Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
પકિણ્ણકકથાવણ્ણના
Pakiṇṇakakathāvaṇṇanā
દોમનસ્સચિત્તેનેવ ભણતીતિ ઇમિના સન્નિટ્ઠાપકચેતના દુક્ખવેદનાય સમ્પયુત્તા એવાતિ દસ્સેતિ. સુખબહુલતાય હિ રાજાનો હસમાનાપિ ‘‘ઘાતેથા’’તિ વદન્તિ, હાસો પન નેસં અનત્થવૂપસમાદિઅઞ્ઞવિસયોતિ સન્નિટ્ઠાપકચેતના દુક્ખવેદનાય સમ્પયુત્તા એવ. સતિ પન દોમનસ્સે કથં તં નપ્પકાસતીતિ આહ ‘‘સુખવોકિણ્ણત્તા’’તિઆદિ, પુબ્બાપરિયવસેન ઉભોસુ પસ્સેસુ ઉપ્પજ્જનકસુખેહિ આકિણ્ણત્તા ઉપ્પન્નસ્સ ચ દોમનસ્સસ્સ અનુપ્પબન્ધનેન પવત્તિયા અભાવતો તદા ઉપ્પન્નમ્પિ દોમનસ્સં નપ્પકાસતીતિ અત્થો.
Domanassacittenevabhaṇatīti iminā sanniṭṭhāpakacetanā dukkhavedanāya sampayuttā evāti dasseti. Sukhabahulatāya hi rājāno hasamānāpi ‘‘ghātethā’’ti vadanti, hāso pana nesaṃ anatthavūpasamādiaññavisayoti sanniṭṭhāpakacetanā dukkhavedanāya sampayuttā eva. Sati pana domanasse kathaṃ taṃ nappakāsatīti āha ‘‘sukhavokiṇṇattā’’tiādi, pubbāpariyavasena ubhosu passesu uppajjanakasukhehi ākiṇṇattā uppannassa ca domanassassa anuppabandhanena pavattiyā abhāvato tadā uppannampi domanassaṃ nappakāsatīti attho.