneva gāmūpacāropi saṅgahitoti daṭṭhabbaṃ. Gāmūpacāro hi loke gāmasaṅkhyameva gacchati. Evañca katvā mātikāya anavasesaavaharaṇaṭṭhānapariggaho siddho hoti. Indakhīleti ummāre. Araññasaṅkhepaṃ gacchatīti ‘‘nikkhamitvā bahi indakhīlā sabbametaṃ arañña’’nti (vibha. 529) abhidhamme vuttattā. Vemajjhameva indakhīloti vuccatīti indakhīlaṭṭhāniyattā asatipi indakhīle vemajjhameva tathā vuccati. Yattha pana dvārabāhāpi natthi, tattha ubhosu passesu vatiyā vā pākārassa vā koṭivemajjhameva indakhīlaṭṭhāniyattā ‘‘indakhīlo’’ti gahetabbaṃ. Uḍḍāpentoti palāpento. Luṭhitvāti parivattetvā.

    મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સાતિ થામમજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ. ઇમિના પન વચનેન સુપ્પમુસલપાતોપિ બલદસ્સનવસેનેવ કતોતિ દટ્ઠબ્બં. કુરુન્દટ્ઠકથાયં મહાપચ્ચરિયઞ્ચ ઘરૂપચારો ગામોતિ અધિપ્પાયેન ‘‘ઘરૂપચારે ઠિતસ્સ લેડ્ડુપાતો ગામૂપચારો’’તિ વુત્તં. દ્વારેતિ નિબ્બકોસસ્સ ઉદકપતનટ્ઠાનતો અબ્ભન્તરં સન્ધાય વુત્તં. અન્તોગેહેતિ ચ પમુખસ્સ અબ્ભન્તરમેવ સન્ધાય વુત્તં. કતપરિક્ખેપોતિ ઇમિનાવ ઘરસ્સ સમન્તતો તત્તકો પરિચ્છેદો ઘરૂપચારો નામાતિ વુત્તં હોતિ. યસ્સ પન ઘરસ્સ સમન્તતો ગોરૂપાનં પવેસનનિવારણત્થં પાકારવતિઆદીહિ પરિક્ખેપો કતો હોતિ, તત્થ સોવ પરિક્ખેપો ઘરૂપચારો, સુપ્પપાતાદિપરિચ્છેદો પન અપરિક્ખિત્તઘરં સન્ધાય વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બં . ઇદમેત્થ પમાણન્તિ વિકાલગામપ્પવેસનાદીસુ ગામગામૂપચારાનં અસઙ્કરતો વિનિચ્છયસ્સ વેદિતબ્બત્તા. કુરુન્દીઆદીસુ વુત્તનયેન હિ ઘરૂપચારસ્સ ગામોતિ આપન્નત્તા ઘરઘરૂપચારગામગામૂપચારાનં સઙ્કરો સિયા. એવં સબ્બત્થાતિ ઇમિના ઇતો પુબ્બેપિ પચ્છિમસ્સેવ વાદસ્સ પમાણભાવં દસ્સેતિ . કેચિ પન ‘‘ઇતો પટ્ઠાય વક્ખમાનવાદં સન્ધાય વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ, તં ન ગહેતબ્બં.

    Majjhimassa purisassāti thāmamajjhimassa purisassa. Iminā pana vacanena suppamusalapātopi baladassanavaseneva katoti daṭṭhabbaṃ. Kurundaṭṭhakathāyaṃ mahāpaccariyañca gharūpacāro gāmoti adhippāyena ‘‘gharūpacāre ṭhitassa leḍḍupāto gāmūpacāro’’ti vuttaṃ. Dvāreti nibbakosassa udakapatanaṭṭhānato abbhantaraṃ sandhāya vuttaṃ. Antogeheti ca pamukhassa abbhantarameva sandhāya vuttaṃ. Kataparikkhepoti imināva gharassa samantato tattako paricchedo gharūpacāro nāmāti vuttaṃ hoti. Yassa pana gharassa samantato gorūpānaṃ pavesananivāraṇatthaṃ pākāravatiādīhi parikkhepo kato hoti, tattha sova parikkhepo gharūpacāro, suppapātādiparicchedo pana aparikkhittagharaṃ sandhāya vuttoti daṭṭhabbaṃ . Idamettha pamāṇanti vikālagāmappavesanādīsu gāmagāmūpacārānaṃ asaṅkarato vinicchayassa veditabbattā. Kurundīādīsu vuttanayena hi gharūpacārassa gāmoti āpannattā gharagharūpacāragāmagāmūpacārānaṃ saṅkaro siyā. Evaṃ sabbatthāti iminā ito pubbepi pacchimasseva vādassa pamāṇabhāvaṃ dasseti . Keci pana ‘‘ito paṭṭhāya vakkhamānavādaṃ sandhāya vutta’’nti vadanti, taṃ na gahetabbaṃ.

    સેસમ્પીતિ ગામૂપચારલક્ખણં સન્ધાય વદતિ. તત્રાતિ તસ્મિં ગામૂપચારગ્ગહણે. તસ્સ ગામપરિચ્છેદદસ્સનત્થન્તિ તસ્સ અપરિચ્છેદસ્સ ગામસ્સ ગામપરિચ્છેદં દસ્સેતુન્તિ અત્થો. યદિ એવં ‘‘ગામો નામા’’તિ પદં ઉદ્ધરિત્વા ‘‘અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઘરૂપચારે ઠિતસ્સ મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ લેડ્ડુપાતો’’તિ કસ્મા ન વુત્તન્તિ? ‘‘ગામો નામાતિ ઇધ અવુત્તમ્પિ અધિકારવસેન લબ્ભતિયેવા’’તિ વદન્તિ. અપરે પન ભણન્તિ ‘‘ગામૂપચારો નામાતિ ઇમિનાવ ગામસ્સ ચ ગામૂપચારસ્સ ચ સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. કથં? ‘ગામસ્સ ઉપચારો ગામૂપચારો’તિ એવં વિગ્ગહે કરિયમાને ‘પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઇન્દખીલે ઠિતસ્સ મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ લેડ્ડુપાતો’તિ ઇમિના પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ગામૂપચારલક્ખણં દસ્સિતં હોતિ, ‘ગામસઙ્ખાતો ઉપચારો ગામૂપચારો’તિ એવં પન ગય્હમાને ‘અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઘરૂપચારે ઠિતસ્સ મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ લેડ્ડુપાતો’તિ ઇમિના અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ગામપરિચ્છેદો દસ્સિતોતિ સક્કા વિઞ્ઞાતુ’’ન્તિ. ‘‘ઘરૂપચારે ઠિતસ્સ મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ લેડ્ડુપાતો’’તિ ઇમિના પરિક્ખિત્તસ્સપિ ગામસ્સ સચે લેડ્ડુપાતતો દૂરે પરિક્ખેપો હોતિ, લેડ્ડુપાતોયેવ ગામપરિચ્છેદોતિ ગહેતબ્બન્તિ વદન્તિ. પુબ્બે વુત્તનયેનેવાતિ પરિક્ખિત્તગામે વુત્તનયેનેવ.

    Sesampīti gāmūpacāralakkhaṇaṃ sandhāya vadati. Tatrāti tasmiṃ gāmūpacāraggahaṇe. Tassa gāmaparicchedadassanatthanti tassa aparicchedassa gāmassa gāmaparicchedaṃ dassetunti attho. Yadi evaṃ ‘‘gāmo nāmā’’ti padaṃ uddharitvā ‘‘aparikkhittassa gāmassa gharūpacāre ṭhitassa majjhimassa purisassa leḍḍupāto’’ti kasmā na vuttanti? ‘‘Gāmo nāmāti idha avuttampi adhikāravasena labbhatiyevā’’ti vadanti. Apare pana bhaṇanti ‘‘gāmūpacāro nāmāti imināva gāmassa ca gāmūpacārassa ca saṅgaho daṭṭhabbo. Kathaṃ? ‘Gāmassa upacāro gāmūpacāro’ti evaṃ viggahe kariyamāne ‘parikkhittassa gāmassa indakhīle ṭhitassa majjhimassa purisassa leḍḍupāto’ti iminā parikkhittassa gāmassa gāmūpacāralakkhaṇaṃ dassitaṃ hoti, ‘gāmasaṅkhāto upacāro gāmūpacāro’ti evaṃ pana gayhamāne ‘aparikkhittassa gāmassa gharūpacāre ṭhitassa majjhimassa purisassa leḍḍupāto’ti iminā aparikkhittassa gāmassa gāmaparicchedo dassitoti sakkā viññātu’’nti. ‘‘Gharūpacāre ṭhitassa majjhimassa purisassa leḍḍupāto’’ti iminā parikkhittassapi gāmassa sace leḍḍupātato dūre parikkhepo hoti, leḍḍupātoyeva gāmaparicchedoti gahetabbanti vadanti. Pubbe vuttanayenevāti parikkhittagāme vuttanayeneva.

    સઙ્કરીયતીતિ મિસ્સીયતિ. એત્થાતિ ઘરઘરૂપચારગામગામૂપચારેસુ. ‘‘વિકાલે ગામપ્પવેસને પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કમન્તસ્સ આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ, અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તસ્સ આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૫૧૩) વુત્તત્તા ગામગામૂપચારાનં અસઙ્કરતા ઇચ્છિતબ્બાતિ આહ – ‘‘અસઙ્કરતો ચેત્થ વિનિચ્છયો વેદિતબ્બો વિકાલે ગામપ્પવેસનાદીસૂ’’તિ. એત્થ ચ ‘‘પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપં, અપરિક્ખિત્તસ્સ પરિક્ખેપારહટ્ઠાનં અતિક્કમન્તસ્સ વિકાલગામપ્પવેસનાપત્તિ હોતી’’તિ કેચિ વદન્તિ, તં ન ગહેતબ્બં પદભાજનિયં પન ‘‘પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કમન્તસ્સ આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ, અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તસ્સ આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૫૧૩) વુત્તત્તા. અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઘરૂપચારતો પટ્ઠાય દુતિયલેડ્ડુપાતસઙ્ખાતસ્સ ગામૂપચારસ્સ ઓક્કમને આપત્તિ વેદિતબ્બા. તેનેવ વિકાલગામપ્પવેસનસિક્ખાપદટ્ઠકથાયં (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૫૧૨) ‘‘અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારો અદિન્નાદાને વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો’’તિ વુત્તં. માતિકાટ્ઠકથાયમ્પિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ દુતિયપારાજિકવણ્ણના) વુત્તં ‘‘ય્વાયં અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારો દસ્સિતો, તસ્સ વસેન વિકાલગામપ્પવેસનાદીસુ આપત્તિ પરિચ્છિન્દિતબ્બા’’તિ. યદિ એવં ‘‘વિકાલે ગામં પવિસેય્યા’’તિ ઇમિના વિરુજ્ઝતીતિ? ન વિરુજ્ઝતિ ગામૂપચારસ્સપિ ગામગ્ગહણેન ગહિતત્તા. તસ્મા પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કમન્તસ્સ, અપરિક્ખિત્તસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તસ્સ વિકાલગામપ્પવેસનાપત્તિ હોતીતિ નિટ્ઠમેત્થ ગન્તબ્બં. વિકાલે ગામપ્પવેસનાદીસૂતિ આદિ-સદ્દેન ઘરઘરૂપચારાદીસુ ઠિતાનં ઉપ્પન્નલાભભાજનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ.

    Saṅkarīyatīti missīyati. Etthāti gharagharūpacāragāmagāmūpacāresu. ‘‘Vikāle gāmappavesane parikkhittassa gāmassa parikkhepaṃ atikkamantassa āpatti pācittiyassa, aparikkhittassa gāmassa upacāraṃ okkamantassa āpatti pācittiyassā’’ti (pāci. 513) vuttattā gāmagāmūpacārānaṃ asaṅkaratā icchitabbāti āha – ‘‘asaṅkarato cettha vinicchayo veditabbo vikāle gāmappavesanādīsū’’ti. Ettha ca ‘‘parikkhittassa gāmassa parikkhepaṃ, aparikkhittassa parikkhepārahaṭṭhānaṃ atikkamantassa vikālagāmappavesanāpatti hotī’’ti keci vadanti, taṃ na gahetabbaṃ padabhājaniyaṃ pana ‘‘parikkhittassa gāmassa parikkhepaṃ atikkamantassa āpatti pācittiyassa, aparikkhittassa gāmassa upacāraṃ okkamantassa āpatti pācittiyassā’’ti (pāci. 513) vuttattā. Aparikkhittassa gāmassa gharūpacārato paṭṭhāya dutiyaleḍḍupātasaṅkhātassa gāmūpacārassa okkamane āpatti veditabbā. Teneva vikālagāmappavesanasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ (pāci. aṭṭha. 512) ‘‘aparikkhittassa gāmassa upacāro adinnādāne vuttanayeneva veditabbo’’ti vuttaṃ. Mātikāṭṭhakathāyampi (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyapārājikavaṇṇanā) vuttaṃ ‘‘yvāyaṃ aparikkhittassa gāmassa upacāro dassito, tassa vasena vikālagāmappavesanādīsu āpatti paricchinditabbā’’ti. Yadi evaṃ ‘‘vikāle gāmaṃ paviseyyā’’ti iminā virujjhatīti? Na virujjhati gāmūpacārassapi gāmaggahaṇena gahitattā. Tasmā parikkhittassa gāmassa parikkhepaṃ atikkamantassa, aparikkhittassa upacāraṃ okkamantassa vikālagāmappavesanāpatti hotīti niṭṭhamettha gantabbaṃ. Vikāle gāmappavesanādīsūti ādi-saddena gharagharūpacārādīsu ṭhitānaṃ uppannalābhabhājanādiṃ saṅgaṇhāti.

    નિક્ખમિત્વા બહિ ઇન્દખીલાતિ ઇન્દખીલતો બહિ નિક્ખમિત્વાતિ અત્થો. એત્થ ચ વિનયપરિયાયેન તાવ ‘‘ઠપેત્વા ગામઞ્ચ ગામૂપચારઞ્ચ અવસેસં અરઞ્ઞ’’ન્તિ (પારા॰ ૯૨) આગતં, સુત્તન્તપરિયાયેન આરઞ્ઞિકં ભિક્ખું સન્ધાય ‘‘આરઞ્ઞકં નામ સેનાસનં પઞ્ચધનુસતિકં પચ્છિમ’’ન્તિ (પારા॰ ૬૫૪) આગતં. વિનયસુત્તન્તા ઉભોપિ પરિયાયદેસના નામ, અભિધમ્મો પન નિપ્પરિયાયદેસના. નિપ્પરિયાયતો ચ ગામવિનિમુત્તં ઠાનં અરઞ્ઞમેવ હોતીતિ અભિધમ્મપરિયાયેન અરઞ્ઞં દસ્સેતું ‘‘નિક્ખમિત્વા બહિ ઇન્દખીલા’’તિ (વિભ॰ ૫૨૯) વુત્તં. ‘‘આચરિયધનુ નામ પકતિહત્થેન નવવિદત્થિપ્પમાણં, જિયાય પન આરોપિતાય ચતુહત્થપ્પમાણ’’ન્તિ વદન્તિ. લેસોકાસનિસેધનત્થન્તિ ‘‘મયા નેવ ગામે, ન અરઞ્ઞે હટં, ઘરે વા ઘરૂપચારેસુ વા ગામૂપચારેસુ વા અઞ્ઞતરસ્મિ’’ન્તિ વત્તું મા લભતૂતિ વુત્તં હોતિ.

    Nikkhamitvā bahi indakhīlāti indakhīlato bahi nikkhamitvāti attho. Ettha ca vinayapariyāyena tāva ‘‘ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañca avasesaṃ arañña’’nti (pārā. 92) āgataṃ, suttantapariyāyena āraññikaṃ bhikkhuṃ sandhāya ‘‘āraññakaṃ nāma senāsanaṃ pañcadhanusatikaṃ pacchima’’nti (pārā. 654) āgataṃ. Vinayasuttantā ubhopi pariyāyadesanā nāma, abhidhammo pana nippariyāyadesanā. Nippariyāyato ca gāmavinimuttaṃ ṭhānaṃ araññameva hotīti abhidhammapariyāyena araññaṃ dassetuṃ ‘‘nikkhamitvā bahi indakhīlā’’ti (vibha. 529) vuttaṃ. ‘‘Ācariyadhanu nāma pakatihatthena navavidatthippamāṇaṃ, jiyāya pana āropitāya catuhatthappamāṇa’’nti vadanti. Lesokāsanisedhanatthanti ‘‘mayā neva gāme, na araññe haṭaṃ, ghare vā gharūpacāresu vā gāmūpacāresu vā aññatarasmi’’nti vattuṃ mā labhatūti vuttaṃ hoti.

    કપ્પિયન્તિ અનુરૂપવસેન વુત્તં. અકપ્પિયમ્પિ પન અપ્પટિગ્ગહિતઞ્ચે, અદિન્નસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતિ. પરિચ્ચાગાદિમ્હિ અકતે ‘‘ઇદં મય્હં સન્તક’’ન્તિ અવિદિતમ્પિ પરપરિગ્ગહિતમેવ માતાપિતૂનં અચ્ચયેન મન્દાનં ઉત્તાનસેય્યકાનં દારકાનં સન્તકમિવ.

    Kappiyanti anurūpavasena vuttaṃ. Akappiyampi pana appaṭiggahitañce, adinnasaṅkhyameva gacchati. Pariccāgādimhi akate ‘‘idaṃ mayhaṃ santaka’’nti aviditampi parapariggahitameva mātāpitūnaṃ accayena mandānaṃ uttānaseyyakānaṃ dārakānaṃ santakamiva.

    યસ્સ વસેન પુરિસો થેનોતિ વુચ્ચતિ, તં થેય્યન્તિ આહ ‘‘અવહરણચિત્તસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિ. સઙ્ખા-સદ્દો ઞાણકોટ્ઠાસપઞ્ઞત્તિગણનાદીસુ દિસ્સતિ. ‘‘સઙ્ખાયેકં પટિસેવતી’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૬૮) હિ ઞાણે દિસ્સતિ. ‘‘પપઞ્ચસઞ્ઞાસઙ્ખા સમુદાચરન્તી’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૦૪) કોટ્ઠાસે. ‘‘તેસં તેસં ધમ્માનં સઙ્ખા સમઞ્ઞા’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ ૧૩૧૩) પઞ્ઞત્તિયં. ‘‘ન સુકરં સઙ્ખાતુ’’ન્તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૧૯૬; અપ॰ થેર॰ ૧.૧૦.૨) ગણનાયં. તત્થ કોટ્ઠાસવચનં સઙ્ખા-સદ્દં સન્ધાયાહ ‘‘સઙ્ખાસઙ્ખાતન્તિ અત્થતો એક’’ન્તિ. તેનાહ ‘‘કોટ્ઠાસસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિ. પપઞ્ચસઙ્ખાતિ તણ્હામાનદિટ્ઠિસઙ્ખાતા પપઞ્ચકોટ્ઠાસા. ‘‘એકો ચિત્તકોટ્ઠાસોતિ યઞ્ચ પુબ્બભાગે અવહરિસ્સામીતિ પવત્તં ચિત્તં, યઞ્ચ ગમનાદિસાધકં પરામસનાદિસાધકં વા મજ્ઝે પવત્તં, યઞ્ચ ઠાનાચાવનપ્પયોગસાધકં, તેસુ અયમેવેકો પચ્છિમો ચિત્તકોટ્ઠાસો ઇધાધિપ્પેતો’’તિ કેચિ વદન્તિ. ચૂળગણ્ઠિપદે પન ‘‘ઊનમાસકમાસકઊનપઞ્ચમાસકપઞ્ચમાસકાવહરણચિત્તેસુ એકો ચિત્તકોટ્ઠાસો’’તિ વુત્તં. ‘‘અનેકપ્પભેદત્તા ચિત્તસ્સ એકો ચિત્તકોટ્ઠાસોતિ વુત્ત’’ન્તિ મહાગણ્ઠિપદે મજ્ઝિમગણ્ઠિપદે ચ વુત્તં. ઇદમેવેત્થ સુન્દરતરં ‘‘થેય્યચિત્તસઙ્ખાતો એકો ચિત્તકોટ્ઠાસો’’તિ વુત્તત્તા. થેય્યસઙ્ખાતેનાતિ થેય્યચિત્તકોટ્ઠાસેન કરણભૂતેન, ન વિસ્સાસતાવકાલિકાદિગાહવસપ્પવત્તચિત્તકોટ્ઠાસેનાતિ વુત્તં હોતિ.

    Yassa vasena puriso thenoti vuccati, taṃ theyyanti āha ‘‘avaharaṇacittassetaṃ adhivacana’’nti. Saṅkhā-saddo ñāṇakoṭṭhāsapaññattigaṇanādīsu dissati. ‘‘Saṅkhāyekaṃ paṭisevatī’’tiādīsu (ma. ni. 2.168) hi ñāṇe dissati. ‘‘Papañcasaññāsaṅkhā samudācarantī’’tiādīsu (ma. ni. 1.204) koṭṭhāse. ‘‘Tesaṃ tesaṃ dhammānaṃ saṅkhā samaññā’’tiādīsu (dha. sa. 1313) paññattiyaṃ. ‘‘Na sukaraṃ saṅkhātu’’ntiādīsu (dha. pa. 196; apa. thera. 1.10.2) gaṇanāyaṃ. Tattha koṭṭhāsavacanaṃ saṅkhā-saddaṃ sandhāyāha ‘‘saṅkhāsaṅkhātanti atthato eka’’nti. Tenāha ‘‘koṭṭhāsassetaṃ adhivacana’’nti. Papañcasaṅkhāti taṇhāmānadiṭṭhisaṅkhātā papañcakoṭṭhāsā. ‘‘Eko cittakoṭṭhāsoti yañca pubbabhāge avaharissāmīti pavattaṃ cittaṃ, yañca gamanādisādhakaṃ parāmasanādisādhakaṃ vā majjhe pavattaṃ, yañca ṭhānācāvanappayogasādhakaṃ, tesu ayameveko pacchimo cittakoṭṭhāso idhādhippeto’’ti keci vadanti. Cūḷagaṇṭhipade pana ‘‘ūnamāsakamāsakaūnapañcamāsakapañcamāsakāvaharaṇacittesu eko cittakoṭṭhāso’’ti vuttaṃ. ‘‘Anekappabhedattā cittassa eko cittakoṭṭhāsoti vutta’’nti mahāgaṇṭhipade majjhimagaṇṭhipade ca vuttaṃ. Idamevettha sundarataraṃ ‘‘theyyacittasaṅkhāto eko cittakoṭṭhāso’’ti vuttattā. Theyyasaṅkhātenāti theyyacittakoṭṭhāsena karaṇabhūtena, na vissāsatāvakālikādigāhavasappavattacittakoṭṭhāsenāti vuttaṃ hoti.

    અભિયોગવસેનાતિ અડ્ડકરણવસેન. અભિયુઞ્જતીતિ ચોદેતિ, અડ્ડં કરોતીતિ અત્થો. પરિકપ્પિતટ્ઠાનન્તિ ઓકાસપરિકપ્પનવસેન પરિકપ્પિતપ્પદેસં. સુઙ્કઘાતન્તિ એત્થ રાજૂનં દેય્યભાગસ્સ એતં અધિવચનં સુઙ્કોતિ, સો એત્થ હઞ્ઞતિ અદત્વા ગચ્છન્તેહીતિ સુઙ્કઘાતો. ‘‘એત્થ પવિટ્ઠેહિ સુઙ્કો દાતબ્બો’’તિ રુક્ખપબ્બતાદિસઞ્ઞાણેન નિયમિતપ્પદેસસ્સેતં અધિવચનં.

    Abhiyogavasenāti aḍḍakaraṇavasena. Abhiyuñjatīti codeti, aḍḍaṃ karotīti attho. Parikappitaṭṭhānanti okāsaparikappanavasena parikappitappadesaṃ. Suṅkaghātanti ettha rājūnaṃ deyyabhāgassa etaṃ adhivacanaṃ suṅkoti, so ettha haññati adatvā gacchantehīti suṅkaghāto. ‘‘Ettha paviṭṭhehi suṅko dātabbo’’ti rukkhapabbatādisaññāṇena niyamitappadesassetaṃ adhivacanaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પદભાજનીયવણ્ણના • Padabhājanīyavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પદભાજનીયવણ્ણના • Padabhājanīyavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact