Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
પકાસનીયકમ્માદિકથા
Pakāsanīyakammādikathā
૩૩૬. ‘‘ખેળસદિસા’’તિ ઇમિના મિચ્છાજીવેન ઉપ્પન્નપચ્ચયાનં સદિસૂપચારેન ખેળભાવં દસ્સેતિ. તસ્મા ખેળા વિયાતિ ખેળો, મિચ્છાજીવપચ્ચયા, ખેળે અસતિ ભક્ખતિ અજ્ઝોહરતીતિ ખેળાસકોતિ વચનત્થો કાતબ્બો. એતરહિ પાળિયં, અટ્ઠકથાયઞ્ચ ‘‘ખેળાપકસ્સા’’તિ ઓટ્ઠજેન પઠમક્ખરેન પાઠો અત્થિ.
336. ‘‘Kheḷasadisā’’ti iminā micchājīvena uppannapaccayānaṃ sadisūpacārena kheḷabhāvaṃ dasseti. Tasmā kheḷā viyāti kheḷo, micchājīvapaccayā, kheḷe asati bhakkhati ajjhoharatīti kheḷāsakoti vacanattho kātabbo. Etarahi pāḷiyaṃ, aṭṭhakathāyañca ‘‘kheḷāpakassā’’ti oṭṭhajena paṭhamakkharena pāṭho atthi.
૩૪૦. પત્થદ્ધેનાતિ એત્થ ભૂસો થદ્ધો પત્થદ્ધો, બાળ્હથદ્ધોતિ અત્થો. તેન વુત્તં ‘‘નિચ્ચલેના’’તિ. પોત્થકરૂપસદિસેનાતિ એત્થ પોત્થકરૂપં નામ વત્થદન્તાદિમયં, તેન સદિસો પોત્થકરૂપસદિસો, તેન.
340.Patthaddhenāti ettha bhūso thaddho patthaddho, bāḷhathaddhoti attho. Tena vuttaṃ ‘‘niccalenā’’ti. Potthakarūpasadisenāti ettha potthakarūpaṃ nāma vatthadantādimayaṃ, tena sadiso potthakarūpasadiso, tena.
૩૪૨. રાજઞાતકા નામાતિ એત્થ રઞ્ઞા જાનિયન્તિ ‘‘અમ્હાકં ગરૂ’’તિ રાજઞાતા, તેયેવ રાજઞાતકાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. તદત્થં અધિપ્પાયેન દસ્સેન્તો આહ ‘‘રાજા અમ્હે જાનાતી’’તિઆદિ. પહટ્ઠકણ્ણવાલોતિ પહટ્ઠો કણ્ણો ચ વાલો ચ એતસ્સાતિ પહટ્ઠકણ્ણવાલો. બન્ધનિચ્ચલેતિ રજ્જુવલ્લીહિ બન્ધો વિય નિચ્ચલે, પહટ્ઠકણ્ણવાલેતિ સમ્બન્ધો. ‘‘કત્વા’’તિ ઇમિના ‘‘અભિધાવી’’તિ પદે કિરિયાવિસેસનભાવં દસ્સેતિ.
342.Rājañātakānāmāti ettha raññā jāniyanti ‘‘amhākaṃ garū’’ti rājañātā, teyeva rājañātakāti attho daṭṭhabbo. Tadatthaṃ adhippāyena dassento āha ‘‘rājā amhe jānātī’’tiādi. Pahaṭṭhakaṇṇavāloti pahaṭṭho kaṇṇo ca vālo ca etassāti pahaṭṭhakaṇṇavālo. Bandhaniccaleti rajjuvallīhi bandho viya niccale, pahaṭṭhakaṇṇavāleti sambandho. ‘‘Katvā’’ti iminā ‘‘abhidhāvī’’ti pade kiriyāvisesanabhāvaṃ dasseti.
દુક્ખઞ્હિ કુઞ્જર નાગમાસદોતિ એત્થ કુઞ્જરસદ્દસ્સ આમન્તનપદભાવં આવિકરોન્તો આહ ‘‘ભો કુઞ્જરા’’તિ. નાગસદ્દસ્સ અહિનાગહત્થિનાગેસુ પવત્તનતો વુત્તં ‘‘બુદ્ધનાગ’’ન્તિ. આસદોતિ પદસ્સ આકોધેન સદનં ઉપગમનં આસદોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘વધકચિત્તેન ઉપગમનં નામા’’તિ. દુક્ખન્તિ એતરહિ ચ આયતિઞ્ચ દુક્ખકારણં. દુક્ખં હીતિ હિસદ્દો પદપૂરણમત્તં, અથ વા દુક્ખમેવાતિ અત્થો. ‘‘બુદ્ધનાગં ઘાતકસ્સા’’તિ ઇમિના નાગં હનતીતિ નાગહતોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ.
Dukkhañhi kuñjara nāgamāsadoti ettha kuñjarasaddassa āmantanapadabhāvaṃ āvikaronto āha ‘‘bho kuñjarā’’ti. Nāgasaddassa ahināgahatthināgesu pavattanato vuttaṃ ‘‘buddhanāga’’nti. Āsadoti padassa ākodhena sadanaṃ upagamanaṃ āsadoti dassento āha ‘‘vadhakacittena upagamanaṃ nāmā’’ti. Dukkhanti etarahi ca āyatiñca dukkhakāraṇaṃ. Dukkhaṃ hīti hisaddo padapūraṇamattaṃ, atha vā dukkhamevāti attho. ‘‘Buddhanāgaṃ ghātakassā’’ti iminā nāgaṃ hanatīti nāgahatoti vacanatthaṃ dasseti.
પટિકુટિયોવ ઓસક્કીતિ એત્થ તથાગતસ્સ પટિમુખં કુટેન ગમનમેતસ્સાતિ પટિકુટિયો, પટિકુટિયો એવ હુત્વા ઓસક્કીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘તથાગતાભિમુખોયેવ પિટ્ઠિમેહિ પાદેહિ ઓસક્કી’’તિ. ‘‘ન જાનાતી’’તિ ઇમિના લક્ખ દસ્સનઙ્કેસૂતિ ધાતુપાઠેસુ (પાણિની ૧૫૩૯ સદ્દનીતિધાતુમાલાયં ૧૮ દકારન્તધાતુ) વુત્તેસુ અત્થેસુ ઇધ દસ્સનત્થોતિ દસ્સેતિ. ન લક્ખિતબ્બોતિ અઞ્ઞેહિ સપ્પુરિસેહિ ન લક્ખિતબ્બોતિ અત્થો. એત્થ ણ્યપચ્ચયો કત્તુકમ્મેસુ હોતિ, યકારસ્સ કકારં કત્વા અલક્ખિકોતિ વુત્તં.
Paṭikuṭiyova osakkīti ettha tathāgatassa paṭimukhaṃ kuṭena gamanametassāti paṭikuṭiyo, paṭikuṭiyo eva hutvā osakkīti dassento āha ‘‘tathāgatābhimukhoyeva piṭṭhimehi pādehi osakkī’’ti. ‘‘Na jānātī’’ti iminā lakkha dassanaṅkesūti dhātupāṭhesu (pāṇinī 1539 saddanītidhātumālāyaṃ 18 dakārantadhātu) vuttesu atthesu idha dassanatthoti dasseti. Na lakkhitabboti aññehi sappurisehi na lakkhitabboti attho. Ettha ṇyapaccayo kattukammesu hoti, yakārassa kakāraṃ katvā alakkhikoti vuttaṃ.
૩૪૩. ‘‘ભુઞ્જિતબ્બભોજન’’ન્તિ ઇમિના તિકભોજનન્તિ એત્થ યુપચ્ચયસ્સ કમ્મત્થભાવં દસ્સેતિ. તન્તિ તિકભોજનં. યથાધમ્મોતિ ‘‘ગણભોજને પાચિત્તિય’’ન્તિ (પાચિ॰ ૨૦૯) વુત્તાય માતિકાવિભઙ્ગપાળિયા અનુરૂપં . પઞ્ચવત્થુયાચનકથાતિ પઞ્ચ વત્થૂનિ યાચનસ્સ કથા. આયુકપ્પન્તિ અવીચિમહાનિરયે આયુકપ્પં સન્ધાય વુત્તં. અવીચિમહાનિરયે આયુકપ્પો નામ એકો અન્તરકપ્પોતિ જિનાલઙ્કારટીકાદીસુ (મિ॰ પ॰ ૪.૧.૩; કથા॰ અટ્ઠ॰ ૬૫૪-૬૫૭; ઇતિવુ॰ અટ્ઠ॰ ૧૮; સારત્થ॰ ટી॰ ચૂળવગ્ગ ૩.૩૪૩; અ॰ નિ॰ ટી॰ ૩.૬૬૨) વુત્તો. ‘‘એકો અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પો’’તિ સમ્મોહવિનોદનાદીસુ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૮૦૯; મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૧૨૮; વિ॰ વિ॰ ટી॰ ૧.૪૧૦; વજિર॰ ટી॰ પારાજિકણ્ડ ૪૧૦) વુત્તો. સેટ્ઠં પુઞ્ઞન્તિ મહન્તં પુઞ્ઞં. ઇમિના બ્રહં પુઞ્ઞન્તિ બ્રહસદ્દો મહન્તત્થોતિ દસ્સેતિ. બ્રહ વુદ્ધિયન્તિ ધાતુપાઠેસુ (પાણિની ૭૩૫; સદ્દનીતિધાતુમાલાયં ૧૬ હકારન્તધાતુ) વુત્તત્તા બ્રહસદ્દો મહન્તવાચકો હોતિ. બ્રહધાતુતો અપચ્ચયં કત્વા ‘‘બ્રહા’’તિપિ, મપચ્ચયં કત્વા ‘‘બ્રહ્મા’’તિપિ પાઠો અત્થિ. આયુકપ્પમેવાતિ સગ્ગેસુ આયુકપ્પમેવ.
343. ‘‘Bhuñjitabbabhojana’’nti iminā tikabhojananti ettha yupaccayassa kammatthabhāvaṃ dasseti. Tanti tikabhojanaṃ. Yathādhammoti ‘‘gaṇabhojane pācittiya’’nti (pāci. 209) vuttāya mātikāvibhaṅgapāḷiyā anurūpaṃ . Pañcavatthuyācanakathāti pañca vatthūni yācanassa kathā. Āyukappanti avīcimahāniraye āyukappaṃ sandhāya vuttaṃ. Avīcimahāniraye āyukappo nāma eko antarakappoti jinālaṅkāraṭīkādīsu (mi. pa. 4.1.3; kathā. aṭṭha. 654-657; itivu. aṭṭha. 18; sārattha. ṭī. cūḷavagga 3.343; a. ni. ṭī. 3.662) vutto. ‘‘Eko asaṅkhyeyyakappo’’ti sammohavinodanādīsu (vibha. aṭṭha. 809; ma. ni. aṭṭha. 3.128; vi. vi. ṭī. 1.410; vajira. ṭī. pārājikaṇḍa 410) vutto. Seṭṭhaṃ puññanti mahantaṃ puññaṃ. Iminā brahaṃ puññanti brahasaddo mahantatthoti dasseti. Braha vuddhiyanti dhātupāṭhesu (pāṇinī 735; saddanītidhātumālāyaṃ 16 hakārantadhātu) vuttattā brahasaddo mahantavācako hoti. Brahadhātuto apaccayaṃ katvā ‘‘brahā’’tipi, mapaccayaṃ katvā ‘‘brahmā’’tipi pāṭho atthi. Āyukappamevāti saggesu āyukappameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
પકાસનીયકમ્મં • Pakāsanīyakammaṃ
અભિમારપેસનં • Abhimārapesanaṃ
નાળાગિરિપેસનં • Nāḷāgiripesanaṃ
પઞ્ચવત્થુયાચનકથા • Pañcavatthuyācanakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / પકાસનીયકમ્માદિકથા • Pakāsanīyakammādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
નાળાગિરિપેસનકથાવણ્ણના • Nāḷāgiripesanakathāvaṇṇanā
પઞ્ચવત્થુયાચનકથાવણ્ણના • Pañcavatthuyācanakathāvaṇṇanā