Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૪૧. પકિણ્ણકનિદ્દેસવણ્ણના
41. Pakiṇṇakaniddesavaṇṇanā
૩૩૫-૬. સદ્વારબન્ધને ઠાને…પે॰… સયન્તો દુક્કટં ફુસેતિ એવરૂપે ઠાને દિવા સયન્તેનાતિ સમ્બન્ધો. સદ્વારબન્ધને (પારા॰ ૭૭; પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૭૭) પન ઠાને યેન કેનચિ પરિક્ખિત્તે અબ્ભોકાસેપિ રુક્ખમૂલેપિ અન્તમસો ઇમિના લક્ખણેન યુત્તે આકાસઙ્ગણેપિ સયન્તેન દ્વારં બન્ધિતબ્બમેવ. વિઞ્ઞુમ્હિ પુરિસેતિ ભિક્ખુમ્હિ વા સામણેરે વા અન્તમસો ઉપાસકઆરામિકેસુપિ અઞ્ઞતરસ્મિં સતીતિ અત્થો. ‘‘એસ જગ્ગિસ્સતી’’તિ આભોગો ચાપિ કપ્પતીતિ કેવલં ભિક્ખુનિં વા માતુગામં વા આપુચ્છિતું ન વટ્ટતિ. સવસેતિ અત્તનો વસે, અબહુસાધારણટ્ઠાનેતિ અત્થો. તં વિનાકારન્તિ તં પુબ્બે વુત્તપ્પકારં દ્વારથકનઆભોગકરણસઙ્ખાતં આકારં વિનાતિ અત્થો. અચિત્તકાપત્તિકિરિયાયં સઙ્ખેપો.
335-6.Sadvārabandhane ṭhāne…pe… sayanto dukkaṭaṃ phuseti evarūpe ṭhāne divā sayantenāti sambandho. Sadvārabandhane (pārā. 77; pārā. aṭṭha. 1.77) pana ṭhāne yena kenaci parikkhitte abbhokāsepi rukkhamūlepi antamaso iminā lakkhaṇena yutte ākāsaṅgaṇepi sayantena dvāraṃ bandhitabbameva. Viññumhi puriseti bhikkhumhi vā sāmaṇere vā antamaso upāsakaārāmikesupi aññatarasmiṃ satīti attho. ‘‘Esa jaggissatī’’ti ābhogo cāpi kappatīti kevalaṃ bhikkhuniṃ vā mātugāmaṃ vā āpucchituṃ na vaṭṭati. Savaseti attano vase, abahusādhāraṇaṭṭhāneti attho. Taṃ vinākāranti taṃ pubbe vuttappakāraṃ dvārathakanaābhogakaraṇasaṅkhātaṃ ākāraṃ vināti attho. Acittakāpattikiriyāyaṃ saṅkhepo.
૩૩૭. રતનાનીતિ મુત્તાદિદસવિધરતનાનિ. ધઞ્ઞન્તિ સત્તવિધં ધઞ્ઞં.
337.Ratanānīti muttādidasavidharatanāni. Dhaññanti sattavidhaṃ dhaññaṃ.
૩૩૮. સિત્થતેલોદતેલેહીતિ એત્થ (ચૂળવ॰ ૨૪૬; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૪૬) પન યો મધુસિત્થકતેલેન વા ઉદકમિસ્સકતેલેન વા અઞ્ઞેન કેનચિ વિકારેન વા કેસે ઓસણ્ઠેતિ, દન્તમયાદીસુ યેન કેનચિ ફણેન વા કોચ્છેન વા હત્થેન વા ફણકિચ્ચં કરોન્તો અઙ્ગુલીહિ વા ઓસણ્ઠેતિ, તસ્સ દુક્કટં હોતીતિ અત્થો.
338.Sitthatelodatelehīti ettha (cūḷava. 246; cūḷava. aṭṭha. 246) pana yo madhusitthakatelena vā udakamissakatelena vā aññena kenaci vikārena vā kese osaṇṭheti, dantamayādīsu yena kenaci phaṇena vā kocchena vā hatthena vā phaṇakiccaṃ karonto aṅgulīhi vā osaṇṭheti, tassa dukkaṭaṃ hotīti attho.
૩૩૯. નેકપાવુરણાતિ (ચૂળવ॰ ૨૬૪) ન એકપાવુરણા. તુવટ્ટયુન્તિ નિપજ્જેય્યું. કિં વુત્તં હોતિ? યદિ એકપાવુરણા વા એકત્થરણા વા એકમઞ્ચે વા તુવટ્ટેય્યું, ન વટ્ટતિ, દુક્કટં હોતીતિ વુત્તં હોતિ. એકમ્હિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૬૪) વા ભાજને ન ભુઞ્જેય્યુન્તિ સમ્બન્ધો.
339.Nekapāvuraṇāti (cūḷava. 264) na ekapāvuraṇā. Tuvaṭṭayunti nipajjeyyuṃ. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yadi ekapāvuraṇā vā ekattharaṇā vā ekamañce vā tuvaṭṭeyyuṃ, na vaṭṭati, dukkaṭaṃ hotīti vuttaṃ hoti. Ekamhi (cūḷava. aṭṭha. 264) vā bhājane na bhuñjeyyunti sambandho.
૩૪૦. ચતુરઙ્ગુલતો (ચૂળવ॰ ૨૮૨; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૮૨) ઊનં દન્તકટ્ઠં ન ખાદેય્યાતિ સમ્બન્ધો. અધિકટ્ઠઙ્ગુલન્તિ અટ્ઠઙ્ગુલતો અધિકં. તથાતિ ન ખાદેય્યાતિ અત્થો. અકલ્લકો (ચૂળવ॰ ૨૮૯) લસુણં ન ખાદેય્ય.
340. Caturaṅgulato (cūḷava. 282; cūḷava. aṭṭha. 282) ūnaṃ dantakaṭṭhaṃ na khādeyyāti sambandho. Adhikaṭṭhaṅgulanti aṭṭhaṅgulato adhikaṃ. Tathāti na khādeyyāti attho. Akallako (cūḷava. 289) lasuṇaṃ na khādeyya.
૩૪૧. હીનેહિ (પાચિ॰ ૩૧ આદયો) વા ઉક્કટ્ઠેહિ વા જાતિઆદીહિ એવ ઉક્કટ્ઠં વા હીનં વા ‘‘ચણ્ડાલોસી’’તિઆદિના નયેન ઉજું વા ‘‘સન્તિ વા ઇધેકચ્ચે ચણ્ડાલા, વેના, નેસાદા’’તિઆદિના નયેન અઞ્ઞાપદેસેન વા ઉપસમ્પન્નં વા અનુપસમ્પન્નં વા અક્કોસાધિપ્પાયં વિના કેવલં દવાધિપ્પાયેન વદે, દુબ્ભાસિતન્તિ અત્થો.
341. Hīnehi (pāci. 31 ādayo) vā ukkaṭṭhehi vā jātiādīhi eva ukkaṭṭhaṃ vā hīnaṃ vā ‘‘caṇḍālosī’’tiādinā nayena ujuṃ vā ‘‘santi vā idhekacce caṇḍālā, venā, nesādā’’tiādinā nayena aññāpadesena vā upasampannaṃ vā anupasampannaṃ vā akkosādhippāyaṃ vinā kevalaṃ davādhippāyena vade, dubbhāsitanti attho.
૩૪૨. નખે વા કેસે વા નાસલોમે (ચૂળવ॰ ૨૭૫) વા દીઘે ન ધારયેતિ સમ્બન્ધો. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, મંસપ્પમાણેન નખે છિન્દિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૭૪) ચ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દુમાસિકં વા દુવઙ્ગુલં વા’’તિ (ચૂળવ॰ ૨૪૬) ચ વુત્તં. ન લબ્ભં વીસતિમટ્ઠન્તિ એત્થ એકનખમ્પિ મટ્ઠં કાતું ન વટ્ટતિ એવ. ‘‘ન ભિક્ખવે વીસતિમટ્ઠં કારાપેતબ્બં. યો કારાપેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ (ચૂળવ॰ ૨૭૪). અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, મલમત્તં અપકડ્ઢિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૭૪) હિ વુત્તં. તસ્મા નખતો મલમત્તં અપકડ્ઢિતું વટ્ટતિ. સમ્બાધે લોમહારણન્તિ એત્થ સમ્બાધો નામ ઉભો ઉપકચ્છકા મુત્તકરણઞ્ચ. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આબાધપચ્ચયા સમ્બાધે લોમં સંહરાપેતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૭૫) હિ વુત્તં.
342. Nakhe vā kese vā nāsalome (cūḷava. 275) vā dīghe na dhārayeti sambandho. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, maṃsappamāṇena nakhe chinditu’’nti (cūḷava. 274) ca ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dumāsikaṃ vā duvaṅgulaṃ vā’’ti (cūḷava. 246) ca vuttaṃ. Na labbhaṃ vīsatimaṭṭhanti ettha ekanakhampi maṭṭhaṃ kātuṃ na vaṭṭati eva. ‘‘Na bhikkhave vīsatimaṭṭhaṃ kārāpetabbaṃ. Yo kārāpeyya, āpatti dukkaṭassa (cūḷava. 274). Anujānāmi, bhikkhave, malamattaṃ apakaḍḍhitu’’nti (cūḷava. 274) hi vuttaṃ. Tasmā nakhato malamattaṃ apakaḍḍhituṃ vaṭṭati. Sambādhe lomahāraṇanti ettha sambādho nāma ubho upakacchakā muttakaraṇañca. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ābādhapaccayā sambādhe lomaṃ saṃharāpetu’’nti (cūḷava. 275) hi vuttaṃ.
૩૪૩. યથાવુડ્ઢન્તિ વુડ્ઢપટિપાટિયા લદ્ધબ્બં. ન બાધેય્યાતિ ન વારેય્ય. સઙ્ઘુદ્દિટ્ઠંવાતિ ઉપાસકાદીહિ યથાવુડ્ઢં ‘‘અય્યા પરિભુઞ્જન્તૂ’’તિ નિસ્સજ્જિત્વાવ દિન્નં સેનાસનાદિ. ‘‘ન ભિક્ખવે ઉદ્દિસ્સકતમ્પિ યથાવુડ્ઢં પટિબાહિતબ્બં. યો પટિબાહેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૧૩) હિ વુત્તં. અધોતપાદેહિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૪) વા અલ્લપાદેહિ વા નક્કમેતિ સમ્બન્ધો. સુધોતપાદકં વાપીતિ ધોતપાદેહેવ અક્કમિતબ્બટ્ઠાનં. તથેવાતિ નક્કમેય્ય સઉપાહનોતિ અત્થો. ‘‘ન ભિક્ખવે અધોતેહિ પાદેહિ, અલ્લેહિ પાદેહિ, સઉપાહનેન સેનાસનં અક્કમિતબ્બં. યો અક્કમેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૨૪), હિ વુત્તં. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પચ્ચત્થરિત્વા નિપજ્જિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૩૨૪) વુત્તત્તા પરિભણ્ડકતં ભૂમિં વા ભૂમત્થરણસેનાસનં વા સઙ્ઘિકં મઞ્ચપીઠં વા અત્તનો સન્તકેન પચ્ચત્થરણેન પચ્ચત્થરિત્વાવ નિપજ્જિતબ્બં.
343.Yathāvuḍḍhanti vuḍḍhapaṭipāṭiyā laddhabbaṃ. Na bādheyyāti na vāreyya. Saṅghuddiṭṭhaṃvāti upāsakādīhi yathāvuḍḍhaṃ ‘‘ayyā paribhuñjantū’’ti nissajjitvāva dinnaṃ senāsanādi. ‘‘Na bhikkhave uddissakatampi yathāvuḍḍhaṃ paṭibāhitabbaṃ. Yo paṭibāheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 313) hi vuttaṃ. Adhotapādehi (cūḷava. aṭṭha. 324) vā allapādehi vā nakkameti sambandho. Sudhotapādakaṃ vāpīti dhotapādeheva akkamitabbaṭṭhānaṃ. Tathevāti nakkameyya saupāhanoti attho. ‘‘Na bhikkhave adhotehi pādehi, allehi pādehi, saupāhanena senāsanaṃ akkamitabbaṃ. Yo akkameyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 324), hi vuttaṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, paccattharitvā nipajjitu’’nti (cūḷava. 324) vuttattā paribhaṇḍakataṃ bhūmiṃ vā bhūmattharaṇasenāsanaṃ vā saṅghikaṃ mañcapīṭhaṃ vā attano santakena paccattharaṇena paccattharitvāva nipajjitabbaṃ.
૩૪૪. સઙ્ઘાટિયા ન પલ્લત્થેતિ અધિટ્ઠિતચીવરેન વિહારે વા અન્તરઘરે વા પલ્લત્થિકા ન કાતબ્બાતિ અત્થો. પરિકમ્મકતં (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૪) ભિત્તિઆદિં ન અપસ્સયે. ‘‘ન ભિક્ખવે પરિકમ્મકતા ભિત્તિ અપસ્સેતબ્બા. યો અપસ્સેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૨૪) હિ વુત્તં. તસ્મા સેતભિત્તિ વા ચિત્તકમ્મકતા વા ભિત્તિ ન અપસ્સયિતબ્બા. ન કેવલં ભિત્તિયેવ, પરિકમ્મકતા દ્વારકવાટવાતપાનત્થમ્ભાદયોપિ ન અપસ્સયિતબ્બા. એત્થપિ લોમગણનાય એવ આપત્તિયો વેદિતબ્બા. સન્તે ઉદકે નો ન આચમેતિ (ચૂળવ॰ ૩૭૩; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૩) નો ન આચમેતું, ઉદકસુદ્ધિં અકાતું ન વટ્ટતીતિ અત્થો. સન્તેતિ વચનેન અસન્તે અનાપત્તીતિ દીપેતિ.
344.Saṅghāṭiyāna pallattheti adhiṭṭhitacīvarena vihāre vā antaraghare vā pallatthikā na kātabbāti attho. Parikammakataṃ (cūḷava. aṭṭha. 324) bhittiādiṃ na apassaye. ‘‘Na bhikkhave parikammakatā bhitti apassetabbā. Yo apasseyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 324) hi vuttaṃ. Tasmā setabhitti vā cittakammakatā vā bhitti na apassayitabbā. Na kevalaṃ bhittiyeva, parikammakatā dvārakavāṭavātapānatthambhādayopi na apassayitabbā. Etthapi lomagaṇanāya eva āpattiyo veditabbā. Sante udake no na ācameti (cūḷava. 373; cūḷava. aṭṭha. 373) no na ācametuṃ, udakasuddhiṃ akātuṃ na vaṭṭatīti attho. Santeti vacanena asante anāpattīti dīpeti.
૩૪૫. અકપ્પિયસમાદાનેતિ ભિક્ખું વા સામણેરાદિકે સેસસહધમ્મિકે વા અકપ્પિયે નિયોજેન્તસ્સ દુક્કટમેવ. ‘‘ન, ભિક્ખવે, પબ્બજિતેન અકપ્પિયે સમાદપેતબ્બં. યો સમાદપેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૩૦૩) હિ વુત્તં. સભાગાય (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૬૯) આપત્તિયા દેસનાયાતિ અત્થો. વત્થુસભાગતા ઇધ અધિપ્પેતા, ન આપત્તિસભાગતા. ‘‘ન ભિક્ખવે સભાગા આપત્તિ દેસેતબ્બા. યો દેસેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૧૬૯) ચ ‘‘ન ભિક્ખવે સભાગા આપત્તિ પટિગ્ગહેતબ્બા. યો પટિગ્ગણ્હેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૧૬૯) ચ વુત્તં. વત્થુસભાગં આપત્તિં આવિ કાતુમ્પિ ન વટ્ટતિ, તેન વુત્તં ‘‘આવિકમ્મે ચ દુક્કટ’’ન્તિ. ‘‘અહં, આવુસો, ઇત્થન્નામં આપત્તિં આપજ્જિં, તં ઇતો વુટ્ઠહિત્વા પટિકરિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞસ્સ વચનં આવિકમ્મંનામ.
345.Akappiyasamādāneti bhikkhuṃ vā sāmaṇerādike sesasahadhammike vā akappiye niyojentassa dukkaṭameva. ‘‘Na, bhikkhave, pabbajitena akappiye samādapetabbaṃ. Yo samādapeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 303) hi vuttaṃ. Sabhāgāya (mahāva. aṭṭha. 169) āpattiyā desanāyāti attho. Vatthusabhāgatā idha adhippetā, na āpattisabhāgatā. ‘‘Na bhikkhave sabhāgā āpatti desetabbā. Yo deseyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 169) ca ‘‘na bhikkhave sabhāgā āpatti paṭiggahetabbā. Yo paṭiggaṇheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 169) ca vuttaṃ. Vatthusabhāgaṃ āpattiṃ āvi kātumpi na vaṭṭati, tena vuttaṃ ‘‘āvikamme ca dukkaṭa’’nti. ‘‘Ahaṃ, āvuso, itthannāmaṃ āpattiṃ āpajjiṃ, taṃ ito vuṭṭhahitvā paṭikarissāmī’’ti aññassa vacanaṃ āvikammaṃnāma.
૩૪૬. ઇતરસ્સ તૂતિ અસુદ્ધચિત્તસ્સ.
346.Itarassatūti asuddhacittassa.
૩૪૭. પોરિસન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૮૪) પુરિસપ્પમાણં અભિરુહિતું વટ્ટતીતિ અત્થો. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સતિ કરણીયે પોરિસં રુક્ખં અભિરુહિતું, આપદાસુ યાવદત્થ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૮૪) હિ વુત્તં.
347.Porisanti (cūḷava. aṭṭha. 284) purisappamāṇaṃ abhiruhituṃ vaṭṭatīti attho. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sati karaṇīye porisaṃ rukkhaṃ abhiruhituṃ, āpadāsu yāvadattha’’nti (cūḷava. 284) hi vuttaṃ.
૩૪૮. પરિસ્સાવનં (ચૂળવ॰ ૨૫૯; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૫૯) વિના અડ્ઢયોજનં ગચ્છન્તસ્સ દુક્કટન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘અદ્ધાનગમનસમયો નામ અડ્ઢયોજનં ગચ્છિસ્સામીતિ ભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ (પાચિ॰ ૨૧૮) વુત્તં, તસ્મા અડ્ઢયોજનમેવ અન્તિમં અદ્ધાનન્તિ વેદિતબ્બં. ભિક્ખુનિયા ચ માતુગામેન ચ સંવિધાનસિક્ખાપદે ‘‘એકદ્ધાનમગ્ગં પટિપજ્જેય્ય, અન્તમસો ગામન્તરમ્પી’’તિ (પાચિ॰ ૧૮૨, ૪૧૩) એવં વિસેસેત્વા વુત્તત્તા ‘‘કુક્કુટસમ્પાતે ગામે ગામન્તરે ગામન્તરે આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૧૮૩, ૪૧૪) વુત્તં, ન અદ્ધાનલક્ખણેન. યદિ ગામન્તરપરિચ્છેદેન અદ્ધાનં વુચ્ચતિ, ગણભોજનસિક્ખાપદેપિ ‘‘અદ્ધાનગમનસમયો નામ ગામન્તરમ્પિ ગચ્છિસ્સામીતિ ભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ વદેય્ય, ન ચ વુત્તં. તસ્મા ‘‘ન ભિક્ખવે અપરિસ્સાવનકેન અદ્ધાનો પટિપજ્જિતબ્બો. યો પટિપજ્જેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. સચે ન હોતિ પરિસ્સાવનં વા ધમ્મકરણો વા, સઙ્ઘાટિકણ્ણોપિ અધિટ્ઠાતબ્બો ઇમિના પરિસ્સાવેત્વા પિવિસ્સામી’’તિ વુત્તટ્ઠાનેપિ અડ્ઢયોજનવસેનેવ અદ્ધાનપરિચ્છેદો વેદિતબ્બો. અભયગિરિવાસીનં પન ‘‘દ્વિગાવુતવસેન અદ્ધાનપરિચ્છેદો’’તિ પાળિયં એવ અત્થિ. યાચમાનસ્સાતિ યાચન્તસ્સ. ‘‘ન ચ ભિક્ખવે અદ્ધાનપ્પટિપન્નેન ભિક્ખુના પરિસ્સાવનં યાચિયમાનેન ન દાતબ્બં. યો ન દદેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ હિ વુત્તં.
348. Parissāvanaṃ (cūḷava. 259; cūḷava. aṭṭha. 259) vinā aḍḍhayojanaṃ gacchantassa dukkaṭanti sambandho. ‘‘Addhānagamanasamayo nāma aḍḍhayojanaṃ gacchissāmīti bhuñjitabba’’nti (pāci. 218) vuttaṃ, tasmā aḍḍhayojanameva antimaṃ addhānanti veditabbaṃ. Bhikkhuniyā ca mātugāmena ca saṃvidhānasikkhāpade ‘‘ekaddhānamaggaṃ paṭipajjeyya, antamaso gāmantarampī’’ti (pāci. 182, 413) evaṃ visesetvā vuttattā ‘‘kukkuṭasampāte gāme gāmantare gāmantare āpatti pācittiyassā’’ti (pāci. 183, 414) vuttaṃ, na addhānalakkhaṇena. Yadi gāmantaraparicchedena addhānaṃ vuccati, gaṇabhojanasikkhāpadepi ‘‘addhānagamanasamayo nāma gāmantarampi gacchissāmīti bhuñjitabba’’nti vadeyya, na ca vuttaṃ. Tasmā ‘‘na bhikkhave aparissāvanakena addhāno paṭipajjitabbo. Yo paṭipajjeyya, āpatti dukkaṭassa. Sace na hoti parissāvanaṃ vā dhammakaraṇo vā, saṅghāṭikaṇṇopi adhiṭṭhātabbo iminā parissāvetvā pivissāmī’’ti vuttaṭṭhānepi aḍḍhayojanavaseneva addhānaparicchedo veditabbo. Abhayagirivāsīnaṃ pana ‘‘dvigāvutavasena addhānaparicchedo’’ti pāḷiyaṃ eva atthi. Yācamānassāti yācantassa. ‘‘Na ca bhikkhave addhānappaṭipannena bhikkhunā parissāvanaṃ yāciyamānena na dātabbaṃ. Yo na dadeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti hi vuttaṃ.
૩૪૯. અઞ્ઞત્ર આબાધપ્પચ્ચયા કણ્ણનાસાદિકે સેસઙ્ગે દુક્કટન્તિ સમ્બન્ધો. આબાધે સતિ અઙ્ગુલિઆદીનિ છિન્દિતું વટ્ટતિ. અઙ્ગજાતં વા બીજાનિ વા છિન્દિતું ન વટ્ટતિ એવ. અત્તઘાતને ચ દુક્કટન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘ન ચ ભિક્ખવે અત્તાનં ઘાતેતબ્બં. યો ઘાતેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ હિ વુત્તં.
349. Aññatra ābādhappaccayā kaṇṇanāsādike sesaṅge dukkaṭanti sambandho. Ābādhe sati aṅguliādīni chindituṃ vaṭṭati. Aṅgajātaṃ vā bījāni vā chindituṃ na vaṭṭati eva. Attaghātane ca dukkaṭanti sambandho. ‘‘Na ca bhikkhave attānaṃ ghātetabbaṃ. Yo ghāteyya, āpatti dukkaṭassā’’ti hi vuttaṃ.
૩૫૦. ‘‘ન ચ ભિક્ખવે પટિભાનચિત્તં કારાપેતબ્બં ઇત્થિરૂપકં પુરિસરૂપકં. યો કારાપેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, માલાકમ્મં લતાકમ્મં મકરદન્તકં પઞ્ચપટિક’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૯૯) વુત્તત્તા ‘‘ચિત્તપોત્થકરૂપાનિ, ન કરે ન ચ કારયે’’તિ વુત્તં. ભુઞ્જન્તન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૧૬) વિપ્પકતભોજનં. ‘‘ન ભિક્ખવે વિપ્પકતભોજનો ભિક્ખુ વુટ્ઠાપેતબ્બો. યો વુટ્ઠાપેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૧૬) હિ વુત્તં.
350. ‘‘Na ca bhikkhave paṭibhānacittaṃ kārāpetabbaṃ itthirūpakaṃ purisarūpakaṃ. Yo kārāpeyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, mālākammaṃ latākammaṃ makaradantakaṃ pañcapaṭika’’nti (cūḷava. 299) vuttattā ‘‘cittapotthakarūpāni, na kare na ca kāraye’’ti vuttaṃ. Bhuñjantanti (cūḷava. aṭṭha. 316) vippakatabhojanaṃ. ‘‘Na bhikkhave vippakatabhojano bhikkhu vuṭṭhāpetabbo. Yo vuṭṭhāpeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 316) hi vuttaṃ.
૩૫૧. યાનાનીતિ વય્હં રથો સકટં સન્દમાનિકાદીનિ ગિલાનસ્સ અભિરુહિતું કપ્પન્તિ, સિવિકો ચ કપ્પતિ. એવં સબ્બત્થ. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ગિલાનસ્સ યાનં, પુરિસયુત્તં હત્થવટ્ટકં, સિવિકં પાટઙ્કિ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૫૩) હિ વુત્તં.
351.Yānānīti vayhaṃ ratho sakaṭaṃ sandamānikādīni gilānassa abhiruhituṃ kappanti, siviko ca kappati. Evaṃ sabbattha. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, gilānassa yānaṃ, purisayuttaṃ hatthavaṭṭakaṃ, sivikaṃ pāṭaṅki’’nti (mahāva. 253) hi vuttaṃ.
૩૫૨. દવન્તિ કેળિં. ‘‘ન ભિક્ખવે બુદ્ધં વા ધમ્મં વા સઙ્ઘં વા આરબ્ભ દવો કાતબ્બો. યો કરેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૬૨૭) હિ વુત્તં. તસ્મા ‘‘કિં બુદ્ધો સિલકબુદ્ધો, ઉદાહુ પટિબુદ્ધો’’તિ વા ‘‘કિં ધમ્મો ગોધમ્મો અજધમ્મો’’તિ વા ‘‘કિં સઙ્ઘો અજસઙ્ઘો મિગસઙ્ઘો’’તિ વા એવમાદિના નયેન યો દવં કરોતિ, તસ્સ દુક્કટન્તિ વેદિતબ્બં. ‘‘તુમ્હાકં ચીવરં દસ્સામ, પત્તં દસ્સામા’’તિઆદિના નયેન સામણેરં વા ઉપસમ્પન્નં વા અઞ્ઞસ્સ અન્તમસો દુસ્સીલસ્સાપિ પરિસભૂતં અત્તનો ઉપટ્ઠાકકરણત્થં ઉપલાળને દુક્કટન્તિ અત્થો. ‘‘ન ભિક્ખવે અઞ્ઞસ્સ પરિસા અપલાળેતબ્બા. યો અપલાળેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ હિ વુત્તં.
352.Davanti keḷiṃ. ‘‘Na bhikkhave buddhaṃ vā dhammaṃ vā saṅghaṃ vā ārabbha davo kātabbo. Yo kareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (pāci. 627) hi vuttaṃ. Tasmā ‘‘kiṃ buddho silakabuddho, udāhu paṭibuddho’’ti vā ‘‘kiṃ dhammo godhammo ajadhammo’’ti vā ‘‘kiṃ saṅgho ajasaṅgho migasaṅgho’’ti vā evamādinā nayena yo davaṃ karoti, tassa dukkaṭanti veditabbaṃ. ‘‘Tumhākaṃ cīvaraṃ dassāma, pattaṃ dassāmā’’tiādinā nayena sāmaṇeraṃ vā upasampannaṃ vā aññassa antamaso dussīlassāpi parisabhūtaṃ attano upaṭṭhākakaraṇatthaṃ upalāḷane dukkaṭanti attho. ‘‘Na bhikkhave aññassa parisā apalāḷetabbā. Yo apalāḷeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti hi vuttaṃ.
૩૫૩. કાયં (ચૂળવ॰ ૪૧૧) વા ઊરું વા નિમિત્તં વા વિવરિત્વા ભિક્ખુનીનં ન દસ્સયેતિ સમ્બન્ધો. કદ્દમુદકાદિના તા ભિક્ખુનિયો ન સિઞ્ચેય્યાતિ અત્થો. ન કેવલં કદ્દમુદકાદિકેનેવ, વિપ્પસન્નઉદકરજનકદ્દમાદીસુપિ યેન કેનચિ ઓસિઞ્ચન્તસ્સ દુક્કટમેવ.
353. Kāyaṃ (cūḷava. 411) vā ūruṃ vā nimittaṃ vā vivaritvā bhikkhunīnaṃ na dassayeti sambandho. Kaddamudakādinā tā bhikkhuniyo na siñceyyāti attho. Na kevalaṃ kaddamudakādikeneva, vippasannaudakarajanakaddamādīsupi yena kenaci osiñcantassa dukkaṭameva.
૩૫૪. બાલન્તિ એત્થ બાલો નામ યો ઓવાદં ગહેત્વા પાતિમોક્ખુદ્દેસકસ્સ આરોચેત્વા પાટિપદે પચ્ચાહરિતબ્બન્તિ ન જાનાતિ. ગિલાનો નામ યો ઓવાદં ગહેત્વા ઉપોસથગ્ગં ગન્ત્વા આરોચેતુઞ્ચ પચ્ચાહરિતુઞ્ચ ન સક્કોતિ. ગમિયો નામ યો પટિદેસં ગન્તુકામો.
354.Bālanti ettha bālo nāma yo ovādaṃ gahetvā pātimokkhuddesakassa ārocetvā pāṭipade paccāharitabbanti na jānāti. Gilāno nāma yo ovādaṃ gahetvā uposathaggaṃ gantvā ārocetuñca paccāharituñca na sakkoti. Gamiyo nāma yo paṭidesaṃ gantukāmo.
‘‘ન ભિક્ખવે ઓવાદો ન ગહેતબ્બો. યો ન ગણ્હેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૪૧૪) ચ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઠપેત્વા બાલં, ઠપેત્વા ગિલાનં, ઠપેત્વા ગમિકં, અવસેસેહિ ઓવાદં ગહેતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૧૪) ચ ‘‘ન ભિક્ખવે ઓવાદો ન પચ્ચાહરિતબ્બો. યો ન પચ્ચાહરેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૪૧૫) ચ વુત્તત્તા ભિક્ખુનીહિ તેરસિયં વા ચાતુદ્દસિયં વા આગન્ત્વા ‘‘અયં ઉપોસથો ચાતુદ્દસો’’તિ વા ‘‘પન્નરસો’’તિ વા ‘‘કદા અય્ય ઉપોસથો’’તિ વા પુચ્છિતે ‘‘ચાતુદ્દસો’’તિ વા ‘‘પન્નરસો’’તિ વા ‘‘સ્વે ભગિનિ ઉપોસથો’’તિ વા આચિક્ખિતબ્બં. તાહિ ભિક્ખુનીહિ ઉપોસથદિવસે આગન્ત્વા ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘો અય્ય ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ પાદે વન્દતિ, ઓવાદૂપસઙ્કમનઞ્ચ યાચતિ, લભતુ કિર અય્ય ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ઓવાદૂપસઙ્કમન’’ન્તિ એવં યાચિતબ્બં, તં વચનં પટિગ્ગહેત્વા ઉપોસથગ્ગે પાતિમોક્ખુદ્દેસકસ્સ ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘો, ભન્તે, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ પાદે વન્દતિ, ઓવાદૂપસઙ્કમનઞ્ચ યાચતિ, લભતુ કિર, ભન્તે, ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ઓવાદૂપસઙ્કમન’’ન્તિ આચિક્ખિતબ્બં. પાતિમોક્ખુદ્દેસકેનાપિ સચે તત્થ ભિક્ખુનોવાદકો અત્થિ, ‘‘ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ ભિક્ખુનોવાદકો સમ્મતો, તં ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ઉપસઙ્કમતૂ’’તિ વત્તબ્બં. સચે નત્થિ, ‘‘કો આયસ્મા ઉસ્સહતિ ભિક્ખુનિયો ઓવદિતુ’’ન્તિ પુચ્છિત્વા સચે અત્થિ અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ, તં તત્થેવ સમ્મન્નિત્વા વુત્તનયેનેવ ઓવાદપ્પટિગ્ગાહકસ્સ આરોચેતબ્બં. યદિ નત્થિ કોચિ ભિક્ખુ ભિક્ખુનોવાદકો સમ્મતો, ‘‘પાસાદિકેન ભિક્ખુનિસઙ્ઘો સમ્પાદેતૂ’’તિ વત્તબ્બં. તેન ભિક્ખુના ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા પાટિપદે ભિક્ખુનીનં ‘‘નત્થિ કોચિ ભિક્ખુ ભિક્ખુનોવાદકો સમ્મતો, પાસાદિકેન ભિક્ખુનિસઙ્ઘો સમ્પાદેતૂ’’તિ વત્તબ્બં. તાહિપિ ‘‘સાધુ અય્યા’’તિ સમ્પટિચ્છિતબ્બં. ઇમિના નયેન ગણપુગ્ગલેસુપિ વચનભેદો વેદિતબ્બો.
‘‘Na bhikkhave ovādo na gahetabbo. Yo na gaṇheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 414) ca ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ṭhapetvā bālaṃ, ṭhapetvā gilānaṃ, ṭhapetvā gamikaṃ, avasesehi ovādaṃ gahetu’’nti (cūḷava. 414) ca ‘‘na bhikkhave ovādo na paccāharitabbo. Yo na paccāhareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (pāci. 415) ca vuttattā bhikkhunīhi terasiyaṃ vā cātuddasiyaṃ vā āgantvā ‘‘ayaṃ uposatho cātuddaso’’ti vā ‘‘pannaraso’’ti vā ‘‘kadā ayya uposatho’’ti vā pucchite ‘‘cātuddaso’’ti vā ‘‘pannaraso’’ti vā ‘‘sve bhagini uposatho’’ti vā ācikkhitabbaṃ. Tāhi bhikkhunīhi uposathadivase āgantvā ‘‘bhikkhunisaṅgho ayya bhikkhusaṅghassa pāde vandati, ovādūpasaṅkamanañca yācati, labhatu kira ayya bhikkhunisaṅgho ovādūpasaṅkamana’’nti evaṃ yācitabbaṃ, taṃ vacanaṃ paṭiggahetvā uposathagge pātimokkhuddesakassa ‘‘bhikkhunisaṅgho, bhante, bhikkhusaṅghassa pāde vandati, ovādūpasaṅkamanañca yācati, labhatu kira, bhante, bhikkhunisaṅgho ovādūpasaṅkamana’’nti ācikkhitabbaṃ. Pātimokkhuddesakenāpi sace tattha bhikkhunovādako atthi, ‘‘itthannāmo bhikkhu bhikkhunovādako sammato, taṃ bhikkhunisaṅgho upasaṅkamatū’’ti vattabbaṃ. Sace natthi, ‘‘ko āyasmā ussahati bhikkhuniyo ovaditu’’nti pucchitvā sace atthi aṭṭhahaṅgehi samannāgato bhikkhu, taṃ tattheva sammannitvā vuttanayeneva ovādappaṭiggāhakassa ārocetabbaṃ. Yadi natthi koci bhikkhu bhikkhunovādako sammato, ‘‘pāsādikena bhikkhunisaṅgho sampādetū’’ti vattabbaṃ. Tena bhikkhunā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā pāṭipade bhikkhunīnaṃ ‘‘natthi koci bhikkhu bhikkhunovādako sammato, pāsādikena bhikkhunisaṅgho sampādetū’’ti vattabbaṃ. Tāhipi ‘‘sādhu ayyā’’ti sampaṭicchitabbaṃ. Iminā nayena gaṇapuggalesupi vacanabhedo veditabbo.
૩૫૫. લોકાયતં (ચૂળવ॰ ૨૮૬; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૮૬) નામ વિતણ્ડસત્થં. ‘‘ન ભિક્ખવે આસિત્તકૂપધાને ભુઞ્જિતબ્બં. યો ભુઞ્જેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૨૬૪) વુત્તત્તા ‘‘પેળાયપિ ન ભુઞ્જેય્યા’’તિ વુત્તં.
355.Lokāyataṃ (cūḷava. 286; cūḷava. aṭṭha. 286) nāma vitaṇḍasatthaṃ. ‘‘Na bhikkhave āsittakūpadhāne bhuñjitabbaṃ. Yo bhuñjeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 264) vuttattā ‘‘peḷāyapi na bhuñjeyyā’’ti vuttaṃ.
૩૫૬. ગિહિપારુતં ન પારુપેય્ય, ગિહિનિવાસનં ન નિવાસેય્યાતિ અત્થો. ‘‘ન ભિક્ખવે ગિહિનિવત્થં નિવાસેતબ્બં હત્થિસોણ્ડકં મચ્છવાળકં ચતુકણ્ણકં તાલવણ્ટકં સતવલિકં. યો નિવાસેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૨૮૦) હિ વુત્તં. પરિમણ્ડલતો અઞ્ઞથા પારુપનં, સબ્બમેતં ગિહિપારુતં નામ. તં પન ન પારુપેતબ્બન્તિ અત્થો. સંવેલ્લિયન્તિ એત્થ કચ્છં બન્ધિત્વા ન નિવાસેય્યાતિ અત્થો. દાયન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૮૩; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૮૩) અરઞ્ઞં. નાલિમ્પયેય્યાતિ સમ્બન્ધો.
356. Gihipārutaṃ na pārupeyya, gihinivāsanaṃ na nivāseyyāti attho. ‘‘Na bhikkhave gihinivatthaṃ nivāsetabbaṃ hatthisoṇḍakaṃ macchavāḷakaṃ catukaṇṇakaṃ tālavaṇṭakaṃ satavalikaṃ. Yo nivāseyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 280) hi vuttaṃ. Parimaṇḍalato aññathā pārupanaṃ, sabbametaṃ gihipārutaṃ nāma. Taṃ pana na pārupetabbanti attho. Saṃvelliyanti ettha kacchaṃ bandhitvā na nivāseyyāti attho. Dāyanti (cūḷava. 283; cūḷava. aṭṭha. 283) araññaṃ. Nālimpayeyyāti sambandho.
૩૫૭. વડ્ઢિઞ્ચ ન પયોજયે, નોઞાતકે નપ્પવારિતે ન યાચેતિ અત્થો. અઞ્ઞસ્સાતિ એત્થ (ચૂળવ॰ ૪૨૦; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૪૨૦) ‘‘તુમ્હે પરિભુઞ્જથા’’તિ નિયમેત્વા દિન્નં સહધમ્મિકાનમ્પિ દાતું ન વટ્ટતિ. અગ્ગં ગહેત્વા વા કતિપાહં ભુત્વા વા પુન દદેય્યાતિ અત્થો.
357. Vaḍḍhiñca na payojaye, noñātake nappavārite na yāceti attho. Aññassāti ettha (cūḷava. 420; cūḷava. aṭṭha. 420) ‘‘tumhe paribhuñjathā’’ti niyametvā dinnaṃ sahadhammikānampi dātuṃ na vaṭṭati. Aggaṃ gahetvā vā katipāhaṃ bhutvā vā puna dadeyyāti attho.
૩૫૮. ઉદ્દિસ્સ યાચનેતિ એત્થ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૬૭૯) ‘‘અમ્હાકં વિહારે ઇત્થન્નામેન ઇદઞ્ચિદઞ્ચ કત’’ન્તિ વા ‘‘કરિસ્સન્તી’’તિ વા એવં ઉદ્દિસ્સ રક્ખં યાચનેતિ અત્થો. ઞત્વાઞત્વા વાતિ એવં ‘‘અમ્હેહિ યાચિયમાના ઇમેસં દણ્ડેસ્સન્તી’’તિ તેસં દણ્ડિનં ઞત્વા વા અઞત્વા વાતિ અત્થો. તેહિ પન દણ્ડિતે સો દણ્ડો ઉદ્દિસ્સ યાચન્તાનં ગીવાવ ભણ્ડદેય્યં હોતિ એવાતિ અત્થો. ‘‘ઇમિના ચ ઇમિના ચ ઇદઞ્ચ ઇદઞ્ચ કતં, એત્તકં દણ્ડં ગણ્હથા’’તિ સયં દણ્ડાપને પન અસ્સ દણ્ડસ્સ અગ્ઘભેદેન પારાજિકથુલ્લચ્ચયદુક્કટા ઞેય્યાતિ અત્થો.
358.Uddissa yācaneti ettha (pāci. aṭṭha. 679) ‘‘amhākaṃ vihāre itthannāmena idañcidañca kata’’nti vā ‘‘karissantī’’ti vā evaṃ uddissa rakkhaṃ yācaneti attho. Ñatvāñatvā vāti evaṃ ‘‘amhehi yāciyamānā imesaṃ daṇḍessantī’’ti tesaṃ daṇḍinaṃ ñatvā vā añatvā vāti attho. Tehi pana daṇḍite so daṇḍo uddissa yācantānaṃ gīvāva bhaṇḍadeyyaṃ hoti evāti attho. ‘‘Iminā ca iminā ca idañca idañca kataṃ, ettakaṃ daṇḍaṃ gaṇhathā’’ti sayaṃ daṇḍāpane pana assa daṇḍassa agghabhedena pārājikathullaccayadukkaṭā ñeyyāti attho.
૩૫૯. અનત્થાય અસ્સ ચોરસ્સ ભાસિતેતિ સમ્બન્ધો. રાજરાજમહામત્તાદીહિ તસ્સ ચોરસ્સ દણ્ડં ગણ્હન્તે અસ્સ ભિક્ખુસ્સ તત્તકં ગીવાતિ અત્થો.
359. Anatthāya assa corassa bhāsiteti sambandho. Rājarājamahāmattādīhi tassa corassa daṇḍaṃ gaṇhante assa bhikkhussa tattakaṃ gīvāti attho.
૩૬૦. વિઘાસં (પાચિ॰ ૮૨૫-૮૨૬) વા ઉચ્ચારં વા સઙ્કારં વા મુત્તં વા પાકારકુટ્ટાનં બહિ છડ્ડેય્ય, દુક્કટન્તિ અત્થો. વળઞ્જે નાવલોકિયાતિ ઇમિનાવ અવળઞ્જનકાલે નાવલોકેત્વા છડ્ડેતું વટ્ટતીતિ દીપેતિ. ન કેવલં તત્થેવ, અથ ખો હરિતે વાપિ વીહાદિનાળિકેરાદિરોપિમે છડ્ડેન્તસ્સ દુક્કટમેવાતિ અત્થો.
360. Vighāsaṃ (pāci. 825-826) vā uccāraṃ vā saṅkāraṃ vā muttaṃ vā pākārakuṭṭānaṃ bahi chaḍḍeyya, dukkaṭanti attho. Vaḷañje nāvalokiyāti imināva avaḷañjanakāle nāvaloketvā chaḍḍetuṃ vaṭṭatīti dīpeti. Na kevalaṃ tattheva, atha kho harite vāpi vīhādināḷikerādiropime chaḍḍentassa dukkaṭamevāti attho.
૩૬૧. ‘‘ઉપહારં કરોમા’’તિ વુત્તેતિ પુચ્છિતેતિ અધિપ્પાયો.
361.‘‘Upahāraṃ karomā’’ti vutteti pucchiteti adhippāyo.
૩૬૨. કીળત્થં (પાચિ॰ ૯૭૯; પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૯૭૮) કતં રાજાગારં વા પોક્ખરણિં વા ઉય્યાનં વા ચિત્તાગારં વા આરામં વા દટ્ઠું ગચ્છતો પદે પદે દુક્કટન્તિ અત્થો.
362. Kīḷatthaṃ (pāci. 979; pāci. aṭṭha. 978) kataṃ rājāgāraṃ vā pokkharaṇiṃ vā uyyānaṃ vā cittāgāraṃ vā ārāmaṃ vā daṭṭhuṃ gacchato pade pade dukkaṭanti attho.
૩૬૩. આસનેન (ચૂળવ॰ ૩૬૪) નવે ન પટિબાહેય્ય, ઉણ્હે (મહાવ॰ ૬૭, ૭૮, ૭૯; ચૂળવ॰ ૩૭૬, ૩૭૮, ૩૮૦, ૩૮૨) ચીવરં ન નિદહેય્ય. ગુરુનાતિ આચરિયાદિના પણામિતો ખમાપેય્યાતિ સમ્બન્ધો.
363. Āsanena (cūḷava. 364) nave na paṭibāheyya, uṇhe (mahāva. 67, 78, 79; cūḷava. 376, 378, 380, 382) cīvaraṃ na nidaheyya. Gurunāti ācariyādinā paṇāmito khamāpeyyāti sambandho.
૩૬૪. આપત્તીહિ ચ સત્તહીતિ (વજિર॰ ટી॰ પાચિત્તિય ૨૬) સત્તહિ આપત્તીહિ ભિક્ખું પરમ્મુખા અક્કોસનેન ચ ‘‘અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો બીજભોજી’’તિઆદિના અઞ્ઞેનેવ વા અક્કોસનેન ચ દુક્કટન્તિ અધિપ્પાયો.
364.Āpattīhi ca sattahīti (vajira. ṭī. pācittiya 26) sattahi āpattīhi bhikkhuṃ parammukhā akkosanena ca ‘‘assaddho appasanno bījabhojī’’tiādinā aññeneva vā akkosanena ca dukkaṭanti adhippāyo.
૩૬૫. સદ્ધાદેય્યં (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૬૧) ચીવરં વા પિણ્ડપાતં વાતિ અત્થો. ‘‘ન ભિક્ખવે સદ્ધાદેય્યં વિનિપાતેતબ્બં. યો વિનિપાતેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૩૬૧) હિ વુત્તં. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, માતાપિતૂનં દાતુ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૬૧) વુત્તત્તા ‘‘લબ્ભં પિતૂન’’ન્તિ વુત્તં.
365. Saddhādeyyaṃ (mahāva. aṭṭha. 361) cīvaraṃ vā piṇḍapātaṃ vāti attho. ‘‘Na bhikkhave saddhādeyyaṃ vinipātetabbaṃ. Yo vinipāteyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 361) hi vuttaṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, mātāpitūnaṃ dātu’’nti (mahāva. 361) vuttattā ‘‘labbhaṃ pitūna’’nti vuttaṃ.
૩૬૬. વસ્સંવુત્થો અઞ્ઞત્રાતિ સમ્બન્ધો, અઞ્ઞસ્મિં વિહારેતિ અત્થો. અઞ્ઞતોતિ અઞ્ઞવિહારતો. ‘‘ન ભિક્ખવે અઞ્ઞત્ર વસ્સંવુત્થેન અઞ્ઞત્ર ચીવરભાગો સાદિતબ્બો. યો સાદિયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૩૬૪) હિ વુત્તં. તેસન્તિ તસ્મિં વિહારે તં ચીવરં ભાજેત્વા ગણ્હિતું યુત્તાનં ભિક્ખૂનં ધુરનિક્ખેપતો હોતિ ભણ્ડગ્ઘેન કારિયોતિ અત્થો.
366. Vassaṃvuttho aññatrāti sambandho, aññasmiṃ vihāreti attho. Aññatoti aññavihārato. ‘‘Na bhikkhave aññatra vassaṃvutthena aññatra cīvarabhāgo sāditabbo. Yo sādiyeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 364) hi vuttaṃ. Tesanti tasmiṃ vihāre taṃ cīvaraṃ bhājetvā gaṇhituṃ yuttānaṃ bhikkhūnaṃ dhuranikkhepato hoti bhaṇḍagghena kāriyoti attho.
૩૬૭. સહ અન્તરેન ઉત્તરોતિ સન્તરુત્તરો, ગામં ન પવિસેય્યાતિ અત્થો. ‘‘ન ભિક્ખવે સન્તરુત્તરેન ગામો પવિસિતબ્બો. યો પવિસેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૩૬૨) હિ વુત્તં. કલ્લો વાતિ અગિલાનો. સઉપાહનો ગામં ન પવિસેય્યાતિ સમ્બન્ધો. ‘‘ન ભિક્ખવે ચામરિબીજની ધારેતબ્બા. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૨૬૯), ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, તિસ્સો બીજનિયો વાકમયં ઉસીરમયં મોરપિઞ્છમય’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૬૯) ચ વુત્તત્તા ‘‘ન ધારેય્ય ચામરીમકસબીજનિ’’ન્તિ વુત્તં. મકસબીજની પન દન્તવિસાણદારુદણ્ડકાપિ વટ્ટતિ.
367. Saha antarena uttaroti santaruttaro, gāmaṃ na paviseyyāti attho. ‘‘Na bhikkhave santaruttarena gāmo pavisitabbo. Yo paviseyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 362) hi vuttaṃ. Kallo vāti agilāno. Saupāhano gāmaṃ na paviseyyāti sambandho. ‘‘Na bhikkhave cāmaribījanī dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 269), ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tisso bījaniyo vākamayaṃ usīramayaṃ morapiñchamaya’’nti (cūḷava. 269) ca vuttattā ‘‘na dhāreyya cāmarīmakasabījani’’nti vuttaṃ. Makasabījanī pana dantavisāṇadārudaṇḍakāpi vaṭṭati.
૩૬૮. આરામતો બહીતિ સમ્બન્ધો. ‘‘ન ભિક્ખવે છત્તં ધારેતબ્બં. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ, ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ગિલાનસ્સ છત્ત’’ન્તિ ચ વુત્તત્તા અગિલાનો આરામતો બહિ ન લભતિ, ચીવરગુત્તિયાદિઅત્થાય અગિલાનોપિ લભતીતિ અત્થો.
368. Ārāmato bahīti sambandho. ‘‘Na bhikkhave chattaṃ dhāretabbaṃ. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti, ‘‘anujānāmi, bhikkhave, gilānassa chatta’’nti ca vuttattā agilāno ārāmato bahi na labhati, cīvaraguttiyādiatthāya agilānopi labhatīti attho.
૩૬૯. ગાહેય્ય નુભતોકાજન્તિ ન ગાહેય્ય ઉભતોકાજં. એકન્તરિકકાજકન્તિ એકતોકાજઞ્ચ અન્તરકાજઞ્ચ . સીસભારો ચ ખન્ધભારો ચ કટિભારો ચ સીસક્ખન્ધકટિભારા. ‘‘ન ભિક્ખવે ઉભતોકાજં હરિતબ્બં. યો હરેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૨૮૧), ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, એકતોકાજં અન્તરકાજં સીસભારં ખન્ધભારં કટિભારં ઓલમ્બક’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૮૧) ચ વુત્તત્તા ઉભતોકાજમેવ ન વટ્ટતિ, સેસાનિ વટ્ટન્તીતિ વેદિતબ્બા.
369.Gāheyya nubhatokājanti na gāheyya ubhatokājaṃ. Ekantarikakājakanti ekatokājañca antarakājañca . Sīsabhāro ca khandhabhāro ca kaṭibhāro ca sīsakkhandhakaṭibhārā. ‘‘Na bhikkhave ubhatokājaṃ haritabbaṃ. Yo hareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 281), ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ekatokājaṃ antarakājaṃ sīsabhāraṃ khandhabhāraṃ kaṭibhāraṃ olambaka’’nti (cūḷava. 281) ca vuttattā ubhatokājameva na vaṭṭati, sesāni vaṭṭantīti veditabbā.
૩૭૦. અનોકાસકતન્તિ (મહાવ॰ ૧૫૩) યો પઠમમેવ ‘‘કરોહિ મે આવુસો ઓકાસં, અહં તં વત્તુકામો’’તિ એવં અકતોકાસં આપત્તિયા ચોદેય્ય, તસ્સ દુક્કટં હોતીતિ અત્થો. તથાતિ દુક્કટમેવાતિ અત્થો.
370.Anokāsakatanti (mahāva. 153) yo paṭhamameva ‘‘karohi me āvuso okāsaṃ, ahaṃ taṃ vattukāmo’’ti evaṃ akatokāsaṃ āpattiyā codeyya, tassa dukkaṭaṃ hotīti attho. Tathāti dukkaṭamevāti attho.
૩૭૧. પકતઙ્ગુલેન, ન સુગતઙ્ગુલેનાતિ અત્થો.
371.Pakataṅgulena, na sugataṅgulenāti attho.
૩૭૨. મૂગબ્બતાદિં (મહાવ॰ ૨૦૯; મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૦૯) તિત્થિયબ્બતં યદિ ગણ્હેય્ય, દુક્કટન્તિ અત્થો. આદિ-સદ્દેન ગોવતકુક્કુરવતાદયો સઙ્ગહિતા. તથાતિ (મહાવ॰ ૩૦૩; મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૦૩) ન્હાપિતપુબ્બકો ખુરભણ્ડં યદિ પરિહરેય્ય, દુક્કટમેવાતિ અત્થો.
372. Mūgabbatādiṃ (mahāva. 209; mahāva. aṭṭha. 209) titthiyabbataṃ yadi gaṇheyya, dukkaṭanti attho. Ādi-saddena govatakukkuravatādayo saṅgahitā. Tathāti (mahāva. 303; mahāva. aṭṭha. 303) nhāpitapubbako khurabhaṇḍaṃ yadi parihareyya, dukkaṭamevāti attho.
૩૭૩. યં કિઞ્ચીતિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ કુટિકારસિક્ખાપદવણ્ણના) ન્હાપિતતુણ્ણકારકમ્માદિ યં કિઞ્ચિ હત્થકમ્મન્તિ અત્થો. તદનુસારતોતિ હત્થકમ્મયાચનાનુસારતોતિ અત્થો. સચે એવં યાચતો હત્થકમ્મમૂલમેવ દેતિ, તં અઞ્ઞસ્સ દાપેત્વા કારેતું વટ્ટતીતિ અત્થો. નિક્કમ્મં પન હત્થકમ્મવસેન અયાચિત્વાપિ ‘‘એહિ ઇમં કરોહી’’તિ કારેતું કપ્પતીતિ અત્થો. યં કિઞ્ચિપરસન્તકન્તિ યં કિઞ્ચિ દારુતિણાદિકં અપરસન્તકં અપરિગ્ગહિતં આહરાપેતું કપ્પતીતિ અધિપ્પાયો.
373.Yaṃ kiñcīti (kaṅkhā. aṭṭha. kuṭikārasikkhāpadavaṇṇanā) nhāpitatuṇṇakārakammādi yaṃ kiñci hatthakammanti attho. Tadanusāratoti hatthakammayācanānusāratoti attho. Sace evaṃ yācato hatthakammamūlameva deti, taṃ aññassa dāpetvā kāretuṃ vaṭṭatīti attho. Nikkammaṃ pana hatthakammavasena ayācitvāpi ‘‘ehi imaṃ karohī’’ti kāretuṃ kappatīti attho. Yaṃ kiñciparasantakanti yaṃ kiñci dārutiṇādikaṃ aparasantakaṃ apariggahitaṃ āharāpetuṃ kappatīti adhippāyo.
૩૭૪. ગિહીનન્તિ ગિહીનં સન્તકં. ગોપકેતિ રક્ખકે. યત્તકં દેતિ, તત્તકં ગહેતું કપ્પતીતિ અત્થો. યથાપરિચ્છેદન્તિ ‘‘દિવસે દિવસે એત્તકં ઉચ્છુનાળિકેરં અમ્બપક્કં તુમ્હે ખાદથા’’તિ પરિચ્છિન્દિત્વા દિન્નમેવ તેસુ દેન્તેસુ લબ્ભતીતિ અત્થો.
374.Gihīnanti gihīnaṃ santakaṃ. Gopaketi rakkhake. Yattakaṃ deti, tattakaṃ gahetuṃ kappatīti attho. Yathāparicchedanti ‘‘divase divase ettakaṃ ucchunāḷikeraṃ ambapakkaṃ tumhe khādathā’’ti paricchinditvā dinnameva tesu dentesu labbhatīti attho.
૩૭૫. દ્વિહાપજ્જેય્યાતિ દ્વીહિ આપજ્જેય્ય. કતમેહિ દ્વીહીતિ ચે, તે દસ્સેતું ‘‘કાયવાચાહી’’તિ વુત્તં, ‘‘દ્વીહાકારેહિ આપત્તિં આપજ્જતિ, કાયેન આપજ્જતિ, વાચાય આપજ્જતી’’તિ (પરિ॰ ૩૨૨) હિ વુત્તં. કાયવાચાહિ આપત્તિં આપજ્જન્તો ચ છહિ આકારેહિ આપત્તિં આપજ્જતિ, તાનિ દસ્સેતું ‘‘અલજ્જિઞાણકુક્કુચ્ચપકતત્તા’’તિઆદિમાહ. એત્થ (પરિ॰ ૨૯૫) પન અકપ્પિયભાવં જાનન્તો એવ વીતિક્કમં કરોન્તો અલજ્જિતાય આપજ્જતિ નામ. કપ્પિયાકપ્પિયં અજાનિત્વા આપજ્જન્તો અઞ્ઞાણતાય. કપ્પિયં નુ ખો, નો નુ ખો’’તિ સંસયે ઉપ્પન્ને તમભિવિતરિત્વા વીતિક્કમં કરોન્તો કુક્કુચ્ચપકતત્તા આપજ્જતિ. સહસેય્યાદિં આપજ્જન્તો સતિપ્લવા, સતિસમ્મોસાતિ અત્થો. અચ્છમંસં ‘‘સૂકરમંસ’’ન્તિ વા સૂકરમંસં ‘‘અચ્છમંસ’’ન્તિ વા ખાદન્તો અકપ્પિયે કપ્પિયસઞ્ઞિતાય ચ કપ્પિયે અકપ્પિયસઞ્ઞિતાય ચ આપજ્જતીતિ વેદિતબ્બો.