Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ૭. પાદુકવગ્ગો

    7. Pādukavaggo

    ૧૫૬. અનાદરિયં પટિચ્ચ પાદુકારુળ્હસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો…પે॰….

    156. Anādariyaṃ paṭicca pādukāruḷhassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ ઉપાહનારુળ્હસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca upāhanāruḷhassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ યાનગતસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ , ન કાયતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca yānagatassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – vācato ca cittato ca samuṭṭhāti , na kāyato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ સયનગતસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca sayanagatassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ પલ્લત્થિકાય નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાને સમુટ્ઠાતિ – વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca pallatthikāya nisinnassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhāne samuṭṭhāti – vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ વેઠિતસીસસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca veṭhitasīsassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ ઓગુણ્ઠિતસીસસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca oguṇṭhitasīsassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ છમાયં નિસીદિત્વા આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca chamāyaṃ nisīditvā āsane nisinnassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ ઠિતેન નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca ṭhitena nisinnassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ પચ્છતો ગચ્છન્તેન પુરતો ગચ્છન્તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca pacchato gacchantena purato gacchantassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ ઉપ્પથેન ગચ્છન્તેન પથેન ગચ્છન્તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca uppathena gacchantena pathena gacchantassa dhammaṃ desentassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ ઠિતેન ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા કરોન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ , એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાને સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન વાચતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca ṭhitena uccāraṃ vā passāvaṃ vā karontassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti , ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhāne samuṭṭhāti – kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ હરિતે ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરોન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન વાચતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca harite uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karontassa dukkaṭaṃ…pe… ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ ઉદકે ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરોન્તસ્સ દુક્કટં…પે॰… કત્થ પઞ્ઞત્તન્તિ? સાવત્થિયં પઞ્ઞત્તં. કં આરબ્ભાતિ? છબ્બગ્ગિયે ભિક્ખૂ આરબ્ભ. કિસ્મિં વત્થુસ્મિન્તિ? છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ અકંસુ, તસ્મિં વત્થુસ્મિં. એકા પઞ્ઞત્તિ, એકા અનુપઞ્ઞત્તિ. છન્નં આપત્તિસમુટ્ઠાનાનં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ – કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન વાચતો…પે॰….

    Anādariyaṃ paṭicca udake uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karontassa dukkaṭaṃ…pe… kattha paññattanti? Sāvatthiyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Chabbaggiye bhikkhū ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Chabbaggiyā bhikkhū udake uccārampi passāvampi kheḷampi akaṃsu, tasmiṃ vatthusmiṃ. Ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato…pe….

    પાદુકવગ્ગો સત્તમો.

    Pādukavaggo sattamo.

    પઞ્ચસત્તતિ સેખિયા નિટ્ઠિતા.

    Pañcasattati sekhiyā niṭṭhitā.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પરિમણ્ડલં પટિચ્છન્નં, સુસંવુતોક્ખિત્તચક્ખુ;

    Parimaṇḍalaṃ paṭicchannaṃ, susaṃvutokkhittacakkhu;

    ઉક્ખિત્તોજ્જગ્ઘિકા સદ્દો, તયો ચેવ પચાલના.

    Ukkhittojjagghikā saddo, tayo ceva pacālanā.

    ખમ્ભં ઓગુણ્ઠિતો ચેવુક્કુટિપલ્લત્થિકાય ચ;

    Khambhaṃ oguṇṭhito cevukkuṭipallatthikāya ca;

    સક્કચ્ચં પત્તસઞ્ઞી ચ, સમસૂપં સમતિત્તિકં 1.

    Sakkaccaṃ pattasaññī ca, samasūpaṃ samatittikaṃ 2.

    સક્કચ્ચં પત્તસઞ્ઞી ચ, સપદાનં સમસૂપકં;

    Sakkaccaṃ pattasaññī ca, sapadānaṃ samasūpakaṃ;

    થૂપકતો પટિચ્છન્નં, વિઞ્ઞત્તુજ્ઝાનસઞ્ઞિના.

    Thūpakato paṭicchannaṃ, viññattujjhānasaññinā.

    ન મહન્તં મણ્ડલં દ્વારં, સબ્બં હત્થં ન બ્યાહરે;

    Na mahantaṃ maṇḍalaṃ dvāraṃ, sabbaṃ hatthaṃ na byāhare;

    ઉક્ખેપો છેદના ગણ્ડો, ધુનં સિત્થાવકારકં.

    Ukkhepo chedanā gaṇḍo, dhunaṃ sitthāvakārakaṃ.

    જિવ્હાનિચ્છારકઞ્ચેવ , ચપુચપુ સુરુસુરુ;

    Jivhānicchārakañceva , capucapu surusuru;

    હત્થો પત્તો ચ ઓટ્ઠો ચ, સામિસં સિત્થકેન ચ.

    Hattho patto ca oṭṭho ca, sāmisaṃ sitthakena ca.

    છત્તપાણિસ્સ સદ્ધમ્મં, ન દેસેન્તિ તથાગતા;

    Chattapāṇissa saddhammaṃ, na desenti tathāgatā;

    એવમેવ દણ્ડપાણિસ્સ, સત્થઆવુધપાણિનં.

    Evameva daṇḍapāṇissa, satthaāvudhapāṇinaṃ.

    પાદુકા ઉપાહના ચેવ, યાનસેય્યાગતસ્સ ચ;

    Pādukā upāhanā ceva, yānaseyyāgatassa ca;

    પલ્લત્થિકા નિસિન્નસ્સ, વેઠિતોગુણ્ઠિતસ્સ ચ.

    Pallatthikā nisinnassa, veṭhitoguṇṭhitassa ca.

    છમા નીચાસને ઠાને, પચ્છતો ઉપ્પથેન ચ;

    Chamā nīcāsane ṭhāne, pacchato uppathena ca;

    ઠિતકેન ન કાતબ્બં, હરિતે ઉદકમ્હિ ચાતિ.

    Ṭhitakena na kātabbaṃ, harite udakamhi cāti.

    તેસં વગ્ગાનમુદ્દાનં –

    Tesaṃ vaggānamuddānaṃ –

    પરિમણ્ડલઉજ્જગ્ઘિ, ખમ્ભં પિણ્ડં તથેવ ચ;

    Parimaṇḍalaujjagghi, khambhaṃ piṇḍaṃ tatheva ca;

    કબળા સુરુસુરુ ચ, પાદુકેન ચ સત્તમાતિ.

    Kabaḷā surusuru ca, pādukena ca sattamāti.

    મહાવિભઙ્ગે કત્થપઞ્ઞત્તિવારો નિટ્ઠિતો.

    Mahāvibhaṅge katthapaññattivāro niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. સમતિત્થિકં (ક॰)
    2. samatitthikaṃ (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact