Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૪. પદટ્ઠાનહારવિભઙ્ગવણ્ણના

    4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā

    ૨૨. તત્થ કતમો પદટ્ઠાનો હારોતિઆદિ પદટ્ઠાનહારવિભઙ્ગો. તત્થ યસ્મા ‘‘ઇદં ઇમસ્સ પદટ્ઠાનં, ઇદં ઇમસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્તિ તેસં તેસં ધમ્માનં પદટ્ઠાનભૂતધમ્મવિભાવનલક્ખણો પદટ્ઠાનો હારો, તસ્મા પવત્તિયા મૂલભૂતં અવિજ્જં આદિં કત્વા સભાવધમ્માનં પદટ્ઠાનં આસન્નકારણં નિદ્ધારેન્તો અવિજ્જાય સભાવં નિદ્દિસતિ ‘‘સબ્બધમ્મયાથાવઅસમ્પટિવેધલક્ખણા અવિજ્જા’’તિ. તસ્સત્થો – સબ્બેસં ધમ્માનં અવિપરીતસભાવો ન સમ્પટિવિજ્ઝીયતિ એતેનાતિ સબ્બધમ્મયાથાવઅસમ્પટિવેધો. સો લક્ખણં એતિસ્સાતિ સા તથા વુત્તા. એતેન ધમ્મસભાવપ્પટિચ્છાદનલક્ખણા અવિજ્જાતિ વુત્તં હોતિ. અથ વા સમ્મા પટિવેધો સમ્પટિવેધો. તસ્સ પટિપક્ખો અસમ્પટિવેધો. કત્થ પન સો સમ્પટિવેધસ્સ પટિપક્ખોતિ આહ – ‘‘સબ્બ…પે॰… લક્ખણા’’તિ. યસ્મા પન અસુભે સુભન્તિઆદિવિપલ્લાસે સતિ તત્થ સમ્મોહો ઉપરૂપરિ જાયતિયેવ ન હાયતિ, તસ્મા ‘‘તસ્સા વિપલ્લાસા પદટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં.

    22.Tattha katamo padaṭṭhāno hārotiādi padaṭṭhānahāravibhaṅgo. Tattha yasmā ‘‘idaṃ imassa padaṭṭhānaṃ, idaṃ imassa padaṭṭhāna’’nti tesaṃ tesaṃ dhammānaṃ padaṭṭhānabhūtadhammavibhāvanalakkhaṇo padaṭṭhāno hāro, tasmā pavattiyā mūlabhūtaṃ avijjaṃ ādiṃ katvā sabhāvadhammānaṃ padaṭṭhānaṃ āsannakāraṇaṃ niddhārento avijjāya sabhāvaṃ niddisati ‘‘sabbadhammayāthāvaasampaṭivedhalakkhaṇā avijjā’’ti. Tassattho – sabbesaṃ dhammānaṃ aviparītasabhāvo na sampaṭivijjhīyati etenāti sabbadhammayāthāvaasampaṭivedho. So lakkhaṇaṃ etissāti sā tathā vuttā. Etena dhammasabhāvappaṭicchādanalakkhaṇā avijjāti vuttaṃ hoti. Atha vā sammā paṭivedho sampaṭivedho. Tassa paṭipakkho asampaṭivedho. Kattha pana so sampaṭivedhassa paṭipakkhoti āha – ‘‘sabba…pe… lakkhaṇā’’ti. Yasmā pana asubhe subhantiādivipallāse sati tattha sammoho uparūpari jāyatiyeva na hāyati, tasmā ‘‘tassā vipallāsā padaṭṭhāna’’nti vuttaṃ.

    પિયરૂપં સાતરૂપન્તિ પિયાયિતબ્બજાતિયં ઇટ્ઠજાતિયઞ્ચ પદટ્ઠાનં. ‘‘યં લોકે પિયરૂપં સાતરૂપં એત્થેસા તણ્હા ઉપ્પજ્જમાના ઉપ્પજ્જતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૪૦૦; મ॰ નિ॰ ૧.૧૩૩; વિભ॰ ૨૦૩) હિ વુત્તં. અદિન્નાદાનન્તિ અદિન્નાદાનચેતના. સા હિ એકવારં ઉપ્પન્નાપિ અનાદીનવદસ્સિતાય લોભસ્સ ઉપ્પત્તિકારણં હોતીતિ તસ્સ પદટ્ઠાનં વુત્તં. દોસસ્સ પાણાતિપાતો પદટ્ઠાનં, મોહસ્સ મિચ્છાપટિપદા પદટ્ઠાનન્તિ એત્થાપિ ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. વણ્ણસણ્ઠાનબ્યઞ્જનગ્ગહણલક્ખણાતિ નિમિત્તાનુબ્યઞ્જનગ્ગહણલક્ખણા. સુખસઞ્ઞાય ફસ્સસ્સ ઉપગમનલક્ખણતા ફસ્સપચ્ચયતાવ વુત્તા. ‘‘ફુટ્ઠો સઞ્જાનાતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૯૩) હિ વુત્તં . અસ્સાદોતિ તણ્હા. સઙ્ખતલક્ખણાનિ ઉપ્પાદવયઞ્ઞથત્તાનિ. યેભુય્યેન નિચ્ચગ્ગહણં વિઞ્ઞાણાધીનન્તિ નિચ્ચસઞ્ઞાય વિઞ્ઞાણપદટ્ઠાનતા વુત્તા. તથા હિ સો ભિક્ખુ તંયેવ વિઞ્ઞાણં સન્ધાવતિ સંસરતીતિ વિઞ્ઞાણવિસયમેવ અત્તનો નિચ્ચગ્ગાહં પવેદેસિ. પઞ્ચન્નં ખન્ધાનં યદિ અનિચ્ચતા દુક્ખતા ચ સુદિટ્ઠા, અત્તસઞ્ઞા સુખસઞ્ઞા અનવકાસાતિ આહ – ‘‘અનિચ્ચસઞ્ઞાદુક્ખસઞ્ઞાઅસમનુપસ્સનલક્ખણા અત્તસઞ્ઞા’’તિ. ‘‘યદનિચ્ચં તં દુક્ખં, યં દુક્ખં તદનત્તા’’તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૧૫) હિ વુત્તં.

    Piyarūpaṃ sātarūpanti piyāyitabbajātiyaṃ iṭṭhajātiyañca padaṭṭhānaṃ. ‘‘Yaṃ loke piyarūpaṃ sātarūpaṃ etthesā taṇhā uppajjamānā uppajjatī’’ti (dī. ni. 2.400; ma. ni. 1.133; vibha. 203) hi vuttaṃ. Adinnādānanti adinnādānacetanā. Sā hi ekavāraṃ uppannāpi anādīnavadassitāya lobhassa uppattikāraṇaṃ hotīti tassa padaṭṭhānaṃ vuttaṃ. Dosassa pāṇātipāto padaṭṭhānaṃ, mohassa micchāpaṭipadā padaṭṭhānanti etthāpi imināva nayena attho veditabbo. Vaṇṇasaṇṭhānabyañjanaggahaṇalakkhaṇāti nimittānubyañjanaggahaṇalakkhaṇā. Sukhasaññāya phassassa upagamanalakkhaṇatā phassapaccayatāva vuttā. ‘‘Phuṭṭho sañjānātī’’ti (saṃ. ni. 4.93) hi vuttaṃ . Assādoti taṇhā. Saṅkhatalakkhaṇāni uppādavayaññathattāni. Yebhuyyena niccaggahaṇaṃ viññāṇādhīnanti niccasaññāya viññāṇapadaṭṭhānatā vuttā. Tathā hi so bhikkhu taṃyeva viññāṇaṃ sandhāvati saṃsaratīti viññāṇavisayameva attano niccaggāhaṃ pavedesi. Pañcannaṃ khandhānaṃ yadi aniccatā dukkhatā ca sudiṭṭhā, attasaññā sukhasaññā anavakāsāti āha – ‘‘aniccasaññādukkhasaññāasamanupassanalakkhaṇā attasaññā’’ti. ‘‘Yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ, yaṃ dukkhaṃ tadanattā’’ti (saṃ. ni. 3.15) hi vuttaṃ.

    યેભુય્યેન અત્તાભિનિવેસો અરૂપધમ્મેસૂતિ આહ – ‘‘તસ્સા નામકાયો પદટ્ઠાન’’ન્તિ. સબ્બં નેય્યન્તિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ ચતુસચ્ચવિનિમુત્તસ્સ ઞેય્યસ્સ અભાવતો. ચિત્તવિક્ખેપપટિસંહરણં ઉદ્ધચ્ચવિક્ખમ્ભનં. અસુભાતિ અસુભાનુપસ્સના, પટિભાગનિમિત્તભૂતા અસુભા એવ વા, તણ્હાપટિપક્ખત્તા સમથસ્સ અસુભા પદટ્ઠાનન્તિ વુત્તં. અભિજ્ઝાય તનુકરણતો અદિન્નાદાનાવેરમણી અલોભસ્સ પદટ્ઠાનન્તિ વુત્તા. તથા બ્યાપાદસ્સ તનુકરણતો પાણાતિપાતાવેરમણી અદોસસ્સ પદટ્ઠાનન્તિ વુત્તા. વત્થુઅવિપ્પટિપત્તિ વિસયસભાવપટિવેધો, સમ્માપટિપત્તિ સીલસમાધિસમ્પદાનં નિબ્બિદાઞાણેન અનભિરતિઞાણમેવ વા તથા પવત્તં. સબ્બાપિ વેદના દુક્ખદુક્ખતાદિભાવતો દુક્ખન્તિ કત્વા વુત્તં – ‘‘દુક્ખસઞ્ઞાય વેદના પદટ્ઠાન’’ન્તિ. ધમ્મસઞ્ઞાતિ ધમ્મમત્તન્તિ સઞ્ઞા.

    Yebhuyyena attābhiniveso arūpadhammesūti āha – ‘‘tassā nāmakāyo padaṭṭhāna’’nti. Sabbaṃ neyyanti cattāri saccāni catusaccavinimuttassa ñeyyassa abhāvato. Cittavikkhepapaṭisaṃharaṇaṃ uddhaccavikkhambhanaṃ. Asubhāti asubhānupassanā, paṭibhāganimittabhūtā asubhā eva vā, taṇhāpaṭipakkhattā samathassa asubhā padaṭṭhānanti vuttaṃ. Abhijjhāya tanukaraṇato adinnādānāveramaṇī alobhassa padaṭṭhānanti vuttā. Tathā byāpādassa tanukaraṇato pāṇātipātāveramaṇī adosassa padaṭṭhānanti vuttā. Vatthuavippaṭipatti visayasabhāvapaṭivedho, sammāpaṭipatti sīlasamādhisampadānaṃ nibbidāñāṇena anabhiratiñāṇameva vā tathā pavattaṃ. Sabbāpi vedanā dukkhadukkhatādibhāvato dukkhanti katvā vuttaṃ – ‘‘dukkhasaññāya vedanā padaṭṭhāna’’nti. Dhammasaññāti dhammamattanti saññā.

    સત્તાનં કાયે અવીતરાગતા પઞ્ચન્નં અજ્ઝત્તિકાયતનાનં વસેન હોતીતિ આહ – ‘‘પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ રૂપીનિ રૂપરાગસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્તિ. કાયો હિ ઇધ રૂપન્તિ અધિપ્પેતો. વિસેસતો ઝાનનિસ્સયભૂતે મનાયતને ચ નિકન્તિ હોતીતિ આહ – ‘‘છટ્ઠાયતનં ભવરાગસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્તિ. એદિસં મા રૂપં નિબ્બત્તતુ, મા એદિસી વેદનાતિ એવં પવત્તા રૂપાદિઅભિનન્દના નિબ્બત્તભવાનુપસ્સિતા. ઞાણદસ્સનસ્સાતિ કમ્મસ્સકતઞ્ઞાણદસ્સનસ્સ. યોનિસોમનસિકારવતો હિ પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિ કમ્મસ્સકતઞ્ઞાણસ્સ કારણં હોતિ, ન અયોનિસો ઉમ્મુજ્જન્તસ્સ. ઇમસ્સ ચ અત્થસ્સ વિભાવનત્થં મહાનારદકસ્સપજાતકં (જા॰ ૨.૨૨.૧૧૫૩ આદયો), બ્રહ્મજાલે (દી॰ નિ॰ ૧.૩૮ આદયો) એકચ્ચસસ્સતવાદો ચ ઉદાહરિતબ્બો. ‘‘ઓકપ્પનલક્ખણા’’તિઆદિના સદ્ધાપસાદાનં વિસેસં દસ્સેતિ. સો પન સદ્ધાયયેવ અવત્થાવિસેસો દટ્ઠબ્બો. તત્થ ઓકપ્પનં સદ્દહનવસેન આરમ્મણસ્સ ઓગાહણં નિચ્છયો. અનાવિલતા અસ્સદ્ધિયાપગમેન ચિત્તસ્સ અકાલુસ્સિયતા. અભિપત્થિયના સદ્દહનમેવ. અવેચ્ચપસાદો પઞ્ઞાસહિતો આયતનગતો અભિપ્પસાદો. અપિલાપનં અસમ્મોસો નિમુજ્જિત્વા વિય આરમ્મણસ્સ ઓગાહણં વા, એત્થ ચ સદ્ધાદીનં પસાદસદ્ધાસમ્મપ્પધાનસતિપટ્ઠાનઝાનઙ્ગાનિ યથાક્કમં પદટ્ઠાનન્તિ વદન્તેન અવત્થાવિસેસવસેન પદટ્ઠાનભાવો વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બં. સતિસમાધીનં વા કાયાદયો સતિપટ્ઠાનાતિ. વિતક્કાદયો ચ ઝાનાનીતિ પદટ્ઠાનભાવેન વુત્તા.

    Sattānaṃ kāye avītarāgatā pañcannaṃ ajjhattikāyatanānaṃ vasena hotīti āha – ‘‘pañcindriyāni rūpīni rūparāgassa padaṭṭhāna’’nti. Kāyo hi idha rūpanti adhippeto. Visesato jhānanissayabhūte manāyatane ca nikanti hotīti āha – ‘‘chaṭṭhāyatanaṃ bhavarāgassa padaṭṭhāna’’nti. Edisaṃ mā rūpaṃ nibbattatu, mā edisī vedanāti evaṃ pavattā rūpādiabhinandanā nibbattabhavānupassitā. Ñāṇadassanassāti kammassakataññāṇadassanassa. Yonisomanasikāravato hi pubbenivāsānussati kammassakataññāṇassa kāraṇaṃ hoti, na ayoniso ummujjantassa. Imassa ca atthassa vibhāvanatthaṃ mahānāradakassapajātakaṃ (jā. 2.22.1153 ādayo), brahmajāle (dī. ni. 1.38 ādayo) ekaccasassatavādo ca udāharitabbo. ‘‘Okappanalakkhaṇā’’tiādinā saddhāpasādānaṃ visesaṃ dasseti. So pana saddhāyayeva avatthāviseso daṭṭhabbo. Tattha okappanaṃ saddahanavasena ārammaṇassa ogāhaṇaṃ nicchayo. Anāvilatā assaddhiyāpagamena cittassa akālussiyatā. Abhipatthiyanā saddahanameva. Aveccapasādo paññāsahito āyatanagato abhippasādo. Apilāpanaṃ asammoso nimujjitvā viya ārammaṇassa ogāhaṇaṃ vā, ettha ca saddhādīnaṃ pasādasaddhāsammappadhānasatipaṭṭhānajhānaṅgāni yathākkamaṃ padaṭṭhānanti vadantena avatthāvisesavasena padaṭṭhānabhāvo vuttoti daṭṭhabbaṃ. Satisamādhīnaṃ vā kāyādayo satipaṭṭhānāti. Vitakkādayo ca jhānānīti padaṭṭhānabhāvena vuttā.

    અસ્સાદમનસિકારો સંયોજનીયેસુ ધમ્મેસુ અસ્સાદાનુપસ્સિતા. પુનબ્ભવવિરોહણાતિ પુનબ્ભવાય વિરોહણા, પુનબ્ભવનિબ્બત્તનારહતા વિપાકધમ્મતાતિ અત્થો. ઓપપચ્ચયિકનિબ્બત્તિલક્ખણન્તિ ઉપપત્તિભવભાવેન નિબ્બત્તનસભાવં. નામકાયરૂપકાયસઙ્ઘાતલક્ખણન્તિ અરૂપરૂપકાયાનં સમૂહિયભાવં. ઇન્દ્રિયવવત્થાનન્તિ ચક્ખાદીનં છન્નં ઇન્દ્રિયાનં વવત્થિતભાવો. ઓપપચ્ચયિકન્તિ ઉપપત્તિક્ખન્ધનિબ્બત્તકં. ઉપધીતિ અત્તભાવો. અત્તનો પિયસ્સ મરણં ચિન્તેન્તસ્સ બાલસ્સ યેભુય્યેન સોકો ઉપ્પજ્જતીતિ મરણં સોકસ્સ પદટ્ઠાનન્તિ વુત્તં. ઉસ્સુક્કં ચેતસો સન્તાપો. ઓદહનન્તિ અવદહનં. અત્તનો નિસ્સયસ્સ સન્તપનમેવ ભવસ્સાતિ વુત્તં ભવં દસ્સેતું ‘‘ઇમાની’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ભવસ્સ અઙ્ગાનિ ભવસઙ્ખાતાનિ ચ અઙ્ગાનિ ભવઙ્ગાનિ. તેસુ કિલેસા ભવસ્સ અઙ્ગાનિ. કમ્મવિપાકવટ્ટં ભવસઙ્ખાતાનિ અઙ્ગાનિ. સમગ્ગાનીતિ સબ્બાનિ. ખન્ધાયતનાદીનં અપરાપરુપ્પત્તિસંસરણં સંસારો. તસ્સ પુરિમપુરિમજાતિનિપ્ફન્નં કિલેસાદિવટ્ટં કારણન્તિ આહ – ‘‘ભવો સંસારસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્તિ. સમ્પાપકહેતુભાવં સન્ધાય ‘‘મગ્ગો નિરોધસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં.

    Assādamanasikāro saṃyojanīyesu dhammesu assādānupassitā. Punabbhavavirohaṇāti punabbhavāya virohaṇā, punabbhavanibbattanārahatā vipākadhammatāti attho. Opapaccayikanibbattilakkhaṇanti upapattibhavabhāvena nibbattanasabhāvaṃ. Nāmakāyarūpakāyasaṅghātalakkhaṇanti arūparūpakāyānaṃ samūhiyabhāvaṃ. Indriyavavatthānanti cakkhādīnaṃ channaṃ indriyānaṃ vavatthitabhāvo. Opapaccayikanti upapattikkhandhanibbattakaṃ. Upadhīti attabhāvo. Attano piyassa maraṇaṃ cintentassa bālassa yebhuyyena soko uppajjatīti maraṇaṃ sokassa padaṭṭhānanti vuttaṃ. Ussukkaṃ cetaso santāpo. Odahananti avadahanaṃ. Attano nissayassa santapanameva bhavassāti vuttaṃ bhavaṃ dassetuṃ ‘‘imānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha bhavassa aṅgāni bhavasaṅkhātāni ca aṅgāni bhavaṅgāni. Tesu kilesā bhavassa aṅgāni. Kammavipākavaṭṭaṃ bhavasaṅkhātāni aṅgāni. Samaggānīti sabbāni. Khandhāyatanādīnaṃ aparāparuppattisaṃsaraṇaṃ saṃsāro. Tassa purimapurimajātinipphannaṃ kilesādivaṭṭaṃ kāraṇanti āha – ‘‘bhavo saṃsārassa padaṭṭhāna’’nti. Sampāpakahetubhāvaṃ sandhāya ‘‘maggo nirodhassa padaṭṭhāna’’nti vuttaṃ.

    કમ્મટ્ઠાનોગાહકસ્સ ઓતરણટ્ઠાનતાય બહુસ્સુતો તિત્થં નામ, તસ્સ સમ્માપયિરુપાસના તિત્થઞ્ઞુતા. ધમ્મૂપસઞ્હિતં પામોજ્જં પીતં નામ, સપ્પાયધમ્મસ્સવનેન તં ઉપ્પાદેત્વા કમ્મટ્ઠાનસ્સ બ્રૂહના પીતઞ્ઞુતા, ભાવનાય થોકમ્પિ લયાપત્તિયા ઉદ્ધંપત્તિયા ચ જાનના પત્તઞ્ઞુતા. અત્તનો પઞ્ચહિ પધાનિયઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ જાનના અત્તઞ્ઞુતા, તેસુ પુરિમાનં પુરિમાનં પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પદટ્ઠાનભાવો સુવિઞ્ઞેય્યો એવ. કતપુઞ્ઞસ્સેવ પતિરૂપદેસવાસો સમ્ભવતિ , ન ઇતરસ્સાતિ ‘‘પુબ્બેકતપુઞ્ઞતા પતિરૂપદેસવાસસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં. યથાભૂતઞાણદસ્સનં સહ અધિટ્ઠાનેન તરુણવિપસ્સના. નિબ્બિદાતિ બલવવિપસ્સના. વિરાગોતિ મગ્ગો. વિમુત્તીતિ ફલં. એવન્તિ યદિદં ‘‘તસ્સા વિપલ્લાસા પદટ્ઠાન’’ન્તિઆદિના અવિજ્જાદીનં પદટ્ઠાનં દસ્સિતં, ઇમિના નયેન અથાપિ યો કોચિ ઉપનિસ્સયો બલવપચ્ચયોતિ યો કોચિ અવસેસપચ્ચયો, સબ્બો સો પદટ્ઠાનં કારણન્તિ વેદિતબ્બં. ‘‘એવં યા કાચિ ઉપનિસા યોગતો ચ પચ્ચયતો ચા’’તિપિ પઠન્તિ. તત્થ ઉપનિસાતિ કારણં, યોગતોતિ યુત્તિતો, પચ્ચયતોતિ પચ્ચયભાવમત્તતોતિ અત્થો વેદિતબ્બો. યં પનેત્થ અત્થતો ન વિભત્તં, તં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    Kammaṭṭhānogāhakassa otaraṇaṭṭhānatāya bahussuto titthaṃ nāma, tassa sammāpayirupāsanā titthaññutā. Dhammūpasañhitaṃ pāmojjaṃ pītaṃ nāma, sappāyadhammassavanena taṃ uppādetvā kammaṭṭhānassa brūhanā pītaññutā, bhāvanāya thokampi layāpattiyā uddhaṃpattiyā ca jānanā pattaññutā. Attano pañcahi padhāniyaṅgehi samannāgatassa jānanā attaññutā, tesu purimānaṃ purimānaṃ pacchimassa pacchimassa padaṭṭhānabhāvo suviññeyyo eva. Katapuññasseva patirūpadesavāso sambhavati , na itarassāti ‘‘pubbekatapuññatā patirūpadesavāsassa padaṭṭhāna’’nti vuttaṃ. Yathābhūtañāṇadassanaṃ saha adhiṭṭhānena taruṇavipassanā. Nibbidāti balavavipassanā. Virāgoti maggo. Vimuttīti phalaṃ. Evanti yadidaṃ ‘‘tassā vipallāsā padaṭṭhāna’’ntiādinā avijjādīnaṃ padaṭṭhānaṃ dassitaṃ, iminā nayena athāpi yo koci upanissayo balavapaccayoti yo koci avasesapaccayo, sabbo so padaṭṭhānaṃ kāraṇanti veditabbaṃ. ‘‘Evaṃ yā kāci upanisā yogato ca paccayato cā’’tipi paṭhanti. Tattha upanisāti kāraṇaṃ, yogatoti yuttito, paccayatoti paccayabhāvamattatoti attho veditabbo. Yaṃ panettha atthato na vibhattaṃ, taṃ suviññeyyameva.

    પદટ્ઠાનહારવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Padaṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi / ૪. પદટ્ઠાનહારવિભઙ્ગો • 4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgo

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / ૪. પદટ્ઠાનહારવિભઙ્ગવણ્ણના • 4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī / ૪. પદટ્ઠાનહારવિભઙ્ગવિભાવના • 4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgavibhāvanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact