Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    પદભાજનીયવણ્ણના

    Padabhājanīyavaṇṇanā

    ૧૭૨. ઉસ્સુક્કવચનન્તિ પુબ્બકાલકિરિયાવચનં. અયઞ્હિ સમાનકત્તુકેસુ પુબ્બાપરકાલકિરિયાવચનેસુ પુબ્બકાલકિરિયાવચનસ્સ નિરુત્તિવોહારો. સઞ્ચિચ્ચાતિ ઇમસ્સ પદસ્સ ‘‘જાનિત્વા સઞ્જાનિત્વા ચેચ્ચ અભિવિતરિત્વા’’તિ એવં પુબ્બકાલકિરિયાવસેન બ્યઞ્જનાનુરૂપં કત્વા પદભાજને વત્તબ્બે તથા અવત્વા ‘‘જાનન્તો સઞ્જાનન્તો’’તિ પુગ્ગલાધિટ્ઠાનં કત્વા ‘‘ચેચ્ચ અભિવિતરિત્વા વીતિક્કમો’’તિ જીવિતા વોરોપનસ્સ ચ તદત્થવસેન નિદ્દિટ્ઠત્તા વુત્તં ‘‘બ્યઞ્જને આદરં અકત્વા’’તિ. ‘‘જાનન્તો’’તિ અવિસેસેન વુત્તેપિ ‘‘સઞ્ચિચ્ચ મનુસ્સવિગ્ગહં જીવિતા વોરોપેય્યા’’તિ વુત્તત્તા પાણવિસયમેત્થ જાનનન્તિ આહ ‘‘પાણોતિ જાનન્તો’’તિ, સત્તો અયન્તિ જાનન્તોતિ અત્થો. પાણોતિ હિ વોહારતો સત્તો, પરમત્થતો જીવિતિન્દ્રિયં વુચ્ચતિ. ‘‘મનુસ્સવિગ્ગહોતિ જાનન્તો’’તિ અવત્વા ‘‘પાણોતિ જાનન્તો’’તિ વચનં ‘‘મનુસ્સો અય’’ન્તિ અજાનિત્વા કેવલં સત્તસઞ્ઞાય ઘાતેન્તસ્સપિ પારાજિકભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. તેનેવ એળકચતુક્કે (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧૭૪) એળકસઞ્ઞાય મનુસ્સપાણં વધન્તસ્સ પારાજિકાપત્તિ દસ્સિતા. તસ્મા ‘‘મનુસ્સવિગ્ગહો’’તિ અવત્વા ‘‘પાણોતિ જાનન્તો’’તિ અવિસેસેન વુત્તં.

    172.Ussukkavacananti pubbakālakiriyāvacanaṃ. Ayañhi samānakattukesu pubbāparakālakiriyāvacanesu pubbakālakiriyāvacanassa niruttivohāro. Sañciccāti imassa padassa ‘‘jānitvā sañjānitvā cecca abhivitaritvā’’ti evaṃ pubbakālakiriyāvasena byañjanānurūpaṃ katvā padabhājane vattabbe tathā avatvā ‘‘jānanto sañjānanto’’ti puggalādhiṭṭhānaṃ katvā ‘‘cecca abhivitaritvā vītikkamo’’ti jīvitā voropanassa ca tadatthavasena niddiṭṭhattā vuttaṃ ‘‘byañjane ādaraṃ akatvā’’ti. ‘‘Jānanto’’ti avisesena vuttepi ‘‘sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropeyyā’’ti vuttattā pāṇavisayamettha jānananti āha ‘‘pāṇoti jānanto’’ti, satto ayanti jānantoti attho. Pāṇoti hi vohārato satto, paramatthato jīvitindriyaṃ vuccati. ‘‘Manussaviggahoti jānanto’’ti avatvā ‘‘pāṇoti jānanto’’ti vacanaṃ ‘‘manusso aya’’nti ajānitvā kevalaṃ sattasaññāya ghātentassapi pārājikabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Teneva eḷakacatukke (pārā. aṭṭha. 2.174) eḷakasaññāya manussapāṇaṃ vadhantassa pārājikāpatti dassitā. Tasmā ‘‘manussaviggaho’’ti avatvā ‘‘pāṇoti jānanto’’ti avisesena vuttaṃ.

    સઞ્જાનન્તોતિ એત્થ સહ-સદ્દેન સમાનત્થો સં-સદ્દોતિ આહ – ‘‘તેનેવ પાણજાનનાકારેન સદ્ધિં જાનન્તો’’તિ, તેનેવ પાણજાનનાકારેન સદ્ધિં જીવિતા વોરોપેમીતિ જાનન્તોતિ અત્થો. યદિપિ એકસ્સેવ ચિત્તસ્સ ઉભયારમ્મણભાવાસમ્ભવતો પાણોતિ જાનનેન સદ્ધિં જીવિતા વોરોપેમીતિ જાનનં એકક્ખણે ન સમ્ભવતિ, પાણોતિસઞ્ઞં પન અવિજહિત્વા મારેમીતિ જાનનં સન્ધાય ‘‘તેનેવ…પે॰… સદ્ધિં જાનન્તો’’તિ વુત્તં. તસ્મા સદ્ધિન્તિ અવિજહિત્વાતિ વુત્તં હોતિ. કેચિ પન ‘‘ઞાતપરિઞ્ઞાય દિટ્ઠસભાવેસુ ધમ્મેસુ તીરણપરિઞ્ઞાય તિલક્ખણં આરોપેત્વા ‘રૂપં અનિચ્ચ’ન્તિઆદિના સભાવેન સદ્ધિં એકક્ખણે અનિચ્ચાદિલક્ખણજાનનં વિય ‘ઇમં પાણં મારેમી’તિ અત્તનો કિરિયાય સદ્ધિંયેવ જાનાતી’’તિ વદન્તિ. અપરે પન આચરિયા તત્થાપિ એવં ન કથેન્તિ.

    Sañjānantoti ettha saha-saddena samānattho saṃ-saddoti āha – ‘‘teneva pāṇajānanākārena saddhiṃjānanto’’ti, teneva pāṇajānanākārena saddhiṃ jīvitā voropemīti jānantoti attho. Yadipi ekasseva cittassa ubhayārammaṇabhāvāsambhavato pāṇoti jānanena saddhiṃ jīvitā voropemīti jānanaṃ ekakkhaṇe na sambhavati, pāṇotisaññaṃ pana avijahitvā māremīti jānanaṃ sandhāya ‘‘teneva…pe… saddhiṃ jānanto’’ti vuttaṃ. Tasmā saddhinti avijahitvāti vuttaṃ hoti. Keci pana ‘‘ñātapariññāya diṭṭhasabhāvesu dhammesu tīraṇapariññāya tilakkhaṇaṃ āropetvā ‘rūpaṃ anicca’ntiādinā sabhāvena saddhiṃ ekakkhaṇe aniccādilakkhaṇajānanaṃ viya ‘imaṃ pāṇaṃ māremī’ti attano kiriyāya saddhiṃyeva jānātī’’ti vadanti. Apare pana ācariyā tatthāpi evaṃ na kathenti.

    વધકચેતનાવસેન ચેતેત્વાતિ ‘‘ઇમં મારેમી’’તિ વધકચેતનાય ચિન્તેત્વા. પકપ્પેત્વાતિ ‘‘વધામિ ન’’ન્તિ એવં ચિત્તેન પરિચ્છિન્દિત્વા. અભિવિતરિત્વાતિ સન્નિટ્ઠાનં કત્વા. તેનેવાહ ‘‘નિરાસઙ્કચિત્તં પેસેત્વા’’તિ. ઉપક્કમવસેનાતિ સાહત્થિકાદિઉપક્કમવસેન. એવં પવત્તસ્સાતિ એવં યથાવુત્તવિધિના પવત્તસ્સ. કિઞ્ચાપિ ‘‘સઞ્ચિચ્ચા’’તિ ઇમસ્સ વિપ્પકતવચનત્તા ‘‘જીવિતા વોરોપેય્યા’’તિ ઇમિનાવ અપરકાલકિરિયાવચનેન સબ્બથા પરિનિટ્ઠિતવીતિક્કમો વુત્તો, તથાપિ ‘‘સઞ્ચિચ્ચા’’તિ ઇમિના વુચ્ચમાનં અપરિયોસિતવીતિક્કમમ્પિ અવસાનં પાપેત્વા દસ્સેતું ‘‘વીતિક્કમો’’તિ પદભાજનં વુત્તં. તેનેવાહ ‘‘અયં સઞ્ચિચ્ચસદ્દસ્સ સિખાપ્પત્તો અત્થોતિ વુત્તં હોતી’’તિ.

    Vadhakacetanāvasena cetetvāti ‘‘imaṃ māremī’’ti vadhakacetanāya cintetvā. Pakappetvāti ‘‘vadhāmi na’’nti evaṃ cittena paricchinditvā. Abhivitaritvāti sanniṭṭhānaṃ katvā. Tenevāha ‘‘nirāsaṅkacittaṃ pesetvā’’ti. Upakkamavasenāti sāhatthikādiupakkamavasena. Evaṃ pavattassāti evaṃ yathāvuttavidhinā pavattassa. Kiñcāpi ‘‘sañciccā’’ti imassa vippakatavacanattā ‘‘jīvitā voropeyyā’’ti imināva aparakālakiriyāvacanena sabbathā pariniṭṭhitavītikkamo vutto, tathāpi ‘‘sañciccā’’ti iminā vuccamānaṃ apariyositavītikkamampi avasānaṃ pāpetvā dassetuṃ ‘‘vītikkamo’’ti padabhājanaṃ vuttaṃ. Tenevāha ‘‘ayaṃ sañciccasaddassa sikhāppatto atthoti vuttaṃ hotī’’ti.

    આદિતો પટ્ઠાયાતિ પટિસન્ધિવિઞ્ઞાણેન સદ્ધિં ઉપ્પન્નકલલરૂપતો પટ્ઠાય. સયન્તિ એત્થાતિ સેય્યા, માતુકુચ્છિસઙ્ખાતો ગબ્ભો સેય્યા એતેસન્તિ ગબ્ભસેય્યકા, અણ્ડજા જલાબુજા ચ. તેસં ગબ્ભસેય્યકાનં વસેન સબ્બસુખુમત્તભાવદસ્સનત્થં ‘‘યં માતુકુચ્છિસ્મિ’’ન્તિઆદિ વુત્તં, ન પારાજિકવત્થુનિયમનત્થં. ઓપપાતિકસંસેદજાપિ હિ મનુસ્સા પારાજિકવત્થુમેવ. ન ચેવિમં સબ્બપઠમં મનુસ્સવિગ્ગહં જીવિતા વોરોપેતું સક્કા. પટિસન્ધિચિત્તેન હિ સદ્ધિં તિંસ કમ્મજરૂપાનિ નિબ્બત્તન્તિ, તેસુ પન ઠિતેસુયેવ સોળસ ભવઙ્ગચિત્તાનિ ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝન્તિ. એતસ્મિં અન્તરે ગહિતપટિસન્ધિકસ્સ દારકસ્સ વા માતુયા વા પનસ્સ અન્તરાયો નત્થિ. અયઞ્હિ મરણસ્સ અનોકાસો નામ. એકસ્મિઞ્હિ સોળસચિત્તક્ખણે કાલે દારકસ્સ મરણં નત્થિ તદા ચુતિચિત્તસ્સ અસમ્ભવતો, માતુયાપિ તત્તકં કાલં અનતિક્કમિત્વા તદનન્તરેયેવ ચવનધમ્માય ગબ્ભગ્ગહણસ્સેવ અસમ્ભવતો. ચિત્તગ્ગહણેનેવ અવિનાભાવતો સેસઅરૂપધમ્માનમ્પિ ગહિતત્તા રૂપકાયુપત્થમ્ભિતસ્સેવ ચ નામકાયસ્સ પઞ્ચવોકારે પવત્તિસબ્ભાવતો વુત્તં ‘‘સકલાપિ પઞ્ચવોકારપટિસન્ધિ દસ્સિતા હોતી’’તિ. તત્થ સકલાપિ પઞ્ચવોકારપટિસન્ધીતિ પરિપુણ્ણા અનૂના રૂપાદિપઞ્ચક્ખન્ધાનં પટિસન્ધીતિ એવમત્થો ગહેતબ્બો, ન પન સકલાપિ પઞ્ચવોકારભવે પટિસન્ધીતિ. તેનેવાહ ‘‘તસ્મા તઞ્ચ પઠમં ચિત્તં…પે॰… કલલરૂપન્તિ અયં સબ્બપઠમો મનુસ્સવિગ્ગહો’’તિ. ‘‘તદહુજાતસ્સ એળકસ્સ લોમં જાતિઉણ્ણા’’તિ કેચિ. ‘‘હિમવન્તપ્પદેસે જાતિમન્તએળકલોમં જાતિઉણ્ણા’’તિ અપરે. સુખુમજાતિલોમા એવ કિર કેચિ એળકા હિમવન્તે વિજ્જન્તિ. ‘‘ગબ્ભં ફાલેત્વા ગહિતએળકલોમં જાતિઉણ્ણા’’તિ અઞ્ઞે.

    Ādito paṭṭhāyāti paṭisandhiviññāṇena saddhiṃ uppannakalalarūpato paṭṭhāya. Sayanti etthāti seyyā, mātukucchisaṅkhāto gabbho seyyā etesanti gabbhaseyyakā, aṇḍajā jalābujā ca. Tesaṃ gabbhaseyyakānaṃ vasena sabbasukhumattabhāvadassanatthaṃ ‘‘yaṃ mātukucchismi’’ntiādi vuttaṃ, na pārājikavatthuniyamanatthaṃ. Opapātikasaṃsedajāpi hi manussā pārājikavatthumeva. Na cevimaṃ sabbapaṭhamaṃ manussaviggahaṃ jīvitā voropetuṃ sakkā. Paṭisandhicittena hi saddhiṃ tiṃsa kammajarūpāni nibbattanti, tesu pana ṭhitesuyeva soḷasa bhavaṅgacittāni uppajjitvā nirujjhanti. Etasmiṃ antare gahitapaṭisandhikassa dārakassa vā mātuyā vā panassa antarāyo natthi. Ayañhi maraṇassa anokāso nāma. Ekasmiñhi soḷasacittakkhaṇe kāle dārakassa maraṇaṃ natthi tadā cuticittassa asambhavato, mātuyāpi tattakaṃ kālaṃ anatikkamitvā tadanantareyeva cavanadhammāya gabbhaggahaṇasseva asambhavato. Cittaggahaṇeneva avinābhāvato sesaarūpadhammānampi gahitattā rūpakāyupatthambhitasseva ca nāmakāyassa pañcavokāre pavattisabbhāvato vuttaṃ ‘‘sakalāpi pañcavokārapaṭisandhi dassitā hotī’’ti. Tattha sakalāpipañcavokārapaṭisandhīti paripuṇṇā anūnā rūpādipañcakkhandhānaṃ paṭisandhīti evamattho gahetabbo, na pana sakalāpi pañcavokārabhave paṭisandhīti. Tenevāha ‘‘tasmā tañca paṭhamaṃ cittaṃ…pe… kalalarūpanti ayaṃ sabbapaṭhamo manussaviggaho’’ti. ‘‘Tadahujātassa eḷakassa lomaṃ jātiuṇṇā’’ti keci. ‘‘Himavantappadese jātimantaeḷakalomaṃ jātiuṇṇā’’ti apare. Sukhumajātilomā eva kira keci eḷakā himavante vijjanti. ‘‘Gabbhaṃ phāletvā gahitaeḷakalomaṃ jātiuṇṇā’’ti aññe.

    એકેન અંસુનાતિ ખુદ્દકભાણકાનં મતેન વુત્તં. તથા હિ ‘‘ગબ્ભસેય્યકસત્તાનં પટિસન્ધિક્ખણે પઞ્ચક્ખન્ધા અપચ્છા અપુરે એકતો પાતુભવન્તિ. તસ્મિં ખણે પાતુભૂતા કલલસઙ્ખાતા રૂપસન્તતિ પરિત્તા હોતિ ખુદ્દકમક્ખિકાય એકવાયામેન પાતબ્બમત્તા’’તિ વત્વા પુન ‘‘અતિબહું એતં, સણ્હસૂચિયા તેલે પક્ખિપિત્વા ઉક્ખિત્તાય પગ્ઘરિત્વા અગ્ગે ઠિતબિન્દુમત્ત’’ન્તિ વુત્તં. તમ્પિ પટિક્ખિપિત્વા ‘‘એકકેસે તેલતો ઉદ્ધરિત્વા ગહિતે તસ્સ પગ્ઘરિત્વા અગ્ગે ઠિતબિન્દુમત્ત’’ન્તિ વુત્તં. તમ્પિ પટિક્ખિપિત્વા ‘‘ઇમસ્મિં જનપદે મનુસ્સાનં કેસે અટ્ઠધા ફાલિતે તતો એકકોટ્ઠાસપ્પમાણો ઉત્તરકુરુકાનં કેસો, તસ્સ પસન્નતિલતેલતો ઉદ્ધટસ્સ અગ્ગે ઠિતબિન્દુમત્ત’’ન્તિ વુત્તં. તમ્પિ પટિક્ખિપિત્વા ‘‘જાતિઉણ્ણા નામ સુખુમા, તસ્સા એકઅંસુનો પસન્નતિલતેલે પક્ખિપિત્વા ઉદ્ધટસ્સ પગ્ઘરિત્વા અગ્ગે ઠિતબિન્દુમત્ત’’ન્તિ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૨૬) ખુદ્દકભાણકેહિ વુત્તં. સંયુત્તભાણકા પન ‘‘તીહિ જાતિઉણ્ણંસૂહિ કતસુત્તગ્ગે સણ્ઠિતતેલબિન્દુપ્પમાણં કલલં હોતી’’તિ (સં॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૨૩૫) વદન્તિ. ‘‘અચ્છ’’ન્તિ વુત્તમત્થં પરિયાયન્તરેન વિભાવેતિ ‘‘વિપ્પસન્ન’’ન્તિ.

    Ekena aṃsunāti khuddakabhāṇakānaṃ matena vuttaṃ. Tathā hi ‘‘gabbhaseyyakasattānaṃ paṭisandhikkhaṇe pañcakkhandhā apacchā apure ekato pātubhavanti. Tasmiṃ khaṇe pātubhūtā kalalasaṅkhātā rūpasantati parittā hoti khuddakamakkhikāya ekavāyāmena pātabbamattā’’ti vatvā puna ‘‘atibahuṃ etaṃ, saṇhasūciyā tele pakkhipitvā ukkhittāya paggharitvā agge ṭhitabindumatta’’nti vuttaṃ. Tampi paṭikkhipitvā ‘‘ekakese telato uddharitvā gahite tassa paggharitvā agge ṭhitabindumatta’’nti vuttaṃ. Tampi paṭikkhipitvā ‘‘imasmiṃ janapade manussānaṃ kese aṭṭhadhā phālite tato ekakoṭṭhāsappamāṇo uttarakurukānaṃ keso, tassa pasannatilatelato uddhaṭassa agge ṭhitabindumatta’’nti vuttaṃ. Tampi paṭikkhipitvā ‘‘jātiuṇṇā nāma sukhumā, tassā ekaaṃsuno pasannatilatele pakkhipitvā uddhaṭassa paggharitvā agge ṭhitabindumatta’’nti (vibha. aṭṭha. 26) khuddakabhāṇakehi vuttaṃ. Saṃyuttabhāṇakā pana ‘‘tīhi jātiuṇṇaṃsūhi katasuttagge saṇṭhitatelabinduppamāṇaṃ kalalaṃ hotī’’ti (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.235) vadanti. ‘‘Accha’’nti vuttamatthaṃ pariyāyantarena vibhāveti ‘‘vippasanna’’nti.

    સપ્પિમણ્ડોતિ પસન્નસપ્પિ. યથાતિ ઇદં આનેત્વા એત્થાપિ સમ્બન્ધિતબ્બં, સપ્પિમણ્ડોપિ વુત્તબિન્દુપ્પમાણોવ ઇધ અધિપ્પેતો. એવંવણ્ણપ્પટિભાગન્તિ વુત્તપ્પમાણસણ્ઠાનપરિચ્છિન્નં . અથ વા એવંવણ્ણપ્પટિભાગન્તિ એવંવણ્ણં એવંસણ્ઠાનઞ્ચ. પટિભજનં વા પટિભાગો, સદિસતાભજનં સદિસતાપત્તીતિ અત્થો. એવંવિધો વણ્ણપ્પટિભાગો રૂપતો સણ્ઠાનતો ચ સદિસતાપત્તિ એતસ્સાતિ એવંવણ્ણપ્પટિભાગં. કલલન્તિ પવુચ્ચતીતિ ભૂતુપાદારૂપસઙ્ખાતો સન્તાનવસેન પવત્તમાનો અત્તભાવો કલલં નામાતિ કથીયતિ. વીસવસ્સસતાયુકસ્સાતિ નિદસ્સનમત્તં તતો ઊનાધિકાયુકમનુસ્સાનમ્પિ સબ્ભાવતો.

    Sappimaṇḍoti pasannasappi. Yathāti idaṃ ānetvā etthāpi sambandhitabbaṃ, sappimaṇḍopi vuttabinduppamāṇova idha adhippeto. Evaṃvaṇṇappaṭibhāganti vuttappamāṇasaṇṭhānaparicchinnaṃ . Atha vā evaṃvaṇṇappaṭibhāganti evaṃvaṇṇaṃ evaṃsaṇṭhānañca. Paṭibhajanaṃ vā paṭibhāgo, sadisatābhajanaṃ sadisatāpattīti attho. Evaṃvidho vaṇṇappaṭibhāgo rūpato saṇṭhānato ca sadisatāpatti etassāti evaṃvaṇṇappaṭibhāgaṃ. Kalalanti pavuccatīti bhūtupādārūpasaṅkhāto santānavasena pavattamāno attabhāvo kalalaṃ nāmāti kathīyati. Vīsavassasatāyukassāti nidassanamattaṃ tato ūnādhikāyukamanussānampi sabbhāvato.

    કલલકાલેપીતિ પઠમસત્તાહબ્ભન્તરે યં સન્તતિવસેન પવત્તમાનં કલલસઙ્ખાતં અત્તભાવં જીવિતા વોરોપેતું સક્કા, તં સન્ધાય વદતિ. તતો વા ઉદ્ધન્તિ દુતિયસત્તાહાદીસુ અબ્બુદાદિભાવપ્પત્તં સન્ધાય વુત્તં. નનુ ચ ઉપ્પન્નાનં ધમ્માનં સરસનિરોધેનેવ નિરુજ્ઝનતો અન્તરા ઉપચ્છેદો ન સક્કા કાતું, ‘‘તસ્મા…પે॰… જીવિતિન્દ્રિયં ઉપચ્છિન્દતિ ઉપરોધેતી’’તિ કસ્મા વુત્તન્તિ આહ – ‘‘જીવિતિન્દ્રિયસ્સ પવેણીઘટનં…પે॰… ઉપરોધેતીતિ વુચ્ચતી’’તિ. કથઞ્ચાયમત્થો વિઞ્ઞાયતીતિ આહ ‘‘સ્વાયમત્થો’’તિઆદિ.

    Kalalakālepīti paṭhamasattāhabbhantare yaṃ santativasena pavattamānaṃ kalalasaṅkhātaṃ attabhāvaṃ jīvitā voropetuṃ sakkā, taṃ sandhāya vadati. Tato vā uddhanti dutiyasattāhādīsu abbudādibhāvappattaṃ sandhāya vuttaṃ. Nanu ca uppannānaṃ dhammānaṃ sarasanirodheneva nirujjhanato antarā upacchedo na sakkā kātuṃ, ‘‘tasmā…pe… jīvitindriyaṃ upacchindati uparodhetī’’ti kasmā vuttanti āha – ‘‘jīvitindriyassa paveṇīghaṭanaṃ…pe… uparodhetīti vuccatī’’ti. Kathañcāyamattho viññāyatīti āha ‘‘svāyamattho’’tiādi.

    એત્થાહ (સારત્થ॰ ટી॰ ૧.૫; ઇતિવુ॰ અટ્ઠ॰ ૭૪) – ખણે ખણે નિરુજ્ઝનસભાવેસુ સઙ્ખારેસુ કો હન્તિ, કો વા હઞ્ઞતિ, યદિ ચિત્તચેતસિકસન્તાનો, સો અરૂપતાય ન છેદનભેદનાદિવસેન વિકોપનસમત્થો, નપિ વિકોપનીયો. અથ રૂપસન્તાનો, સો અચેતનતાય કટ્ઠકલિઙ્ગરૂપમોતિ ન તત્થ છેદનાદિના પાણાતિપાતો લબ્ભતિ યથા મતસરીરે. પયોગોપિ પાણાતિપાતસ્સ યથાવુત્તો પહરણપ્પહારાદિકો અતીતેસુ વા સઙ્ખારેસુ ભવેય્ય અનાગતેસુ વા પચ્ચુપ્પન્નેસુ વા, તત્થ ન તાવ અતીતાનાગતેસુ સમ્ભવતિ તેસં અભાવતો, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ચ સઙ્ખારાનં ખણિકત્તા સરસેનેવ નિરુજ્ઝનસભાવતાય વિનાસાભિમુખેસુ નિપ્પયોજનો પયોગો સિયા, વિનાસસ્સ ચ કારણરહિતત્તા ન પહરણપ્પહારાદિપ્પયોગહેતુકં મરણં, નિરીહકતાય ચ સઙ્ખારાનં કસ્સ સો પયોગો, ખણિકત્તા વધાધિપ્પાયસમકાલભિજ્જનકસ્સ કિરિયાપરિયોસાનકઆલાનવટ્ઠાનતો કસ્સ વા પાણાતિપાતકમ્મબદ્ધોતિ?

    Etthāha (sārattha. ṭī. 1.5; itivu. aṭṭha. 74) – khaṇe khaṇe nirujjhanasabhāvesu saṅkhāresu ko hanti, ko vā haññati, yadi cittacetasikasantāno, so arūpatāya na chedanabhedanādivasena vikopanasamattho, napi vikopanīyo. Atha rūpasantāno, so acetanatāya kaṭṭhakaliṅgarūpamoti na tattha chedanādinā pāṇātipāto labbhati yathā matasarīre. Payogopi pāṇātipātassa yathāvutto paharaṇappahārādiko atītesu vā saṅkhāresu bhaveyya anāgatesu vā paccuppannesu vā, tattha na tāva atītānāgatesu sambhavati tesaṃ abhāvato, paccuppannesu ca saṅkhārānaṃ khaṇikattā saraseneva nirujjhanasabhāvatāya vināsābhimukhesu nippayojano payogo siyā, vināsassa ca kāraṇarahitattā na paharaṇappahārādippayogahetukaṃ maraṇaṃ, nirīhakatāya ca saṅkhārānaṃ kassa so payogo, khaṇikattā vadhādhippāyasamakālabhijjanakassa kiriyāpariyosānakaālānavaṭṭhānato kassa vā pāṇātipātakammabaddhoti?

    વુચ્ચતે – વધકચેતનાસહિતો સઙ્ખારાનં પુઞ્જો સત્તસઙ્ખાતો હન્તિ. તેન પવત્તિતવધપ્પયોગનિમિત્તં અપગતુસ્માવિઞ્ઞાણજીવિતિન્દ્રિયો મતવોહારપ્પવત્તિનિબન્ધનો યથાવુત્તવધપ્પયોગાકરણે ઉપ્પજ્જનારહો રૂપારૂપધમ્મસમૂહો હઞ્ઞતિ, કેવલો વા ચિત્તચેતસિકસન્તાનો વધપ્પયોગાવિસયભાવેપિ તસ્સ પઞ્ચવોકારભવે રૂપસન્તાનાધીનવુત્તિતાય રૂપસન્તાને પરેન પયોજિતજીવિતિન્દ્રિયુપચ્છેદકપયોગવસેન તન્નિબ્બત્તિવિનિબન્ધકવિસદિસરૂપુપ્પત્તિયા વિહતે વિચ્છેદો હોતીતિ ન પાણાતિપાતસ્સ અસમ્ભવો, નપિ અહેતુકો પાણાતિપાતો, ન ચ પયોગો નિપ્પયોજનો પચ્ચુપ્પન્નેસુ સઙ્ખારેસુ કતપ્પયોગવસેન તદનન્તરં ઉપ્પજ્જનારહસ્સ સઙ્ખારકલાપસ્સ તથા અનુપ્પત્તિતો. ખણિકાનં સઙ્ખારાનં ખણિકમરણસ્સ ઇધ મરણભાવેન અનધિપ્પેતત્તા સન્તતિમરણસ્સ ચ યથાવુત્તનયેન સહેતુકભાવતો ન અહેતુકં મરણં, ન ચ કત્તુરહિતો પાણાતિપાતપ્પયોગો નિરીહકેસુપિ સઙ્ખારેસુ સન્નિહિતતામત્તેન ઉપકારકેસુ અત્તનો અત્તનો અનુરૂપફલુપ્પાદને નિયતેસુ કારણેસુ કત્તુવોહારસિદ્ધિતો યથા ‘‘પદીપો પકાસેતિ, નિસાકરો ચન્દિમા’’તિ. ન ચ કેવલસ્સ વધાધિપ્પાયસહભુનો ચિત્તચેતસિકકલાપસ્સ પાણાતિપાતો ઇચ્છિતો સન્તાનવસેન અવટ્ઠિતસ્સેવ પટિજાનનતો, સન્તાનવસેન પવત્તમાનાનઞ્ચ પદીપાદીનં અત્થકિરિયાસિદ્ધિ દિસ્સતીતિ અત્થેવ પાણાતિપાતેન કમ્મુના બદ્ધો. અયઞ્ચ વિચારો અદિન્નાદાનાદીસુપિ યથાસમ્ભવં વિભાવેતબ્બો.

    Vuccate – vadhakacetanāsahito saṅkhārānaṃ puñjo sattasaṅkhāto hanti. Tena pavattitavadhappayoganimittaṃ apagatusmāviññāṇajīvitindriyo matavohārappavattinibandhano yathāvuttavadhappayogākaraṇe uppajjanāraho rūpārūpadhammasamūho haññati, kevalo vā cittacetasikasantāno vadhappayogāvisayabhāvepi tassa pañcavokārabhave rūpasantānādhīnavuttitāya rūpasantāne parena payojitajīvitindriyupacchedakapayogavasena tannibbattivinibandhakavisadisarūpuppattiyā vihate vicchedo hotīti na pāṇātipātassa asambhavo, napi ahetuko pāṇātipāto, na ca payogo nippayojano paccuppannesu saṅkhāresu katappayogavasena tadanantaraṃ uppajjanārahassa saṅkhārakalāpassa tathā anuppattito. Khaṇikānaṃ saṅkhārānaṃ khaṇikamaraṇassa idha maraṇabhāvena anadhippetattā santatimaraṇassa ca yathāvuttanayena sahetukabhāvato na ahetukaṃ maraṇaṃ, na ca katturahito pāṇātipātappayogo nirīhakesupi saṅkhāresu sannihitatāmattena upakārakesu attano attano anurūpaphaluppādane niyatesu kāraṇesu kattuvohārasiddhito yathā ‘‘padīpo pakāseti, nisākaro candimā’’ti. Na ca kevalassa vadhādhippāyasahabhuno cittacetasikakalāpassa pāṇātipāto icchito santānavasena avaṭṭhitasseva paṭijānanato, santānavasena pavattamānānañca padīpādīnaṃ atthakiriyāsiddhi dissatīti attheva pāṇātipātena kammunā baddho. Ayañca vicāro adinnādānādīsupi yathāsambhavaṃ vibhāvetabbo.

    વોરોપેતું ન સક્કાતિ ઉપક્કમેન વોરોપેતું ન સક્કા. સત્તટ્ઠજવનવારમત્તન્તિ ખુદ્દકભાણકાનં મતેન વુત્તં. સંયુત્તભાણકા પન ‘‘રૂપસન્તતિ અરૂપસન્તતી’’તિ દ્વે સન્તતિયો વત્વા ‘‘ઉદકં અક્કમિત્વા ગતસ્સ યાવ તીરે અક્કન્તઉદકલેખા ન વિપ્પસીદતિ, અદ્ધાનતો આગતસ્સ યાવ કાયે ઉસુમભાવો ન વૂપસમ્મતિ, આતપા આગન્ત્વા ગબ્ભં પવિટ્ઠસ્સ યાવ અન્ધકારભાવો ન વિગચ્છતિ, અન્તોગબ્ભે કમ્મટ્ઠાનં મનસિ કરિત્વા દિવા વાતપાનં વિવરિત્વા ઓલોકેન્તસ્સ યાવ અક્ખીનં ફન્દનભાવો ન વૂપસમ્મતિ, અયં રૂપસન્તતિ નામ. દ્વે તયો જવનવારા અરૂપસન્તતિ નામા’’તિ વત્વા ‘‘તદુભયમ્પિ સન્તતિપચ્ચુપ્પન્નં નામા’’તિ વદન્તિ . મજ્ઝિમભાણકા પન વદન્તિ ‘‘એકદ્વેસન્તતિવારપરિયાપન્નં સન્તતિપચ્ચુપ્પન્નં. તત્થ અન્ધકારે નિસીદિત્વા આલોકટ્ઠાનં ગતસ્સ ન ચ તાવ આરમ્મણં પાકટં હોતિ. યાવ પન તં પાકટં હોતિ, એત્થન્તરે પવત્તા રૂપસન્તતિ અરૂપસન્તતિ વા એકદ્વેસન્તતિવારા નામાતિ વેદિતબ્બા. આલોકટ્ઠાને ચરિત્વા ઓવરકં પવિટ્ઠસ્સપિ ન તાવ સહસા રૂપં પાકટં હોતિ. યાવ પન તં પાકટં હોતિ, એત્થન્તરે પવત્તા રૂપસન્તતિ અરૂપસન્તતિ વા એકદ્વેસન્તતિવારા વેદિતબ્બા. દૂરે ઠત્વા પન રજકાનં હત્થવિકારં ઘણ્ટિભેરિઆકોટનવિકારઞ્ચ દિસ્વાપિ ન તાવ સદ્દં સુણાતિ. યાવ પન તં સુણાતિ, એતસ્મિમ્પિ અન્તરે એકદ્વેસન્તતિવારા વેદિતબ્બા’’તિ. એત્થ ચ આલોકટ્ઠાનતો ઓવરકં પવિટ્ઠસ્સ પગેવ તત્થ નિસિન્નસ્સ યાવ રૂપગતં પાકટં હોતિ, તત્થ ઉપડ્ઢવેલા અવિભૂતપ્પાયા, ઉપડ્ઢવેલા વિભૂતપ્પાયા તદુભયં ગહેત્વા ‘‘દ્વેસન્તતિવારા’’તિ વુત્તં, તયિદં ન સબ્બસાધારણં, એકચ્ચસ્સ સીઘમ્પિ પાકટં હોતીતિ ‘‘એકદ્વેસન્તતિવારા’’તિ એકગ્ગહણમ્પિ કતં.

    Voropetuṃ na sakkāti upakkamena voropetuṃ na sakkā. Sattaṭṭhajavanavāramattanti khuddakabhāṇakānaṃ matena vuttaṃ. Saṃyuttabhāṇakā pana ‘‘rūpasantati arūpasantatī’’ti dve santatiyo vatvā ‘‘udakaṃ akkamitvā gatassa yāva tīre akkantaudakalekhā na vippasīdati, addhānato āgatassa yāva kāye usumabhāvo na vūpasammati, ātapā āgantvā gabbhaṃ paviṭṭhassa yāva andhakārabhāvo na vigacchati, antogabbhe kammaṭṭhānaṃ manasi karitvā divā vātapānaṃ vivaritvā olokentassa yāva akkhīnaṃ phandanabhāvo na vūpasammati, ayaṃ rūpasantati nāma. Dve tayo javanavārā arūpasantati nāmā’’ti vatvā ‘‘tadubhayampi santatipaccuppannaṃ nāmā’’ti vadanti . Majjhimabhāṇakā pana vadanti ‘‘ekadvesantativārapariyāpannaṃ santatipaccuppannaṃ. Tattha andhakāre nisīditvā ālokaṭṭhānaṃ gatassa na ca tāva ārammaṇaṃ pākaṭaṃ hoti. Yāva pana taṃ pākaṭaṃ hoti, etthantare pavattā rūpasantati arūpasantati vā ekadvesantativārā nāmāti veditabbā. Ālokaṭṭhāne caritvā ovarakaṃ paviṭṭhassapi na tāva sahasā rūpaṃ pākaṭaṃ hoti. Yāva pana taṃ pākaṭaṃ hoti, etthantare pavattā rūpasantati arūpasantati vā ekadvesantativārā veditabbā. Dūre ṭhatvā pana rajakānaṃ hatthavikāraṃ ghaṇṭibheriākoṭanavikārañca disvāpi na tāva saddaṃ suṇāti. Yāva pana taṃ suṇāti, etasmimpi antare ekadvesantativārā veditabbā’’ti. Ettha ca ālokaṭṭhānato ovarakaṃ paviṭṭhassa pageva tattha nisinnassa yāva rūpagataṃ pākaṭaṃ hoti, tattha upaḍḍhavelā avibhūtappāyā, upaḍḍhavelā vibhūtappāyā tadubhayaṃ gahetvā ‘‘dvesantativārā’’ti vuttaṃ, tayidaṃ na sabbasādhāraṇaṃ, ekaccassa sīghampi pākaṭaṃ hotīti ‘‘ekadvesantativārā’’ti ekaggahaṇampi kataṃ.

    સભાગસન્તતિવસેનાતિ કુસલાકુસલસોમનસ્સુપેક્ખાદિના સભાગસન્તતિવસેન. ઇમિના અરૂપસન્તતિ દસ્સિતા. સત્તટ્ઠજવનવારમત્તન્તિ ચ કામાવચરજવનવસેનેવ વેદિતબ્બં, ન ઇતરજવનવસેન. ન હિ તે પરિમિતકાલા, અન્તરા પવત્તભવઙ્ગાદયોપિ તદન્તોગધાતિ દટ્ઠબ્બા. યાવ વા ઉણ્હતો આગન્ત્વાતિઆદિના પન રૂપસન્તતિં દસ્સેતિ. અન્ધકારં હોતીતિ અન્ધકારં ન વિગચ્છતિ. સન્તતિપચ્ચુપ્પન્નઞ્ચેત્થ અટ્ઠકથાસુ આગતં, અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નં સુત્તે. તથા હિ ભદ્દેકરત્તસુત્તે અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નં સન્ધાય ‘‘યો ચાવુસો મનો, યે ચ ધમ્મા, ઉભયમેતં પચ્ચુપ્પન્નં, તસ્મિં ચે પચ્ચુપ્પન્ને છન્દરાગપટિબદ્ધં હોતિ વિઞ્ઞાણં, છન્દરાગપટિબદ્ધત્તા વિઞ્ઞાણસ્સ તદભિનન્દતિ, તદભિનન્દન્તો પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ સંહીરતી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૨૮૪) વુત્તં. એત્થ હિ મનોતિ સસમ્પયુત્તં વિઞ્ઞાણમાહ. ધમ્માતિ આરમ્મણધમ્મા. મનોતિ વા મનાયતનં. ધમ્માતિ વેદનાદયો અરૂપક્ખન્ધા. ઉભયમેતં પચ્ચુપ્પન્નન્તિ અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નં એતં ઉભયં હોતીતિ અત્થો. વિઞ્ઞાણન્તિ નિકન્તિવિઞ્ઞાણં. તઞ્હિ તસ્મિં પચ્ચુપ્પન્ને છન્દરાગવસેન પટિબદ્ધં હોતિ. અભિનન્દતીતિ તણ્હાદિટ્ઠાભિનન્દનાહિ અભિનન્દતિ . તથાભૂતો ચ વત્થુપરિઞ્ઞાય અભાવતો તેસુ પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ સંહીરતિ, તણ્હાદિટ્ઠીહિ આકડ્ઢીયતીતિ અત્થો. એત્થ ચ ‘‘દ્વાદસાયતનાનિ એકં પચ્ચુપ્પન્ન’’ન્તિ આગતત્તા તત્થ પવત્તો છન્દરાગો અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નારમ્મણો, ન ખણપચ્ચુપ્પન્નારમ્મણોતિ વિઞ્ઞાયતિ.

    Sabhāgasantativasenāti kusalākusalasomanassupekkhādinā sabhāgasantativasena. Iminā arūpasantati dassitā. Sattaṭṭhajavanavāramattanti ca kāmāvacarajavanavaseneva veditabbaṃ, na itarajavanavasena. Na hi te parimitakālā, antarā pavattabhavaṅgādayopi tadantogadhāti daṭṭhabbā. Yāva vā uṇhato āgantvātiādinā pana rūpasantatiṃ dasseti. Andhakāraṃ hotīti andhakāraṃ na vigacchati. Santatipaccuppannañcettha aṭṭhakathāsu āgataṃ, addhāpaccuppannaṃ sutte. Tathā hi bhaddekarattasutte addhāpaccuppannaṃ sandhāya ‘‘yo cāvuso mano, ye ca dhammā, ubhayametaṃ paccuppannaṃ, tasmiṃ ce paccuppanne chandarāgapaṭibaddhaṃ hoti viññāṇaṃ, chandarāgapaṭibaddhattā viññāṇassa tadabhinandati, tadabhinandanto paccuppannesu dhammesu saṃhīratī’’ti (ma. ni. 3.284) vuttaṃ. Ettha hi manoti sasampayuttaṃ viññāṇamāha. Dhammāti ārammaṇadhammā. Manoti vā manāyatanaṃ. Dhammāti vedanādayo arūpakkhandhā. Ubhayametaṃ paccuppannanti addhāpaccuppannaṃ etaṃ ubhayaṃ hotīti attho. Viññāṇanti nikantiviññāṇaṃ. Tañhi tasmiṃ paccuppanne chandarāgavasena paṭibaddhaṃ hoti. Abhinandatīti taṇhādiṭṭhābhinandanāhi abhinandati . Tathābhūto ca vatthupariññāya abhāvato tesu paccuppannesu dhammesu saṃhīrati, taṇhādiṭṭhīhi ākaḍḍhīyatīti attho. Ettha ca ‘‘dvādasāyatanāni ekaṃ paccuppanna’’nti āgatattā tattha pavatto chandarāgo addhāpaccuppannārammaṇo, na khaṇapaccuppannārammaṇoti viññāyati.

    સત્તોતિ ખન્ધસન્તાનો. તત્થ હિ સત્તપઞ્ઞત્તિ. જીવિતિન્દ્રિયન્તિ રૂપારૂપજીવિતિન્દ્રિયં. રૂપજીવિતિન્દ્રિયે હિ વિકોપિતે ઇતરમ્પિ તંસમ્બન્ધતાય વિનસ્સતીતિ. તં વુત્તપ્પકારમેવાતિ તં જીવિતિન્દ્રિયાતિપાતનવિધાનં હેટ્ઠા વુત્તપ્પકારમેવ. સરસેનેવ પતનસભાવસ્સ અન્તરા એવ અતીવ પાતનં અતિપાતો, સણિકં પતિતું અદત્વા સીઘપાતનન્તિ અત્થો. અતિક્કમ્મ વા સત્થાદીહિ અભિભવિત્વા પાતનં અતિપાતો, પાણસ્સ અતિપાતો પાણાતિપાતો. યાય ચેતનાય પવત્તમાનસ્સ જીવિતિન્દ્રિયસ્સ નિસ્સયભૂતેસુ મહાભૂતેસુ ઉપક્કમકરણહેતુ તંમહાભૂતપચ્ચયા ઉપ્પજ્જનમહાભૂતા નુપ્પજ્જિસ્સન્તિ, સા તાદિસપ્પયોગસમુટ્ઠાપિકા વધકચેતના પાણાતિપાતો. તેનાહ ‘‘યાય ચેતનાયા’’તિઆદિ.

    Sattoti khandhasantāno. Tattha hi sattapaññatti. Jīvitindriyanti rūpārūpajīvitindriyaṃ. Rūpajīvitindriye hi vikopite itarampi taṃsambandhatāya vinassatīti. Taṃ vuttappakāramevāti taṃ jīvitindriyātipātanavidhānaṃ heṭṭhā vuttappakārameva. Saraseneva patanasabhāvassa antarā eva atīva pātanaṃ atipāto, saṇikaṃ patituṃ adatvā sīghapātananti attho. Atikkamma vā satthādīhi abhibhavitvā pātanaṃ atipāto, pāṇassa atipāto pāṇātipāto. Yāya cetanāya pavattamānassa jīvitindriyassa nissayabhūtesu mahābhūtesu upakkamakaraṇahetu taṃmahābhūtapaccayā uppajjanamahābhūtā nuppajjissanti, sā tādisappayogasamuṭṭhāpikā vadhakacetanā pāṇātipāto. Tenāha ‘‘yāya cetanāyā’’tiādi.

    પહરણન્તિ કાયવિઞ્ઞત્તિસહિતાય વધકચેતનાય અધિપ્પેતત્થસાધનં. આણાપનન્તિ વચીવિઞ્ઞત્તિસહિતાય વધકચેતનાય અધિપ્પેતત્થસાધનં. તેનેવ ‘‘સાવેતુકામો ન સાવેતી’’તિઆદિ વુત્તં. ઉપનિક્ખિપનન્તિ અસિઆદીનં તસ્સ ઉપનિક્ખિપનં.

    Paharaṇanti kāyaviññattisahitāya vadhakacetanāya adhippetatthasādhanaṃ. Āṇāpananti vacīviññattisahitāya vadhakacetanāya adhippetatthasādhanaṃ. Teneva ‘‘sāvetukāmo na sāvetī’’tiādi vuttaṃ. Upanikkhipananti asiādīnaṃ tassa upanikkhipanaṃ.

    અટ્ઠકથાસુ વુત્તમત્થં સઙ્ખિપિત્વા દસ્સેન્તો ‘‘સઙ્ખેપતો’’તિઆદિમાહ. તત્થ વિજ્જાપરિજપ્પનન્તિ મન્તપરિજપ્પનં. ઇદાનિ અટ્ઠકથાસુ વિત્થારિતમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અટ્ઠકથાસુ પના’’તિઆદિ. તત્થ આથબ્બણિકાતિ આથબ્બણવેદવેદિનો. આથબ્બણં પયોજેન્તીતિ આથબ્બણવેદવિહિતં મન્તં તત્થ વુત્તવિધિના પયોજેન્તિ. આથબ્બણિકા હિ સત્તાહં અલોણકં ભુઞ્જિત્વા દબ્બે અત્થરિત્વા પથવિયં સયમાના તપં ચરિત્વા સત્તમે દિવસે સુસાનભૂમિં સજ્જેત્વા સત્તમે પદે ઠત્વા હત્થં વટ્ટેત્વા વટ્ટેત્વા મુખેન વિજ્જં પરિજપ્પન્તિ, અથ નેસં કમ્મં સમિજ્ઝતિ. પટિસેનાયાતિ ઇદં હેટ્ઠા ઉપરિ વા પદદ્વયેન સમ્બન્ધમુપગચ્છતિ. ઈતિં ઉપ્પાદેન્તીતિ ડંસિત્વા મારણત્થાય વિચ્છિકાદીનં વિસ્સજ્જનવસેન પીળં ઉપ્પાદેન્તિ . એતીતિ ઈતિ. ઉપદ્દવન્તિ તતો અધિકતરપીળં. પજ્જરકન્તિ વિસમજ્જરં. સૂચિકન્તિ અઙ્ગપચ્ચઙ્ગાનિ સૂચીહિ વિય વિજ્ઝિત્વા પવત્તમાનં સૂલં. વિસૂચિકન્તિ સસૂલં આમાતિસારં. પક્ખન્દિયન્તિ રત્તાતિસારં. વિજ્જં પરિવત્તેત્વાતિ ગન્ધારવિજ્જાદિકં અત્તનો વિજ્જં કતુપચારં પરિજપ્પિત્વા મન્તપઠનક્કમેન પઠિત્વા. તેહીતિ તેહિ વત્થૂહિ.

    Aṭṭhakathāsu vuttamatthaṃ saṅkhipitvā dassento ‘‘saṅkhepato’’tiādimāha. Tattha vijjāparijappananti mantaparijappanaṃ. Idāni aṭṭhakathāsu vitthāritamatthaṃ dassento āha ‘‘aṭṭhakathāsu panā’’tiādi. Tattha āthabbaṇikāti āthabbaṇavedavedino. Āthabbaṇaṃ payojentīti āthabbaṇavedavihitaṃ mantaṃ tattha vuttavidhinā payojenti. Āthabbaṇikā hi sattāhaṃ aloṇakaṃ bhuñjitvā dabbe attharitvā pathaviyaṃ sayamānā tapaṃ caritvā sattame divase susānabhūmiṃ sajjetvā sattame pade ṭhatvā hatthaṃ vaṭṭetvā vaṭṭetvā mukhena vijjaṃ parijappanti, atha nesaṃ kammaṃ samijjhati. Paṭisenāyāti idaṃ heṭṭhā upari vā padadvayena sambandhamupagacchati. Ītiṃuppādentīti ḍaṃsitvā māraṇatthāya vicchikādīnaṃ vissajjanavasena pīḷaṃ uppādenti . Etīti īti. Upaddavanti tato adhikatarapīḷaṃ. Pajjarakanti visamajjaraṃ. Sūcikanti aṅgapaccaṅgāni sūcīhi viya vijjhitvā pavattamānaṃ sūlaṃ. Visūcikanti sasūlaṃ āmātisāraṃ. Pakkhandiyanti rattātisāraṃ. Vijjaṃ parivattetvāti gandhāravijjādikaṃ attano vijjaṃ katupacāraṃ parijappitvā mantapaṭhanakkamena paṭhitvā. Tehīti tehi vatthūhi.

    પયોજનન્તિ પવત્તમાનં. દિસ્વાતિઆદિ દિટ્ઠવિસાદીનં યથાક્કમેન વુત્તં. દ્વત્તિબ્યામસતપ્પમાણનાગુદ્ધરણેતિ દ્વત્તિબ્યામસતપ્પમાણે મહાકાયે નિમ્મિનિત્વા ઠિતાનં નાગાનં ઉદ્ધરણે. કુમ્ભણ્ડાનન્તિ કુમ્ભણ્ડદેવાનં. તે કિર દેવા મહોદરા હોન્તિ, રહસ્સઙ્ગમ્પિ ચ નેસં કુમ્ભો વિય મહન્તં હોતિ, તસ્મા ‘‘કુમ્ભણ્ડા’’તિ વુચ્ચન્તિ. વેસ્સવણસ્સ યક્ખાધિપતિભાવેપિ નયનાવુધેન કુમ્ભણ્ડાનં મરણસ્સ ઇધ વુત્તત્તા તેસુપિ તસ્સ આણાપવત્તિ વેદિતબ્બા.

    Payojananti pavattamānaṃ. Disvātiādi diṭṭhavisādīnaṃ yathākkamena vuttaṃ. Dvattibyāmasatappamāṇanāguddharaṇeti dvattibyāmasatappamāṇe mahākāye nimminitvā ṭhitānaṃ nāgānaṃ uddharaṇe. Kumbhaṇḍānanti kumbhaṇḍadevānaṃ. Te kira devā mahodarā honti, rahassaṅgampi ca nesaṃ kumbho viya mahantaṃ hoti, tasmā ‘‘kumbhaṇḍā’’ti vuccanti. Vessavaṇassa yakkhādhipatibhāvepi nayanāvudhena kumbhaṇḍānaṃ maraṇassa idha vuttattā tesupi tassa āṇāpavatti veditabbā.

    કેચીતિ મહાસઙ્ઘિકા. ‘‘અહો વત યં તં કુચ્છિગતં ગબ્ભં ન સોત્થિના અભિનિક્ખમેય્યા’’તિ પાઠો સુન્દરતરો. ‘‘અહો વતાયં ત’’ન્તિપિ પાઠો. ‘‘અયં ઇત્થી તં કુચ્છિગતં ગબ્ભં ન સોત્થિના અભિનિક્ખામેય્યા’’તિ વત્તબ્બં. કુલુમ્બસ્સાતિ ગબ્ભસ્સ કુલસ્સેવ વા, કુટુમ્બસ્સાતિ વુત્તં હોતિ. ભાવનામયિદ્ધિયાતિ અધિટ્ઠાનિદ્ધિં સન્ધાય વદન્તિ. ઘટભેદનં વિય ઇદ્ધિવિનાસો, અગ્ગિનિબ્બાપનં વિય પરૂપઘાતોતિ ઉપમાસંસન્દનં. તં તેસં ઇચ્છામત્તમેવાતિ એત્થાયં વિચારણા – તુમ્હે ઇદ્ધિયા પરૂપઘાતં વદેથ, ઇદ્ધિ નામ ચેસા અધિટ્ઠાનિદ્ધિ વિકુબ્બનિદ્ધિ મનોમયિદ્ધિ ઞાણવિપ્ફારિદ્ધિ સમાધિવિપ્ફારિદ્ધિ અરિયિદ્ધિ કમ્મવિપાકજિદ્ધિ પુઞ્ઞવતોઇદ્ધિ વિજ્જામયિદ્ધિ તત્થ તત્થ સમ્માપયોગપચ્ચયા ઇજ્ઝનટ્ઠેન ઇદ્ધીતિ દસવિધા. તત્થ કતરં ઇદ્ધિં વદેથાતિ? ભાવનામયન્તિ. કિં પન ભાવનામયિદ્ધિયા પરૂપઘાતકમ્મં હોતીતિ? આમ એકવારં હોતિ. યથા હિ આદિત્તઘરસ્સ ઉપરિ ઉદકભરિતે ઘટે ખિત્તે ઘટોપિ ભિજ્જતિ, અગ્ગિપિ નિબ્બાયતિ, એવમેવ ભાવનામયિદ્ધિયા એકવારં પરૂપઘાતકમ્મં હોતિ, તતો પટ્ઠાય પન સા નસ્સતીતિ. અથ ને ‘‘ભાવનામયિદ્ધિયા નેવ એકવારં, ન દ્વે વારે પરૂપઘાતકમ્મં હોતી’’તિ વત્વા સઞ્ઞત્તિં આગચ્છન્તા પુચ્છિતબ્બા ‘‘ભાવનામયિદ્ધિ કિં કુસલા, અકુસલા, અબ્યાકતા, સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તા, દુક્ખાય , અદુક્ખમસુખાય, સવિતક્કસવિચારા, અવિતક્કવિચારમત્તા, અવિતક્કઅવિચારા, કામાવચરા, રૂપાવચરા, અરૂપાવચરા’’તિ.

    Kecīti mahāsaṅghikā. ‘‘Aho vata yaṃ taṃ kucchigataṃ gabbhaṃ na sotthinā abhinikkhameyyā’’ti pāṭho sundarataro. ‘‘Aho vatāyaṃ ta’’ntipi pāṭho. ‘‘Ayaṃ itthī taṃ kucchigataṃ gabbhaṃ na sotthinā abhinikkhāmeyyā’’ti vattabbaṃ. Kulumbassāti gabbhassa kulasseva vā, kuṭumbassāti vuttaṃ hoti. Bhāvanāmayiddhiyāti adhiṭṭhāniddhiṃ sandhāya vadanti. Ghaṭabhedanaṃ viya iddhivināso, agginibbāpanaṃ viya parūpaghātoti upamāsaṃsandanaṃ. Taṃ tesaṃ icchāmattamevāti etthāyaṃ vicāraṇā – tumhe iddhiyā parūpaghātaṃ vadetha, iddhi nāma cesā adhiṭṭhāniddhi vikubbaniddhi manomayiddhi ñāṇavipphāriddhi samādhivipphāriddhi ariyiddhi kammavipākajiddhi puññavatoiddhi vijjāmayiddhi tattha tattha sammāpayogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhīti dasavidhā. Tattha kataraṃ iddhiṃ vadethāti? Bhāvanāmayanti. Kiṃ pana bhāvanāmayiddhiyā parūpaghātakammaṃ hotīti? Āma ekavāraṃ hoti. Yathā hi ādittagharassa upari udakabharite ghaṭe khitte ghaṭopi bhijjati, aggipi nibbāyati, evameva bhāvanāmayiddhiyā ekavāraṃ parūpaghātakammaṃ hoti, tato paṭṭhāya pana sā nassatīti. Atha ne ‘‘bhāvanāmayiddhiyā neva ekavāraṃ, na dve vāre parūpaghātakammaṃ hotī’’ti vatvā saññattiṃ āgacchantā pucchitabbā ‘‘bhāvanāmayiddhi kiṃ kusalā, akusalā, abyākatā, sukhāya vedanāya sampayuttā, dukkhāya , adukkhamasukhāya, savitakkasavicārā, avitakkavicāramattā, avitakkaavicārā, kāmāvacarā, rūpāvacarā, arūpāvacarā’’ti.

    ઇમં પન પઞ્હં યે જાનન્તિ, તે એવં વક્ખન્તિ ‘‘ભાવનામયિદ્ધિ કુસલા વા હોતિ અબ્યાકતા વા, અદુક્ખમસુખવેદનીયા એવ, અવિતક્કઅવિચારા એવ, રૂપાવચરા એવા’’તિ. તે વત્તબ્બા ‘‘પાણાતિપાતચેતના કુસલાકુસલાદીસુ કતરં કોટ્ઠાસં ભજતી’’તિ. જાનન્તા વક્ખન્તિ ‘‘પાણાતિપાતચેતના અકુસલાવ, દુક્ખવેદનીયાવ, સવિતક્કસવિચારાવ, કામાવચરા એવા’’તિ. એવં સન્તે ‘‘તુમ્હાકં કથા નેવ કુસલત્તિકેન સમેતિ, ન વેદનાત્તિકેન, ન વિતક્કત્તિકેન, ન પરિત્તત્તિકેના’’તિ. કિં પન એવં મહન્તં સુત્તં નિરત્થકન્તિ? નો નિરત્થકં, તુમ્હે પનસ્સ અત્થં ન જાનાથ. ઇદ્ધિમા ચેતોવસિપ્પત્તોતિ એત્થ હિ ન ભાવનામયિદ્ધિ અધિપ્પેતા, આથબ્બણિદ્ધિ પન અધિપ્પેતા. સા હિ એત્થ લબ્ભમાના લબ્ભતીતિ.

    Imaṃ pana pañhaṃ ye jānanti, te evaṃ vakkhanti ‘‘bhāvanāmayiddhi kusalā vā hoti abyākatā vā, adukkhamasukhavedanīyā eva, avitakkaavicārā eva, rūpāvacarā evā’’ti. Te vattabbā ‘‘pāṇātipātacetanā kusalākusalādīsu kataraṃ koṭṭhāsaṃ bhajatī’’ti. Jānantā vakkhanti ‘‘pāṇātipātacetanā akusalāva, dukkhavedanīyāva, savitakkasavicārāva, kāmāvacarā evā’’ti. Evaṃ sante ‘‘tumhākaṃ kathā neva kusalattikena sameti, na vedanāttikena, na vitakkattikena, na parittattikenā’’ti. Kiṃ pana evaṃ mahantaṃ suttaṃ niratthakanti? No niratthakaṃ, tumhe panassa atthaṃ na jānātha. Iddhimā cetovasippattoti ettha hi na bhāvanāmayiddhi adhippetā, āthabbaṇiddhi pana adhippetā. Sā hi ettha labbhamānā labbhatīti.
